Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 12 augustus t/m zo 18 augustus 2024

16 augustus 2024, 21:32
Maandag:
Er heeft een grote brand gewoed in de kerncentrale bij Zaporizja. De brand is inmiddels geblust. Zowel Rusland als Oekraïne beschuldigen elkaar van een aanval op een van de koeltorens.
+ Oekraïne heeft een onderminister opgepakt op verdenking van corruptie. Hij zou steekpenningen hebben geëist om mijnbouwapparatuur uit Donetsk te verplaatsen naar het westen van het land. De veiligheidsdienst SBOe noemt de onderminister niet bij naam.
+ Oekraïne zegt nog geen tekenen te zien dat buurland Wit-Rusland daadwerkelijk bezig is met troepenopbouw in het grensgebied. Oekraïne denkt dat de mededeling van Loekasjenko is gedaan om de druk op Oekraïne op te voeren.
+ De gouverneur van de regio Belgorod heeft gezegd dat de bewoners van het district dat ca 80 kilometer ten westen van de provinciehoofdstad Belgorod worden geëvacueerd omdat Oekraïne daar aanvallen uitvoert.
+ Poetin belooft waardig antwoord voor Oekraïne. Hij zei dat ‘verliezen bij de Oekraiense strijdkrachten aanzienlijk oplopen. Er is geen twijfel over dat Rusland al zijn doelen zal bereiken’.
+ Oekraïne heeft ongeveer 1.000 vierkante kilometer Russisch grondgebied onder controle gebracht zegt opperbevelhebber Oleksander Syrsky.
+ Oekraiense troepen hebben in de grensregio Koersk 28 nederzettingen onder de voet gelopen, zei de Russische gouverneur van het gebied, die ook aangaf dat de Oekraïners zeker 12 kilometer zijn opgerukt op Russisch grondgebied. Dat leidde tot evacuatie van 121 duizend mensen. Nog eens 59 duizend mensen moeten vertrekken, stelde hij.
 
Dinsdag:
+ Russische marine is getraind om doelwitten in Europa te treffen met kernraketten. In een geheime presentatie die dateert van voor de oorlog zijn kaarten vervat van doelen in Frankrijk en een militaire scheepswerf in het Verenigd Koninkrijk.
+ Het Oekraiense leger heeft beelden gedeeld van een groepje mannen, gekleed als militairen, die een Russische vlag naar beneden halen in het dorpje Daryino in Koersk.
+ Rusland heeft 38 aanvalsdrones en 2 Iskander-M ballistische raketten afgevuurd op Oekraïne. Dertig van de drones werden vernietigd boven verschillende Oekraiense regio’s.
+ Oekraïne beperkt de bewegingsvrijheid van burgers in de regio Soemy, grenzend aan de Russische regio Koersk. De maatregel is nodig omdat de gevechten in het grensgebied intensiveren.
+ Russische soldaten kampen met watertekorten. Dat heeft te maken met Russische aanvallen op infrastructuur van Oekraïne. Russische piloten krijgen nog maar 1 liter water per dag. Uit nood hebben ze zelf filtersystemen ontwikkelt die zeker niet altijd werken waardoor meerdere soldaten ziek zijn door vervuild water.
+ Oekraïne heeft ‘geen interesse’ om het gewonnen grondgebied in de Russische regio Koersk te behouden. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat de militairen alleen maar de grens zijn overgestoken omdat Rusland vanaf daar aanvallen op Oekraïne uitvoert. Hij benadrukt dat Rusland deze zomer al 2.000 aanvallen vanuit Koersk heeft uitgevoerd.
+ Zelensky heeft gezegd dat de aanval op het westen van de Russisch regio Koersk doorgaat en dat de opmars vordert. Het Kremlin zegt juist dat de aanval tot staan is gebracht en nu is afgeslagen. Er zijn100 Russische militairen krijgsgevangen gemaakt.
+ Polen koopt bijna 100 Apache aanvalshelikopters van de VS. Deze kosten samen ongeveer 11 miljard euro.
+ Rusland ontbiedt een hoge Moldavische diplomaat over berichten dat daar F-16’s geplaatst zouden worden. Moldavië ontkent dat die plannen er zijn.
+ Oekraïne heeft inmiddels 74 plaatsen veroverd in de Russische regio Koersk, aldus Zelensky. Hij zei dat zijn troepen ondanks ‘zware en intense gevechten’ steeds verder oprukken.
+ De minister van Defensie van Litouwen zegt dat vanuit de exclave Kaliningrad troepen naar Koersk worden gedirigeerd. De exclave ligt tussen Polen en Litouwen.
 
