Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAàNE van ma 19 t/m zo 25 juni 2023

21 juni 2024, 07:52
Maandag:
+ 32.000 gedetineerden die in de gevangenis werden gerekruteerd voor het huurlingenleger van de Russische Wagnergroep om te vechten in de oorlog zijn weer thuis, aldus Prigozjin.
Vrouwen- en mensenrechtenactivisten hebben hun zorg geuit over het feit dat zoveel criminelen, onder wie moordenaars gratie krijgen.
+ Rusland wil nog altijd geen hulp van de VN in de gebieden die zijn getroffen door overstromingen na de doorbraak van de Kachovka-dam. ‘Hulp kan niet worden geweigerd aan mensen die het nodig hebben’, laat VN-coördinator Denise Brown weten.
+ Oekraïense militairen redden Russische tegenstanders na breuk in Kachovka-dam. Toen de Russische bezetters de dam opbliezen vergaten ze de andere Russische bezetters die posities verdedigden op de zuidoever van de Dnjepr. Tijdens de reddingsactie werd ook nog op de Oekraïners en de geredde Russen geschoten door de Russen!
+ Oekraïne heeft mogelijk een pauze ingelast schrijft het ISW. Dat blijkt uit de schaal waarmee aanvallen worden ingezet en de plaatsen waar dat gebeurt. Dit is heel gewoon bij dit soort offensieven, schrijft het ISW. Het grootste deel van de beschikbare troepen is nog altijd niet in actie gekomen.
+ De Oekraïense luchtmacht heeft een raketaanval op Odesa afgeslagen. Vier Kruisraketten en vier kamikazedrones zijn uit de lucht gehaald.
+ Rusland hergroepeert zijn troepen na vernietiging stuwdam. Troepen uit dat gebied worden overgeplaatst naar het strijdtoneel in de regio Zaporizja en Bachmoet.
+ Oekraïners blazen ‘kamikaze-tank’ op. Het zou gaan om een T-55 tank die door Russen werd buitgemaakt en door hen werd volgestopt met 6 ton aan explosieven en daarna op de automatische piloot op de Oekraïense posities afgestuurd. Op 100 meter liep hij op een mijn waarna een Oekraïense granaat de tank volledig vernielde.
+ Zweden zegt dat het land bij het maken van defensieplannen rekening moet houden  met een aanval van Rusland. ‘De agressieve acties van Rusland hebben de veiligheidssituatie ernstig verslechterd’.
+ VK breidt het sanctiepakket tegen Rusland verder uit. Sinds de invasie heeft het VK voor ruim 18 miljard pond aan tegoeden bevroren.
+ Rusland heeft meer troepen naar de frontlinie in Oost Oekraïne gestuurd. Volgens Haan Maljar wil Rusland nog steeds de regio’s Donetsk en Loegansk innemen en is dit momenteel de belangrijkste richting van de Russische troepen.
+ Foto van bomauto op verwoeste dam duldt op rol Rusland. De bovenkant van de auto is open, erin liggen mijnen en vaten.
+ Deel wapens Oekraïne van bondgenoten onbruikbaar. Ze zijn zodanig versleten dat ze alleen kunnen worden gebruikt als reserveonderdelen. Ook heeft men honderden miljoenen voor wapens betaald die nog niet zijn geleverd.
 
Dinsdag:
+ Blinken heeft er bij China op aangedrongen waakzaam te blijven dat Chinese bedrijven geen wapentechnologie aan Rusland leveren. Hij zei het op prijs te stellen dat China de internationale gemeenschap had verzekerd geen wapenleveranties te zullen doen.
+Zelensky zegt dat zijn leger nog geen gebied heeft prijsgegeven sinds het tegenoffensief is begonnen. ‘In sommige gebieden boeken onze strijders vooruitgang, in sommige gebieden verdedigen ze hun posities. We hebben geen posities verloren, alleen posities bevrijd’, zei hij.
