Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 14 t/m zo 20 augustus 2023

21 augustus 2024, 07:52
Maandag:
+ In de Russische regio Belgorod die grenst aan Oekraïne is volgens het Russische leger gisteravond weer een Oekraïense drone neergehaald. Er vielen geen slachtoffers.
+ De bekende transfiguratiekathedraal in de Oekraïense havenstad Odesa werd drie weken geleden getroffen door een Russische raket. Toch blijven de gelovigen zich er verzamelen. Dat de Russen juist deze plek vernielden blijft voor velen een grote schok.
+ Bij een aanval op Odesa zijn 3 mensen gewond geraakt. Er brak op verschillende plaatsen brand uit. Oekraïne haalde 15 drones en 8 raketten neer.
+ Kiev veroordeelt Russische agressie op de Zwarte Zee. Oekraïne roept de internationale gemeenschap op tegenmaatregelen te nemen.
+ In Polen zijn 2 Russen opgepakt die pamfletten met Wagner-propaganda hebben verspreid. Ze worden aangeklaagd voor spionage en riskeren tot 10 jaar gevangenisstraf.
+ Het Oekraïense leger heeft grote moeite met de vele mijnenvelden die de Russen hebben aangelegd. Deze begraven explosieven leiden tot forse verliezen bij het tegenoffensief.
+ Oekraïne heeft weer enkele kilometers land rond Bachmoet terugveroverd. Ook is vooruitgang geboekt rond de dorpen Urozhaine en Staromajorske, 100 kilometer van Donetsk.
+ VK onderschept twee Russische patrouillebommenwerpers ten noorden van Schotland. Eerder werd bekend dat 2 Nederlandse F-16’s waren opgestegen om Russische bommenwerpers te onderscheppen.
+ Rusland heeft maar liefst 99 aanvallen in 24 uur op Zaporizja uitgevoerd! Twee mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Zo zijn er 7 drone aanvallen 5 aanvallen met multiple rocket- launchers, 4 luchtaanvallen en 83 artillerieaanvallen geweest.
 
Dinsdag:
+ In het westen van de Zwarte Zee is de vrachtscheepvaart verstoord door opgelopen spanningen. Sinds Rusland waarschuwingsschoten heeft gelost richting een schip voor de kust van Bulgarije liggen er steeds meer vrachtschepen te wachten.
+ Rusland heeft luchtaanvallen uitgevoerd op de westelijke stad Lviv en de noordwestelijke regio Volyn. Meerdere gebouwen zijn geraakt. Veel raketten zijn neergeschoten maar er waren ook treffers zei de burgemeester  van de stad.
+ Bij de raketaanval op de stad Loetsk zijn 3 doden gevallen. Volgens Oekraïne heeft Rusland 28 raketten afgevuurd, 16 daarvan zijn onderschept.
+ De Russische centrale bank heeft  de rente onverwachts fors verhoogd om de recente duikvlucht van de roebel een halt toe te roepen.
+ Ondanks de hulp van het Westen slagen de Oekraïense strijdkrachten er niet in successen te boeken. Dat zegt de Russische minister van Defensie Sjojgoe. Hij stelt dat er ‘niets unieks’ is aan westers wapentuig en ‘dat voorlopige resultaten aantonen dat de militaire middelen van Oekraïne bijna zijn uitgeput’.
+ Het Oekraïense tegenoffensief heeft volgens westerse waarnemers nog niet de verwachte resultaten opgeleverd. Een zwaar bewapende Russische verdedigingslinie met veel mijnen maakt dat Kiev traag vorderingen maakt. Men heeft wel 200 vierkante kilometer heroverd.
+ Polen toont Himars bij grootste militaire parade in Warschau sinds decennia. Zo’n 2.000 militairen namen deel en daarnaast werden zeker 100 militaire voertuigen ingezet. Er werden onder meer Abrams-tanks en Himars-lanceersystemen getoond van Amerikaanse makelij.  Polen heeft meer dan 16 miljard dollar aan militaire uitrusting aangekocht sinds het begin van de oorlog.
+ Zelensky heeft een bezoek gebracht aan het front bij de stad Zaporizja. Daar sprak hij onder meer met de militairen.
+ VN: Bijna 26.400 burgerslachtoffers in Oekraïne sinds de invasie. Het gaat om 9.400 doden en 16.900 gewonden.
 
