Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 4 september t/m zo 10 september 2023

21 september 2024, 07:37
DE OORLOG IN OEKRAINE: maandag 4 september tot en met zondag 10 september 2023.
[Zie ook: What’s New(s)]
 
Maandag:
+ Oekraïense minister van Defensie: ‘Enorme groei productie van Oekraïense drones verwacht. Het land voert steeds meer drone-aanvallen uit op Russisch grondgebied. Op sommige dagen wordt Rusland door tientallen drones aangevallen.
+ Zelensky heeft minister van Defensie Reznikov weggestuurd vanwege een corruptieschandaal.
+ Rusland valt havenstad Izmajil aan, aan de grens met Roemenië, een van de belangrijkste havens van waaruit Oekraïens graan naar andere landen wordt uitgevoerd.
+
 Poetin en Erdogan spreken in Sotsji over de graandeal. Afgelopen juli stapte Rusland uit de graandeal die de Oekraïense export via de Zwarte Zee moet regelen. De eerste gesprekken zijn ‘zeer constructief’ verlopen. Na drie uur waren de gesprekken klaar.
+ Rusland is pas bereid een nieuwe graandeal te sluiten als het Westen tegemoetkomt aan de Russische eisen, zegt Poetin.
+ Rusland zegt dat het vier militaire boten van Amerikaanse makelij met Oekraïense troepen heeft vernietigd op de Zwarte Zee.
+ Roemenië ontkent dat er op Roemeens grondgebied Russische drones zijn ontploft. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van defensie beweerde dat er drones terechtkwamen in het NAVO-land. 
+ Kim Jong-un gaat Rusland bezoeken. De twee leiders gaan in gesprek over mogelijke wapenleveranties. Poetin wil munitie voor de oorlog. Kim wil hulp bij de ontwikkeling van satelliet technologie en nucleaire onderzeeërs.
 
Dinsdag:
+ President Karis van Estland vindt dat premier Kallas had moeten opstappen toen bekend werd dat haar man financiële banden met Rusland heeft. Dat ze is gebleven tast volgens hem de geloofwaardigheid van het land aan. ‘Maar iedereen maakt daarin een eigen afweging.’
+ Bij drone aanvallen op Moskou is een gebouw in de voorstad Istra beschadigd, aldus burgemeester Sobjanin.
+ Er is een nieuwe foto opgedoken van generaal Armageddon. Soerovikin was niet meer in het openbaar verscheen sinds de opstand van de Wagner-groep.
+ Cuba heeft een netwerk aan het licht gebracht dat Cubanen probeerde te ronselen om in Oekraïne voor Rusland te vechten.
+ In Oekraïne zijn vorig jaar ruim 900 mensen gedood of gewond geraakt door clustermunitie.
+ De voortdurende stress waarin haar familie leeft valt Olena Zelensky, de vrouw van Zelensky zwaar. ‘We hebben veel hoop op de overwinning maar we weten niet wanneer die komt. En dat lange wachten, die constante stress, die eist zijn tol’, aldus de presidentsvrouw.
+ Ruslan claimt neerhalen drone bij Belgorod. Met enige regelmaat weten onbemande toestellen ook door te dringen tot Moskou.
+ Een Russische helikopterpiloot die met zijn helikopter in Oekraïne is geland krijgt een beloning van 463.00 euro. De 28-jarige Rus Koezminov zette zijn MI8-helikopter op 23 augustus in de regio Charkov met reserveonderdelen aan de grond. Aan de actie waren 6 maanden van onderhandelingen vooraf gegaan.
 
Woensdag:
+ Wagner groep in VK binnenkort bestempeld als terreurorganisatie. De Britse minister Braverman van Binnenlandse Zaken omschreef het huurlingenleger als ‘gewelddadig en destructief’ en als ‘militair verlengstuk van het Rusland van Poetin’.
+ Rusland heeft de Oekraïense regio Odesa weer aangevallen met drones. Bij de aanval, die dit keer bijna drie uur duurde werden landbouw- en havenfaciliteiten beschadigd en er brak brand uit in een van de belangrijkste graanexporthavens van Oekraïne.
+ Oekraïense bevelhebber: situatie langs het oostfront is lastig. Onze belangrijkste taak is om het verlies van onze bolwerken en posities in de richtingen Koepjansk en Lyman te voorkomen en om met succes voorwaarts te gaan en de aangewezen linies in de richting Bachmoet te bereiken. ‘De vijand geeft zijn plannen om de grenzen van de regio’s Donetsk en Loehansk te bereiken niet op’.
+ Blinken is in Kiev. Het gaat om een verrassingsbezoek. Hij maakte bekend dat de VS een nieuw steunpakket met een totaalbedrag van meer dan 1 miljard dollar geven aan Oekraïne.
+ Roestem Oemjerov is benoemd als de nieuwe Oekraïense minister van Defensie. Hij was hiervoor het hoofd van de organisatie die gaat over de privatisering van staatsbezittingen.
+ Resten van een Russische drone gevonden in Roemenië nadat de afgelopen dagen nabijgelegen Oekraïense havens door Rusland werden aangevallen zegt de Roemeense minister van Defensie.
+ Zestien doden bij een Russische aanval op de markt in Kostjantynivka in de regio Donetsk. Zeker twintig anderen raakten gewond. Zelensky: ‘Een gewone markt, winkels, apotheek, mensen die onschuldig zijn. We moeten dit Russische kwaad zo snel mogelijk verslaan.’
 
