Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 2 oktober t/m zo 8 oktober 2023

21 oktober 2024, 07:55
Maandag:
+ Oekraïne is naar eigen zeggen in gesprek met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp veilig te stellen. De Amerikaanse hulp is voorlopig bevroren omdat het Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met noodfinanciering om een shutdown, ofwel het stilleggen van de federale regering, te voorkomen.
+ Nu de Amerikaanse hulp aan Oekraïne voorlopig is bevroren heeft EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell Oekraïne verzekerd van blijvende Europese steun. ‘We hebben te maken met een existentiële dreiging. Oekraïners vechten met al hun moed en mogelijkheden en als we willen dat ze succes hebben moeten we ze betere wapens geven en sneller.’
+ EU-buitenlandministers van de EU zijn afgereisd naar Kiev. Ze zijn daar op uitnodiging van hun Oekraïense collega Koeleba. De ministers zijn er voor een informele bijeenkomst. Ook Borrell is daarbij aanwezig.
+ De voorzitter van het Oekraïense parlement heeft boos gereageerd op de Amerikaanse miljardair Elon Musk, nadat hij Zelensky belachelijk maakte op X. Hij schreef bij een bewerkte foto van Zelensky: ‘Wanneer 5 minuten voorbij zijn en je nog niet om een miljard dollar aan hulp gevraagd hebt’.
+ Bij Russische beschietingen van de Oekraïense stad Cherson en de directe omgeving zijn twee mensen om het leven gekomen.

Dinsdag:
+ Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken wil dat de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap van zijn land nog voor het einde van het jaar beginnen. We spreken als 1 familie en we hebben 1 doel zei hij na de gesprekken met de buitenlandministers in Kiev.
Oekraïne heeft 29 van de 31 door Rusland gelanceerde drones neergehaald en 1 kruisraket. De aanvallen hadden plaats in de regio’s Mykolajiv en Dnipropetrovsk.
+ Meer geld nodig voor steun aan Oekraïne. Het land is van plan 700 miljoen dollar te lenen van de Wereldbank om de landbouwsector dit jaar en volgend jaar te steunen.
+ Leiders G7, NAVO en EU vergaderen over steun aan Oekraïne. Biden heeft de leiders ervan verzekerd dat de VS Oekraïne zal blijven steunen vooral militair.
+ Oekraïne, Polen en Litouwen hebben een plan bedacht om Oekraïens graan uit te voeren. De overeenkomst houdt in dat de inspecties worden verplaatst van de grens tussen Polen en Oekraïne naar een Baltische zeehaven in Litouwen. Vanuit die haven Klaipeda kan het graan over de hele wereld worden vervoerd.
 
Woensdag:
+ De Oekraïense marine zegt dat er 12 handelsschepen klaarliggen om via de Zwarte Zee naar havens in Oekraïne te varen. Ook liggen er 10 schepen klaar om Oekraïense havens te verlaten, zegt een marineman.
+ Een rechtbank in Moskou heeft een oud-journalist van de Russische Staatstelevisie bij verstek veroordeeld tot 8,5 jaar cel. Ovsyannikova was aangeklaagd vanwege het ‘verspreiden van valse informatie over het Russische leger’, een misdaad in Rusland.
+ Oekraïne heeft een droneaanval uitgevoerd op Russisch grondgebied in de buurt van Belgorod. Daarbij zou een belangrijk afweersysteem zijn geraakt. Het gaat om een S-400, dat  is een geavanceerd afweersysteem dat vliegtuigen naar beneden kan halen.
+ Zelensky erkent dat het tegenoffensief traag verloopt. Er heerst oorlogsmoeheid. In juni gaf hij ook al aan dat het offensief langzaam verloopt hetgeen zou komen door de vele landmijnen. Rusland is zwakker dan in 2022 bij de inval. Het wil nu het front bevriezen en dat is niet in het belang van Oekraïne, zegt Zelensky.
+ VS willen Iraanse wapens en munitie die in beslag zijn genomen naar Oekraïne sturen. De wapens moeten helpen om de tekorten van het Oekraïense leger aan te vullen.
+ De defensie-industrie moet de productie flink gaan opschroeven, omdat de wapen- en munitievoorraad van de NAVO opraakt stelt NAVO-topman Rob Bauer.
+ Zelensky zegt binnenkort besluiten te verwachten van bondgenoten over de levering van meer luchtverdedigingssystemen. ‘We doen ons best om Oekraïne voor de winter van meer luchtverdedigingssystemen te voorzien’, zegt Zelensky.
 
