Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 19 augustus t/m zo 25 augustus 2024

16 augustus 2024, 21:27
Maandag
+ Poetin is aangekomen in Azerbeidzjan voor tweedaags bezoek. Hij ontmoet zijn ambtgenoot Aliëv met wie hij het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië zal bespreken.
+ Russische rechtbank verwerpt beroep van de Amerikaanse militair Black die dit jaar 4 jaar gevangenisstraf kreeg na een ruzie met zijn vriendin. Hij zou haar hebben bedreigd en 100 euro hebben meegenomen. Vorige week werd de Amerikaanse Ksenia Karelina tot 12 jaar cel veroordeeld omdat ze 50 dollar zou hebben overgemaakt naar een non-profit organisatie die Oekraïne steunt.
+ De Oekraiense aanval heeft als doel een bufferzone tussen de 2 landen te creëren. ‘Alles dat schade toebrengt aan het Russische leger, Rusland, hun militaire industrie en economie zorgt ervoor dat de oorlog niet verder uitbreidt’.
+ India bevestigt dat Modi ‘ergens deze maand’ naar Oekraïne gaat. Dergelijke bezoeken zijn voor Modi een balanceer act. Zijn land heeft een vriendschappelijke relatie met Rusland maar zet ook in op goede banden met het Westen.
+ Noodtoestand afgekondigd in de Russische stad Proletarsk, in het zuidwesten van het land. Een Oekraiense droneaanval veroorzaakte er brand in een opslagplaats voor brandstof.
+ WHO: Bijna 2.000 aanvallen op Oekraiense gezondheidscentra sinds de start van de oorlog. De organisatie hekelt de intensiteit van de aanvallen en het grote aantal slachtoffers.
+ Oekraïne heeft gezinnen met kinderen uit de stad Pokrovsk in de oostelijke Donbasregio opgeroepen te evacueren. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ook de strategische plek zelf in handen van de Russen valt.
+ Oekraïne heeft een derde brug geraakt bij aanval op Koersk. Het gaat om de brug over de rivier de Sejm die door Koersk slingert, een gebied ten noordoosten van Oekraïne.
+ Oekraïne is verder opgerukt in de regio Koersk. Er is inmiddels 1250 vierkante kilometer veroverd, aldus Zelensky.
 
Dinsdag:
+ Voor de vijfde keer deze maand heeft Rusland raketten afgevuurd op Kiev, meldt het Oekraiense leger. Het luchtafweergeschut heeft de aanval met succes afgeslagen.
+ Russen melden de verovering van de plaats New York in de regio Donetsk. Volgens de Russen was het een belangrijk logistiek knooppunt voor Oekraiense troepen. Het dorp ligt bij de verwoeste stad Toretsk die doelwit is van een Russisch offensief.
+ Meer dan 122.000 mensen zijn de Russische regio Koersk ontvlucht. Inmiddels is ruim 1.250 vierkante kilometer veroverd door Oekraïne.
+ Rusland heeft met raketten en drones energievoorzieningen in het noorden van Oekraïne getroffen waardoor duizenden mensen zonder stroom kwamen te zitten.
+ Poetin heeft voor het eerst sinds 2011 een bezoek gebracht aan de deelrepubliek Tsjetsjenië. Hij was uitgenodigd door Kadyrov die de regio al 17 jaar met harde hand bestuurt als loyalist van Moskou om elk separistisch sentiment tegen te gaan.
+ Het Oekraiense parlement heeft een wet aangenomen waarmee een kerk verboden kan worden die banden heeft met Rusland. Met de nieuwe wet kan de Oekraiens-Orthodoxe kerk verboden worden die sterke banden heeft met Moskou.
 
