Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 2 september t/m zo 8 september 2024

19 september 2024, 04:01
Maandag:
+ Kiev weer zwaar onder vuur van Russische raketten. Het lukt Oekraïne om het merendeel van de luchtaanvallen af te slaan.
+ Poetin beschuldigt het Westen van ‘openlijk vervolgen’ van Russische journalisten. Een opvallende uitspraak gezien het feit dat een paar dagen geleden tientallen Amerikaanse journalisten de toegang tot Rusland is ontzegd.
+ Finland wil vastgoedaankopen door Russen aan banden leggen. Het is bedoeld om risico’s aan te pakken voor de stabiliteit van de samenleving.
+ Het kabinet maakt 94,5 miljoen euro extra vrij voor hulp de komende winter aan de energiesector in Oekraïne heeft minister Klever aan de tweede Kamer laten weten.
+ Poetin: inval Koersk heeft de opmars in Oost-Oekraïne niet gestopt. Zijn troepen ‘rukken op in een tempo dat we lange tijd niet hebben gezien.’
+ Poolse minister Sikorski: Landen die grenzen aan Oekraïne hebben de plicht om Russische raketten neer te halen voordat die hun luchtruim binnenvliegen.
+ Poetin is in Mongolië aangekomen. Het Kremlin is niet bang dat Poetin wordt gearresteerd tijdens zijn bezoek aan Mongolië, dat als ICC-land formeel verplicht is hem te arresteren zodra hij de landgrenzen overkomt.
+ Rusland: kinderopvang in Belgorod getroffen door Oekraiense drone-aanval. Kleuterscholen sluiten de deuren. Oudere kinderen krijgen nu alleen online les.
 
Dinsdag:
+ Bij een Russische aanval op Zaporizja zijn 2 doden onder wie een 8-jarig kind, en 2 gewonden gevallen.
+ Rusland heeft extra luchtafweersystemen geplaatst in Belgorod, verklaart het ministerie van Defensie.
+ Weer Russische wetenschapper die werkte aan hypersonische technologie heeft in zijn thuisland een celstraf van 15 jaar gekregen. De rechtbank oordeelde dat Aleksandr Sjipljoek zich schuldig heeft gemaakt aan verraad. Eerder dit jaar werd een collega veroordeeld tot 14 jaar in een strafkolonie.
+ Het aantal slachtoffers in de Oekraiense stad Poltava is opgelopen tot 51 doden en meer dan 200 gewonden door raketaanval.
+ De Franse onderzoeker Laurent Vinatier wordt in Rusland tot 21 februari in voorarrest gehouden. Hij wordt verdacht van het verzamelen van militaire gegevens.
+ Drie Oekraiense ministers hebben ontslag genomen. Een van de ministers is Oleksander Kamysin, toezichthouder van de binnenlandse wapenindustrie. Ook de ministers van Klimaat en Justitie stapten op.
+ Ook twee vicepremiers, Stanisjyna (Europese Integratie) en Veresjtsjoek (vluchtelingenbeleid) hebben hun ontslag aangekondigd.
+ Zolang Rusland en Oekraïne nog met elkaar in een conflict zijn verwikkeld, gaat Kiev geen veroverd gebied opgeven zegt Zelensky.
 
Woensdag:
+ Biden belooft Oekraïne meer luchtafweersystemen te sturen na de Russische aanval op de Oekraiense stad Poltava, waarbij volgens Kiev minstens 51 mensen omkwamen. Ook vielen er ruim 200 gewonden.
+ Oekraïne beschuldigt Rusland opnieuw van executie van krijgsgevangenen. Het heeft een onderzoek ingesteld naar het doodschieten van 3 Oekraïners nabij Toretsk, in de regio Donetsk.
+ Rusland heeft raketten en drones afgevuurd op Kiev en de westelijke stad Lviv, niet ver van Polen. In Lviv zijn zeker 7 doden gevallen.
+ Ook Oekraiense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba heeft zijn ontslag ingediend. Dinsdag kondigden al meerdere ministers en vice premiers hun vertrek aan na een herschikking van de regering.
+  Moskou: doelen bereikt met de aanval op het militair centrum in Poltava. De dodelijke aanval was gericht op militairen en buitenlandse instructeurs die betrokken waren bij aanvallen op burgerdoelen in Rusland.
+ Zelensky zegt dat zijn land toe is aan ‘nieuwe energie’. Hij is momenteel bezig met de grootste personeelswijzigingen in het kabinet sinds de Russische inval.
+ De Europese Commissie heeft een 2e brief gestuurd naar Hongarije waarin zij opheldering vraagt over het nieuwe beleid om mensen uit Rusland en Belarus een werkvergunning te geven.
+ De VS gaan Rusland beschuldigen van pogingen om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden zeggen 6 ingewijden tegen CNN. Rusland zou desinformatie verspreiden onder de kiezers.
+ De hoofdredacteur van de Russische zender RT en 9 andere personen zijn door de VS gesanctioneerd vanwege beïnvloeding Amerikaanse kiezers.
 
