Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAINE van ma.10 t/m zo. 16 ok. 2022

21 oktober 2024, 07:49
Maandag:
+ Oekraïne heeft meer dan 1170 vierkante kilometer land heroverd in de zuidelijke regio Cherson sinds de start van de tegenaanval op Rusland eind augustus. Een militaire woordvoerder zei dat er nog veel gedaan moet worden om de heroverde gebieden onder Oekraïense controle te houden.
+ Het blijkt lastig om in het zuiden van het land de Russen te verdrijven. Vooral op de westelijke oever van de Dnjepr-rivier stuiten de Oekraïners op hevig verzet. De nu aangekondigde veroveringen, mits duurzaam, zouden dan ook een militaire doorbraak betekenen.
+ Poetin sprak maandag van wraak voor de Oekraïense aanval op de Krimbrug. Hij zei dat aanvallen tegen Rusland altijd een hardhandig’ antwoord zullen krijgen.
+ Maandagochtend voerde Rusland talloze luchtaanvallen op Oekraïense steden uit. Daarbij werd belangrijke infrastructuur vernietigd. Hoewel het Kremlin altijd is vol blijven houden alleen militaire doelwitten te beschieten, zei Poetin nu dat de raketten ook voor Oekraïense energie en communicatie-infrastructuur bedoeld waren. In Kiev vielen meerdere doden en gewonden in het stadscentrum, In Lviv en Charkov zitten mensen zonder stroom.
+ 75 raketten zijn afgevuurd op Oekraïne, 41 daarvan zijn onderschept. De raketten komen
vanuit het zuiden hetgeen betekent dat ze deels worden afgeschoten vanaf de Zwarte Zee. De Russen vallen ook aan met Iraanse drones aldus Zelensky. De schade is groot. Er zijn plekken verwoest die geen enkel militair doel dienden, met meerdere doden tot gevolg. Zelensky noemt Rusland daarom een ‘terreurstaat’ die Oekraïne van de kaart wil vegen.
+ Belarus en Rusland gaan samen een regionale troepenmacht opzetten, zegt Loekasjenko. Als reden hiervoor noemt hij toename van de spanning aan de westelijke grenzen’. Hij claimde ook dat Oekraïne een aanval op Belarussisch grondgebied voorbereidt, zonder daarvoor bewijs te leveren.
 
Dinsdag:
+ Biden dreigt met meer maatregelen tegen Rusland waaronder sancties, vanwege de aanvallen maandag op tal van Oekraïense steden. Biden veroordeelt de aanvallen die de ‘volslagen wreedheid’ van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne aantonen. Deze aanvallen doodden en verwondden burgers en vernietigen doelwitten zonder militair doel aldus de president. Hij zegt dat de VS en bondgenoten steun zullen blijven leveren aan Oekraïne om het land en de vrijheid te verdedigen en de bereidheid is volgens hem alleen maar toegenomen. Biden zegde onder meer geavanceerde luchtverdedigingssystemen toe. Zelenski noemt de luchtverdediging momenteel de eerste prioriteit bij defensiesamenwerking.
+ De Oekraïense minister van Defensie Reznikov : ‘Onze moed zal nooit vervagen door raketten van terroristen, zelfs niet als ze het hart van onze hoofdstad raken. Noch zullen ze de vastberadenheid van onze bondgenoten aan het wankelen brengen. Het enige dat ze vernietigen is de toekomst van Rusland – een toekomst van een wereldwijd verachte schurkenstaat.’
+ Moldavië roept ambassadeur Rusland op matje over raketten die over het land heen op Oekraïne worden afgeschoten. Het gaat om 3 raketten die maandag vanaf een marineschip op de Zwarte Zee werden afgevuurd en door het Moldavische luchtruim naar het noorden gingen.
+ NAVO-chef Stoltenberg: Rusland mikt op burgerdoelen en dat is een teken van zwakte. Rusland incasseert aan het front nederlaag na nederlaag, constateert hij. Het momentum in de oorlog ligt bij Oekraïne. Hij hekelde het gescherm met kernwapens. De ‘verhulde’ dreigementen zijn gevaarlijk en onverantwoordelijk.
