Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAàNE van ma 5 t/m zo 11 juni 2023

21 juni 2024, 07:54
Maandag:
+ Een groep pro-Oekraïense Russische rebellen zegt gevangengenomen Russische militairen te zullen uitleveren aan de Oekraïense autoriteiten. De militairen zijn gevangen genomen tijdens de gevechten in de Russische regio Belgorod, op de grens van Oekraïne.
+ Russische strijdkrachten hebben een groot Oekraïens offensief afgeslagen in de regio Donetsk, zegt het Russische ministerie van Defensie. Daarbij zijn zo’n 250 Oekraïense militairen gedood beweert het ministerie. Het nieuws is niet onafhankelijk bevestigd.
+ In de Oekraïense update van Oekraïne wordt met geen woord gerept over een groot offensief in Donetsk, men meldt wel 29 gevechten in de regio Donetsk en Loehansk.
+ De Russische veldcommandant Chodakovsky weerspreekt opvallend genoeg de succesverhalen van het Russische ministerie van Defensie over het afslaan van een Oekraïens offensief. De Oekraïense troepen hebben, volgens hem, in het westen ‘een vuist weten te vormen’ en ‘tactisch succes’ weten te behalen.
+ Oekraïne onderhoudt een netwerk van sympathisanten die Russische doelen kunnen saboteren en vanuit Rusland aanslagen kunnen plegen met drones, meldt CNN. De VS zou deze saboteurs als verantwoordelijken zien voor de drone aanval op het Kremlin.
+ Prigozjin meldt dat Oekraïne een deel van Berkhivka ten noorden van Bachmoet heeft ingenomen. Zijn huurlingenleger had de plaats eind februari ingenomen. De troepen rennen stilletjes weg. Een schande reageert Prigozjin.
+ Oekraïne zegt dat het inmiddels genoeg wapens heeft voor een tegenoffensief tegen de Russen. ‘Ze brachten ons vandaag het nieuws waar we al op zaten te wachten. Goed gedaan, strijders’, zei Zelensky.
 
Dinsdag:
+ De Kachovka-stuwdam in de Zuid-Oekraïense regio Cherson is verwoest. Op beelden is te zien dat grote hoeveelheden water van de ene naar de andere kant van de dam stromen.
+ Zelensky heeft een spoedoverleg belegd over de dam, die lijkt te zijn opgeblazen. Daardoor komt een groot gebied onder water te staan.
+ Het Russische persbureau TASS bericht dat de dam is getroffen door een raket die is afgeschoten door een in Oekraïne ontwikkeld wapensysteem.
+ Zelensky: Dit bevestigt dat de troepen van Moskou moeten worden verdreven uit heel ons land. Er moet geen meter worden weggegeven want ze gebruiken elke meter voor terreur.
+ Hoewel nog niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het opblazen van de dam denkt staatssecretaris Van de Maar van Defensie meteen aan Rusland. Het laat absoluut zien hoever Rusland bereid is te gaan ten koste van de burgerbevolking.
+ Zelensky: Russische troepen hebben de waterkrachtcentrale van Kachovka van binnenuit opgeblazen. De explosie vond plaats om 02.50 uur lokale tijd.
+ NAVO-topman Stoltenberg zegt dat de verwoesting van de Kachovka-stuwdam in Oekraïne opnieuw laat zien hoe wreed de Russische oorlog in Oekraïne is. Hij spreekt van een ‘schandalige daad’.
+ Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gevraagd om een bijeenkomst van de VN Veiligheidsraad over de verwoesting van de Kachovka-dam.
+ 1300 mensen zijn geëvacueerd uit het overstroomde gebied. De komende 24 uur zal het water blijven stijgen. De evacuaties en hulpverlening zullen dag en nacht doorgaan.
+ De door Rusland geïnstalleerde burgemeester in het stadje Kachovka noemde de eerste berichten over beschietingen aanvankelijk onzin en zei dat er niets was gebeurd. Een paar uur later draaide hij als een blad aan de boom en zei hij dat er meerdere  aanvallen waren geweest van Oekraïne, aldus Rusland correspondent Geert Groot Koerkamp.
+ Ook Rusland vraagt om bijeenkomst van de VN-veiligheidsraad vanwege de verwoesting van de dam.
+ Rutte zegt dat hij er absoluut vanuit gaat dat Rusland achter het opblazen van de dam zit. Er is geen enkel vermoeden dat Oekraïne hierachter zit. Want Oekraïne heeft ‘nul-motief’ zegt de premier.
+ Tientallen dorpen worden ontruimd na overstroming als gevolg van verwoesting van de dam. Inwoners worden per bus naar Kiev en Odesa gebracht.
+ Zelensky: Explosie heeft geen invloed op de drang en het vermogen van Oekraïne om Oekraïens grondgebied te heroveren. Hij noemt het handelen van de vijand chaotisch en zegt dat daardoor hun eigen uitrusting onder water is komen te staan.
+ Ursula von der Leyen noemt de vernietiging van de dam een schandalige aanval op de civiele infrastructuur. Ze zegt dat de EU-lidstaten bezig zijn met steun organiseren zoals vulwaterpompen, mobiele waterzuiveringsinstallaties en boten.
 
