Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma. 22 t/m zo. 28 aug. 2022

21 augustus 2024, 07:39
Maandag:
+ Rusland zegt dat het een Oekraïens munitiedepot heeft vernietigd in de buurt van Odessa. Daarin zouden Amerikaanse Himars-raketten opgeslagen liggen. Volgens Kiev heeft een Russische aanval een graanschuur geraakt. De Russen claimen ook dat luchtafweersystemen in het Oekraïense munitiedepot zijn verwoest. Daarnaast zouden in de regio Cherson twee M777 houwitsers zijn uitgeschakeld. De lokale Oekraïense autoriteiten in Odessa laten weten dat het leger in staat was 2 Russische raketten uit de lucht te schieten maar dat 3 andere raketten agrarische doelen hebben geraakt. Er zijn geen gewonden gevallen.
+ Russische verzetsbeweging eist aanslag op Daria Doegina op: ‘We verklaren president Poetin een oorlogsmisdadiger die de grondwet heeft aangepast, een oorlog tussen Slavische volkeren heeft ontketend en Russische soldaten naar een zekere en zinloze dood leidt’. ‘Wij verklaren de aanstichters van de oorlog vogelvrij en zij die stelen van het volk en hen onderdrukken’, aldus de redelijk onbekende Russische groepering van het Nationaal Republikeinse Leger.
+ Rusland draait gaskraan Nord Stream binnenkort (van 31 augustus tot en met 2 september) weer dicht voor ‘onderhoud’. Volgens Gazprom is er onderhoud aan de pijplijn nodig. De vraag is hoeveel gas er na het komende onderhoud geleverd gaat worden. Duitsland beschuldigt Rusland ervan de gastoevoer in te zetten als machtsmiddel.

Dinsdag:
+ Oekraïne: Rusland heeft kerncentrale Zaporizja beschoten. Twee transformatoren zijn beschadigd en er zou tijdelijk een communicatielijn zijn afgesneden.
+ UNICEF: één op de tien scholen in Oekraïne beschadigd of vernield. Het onderwijssysteem is verwoest en kinderen kunnen niet veilig naar school.
+ In het afgelopen half jaar zijn volgens UNICEF minstens 972 kinderen gedood of gewond geraakt door de oorlog. Ook hebben 5,2 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig. Eerder werd al duidelijk dat 2,2 miljoen kinderen zijn gevlucht naar omringende landen en dat 3 miljoen kinderen ontheemd zijn binnen hun land zelf.
+ VS waarschuwen voor nieuwe ronde van Russische aanvallen op infrastructuur. Men waarschuwde dat een nieuwe golf van aanvallen een verhoogd risico zou vormen voor de burgerbevolking in Oekraïne.
+ Poolse president Duda is in Oekraïne aangekomen om verdere steun in de oorlog tegen Rusland te bespreken. Polen ontpopte zich sinds de Russische invasie een half jaar geleden tot een van de trouwste bondgenoten van het aangevallen buurland.
+ De Amerikaanse regering roept Amerikaanse burgers op Oekraïne te verlaten. De VS vreest dat de Russen de komende dagen aangrijpen voor nieuwe aanvallen op burgerdoelen en extra beschietingen. Oekraïne viert woensdag Onafhankelijkheidsdag.
+ Vrouw van AZOV-commandant vreest Russisch tribunaal op Oekraïense Onafhankelijkheidsdag. Haar man is commandant van het AZOV-bataljon dat in Rusland wordt neergezet als het kwaad dat de oorlog tegen Oekraïne rechtvaardigt.
+ Na de moord op zijn dochter Darja heeft de omstreden Russische ideoloog Alexander Doegin zijn landgenoten opgeroepen te strijden conform zijn rechts-nationalistische en imperialistische gedachtegoed. Zij was een voorvechtster van de aanvalsoorlog en reisde recent nog naar Marioepol.

