Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAàNE van ma 26 juni t/m zo 2 juli 2023

21 juli 2024, 07:22
Maandag:
+ Een adviseur van Zelensky heeft gezegd dat er geen aanwijzingen zijn dat het Wagner-leger de conflictgebieden in Oekraïne heeft verlaten.
+ De roebel opende in de ochtendhandel op een dieptepunt in bijna 15 maanden ten opzichte van de dollar na de afgebroken opstand.
+ Het Oekraïense leger zegt dat het tussen de 600 meter en 1.000 meter is opgeschoven op de zuidelijke en noordelijke flanken rond Bachmoet.
+ Veiligheidsmaatregelen in Moskou zijn beëindigd. De burgemeester van Moskou Sobjanin. bedankte de bewoners voor hun ‘kalmte en begrip’.
+ EU-buitenland chef Borrell: De muiterij van Wagner laat de barsten zien in de militaire macht van Moskou.
+ Kremlin lijkt Wagnergroep ondanks de muiterij niet te willen ontmantelen. Andrej Kartapolov, hoofd defensie comité van de Doema noemde Wagner de meest strijdbare parate eenheid in Rusland: ‘De toekomst van de Wagnergroep is nog niet bepaald’ en benadrukte dat ze ‘niets verwerpelijks’ deden.
+ De strafzaak tegen Prigozjin voor het starten van de opstand is niet komen te vervallen. De Russisch veiligheidsdienst zet het onderzoek naar hem voort.
+ Oekraïne heeft het dorp Rivnopil in het zuidoosten bevrijd zegt Maliar. In het zuiden is nu 130 vierkante kilometer bevrijd.
+ Poetin heeft zijn eerste verklaring sinds de opstand afgegeven. Hij ging met geen woord in op de gebeurtenissen maar feliciteerde de deelnemers van een industrieel jeugdforum.  
+ Hermitage Amsterdam vanaf september verder als H’ART Museum. De Hermitage verbrak de banden met de Hermitage in Sint-Petersburg. H’ART gaat samenwerken met British Museum, Centre Pompidou en Smythsonian American art Museum.
+ Wagner-baas Prigozjin zegt dat de opmars richting Moskou niet was om de regering omver te werpen maar om te protesteren tegen het opnemen per 1 juli van zijn strijdgroep in het Russische leger.
+ VS steunt Oekraïne met een pakket van nog eens 500 miljoen euro. Het gaat om levering van landvoertuigen waaronder 30 Bradley- en 25 Stryker-gevechtsvoertuigen.
+ De Wagner groep is meer dan een huurlingenleger. Het is een holding die in olie, zeldzame metalen en goud doet maar waar ook bouwbedrijven en trollenfabrieken bij horen.
+ Oekraïners veroveren Antonivsky brug bij Cherson.
+ Poetin zegt dat de muiterij kansloos was en dat het leger alle voorbereidingen had getroffen om de muiterij te laten mislukken. Hij zei verder dat de Wagner huurlingen goede vaderlanders zijn en door om te keren verder bloedvergieten hebben voorkomen.
+ De Estse premier Kallas wil dat de Europese landen meer militaire steun bieden aan Oekraïne. Het is zorgelijk dat Rusland zijn defensiebudget met 200% heeft verhoogd en China met 500%, terwijl de uitgaven in de EU alleen maar omlaag zijn gegaan.
 
Dinsdag:
+ Zelensky: ‘Maandag hebben onze soldaten in alle sectoren vorderingen gemaakt. Het is een mooie dag.’
+ Poetin heeft maandag piloten geëerd die omgekomen zijn bij de muiterij van afgelopen weekend.
+ Oekraïne heeft een gebied heroverd dat sinds 2014 door de Russen bezet was. Volgens het ministerie hebben Oekraïense militairen enige terreinwinst geboekt ten oosten van het dorp Krasnohorivka dat in de buurt van Donetsk ligt.
+ ‘Russen zijn verdreven bij de brug nabij Bachmoet’. De Oekraïners zouden ten zuidwesten van de stad met een opmars bezig zijn. Ook het dorp Rivnopil is heroverd.
+  Russische media: strafzaak tegen Wagner geseponeerd, huurlingen dragen materieel over. Kremlin zegt geen informatie te hebben over waar Prigozjin op dit moment verblijft. Loekasjenko zegt dat de Wagner leider in Belarus is.
+ Poetin bedankt leger voor het stoppen van een burgeroorlog. Hij sprak voor 2500 militairen op een plein in het Kremlin waar Poetin ook zijn kantoor heeft.
