Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAàNE van ma. 3 t/m zo. 9 oktober 2022

21 oktober 2024, 07:35
Maandag:
+ Na de gedeeltelijke mobilisatie zijn de eerste reservisten ingezet in de bezette Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk.
+ De lidstaten van de Europese Unie zijn overeengekomen om zo snel mogelijk trainingen te organiseren voor maximaal 15.000 Oekraïense soldaten.
+ Russen laten de directeur van de kerncentrale in Zaporizja vrij. De baas van het door Rusland bezette complex was vorige week aangehouden.
+ De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, beroemd door haar live tv-protest tegen de oorlog in Oekraïne, is door het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken op een lijst van gezochte personen geplaatst.
+ Het Noorse leger heeft soldaten ingezet voor de bewaking van belangrijke olie- en gasfaciliteiten op land, na de ontploffingen bij de gaspijplijnen Nordstream 1 en 2 in de Oostzee.
+ Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 2 blijkt toch nog gas te lekken constateert de Noorse Kustwacht na een inspectievlucht over de twee leidingen in de Oostzee.
+ Rusland erkent doorbraken in de bezette Oekraïense regio Cherson. Oekraïense troepen hebben enkele dorpen ingenomen. ‘De situatie is gespannen, laten we het zo zeggen’, zei de door Rusland geplaatste leider in de regio Cherson op de Russische staatstelevisie, Vladimir Saldo.
+ Russen onderling op de vuist op een militaire basis nabij Moskou. Er ontstond een massale vechtpartij tussen net gemobiliseerde soldaten en collega’s die al langer in het leger dienen.
De nieuwelingen worden niet overal met open armen ontvangen en moeten hun kleren en gsm’s afstaan. Daarop brak de knokpartij uit waarbij de gerekruteerden uiteindelijk aan het langste eind trokken.
 
Dinsdag:
+ Oekraïners rukken op ten noordoosten van Cherson. Russische troepen trekken zich volgens Kiev terug in de regio 100 kilometer ten noordoosten van de stad Cherson als gevolg van een Oekraïens offensief in de streek.
+ Oekraïne boekt opnieuw winst in het zuiden: ‘Dertig Russische tanks verwoest en een raketinstallatie.’ De opmars wordt gezien als de grootste doorbraak in het zuiden sinds het begin van de oorlog.
+ Poetin heeft opnieuw een hoge Russische generaal ontslagen. Alexander Zhuralev die tijdens de oorlog in Syrië een bedenkelijke reputatie opbouwde zou zijn vervangen door Roman Berdnikov.
+ Rusland heeft nog eens 120.000 dienstplichtigen opgeroepen. Volgens het Britse ministerie van Defensie mogen deze militairen volgens de wet niet worden ingezet buiten Russisch grondgebied omdat het gaat om een routine-oproep.
+ Sinds de mobilisatie zijn 200.000 Russen naar Kazachstan afgereisd. Volgens binnenlandminister Akhmetzhanov zijn 147.000 van hen doorgereisd.
+ Zelensky heeft onderhandelingen met Poetin formeel als ‘onmogelijk’ verklaard. Hij zette zijn handtekening onder een decreet hierover, maar liet wel de deur open voor gesprekken met Rusland.
 
 
 
 Woensdag:
+ De Tsjetsjeense leider Kadirov is benoemd tot kolonel-generaal. Dat is de op twee na hoogste functie in het Russische leger, dat momenteel nederlagen lijdt in Oekraïne. Kadirov geldt als een van de meest uitgesproken voorstanders van de oorlog in Oekraïne. Hij roept herhaaldelijk op tot drastische acties in dat land, waaronder de inzet van kernwapens, en afgelopen week kondigde hij aan zijn zonen van 14, 15 en 16 jaar naar het front te sturen.
+ De toenemende problemen van Poetin maken het gebruik van een tactisch kernwapen door Rusland waarschijnlijker zegt voormalig veiligheidsadviseur en ambassadeur bij de VN John Bolton. Volgens hem verkeert Poetin ‘in de grootste problemen ooit sinds het begin van de invasie’. Door de annexatie vechten de Russen nu op de bodem van Rusland en vergroot dit de problemen binnen de Russische politiek.
+ Oekraïense troepen stomen steeds verder op richting Loehansk. De Russische leiders zullen zeer verontrust zijn dat de Oekraïners de grenzen van Loehansk naderen, meldt het Britse Ministerie van Defensie.
+ Mobilisatie zorgt in Rusland voor meer onrust dan dat het voor de Russen iets verandert aan het front. De opmars van Oekraïne gaat gewoon door terwijl het in Rusland onrustig blijft sinds de aangekondigde mobilisatie.
+ Politie Charkov ontdekt gruwelijke Russische martelkamer. Er zou een emmer gevonden zijn met uitgetrokken gouden tanden en kunstgebitten. Er zijn ook mensen levend begraven. Er is een gasmasker gevonden gevuld met een brandende doek om iemand te dwingen scherpe rook in te ademen.
+ Kremlin bezweert land dat Oekraïne heeft heroverd op Rusland terug te winnen. Kremlin woordvoerder Peskov zei dat regio’s die door Moskou zijn geannexeerd voor altijd Russisch zullen zijn en niet zullen worden teruggegeven.
 
