Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 30 september t/m zo 6 oktober 2024

18 oktober 2024, 10:31
Maandag:
+ Oekraïne meldt dat Rusland raketten en drones heeft afgevuurd op 11 regio’s in het land. Het was de 33eopeenvolgende nacht van luchtaanvallen achter het front en zette een nieuw maandelijks record neer voor droneaanvallen meldt Associated Press.
+ In september lanceerde Rusland alleen al meer dan 1.300 drones. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de oorlog in een maand.
+ Volgens Poetin zal Rusland ‘alle gestelde doelen bereiken’ in Oekraïne. Hij zei dat op een bijeenkomst ter gelegenheid van Hereniging dag waarbij Moskou de regio’s Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk claimde,  dat  ‘de waarheid aan onze kant is’.
 
Dinsdag:
+ Oekraïne: fatale kanonaanval van Rusland tijdens de minuut stilte gehouden voor iedereen die stierf in de oorlog tegen Rusland. Oekraïne staat deze dag in het teken van de Dag van de Verdedigers. Er zijn 6 doden gevallen bij de aanval op Cherson.
+ Kremlin zegt geen nieuw beleid te verwachten van Rutte bij de NAVO. ‘Wij verwachten dat de NAVO verder zal werken op de ingeslagen weg’, zei Peskov, woordvoerder van Poetin.
+ Zelensky zegt uit te kijken naar zijn samenwerking met Rutte. Hij sprak ook zijn waardering uit voor het werk van Ruttes voorganger Jens Stoltenberg. Het pad richting NAVO-lidmaatschap is onomkeerbaar en we blijven toegewijd aan dat doel, schrijft hij op X.
+ Biden heeft de nieuwe NAVO-chef Rutte vastberaden en een kunstenaar voor consensus genoemd. ‘Ik heb het volste vertrouwen dat hij blijft werken aan een NAVO die groter, sterker en meer vastberaden dan ooit is.’
+ Russische troepen vielen Zaporizja aan waarbij een dode en 18 gewonden vielen. Er zijn minstens 6 geleide bommen afgevuurd op de stad waarbij appartementen en huizen werden geraakt.
 
Woensdag:
+ Russische troepen hebben het centrum van de stad Voehledar bereikt. De stad wordt beschouwd als een strategisch bastion in de industriële Donbasregio in het oosten van Oekraïne. Russische troepen zijn daar al maanden bezig met een opmars. De stad ligt in de provincie Donetsk.
+ Het Oekraïense leger bevestigt dat Rusland Voehledar heeft ingenomen. De eenheid die de plaats verdedigde meldt dat het de opdracht heeft gekregen zich terug te trekken om ‘personeel en militair materieel te redden’.
+ Volgens de site van ‘Glasnost Gone’ heeft de operatie 2 jaar geduurd en heeft Rusland daarbij 14.000 militairen verloren. ‘De stad is volledig verloren gegaan.’
+ Ilia Ponomarenko: 900 dagen duurde de heroïsche verdediging van de mooie kleine stad waar vele mijnwerkers woonden. Het gaat de historie in als een van de ergste kerkhoven van vele Russische militaire brigades en het verlies van honderden militaire voertuigen en tanks.
+ Rusland zoekt volop medewerkers voor de defensie-industrie. Er zijn 90.000 banen vacant op de banenportals.
 