Woensdag:
+ Oekraïense Onafhankelijkheidsdag zonder feestelijkheden: vrees voor grote aanval op steden. In Oekraïne wordt woensdag de Onafhankelijkheidsdag gevierd om te gedenken dat het land zich in 1991 afscheidde van de Sovjet-Unie. Daarnaast is het dan precies een half jaar geleden dat Rusland het land binnenviel. Zelensky denkt dat Moskou de dag zal aangrijpen om een grote aanval op Oekraïense steden uit te voeren.
+ De Russische politicus en voormalig burgemeester van Jekaterinenburg Jevgeny Rojzman is gearresteerd. Hij staat al jaren bekend om zijn kritiek op de Russische regering en meer recent ook op de oorlog in Oekraïne. Rojzman wordt verdacht van het in diskrediet brengen van het Russisch leger.
+ Kiev: ‘Meer dan 1.000 kinderen uit Marioepol ontvoerd. Op een Russische overheidssite zou tevens een oproep zijn geplaatst aan inwoners om zich als adoptieouders aan te melden. Volgens Kiev is er sprake van massaontvoering.
+ Op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag heeft Zelensky gezworen dat zijn land de Russische invasie die precies een half jaar geleden begon, ‘tot het einde’ zal bestrijden. Oekraïne zal geen concessies doen en geen compromis sluiten met ‘terroristen’ om delen van het land af te staan zei de leider in een emotionele videotoespraak op de nationale feestdag.
+ Biden roemt Oekraïense onafhankelijkheid op feestdag. Hij heeft opnieuw zijn steun toegezegd. ‘Deze dag bevestigt dat Oekraïne met trots een soevereine en onafhankelijke natie blijft en zal blijven. Oekraïners inspireren de wereld met hun buitengewone moed en toewijding aan de vrijheid’, aldus de president.
+ Defensieminister Ollongren staat positief tegenover het voorstel van EU-buitenlandchef Josep Borrel om op grote schaal Oekraïense militairen te trainen in naburige landen.

Donderdag:
+ Zelensky in Veiligheidsraad: Rusland heeft met raketten een treinstation in Chaplyne in de centrale regio Dnipropetrovsk beschoten waarbij zeker 25 doden en ongeveer 50 gewonden zijn gevallen, onder hen 5 mensen die zijn verbrand in een auto en een 11-jarig kind. Moskou had tevergeefs geprobeerd te voorkomen dat Zelensky het machtige orgaan zou toespreken. ‘Dit is nu ons leven, elke dag” zei de Oekraïense president.
+ Stroom valt uit in grote delen van door Rusland ingenomen gebied in het zuiden van Oekraïne. In heel de stad Melitopol is geen elektriciteit meer en in de stad Cherson is door de stroomstoring ook de drinkwatervoorziening stilgevallen.
+ Het Russische leger wordt met 137.000 militairen uitgebreid tot ruim 1,15 miljoen. De Russische president Poetin heeft dat bevolen, melden Russische staatsmedia, zonder officieel een oorlog en daarmee totale mobilisatie uit te roepen. Het totale aantal mensen dat voor het Russisch leger werkt, stijgt tot ruim 2 miljoen. Bijna 5 jaar geleden was de omvang nog vastgelegd op 1,9 miljoen.
+ Uiterst omstreden clustermunitie heeft in Oekraïne al honderden doden veroorzaakt. Volgens een internationale groep waarnemers zette Rusland honderden keren clusterbommen in, Oekraïne drie keer. Sinds de Russische invasie eind februari kwamen daarbij tot eind juni zeker 215 mensen om het leven, bijna 500 raakten gewond.

Vrijdag:
+ Zelensky heeft donderdagavond in zijn videoboodschap stilgestaan bij de elektriciteitsproblemen waar de bezette kerncentrale van Zaporizja donderdag mee kampte. Volgens Zelensky werd ‘een nucleaire ramp ternauwernood voorkomen dankzij een noodaggregaat’. Een hoogspanningskabel die de grootste kerncentrale van Europa van elektriciteit voorziet, werd donderdag door onbekende oorzaak zeker 2 keer afgekoppeld. Rusland meldde dat dit was gebeurd in reactie op een brand in de buurt. De kerncentrale is nu gedeeltelijk weer aangesloten op het Oekraïense net.
+ Erdogan: ‘Krim moet terug naar Oekraïne’. Dat heeft hij deze week via een videoboodschap tijdens een internationaal congres over de Krim verklaard. Het is voor Erdogan een principekwestie van internationaal recht.
+ Bij hun streven naar lidmaatschap van de NAVO hebben Zweden en Finland steun uitgesproken voor de veiligheidszorgen van de Turkse regering in Ankara. De NAVO-lidstaat eist die steun om akkoord te kunnen gaan met Zweedse en Finse toetreding.
+ Oekraïne gaat burgers in meer gebieden aan de frontlinies van de oorlog verplichten te evacueren. Hiertoe is besloten omdat deze plekken in de winter bezet kunnen worden of problemen kunnen krijgen met de centrale verwarming, aldus vice-premier Irina Veresjtsjoek.
+ Britse analisten: De Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe loog toen hij deze week voor het samenwerkingsverband verklaarde dat de Russische opmars traag vorderde omdat de Russen uit alle macht wilden ‘voorkomen dat er onnodige burgerslachtoffers zouden vallen’. ‘Dat is opzettelijke desinformatie’, zeggen de Britten, die de trage opmars wijden aan Russisch falen aan het front. ‘Onder Sjoigoes bewind hebben de Russische troepen diverse militaire deadlines gemist’, zo stellen zij vast. Het Russische opperbevel zou daarom al zeker 6 generaals hebben ontslagen.
Op het moment dat Sjoigoe zijn uitspraken deed raakte in Chaplyne een Iskander SS-26-raket een trein waarbij tenminste 2 kinderen werden gedood. Dit illustreert de Russische bereidheid om burgers schade toe te brengen als beschietingen militair voordeel kunnen opleveren.