Woensdag:
+ De gouverneur van het Russische grensgebied Belgorod, Gladkov, heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de hele regio in verband met voortdurende aanvallen van het Oekraiense leger. De situatie in de regio blijft extreem moeilijk en gespannen, zei Gladkov.
+ Rusland zegt dat het 117 Oekraiense drones en 4 tactische raketten heeft vernietigd. Van de vernietigde drones waren er 37 op de regio Koersk afgevuurd. 
+ Rusland schroeft de beveiliging van de kerncentrale Koersk op nu Oekraïne de grensregio is binnengevallen.
+ Met de inval in Koersk lijkt Kiev Rusland te willen dwingen een deel van zijn troepen uit Oekraïne te halen en naar die Russische regio te brengen, stelt een Amerikaanse regeringsbeambte.
+ Biden verklaarde dat de actie in Koersk Poetin met een groot dilemma opzadelt. Hij herhaalde dat zij op geen enkele wijze betrokken waren bij de actie. Wel zei Biden dat hij in de afgelopen dagen elke 4 tot 5 uur op de hoogte is gehouden van de situatie.
+ Oekraïne maakt een bufferzone in de regio Koersk zegt de minister van Binnenlandse Zaken Klymenko. Hiermee wil Oekraïne ‘grensgemeenschappen beschermen tegen dagelijkse vijandige beschietingen’ vanuit Rusland.
 
Donderdag:
+ Nieuwe evacuaties in Russische grensregio’s. De circa 20.000 inwoners van het Russische stadje Gloesjkovo en omgeving hebben opdracht gekregen hun huizen te verlaten om de Oekraiense inval. Het gebied ligt op zo’n 20 kilometer van de grens.
+ Volgens de gouverneur van het gebied, Smirnov, zijn er nu 120.000 mensen in zijn regio op de vlucht geslagen. Tienduizenden anderen hebben te horen gekregen dat ze moeten evacueren.
+ Het Kremlin meldt dat de opmars tot staan is gebracht. Oekraïne zegt daarentegen nog steeds terrein te veroveren.
+ Malinese rebellen ontkennen steun van Oekraïne bij gevechten met het Malinese leger en Russische huurlingen. Bij die gevechten kwamen tientallen Russen en Malinezen om.
+ Wall Street Journal zegt dat Zelensky op de hoogte was van de plannen om de Nord-Stream-pijpleidingen op te blazen. Aanvankelijk keurde Zelensky het plan goed maar hij veranderde van gedachten toen de CIA ervan hoorde en hem vroeg van de sabotageactie af te zien. Zelensky heeft altijd ontkend dat Kiev bij de aanslag in de Oostzee betrokken was.
+ Kiev: Rusland verplaatst nog geen troepen uit Donbas naar Koersk. Er is geen verschil te zien in het aantal Russische manschappen dat in Oost-Oekraïne blijft vechten zegt een woordvoerder van de strijdkrachten.
+ De Russische autoriteiten hebben vastgesteld dat Navalny door een combinatie van medische aandoeningen is overleden, meldt zijn weduwe Joelia die de conclusie belachelijk noemt.
+ Oekraïne zegt dat inmiddels 1150 vierkante kilometer Russisch grondgebied en 82 nederzettingen zijn veroverd. Oekraïne heeft bovendien een kantoor opgezet in Koersk, zegt opperbevelhebber Syrsky.
+ In de Russische regio Irkoetsk is een strategische bommenwerper neergestort. Het zou gaan om een Toepolev. De bemanning heeft zich volgens de krant Izvestia in veiligheid gebracht.
+ Oekraïne heeft de mediaberichten dat het betrokken was bij de sabotage in 2022 van de Nord-Stream-pijpleidingen met Russisch gas voor Europa verworpen als ‘absolute onzin’.
+ Oekraïne neemt 102 Russische soldaten in 1 dag gevangen in de regio Koersk. ‘Het gaat om de grootste overgave sinds het begin van de oorlog’ luidt het.
 
