Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 24 t/m zo 30 juli 2023

21 juli 2024, 07:20
Maandag:
+ Bij de Russische aanval op Odesa zijn minstens 44 gebouwen beschadigd, waarvan 25 monumentale gebouwen. ‘Dit is opnieuw een poging om vredelievende Oekraïners te doden en onze geschiedenis en erfgoed van wereldbelang uit te wissen’, schrijft Oleksi Koeleba.
+ Polen roept Russische ambassadeur op het matje. Polen ‘protesteert fel tegen het in twijfel trekken van de internationaal erkende grenzen van Polen en verwerpt het uiten van bedreigingen richting een soevereine staat’.
+ Poetin zei dat Polen na de Tweede Wereldoorlog Duits gebied erbij had gekregen en dat dat te danken was aan Stalin. ‘Zijn onze vrienden in Warschau dit vergeten? Ik zal ze helpen herinneren.’
+ In Moskou zijn meerdere drones uit de lucht geschoten. Het zou gaan om Oekraïense drones. 
+ Oekraïne meldt verwoesting van graandepot in Odesa. Vier medewerkers zijn gewond geraakt. Er zouden 3 drones zijn ingezet bij de aanval.
+ Rusland meldt dat bij een aanval op de Krim een munitiedepot is verwoest. De luchtafweer zou 11 drones hebben onderschept.
+ Russische geheime dienst: sporen van explosieven in graanschip gevonden dat vanuit Turkije naar Rostov aan de Don voer. De Russische claim is niet onderbouwd.
+ Aanval met drones op Oekraïense Donauhaven, op 200 meter van de Roemeense grens. Het gaat om de havens Reni en Ismail, beide gelegen aan de Donau en belangrijk voor de graanexport van Oekraïne. Er zijn 16 drones gelanceerd boven de havens waarbij een schip schade opliep, brandstoftanks zijn vernield en 3 graanloodsen verwoest.
+ Roemenië veroordeelt Russische aanval bij grensrivier. ‘Deze escalatie vormt een ernstig risico voor de veiligheid in de Zwarte Zee’, aldus de Roemeense president Iohannis.
 
Dinsdag:
Het Witte Huis is geen voorstander van aanvallen met drones op Russisch grondgebied, zei woordvoerder Karine Jean-Pierre.
+ Opnieuw drone aanvallen op Kiev. De luchtverdediging zou de aanval met Shahed-drones hebben afgeslagen. Het is de 6e luchtaanval op Kiev deze maand.
+ Er zijn geen onderhandelingen gaande over de hervatting van het graanakkoord, meldt Rusland.
+ IAEA rapporteert mijnen bij Zaporizja. De explosieven liggen in de bufferzone ‘tussen de buitenste en de binnenste omheiningen’, een gebied dat niet toegankelijk is voor personeel van de centrale.
+ De gemeente Twenterand heeft in Den Ham een camping gekocht voor de opvang van Oekraïners. Eind dit jaar zouden daar zo’n 150 tot 200 vluchtelingen uit Oekraïne kunnen worden opgevangen.
+ Russische minister van Defensie Sjojgoe brengt deze week een bezoek aan Noord-Korea. Hij is aanwezig bij de herdenking van de wapenstilstand waarmee donderdag 70 jaar geleden een eind kwam aan de Koreaanse oorlog.
+ Een grote groep Oekraïense krijgsgevangenen is destijds volgens de mensenrechtencommissie van de VN niet door een HIMAR-raket gedood zoals de Russen beweren. Oekraïne houdt vol dat Rusland achter de explosie zat om mishandeling van de Oekraïense gevangen te verhullen.
+ Het Russische Lagerhuis, de Doema, heeft  ingestemd met een wetsvoorstel om de maximale leeftijd waarop iemand dienstplichtig is met 3 jaar te verhogen. Daardoor kunnen Russische mannen van 28 tot en met 30 jaar worden opgeroepen voor het leger. Nu is de maximumleeftijd 27 jaar.
+ Poetin heeft een bezoek aan China ingepland voor oktober. Het Kremlin heeft dat bekendgemaakt in Russische staatsmedia.
 
Woensdag:
+ VS kondigen een nieuw militair steunpakket aan voor Oekraïne ter waarde van 400 miljoen dollar. Het gaat om munitie, luchtafweerraketten, reserve onderdelen en ander legermaterieel.
+Donorlanden hebben Oekraïne 220 miljoen euro aan hulp toegezegd voor het opruimen van landmijnen. Onder andere de VS, Canada, Japan en Nederland dragen bij.
+ Rusland en Noord Korea willen intensiever met elkaar gaan samenwerken op het gebied van defensie, zei Sjojgoe, minister van Defensie.
+ Tientallen Russische diplomaten moeten Moldavië verlaten. Reden daarvoor zijn jarenlange ‘vijandige acties’ vanuit Moskou en berichtgeving in de Moldavische media over mogelijke spionageapparatuur op het dak van de Russische ambassade.
+  Oekraïne heeft gebied heroverd op het Russische leger in het zuiden en zuidoosten, meldt het ministerie van Defensie. Onder meer in de buurt van het zwaarbevochten Bachmoet en stad Melitopol is volgens Oekraïne militair succes geboekt. 
+ Het Oekraïense leger zegt dat Rusland een nieuwe reeks raketaanvallen heeft uitgevoerd. Kiev, Chmelnysky en het centraal gelegen Kropyvnystky werden onder vuur genomen.
+ Zeer grote aanval in zuidoosten, meldt de New York Times. Dit is de hoofdmoot van het Oekraïens tegenoffensief zeggen anonieme Pentagon-functionarissen tegen de Amerikaanse krant. Oekraïne zou duizenden extra militairen hebben ingezet, die veelal in het westen zijn getraind en tot nu toe achter de hand werden gehouden.
 
