Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 29 juli t/m zo 4 augustus 2024

21 augustus 2024, 05:25
Maandag:
+ Het huurlingenleger van de Russische Wagner-groep dat vecht in Mali heeft de tot dusver zwaarste verliezen geleden sinds de komst naar Afrika. Tientallen soldaten werden de afgelopen dagen gedood of gevangengenomen door separistische Toearegstrijders in het noorden van het land.
+ Oekraïne heeft met een droneaanval een elektriciteitscentrale in de zuidwestelijke Russische regio Orjol beschadigd, stelt de Russische gouverneur van die regio.
+ Oekraïne heeft ook minstens 30 drones op de Russische regio Koersk afgevuurd, in verschillende aanvalsgolven. Daarbij werd een olieopslagplaats geraakt.
+ Het Kremlin heeft speculaties in sommige westerse media dat Rusland achter de sabotage van de TGV in Frankrijk zou zitten veroordeeld. Het is een feit dat media er niet voor terugdeinzen Rusland overal de schuld van te geven zei Peskov.
+ In het zuiden van Rusland zijn meer dan 100 gewonden gevallen bij een botsing tussen een passagierstrein en een vrachtwagen op een onbeveiligde spoorwegovergang.
+ Rusland meldt verdere opmars in Oekraïne. Het Defensieministerie claimt de verovering van het dorp Vovtsje in de oostelijke regio Donetsk, zo’n 16 kilometer van Avdiivka dat eerder dit jaar in Russische handen viel. De door Rusland veroverde dorpen bestaan soms uit slechts een paar straten en gebouwen.
 
Dinsdag:
+ De marine van Rusland is grootschalige exercities begonnen. Daar doen volgens Rusland zo’n 20.000 manschappen, 300 schepen en tientallen vliegtuigen aan mee. De marine oefent onder meer op het gebruik van luchtafweersystemen, artillerie en anti-onderzeebootwapens. Rusland is een van de sterkste zeemachten ter wereld. Rusland verving het hoofd van de marine na een reeks van tegenslagen.
+ Vier doden en veertien gewonden na Russische aanvallen op Oekraiense regio’s. De oblasten Tsjernihiv, Dnipropetrovsk, Loehansk, Mikolaiv, Sumy en Zaporizja werden ook aangevallen maar er vielen geen slachtoffers
+ Georgische vrijwilliger gesneuveld in Oekraïne. Het Georgische Legioen meldde eerder dat er sinds het begin van de oorlog minstens 59 strijders zijn omgekomen. Sindsdien zijn er nog meer slachtoffers onder hen gemeld.
+ Oekraiense drones hebben een olieopslagplaats in Koersk aangevallen. Minstens 3 brandstoftanks zijn daarbij in brand gevlogen.
+ Oekraïne heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi uitgenodigd voor een bezoek aan het land. Beijing is ‘geïnteresseerd’ in het voorstel meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev.
+ De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over het voornemen van Hongarije om het Russen makkelijker te maken om een visum te krijgen voor Hongarije. ‘Zoals bekend ziet de EU Rusland als een veiligheidsrisico. Eenmaal toegelaten Russen kunnen vanuit Hongarije vrij doorreizen naar andere EU-landen, ook Russische spionnen.
+ Oorlog kost Oekraïne 125 miljoen euro per dag zegt minister Martsjenko van Financiën. Hij zei dat er nieuwe belastingmaatregelen komen om de tekorten in de begroting te beperken.
 
