Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAàNE van ma 3 t/m zo 9 juli 2023

21 juli 2024, 07:37
Maandag:
+ Wagner-aftocht niet van invloed op front zegt een Russisch parlementslid. Een nieuwel mobilisatiegolf is daarom volgens hem ook niet nodig.
+ De Europese Unie overweegt een concessie te doen aan Rusland om de graandeal met Oekraïne verlengd te krijgen.
+ De Russische geheime dienst claimt een aanslag te hebben voorkomen op de leider van de door Rusland bezette Krim. Er is een Rus opgepakt die in december door de Oekraïense geheime dienst zou zijn gerekruteerd.
+ Bij een drone aanval in de stad Soemy is een dode gevallen en zijn 16 mensen gewond geraakt. De aanval werd uitgevoerd met vier drones.
+ Oekraïense commando’s zijn de afgelopen dagen met bootjes de rivier de Dnjepr overgestoken bij Cherson. Het Russische leger zou zwaar geschut inzetten om de Oekraïense troepen te verdrijven.
+ Voor het eerst in vier maanden tijd is de kerncentrale Zaporizja weer aangesloten op een reserve-elektriciteitskabel. Ondanks dit positieve nieuws blijft de situatie uiterst fragiel.
+ Zelensky roept Georgië op tot vrijlating ex-president Saakashvili. Hij moet per direct worden overgedragen aan Oekraïne twittert Zelensky. Rusland is hem aan het doden via de Georgische autoriteiten.
+ Wagner baas kondigt ‘nieuwe overwinningen aan het front’ aan. ‘Ik ben er zeker van dat jullie in de nabije toekomst nieuwe overwinningen van ons aan het front zullen zien’.
+ In Rusland gevangen Amerikaanse journalist verkeert in goede gezondheid volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

 Dinsdag:
+ TASS meldt dat bij Moskou vijf drones zijn onderschept. Ze zouden op weg zijn geweest naar de hoofdstad en zijn uitgeschakeld.
+ Op de Moskouse luchthaven Vnoekovo vertrekken en landen tijdelijk minder vliegtuigen. Dat ligt aan ‘technische redenen die buiten de controle van de luchthaven liggen’. Of dat te maken heeft met de onderschepping van vijf drones wordt niet gezegd.
+ Het Oekraïense leger heeft een paar ‘bijzonder vruchtbare’ dagen achter de rug in het tegenoffensief zegt het hoofd van de nationale veiligheidsraad Oleksi Danilov.
+ De NAVO heeft de termijn van secretaris-generaal Jens Stoltenberg (64) zoals verwacht met een jaar verlengd. Hij blijft tot 1 oktober 2024.
+ In de Oost-Oekraïense stad Pervomajsky zijn bij een bombardement twaalf mensen gewond geraakt onder wie vijf kinderen.
+ Nederland maakt ruim 118 miljoen euro vrij voor een nieuw steunpakket aan Oekraïne. Het is het tweede steunpakket dit jaar.
+ Russen vegen EU-concessie voor graandeal van tafel. Volgens de Financial Times zou de EU een concessie willen doen aan de Russen om zo de graandeal te kunnen verlengen.
+ Poetin zegt dan het Russische volk meer ‘verenigd is als nooit tevoren’. Hij zei dat naar aanleiding van de opstand van de Wagner groep.
+ Het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft forse kritiek geuit op Zelensky die opriep om Saakashvili te laten verzorgen in Oekraïne omdat deze volgens Amnesty International ernstig risico loopt op overlijden. 
+ Rusland en Oekraïne waarschuwen allebei voor een aanval op de Zaporizja-kerncentrale. De centrale is nu in handen van Rusland.  

Woensdag:
+ Het Oekraïense leger heeft een aanval uitgevoerd op Russische troepen in Makiivka in de regio Donetsk.
+ Meerdere doelen in Russische grensregio onder vuur genomen door Oekraïne. Oekraïne heeft de aanvallen niet bevestigd.
+ De Russische generaal Sergej Soerovkin is sinds de muiterij van de Wagner-groep niet meer in het openbaar gezien. Vorige week kwamen er berichten naar buiten dat Soerovkin was gearresteerd, maar die zijn niet bevestigd.
+ Zelensky: alleen Rusland is een bedreiging voor kerncentrale Zaporizja. Hij reageert daarmee op berichten dat Rusland en Oekraïne beide zeggen dat de ander van plan is de kerncentrale aan te vallen.
+ De stafchef van Zelensky vindt dat het standpunt van China ten aanzien van een nucleaire aanval van Rusland van groot belang is. Xi Jinping zegt dat hij Poetin heeft gewaarschuwd voor een aanval met nucleaire wapens op Oekraïne, aldus de Financial Times.
+ Nederland heeft Oekraïne tot nu toe voor zo’n 1,9 miljard euro aan militaire steun gegeven.
+ Bij een explosie in een gerechtsgebouw in Kiev is een man overleden. De man had zelf explosieven tot ontploffing gebracht.  