Donderdag:
Rusland heeft opnieuw geleide bommen afgevuurd op Charkov waarbij een woongebouw werd geraakt. 10 mensen raakten gewond. Twee bommen kwamen terecht in een voorstad, de andere drie troffen de stad zelf.
+ Dode en gewonden bij een Oekraïense granaataanval op de regio Belgorod. In de oorlog maken regio’s in Rusland melding van toenemende beschieting vanuit het buurland.
+ Massale Russische droneaanval op Kiev. Het luchtalarm in de hoofdstad duurde 5,5 uur en er werden diverse explosies gemeld in Kiev en omgeving. Er zijn 105 drones over Oekraïne gelanceerd. 78 werden neergeschoten in 15 oblasten. Daarvan gingen 23 verloren door elektronische oorlogsvoering en 1 drone vloog richting Wit-Rusland
+ De VS hebben positief gereageerd op het overwinningsplan van Oekraïne. Woordvoerder Miller van Buitenlandse Zaken verklaarde dat het plan ‘een aantal productieve stappen’ bevat. Zelensky  presenteerde het 5 punten plan op 26 september aan Biden. Hij besprak het ook met Harris en Trump. De VS gaan nu in gesprek met Oekraïne.
+ Oekraïne heeft met succes een belangrijk Russisch radarsysteem aangevallen met door de VS geleverde raketten. Het Russische Nebo-M-systeem ter waarde van ongeveer 100 miljoen dollar(!) was ontworpen om luchtaanvallen waaronder ballistische raketten t detecteren en te onderscheppen.
+ De vernietiging van deze radar zal naar verwachting een ‘luchtcorridor’ openen voor effectiever gebruik van geavanceerde kruisraketten zoals Storm-Shadow en Scalp-EG door Oekraïne. Rusland zou nu nog maar 10 operationele Nebo-M-systemen hebben.
+ De recente aanvallen op Russische radarsystemen lijken de Oekraïense luchtverdediging te versterken en de weg vrij te maken voor verdere acties.
+ Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met Zelensky de oorlogssituatie te bespreken. Hij zei daar dat ‘hij erg uitkijkt naar de dag’ waarop Oekraïne lid wordt van de NAVO. Hij benadrukte dat Rusland over die toetreding geen enkele zeggenschap heeft.
 
Vrijdag:
+ Litouwen en Duitsland hebben een overeenkomst bekrachtigd waarin ze hebben afgesproken een gevechtsklare Duitse brigade te stationeren in de Baltische staat. Het gaat niet alleen om Duitse soldaten, maar ook om civiele medewerkers van de Duitse strijdkrachten.
+ Het Oekraïense stadje Vovtsjansk is weggevaagd met een allesverwoestende vacuümbom van Rusland. Russiche media verspreiden massaal beelden waarop te zien is dat de drukgolf zich een weg baant door alles in z’n omgeving.
+ Bij 2 Russische oliedepots in de regio’s Voronezj en Perm is brand uitgebroken. Het vuur verspreidde zich over een oppervlakte van 10.000 vierkante meter. Er zijn geen slachtoffers gemeld.
+ Rusland heeft besloten de Taliban van de lijst met terroristische organisaties te halen. Dit wordt gezien als een belangrijke stap in de normalisatie van de banden met de extremistische beweging.
+ Oekraïne heeft een video verspreid van de vernietigende kracht van een drone die dreigend ‘drakenadem’ wordt genoemd. De drone laat het zeer brandbare ‘termiet’ vallen op een Russische tank die daarna ontploft.
+ De Oekraïense troepen worden mogelijk  gedwongen zich terug te trekken uit de stad Pokrovsk in de regio Donetsk. De Russische troepen bevinden zich nu al op minder dan 7 kilometer van de buitenwijken van de stad. Rusland is de afgelopen week 2 kilometer opgerukt in de richting Pokrovsk. Als deze intensiteit aanhoudt zal Oekraïne zich tegen het eind van 2024 moeten terugtrekken uit de stad.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Oekraïne heeft aangekondigd dat het zijn eerste wervingskantoor in Polen heeft geopend om burgers te rekruteren voor de strijd tegen Rusland. Na de indiensttreding zal de training van de vrijwilligers in Polen plaatsvinden.
+ Rusland claimt een nieuw succes bij zijn offensief in Oost Oekraïne. De strijdkrachten zouden weer een dorp hebben veroverd bij hun opmars naar Pokrovsk, een stad die dient als belangrijk knooppunt voor het Oekraïense leger.
+ Zelensky gaat volgende week in een overleg met bondgenoten toelichten hoe hij denkt de oorlog met Rusland te gaan winnen. De inhoud van zijn ‘overwinningsplan’ is nog niet openbaar gemaakt. Hij heeft het plan al besproken met Biden en de NAVO.
+ Het Oekraiense overwinningsplan schetst ‘duidelijke, specifieke stappen voor een rechtvaardig einde aan de oorlog.’ Het plan zal uiteindelijk deels openbaar gemaakt worden omdat bepaalde informatie geheim moet blijven voor Rusland berichten Oekraïense media.