+  Russische militairen hebben op grote schaal en systematisch burgers in Oekraïne gemarteld melden de VN. Tientallen burgers zouden standrechtelijk zijn geëxecuteerd.
+  Polen wil dat de NAVO inzet op versterking van de oostflank van het land. Volgens premier Duda is het een negatief signaal dat Prigozjin naar buurland Belarus is vertrokken.
+  Poetin zegt voor het eerst dat de Russische staat de Wagner-groep volledig financierde. Van mei 2022 tot mei dit jaar werd circa 920 miljoen euro overgemaakt naar Prigozjin.
+  Orban zegt dat het een teken van kracht is dat Poetin binnen een etmaal de opstand heeft weten neer te slaan.
+  Volgens Loekasjenko heeft hij Prigozjin afgelopen week ervan weten te overtuigen om diens opstand te staken. Hij zegt dat daar wel een telefoongesprek vol scheldwoorden aan voorafging. Hij heeft Poetin ook geadviseerd terughoudend te zijn met het neerslaan van de opstand.
+  Polen, Letland en Litouwen maken zich zorgen over de komst van Prigozjin naar Belarus. ‘De snelle opmars laat zien waartoe de Wagner groep in staat is. In 8 tot 10 uur kunnen ze   plotseling ergens in Belarus nabij Litouwen opduiken’, aldus de buitenlandminister van dat land.
+  In Kramatorsk zijn 2 raketten neergekomen op een druk gedeelte van de stad. Het gebeurde in het centrum van de stad waar veel mensen buiten aan het eten waren. Er vielen 12 doden en 56 gewonden.
+  De VS zullen deze week nog sancties opleggen aan de Wagner-groep vanwege de activiteiten in Afrika.
 
Woensdag:
+  Taiwan zegt dat het 2 Russische oorlogsschepen voor de oostkust heeft gezien. Het land heeft eigen schepen en militaire vliegtuigen gestuurd om de situatie in de gaten te houden zegt het ministerie van Defensie.
+  De plaatsvervangend commandant van de Russische militaire operaties in Oekraïne generaal Soerovikin wist ervan dat Prigozjin een opstand plande tegen de defensietop in Moskou, aldus The New York Times. Het is onduidelijk of de topmilitair ook echt betrokken was bij het plannen van de muiterij van het huurlingenleger.
+  Het Kremlin noemt het bericht dat Soerovkin betrokken was bij de muiterij speculatie.
+ De Oekraïense staatswapenproducent Ukroboronprom heeft een nieuwe directeur, omdat de regering de binnenlandse wapenindustrie wil stimuleren De 31-jarige Herman Smetanin krijgt 3 hoofdtaken: verhogen productie, hervorming van het bedrijf en opbouw van een effectieve anticorruptie-infrastructuur.
+  Litouwen koopt 2 NASAMS-luchtverdedigingssystemen voor Oekraïne voor 9,8 miljoen euro en zal die binnen 3 maanden leveren. Noorwegen zal als onderdeel van de deal onderhoudsapparatuur voor de draagraketten leveren.
+ In Moskou is de pauselijke gezant kardinaal Matteo Zuppi ontvangen heeft het Kremlin bevestigd. Hij is in Rusland voor vredesbesprekingen.
+ Zwitsers wijzen exportvergunning van tanks voor onder andere Nederland af. De 96 tanks zijn eigendom van het Zwitserse bedrijf Ruag. Nederland wilde de tanks hebben om ze aan Oekraïne te geven.
+  Wagner-huurlingen zijn nog in Oekraïne aldus Zelensky. De huurlingen bevinden zich volgens hem onder meer in de bezette regio Loehansk.
+ Defensie zoekt alternatieven na Zwitserse afwijzing tankexport. Defensie had het besluit van de Zwitsers graag anders gezien maar respecteert de afwijzing.
+ Oekraïne wil op de NAVO-top volgende maand in Litouwen een duidelijk signaal over een aanstaand lidmaatschap. Zelensky heeft daartoe opgeroepen: ‘We snappen dat we geen NAVO-lid kunnen worden tijdens de oorlog. Maar we moeten er wel zeker van zijn dat het erna gebeurt.’
+ In Rusland is generaal Sergej Soerovikin opgepakt meldt de Moscow Times. Hij is plaatsvervangend commandant van de militaire operaties in Oekraïne en was mogelijk op de hoogte van de Wagner-muiterij.