Donderdag:
+ Zelensky was graag ‘veel eerder’ begonnen met het tegenoffensief om de door Rusland bezette gebieden te bevrijden. ‘Simpelweg omdat als we later zouden beginnen, het langer zou gaan duren.’ Het offensief kon niet eerder beginnen omdat de benodigde wapensteun nog niet was gegeven. ‘We hebben onze vijand genoeg tijd en mogelijkheden gegeven om meer mijnen te plaatsen en zich voor te bereiden’, zeg de president. ‘In delen van het land hoeven we niet eens te denken aan een aanval omdat Oekraïne de benodigde wapens niet heeft.’
+ In Lviv is een appartementencomplex getroffen door een Russische raket. Er zijn tien doden en meerdere gewonden gevallen. Ook is er vitale infrastructuur in de stad beschadigd.
+ Zelensky zweert wraak voor de aanval op Lviv. ‘De vijand zal zeker een reactie krijgen. Een krachtige.’
+ Oekraïne heeft zeven van de tien Russische kruisraketten onderschept die op Lviv zijn afgevuurd.
+ Loekasjenko: Wagner-baas Prigozjin niet in Belarus. Hij zou in Sint-Petersburg verblijven. Prigozjin liet maandag voor het eerst sinds de opstand iets van zich horen.
+ In de woning van Prigozjin zijn wapens, munitie, goudstaven en contanten ter waarde van ruim 100 miljoen dollar aangetroffen.
+ Zelensky is in Sofia aangekomen. Hij was uitgenodigd door de nieuwe regering van Bulgarije. Er zal onder meer gesproken worden over de NAVO-top van 11 en 12 juli. Men gaat nog meer samenwerken in de defensiesector.
+ Rusland heeft negen Finse diplomaten uitgezet, meldt TASS. Dat doet men als reactie op het uitzetten van negen Russische diplomaten door Finland vorige maand. 
+ Human Rights Watch roept de VS met klem op om geen clustermunitie aan Oekraïne te leveren. Vanwege het gevaar van deze explosieven voor burgers hebben 123 landen ze verboden. Maar Rusland, de VS en Oekraïne hebben dit verdrag niet ondertekend.
+ Kremlin bezorgd over risico op gewapende opstand tegen Poetin suggereert het ISW. Hoge functionarissen binnen het regime zijn bang voor een nieuwe opstand in de nasleep van de muiterij onder leiding van Prigozjin.
+ Zelensky is na zijn bezoek aan Bulgarije doorgereisd naar Tsjechië waar hij onder meer president Pavel ontmoet.
+ Zelensky’s adviseur Podoljak over HRW-rapport over clusterbommen: ‘Is dit een grap?’ Hij beschuldigt de organisatie van ‘hulpeloosheid, ruggegraatloosheid en absolute immoraliteit’. HRW wil de levering van wapens aan Oekraïne verstoren, zegt hij.
+ De regering-Biden heeft besloten om clusterbommen te leveren aan Oekraïne als onderdeel van een nieuw wapenhulppakket ter waarde van ongeveer 800 miljoen dollar.
+ Geheime gesprekken tussen delegaties VS en Rusland over vrede. De gesprekken hadden als doel een fundament te leggen voor onderhandelingen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.  

