Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 21 t/m zo 27 augustus 2023

21 augustus 2024, 07:36
Maandag:
+ Na zijn bezoek aan Nederland waarbij een akkoord is gesloten over de levering van F-16’s aan Oekraïne, is Zelensky doorgereisd naar Denemarken. Ook daar kwam het tot een akkoord over de levering van straaljagers.
+ Het Russische ministerie van Defensie zegt een Oekraïense drone aanval op Moskou te hebben verijdeld. Er zijn geen slachtoffers gevallen.
+ Oekraïne meldt drie vierkante kilometer terreinwinst bij Bachmoet. De afgelopen maanden hebben de Oekraïners steeds meer kleine stukjes terrein rond Bachmoet in handen gekregen.
+ Russische ambassadeur in Denemarken zegt dat de Deense levering van 19 F-16-jachtvliegtuigen aan Oekraïne tot een ‘escalatie van het conflict’ leidt. De vliegtuigen mogen alleen op Oekraïens grondgebied gebruikt worden.
+ Anderhalf jaar na de Russische invasie is Oekraïne het land met de meeste mijnen in de grond ter wereld. Volgens experts zal het tientallen zo niet honderden jaren duren voordat het land volledig is ontmijnd. In Oekraïne worden nu nieuwe mijnenruimers opgeleid.
+ Een Iraanse militaire delegatie is op bezoek in Moskou voor besprekingen over de samenwerking tussen Iraanse en Russische grondtroepen. Tegen beide landen gelden strenge sancties van het Westen.
+ Oekraïne heeft beschadigde en uitgebrande Russische tanks en andere gevechtsvoertuigen tentoongesteld in Kiev. De voertuigen staan in het centrum van de hoofdstad alvast voor de viering van Onafhankelijkheidsdag.
+ Zelensky: Griekenland gaat meehelpen met de training van de F-16-piloten. Hij zegt dankbaar te zijn voor het aanbod van de Grieken.
+ Prigozjin is voor het eerst opgedoken in een video sinds hij in juni een opstand tegen het Russische leger leidde. Hij zinspeelt erop in Afrika te zijn. Op de achtergrond zijn een woestijn en bewapende lopende mannen te zien.
 
Dinsdag:
+ De drie grootste vliegvelden van Moskou hebben de aankomende en vertrekkende vluchten in de vroege ochtend opgeschort. Het gaat om de internationale vluchthavens Vnukovo, Sheremetyevo en Domodedovo.
+ De BBC en Oekraïense media melden dat Oekraïne een supersonische Russische bommenwerper, Toepolev Tu-22, vernietigd heeft met een droneaanval.
+ Oekraïense troepen zijn het strategisch belangrijke zuidoostelijk dorp Robotyne binnengevallen. Oekraïense soldaten organiseren de evacuatie van burgers. Defensieminister Hanna Maliar meldt dat de Oekraïense militairen wel nog steeds onder vuur liggen van Russische troepen.
+ De EU heeft vandaag 12,5 miljard euro aan Oekraïne overgemaakt. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Von der Leyen bekendgemaakt. De totale steun komt hiermee totaal op 19,2 miljard euro.
+ Rusland is bezig met de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Dat zegt Duda, de Poolse premier.
+ In Denemarken zijn acht Oekraïense piloten begonnen aan hun F-16-training. Daarnaast worden er nog 65 man opgeleid voor het onderhouden van de toestellen. 
+ De Russische topgeneraal Soerovkin is uit zijn functie als hoofd van de luchtmacht gezet. ‘Generaal Armageddon’ was sinds de opstand van Wagner in juni niet meer in het openbaar gezien.
+ Wat de VS betreft is er geen sprake van een patstelling aan het front in Oekraïne zegt Nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan. ‘Het slagveld is nog altijd dynamisch en er wordt langs een lange frontlinie door beide partijen gevochten’. Daarnaast stelt hij dat Oekraïne systematisch’ terreinwinst weet te boeken.
+ In de regio Donetsk zijn drie doden gevallen door Russische beschietingen. Volgens de autoriteiten raakten twee anderen gewond.
 
