Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAàNE van ma. 17 t/m zo. 23 oktober 2022

21 oktober 2024, 07:53
Maandag:
+ Oekraïne zet een prijs van 100.000 dollar op het hoofd van de Rus Igor Girkin. Hij wordt ook door Nederland gezocht vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de MH17-vliegramp.
+ Het  Britse ministerie van Defensie stelt dat de Russen eigenlijk geen raketten meer hebben die met veel precisie hun doel kunnen raken. Gezien de raketaanvallen van de afgelopen week denken de Britten dat het Russische leger nu ouder materiaal moet inzetten.
+ De Russische plaats Belgorod is zondag opnieuw bestookt en de Russische autoriteiten melden 16 explosies en 2 gewonden.
+ Oekraïne beschuldigt Rusland ervan aanvallen uit te voeren op burgerdoelen in het zuiden van het land. In de havenstad Nikopol zijn meer dan 30 projectielen neergekomen en 6 mensen gewond geraakt.
+ Iran gaat raketten leveren aan Rusland. Iraanse functionarissen hebben vorige maand Moskou bezocht om voorwaarden voor een levering van extra wapens vast te stellen.
+ 423 kinderen gedood sinds de start van de invasie. Daarnaast zijn ook 810 kinderen gewond geraakt in het conflict. De meeste slachtoffers vielen in de regio’s rond Donetsk en Kiev.
+ In het oosten van de Donbas rond de plaatsen Bakhmut en Soledar zijn zware gevechten gaande. Bakhmut zou het volgende doel zijn van Russische troepen die bezig zijn aan een opmars in de regio. In juni en juli namen de Russen al de industriesteden Lysychansk en Sievierodonetsk in.
 
Dinsdag:
+ Zelensky wil dat zijn land meer moderne luchtafweersystemen krijgt om zich te verdedigen tegen Russische luchtaanvallen. De raketaanvallen en de Kamikazedrones kostten maandag aan zeker 4 mensen in de Oekraïense hoofdstad het leven. Ook elders vielen slachtoffers en door de aanvallen viel in delen van het land de stroom uit.
+ Het aantal doden in de Russische stad Jejsk, waar maandagavond een straaljager neerstortte bij een flatgebouw, is opgelopen tot 13. Onder de slachtoffers zijn 3 kinderen. Reddingswerkers zouden 68 mensen levend onder het puin hebben gehaald.
+ Het Oekraïense staatsbedrijf Energeatom zegt dat Rusland 2 medewerkers van de kerncentrale in Zaporizja heeft ontvoerd en meegenomen naar een onbekende locatie. Het gaat om 2 leidinggevenden.
+ Rusland heeft in Oekraïne opnieuw aanvallen uitgevoerd. In onder meer de hoofdstad Kiev, Mykolajiv, Kryvy Rih, Dnipro, Zjytomyr en Charkov zijn dinsdagmorgen explosies gemeld door de lokale autoriteiten. De aanvallen zijn deels gericht tegen de energie-infrastructuur van de steden. Diverse stroomvoorziening zijn geraakt.
+ Zelensky: ‘Oekraïne ligt onder vuur van de bezetters, ze doen wat ze het beste kunnen: burgers terroriseren en doden’, aldus de president over Rusland. Hij zegt dat het land hier niets mee bereikt, behalve dat het ‘zijn destructieve en moorddadige aard’ bevestigt.
+ Oekraïne wil diplomatieke banden met Iran verbreken. Aanleiding is de golf van Russische aanvallen waarbij volgens Kiev Iraanse drones worden ingezet. Eind september besloot de Oekraïense regering al de accreditatie van de Iraanse ambassadeur in Kiev in te trekken.
+ Burgemeester Kiev: ga spaarzaam om met water en stroom. Hij zegt dat twee belangrijke infrastructurele gebouwen door Russische raketaanvallen beschadigd zijn geraakt.
 
