Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 23 september t/m zo 29 september 2024

18 september 2024, 10:34
Maandag:
+ Russisch schaakteam zal voorlopig niet mogen deelnemen aan internationale schaaktoernooien. De maatregel is een verpletterende nederlaag voor Moskou aldus Malcolm Pein van de Engelse schaakbond.
+ Test met Russische ‘Satan-2’ kernraket gaat volledig de mist in: satellietbeelden tonen gigantische krater. De lanceerbasis werd volledig verwoest toen de raket ontplofte. Het is de 4e keer dat Rusland probeert de raket te lanceren.
+ Rusland zegt dat zeker 56 burgers zijn gedood tijdens het Oekraiense offensief in de regio Koersk. Het aantal gewonde burgers ligt op 266. Volgens Moskou zijn 131.000 burgers vertrokken uit de meest gevaarlijke gebieden. De beweringen kunnen niet worden geverifieerd.
+ Zelensky heeft een munitiefabriek bezocht op de eerste dag van zijn bezoek aan de VS. Deze maakt voor hem cruciale 155-millimeter artilleriegranaten. In Oekraine is een groot tekort aan dit type granaat en men is afhankelijk van de productie in de VS.
+ Bij een raketaanval op Zaporizja raakten 13 mensen gewond. Een appartementencomplex werd deels vernietigd.
+ Rusland heeft meer AI-content gegenereerd om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden dan welk ander land dan ook. Moskou probeert op deze manier Trump te steunen.
 
Dinsdag:
+ Er gaan geen Duitse langeafstandswapens naar Oekraine. Nu niet en nooit niet liet Scholtz Zelensky in New York weten. Het is een besluit van de Duitse regering en we hebben daar een goede reden voor.
+ Zelensky heeft in New York gesproken met de leiders van Duitsland, India en Japan. ‘We hebben besproken hoe we een rechtvaardige vredesovereenkomst dichterbij kunnen brengen’, zei de Oekraiense leider.
+ Japan heeft ‘zeer sterk bezwaar gemaakt’ bij de regering in Moskou tegen een Russische vlucht met een patrouillevliegtuig door Japans luchtruim.
+ Russische defensie-uitgaven blijven stijgen tot recordniveaus in 2025. De regering zal de defensie-uitgaven verhogen van een verwachte 111 miljard dollar in 2024 naar 127 miljard dollar in 2025. Rusland besteedt nu 6% van het BBP aan defensie. De NAVO-landen 2%.
+ De sociale uitgaven worden geraamd op 87 miljard dollar, ofwel 21,1% van het Russische budget. Het BBP groeit in het eerste kwartaal van het jaar met 4%. In de tweede helft van dit jaar zal dit vertragen tot 2% en in 2025 uitkomen op 0,5-1,5%.
+ Rusland staat op het punt van een enorme economische vertraging vanwege een aanzienlijk tekort aan arbeidskrachten. Deze zijn uitgeput en de concurrentie tussen het leger en bedrijfsleven om rekruten wordt steeds heviger. Dit zal de groei van defensie gerelateerde industrieën beperken.
+ Oekraine  dringt aan op een uitnodiging voor NAVO-lidmaatschap als onderdeel van haar overwinningsplan in de oorlog tegen Rusland. Het plan omvat diplomatieke en militaire componenten.
+ Zelensky zag inval Koersk de kwetsbaarheid van Rusland blootleggen. Hij verklaarde dat Poetin ‘heel erg bang’ is voor de aanhoudende Oekraiense inval in de regio Koersk. Deze operatie heeft ernstige zwakheden blootgelegd in het leiderschap van het Kremlin en in het vermogen van Rusland om zijn eigen bevolking te beschermen.
+ Zelensky herhaalt smeekbede om lange afstandsraketten om Rusland aan te vallen om zo Moskou’s mogelijkheid om aanvallen uit te voeren te beperken. ‘Anders gaan tienduizenden levens verloren.’ 
 
Woensdag:
+ In een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de VN heeft Zelensky gezegd dat Rusland ‘alleen kan worden gedwongen tot vrede’ en dat de oorlog ‘niet met gesprekken kan worden bezworen’. ‘Poetin heeft zoveel internationale normen en regels overtreden dat hij niet op eigen houtje zal stoppen. Rusland is de enige agressor in deze oorlog, de enige schender van het Handvest van de VN.’ 
+ Tsjechische president Pavel verwacht ‘een tijdelijke bezetting van Oekraiense gebieden’ als uitkomst van de oorlog. ‘Noch Oekraine noch Rusland kan de absolute overwinning behalen.’ Rusland had eind augustus 27% van Oekraine in handen.
+ Rusland heeft naar verluidt in het diepste geheim een ontwikkelings- en productieproces voor aanvalsdrones opgezet in China, meldt Reuters naar aanleiding van Europese inlichtingbronnen. Het Buitenlandse Zaken ministerie van China ontkent kennis te hebben van dit project.
+ Zelensky beschuldigt Poetin ervan aanvallen te plannen op Oekraiense kerncentrales en nucleaire faciliteiten. Zelensky waarschuwde in New York voor de catastrofale gevolgen van zo’n aanval. Burgers komen zonder stroom te zitten en er zal een kernramp ontstaan.
+ Poetin heeft gedreigd dat Rusland kernwapens zou kunnen gebruiken als het land wordt aangevallen. Hij beschouwt elke aanval die gesteund wordt door een kernmacht als een gezamenlijke aanval.
 