Woensdag:
+ Een drone heeft  een gebouw in aanbouw in het centrum van Moskou geraakt. Boven het westelijk deel van de regio Moskou haalde het Russische leger een andere drone neer. Er zijn geen slachtoffers.
+ Droneaanval met drones in het zuiden van de regio Odesa waardoor brand ontstond in pakhuizen voor graan.
+ Drie doden in Belgorod na een nieuwe drone-aanval Oekraïne. De drie burgers kwamen om het leven in een dorp in het Valoejski-district dat grenst aan het noordoosten van Oekraïne.
+ Het lijkt nog ver weg maar Oekraïne bereidt zich al uitgebreid voor op de bevrijding van de Krim. In Kiev vindt vandaag een speciale Krimtop plaats, waar afgevaardigden uit tientallen landen worden verwacht.
+ In Romny in de Oekraïense regio Soemy is een basisschool compleet vernietigd door een Russische drone aanval meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. Twee leerkrachten zijn overleden en minstens drie zijn gewond geraakt.
+ Rusland zegt dat het een Noors militair vliegtuig boven de Barentszzee in de buurt van de Russische grens heeft onderschept.
+ Zelensky heeft andermaal herhaald dat zijn land een einde zal maken aan de Russische bezetting van de Krim en andere delen van Oekraïne die door Rusland zijn bezet.
+ In Rusland is een privétoestel met tien inzittenden gecrasht. De Russische civiele luchtvaartdienst meldt dat Wagner-leider Prigozjin op de passagierslijst staat. 
 
Donderdag:
Bij een Russische raketaanval op Dnipro zijn 7 mensen gewond geraakt. Een van de raketten werd onderschept, maar andere projectielen richtten veel schade aan.
+ Deze dag vierde Oekraïne een sobere Onafhankelijkheidsdag, de dag waarop het land de afscheiding van de Sovjet Unie in 1991 viert. Vanwege de oorlog zijn er voor het tweede jaar op rij geen grote parades, vieringen of evenementen.
+ Het Oekraïense leger heeft een aanval uitgevoerd op de door Rusland geannexeerde Krim. Oekraïne zegt ook dat er militairen op het schiereiland zijn geland. Het doel van de operatie zou zijn behaald en er zouden aan Oekraïense kant geen slachtoffers zijn gevallen. Er waren vliegtuigen en vaartuigen bij betrokken.
+ Persbureau Reuters liet beelden zien waarop de Oekraïners een vlag ophangen op de Krim.
+ Ook Noorwegen heeft besloten F-16’s aan Oekraïne te leveren. Daarmee zou Noorwegen het derde NAVO-land na Nederland en Denemarken zijn dat de gevechtsvliegtuigen levert.
+ Poolse premier: Wagner zal een nog groter gevaar vormen nu dat huurlingenleger naar alle waarschijnlijkheid onder leiding komt van Poetin na de dood van Prigozjin.
+ Oekraïne had niets te maken met de dood van Prigozjin. ‘Wij hadden er niets mee te maken’, zei Zelensky. ‘Iedereen weet wie er wél iets mee te maken had.’
+ De vrijwilligers van de organisatie Bruggenhoofd halen al sinds 2014 de lichamen van het slagveld in Oekraïne. Of het nou Oekraïners of Russen zijn: de belangrijkste taak voor hen is het terugbrengen van de lichamen naar de families.
+ Een vermoedelijk kamp van het Wagner leger in Belarus wordt ontmanteld. Het kamp in de buurt van het dorp Tsel wordt waarschijnlijk al sinds 1 augustus ontmanteld.
+ VS: Het privévliegtuig van Prigozjin is neergestort als gevolg van een opzettelijk veroorzaakte explosie. Onduidelijk is nog wat de veronderstelde explosie zou hebben veroorzaakt maar niets wijst erop dat het vliegtuig is neergehaald door een luchtafweerraket.
+ Het Pentagon meldt dat Oekraïense legerpiloten in oktober beginnen met F-16 training in de VS. Ook in Europa is het F-16 programma begonnen.
 