Woensdag:
+ VS: ‘We hebben de berichten gezien dat Rusland verantwoordelijk is voor de ontploffing bij de dam’, zegt woordvoerder Kirby, ‘maar we kunnen niet onomstotelijk zeggen wat er is gebeurd.’ Robert Wood, de Amerikaanse vice-ambassadeur bij de VN zei dat veel nog onduidelijk is maar zegt ook: ‘Maar kom op, waarom zou Oekraïne zijn eigen land onder water zetten waardoor tienduizenden mensen hun huis moeten verlaten. Dat is niet logisch.’
+ De Oekraïense gouverneur van Cherson zegt dat de ‘bezetters’ een wijk waaruit mensen geëvacueerd werden hebben beschoten!
+ Zelensky zegt berichten van bondgenoten te hebben gekregen over de levering van een substantieel aantal F-16’s Het zou gaan om een krachtig aanbod van Europese landen.
+ Na de verwoesting van de Kachovka-dam zijn zeker 7 mensen vermist. 900 van de 45.000 inwoners zijn geëvacueerd. Ongeveer 42.000 mensen lopen gevaar door de overstromingen. + De gouverneur van Cherson zegt dat bijna 1.600 huizen aan de rechteroever zijn overstroomd en dat zo’n 1.500 mensen zijn geëvacueerd.
+ Honderdduizenden mensen hebben geen toegang tot drinkwater na het doorbreken van de dam en zeker tienduizenden mensen zitten vast in het overstromingsgebied, zegt hij.
+ Rusland zegt dat Oekraïne de dorpjes Grafovka en Sjebekino op zo’n 2 kilometer van de grens met Oekraïne heeft bestookt met Grad-raketten. In beide gehuchten zijn geen slachtoffers gevallen.
+ De NAVO moet serieus gaan nadenken over de wijze waarop Oekraïne moet worden beschermd als de oorlog tegen Rusland voorbij is. Dat heeft topman Stoltenberg gezegd.
+ Rusland heeft internationaal de plank flink misgeslagen met de claim dat het acht Duitse Leopard-tanks en drie Franse AMX-tanks vernietigde toen Oekraïne een tegenaanval deed. In werkelijkheid waren het ‘landbouwvoertuigen van het Amerikaanse merk John Deere’ die eraan moesten geloven!
+ Oekraïne heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om in actie te komen om het land hulp te hulp te komen na de damdoorbraak. Zelensky heeft gebeld met Macron die heeft toegezegd om meteen hulp te bieden. Hoe die hulp eruitziet laat hij nog in het midden.
 
Donderdag:
+ Door de overstromingen als gevolg van de verwoesting van de Kachovka-dam staat nu 600 vierkante kilometer land onder water. Dat is een gebied bijna drie keer zo groot als de gemeente Amsterdam. 68% van het overstroomde gebied bevindt zich op de door Rusland bezette oostoever van de Dnjepr. De gemiddelde waterstand is 5,61 meter.
+ De damdoorbraak is volgens Oekraïne de grootste milieuramp in Europa sinds de kernramp van Tsjernobyl in 1986. Tienduizenden hectare landbouwgrond staan onder water en nog eens honderdduizenden hectare komt juist zonder water te zitten. 55.00 hectare bos is overstroomd en 80.000 hectare beschermd natuurgebied dreigt verloren te gaan.
+ Tsjetsjeense militairen die voor Rusland vechten hebben zonder succes geprobeerd de plaats Marivka in de buurt van Donetsk in te nemen, aldus het Britse ministerie van Defensie. Volgens de Britten zijn er zware gevechten in verschillende plaatsen gaande aan het front. Oekraïne zou in de meeste gebieden ‘het initiatief houden’.
+ Zelensky heeft een bezoek gebracht aan de overstroomde gebieden in de regio Cherson. Hij benadrukte het belang van compensatie voor de inwoners van het rampgebied.
+ Russische militairen hebben de beschikking gekregen over Chinese pantservoertuigen zegt de leider van de Russische regio Tsjetsjenië, Ramzan Kadirov. Het gaat om Tiger 4x4-voertuigen ontwikkeld door het Chinese bedrijf Shaanxi Baoji. Tot nu toe was er geen sprake van Chinese wapenleveranties aan Rusland.
+ Verschillende Amerikaanse media schrijven op basis van Oekraïense functionarissen dat het langverwachte tegenoffensief door het Oekraïense leger is begonnen. Volgens de Washington Post zeggen 2 bronnen dat ‘een actieve fase van het Oekraïense tegenoffensief’ gaande is.
+ Nederland stuurt 20 boten, 15 waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim 50 zogeheten waadpakken naar het overstroomde Oekraïense gebied, meldt minister Schreinemacher.
 