Woensdag:
+ Sinds oktober zijn meerdere activisten en journalisten die Rusland verlieten het slachtoffer geworden van vergiftiging stelt de Letse krant The Insider. Volgens de krant zijn er zeker 3 bevestigde gevallen.
+ Wit-Rusland waarschuwt voor ‘directe militaire confrontatie’ met de NAVO. De Wit-Russische minister van Defensie Khrenin suggereert nu dat het westen zich aan het klaarmaken is voor een directe militaire confrontatie met Rusland.
+ Oekraïne zegt een plaats in de oostelijke regio Donetsk te hebben heroverd. Onderminister van Defensie Maljar meldt dat Oekraïense troepen Urozhaine hebben ‘bevrijd’.
+ Eerste vrachtschip via ‘humanitaire corridor’ weg uit Oekraïne. De corridor is bedoeld om de schepen te laten vertrekken die door de oorlog zijn gestrand in Oekraïense havens. Het gaat hier om het containerschip Joseph Schulte.
+ Litouwen sluit 2 grensovergangen met Wit-Rusland vanwege ‘geopolitieke omstandigheden’ aldus de regering.
+ Kiev schroeft droneproductie op. Volgens Zelensky zijn die van groot belang in de strijd tegen de Russen. ‘Drones zijn de ogen en de bescherming van de frontlijn.’
+ Oekraïne is niet in staat om dit jaar Amerikaanse F-16’s in te zetten. ‘Het is nu duidelijk dat we Oekraïne deze herfst en winter niet kunnen verdedigen met F-16-staaljagers’, zei een woordvoerder.
+ Oekraïne heeft voor het eerst details vrijgegeven over zijn oppervlaktedrones. Anders dan hun naam doet vermoeden zijn de Sea-baby’s uiterst efficiënte oorlogsmachines. Tachtig kilometer per uur, heel wendbaar, dik vijf meter lang en geladen met tot 850 kilo explosieven. Het landingsschip Gormyak, de olietanker SIG en de Kertsj-brug werden door de Sea-baby zwaar getroffen.
 
Donderdag:
+ De VS zetten Iran onder druk om te stoppen met de levering van gewapende drones aan Rusland. Dat gebeurt tijdens gesprekken over de-escalatie van de spanning tussen de landen.
+ Defensie heeft voor ruim 50 miljoen euro een systeem aangeschaft om kleine drones te detecteren en onschadelijk te maken zegt een woordvoerder. Het systeem zal worden ingezet op alle Nederlandse vliegbases en bij de marinehaven van Den Helder.
+ Rusland heeft bevestigd dat het een aanval heeft uitgevoerd op een Zweedse fabriek in het westen van Oekraïne. Volgens een medewerker van de Russische ambassade in Zweden maakt de fabriek deel uit van de Oekraïense militaire industrie, dus is het een legitiem militair doelwit. SkyNews meldt dat het een fabriek is die lagers maakt voor civiele voertuigen. Drie medewerkers kwamen om het leven.
+ ISW zegt dat Oekraïne oprukt naar het westen van Zaporizja. De troepen zijn opgeschoven ten noordoosten van het dorp Robotyne in het westen van Zaporizja en hebben waarschijnlijk meer winst gemaakt in de omliggende gebieden, na lange gevechten.
+ Oekraïne maakt bekend het dorp Oerozjajne, 110 kilometer van Donetsk te hebben heroverd. Het is het eerst dorp dat Kiev heeft heroverd na 27 juli.  
+ De VS hebben goedgekeurd dat F-16 straaljagers vanuit Nederland naar Oekraïne worden gestuurd zodra de opleiding van Oekraïense piloten is voltooid. Dat heeft defensieminister Anthony Blinken laten weten aan de twee landen. Nederland en Denemarken verzorgen de opleiding van de piloten.
+ VS wil voor 975 miljoen dollar HIMARS-raketten en andere wapensystemen aan Australië verkopen. Dat land wil met de aankoop zijn defensie versterken en een betere beveiliging bieden aan belangrijke infrastructuur. De voorgestelde verkoop zal het militaire evenwicht in de regio niet veranderen.
+ Hoofdaanklager Internationaal Strafhof Karim Khan mag Rusland niet meer in. Het Strafhof  heeft in maart van dit jaar een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd vanwege de illegale deportatie van Oekraïense kinderen.
 