 
Donderdag:
+ Oekraïense troepen boeken langzaam maar zeker vooruitgang aan de frontlinies in het zuiden en zuidoosten van het land, ook bij Bachmoet in het oosten. Opperbevelhebber Zaloezjnyj zegt dat zijn troepen strategisch initiatief naar zich toetrekken. ‘De vijand biedt sterke weerstand terwijl ze aanzienlijke verliezen lijden.’  
+ Polen verwacht dat de EU geld beschikbaar stelt om de oostgrens van het land te versterken. Warschau kondigde gisteren aan de beveiliging aan te scherpen vanwege zorgen over de aanwezigheid van Wagner-0huurlingen in Belarus.
+ Opgepakte man voor hulp aanval Kramatorsk verdacht van verraad. Bij de aanval kwamen zeker 12 mensen om het leven. De verdachte zou beelden hebben gemaakt van militaire kentekenplaten en die hebben doorgespeeld aan de Russen.
+ Oekraïne is begonnen met oefeningen voor rampenbestrijding in de buurt van de kerncentrale Zaporizja. Kiev heeft Rusland ervan beschuldigd een terroristische aanval te plannen waarbij straling vrijkomt. Rusland spreekt de beschuldigingen tegen.
+ Moskou zegt dat er 2 Oekraïense generaals en zo’n 50 Oekraïense officieren zijn omgekomen bij de raketaanval in Kramatorsk.
+ Poetin heeft zich laten zien in de Russische deelrepubliek Dagestan. Hij bewoog zich tussen het publiek en nam de tijd om selfies te maken.
+ In Belarus zijn nieuwe constructies op satellietbeelden te zien. Mogelijk gaat het om een nieuw onderkomen voor Wagner.
+ Mike Pence heeft een verrassingsbezoek gebracht aan Oekraïne en Zelensky ontmoet zo meldt hijzelf op Twitter. Anders dan Trump onder wie Pence vicepresident was, is Pence een uitgesproken criticus van Poetin.
+ De BBC meldt dat ondanks de gestaakte opstand de Wagner-groep nog altijd nieuwe leden aan het rekruteren is. De omroep belde met meer dan 10 rekruteringscentra. Deze zeiden dat alles hetzelfde is gebleven.
 
Vrijdag:
+ EU-leiders hebben afgesproken om Oekraïne ook op de lange termijn te helpen om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.
+ Pentagon ontkent dat levering ATACMS-raketten nabij is. ‘Ik heb niets te melden over ATACMS en ik ben zeker niet op de hoogte van naderende besluiten daarover, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.
+ ISW zegt dat het Oekraïense leger aan het front bij Bachmoet vooruitgang boekt en een breed offensief heeft ingezet. Ook wordt vooruitgang geboekt in het westelijk deel van Zaporizja en in het grensgebied van de regio’s Zaporizja en Donetsk.
+ Rusland haalt personeel kerncentrale Zaporizja weg. De eersten zijn 3 leidinggevenden van het Russische staatsbedrijf Rosatom. Ook Oekraïners die voor Rosatom werken hebben het advies gekregen om naar de Krim te vertrekken voor 5 juli.
+ Oekraïne meldt dood 6 burgers en 7 gewonden na Russische aanvallen in de regio’s Cherson en Zaporizja. Uit 7 ander regio’s worden ook aanvallen gemeld maar daar zijn geen slachtoffers gevallen. De Russen zouden 102 plaatsen en 49 infrastructurele werken onder vuur hebben genomen.
+ Stoltenberg blijft uit plichtsbesef jaar langer secretaris-generaal van de NAVO. Hij zou in september opstappen nadat zijn ambtsperiode al meerdere keren was verlengd. De zoektocht naar een opvolger was gestrand.
+ Oekraïne versterkt posities aan grens Belarus. Het besluit volgt op de gebeurtenissen rond het Wagner-huurlingenleger.
+ OM Kazachstan waarschuwt inwoners om zich niet te laten rekruteren voor het Russische leger. ‘Opzettelijke illegale deelname van een burger van Kazachstan aan militaire operaties op het grondgebied van een buitenlandse staat is een strafbaar feit’, zegt het OM in een persbericht.  
+ Lavrov: ‘Wagner-groep blijft in Afrika actief als Afrikaanse landen dat willen. De toekomst van de overeenkomsten tussen Afrikaanse landen en het particuliere militaire bedrijf is geheel de keuze van de regeringen van de landen die het aangaat.’
+ Rusland blokkeert toegang tot media die gelieerd zijn aan Wagner-baas Prigozjin. Dat gebeurt op last van Roskomnador, de Russische autoriteit die onder meer toezicht houdt op het internet.
+ Bij een raketaanval op een school in Serhijivka in de regio Donetsk zijn 2 doden en 6 gewonden gevallen.
