Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 28 augustus t/m zo 3 september 2023

21 september 2024, 07:33
Maandag:
+ Volgens Zelensky is het mogelijk om in zijn land verkiezingen te organiseren in oorlogstijd maar wel met hulp van het Westen. Hij reageerde hiermee op een oproep van meerdere Amerikaanse politici onder wie Lindsey Graham, een republikeinse senator.
+ Minister Reznikov zegt dat de aan Oekraïne beloofde F-16-straaljagers vanaf komend voorjaar mogelijk inzetbaar zijn. Hij omschrijft de toestellen als een ‘serieuze game changer’ in de oorlog met Rusland.
+ Oekraïne heeft vooruitgang geboekt in het zuiden van de regio Zaporizja schrijft het ISW in haar laatste update. De Oekraïners naderen nu een tweede, mogelijk minder zwaar verdedigde Russische linie in het gebied. De linie zal, volgens het ISW een ’aanzienlijke uitdaging’ vormen voor Oekraïne.
+ Oekraïners treffen in de veroverde gebieden een uitvoerig opgezet systeem aan van met elkaar verbonden Russische loopgraven, overdekte plaatsen, tunnels om zo het verplaatsen van militairen, munitie en wapens mogelijk te maken. De Russen hebben hier maanden aan gewerkt. Verder liggen overal mijnenvelden met daartussen smalle paden voor Russische militairen om zich te kunnen verplaatsen.
+ Dorp Robotyne weer in handen van Oekraïne. De vlag zou al gehesen zijn na zware gevechten.
+ Het Russische ministerie van Defensie zegt een Oekraïense raket boven de Zwarte Zee te hebben neergehaald. Dat zou gebeurd zijn vlak bij de Krim. Eerder meldde men ook twee drones boven de Krim te hebben neergeschoten.
+ Zeker 3 mensen zijn om het leven gekomen door een raketaanval afgelopen nacht op een fabriek in het oosten van Oekraïne. Bij de aanval raakten 5 anderen gewond.
+ Polen en de Baltische staten zullen hun grenzen met Belarus volledig sluiten als er een ‘ernstig incident’ plaatsvindt waarbij huurlingen van Wagner betrokken zijn.
+ Polen onderzoekt treinstoringen door ongeautoriseerde radiosignalen. Verschillende treinen kwamen afgelopen weekend stil te staan als gevolg van die storingen.
+ Aanhangers van Prigozjin hebben bloemen gelegd bij een geïmproviseerd monument om de hoek van het Kremlin. De bloemenzee mag in tegenstelling tot andere herdenkingsplekken van de autoriteiten blijven liggen.
 
Dinsdag:
+ Poetin is niet van plan om de begrafenis van Prigozjin bij te wonen laat het Kremlin weten. Hij voegt daaraan toe dat de familie verantwoordelijk is voor het regelen van de uitvaart. Het is onduidelijk wanneer de begrafenis plaatsvindt.
+  Pausuitspraken vallen verkeerd in Oekraïne. Hij zei tegen Russische jongeren dat ze hun afkomst niet moeten vergeten: ‘Jullie zijn de erfgenamen van het grootse Rusland, van de heiligen, van koningen, van Peter de Grote, van Catharina II,’ zo sprak hij. Oekraïne zegt dat juist met deze imperialistische propaganda en de noodzaak om ‘moeder Rusland ’ te redden. het Kremlin het doden van duizenden Oekraïners en het vernietigen van steden en dorpen goedpraat.
+ VS komen met een nieuw militair steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 250 miljoen dollar. Het gaat onder meer over munitie voor Himars-raketsystemen, artilleriegeschut, antitankraketwerpers en vuurwapens. 
+ Bij een droneaanval op een vliegveld in de stad Pskov in het westen van Rusland zijn 4 transportvliegtuigen beschadigd geraakt. Twee ervan zijn in brand gevlogen.
+ Rusland heeft in de Zwarte Zee 4 bemande vaartuigen van Oekraïne vernietigd. Er waren 50 mensen aan boord zegt Rusland.
+ Ook heeft Rusland Oekraïense drones neergehaald in de regio’s Brjansk, Kaloega, Oryol en Rjazan, zegt Rusland.
 