+ Rusland heeft een grote nachtelijke luchtaanval op Oekraïne uitgevoerd, gericht op Kiev en Zaporizja in het oosten. 28 van de 30 Russische drones zijn neergeschoten.
+ Wagner zoekt mensen van 21 tot 35 jaar met een ‘gaming-achtergrond’ om zich bij hen aan te sluiten als drone-specialisten, aldus het ISW.
+ De militaire analisten van het ISW melden dat Oekraïense troepen gisteren vooruitgang hebben geboekt aan de frontlinie in oostelijk Oekraïne. Men zou zijn opgerukt in de buurt van het dorp Krasnopolivka, 12 kilometer van Bachmoet.
+ Het maandenlange conflict tussen Prigozjin en Moskou is de afgelopen weken geëscaleerd. Een laatste wapenfeit is het ‘contract’ dat hij afleverde bij het ministerie van Defensie waarin staat dat niet Wagner onder het gezag van het ministerie wordt geplaatst maar andersom.
+ De Russische minister van Defensie Sjojgoe zegt dat Oekraïne van plan is het Krim-schiereiland aan te vallen met wapens uit de VS en het VK. Hij zegt dat een aanval met Himars- en Storm Shadow-raketten een aanval zou vormen ‘buiten de zone van de speciale militaire operatie’ en dreigt met aanvallen op ‘besluitvormingscentra’ in Oekraïne.
+ Von der Leyen wil een hulppakket van 50 miljard voor Oekraïne. Het bedrag biedt perspectief en betrouwbaarheid aan Oekraïne.
+ Russische militair heeft een miljoen roebel (11.000 euro) gekregen voor het vernietigen van een Leopard-tank die Oekraïne dit jaar van Duitsland had gekregen.
+ Het Oekraïense leger zegt dat er aan het zuid front in de regio’s Zaporizja en Donetsk nog steeds vooruitgang wordt geboekt. De Russen zouden meer dan 5 compagnieën hebben verloren. De grootte van een compagnie varieert van 30 tot 150 manschappen
+ De Oekraïense wapenfabrikant Ukroboronprom zegt met succes een drone te hebben ontwikkeld die 1.000 kilometer kan vliegen. Als dat klopt kan daarmee een doel diep in Rusland worden bereikt. Hemelsbreed is de afstand tussen Kiev en Moskou 750 kilometer.
+ De Wereldbank vergroot herstelfonds voor Oekraïense economie. De kredietverstrekker maakte al 19 miljard over, met name naar de energie – en transportsector.  Naar schatting is meer dan 360 miljard euro nodig voor de wederopbouw en het herstel van Oekraïne, aldus de Wereldbank.
+ EU wil dat China zich gaat inzetten voor het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. De leiders komen volgende week in Brussel bijeen voor topoverleg. China is dan een van de belangrijkste onderwerpen.
Woensdag:
+ Zelensky heeft gezegd dat zijn troepen ‘de vijand vernietigen’. Het land is nu een aantal weken bezig met het tegenoffensief. Volgens Zelensky is het leger ‘heel actief de vijand aan het vernietigen en Oekraïne vrij aan het maken’.
+ In Londen is de conferentie over de wederopbouw van Oekraïne na de oorlog begonnen. Eerder vond zo’n conferentie plaats in het Zwitserse Lugano. De Wereldbank schat dat er nu 366 miljard euro nodig is voor de wederopbouw en het herstel van Oekraïne. Het idee is om de bevroren tegoeden (21 mrd) te gebruiken voor de wederopbouw.
+ Von der Leyen heeft op de conferentie voorgesteld  50 miljard euro te reserveren voor het herstel. Zij benadrukte dat de EU een ‘speciale verantwoordelijkheid’ heeft voor Oekraïne op de lange termijn.
+ Drones neergehaald die richting regio Moskou vlogen. De drones zouden onderweg zijn geweest naar een militaire opslagplaats in de regio. Wie de drones heeft gelanceerd is niet bekend.