Donderdag:
+ Rusland bevestigt dat er een zware strijd gaande is ten zuiden van Orichic in de regio Zaporizja. Een pro-Russische functionaris zegt dat Oekraïne ruim 100 pantservoertuigen heeft ingezet waaronder Leopard-tanks.
+ Het vermoeden is dat de Oekraïners naar het zuiden willen doorstoten. Dan hebben ze eerst de stad Melitopol en van daaruit willen ze de Zee van Azov bereikend. Daarmee zou het grondgebied van de Russen doormidden gesneden worden. Maar dat vergt wel een enorme inspanning.
+ Geheime dienst Oekraïne heeft voor het eerst erkend verantwoordelijk te zijn voor de aanval op de Krimbrug afgelopen oktober.
+ Poetin biedt 6 Afrikaanse landen (Zimbabwe, Burkina Fasso, Mali, Somalië, Eritrea en de Centraal Afrikaanse Republiek) gratis graan aan. Het zou gaan om 25.000 à  50.000 ton graan per land.
+ Haven Odesa weer onder vuur genomen. Een beveiliger is om het leven gekomen en een vrachtterminal raakte beschadigd.
+ Prigozjin duikt op in Sint Petersburg. Sociale media tonen een foto van hem terwijl hij de hand schudt van een Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleder.
+ Poetin bevestigt toename van aanvallen op de frontlinie in de zuidelijke regio Zaporizja. Volgens hem hebben de aanvallen evenwel niet tot enig succes op het slagveld geleid.
+ Dorp in Donetsk bevrijd zegt Oekraïne en is daarmee opgerukt tot aan het noorden van Staromajorske, aldus het ISW.
 
Vrijdag:
+ Zelensky in deels verwoeste kathedraal Odesa. De kerk staat in het historisch centrum dat op de Werelderfgoedlijst staat.
+ Rusland zegt dat het een Oekraïense drone uit de lucht heeft geschoten in de buurt van Moskou.
+ Op de Rusland-Afrika-top heeft de president van Congo opgeroepen om een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Afrikaanse leiders hebben een vredesplan voorgelegd. Poetin zei dat hij het voorstel respecteert en aandachtig zal bestuderen.
+ Boete voor het weigeren van de dienstplicht wordt door Rusland vertienvoudigd. De boete bedraagt nu 30.000 roebel (300 euro).
+ In 2 plaatsen in Rusland zijn explosies gemeld. Een daarvan vond plaats in het centrum van Taganrog dicht bij de Oekraïense grens. De 2e vond plaats bij een olieraffinaderij in de stad Samara, een stad die veel verder af ligt van Oekraïne.
+ Oekraïne verschuift Kerstmis naar 25 december. Daarmee breekt Oekraïne met de Russisch-orthodoxe kerk die kerstmis op 7 januari viert.
+ Voorzitter Afrikaanse Unie: graanverbod Poetin niet genoeg, staakt-het-vuren nodig. Assoumani zei dit tijdens de Rusland-Afrika top.
+ Zeker 9 mensen zijn gewond geraakt bij een raketaanslag in Dnipro. Een hoog gebouw werd geraakt evenals het gebouw van de Oekraïense Geheime dienst SBU.
 
Zaterdag/zondag:
+ De VS denken dat Sjojgoe in Noord-Korea is om daar een wapendeal te sluiten. Dat vermoeden deelde VS-minister Blinken met Australische media.
+ Zelensky bezoekt troepen in de buurt van Bakhmut. Hij bedankte de troepen voor hun inzet.
+ Polen waarschuwt voor ‘Wagner-migranten’ die EU in willen komen. Volgens hem zijn zo’n 100 leden van de huurlingengroep naar de Belarussische stad Grodno gegaan. Ze zouden zich willen vermommen as Belarussische grenswachten. ‘De situatie wordt steeds gevaarlijker’, zei premier Morawiecki.
+ Poetin zegt dat Afrikaans vredesinitiatief basis kan zijn maar dat een staakt-het-vuren lastig zal zijn.
+ In Moskou zijn 2 gebouwen beschadigd door Oekraïense drones, zegt burgemeester Sobjanin tegen het persbureau TASS. Er zijn geen doden of gewonden gevallen.
+ Energievoorziening voor de winter op orde zegt de Oekraïense minister van energievoorziening. Het was de grootste energiereparatie campagne aan energienetwerken in de moderne geschiedenis, zei hij.
+ Paus roept Rusland op om de graandeal te hervatten. Rusland verbrak de overeenkomst omdat er niet zou worden tegemoetgekomen aan de Russische voorwaarden. Daarna werden graandepots en infrastructuur aangevallen in de stad Odesa.