Woensdag:
+ Sergej Soerovkin, de nieuwe bevelhebber van de Russische troepen in Oekraïne spreekt van een ‘gespannen’ situatie in Oekraïne. ‘Het Oekraïense regime wil door onze verdediging heen breken’, zegt hij. Volgens hem worden vooral de regio’s Koepjansk en Lyman in Oost Oekraïne bestookt en Kryvy Rih in de regio Cherson.
+ Iran stuurt de Revolutionaire Garde naar de Krim voor hulp bij de inzet van drones. De Iraniërs zouden gestationeerd zijn op een Russische basis op de Krim waar veel van de Iraanse drones zich nu bevinden.
+ De drones worden ingezet op burgerdoelen en elektriciteitscentrales. Volgens Zelensky heeft Rusland inmiddels bijna een derde van alle centrales in Oekraïne verwoest.
+ De NAVO levert Oekraïne apparatuur om zich te verdedigen tegen luchtaanvallen en die ook geschikt is tegen drones. Secretaris-generaal Stoltenberg: ‘De NAVO levert de komende dagen anti-drone systemen om het gevaar van drones te weerstaan, ook die van Iran.’
Iran wil Rusland meer drones en ook raketten leveren.
+ Polen koopt 288 Zuid-Koreaanse K-239 Chunmoo-raketlanceerders voor een bedrag van 6,1 miljard. Polen versterkt zijn strijdmacht in verband met de Russische invasie in Oekraïne. De krijgsmacht moet 2 keer zo groot worden en het defensiebudget gaat naar 3% van het BBP.
+ Rusland evacueert 50.000 tot 60.000 inwoners van de regio Cherson. Ze worden vanuit de haven van de stad Cherson naar de zuidelijke oever van de Dnjepr-rivier gebracht. Het leger wil alle mogelijkheden hebben om de aanval van Oekraïne af te slaan. Voor de gemoedsrust van de militairen is het noodzakelijk dat ze weten dat ze geen rekening hoeven te houden met burgers.
+ Israël wijst een verzoek voor wapenleveranties van Oekraïne van de hand. Minister van Buitenlandse Zaken Koeleba deed dinsdag een klemmend beroep op Israël om luchtafweer te leveren. De voormalige Russische president Medvedev waarschuwde Israël geen wapens naar Oekraïne te sturen. Israël zou daarmee de politieke relaties tussen beide landen ‘vernietigen.’
+ Zelensky: raketaanvallen van de Russen hebben nieuwe schade toegebracht. Nog eens 3 elektriciteitscentrales zouden zijn verwoest. In de afgelopen 10 dagen hebben er volgens Ukrenergo meer aanvallen op faciliteiten van het bedrijf plaatsgevonden dan in de hele periode sinds het begin van de Russische invasie.
 
Donderdag:
+ Europese commissie helpt Oekraïne met onderdak voor de winter. De commissie trekt ook nog eens 175 miljoen euro uit voor noodhulp in Oekraïne en buurland Moldavië. Het geplaagde land ziet de winter met zorg naderen nu Rusland onder meer de elektriciteitsvoorziening deels heeft uitgeschakeld.
+ De Russische VN-diplomaat Dmitri Poljanski heeft woensdag gedreigd de samenwerking met de VN ‘te heroverwegen’ als de organisatie experts naar Oekraïne stuurt om daar drones te onderzoeken. Secretaris-generaal Guterres drong vorige maand aan op een onderzoek naar wat hij noemde een ‘waslijst van wreedheden’ die Rusland heeft begaan in Oekraïne.
+ Poetin bevindt zich ‘in een ongelooflijk moeilijke positie’ vindt Joe Biden over het uitroepen van de staat van beleg in de 4 door Rusland bezette regio’s. Volgens Biden is dat af te leiden aan de manier waarop Poetin optreedt tegen burgers: bruut!
Poetin neemt zijn toevlucht tot nietsontziend gewelddadig handelen om te proberen burgers zo te intimideren dat ze zich overgeven. ‘Dat gaan ze niet doen’, stelt Biden.
+ Het hele land kampt donderdag met stroomonderbrekingen. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog moeten de autoriteiten deze ingrijpende maatregel nemen omdat delen van het elektriciteitsnet zijn getroffen door Russische aanvallen. Het nationale energiebedrijf heeft Oekraïners opgeroepen ‘alles op te laden’ voordat de stroom om 07.00 uur uitvalt.
De verbruikersbeperkingen zijn nodig om het systeem operationeel te houden.
+ VN-veiligheidsraad bespreekt Iraanse drones bij Russische aanvallen op Oekraïne. De VS, Groot Brittannië en Frankrijk hebben hun zorgen geuit en overwegen sancties.
 