Woensdag: 
+ In Kiev zijn zeker twee doden gevallen door een aanval. Er kwam puin van voorwerpen die door de luchtverdediging zijn neergehaald terecht op verschillende panden in de stad.
+ In zes Russische regio’s zijn doelwitten aangevallen met Oekraïense drones. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. Daarmee zou het de grootste gecoördineerde drone-aanval op Russisch grondgebied zijn sinds de Russische invasie in Oekraïne vorig jaar.
+ De woordvoerder van het Kremlin zegt dat een ‘opzettelijke wandaad’ een van de mogelijke oorzaken is van het vliegtuigongeluk waarbij Prigozjin vorige week om het leven kwam.
+ Graandeal op agenda tijdens een overleg tussen de Russische minister van Buitenlandse zaken Lavrov en zijn Turkse ambtgenoot Fidan in Moskou.
+ Rusland: Drone aanvallen zullen niet ongestraft blijven. Kremlinwoordvoerder Peskov zei dat Rusland bezig is uit te vinden van waar de drones de lucht in zijn gegaan om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Oekraïne heeft niet bevestigd achter de aanvallen te zitten.
+ Rusland: gesprek met Turkije over alternatieve graandeal. Volgens het plan stuurt Rusland een miljoen ton graan afgeprijsd naar Turkije met financiële steun van Qatar. Vervolgens worden de levensmiddelen verspreid over landen zie ze het hardst nodig hebben, aldus Lavrov.
+ VS: zorgelijke ontwikkeling in dialoog tussen Noord-Korea en Rusland. Volgens woordvoerder Kirby van het Witte Huis vorderen de gesprekken tussen de twee landen over mogelijke wapenleveranties.
 
Donderdag:
+ Opnieuw vluchten Moskou vertraagd door droneaanval. Volgens Ria Novosti gaat het om zeker 59 vluchten naar Vnoekovo, Domodedovo en Sjeremetjevo.
+ De Oekraïense president Zelensky zegt dat er op grote schaal wordt gesjoemeld met medische keuringen voor dienstplichtigen. Ambtenaren vragen volgens hem tussen de 3.000 en 15.000 dollar aan steekpenningen. Zij kunnen strafvervolging tegemoetzien.
+ Oekraïne verlangt meer wapens en munitie van de EU heeft Buitenlandminister Koeleba gezegd op een informele top met de EU-ministers van Buitenlandse zaken. Hij vraagt om meer pantserwagens, tanks en de bijbehorende munitie.
+ Er is een nieuwe video opgedoken van Prigozjin. Volgens Reuters is hij een paar dagen voor zijn dood gemaakt toen hij ergens in Afrika was. Hij haakte in op de speculaties dat hij gestraft zal worden voor zijn rebellie. ‘Voor diegenen die zich afvragen of ik nog leef of niet of hoe het met me gaat: op dit moment, in de tweede helft van augustus …. alles is oké.’
+ Oekraïne heeft een langeafstandsraket ontwikkeld dat zijn doel op 700 kilometer kan raken. Dat zei Zelensky. Daarmee doelt hij volgens persbureau AP op de aanvallen van woensdag. Daarbij werd de Russische regio Pskov vier uur lang bestookt door tientallen drones.
+ Zelensky: Om een krachtige luchtmacht op te bouwen heeft Oekraïne ongeveer 160 gevechtsvliegtuigen nodig. Tot nu toe heeft Kiev zo’n 60 gevechtsvliegtuigen toegezegd gekregen van onder meer Nederland en Denemarken.
+ De  Soerovikin-linie is gepasseerd door de Oekraïense troepen van de 46ste luchtmobiele brigade. In het zuiden, ter hoogte van de plaats Verbove hebben ze terreinwinst geboekt. Het is nog geen doorbraak te noemen omdat het nog niet duidelijk is of het om een tijdelijke of definitieve inname gaat. De Belgische luitenant-kolonel Tom Simoens zegt dat het snel kan gaan als de linie wordt doorbroken. Mart de Kruif zegt dat er signalen zijn dat de Russen eenheden verplaatsen naar de Soerovkin-linie.
+ Om de graandeal te hervatten heeft VN-chef Guterres een reeks voorstellen gestuurd aan minister Lavrov. De brief komt vlak voor de vermeende ontmoeting tussen Poetin en Erdogan.
 