 
Vrijdag
+ New York Times: Bijna een half miljoen Russische en Oekraïense militairen zijn omgekomen of gewond geraakt sinds het begin van de oorlog. Rusland zou al 300.000 slachtoffers hebben geteld. Van hen zijn er 120.000 overleden. Voor Oekraïne zou het gaan om 190.000 slachtoffers van wie 70.000 het niet hebben overleefd. Het aantal slachtoffers is sterk gestegen sinds het begin van het tegenoffensief.
+ Het Russische ministerie van Justitie heeft na een uitspraak van een rechtbank het in Moskou gevestigde Sacharov Centrum definitief gesloten.
+ Von der Leyen: Europese gasvoorraden zijn voor 90% gevuld. Nooit eerder waren de gasvoorraden zo vroeg in het jaar al voor 90% gevuld. Normaal wordt dat streefdoel pas gehaald in november.
+ Oekraïense opmars is weerspiegeling van een bredere achteruitgang van de Russische troepen in het zuidoosten van Oekraïne. Het Amerikaanse ISW merkt op dat de Oekraïense opmars tactisch significant geweest is en noemt het een succes!
+ Russische en Chinese marine houden een gezamenlijke militaire oefening in de Oost-Chinese Zee en op de Stille oceaan.
+ Het eerste vrachtschip uit Oekraïne is via een tijdelijke vaarroute over de Zwarte Zee aangekomen bij Istanbul.
+ Aleksander Chodakovski van het Russische Vostok-bataljon gelooft niet dat Rusland op korte termijn erin slaagt om het leger van Oekraïne omver te werpen. Hij zou zelfs hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren aldus het ISW.
+ Drone neergeschoten in Moskou. Een gebouw in Moskou is geraakt en veroorzaakte een explosie die door het hele zakendistrict van Moskou te horen was.
+ Xi Jinping is aanwezig bij het BRICS-overleg in Zuid Afrika van 21 tot 24 augustus. Poetin zal inbellen via een videoverbinding.
+ Washington Post: Oekraïne zal het belangrijkste doel van het huidige tegenoffensief niet halen. Anonieme bronnen oordelen dat de stad Melitopol, een vitaal Russisch doorvoerknooppunt niet voor het invallen van de winter wordt bereikt.
+ Voor het eerst zijn er bewijzen gevonden dat Rusland sabotage en zelfs terroristische aanslagen plande op NAVO-grondgebied. Dat meldt de Washington Post op gezag van de Poolse inlichtingendienst. Werknemers van een bedrijf moesten Poolse havens verkennen, camera’s langs spoorwegen plaatsen en volgapparatuur verbergen in militair vrachtvervoer. In maart kwamen er nieuwe orders om treinen met wapens naar Oekraïne te laten ontsporen.
 
 
Zaterdag/Zondag:
+ Lavrov heeft gezegd dat het bezit van nucleaire wapens Rusland beschermt tegen bedreigingen.
+ Pilotentraining voor F-16’s is begonnen voor de Oekraïense piloten. Ook ingenieurs en technici krijgen training.
+ Het aantal slachtoffers bij een Russische raketaanval op de stad Tsjernihiv blijft oplopen. Momenteel zijn er 7 dodelijke slachtoffers, onder wie een 6-jarig kind, en 117 gewonden.
Er zou een raket zijn ingeslagen terwijl mensen onderweg waren naar de kerk.
+ Zelensky brengt bezoek aan Zweden tezamen met echtgenote Olena. Er staan gesprekken met de Zweedse premier Kristersson en de koninklijke familie op de agenda.
+ Poetin heeft een bezoek gebracht aan een belangrijk hoofdkwartier in Rostov aan de Don. Het is de eerste keer dat Poetin de stad bezoekt sinds de muiterij van huurlingenleger Wagner.
+ Oekraïne en Zweden zijn in gesprek over een mogelijke levering van Gripen-gevechtsvliegtuigen zei Zelensky na een ontmoeting met de Zweedse premier Kristersson. Hij zegt dat Oekraïense piloten al zijn begonnen met het trainen op de Gripen-vliegtuigen.
+ Oekraïne heeft in de nacht van zaterdag op zondag een droneaanval uitgevoerd op een treinstation in de Russische stad Koersk. Vijf mensen zijn licht gewond geraakt.
+ Erdogan heeft zondag in Boedapest een ontmoeting met Viktor Orbà¡n. De twee gaan het hebben over economische kwesties en defensie.
+ De reactie van Oekraïne op de raketaanval op de stad Tsjernihiv zal ‘voelbaar’ zijn. Dat zei Zelensky zaterdagavond. Hij zegt Rusland verantwoordelijk te houden voor de aanval. ‘Onze soldaten zullen Rusland beantwoorden voor deze terroristische aanval – een voelbaar antwoord’, zei de president.
+ Zelensky op bezoek in Nederland. Het is zijn 2e bezoek sinds het uitbreken van de oorlog met Rusland. Rutte heeft hem ontvangen.
+ De keuze voor het landen in Eindhoven is symbolisch. Dit is de plek waar ruim 9 jaar geleden de stoffelijke overschotten van slachtoffers van de MH-17-ramp aankwamen vanuit Charkov.
+ Rutte heeft bevestigt dat Nederland en Denemarken F-16 jachtvliegtuigen gaan leveren aan Oekraïne. Dat deed hij op de persconferentie in Eindhoven in aanwezigheid van Zelensky.