Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma. 15 t/m zo. 21 aug. 2022

21 augustus 2024, 07:43
Maandag:
+ 42 landen waaronder België eisen dat Rusland zijn troepen terugtrekt uit de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. De ondertekenende landen vinden dat de aanwezigheid van soldaten en wapens op de nucleaire site onaanvaardbaar is en ingaat tegen de veiligheidsprincipes die alle leden van het Internationaal Atoomenergieagentschap moeten respecteren. De uitbater en de Oekraïense autoriteiten kunnen hun veiligheidsverplichtingen niet meer nakomen en de Russische aanwezigheid maakt ook dat de IAEA zijn rol niet kan spelen.
+ Zelensky: Russen die zwijgen zijn medeplichtig. Hij riep de Russische bevolking op haar stem te laten horen tegen de oorlog. Het kwaad voltrekt zich op zo’n grote schaal dat zwijgen gelijkstaat aan medeplichtigheid zei hij in een video toespraak. ‘Als je het Russisch staatsburgerschap hebt en zwijgt betekent het dat je niet vecht, wat betekent dat je de oorlog steunt.’
+ Russen melden aanhouding van MH-17 hoofdverdachte die ‘onherkenbaar’ op weg was naar front. Igor Girkin, de bevelhebber van de Russische troepen die in 2014 delen van Donetsk veroverden zou zijn tegengehouden op weg naar het front. Hij vindt dat het Kremlin niet ver genoeg gaat en vreest dat Oekraïne gebieden zal heroveren.

DINSDAG:
+ Front bij Mikolajiv zit muurvast. De Russen hebben niet genoeg manschappen om in de tegenaanval te gaan en beschieten de hele stad met niet precieuze projectielen maar sommige daarvan halen alleen de rand van de stad.
+ Joeri Sjevtsjoek, de zanger van de Russische rockband DDT staat dinsdag voor de rechter vanwege kritiek op de aanval van Rusland op Oekraïne.
+ Ook de Russische aartsvader van de rock Boris Grebentsjikov protesteert: ‘Wat er gebeurt is waanzin. De mensen die deze oorlog zijn begonnen, zijn gek.’
+ Andere Russische muzikanten zoals de rockzangeres Zemfira vertrokken uit Rusland. Zij vertrok naar Frankrijk en bracht op 20 mei haar derde anti-oorlogsclip uit. In haar lied beschrijft ze Russische soldaten als kanonnenvlees.
+ Sinds Rusland 4 maanden geleden Oekraïne binnenviel zijn er al meer dan 16.000 mensen vastgehouden of gearresteerd omdat ze protesteerden tegen de oorlog.

Woensdag:
+ Nieuwe klap voor de Russen: Oekraïne vernietigt in de oostelijke regio Loehansk het hoofdkwartier van de Wagner-groep! Bij de precisie raketaanval zijn waarschijnlijk 100 Russische huurlingen ‘geëlimineerd’. Onder de doden zouden zich kopstukken van de Wagner groep bevinden. Yevgeny Prigozhin, de financier van de Wagner-groep bleef hoogstwaarschijnlijk ongedeerd.
+ Volgens het Russische ministerie van defensie zijn op de Krim een militair munitiedepot en civiele infrastructuur waaronder spoorlijnen en een elektriciteitscentrale beschadigd door sabotage. Dat gebeurde in de buurt van Dzjankoj in het noorden van het in 2014 ingelijfde schiereiland.
+ De krant Kommersant meldt zwarte rookwolken boven de Rusland geannexeerde luchtmachtbasis in Gvardeyskoye in het centrale deel van De Krim. Eerder hadden Russische staatsmedia al de ontploffing en brand gemeld in het noorden van het schiereiland. Er zouden 2.000 inwoners zijn geëvacueerd.