Donderdag:
De VS hebben aangekondigd voor 375 miljoen dollar aan extra militaire hulp naar Oekraine te sturen. Het komt op het moment dat Zelensky zijn bondgenoten probeert te overtuigen om hun raketten te mogen gebruiken op het Russisch grondgebied.
+ Het Witte Huis maakt zich zorgen dat het overwiningsplan van Zelensky geen duidelijke strategie bevat om van Rusland te winnen meldt The Wall Street Journal verwijzend naar Europese en Amerikaanse functionarissen.
+ Rusland heeft de nucleaire doctrine aangepast waardoor kernwapens ook ingezet kunnen worden tegen landen die dat soort wapens niet hebben. Ook wil Moskou kernwapens kunnen inzetten bij grote luchtaanvallen met conventionele wapens. Het is een waarschuwing aan het Westen. De EU preekt van een roekeloos dreigement. 
+ Oekraine meldt zware Russische aanval op de energiesector. Drie verdeelstations zijn bestookt. De aanval is niet gelukt.
+ Biden herhaalt dat de VS Oekraine blijven steunen. ‘Rusland zal niet zegevieren. Oekraine zal zegevieren en wij blijven en zullen bij elke stap achter jullie staan’, beloofde Biden.
+ Na Biden heeft ook Harris haar niet aflatende steun aan Oekraine bevestigd in zijn strijd tegen Rusland. Volgens Harris is elk vredesvoorstel waarbij Kiev terrein moet inleveren ‘gevaarlijk en onacceptabel.’ Volgens haar moeten de VS voor vrede en veiligheid hun rol van wereldleider blijven vervullen. Ze zei ‘dat sommigen in mijn land liever zien dat Oekraine grote delen van zijn grondgebied opgeeft en dat is precies wat Poetin wil’. Ze doelde op Trump.
 
Vrijdag:
+ Trump heeft Zelensky tijdens een campagnebijeenkomst bekritiseerd. Hij beschuldigde Zelensky ervan dat hij weigerde om een deal te sluiten met Rusland en dat hij ‘kleine nare beschuldigingen’ tegen Trump uitte.
+ Dode en brand door Russische aanvallen bij Cherson en Charkov meldt de gouverneur van de regio. Een dorp zou 6 keer zijn bestookt.
+ Drie doden en elf gewonden bij Russische droneaanval in het zuiden van Oekraine. De havenstad Izmajil werd bestookt met drones.
+ Rusland zou de verdediging rond de controversiële Krimbrug versterken door middel van onderwaterdronevallen. Er zijn metalen constructies op hun plaats gezet met behulp van pontons en een drijvende kraan, aldus het Telegram-kanaal Crimean Wind.
+ Als Trump in november de presidentsverkiezingen wint dan wil hij al voor zijn inauguratie in januari met zowel Oekraine als Rusland werken aan een vredesovereenkomst. Over Zelensky zei Trump: ‘We hebben een zeer goede relatie. En ik heb ook een zeer goede relatie met Poetin. Ik denk dat we het heel snel opgelost krijgen’.
 
Zaterdag/Zondag:
+ NAVO gaat in Finland een basis inrichten op minder dan 200 kilometer van de grens met Rusland. Dat moet ‘een boodschap’ naar Moskou sturen stelt de Finse Defensieminister Hakkanen.
+ Lavrov heeft de Europese landen gewaarschuwd niet de confrontatie te zoeken met Moskou. Hij noemde dat een suïcidale  escapade. Hij raadde het de betreffende landen ook ten zeerste af Oekraine de NAVO binnen te sleuren.
+ Zeker 8 mensen zijn zaterdag om het leven gekomen bij een Russische aanval op een ziekenhuis(!) in Soemy zei Zelensky. 11 mensen raakten gewond. De Russen bestookten het ziekenhuis met 2 drones. Tijdens de evacuatie volgde een tweede aanval.
+ Oekraiens opperrechter gedood door een Russische droneaanval. De privéauto van de 61-jarige Leonid Lobojko werd getroffen in een voorstad van Charkov.
+ De Russische luchtafweer heeft volgens het ministerie van Defensie 125 drones uit de lucht geschoten. De neerkomende brokstukken zouden wel voor brand hebben gezorgd en geleid hebben tot schade in de stad Voronezj.