Vrijdag:
+ Bij een Russische raketaanval op de centraal-Oekraïense regio Vinnytsia is afgelopen nacht een bedrijf beschadigd en zijn gewonden gevallen.
+ Oekraïense drones hebben opnieuw Russische steden aangevallen. In Koertsjatov, nabij Koersk, raakten 2 drones een overheidsgebouw en een woongebouw.
+ Twee schepen zijn vandaag uitgevaren uit de haven van Odesa, aan de Zwarte Zee. Een van de schepen vaart onder Liberiaanse vlag naar de Bulgaars havenstad Varna. Waar het andere schip heen gaat, is niet bekend.
+ Poetin en Erdogan zullen elkaar maandag ontmoeten in Sotsji. Vermoedelijk zal de hernieuwde Russische medewerking aan de Zwarte-Zee-deal een onderwerp zijn.
+ Dmitri Peskov, woordvoerder van Poetin, heeft gezegd dat het Britse defensiebedrijf BAE een doelwit zal zijn voor het Russische leger, nu dat bedrijf heeft besloten zich ook in Oekraïne te vestigen.
+ Rusland zegt dat het afgelopen week 281 Oekraïense drones heeft neergehaald. Het aantal aanvallen met drones op Rusland is gestaag toegenomen de afgelopen maanden, sinds de eerste aanvallen op Moskou in mei.
+ Het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos heeft gezegd dat het nieuwe intercontinentale raketsysteem Darmat gevechtsklaar is. Het systeem kan kernkoppen over een afstand van 18.000 kilometer vervoeren. Het projectiel zou ieder antiraketsysteem kunnen ontwijken.
 
Zaterdag/zondag:
Zelensky woont later deze maand waarschijnlijk de Algemene Vergadering van de VN bij in New York. Ook zal hij bij een vergadering zijn van de Veiligheidsraad van de VN over Oekraïne.
+ Drie Oekraïense zeedrones onschadelijk gemaakt onderweg naar de Krimbrug zegt het Russische ministerie van Defensie. Een medewerker van Zelensky zei dat het aantal drone aanvallen op Rusland verder zal worden opgevoerd.
+ Oekraïne kan met zelfgeproduceerde wapens al doelen raken op een afstand van 1.500 kilometer, zegt secretaris Danilov van de Oekraïense Nationale Veiligheid- en Defensieraad.
Volgens hem wordt er al enige tijd gewerkt aan het eigen raket- en droneprogramma. Wapens die Oekraïne van het Westen krijgt mogen niet worden gebruikt om doelen op Russisch grondgebied aan te vallen. Als men eigen wapens gebruikt gelden er geen beperkingen.
+ Rusland houdt lokale verkiezingen in bezette Oekraïense gebieden. Het Kremlin heeft in de vier ‘nieuwe gebieden’ pro-Russische kandidaten naar voren geschoven om gouverneur te worden. Die hebben nauwelijks tegenstanders en het zijn dan ook schijnverkiezingen op Oekraïense gebied, aldus Oekraïne.
+ Rusland heeft journalist en Nobelprijswinnaar Moeratov toegevoegd aan de lijst met ‘buitenlandse agenten’. De autoriteiten gebruiken deze titel om critici het zwijgen op te leggen. Het ministerie van Justitie zei dat Moeratov ‘buitenlandse platforms gebruikte om meningen te verspreiden die gericht waren op het vormen van een negatieve houding ten opzichte van het buitenlandse en binnenlandse beleid van de Russische federatie’.
+ Zelensky en topgeneraal Tarnavskiy: ‘We rukken verder op, vanaf nu kan het snel gaan.’
Zelensky lijkt strijdvaardiger en vastberadener dan ooit. Volgens zijn brigadegeneraal Tarnavskiy zijn belangrijke mijnenvelden die een snelle opmars tegenhielden nu opgeruimd en zullen de troepen nu sneller kunnen vorderen. ‘We zijn door de eerste verdedigingslinie van het Russische bolwerk gebroken, de weg naar meer ligt nu open’, zegt hij.
+ Rusland probeert burgers in nabijgelegen landen Armenië en Kazachstan te rekruteren voor het Russische leger, stelt het Britse ministerie van Defensie. In advertenties wordt nieuwe soldaten een aantrekkelijk salaris beloofd.
+ Nog eens twee schepen hebben de Oekraïense wateren verlaten via een tijdelijke corridor die de route van de opgezegde graandeal moet vervangen. Eerder maakten ook al twee vrachtschepen gebruik van die route.
+ Door Russische droneaanvallen in de Oekraïense regio Odessa zijn in de nacht van zaterdag op zondag zeker 2 burgers gewond geraakt. Oekraïne heeft 22 drones vernietigd. Rusland zou zeker 25 droneaanvallen hebben uitgevoerd.