+ Verbod op Pools goederenvervoer in Rusland. Vervoer van kritieke goederen zoals medicijnen mag nog wel. Ook mogen Poolse vrachtwagens nog wel goederen aanvoeren naar de Russische enclave Kaliningrad.
+ Moskou neemt controle privélegers over om nieuwe Wagner te voorkomen. Alle ‘vrijwilligerseenheden’, zoals de privélegers worden genoemd hebben onder dwang een contract met het ministerie getekend.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Zelensky: ‘Het versterken van de artillerie in het zuiden en oosten van Oekraïne is een prioriteit.’ Hij bedankte Denemarken ook voor een nieuw defensiepakket inclusief artillerie, luchtafweerraketten en mijnopruimingsapparatuur.
+ Zelensky stond ook stil bij de herovering van Slangeneiland. ‘Niemand verwachtte dat Oekraïne in staat zou zijn om met name deze fundamentele defensietaak uit te voeren, maar onze soldaten deden het en kregen de controle over het eiland en over een aanzienlijk deel van de Zwarte Zee. Oekraïne en Oekraïners zijn veel sterker dan men van ons denkt. Soms ook sterker dan wij zelf denken’.
+ Het is onwaarschijnlijk dat Rusland opzettelijk een ongeluk laat gebeuren bij de kerncentrale van Zaporizja. Dat melden militaire analisten van het ISW. Het is wel waarschijnlijk dat Rusland de dreiging van een opzettelijk radiologisch incident blijft gebruiken om te proberen Oekraïense tegenoffensieven acties en westerse steun voor Oekraïne te beperken in de aanloop naar de komende NAVO-top.
+ CIA-directeur William Burns heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Narysjkin gebeld na de afgebroken muiterij van Wagner vorige week om het Kremlin ervan te verzekeren dat de VS er geen rol in heeft gespeeld. Het was het hoogste contact tussen de twee landen sinds de Wagner-opstand.
+ De Amerikaanse generaal Miley heeft gezegd dat het tegenoffensief van Oekraïne lang gaat duren en voor veel meer bloedvergieten gaat zorgen.
+ Miley zei dat het langzamer gaat dan sommige mensen hadden voorspeld. Oorlog op papier en echte oorlog zijn verschillend. In een echte oorlog sterven echte mensen. Echte mensen staan aan die frontlinies, echte mensen zitten in die voertuigen. Echte lichamen worden verscheurd door explosieven. Het gaat heel lang duren en het gaat heel, heel bloederig worden.
+ De premier van Spanje is in Kiev. Spanje is vanaf vandaag tot het eind van het jaar EU- voorzitter. Sanchez grijpt de gelegenheid aan om de steun van de EU aan Oekraïne te onderstrepen.
+ De Palestijnse president Abbas is de volgend die zich in het selecte rijtje van leiders heeft geschaard die hun steun hebben uitgesproken voor Poetin meldt het Kremlin.
+ Oekraïne heeft sancties opgelegd tegen Georgia Airways, de directeur van de luchtvaartmaatschappij en tegen 189 Russen en twee Belarussen. De sancties zijn een direct   gevolg van het opheffen van de ban die de Russische regering had ingesteld voor vluchten van en naar Georgië vanuit Rusland. Hierdoor kunnen Russen vanuit hun thuisland naar Tbilisi vliegen en met Georgia Airways naar andere Europese landen.
+ Loekasjenko heeft een wet ondertekend waardoor het mogelijk wordt om ‘onvriendelijke’ buitenlandse media te verbieden in Belarus.
+ Oekraïne heeft luchtafweergeschut ingezet om Russische drone-aanvallen op Kiev af te slaan. Alle drones zijn uit de lucht gehaald.
+ Zelensky waarschuwt opnieuw voor aanslag op Zaporizja. Rusland is technisch klaar om een lokale explosie op het station uit te lokken die zou kunnen leiden tot het vrijkomen van straling, zei de president.
+ Polen stuurt 500 politieagenten naar grens Belarus vanwege de gespannen situatie aan de grens.
+ Het ISW zegt dat Oekraïense troepen ten noorden en zuidwesten van Bachmoet kleine terreinwinsten hebben geboekt.
+ Door Russische beschietingen op een woonwijk in Cherson zijn verschillende mensen gewond geraakt. Een hoog woongebouw, een apotheek en een restaurant werden getroffen door de beschietingen. In de regio Cherson zijn hevige gevechten gaande in de buurt van de vernietigde Antonovsky-brug. De Oekraïners zouden de brug in handen hebben gekregen.