Vrijdag:
Russische parlementariër Sheremet waarschuwt voor een wereldoorlog vanwege de door het Westen gesteunde Oekraiense invasie: ‘Het gebruik van westerse munitie en raketten bij aanvallen op burgerinfrastructuur en onomstotelijk bewijs van de deelname van buitenlanders aan de aanval op Russisch grondgebied.
+ Rusland houdt vol dat de Amerikanen betrokken waren bij de aanval op de Nord-stream-gaspijpleiding. Ze proberen nu de verantwoordelijkheid bij hun Oekraiense marionetten te leggen maar we zullen de werkelijke plegers identificeren en ze straffen zegt de Russische ambassadeur in Washington Antonov.
+ Oekraïne verklaart waarom het Rusland aanviel op eigen grondgebied: ‘Nodig voor eerlijke onderhandelingen.’ Presidentieel adviseur Podolyak zegt ‘dat we moeten zorgen voor belangrijke tactische nederlagen voor Rusland’.
+ Rusland meldt dat het opnieuw een Oekraiens dorp heeft veroverd op zo’n 15 kilometer van de stad Pokrovsk, een belangrijk logistiek knooppunt in het oosten van Oekraïne.
+ Rusland beweert dat het 12 raketten heeft onderschept die door Oekraïne zijn afgevuurd op de Krimbrug.
+ Oekraïne heeft een brug over de rivier de Semj in de regio Koersk vernietigd. De brug verbindt de gebieden van Koersk die nog onder Russisch gezag staan met de gebieden waar Kiev vooruitgang heeft geboekt. De Russische gouverneur Smirnov van Koersk bevestigt de vernietiging.
+ Oekraiense strijdkrachten zijn verder opgerukt in de regio Koersk. De troepen hebben in sommige gebieden zo’n 3 kilometer terreinwinst geboekt, zegt legerleider Syrsky. 
 
Zaterdag/Zondag:
Rusland en Oekraïne hadden deze maand in Qatar indirect overleg gepland over het beëindigen van de aanvallen op elkaars energie infrastructuur schrijft de Washington Post. De geplande onderhandelingen zijn ontspoord door de inval in Koersk. Rusland noemt dat een escalatie en stelde overleg uit.
+ De baas van de Oekraiense luchtmacht Olesjtsjoek heeft op Telegram beelden getoond van het opblazen van een brug in de regio Koersk. Hij spreekt van een precisieaanval tegen vijandelijke bolwerken in de regio Koersk.
+ Oekraïne weerlegt ‘krankzinnige Russische propaganda’ dat Kiev nucleaire aanvallen wil uitvoeren op de kerncentrale in Koersk en de ontwikkeling van een ‘vuile bom’.
+ De VS weerhoudt het VK om Kiev Storm Shadow-raketten in Rusland te laten afvuren. The Times meldt dat het VK al meer dan een maand wacht op goedkeuring van de VS.
+ Kadyrov heeft een video gepresenteerd waarin hij rijdt in Cybertruck van Tesla, met zo te zien een machinegeweer erop gemonteerd. Hij zegt het voertuig uit de fabriek van Musk naar het slagveld in Oekraïne te gaan rijden.
+ Lokale bevolking voelt zich aan lot overgelaten na Oekraiense inval in Rusland: ‘We dachten dat het leger ons zou beschermen’. Niemand hield dit voor mogelijk. Sinds begin augustus zijn de Oekraiense aanvallen dagelijkse kost geworden.
+ Frankfurter Algemeine: ‘Duitsland draait de militaire geldkraan naar Oekraïne dicht’.
Alle toegezegde bijdragen voor de strijd tegen Rusland keurt Duitsland nog wel goed.
Dit komt neer op een halvering van de financiële steun voor Oekraïne, van 8 naar 4 miljard. Minister van financiën Lindner zegt dat het omlaag moet tot een tiende van de huidige begroting in 2027. Hij wijst erop dat de hulp aan Oekraïne gewaarborgd blijft met behulp van bevroren Russische tegoeden.
+ Oekraïne zegt dat het een aanval met ballistische raketten op Kiev is afgeslagen. Het is de derde aanval op Kiev deze maand.
+ Noord-Korea hekelt inval Koersk: ‘Onvergeeflijke terreurdaad’. Men beschuldigt Oekraïne ervan een verlengstuk te zijn van de VS en het Westen.
+ Loekasjenko zegt dat zijn land bijna een derde van het leger heeft gestationeerd bij de grens met Oekraïne. Het is onduidelijk om hoeveel manschappen het precies gaat. Volgens de dictator heeft Oekraïne 120.000 manschappen aan de grens gelegerd.
+ Het Kremlin heeft tegengesproken dat er in het geheim wordt onderhandeld met Oekraïne over een staakt-het-vuren. De Washington Post berichtte dat de recente aanval op Koersk de plannen voor geheime gesprekken doorkruiste.