Vrijdag:
+ Duitsland gaat een hele Oekraïense brigade van 5000 man opleiden voor het voorjaar, zei Olaf Scholtz. Volgens de regeringsleider wil Duitsland duidelijk maken dat het ook op de lange duur bereid is bij te dragen aan de slagkracht van het Oekraïense leger. ‘Dit gaat samen met onze partners.’ De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben besloten 15.000 militairen te gaan trainen. Het hoofdkwartier komt in Duitsland.
+ De Nederlandse regering moet duidelijk maken dat ‘onze waarden, onze belangen en de internationale rechtsorde’ op het spel staan met de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, schrijft een belangrijk adviesorgaan van het kabinet.
+ Bombardementen door Russen op het energienetwerk worden voortgezet door de Russen. Ook communicatiecentra en militaire doelen worden bestookt. De aanvallen zijn de afgelopen 24 uur doorgegaan meldde het Kremlin. De bombardementen zijn 10 oktober begonnen.
+ Britten: Rusland overweegt zich terug te trekken van de westelijke oever van de Dnipro-rivier in het zuiden van Oekraïne. Bij een terugtrekking staan de Russen voor de uitdaging om de rivier, die op veel plekken 1 kilometer breed is (!), over te steken. Volgens de Britten zijn de Russen daarbij in hoge mate afhankelijk van een ferry-verbinding die de afgelopen dagen is gemaakt. De meeste bruggen in de regio zijn eerder in de oorlog gesneuveld.
 
Zaterdag/Zondag:
+ De VS hebben in de VN-Veiligheidsraad opgeroepen te onderzoeken of Rusland Iraanse drones heeft ingezet tegen Oekraïne. ‘De VN moet elke schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad onderzoeken en we mogen niet toestaan dat Rusland of anderen de VN belemmeren of bedreigen bij het uitvoeren van haar gemandateerde verantwoordelijkheden’, zei de waarnemend Amerikaans ambassadeur Richard Mills.
+ VS zien geen mogelijkheid voor onderhandelingen met Rusland zolang het land de oorlog met Oekraïne voortzet zei minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. Verder zei hij over de drone aanvallen op civiele infrastructuur dat die de wil van het Oekraïense volk niet zullen breken.
+ Er zijn meer dan 6.000 burgers gedood sinds de Russische invasie. Dat meldt de autoriteit van de VN op het gebied van mensenrechten. Waarschijnlijk ligt het aantal nog veel hoger, zei Rosemary DiCarlo. Zeker 9634 burgers raakten gewond. Het aantal kinderen dat om het leven kwam is 397. De VN is ook bezorgd over de gevolgen van de vernietiging van infrastructuur op het gebied van energie. Dit kan leiden tot levensbedreigende situaties in de komende winter.
+ Kritieke infrastructuur in heel Oekraïne is zaterdagochtend op nieuw onder vuur genomen. Energie installaties in de regio’s Odessa, Kirovohrad en Lutsk zijn getroffen. Boven Kiev is een raket neergeschoten.
+ Premier Japan vindt dat de inzet van kernwapens door Rusland onaanvaardbaar is. Het is ‘een daad van vijandigheid tegen de mensheid’ zei Fumio Kishida.
+ 1,6 miljoen Oekraïners zitten zonder stroom na de recente Russische aanvallen op elektriciteitscentrales.
+ Russische bezetters van Cherson doen een dringende oproep om onmiddellijk te vertrekken vanwege een verwacht offensief van het Oekraïense leger.
+ Meer dan 150 schepen met graan staan volgens Zelensky in een ‘kunstmatige’ rij op de Zwarte Zee. Hij zegt dat Rusland de export van graan uit Oekraïense ‘expres vertraagt’. Vooral Aziatische en Afrikaanse landen worden daardoor getroffen.
+ Zaterdag zijn 40 raketaanvallen uitgevoerd en 16 Iraanse drones gestuurd. Kiev zou 20 raketten en 11 onbemande vliegtuigjes hebben neergeschoten.
+ De Oekraïense troepen blijven ondanks massale Russische raketaanvallen oprukken in door Moskou bezette gebieden heeft Zelensky zaterdagavond gezegd. ‘De Oekraïners zijn verenigd en weten heel goed dat Rusland geen kans maakt om deze oorlog te winnen.’
Volgens hem kan geen enkele  aanval van de Russische terroristen Oekraïne stoppen.
‘Rusland trekt zich verder terug van het slagveld en probeert een militaire overwinning te veinzen door burgers en infrastructuur aan te vallen.’
 
[Zie ook What’s New(s)]