Woensdag:
Kiev heeft de grootste drone-aanval van dit jaar gehad. Er zijn meerdere explosies gehoord, volgens het militaire bestuur van de stad. De luchtverdediging heeft meer dan 89 drones in het luchtruim van de stad en de omliggende gebieden onschadelijk kunnen maken.
+ Poetin verdubbelt de bonus voor militairen die vrijwillig in Oekraïne willen vechten. Wie meedoet aan de ‘speciale militaire operatie’ zoals Rusland de oorlog in het land noemt, krijgt bij het tekenen van een contract een eenmalig bedrag van 400.000 roebel (bijna 4.300 euro) Daarbovenop krijgen de militairen een maandsalaris van 240.000 roebel (bijna 2200 euro).
+ Eerste F-16’s voor Oekraïne zijn in het land gearriveerd. Het gaat om een klein aantal toestellen. Ook Nederland beloofde F-16’s maar het is nog onduidelijk uit welke landen de geleverde toestellen komen. Blinken meldde eerder deze maand dat de NAVO-landen waren begonnen met levering aan Kiev maar voor zover bekend was er nog geen toestel gearriveerd.
+ De Oekraiense krijgsmacht heeft volgens The Telegraph voor het eerst met F-16’s boven het land gevlogen. In Oekraiense media worden beelden gedeeld van de vliegtuigen boven onder meer de stad Lviv. Nederland speelt samen met Denemarken een belangrijke rol in de levering van de straaljagers. Nederland stuurt er 24 en Denemarken 19.
+ Kremlin: we gaan de F-16’s van Oekraïne neerhalen. ‘De toestellen zullen weinig invloed hebben op het verloop van de strijd’, zegt een regeringswoordvoerder. ‘Het zullen er geleidelijk aan ook steeds minder worden, omdat ze worden neergehaald.’
 
Donderdag:
+ Opzienbarende gevangenenruil tussen het Westen en Rusland: ‘Amerikaanse journalist Evan Gershkovich vrijgelaten’.
+ The Wall Street Journal spreekt van een ‘vreugdevolle dag’ door de vrijlating van Gershkovich. Rusland heeft hem overgedragen aan de VS op een vliegveld in Ankara meldt hoofdredacteur Emma Tucker. Ze zegt de Amerikaanse regering en andere regeringen dankbaar te zijn voor hun inzet.
+ Starmer verwelkomt de vrijlating van gevangenen door Rusland: ‘Mijn gedachten zijn bij hen’. Een van hen is de Brits-Russische dissident Kara-Murza, die in Rusland 25 jaar gevangenisstraf had gekregen.
+ Medvedev stelt dat verraders van Rusland moeten wegrotten in de kerkers en sterven in de gevangenis, maar dat het nuttiger is voor Rusland om landgenoten terug te halen. Hij verwelkomt de vrijlating van Russen die ‘hebben gewerkt voor het vaderland’.
+Rusland krijgt 10 Russen terug en heeft in ruil daarvoor 16 gevangenen vrijgelaten. Deze groep bestaat uit onder andere Russische dissidenten, Amerikanen en Duitsers.
+ Duitsland: ‘Besluit vrijlating Rus Krasikov is niet lichtvaardig genomen’. Hij kreeg in Duitsland levenslang voor een moord in 2019.
+ Weduwe Navalny is blij met de vrijlating van Russen door Rusland: ‘Niemand zou gegijzeld moeten worden door Poetin, onderworpen aan marteling of achtergelaten om te sterven in zijn gevangenissen’, aldus Joelia Navalny.
+ Turkije vindt de uitwisseling van gevangenen een succes van de Turkse inlichtingendienst MIT die volgens de berichten de deal voor de gevangenenuitwisseling heeft gesloten en uitgevoerd.
+ Poetin heeft persoonlijk de mensen begroet die in de gevangenenruil met vooral de VS en Duitsland uit Westerse landen zijn vrijgelaten. Het gaat om 8 volwassenen en 2 jonge kinderen van een echtpaar dat door Slovenië is vrijgelaten.
+ De NAVO heeft zich verheugd getoond over de uitwisseling van gevangenen tussen Rusland en het Westen. ‘Ik verwelkom de vrijlating van onterecht aangehouden burgers van geallieerde landen. Nauwe samenwerking tussen de bondgenoten van de NAVO heeft dit mogelijk gemaakt.’
+ Biden heeft de families ontvangen van 4 gevangenen die donderdag zijn vrijgelaten door Rusland. Biden schrijft dat hij naast familieleden stond toen ze voor het eerst met hun geliefden belden sinds die hun vrijheid terugkregen. ‘Deze families hebben nooit de hoop verloren’, aldus Biden. ‘En vandaag zullen ze herenigd worden met het ontbrekende stukje van hun ziel.’
 