+ De vooruitgang van het offensief gaat langzamer dan gewenst zegt Zelensky. ‘Sommige mensen denken dat het een Hollywood film is en verwachten nu resultaten. Dat is het niet. Het gaat om mensenlevens.’
+ Japan wil eind dit jaar gastheer zijn voor conferentie over investeren in Oekraïne. Volgens de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Hayashi kunnen bedrijven het herstel van Oekraïne sterk ondersteunen.
+ Twee weken na de doorbraak van de Kachovkadam waarschuwt de VN voor mijnen die kunnen aanspoelen op stranden langs de Zwarte zee. Het gaat om vlindermijnen die niet bedoeld zijn om te doden maar te verwonden.
+ Blinken heeft op de conferentie over steun aan Oekraïne aan Turkije gevraagd om Zweden toe te laten als NAVO-lid. Dat deed hij bij zijn eerste ontmoeting met de nieuwe Turkse minister van Buitenlandse Zaken Fidan.
 
Donderdag:
+ De EU komt nog voor het zomerreces met een plan voor het Russisch geld in de wederopbouw van Oekraïne. Dat heeft Ursula von der Leyen gezegd tijdens de wederopbouwconferentie.
+ De EU is akkoord over een elfde sanctiepakket waarmee Rusland geraakt moet worden. Landen die Rusland helpen met het omzeilen van Europese exportverboden voor Russische producten kunnen hiermee ook aangepakt worden.
+ Canadese overheidsdienst waarschuwt voor digitale aanvallen op energiesector. De sector is een mogelijk doelwit voor hackers die met de Russische overheid werken.
+ Oekraïense kruisraketten hebben een brug tussen de regio Cherson en de Krim beschadigd. De brug bij Tsjonhar is een belangrijke verbinding tussen beide door Rusland bezette gebieden. Niemand is gedood of gewond aldus gouverneur Saldo.
+ Rusland wil geen landen met een vijandige houding uitnodigen op BRICS-top zegt plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Rjabkov. Hij reageert daarmee op het nieuws dat Macron graag wil aanschuiven. BRICS staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika en is een samenwerkingsverband van snelgroeiende economieën.
+ Zelensky zegt dat Rusland overweegt een aanval uit te voeren op de Zaporizja-kerncentrale. Zijn inlichtingendiensten hebben hem gewaarschuwd dat de Russen nucleaire straling willen laten vrijkomen. ‘Alles is voor deze terroristische daad in gereedheid gebracht’.
+ Wagner-baas haalt opnieuw fel uit naar de bevelhebbers van het reguliere leger. Hij zegt dat de legertop glashard liegt tegen Poetin over verliezen en tegenslagen bij de oorlog.
+ Op de wederopbouwtop in Londen voor Oekraïne is 60 miljard euro hulp toegezegd. Het leeuwendeel is afkomstig van de EU, zo’n 50 miljard euro. Het VK heeft 2,7 miljard beloofd over een periode van 3 jaar.
 
Vrijdag:
+ In heel Oekraïne is het luchtalarm afgegaan. Uit meerdere gebieden komen meldingen van explosies. In de regio Soemy zijn meerdere dorpen geraakt. Onder de getroffen gebouwen zijn een watertoren, een appartementencomplex en huizen. In Cherson zijn 2 doden gevallen bij aanvallen op een transportbedrijf.
+  Rusland zegt een drone te hebben neergehaald in de buurt van Koersk, een grote stad in de buurt van de grens met Oekraïne.
+ Veroordeelde Russische betrokkenen MH-17 zijn op de sanctielijst gezet van de Europese Unie. Ook 2 legeronderdelen die het toestel neerhaalden staan op de sanctielijst.
+ Prigozjin zegt dat de argumenten waarmee het Kremlin het Russische offensief in februari vorig jaar rechtvaardigde vals waren en dat de defensietop daarvoor verantwoordelijk was.