Woensdag:
Russen zijn ervan overtuigd dat de NAVO-landen Oekraïne helpen bij de inval in de regio Koersk. De inval zou zijn voorbereid met medewerking van inlichtingendiensten uit de VS, het VK en Polen.
+ Modi roept op tot vrede voor zijn eerste bezoek aan Oekraïne. Het bezoek volgt op een uitnodiging van Zelensky. Modi spreekt van ‘een gelegenheid om voort te bouwen op de eerdere gesprekken met hem en de vriendschap tussen India en Oekraïne te verdiepen’.
De leiders zullen volgens hem ‘perspectieven delen over een vreedzame oplossing van het lopende conflict’.
+ NAVO-landen komen afspraak om levering luchtafweer voor Oekraïne niet na! Minstens 5 systemen die tijdens de NAVO-top waren beloofd zijn niet gerealiseerd.
+ Massale drone aanval op Moskou aldus de burgemeester van de stad. Verdedigingseenheden vernietigden daarbij minstens 10 drones die richting de hoofdstad vlogen. ‘Dit is een van de grootste pogingen ooit om Moskou aan te vallen met drones’, zegt Sobjanin.
+ Oekraïne: succesvolle aanval op Russisch S-300-luchtafweersysteem in Rostov. Deze systemen worden ook gebruikt voor aanvallen op Oekraiense steden.
+ Een Russische generaal heeft een raad ontmanteld die toezicht hield op de veiligheid in de regio Koersk waardoor de grensverdediging werd verzwakt voordat Oekraïne zijn inval uitvoerde.
+ Parlement Oekraïne stemt voor ratificatie van Statuut van Rome, het verdrag dat aan de basis ligt van het Internationaal Strafhof in Den Haag.
+ Rusland stelt lokale verkiezingen in 7 gemeenten uit in Koersk. Deze vinden pas plaats als er ‘volledige garantie is voor de veiligheid van de kiezer’, aldus de kiescommissie.
+ China wil nog meer samenwerken met Rusland, aldus premier Li Qiang die onder anderen sprak met Poetin. De twee premiers vinden dat meer moet worden samengewerkt om de gemeenschappelijke belangen te beschermen omdat Westerse landen zich keren tegen het economische en technisch potentieel van China en Rusland.
+ WhatsApp en Telegram zijn in Rusland getroffen door een grote storing. Rusland spreekt over een cyberaanval.
+ Oekraïne meldt uitschakeling Russische pontonbruggen met precisiewapens VS. Ondermeer het radarartilleriesysteem HIMARS werd gebruikt.
+ Oekraïne hoopt in 2025 op zeker 37 miljard dollar uit het buitenland omdat de kosten van de aanhoudende oorlog zijn gestegen.
+ De Oekraiense strijdkrachten hebben tientallen Russische aanvallen gemeld aan de frontlinie bij de strategisch belangrijke plaats Pokrovsk in Oost-Oekraïne.
 
Donderdag:
+ Kremlin draagt propagandisten op om inval Koersk te presenteren als het ‘nieuwe normaal’. Ze moeten voorkomen dat de situatie als schokkend of gevaarlijk wordt afgeschilderd en moeten uitleggen dat de teruggave van de gebieden zal plaatsvinden maar dat het tijd gaat kosten. Dat kan meerdere maanden duren.
+ Koersk installeert betonnen bunkers voor burgers. Die moeten bescherming bieden tijdens het Oekraiense offensief in het gebied.
+ Oekraïne heeft geprobeerd om de Russische provincie Brjansk binnen te vallen, aldus de gouverneur van die regio. Russische troepen hebben dit verijdeld. Brjansk ligt naast de regio Koersk.
+ Nieuwe Oekraiense soldaten weigeren op Russen te schieten of verlaten het slagveld aldus Associated Press. Commandanten geven de rekruten de schuld van een reeks territoriale verliezen zoals bij Pokrovsk. ‘Sommige mensen willen niet schieten, ze zien de vijand maar openen het vuur niet. Daarom sterven onze mannen’.
+ Russische onderzoeken naar journalisten om verslag vanuit Koersk. Ze worden beschuldigd van het ‘illegaal’ oversteken van de grens, waar vijf jaar gevangenisstraf voor kan worden opgelegd.
+ Oekraïne zegt in Belarus geen troepenbewegingen te zien in het grensgebied. We zien geen beweging in de directe omgeving van onze grens, geen materieel en geen mankracht zegt een Oekraiense woordvoerder.
+ Oekraïners die niet uit oorlogszones komen verliezen recht op huisvesting in Hongarije. De Europese Commissie bekijkt of dat in strijd is met de richtlijn over tijdelijke bescherming.
+ Grote brand in Russische haven na Oekraiense aanval op ferry in de regio Krasnodar. Oekraïne zou een veerboot met brandstoftanks hebben beschoten en die boot zou zijn gezonken.
+ Zelensky: de invasie in Koersk is manier om de oorlog onder Kievs voorwaarden te beëindigen. Om de Russen uit zijn land te verdrijven wil hij ‘zoveel mogelijk problemen’ op Russisch grondgebied creëren.
+ Oekraïne zegt een tegenoffensief te zijn begonnen in de regio Charkov. Daarbij zouden 300 Russen zijn omgekomen. Oekraïne heeft daarbij 2 kilometer terreinwinst geboekt. Doel is om het offensieve potentieel van de Russen uit te schakelen en op dit moment lukt dat, aldus de krijgsmacht.
+ In de Russische haven Kavkaz tegenover de Krim is een spoorpont met een dertigtal brandstoftanks aan boord gezonken als gevolg van een Oekraiense aanval.
+ De Oekraiens luchtmacht zegt een Amerikaanse bom te hebben gebruikt om een Russische commandopost in Koersk te bestoken.
+ Moskou zegt de plaats Mezjove te hebben veroverd in het oosten van Oekraïne en dat men verder oprukt richting Pokrovsk. Men is nog 10 kilometer verwijderd van die plaats.
 