Donderdag:
+ De VS heeft 1.1 miljoen Iraanse kogels die vorig jaar werden geconfisqueerd overgedragen aan Oekraïne. De munitie komt van een wapentransport dat werd tegengehouden op weg naar Jemen.
+ Oekraïne heeft 24 Russische drones neergehaald van de in totaal 29 die Rusland lanceerde zegt de legerleiding. Dit gebeurde boven de zuidelijke regio’s Odesa en Mykolajiv en het centraal gelegen Kirovohrad.
+ De vijand blijft doorgaan met pogingen om de havens en andere infrastructuur te vernietigen aldus de legerleiding en ze blijven ook de centrale regio’s terroriseren.
+ Zelensky is aangekomen op de Europese top in het Spaanse Granada. Bijna 50 landen zijn daar om te praten over veiligheid.
+ Rusland krijgt nu marinebasis in Abchazië. Een marinebasis is van groot belang voor Rusland. De Zwarte Zeevloot was tot nu toe gevestigd in de haven van Sevastopol op de Krim. Die schepen worden geëvacueerd nu Oekraïne er vaker aanvallen op uitvoert.
+ Bij een Russische aanval op een supermarkt in Hroza in de regio Charkov zijn zeker 50 doden en 6 gewonden gevallen. Het is een van de dodelijkste aanvallen in de afgelopen maanden. Zelensky noemde de aanval ‘een wrede Russische misdaad’.
+ Rutte wil niet vastleggen dat Oekraïne in 2030 toetreedt tot de EU. ‘Het is niet de vraag wanneer landen er klaar voor zijn, het is de vraag à³f landen er klaar voor zijn’, zei Rutte.
De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel wil wel dat Oekraïne in 2030 tot de EU toetreedt.
+ Sinds het begin van het Oekraïense tegenoffensief in juni zijn aan Oekraïense kant meer dan 90.000 militairen omgekomen heeft Poetin gezegd.
+ VN-chef Guterres heeft de aanval op een supermarkt en een café in het Oekraïense dorp Hroza veroordeeld. Veel slachtoffers vielen in het café waar een uitvaartdienst plaatsvond.
‘Aanvallen tegen burgers en burgerinfrastructuur zijn verboden onder het internationale humanitaire recht. Ze moeten onmiddellijk stoppen’.
+ Duitsland stuurt extra Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Oekraïne. ‘Dit is wat nu hard nodig is’, aldus Scholtz.
+ Poetin suggereert dat het vliegtuig met Prigozjin is opgeblazen door een handgranaat aan boord. Hij zei dat er geen reden is om aan te nemen dat het vliegtuig is geraakt van buitenaf.
+ Turks vrachtschip is op de Zwarte Zee, voor de kust van Roemenië, op een mijn gevaren. De schade valt mee en het schip kon verder varen. Oekraïne zegt dat het mogelijk een mijn is uit de Tweede Wereldoorlog.
 
Vrijdag:
Duitsland en Spanje hebben nieuwe luchtverdedigingssystemen aan Oekraïne beloofd. Madrid levert 6 Hawk-systemen en Berlijn heeft nog een Patriot-systeem toegezegd. Zelensky was donderdag in Granada en deed daar een beroep op zijn bondgenoten voor meer luchtafweer voor de komende wintermaanden.
+ Bij Russische beschietingen op de stad Charkov zijn 2 doden gevallen en raakten 28 mensen gewond.
+ Rusland overweegt zich terug te trekken uit het internationale verdrag dat nucleaire testen in de ban doet omdat ‘Washington en Brussel een oorlog hebben losgelaten’ op Rusland.
+ Zweden wil eerst lid worden van de NAVO en pas daarna mogelijk gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne geven. Minister Jonson van Defensie onderzoekt of Zweden in staat is Gripen-jets te sturen.
+ De VN sturen een team naar Oekraïne voor onderzoek naar de Russische aanval op Hroza waarbij 52 mensen om het leven kwamen.
+ Een Oekraïense rechtbank heeft de tegoeden van 3 Russische oligarchen bevroren vanwege hun steun aan de oorlog. Het gaat om Fridman, Aven en Kosogov die samen 437,3 miljoen waard zijn.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Rusland voerde een drone-aanval uit op Nikopol, een stad in het zuiden van Oekraïne. Het gaat om 4 kamikaze drones. Ook werd de stad beschoten met artillerievuur.
+ De regio Moskou is zaterdag onderworpen aan zowel een bommelding als een drone-aanval. Staatsbureau TASS zegt dat een sportschool in de stad Lyubertsy was geëvacueerd wegens een bommelding terwijl er in dezelfde regio een drone aanval werd verijdeld. Vluchten op de luchthavens Vnoekovo en Sheremetyevo werden kortstondig opgeschort maar werden om 04.40 weer hervat.
+ Op satellietbeelden is te zien dat een ‘ongekend aantal’ goederenwagons op het punt staat de grens tussen Noord-Korea en Rusland over te steken. Er staan zeker 70 goederenwagons bij het Noord-Koreaanse treinstation Tumangang klaar om naar Rusland te vertrekken aldus onderzoekscentrum Beyond Parallel dat Noord- en Zuid-Korea in de gaten houdt. Tumangang ligt aan de landgrens die Rusland en Noord-Korea delen.
+ Nooit eerder werden in de afgelopen 5 jaar zoveel treinwagens bij dit station gesignaleerd. Ook voor de coronapandemie ging het om maximaal 20 wagons die tegelijkertijd stonden te wachten.
+ Een anonieme bron meldde aan CBS-News dat de wapenleveranties van Noord-Korea aan Rusland zouden zijn begonnen. Poetin gebruikt de wapens die nog stammen uit de Sovjettijd waarschijnlijk voor de oorlog in Oekraïne.