+ Oekraïne zegt dat de grote aanval van het tegenoffensief nog moet komen. De gevechtshandelingen tot nu toe zouden bedoeld zijn om het slagveld af te bakenen en nog niet alle troepen die beschikbaar zijn, zijn al ingezet. Onderminister van Defensie Maljar zei dat de ‘belangrijkste gebeurtenissen’ nog komen.
+ Enkele honderden jonge Oekraïners hebben de militaire school in Kiev afgerond. Tijdens de diploma uitreiking sprak Zelensky hen via video toe.
+ Prigozjin zegt dat het Russische leger kampen van zijn huurlingenleger met raketten heeft aangevallen! Bij de aanval zijn veel manschappen van zijn leger omgekomen. Hij dreigt met vergelding. ‘Het kwaad dat de militaire leiding over het land heeft gebracht moet worden gestopt.’ De Russen ontkennen iedere betrokkenheid.
+ Russische veiligheidsdienst FSB start een strafrechtelijk onderzoek tegen Prigozjin wegens muiterij. Hij zou hebben opgeroepen tot een gewapende opstand.
+ FSB roept leden van de Wagner-groep op om geen ‘criminele en verraderlijke’ orders van Prigozjin uit te voeren. Generaal Soerovkin van het Russische leger roept de Wagner-leden op om ‘de wil en het bevel’ van de president op te volgen.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Poetin krijgt constant updates van alle relevante veiligheidsdiensten over de maatregelen die worden genomen om een poging tot gewapende muiterij te belemmeren meldt TASS. Voor Russische media is het sinds vrijdagavond verboden om Prigozjins woorden te citeren.
+ Het Witte Huis houdt de ontwikkelingen rond de Wagner-groep in de gaten. ‘We monitoren de situatie en zullen bondgenoten en partners raadplegen over deze ontwikkelingen’.
+ Staatstelevisie zegt dat Prigozjin nepnieuws verspreidde over de aanval door Russische raketten. Het ministerie noemde het een provocatie.
+ Opnieuw zijn luchtalarmen afgegaan in heel Oekraïne. In Kiev is een woongebouw in de stad geraakt. Ook zijn explosies gehoord onder meer in de steden Charkov en Dnipro.
In Kiev zijn 7 mensen gewond geraakt.
+ In de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don hebben gewapende troepen het hoofdkwartier van het zuidelijke militaire district omsingeld. Het gaat vermoedelijk om huurlingen van de Wagner-groep.
+ In Moskou is de beveiliging opgeschroefd. De burgemeester meldt dat er ‘antiterroristische’ maatregelen zijn genomen in de stad. Zo zijn er extra controleposten op wegen. Ook de snelweg die het zuiden van Rusland met Moskou verbindt, is afgesloten zegt de gouverneur van de regio Lipetsk.
+ Prigozjin zegt dat zijn troepen alle militaire bases daar controleren. Gewapende troepen hebben het hoofdkwartier van het zuidelijke militaire district omsingeld.
+ De Wagner-troepen zullen optrekken naar Moskou zegt Prigozjin tenzij Sjojgoe en Gerasimov ‘naar hen komen’. Volgens Prigozjin belemmert dit niet de Russische ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne.
+ Poetin: Rusland zal hard optreden tegen de verraders die de wapens hebben opgepakt tegen hun kameraden. ‘Iedere binnenlandse muiterij is een serieuze bedreiging tegen onze staat’, zei hij naar aanleiding van de opstand van het Wagner-leger. Poetin prees de manschappen van de Wagner-groep voor hun inzet en voor het feit dat ze schouder aan schouder hebben gevochten met het Russische leger. ‘Het is nog niet te laat om de goede kant te kiezen en je af te keren van deze handelingen waartoe Prigozjin heeft aangezet.’
+ Niet eerder in de recente geschiedenis heeft Rusland te maken gehad met zo’n grote dreiging voor de binnenlandse veiligheid, reageert het Britse ministerie van Defensie op de onrust rondom de bewegingen van de Wagner-groep. De Britse regering zegt dat het erop lijkt dat troepen van de Wagner-groep zich bewegen in de richting van Moskou.