Zaterdag/Zondag:
+ Wit-Rusland: ‘Gevechtsvliegtuigen staan klaar om kernwapens te gebruiken’. Lukashenko heeft laten weten dat zijn land gevechtsvliegtuigen heeft omgebouwd zodat deze kunnen worden uitgerust met nucleaire wapens.
+ Rusland blokkeerde vrijdag de goedkeuring van een gezamenlijke verklaring over de non-proliferatie van kernwapens. Moskou noemde delen van de tekst ‘schaamteloze politiek’. Na deze verklaring lieten tientallen landen hun teleurstelling blijken met het mislukken van de conferentie.
+ Rusland levert Hongarije twee nieuwe kernreactoren. Het gaat om een uitbreiding van de bestaande kerncentrale in Paks, 130 kilometer ten zuiden van Boedapest. Dat is de enige kerncentrale in Hongarije, die momenteel goed is voor 40% van de landelijke stroomvraag.
+ Britten geven Oekraïne 6 ‘duikdrones’ om zeemijnen op te sporen. De onbemande duikdrones zullen worden ingezet voor de Oekraïense kust. De lichtgewicht duikrobots zijn ontworpen om in ondiepe kustwateren explosieven op te sporen en te identificeren. Deze kunnen dan onschadelijk gemaakt worden.
+ Britten: De Russen hebben hun offensief in het oosten van Oekraïne uitgebreid. De Russische aanvallen bij Donetsk zijn de afgelopen dagen toegenomen. Met hun nieuwe aanvallen willen de Russen waarschijnlijk uitlokken dat er meer Oekraïense troepen naar het oostelijke front komen. Die kunnen dan niet worden verplaatst naar het zuiden, waar Oekraïne de stad Cherson wil bevrijden.
+ De kerncentrale in Zaporitzja heeft schade opgelopen door herhaalde beschietingen in de afgelopen 24 uur. Daardoor is er risico dat er waterstof ontsnapt en er radioactieve stoffen worden uitgespuwd. Ook bestaat er kans op brand meldt de eigenaar van de centrale Energeatom. Het Oekraïense personeel doet zijn uiterste best om de veiligheid te garanderen en de gevolgen van de schade weg te nemen aldus Energeatom. Volgens het bedrijf bestaan er ‘serieuze risico’s voor een veilige werkwijze door de aanwezigheid van het Russische leger, zijn wapens, uitrusting en explosieven in de energiecentrale’.
+ Slowakije kan MiG’s leveren aan Oekraïne na deal met buurlanden. Polen en Tsjechië gaan de komende tijd het luchtruim bewaken van NAVO-partner Slowakije. Dat maakt de weg vrij om 11 oude straaljagers van het type MiG-29 naar Oekraïne te sturen. Het Oekraïense leger is gewend met deze Sovjet-toestellen te vliegen.
+ Volgens Britse militaire inlichtingendiensten is het nog onduidelijk hoe Rusland meer soldaten voor de oorlog in Oekraïne zal rekruteren. Poetin gaf vorige week opdracht de troepenmacht te vergroten van 1,9 miljoen naar 2,04 miljoen. Het is onduidelijk of er wordt ingezet op meer contractsoldaten of dat er iets gaat veranderen aan de dienstplicht. Beide routes zouden weinig mankracht voor het Russische leger opleveren zeggen de Britten.
+ VS en NAVO willen grotere aanwezigheid in Noordpoolgebied gezien de toenemende activiteit van Rusland in de Arcadische regio. Moskou heropent niet alleen bases uit het Sovjettijdperk in zijn Arctische gebieden maar plaatst daar ook nieuwe wapensystemen zoals hypersonische raketten. Ook China toont steeds meer interesse in de regio. De Arctische regio omvat gebieden die behoren tot Rusland, de VS, Canada, Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.