Donderdag:
+ Zelensky heeft Andr Syhiba bij het parlement voorgedragen als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.  Het parlement stemde daarmee in. Het parlement keerde het ontslag goed van de huidige minister Koeleba.
+ Oekraïne heeft een grote droneaanval op Kiev afgeslagen van 78 onbemande vliegtuigjes. Deze hebben hun doel niet bereikt.
+ Stoltenberg: Oekraïne heeft veel bereikt in het offensief in de regio Koersk. Hij zei dat Oekraïne het recht heeft op zelfverdediging, ook met lange afstandsraketten die militaire doelen in Rusland kunnen bereiken.
+ Justitieminister Van Weel is niet bang dat de animo voor vervolging van Poetin afneemt als het tot vredesonderhandelingen komt. Hij werkt gestaag verder aan een internationaal tribunaal voor de hoofdverantwoordelijken van de invasie.
+ Volgens het Britse ministerie van Defensie is het aantal dagelijkse Russische slachtoffers aanzienlijk gestegen. In de laatste maanden van 2023 bedroeg het aantal Russische doden en gewonden per dag 1187. Het ministerie voegt eraan toe dat Rusland naar schatting 610.000 slachtoffers heeft geleden.
+ Legerleider Syrskyi zegt dat voordat Oekraïne Koersk binnenviel Rusland juist van plan was om vanuit die regio een nieuw offensief te starten. Dat is voorkomen door de Oekraiense verrassingsaanval.
+ Zelensky wil snel ‘tastbare’ resultaten zien van zijn nieuwe ministers. ‘Het is cruciaal dat overheidsinstanties op alle niveaus nu zo actief mogelijk opereren, actiever dan eerder’, zei Zelensky. Hij wil meer progressie in de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap, meer investeringen in de wapenindustrie en financiële stabiliteit.
+ In Lviv, een stad ver van het front, heeft een Russische raketaanval geleid tot de dood van bijna een heel gezin. Vader, moeder en drie dochters werden getroffen. Alleen de vader overleefde.
 
Vrijdag:
+ Het VK gaat 650 raketten aan Oekraïne leveren. Het gaat om een levering ter waarde van 162 miljoen pond. (192 miljoen euro). Het zal een belangrijke impuls geven aan de luchtverdediging en het toont de vastberadenheid van onze regering om de steun aan Oekraïne te vergroten aldus Defensieminister John Healy.
+ Zelensky in Duitsland voor overleg met de bondgenoten over militaire steun. De vergadering wordt bijgewoond door de ministers van Buitenlandse Zaken van onder anderen de VS, Duitsland en Nederland.
+ Stoltenberg roept China op te stoppen met de steun aan de ‘illegale oorlog’. China moet ‘de grootste militaire operatie niet blijven voeden’. China is volgens de NAVO-baas een beslissende factor geworden in de oorlog door zijn onbeperkte partnerschap en steun voor de Russische defensie-industrie.
+ Kremlin vindt mediacensuur gerechtvaardigd omdat het zich in een oorlogssituatie bevindt.
+ De Europese Commissie geeft nog eens 40 miljoen euro aan humanitaire steun aan kwetsbare Oekraïners met het oog op de naderende winter.
+ Dode en tientallen gewonden bij Russische raketaanval op de Oekraiense stad Pavlohrad. De aanval veroorzaakte verschillende branden en beschadigde hoogbouw.
+ Nederland geeft Oekraiense raketten voor zijn F-16 gevechtsvliegtuigen. Daarmee kunnen andere toestellen uit de lucht worden geschoten. Ook krijgt Kiev 80 miljoen euro aan onderhoudsmateriaal voor de vliegtuigen.
+ Zelensky heeft gemeld dat de Oekraiense strijdkrachten ongeveer 6.000 Russische slachtoffers hebben gemaakt sinds de inval in de regio Koersk. Oekraïne heeft nu controle over een aanzienlijk deel van het grondgebied en ongeveer 100 nederzettingen.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Rusland heeft Kiev zaterdagochtend aangevallen met drones. Puin kwam terecht in de buurt van woongebouwen en een kleuterschool in het district Dniprovsky.
+ Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Italië opgeroepen tot meer luchtverdediging om zijn land te beschermen. ‘Oekraïne vraagt niet meer dan wat uw land of enig ander land al heeft. Elke dag en elke nacht worden we bedreigd door raket- en droneaanvallen.’
+ Rusland neemt dorp in Donetsk in en nadert het knooppunt Pokrovsk. Daarmee zet Rusland de gestage opmars in het oosten van Oekraïne voort en komen de soldaten ook dichter in de buurt van Pokrovsk.
+ Poetin zegt dat de verovering van de Donbas het ‘primaire doel’ is van de oorlog. In 2022 annexeerde Moskou het gebied maar in de praktijk heeft het niet overal controle.
+ Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over de levering van Iraanse ballistische raketten aan Rusland. De militaire samenwerking tussen Teheran en Moskou vormt een bedreiging voor Oekraïne, Europa en het Midden-Oosten.
+ Russische opmars rond Pokrovsk loopt vertraging op: er wordt veel minder terrein veroverd dan in de voorgaande weken. Opperbevelhebber Syrskyi verklaarde dat de opmars in de afgelopen 6 dagen tot stilstand is gekomen. Volgens het ISW zou Oekraïne zelfs terrein hebben heroverd ten zuidoosten van Pokrovsk.
+  Poetin-propagandist onthult een absurd plan om replica’s van Londen en Washington te bombarderen met kernwapens. Daartoe moeten duizenden migranten multiplex versies van de 2 steden bouwen op Nova Zembla. Mikhailov (hoofd Politieke en Militaire Analyse) claimde dat de explosie, met een kracht van meer dan150 kiloton, een waarschuwing zou zijn aan het westen om te stoppen met het bewapenen van Oekraïne.
+ Een Russische drone is door het luchtruim van Roemenië gevlogen op weg naar Oekraïne meldt Roemenië. Volgens de Oekraiense luchtmacht ging het niet om één maar om meerdere drones. Roemenië heeft Rusland opgeroepen op te houden met de ‘herhaaldelijke schendingen van het luchtruim’. In maart werden stukjes van een drone gevonden bij de Donau en eind vorig jaar crashte een Russische drone in het land.
+ Bij een Russische luchtaanval zijn 2 mensen gedood in Soemy, een stad in het noordoosten van Oekraïne. Er raakten huizen en auto’s beschadigd.