Vrijdag:
+ Het Krimgoud dat al jaren inzet is van een juridisch gevecht in Nederland moet inderdaad terug naar Oekraïne. De Hoge Raad bevestigt de uitspraak die het gerechtshof deed in oktober 2021.
+ Vanaf juli zijn tactische kernwapens in Belarus inzetbaar. Dat heeft Poetin gezegd na overleg met zijn ambtgenoot Loekasjenko.
+ Oekraïne meldt dat er 5 doden zijn gevallen als gevolg van damdoorbraak. Ook zijn 13 mensen vermist.
+ Het doelbewust laten overstromen van gebieden is een beproefde oorlogsstrategie. Voor mens en natuur zijn de gevolgen van de verwoesting van de dam groot, maar voor het tegenoffensief van Oekraïne zal de overstroming beperkte gevolgen hebben, denken deskundigen.
+ Hongarije heeft elf krijgsgevangenen vanuit Rusland opgevangen. ‘Het was mijn menselijke en patriottische plicht’, schrijft de Hongaarse vicepremier Zsolt Semjén.
+ Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten levert Iran materialen aan Rusland voor de bouw van een dronefabriek zegt woordvoerder John Kirby van het Witte Huis. Iran heeft ook honderden drones geleverd aan Rusland. Die drones zijn afgelopen weken gebruikt voor de beschietingen op Kiev, zegt Kirby.
+ Zelensky heeft Rutte in een telefoongesprek bedankt voor de humanitaire hulp van Nederland na de verwoesting van de Kachovkadam.
+ De verwoesting van de dam is waarschijnlijk veroorzaakt door een explosie. Zowel seismologische data van de Noorse seismologische dienst Norsar als gegevens van Amerikaanse spionagesatellieten zien daar aanwijzingen voor.
 
 
Zaterdag/Zondag:
+ Zelensky noemt de gevechten die op dit moment met de Russische bezetter gaande zijn ‘bijzonder zwaar’. Hij heeft zich gisteren laten informeren over het offensief dat de Russen moet terugdringen. ‘Het ging om defensieve en offensieve operaties en onze overwinningen aan het front.’
+ De Russische luchtmacht heeft vannacht met drones, ballistische raketten en kruisraketten het Oekraïense militaire vliegveld van Myrhorod aangevallen. Dat ligt ongeveer halverwege tussen Kiev en Charkov.
+ Volgens de Britten heeft Oekraïne bij het offensief van de laatste dagen in sommige gebieden vermoedelijk goede vooruitgang geboekt. Ze zouden op meerdere plaatsen de voorste linie van de Russen hebben doorbroken. Op andere plekken is er minder vooruitgang.
+ Burgerdoden en gewonden bij Russische aanval op Odesa. Drie burgers zijn gedood en 26 personen zijn gewond geraakt bij een Russische luchtaanval. Rusland heeft 35 drones en acht raketten tegen Oekraïne ingezet. Naast Odesa was een militair vliegveld in het noorden van Oekraïne het doelwit.
+ Scholtz wil Poetin bellen en erop aandringen dat Rusland zich zo snel mogelijk uit Oekraïne terugtrekt. ‘Ik ga dit binnenkort doen’, zei hij op een bijeenkomst van de Duitse protestantse kerk.
+ De Canadese premier Trudeau is op bezoek in Kiev samen met zijn vicepremier Chrystia Freeland om de bevolking een hart onder de riem te steken.
+ Canada heeft nieuwe steun en maatregelen aangekondigd voor Oekraïne. Op een persconferentie in Kiev zei premier Trudeau dat Canada een Russisch Antonov-vrachtvliegtuig in beslag heeft genomen en het zal overdragen aan Oekraïne. Ook gaat Canada deelnemen aan het trainingsprogramma van F-16 piloten. Daarbij komt er een half miljard Canadese dollar extra voor militaire goederen aan Oekraïne.
+ Macron roept Iran op direct te stoppen met het geven van militaire steun aan Rusland. Dat dringende verzoek deed Macron in een telefoongesprek met de Iraanse president Raisi.
+ Een drone is neergestort in de buurt van het Russische dorp Strelkovka. Het dorp ligt 130 kilometer van Moskou.
+ Volgens het Institute for the Study of War speelt het Oekraïense tegenoffensief zich af in ten minste vier gebieden. Oekraïense troepen zijn gisteren in delen van de frontlinie rond Bachmoet 1.400 meter opgeschoven, heeft een militaire woordvoerder gezegd.