Donderdag:
+ Zes doden bij Russische raketaanval op Charkov woensdagavond. Op beelden is te zien dat meerdere gebouwen in brand staan. Zelensky reageerde furieus op de aanval: ‘Dit is een cynische aanval op burgers, zonder enige rechtvaardiging. Het toont de machteloosheid van Rusland. Wij zullen dit nooit vergeven en zullen deze aanval wreken’, aldus Zelensky.
+ Atoomenergieagentschap en Rusland oneens over missie naar beschoten kerncentrale in de regio Zaporizja. Vanwege de beschietingen bij de kerncentrale, de grootste van Europa, wil het IEAE de veiligheid op het complex controleren. Rusland ging maandag nog akkoord met de missie maar wil de onderzoekers eigenhandig begeleiden. De VN wil de missie zelf bijstaan mits Rusland en Oekraïne allebei akkoord gaan – waarop Moskou begon tegen te sputteren. Een missie via Kiev zou te gevaarlijk zijn zegt het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
+ Zelensky heeft in eigen land een golf van kritiek over zich heen gekregen na een interview eerder deze week met The Washington Post. Daarin zei hij dat hij vorig najaar al ‘grimmige’ waarschuwingen van de VS kreeg over een oorlogsdreiging uit Rusland maar deze niet openbaar maakte ‘uit angst dat Oekraïners het land massaal zouden verlaten’ met als gevolg economische ineenstorting.
+ Met patriottisme en geld lokt het Kremlin nu soldaten naar Oekraïne. Rusland is bezig met een schaduwmobilisatie via vrijwilligers. Dat betekent ‘een enkeltje slachthuis’, zeggen critici.

Vrijdag:
+ De Krim is in de greep van chaos en paniek. Na de reeks mysterieuze ontploffingen is duidelijk dat het geannexeerde schiereiland niet veilig is, zoals het Kremlin had beloofd.
‘De Russen beginnen te beseffen dat ze niet thuishoren op De Krim’, zei president Zelensky. Die boodschap wordt niet alleen duidelijk met bommen die paniek creëren maar ook met een psychologische oorlog die voor chaos zorgt.
+ Negentig Nederlandse militairen gaan Oekraïners in VK trainen, laat Kajsa Ollongren de Tweede Kamer weten. Naast Nederlanders gaan militairen uit Canada, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland en Zweden helpen bij de training. De Britse regering is nog in gesprek met meer landen om mee te helpen.
+ Nieuw Amerikaans wapenpakket ter waarde van 775 miljoen dollar naar Kiev. Er worden onder meer houwitsers en munitie voor geavanceerde Himars-raketsystemen gestuurd. ‘We willen ervoor zorgen dat Oekraïne een gestage toestroom aan munitie heeft om aan zijn behoeften te voldoen, dat is wat we doen met dit pakket’, aldus een functionaris van het Amerikaanse ministerie van defensie.
+ De Chinese leider Xi Jinping bereidt een reis voor naar Centraal-Azië voor een ontmoeting met de Russische president Poetin en andere leiders, meldt de Wall Street Journal. De regionale top wordt in Samarkand in Oezbekistan gehouden. Het gaat om een bijeenkomst van de Shang Hai Organisatie voor Samenwerking waarin China, Rusland Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan samenwerken.
+ Felle brand in een munitiedepot in de provincie Belgorod dwong twee dorpen (Timonovo en Soloti) in Rusland tot evacueren. Tegelijkertijd waren er nieuwe explosies in de buurt van militaire doelwitten op De Krim.

Zaterdag/Zondag:
+ Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met Poetin gaat bespreken nu hij ook Zelensky en Guterres erover heeft gesproken.
‘We gaan de kwestie met Poetin bespreken en hem vragen om specifiek voor Rusland te doen wat nodig is om een belangrijke stap richting wereldvrede te zetten’, zei hij.
+ Drone stort neer op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol op De Krim. De drone werd volgens de gouverneur van de marinehaven boven de stad neergeschoten en kwam op het dak terecht. Er is daarbij volgens hem weinig schade aangericht, maar volgens ooggetuigen was er wel een ontploffing op het dak.
+ Poetin in gesprek met Macron over centrale Zaporizja. Ze vinden dat een team van het Internationale Atoomgenootschap (AEA) zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd, aldus het Kremlin.
+ Opnieuw hebben vrachtschepen Oekraïense havens verlaten om producten over de Zwarte Zee en via de Turkse zeestraat Bosporus naar de wereldmarkten te brengen. Twee schepen met 25.000 ton tarwe en 6.300 ton zonnebloemolie aan boord zijn zaterdag de Zwarte Zee opgevaren vanuit de haven Tsjornomorsk, ten zuiden van Odessa.
+ Dochter (30) van Poetins adviseur Aleksandr Doegin omgekomen door bomaanslag in auto bij Moskou, hijzelf was het doelwit.
+ Amper vorderingen Russisch leger aan het front meldt het Britse minister van Defensie. De Russen bijten zich stuk op de Oekraïense verdediging langs het front. Het is onwaarschijnlijk dat de situatie de komende week verandert, concluderen de Britse defensieanalisten.
+ Oekraïne meldt dat een Russische commandopost en wapenopslagplekken zijn aangevallen. De afgelopen 24 uur zouden 75 Russen zijn gedood.