Vrijdag:
+ Zelensky zegt dat Oekraïne zich zonder lange afstandswapens moeilijk kan verdedigen. Tijdens een persmoment met de Tsjechische premier Fiala stelde hij dat het ‘op dit moment afhangt van de VS of we die wapensystemen wel of niet krijgen’.
+ Het Kremlin zegt het overleg tussen Zelensky en Erdogan nauwlettend te volgen. De bespreking is door een woordvoerder als ‘belangrijk’ omschreven. De twee leiders zien elkaar in Turkije.
+ Nog geen Wagnermilitairen verschenen bij opgezet kamp in Wit-Rusland. Bij het einde van de muiterij van Wagner werd afgesproken dat huurlingenleider Prigozjin naar Wit-Rusland zou vertrekken.
+ In de Russische regio Samara zijn bij een ontploffing in een explosievenfabriek vrijdag zeker zes mensen om het leven gekomen. Twee anderen raakten gewond. De fabriek produceert explosieven voor de mijnindustrie en telt 1.300 werknemers.
+ Rusland heeft het afgelopen jaar 60 miljoen ton graan geëxporteerd, meldt het landbouwministerie. Dit is een record hoewel het Kremlin steeds klaagt dat de graandeal die met Oekraïne, Turkije en de VN werd afgesproken onvoordelig is voor Rusland.
+ Stoltenberg bevestigt: Zelensky schuift aan bij de allereerste zitting van een nieuwe overlegraad van de NAVO landen in Litouwen.
+ Oleksiy Goncharenko, een Oekraïens parlementslid en lid van de Raad van Europa, stelt tegenover Sky News dat deze opstand Poetin zeer verzwakt achtergelaten heeft. De mythe dat Poetin een sterke en onverwoestbare man is, is door deze opstand verbrijzeld. Hij voegt toe dat ‘wij allemaal voorbereidingen moeten treffen voor een post-Poetin Rusland.’
+ Stoltenberg vindt dat lidstaten zelf mogen weten of ze clustermunitie willen leveren aan Oekraïne. Hij vindt het bovendien heel iets anders dat Kiev de wapens gebruikt dan dat Rusland het doet.
+ VN-baas Guterres heeft Moskou en Kiev opgeroepen te stoppen met het gebruik van clusterwapens. Hij roept hen ook op toe te treden tot de naties die deze wapens uitdrukkelijk heeft verboden, inclusief Nederland. 
+ De 31 landen zijn het onderling eens over een scherpere doelstelling voor de defensie- uitgaven. De bedoeling is om 2 procent van het BBP in de toekomst als een ‘minimum’ te beschouwen.
+ Defensie krijgt een grotere rol bij de bescherming van de Noordzee. Op die manier moet het saboteren en bespioneren van de vitale infrastructuur in en onder de zee worden bestreden. Defensie gaat zich bijvoorbeeld meer bezighouden met het in kaart brengen van internetkabels, gasleidingen en windmolenparken.  

Zaterdag/zondag:
+ Rutte gaat ondanks de val van het kabinet volgende week wel naar de NAVO-top Hij arriveert wel wat later in de Litouwse hoofdstad Vilnius dan gepland.
+ Zelensky is aangekomen in Slowakije waar hij president Caputova ontmoet. Het is de derde stop (na Bulgarije en Tsjechië) op zijn tocht langs allerlei NAVO-landen in de aanloop naar de NAVO-top volgende week.
+ Het nieuwe Amerikaanse defensiepakket ter waarde van 800 miljoen dollar (met onder meer 155 miljoen artilleriegranaten) voor Oekraïne ‘komt op het juiste moment en is breed en broodnodig’ aldus Zelensky.
+ De Turkse president Erdogan is er voorstander van dat Oekraïne zich aansluit bij de NAVO. ‘Oekraïne verdient zonder twijfel het NAVO-lidmaatschap’, zei Erdogan na een ontmoeting met Zelensky in Istanbul. Litouwen en Polen willen die belofte ook doen. Andere landen waaronder Duitsland zijn minder enthousiast. Zij wijzen erop dat bij toetreding aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan, bijvoorbeeld over de status van het leger.
+ Zelensky op 500 ste dag na de Russische inval op Slangeneiland. Hij heeft de militairen bedankt die de afgelopen 16 maanden hebben gevochten tegen de Russen. Exact 500 dagen geleden viel Rusland Oekraïne binnen.
+ Zes burgerdoden bij aanval op Lyman. Vijf mensen raakten gewond. De stad is bestookt met ‘meerdere raketwerpers’.
+ Zelensky keert terug uit Ankara en neemt 5 Oekraïense krijgsgevangenen mee. Het gaat om 5 legercommandanten die de staalfabriek Azovstal verdedigen in Marioepol, die vorig jaar na maanden van strijd bezet werd door Rusland.
+ Het Kremlin noemt de vrijlating van de vijf Azov-commandanten een schending van de afspraken die zijn gemaakt. Rusland zou niet vooraf op de hoogte zijn gebracht van de terugkeer. In mei vorig jaar belandden de Oekraïense verdedigers van de fabriek als krijgsgevangen in Rusland. In september keerden honderden soldaten terug naar Oekraïne als resultaat van onderhandelingen met hulp van Turkije en Saoedi-Arabië. Onderdeel van de deal was dat de vijf Azov-commandanten tot het eind van de oorlog in Turkije moesten blijven.
+ Oekraïne belooft Amerikaanse clustermunitie niet in Rusland te gebruiken maar uitsluitend in door Rusland bezette delen van Oekraïne.
+ Als clustermunitie ontploft valt het in talloze minibommetjes uiteen waardoor er meer slachtoffers worden gemaakt. Nadeel is dat niet alle minibommetjes ontploffen, zodat na verloop van tijd ook burgers het slachtoffer kunnen worden.
+ Polen zet extra troepen in langs de grens met Belarus. Het gaat om meer dan duizend militairen en zo’n tweehonderd militaire voertuigen.
+ Het vertrek van het Russische Wagner-leger uit de Centraal-Afrikaanse Republiek is niet definitief. Dat er manschappen vertrekken is een wisseling van de wacht en er komen  binnenkort weer andere Russische huurlingen naar het Afrikaanse land, volgens een woordvoerder van president Touadéra.