Vrijdag:
+ Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sancties aangekondigd tegen 13 mensen en organisaties die betrokken zouden zijn bij de gedwongen deportaties van Oekraïense kinderen. De VS zullen niet toekijken terwijl Rusland deze oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid pleegt, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield.
+ Heineken heeft zijn Russische bieractiviteiten voor het symbolische bedrag van 1 euro verkocht en vertrekt definitief uit Rusland. Het gaat om 7 brouwerijen en 1.800 lokale medewerkers.
+ Een leider van de Russische neonazi-militie Rusich is opgepakt in Finland. Jan Petrovski staat op de Europese en Amerikaanse sanctielijsten op verdenking van terrorisme in Oost- Oekraïne, in 2014 en 2015. Daarnaast zou hij als commandant het afgelopen jaar hebben deelgenomen aan de strijd in Oekraïne, aan Russische zijde.
+ Volgens Kremlin-woordvoerder Peskov is het ‘een complete leugen’ dat Poetin iets te maken heeft met de dood van Prigozjin.
+ In Moskou, dicht bij het Kremlin zijn bloemen gelegd en kaarsen aangestoken voor Prigozjin. Poetin noemde hem een verrader na diens machtsgreep 2 maanden geleden maar herdacht hem deze week wel als getalenteerd zakenman.
+ Poetin heeft een decreet ondertekend waarin paramilitaire strijders worden gedwongen een eed van trouw af te leggen aan Rusland zoals reguliere militairen dat ook moeten doen. Het bevel komt 2 dagen na de dood van Prigozjin.
 
Zaterdag/zondag:
Zwarte dozen gevonden van het privévliegtuig van Prigozjin. Een onderzoekscommissie meldt verder dat er 10 lichamen zijn gevonden, zonder iets te zeggen over de identiteit.
+ Het vliegverkeer van en naar de 3 luchthavens van Moskou heeft vannacht enkele uren stilgelegen. 24 vluchten op Sjeremetjevo, Domodedovo en Vnoekovo liepen vertraging op en 8 zijn geannuleerd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een gelijktijdige droneaanval op de Russische hoofdstad.
+ Het strategisch belangrijke dorp Robotyne is nu bijna geheel in handen van de Oekraïners. Een commandant zegt dat de laatste Russen zich hebben verschanst in twee huizen.
‘We zijn de grote wegen die vol lagen met landmijnen overgestoken’, zegt de commandant. Hij verwacht snel op te rukken omdat de Russische verdedigingslinies verderop minder sterk zijn. ‘We stoppen niet. Hierna komt Berdjansk en dan meer. Ik heb mijn mannen duidelijk gemaakt: ons doel is niet Robotyne. Ons doel is de Zee van Azov.’
+ Russen boeken kleine terreinwinst in het noordoosten. Mogelijk worden de komende 2 maanden de aanvallen opgevoerd bij de frontlijn tussen Koepjansk en Lyman om door te kunnen stoten naar de Oskil-rivier Zo zou een bufferzone rond de regio Loehansk ontstaan.
+ De Oekraïense geheime dienst SBU en het leger hebben een grootschalige drone-aanval op de Russische militaire posities op de Krim uitgevoerd. Er zouden tientallen Russische soldaten zijn gedood en gewond. Drones zouden de Russische luchtverdediging hebben weten te omzeilen en een munitiedepot en ander militair materieel hebben getroffen.
+ Oekraïne verwacht een verdere mobilisatie voor de strijd tegen de Russische invasietroepen. De mobilisatie zal echter niet verder gaan dan volgens de bepalingen die bij de start van de oorlog vorig jaar werden vastgelegd.