Vrijdag:
+ Oekraïne zegt voor het eerst een vervolgsessie op de vredestop in Zwitserland te hebben georganiseerd. Ruim 40 landen en organisaties kwamen donderdag online bijeen om verder te praten over de oorlog tegen Rusland.
+ Ruim 133.000 mensen uit Koersk gevlucht na invasie Oekraïne. Zo’n 20.000 mensen zijn achtergebleven in de 8 districten waarvoor een evacuatiebevel geldt.
+ Modi is in Oekraïne aangekomen voor gesprekken met Zelensky. Modi zegt tegen Zelensky dat India bereid is een bijdrage te leveren aan pogingen vrede te bewerkstelligen en dat hij ‘daar persoonlijk als vriend’ een rol in kan spelen.
+ Een veerboot van Rusland naar de Krim is uitgeschakeld na een aanval van Oekraïne. De veerboot is uitgeschakeld in de haven Port Kavkaz.
+ Voor het eerst sinds de Oekraiense inval in Koersk hebben de Russen troepen weggehaald uit Oekraïne, aldus ISW. Meerder eenheden zijn verplaatst uit de Oekraiense regio Zaporizja om de verdediging van Koersk te versterken.
+ Biden heeft gebeld met Zelensky en hem militaire steun beloofd met onder meer luchtafweerraketten, munitie en droneafweer. Zelensky klaagde eerder dat de leveringen van het Westen niet snel genoeg gaan en dat hij weinig heeft aan beloftes.
+ Oekraïne heeft inderdaad toestemming van de VS om Amerikaanse wapens in te zetten in Koersk bevestigt een woordvoerder van het Pentagon.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Schoof heeft op de Oekraiense Onafhankelijkheidsdag benadrukt dat het land ‘kan blijven rekenen op Nederland’. Meer leiders betuigden zaterdag hun steun voor het land.
+ Zelensky: ‘Wie ons kwaad wil doen zal op eigen grondgebied de gevolgen ondervinden. De oorlog is teruggekeerd naar Rusland’, zegt Zelensky tijdens de onafhankelijkheidsdag. Moskou zal te weten komen wat vergeldingsplannen zijn, Rusland wilde ons vernietigen maar zal de gevolgen nu op eigen grondgebied ondervinden.’
+ Rusland en Oekraïne hebben 115 krijgsgevangenen geruild na bemiddeling door de VAE. Bij de Russen gaat het om militairen die in Koersk gevangengenomen werden. Zelensky bevestigde de terugkeer van 115 Oekraïners.
+ 5 Doden en 5 gewonden door Russische beschietingen Oost-Oekraïne. Russische troepen namen een woonwijk in de stad Kostjantynivka onder vuur.
+ Oekraïne meldt een primeur: nieuwe raketdrone treft voor het eerst Russische troepen. Volgens Zelensky vertegenwoordigt de nieuwe drone een ‘volledig nieuwe klasse’ wapens die sneller en krachtiger is dan eerder modellen.
+ 5 burgers zijn omgekomen en nog eens 12 gewond door Oekraiense beschietingen van de stad Rakitnoe in de Russische regio Belgorod, aldus de Russische gouverneur.
+ Bij een aanval op een hotel in de Oost-Oekraiense stad Kramatorsk zijn 3 journalisten van persbureau Reuters getroffen. 2 zijn gewond geraakt en een derde wordt vermist. Drie andere leden van de ploeg zijn veilig.