+ Lavrov: Rusland staat open voor gesprekken met het Westen. Hij zegt dat zijn land daarvoor nog geen uitnodiging heeft ontvangen, nadat het Witte Huis maandag had gesuggereerd dat Poetin niet bereid zou zijn tot een gesprek.
+ Moskou zegt dinsdag massale aanvallen te hebben uitgevoerd op militaire doelwitten en installaties voor elektriciteit in Oekraïne, daags na de bombardementen in grote delen van Oekraïne. Het doel van de aanvallen is bereikt; alle locaties zijn geraakt zei Igor Konatsjenkov, woordvoerder van het ministerie van Defensie.
 
Woensdag:
+ Zeker 7 mensen zijn omgekomen door een Russische aanval op een markt in de regio Donetsk. Volgens de Oekraïense gouverneur waren op het moment van de aanval veel mensen op de markt
+ Nederland stuurt voor 15 miljoen euro extra aan luchtafweerraketten naar Oekraïne. Die moeten het land helpen zich te verweren tegen de regen van raketten en andere projectielen uit Rusland die de laatste dagen weer neerdaalt. Nederland en de andere NAVO-landen willen Poetin de boodschap overbrengen dat ‘het enige resultaat dat hij hiermee bereikt is dat wij nog meer gaan leveren’, zei defensieminister Ollongren voor aanvang van het overleg met haar NAVO-collega’s.
+ Kremlin weerspreekt uitbreiding mobilisatie. In sommige regio’s meldden gouverneurs dat ze nieuwe doelstellingen moeten nastreven in de in september afgekondigde mobilisatie. De regio’s zouden meer reservisten moeten werven dan ze eerst te horen kregen. Maar de Kremlin woordvoerder zei dat er geen nieuwe golf reservisten wordt opgeroepen.
+ Britten stellen dat Rusland meer en meer de Iraanse ‘killer drones’ inzet in Oekraïne. Hoewel de meeste drones onschadelijk zijn gemaakt hebben zij desondanks nog relatief veel schade kunnen toebrengen.
+ NAVO-landen denken over nieuwe wapenleveringen aan Oekraïne nu Rusland het bestookt met een regen van raketten. De defensieministers van de 30 bondgenoten komen in Brussel bijeen om onder meer dat te bespreken.
+ De kerncentrale in Zaporizja is voor de tweede keer in 5 dagen losgekoppeld van het stroomnet. Omdat geen externe elektriciteit wordt aangevoerd zijn de dieselgeneratoren ingeschakeld. De centrale is volgens het Oekraïense staatsbedrijf Energeatom doelwit geweest van een Russische raketaanval Ook beschuldigt het Rusland ervan de levering van diesel voor de generatoren te blokkeren. Een konvooi van voertuigen zou van Rusland niet mogen doorrijden naar het nucleaire complex.
 
Donderdag:
+ Geen nucleaire wraak als Rusland kernbom inzet. Niettemin zal de reactie zo hard zijn dat van het Russische leger niets zal overblijven, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.
+ Biden zegt dat de Algemene Vergadering van de Vereinigde Naties een ‘duidelijk signaal’ aan Moskou heeft afgegeven met de stemming die de Russische annexatiepoging veroordeelt.
+ Na toezeggingen van onder meer Frankrijk en Nederland heeft ook Groot-Brittannië beloofd om luchtafweerraketten aan Oekraïne te leveren. Het belaagde land krijgt in de komende weken AMRAAM-raketten, hetzelfde type dat Nederland geeft.
+ De regio rondom Kiev is donderdagochtend vroeg vanuit de lucht aangevallen. Volgens Zelensky is kritieke infrastructuur getroffen door kamikaze-drones. Ook de stad Mykolajiv in het zuiden van Oekraïne is getroffen door luchtaanvallen.