Donderdag:
+ Beelden tonen ‘hoe Russische soldaten in tank zich zomaar overgeven aan Oekraïners. Met de witte vlag gehesen geven ze zichzelf, hun wapens en hun tank over’.
+ Oekraïne meldt herovering ruim 400 kilometer Cherson. Het leger rukt gestaag op in het zuiden van het land, waar het probeert de regio Cherson op de Russen te heroveren. Ook in het oosten worden meerdere militaire successen gemeld.
+ Top van Europese leiders in Praag ‘signaal richting Rusland’. In Praag bespreken de regeringsleiders en staatshoofden van 43 Europese landen de twee grootste actuele uitdagingen op het Europese continent: de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis.
+ Poetin wil mobilisatiepaniek beperken door meer groepen vrij te stellen van militaire dienst. De aanwerving wordt opgeschort van studenten aan particuliere universiteiten met een staatsvergunning. Verder krijgen ook bepaalde postdoctorale studenten uitstel en mannen die priester willen worden. Studenten, medewerkers van staatsmedia en IT-experts waren al uitgezonderd evenals vaders van 4 of meer kinderen.
+ De bijeenkomst van de leiders van 44 Europese landen donderdag toont hoezeer Rusland en Belarus geïsoleerd zijn, aldus de Belgische premier Alexander de Croo.
+ Russische gemobiliseerde mannen komen in opstand en onthullen vreselijke toestanden aan het front. Volgens hen zijn de wapens die ze moeten gebruiken niet geregistreerd op militaire kaarten, afgeschreven uit magazijnen en nergens vermeld. Ze zouden ook een beestachtige behandeling van officieren hebben gekregen te weinig eten krijgen en op straat moeten slapen. Tot slot schijnt het merendeel ook geen helmen of kogelvrije vesten te dragen.
+ Noorwegen neemt maatregelen tegen Russische vissers nadat politici en veiligheidsexperts hebben gepleit voor een verbod op het aanmeren van Russische schepen. De schepen zouden het risico vergroten op spionage en sabotage.
 
Vrijdag:
+ Tv-presentator begrijpt niet waarom Russen weigeren om te vechten en barst in tranen uit. Boris Korchenikov kon zijn tranen niet bedwingen toen hij vertelde over de Russische burgers die weigeren ten strijde te trekken. ‘Ze begrijpen niet waarvoor deze oorlog dient’, stelde hij kritisch.
+ EU straft Kremlin-ideoloog en de organisatoren van de schijnreferenda in bezet Oekraïens gebied en een aantal onderministers van defensie en andere raderen in de Russische oorlogsmachine. Ook de Russische kiesraad en defensie-industrie worden gestraft.
+ Het nieuwe sanctiepakket, dat is bedoeld als antwoord op de illegale annexatie bevat ook een prijsplafond voor Russische olie en een aantal andere economische strafmaatregelen. Hoe hoog de maximumprijs voor olie wordt, moet de EU nog afspreken met haar bondgenoten van de G-7. Deze grote economieën, waaronder de VS, kwamen als eerste met het plan.
+ Amerikanen beklemtonen dat er geen aanwijzingen zijn dat Rusland voorbereidingen treft voor de inzet van kernwapens.
+ Dodental Zaporizja loopt op na een Russische aanval op de stad. Er zijn inmiddels 12 slachtoffers gemeld. De Russen raakten de hoofdstad van de gelijknamige regio 9 keer met raketten waarbij gebruik werd gemaakt van Iraanse drones.
+ Rusland heeft de commandant van de Russische troepen in onder meer het oosten van Oekraïne de laan uit gestuurd. Het ontslag van kolonel-generaal Tsjaiko is de jongste herschikking in de Russische legertop na een reeks militaire tegenslagen in het deel veroverde Oekraïne.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Grote explosie zaterdagochtend op de Krimbrug. Volgens de lokale media zou een vrachtwagen op de brug zijn geëxplodeerd. De explosie vond plaats terwijl een trein over de brug reed. Op beelden is te zien dat enkele wagens van de trein in brand staan. Ook een deel van de wegbrug is ingestort. Delen van de brug zijn ingestort. De Krim-brug verbindt het Russische vasteland met de Krim en is essentieel voor het leveren van militaire goederen.
+ Moskou: brand op Krimbrug veroorzaakt door bom in een vrachtwagen, zeker 3 doden. Het gaat om passagiers van een auto die nabij de vrachtwagen reed.
+ Russische rechtbank beveelt inbeslagname kantoren van Nobelprijswinnaar ‘Memorial’ in Moskou. Dat gebeurde enkele uren nadat de organisatie de Nobelprijswinnaar voor de Vrede had toegekend gekregen (zie ook What’s new(s)https://www.tkkr.nl/nieuwsoverzicht-van-ma-3-t-m-zo-9-oktober-2022.html
)
+ Rusland vervangt bevelhebber voor het leger in Oekraïne op een moment waarop de troepen nederlagen lijden. De nieuwe bevelhebber is de ervaren generaal Sergej Soerovikin.
De naam van Soerovikins voorganger is nooit officieel bekendgemaakt.
+ Kerncentrale is zaterdagochtend vroeg als gevolg van nieuwe beschietingen losgekoppeld van de stroomvoorziening. Volgens Energeatom krijgt de centrale nu stroom via vervangende dieselgeneratoren.
+ Wegverkeer beperkt hervat op beschadigde Krimbrug. Het Kremlin spreekt van een terreuraanslag. Voor Oekraïne symboliseert de brug vooral de veroveringsdrang van het regime in Moskou.
+ In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Het zou om 180 doden gaan. Het Russische leger meldde de strategisch belangrijke plaats Lyman te hebben opgegeven.
Vorige maand werden er ook al 436 personen opgegraven in Izjoem, nadat de noordoostelijke stad was bevrijd.