+ Het lijkt erop dat de Russische troepen de opmars passief ondergaan. ‘De komende uren zal loyaliteit van de Russische veiligheidstroepen en met name van de Nationale Garde, belangrijk zijn in het verdere verloop van deze crisis’, aldus de Britten.
+ De Russische politie heeft een zwaarbewapende inval gedaan in het kantoor van de Wagner-groep. Er staan 2 bussen met oproerpolitie en leden van de Nationale Garde bij het gebouw en mensen met maskers en automatische wapens op de Blagovestsjenskiburg, waar een hotel en een restaurant van Prigozjin zitten.
+ De Tsjetsjeense leider Kadyrov zegt dat zijn troepen klaarstaan om de opstand van Prigozjin neer te slaan, desnoods met grof geweld. Net als Poetin spreekt hij van ‘een dolkstoot in de rug’. Hij noemt de acties van de Wagner-groep ‘een echte militaire coup’ en vindt dat verantwoordelijken zwaar moeten worden gestraft.
                                                             ---------------------------------

De opmars en terugtocht van uur tot uur:
11.57: Prigozjin haalt uit naar Poetin: president zit ernaast wat betreft het vermeende verraad.
12.38: Zelensky stelt dat Poetin de opstand aan zichzelf te wijten heeft: iemand die voor het slechte pad kiest, vernietigt zichzelf.
12.45: De Wagner groep is aanwezig in Rostov. Stad en vliegveld zijn onder controle Wagner.
13,32: Wagner-groep is langs de stad Voronezj, 500 kilometer van Moskou.
14.45: Inwoners Lipetsk, 400 kilometer ten zuiden van Moskou, moeten binnenblijven.
15.14: Prigozjin: Stad Rostov ingenomen zonder een schot te lossen door Wagner-groep
15.50: Toegangswegen tussen Voronezj en Moskou volledig afgesloten.
16.27: Burgers Moskou wachten af: ‘Natuurlijk vinden we het angstig’.
17.41: Burgemeester Moskou: maandag geen werkdag, blijf zoveel mogelijk thuis.
18.12: Wervingsposters voor de Wagner-groep overal weggehaald in Moskou.
18.38: Biden heeft contact gehad met leiders Duitsland, Frankrijk en VK over de situatie.
18.51: Konvooi dat op weg is naar Moskou bestaat uit 5.000 strijders.
19.34: Prigozjin heeft manschappen opgeroepen om niet verder op te rukken om bloedvergieten te voorkomen. We draaien om en zijn tot 200 kilometer van Moskou gekomen. ‘Nu komt het moment dat Russisch bloed gaat vloeien, we draaien om’.
20.05: Onderhandelaar Loekasjenko: Veiligheidsgarantie voor Wagner-strijders.
21.15: Wagner-troepen verlaten Rostov.
21.56: Geen strafzaak tegen Prigozjin, aldus woordvoerder Poetin. Strijders niet vervolgd.
22.31: Kremlin: defensietop wordt niet vervangen om Prigozjin te ‘paaien’.
22.36: Prigozjin verlaat Rostov aan de Don onder luid gejuich van de inwoners.
                                               --------------------------------
 
+ Poetins positie is verzwakt. ‘Hij heeft zaak niet meer onder controle’.
+ VS wist dat Prigozjin militaire actie tegen Russische defensietop voorbereidde.
+ Maandag blijft in Moskou een vrije dag, ook nu de bloedige confrontatie met Wagner is afgewend.
+ Volgens ISW is de deal een korte termijnoplossing en hebben de gebeurtenissen een negatieve invloed op het moreel van de Russische troepen.
+ ‘Eigenlijk is er maar 1 winnaar en dat is Oekraïne’, zegt De Kruif. ‘Als jij als Russische soldaat in een loopgraaf zit en weet dat jouw leiding het niet met elkaar eens is dan denk je: waar vecht ik nog voor’.