+ Erdogan heeft kort voor zijn gesprek met Poetin (tijdens de topconferentie in de Kazachstaanse hoofdstad Astana) aangedrongen om een eind te maken aan het bloedvergieten in Oekraïne. Erdogan heeft zich opnieuw opgeworpen als bemiddelaar. Hij onderhoudt goed relaties met beide landen en Turkije is een vooraanstaand NAVO-lid.
+ Rusland: als Oekraïne zou toetreden tot de NAVO zou dat het begin kunnen zijn van de Derde Wereldoorlog omdat het Westen dan toont een direct betrokkene in het conflict te zijn. Die duidelijke waarschuwing gaf de Russische regering donderdag.
+ Oekraïne heeft volgens de Oekraïense president Zelensky nog maar 10% van de luchtafweersystemen die het nodig heeft om zich te beschermen tegen de Russische raketaanvallen.
+ Scholz: Poetin voert een kruistocht tegen onze manier van leven. De bondskanselier heeft zijn toon veranderd na de zware Russische raketaanvallen op de Oekraïense steden. Poetin voert een strijd tegen de liberale democratie, de internationale orde, tegen de vrijheid en onze vooruitgang, aldus de bondskanselier.
+ Russische troepen hebben orders gekregen om het offensief te staken in sommige delen van de frontlinie met name omdat de moraal onder de troepen ‘extreem laag’ is en er gevallen van desertie zijn. Ook weigeren rekruten orders op te volgen, aldus Oekraïense strijdkrachten. 
 
Vrijdag:
+ Poetin belooft nieuwe aanvallen op Oekraïense steden. De doelen die niet geraakt zijn op maandag zullen opnieuw onder vuur worden genomen. Zeven van de 29 doelen werden niet beschadigd zoals gepland dus de aanvallen zullen worden herhaald.
+ SpaceX heeft het Pentagon gevraagd de kosten van de Starlink internetterminals in Oekraïne op zich te nemen. De onderneming van Elon Musk zegt de uitgaven niet langer te kunnen opbrengen. De operatie heeft SpaceX al 80 miljoen dollar gekost.
+ Oekraïne heeft  in de afgelopen maand 600 nederzettingen heroverd op Rusland waaronder 75 in de regio Cherson. In de noordoostelijke regio Charkov zijn 505 nederzettingen bevrijd. In Donetsk waren dat er 43 en in Loehansk zeven.
+ Schokkende details onthuld over het Russische leger en de gemobiliseerde soldaten. Deze werden opgeroepen nadat president Poetin een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde waarbij 300.000 reservisten met militaire ervaring zouden worden opgeroepen. Uit onderzoek van de BBC blijkt dat Russische mannen ‘als een soort vlees voor de vijand dienen’ aan het front. Dit zegt een soldaat in een telefoongesprek: We arriveerden op dag 1 en hadden nog nooit geschoten. Maar we werden naar de aanvalsgroep gestuurd met slechts 2 granaatwerpers. Ik heb even de instructies gelezen over hoe ze gebruikt moesten worden. Op de derde dag trokken we ons terug. De Oekraïners vielen de posities van ons aan maar ik kon ontsnappen. ‘Er lagen overal lijken’.
+ VN-gezant: Het Russische leger gebruikt seksueel geweld als wapen. Pramilla Patten, speciaal afgezant voor seksueel geweld in conflictgebieden zegt dat seksuele mishandeling deel uitmaakt van de Russische militaire strategie. Slachtoffers zijn in leeftijd tussen 4 en 82 jaar oud. De meeste zijn vrouwen maar ook jongens en mannen worden slachtoffer. De soldaten hebben viagra bij zich en verminken genitaliën van de slachtoffers.
+ Ongeveer 40.000 vrouwen dienen in de Oekraïense strijdkrachten van wie 5.000 zich in de frontlinie bevinden. Het land heeft 8.000 vrouwelijke legerofficieren aldus luitenant-generaal Serhi Najev.