Vrijdag:
+ Biden en Harris verwelkomden 3 door Rusland vrijgekomen Amerikanen die deel uitmaakten van de uitruil van gevangenen. Het ging om Gershkovich, Kurmasheva en Paul Whelan.
+ Nederland heeft steeds minder plekken direct beschikbaar voor mensen die uit Oekraïne vluchten. Het aantal vrije bedden is gedaald naar het laagste niveau sinds begin maart.
+ Rusland draagt 250 lichamen van soldaten uit Bachmoet, Avdiivka en Marioepol over aan Oekraïne. De overdracht kwam tot stand door bemiddeling van internationale organisaties als het Rode Kruis.
+ De Rus Krasikov die bij de gevangenenruil werd vrijgelaten is wel degelijk een agent van de Russische Veiligheidsdienst FSB. Dat heeft het Kremlin bevestigd.
+ Een Russische helikopter ter waarde van 15 miljoen dollar is vernietigd door een kleine Oekraiense drone. Vermoedelijk is dit de eerste keer dat een Oekraiense drone een militaire helikopter heeft neergehaald. De aanval vond plaats op ongeveer 50 kilometer van de frontlinie.
+ Nieuwe Russische wet: iedereen die militaire registratie ontloopt kan paspoort verliezen. Op de registratielijst staan alle burgers die -indien nodig – kunnen worden opgeroepen voor dienst in het Russische leger.
+ Trump heeft de grote gevangenenruil omschreven als een ‘overwinning’ van Poetin. ‘De Russen hebben een geweldige deal gesloten. Ik ga die niet bekritiseren want het is goed dat ze thuis zijn, maar ze hebben een geweldige deal gekregen en dat schept een heel slecht precedent.’
+ Vrijgelaten activist Yashin: ‘Geheime dienst zei dat ik zou eindigen zoals Navalny.’ Yashin was veroordeeld tot 8,5 jaar cel omdat hij valse informatie zou hebben verspreid over het Russische leger.
+ De vrijgelaten Kremlincriticus Vladimir Kara-Murza heeft opgeroepen om onderscheid te maken tussen de Russische bevolking en Poetin. ‘Er zijn veel mensen in Rusland die tegen de oorlog zijn, die niet geloven in de Kremlin propaganda.’ Hij zat een gevangenisstraf uit van 25 jaar voor verraad.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Oekraiense troepen hebben het vliegveld Morozovsk in de Russische regio Rostov aangevallen. Ze hebben met succes het munitiedepot getroffen waar onder andere zweefbommen lagen opgeslagen. Ook zijn oliedepot en -opslagplaatsen aangevallen in de regio’s Belgorod en Koersk.
+ Acht Oekraiense kinderen, vijf meisjes en drie jongens, in de leeftijd van zes tot 17 jaar, teruggekeerd uit de door Rusland bezette delen van de regio Cherson. Volgens Oekraïne zijn er dit jaar tot nu toe 162 kinderen uit de bezette delen van Cherson teruggekeerd naar hun huizen in de door Oekraïne gecontroleerde gebieden. Rusland heeft sinds februari 2022 minstens 19.500 kinderen illegaal ontvoerd en zijn er tot nu toe minder dan 400 naar huis teruggekeerd.
+ Kiev: leger schakelt Russische onderzeeër en luchtafweer uit op de bezette Krim. Rusland heeft nog niet gereageerd op de claims. Vier lanceerinrichtingen van het moderne Russische S-400 Triumph-luchtafweersytemen zijn ernstig beschadigd. De onderzeeër Rostov on Don zou in de haven van Sebastopol tot zinken zijn gebracht.
De geschatte waarde van het schip bedraagt $300 miljoen.