+ Brandstofdepot in Russische stad Belgorod geraakt door Oekraïne. De stad wordt door de Russen veel gebruikt als doorvoerplaats voor bevoorrading in de Donbas. Vanuit Belgorod en omgeving wordt de stad Charkov regelmatig bestookt.
+ De Oekraïense dirigent Joeri Kerpatenko, die weigerde mee te werken met de Russen is doodgeschoten door Russische soldaten in zijn woonplaats Cherson.
+ De EU-landen zijn het eens over een trainingsmissie voor zo’n 15.000 Oekraïense militairen. De trainingen gaan vooral plaatsvinden in Polen en Duitsland.
 
 
Zaterdag/Zondag:
+ Het Oekraïense leger is volgens Russische bronnen begonnen met een nieuwe aanval in het gebied rond Cherson, in het zuiden van Oekraïne. Russische oorlogsbloggers zeggen dat er nog zware gevechten gaande zijn. Het Oekraïense leger zou veel pantserwagens inzetten.
+ Zelensky: herstel van de elektriciteitscentrales gaat voorspoedig. De centrales waren beschadigd bij de Russische raketaanvallen. Vijftien locaties zijn inmiddels gerepareerd.
+ VS sturen een nieuw pakket aan wapens naar Oekraïne. Het leger krijgt onder meer artilleriemunitie, 5000 antitankwapens, zo’n 200 militaire terreinwagens en kleinere wapens met meer dan 2 miljoen stuks munitie. Het gaat om een pakket ter waarde van 725 miljoen dollar. Onder Biden is dan voor meer dan 18 miljard dollar steun verleend.
+ Meerdere regio’s in Oekraïne zijn vrijdagnacht wederom getroffen door raketaanvallen. Zo zou een raket zijn ingeslagen in de stad Zaporizja, in het zuidoosten van het land. Ook bij aanvallen op havenstad Nikopol zijn mensen gewond geraakt.
+ Zelensky bedankte vrijdag de VS voor de nieuwe militaire steun.
+ Het Russisch leger zet steeds vaker de goedkope Iraanse kamikaze-drones in. Deze zijn relatief gemakkelijk neer te halen maar vormen een probleem  omdat Rusland er tientallen tegelijk kan lanceren. Hierdoor raakt de luchtafweer van Oekraïne overbelast. De drones zouden afgelopen week kritieke infrastructuur in de regio Kiev hebben beschadigd. Ook zou bij een drone-aanval in de omgeving een energiecentrale zijn getroffen.
+ De eerste Russische militairen die met collega’s uit Belarus een grensbewakingseenheid gaan vormen, zijn aangekomen in Belarus. Om hoeveel militairen het gaat en hoe groot de eenheid wordt is niet bekend. Wel benadrukt de regering van Belarus dat het om een defensieve eenheid gaat.
+ Bij een aanval op een oefenterrein van het Russische leger in Belgorod, vlak bij de grens met Oekraïne, zijn zeker 11 doden en 15 gewonden gevallen. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de aanslagplegers 2 burgers uit een voormalige lidstaat van de Sovjet-Unie zijn. De daders zijn doodgeschoten.
+ SpaceX, het bedrijf van Elon Musk blijft waarschijnlijk toch betalen voor satellietinternet in Oekraïne. Oekraïne maakt gratis gebruik van de Starlink satellieten in gebieden waar door toedoen van de Russen geen internetverbindingen meer mogelijk zijn.
+ De politie van Noorwegen heeft opnieuw een Rus gearresteerd omdat hij met een drone opnamen maakte van onder meer het vliegveld van het poolstadje Kirkenes dat dicht bij de grens met Rusland ligt. Ook zijn op zijn geheugenkaarten foto’s van een Noorse defensiehelikopter gevonden.
+ Saoedi-Arabië biedt Oekraïne 400 miljoen dollar aan humanitaire hulp, melden Saoedische staatsmedia. Kroonprins Mohammed bin Salman zou eerder op de dag ook met Zelensky hebben gesproken. Hij beloofde te blijven bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne en alles in het werk te stellen om de situatie de de-escaleren.