Donderdag:
+ Volgens Blinken is de nieuwe Amerikaanse wapensteun ook bedoeld voor de lange termijn. ‘Het moet niet alleen helpen bij het tegenoffensief, maar ook als afschrikmiddel. Amerika is vastbesloten te blijven samenwerken om in Oekraïne een sterke economie en democratie te herbouwen en opbouwen.’
+ Macron vindt dat Rusland niet mag meedoen aan de Olympische Spelen In Parijs. ‘Het is duidelijk dat de Russische vlag  niet aanwezig kan zijn.’ Macron wees onder meer op de gepleegde oorlogsmisdaden en kinderen die uit Oekraïne zijn gedeporteerd.
+ Rusland en Oekraïne hebben over en weer opnieuw aanvallen uitgevoerd met drones. Rusland bestookte in Odesa een haven, een graansilo en een aantal gebouwen. Rusland zegt dat in de zuidelijke regio Rostov en bij Brjansk Oekraïense drones zijn neergehaald.
+ De NAVO ziet geen doelbewuste aanval op NAVO-lid Roemenië in de brokstukken van Russische drones die bij de grens met Oekraïne waren neergekomen.
+ Oekraïne is gestart met het exporteren van graan via Kroatische zeehavens. De belangrijkste exportroute loop via de eigen havens aan de Zwarte Zee maar sinds Rusland besloot om te stoppen met de graandeal is dat onmogelijk.
+ De NAVO-chef Stoltenberg ziet vooruitgang in het Oekraïense tegenoffensief. De Oekraïners vorderen langzamer dan gehoopt maar ze winnen terrein met 100 meter per dag, zegt hij. ‘En we moeten niet vergeten dat het Russische leger het op één na sterkste leger ter wereld was. Nu is het het op één na sterkste leger in Oekraïne.’
+ De VS gaat munitie met verarmd uranium leveren aan Oekraïne als onderdeel van het nieuwe steunpakket.
+ Volgens CNN heeft Elon Musk vorig jaar een Oekraïense droneaanval op de Krim verhinderd. Hij zou medewerkers van zijn bedrijf Starlink hebben opgedragen de internetverbinding te verbreken in de omgeving van de Oekraïense aanvalspoging. Daardoor verloor de onderzeeër-drone met explosieven de verbinding en spoelde het onbemande vaartuig aan voor de kust.
 
Vrijdag:
+ Blinken heeft met zijn Roemeense ambtgenoot gesproken. De twee belden over de brokstukken van een drone die deze week neerkwamen in Roemenië. Hij heeft zijn onwrikbare steun uitgesproken voor NAVO-bondgenoot Roemenië. Ze spraken ook over verdergaande samenwerking om de beveiliging van het luchtruim te waarborgen.
+ Cuba heeft 17 vermoedelijke ronselaars van jong Cubanen opgepakt. De mannen zouden voor Rusland moeten gaan vechten. De groep was zowel in Rusland als in Cuba actief.
+ Bij verschillende Russische raket- en droneaanvallen op Oekraïne is zeker één iemand om het leven gekomen en zijn tientallen mensen gewond geraakt. De dode viel bij de raketaanval op de stad Kryvy Rih, de geboorteplaats van Zelensky. 
+ Een Russische luchtaanval op de plaats Otradokamenka in de regio Cherson heeft aan drie burgers het leven gekost. Het gaat om 2 vrouwen en een man.
+ In de door Rusland geannexeerde regio’s in Oost-Oekraïne zijn vandaag de verkiezingen voor het regionale parlement en gemeenteraden begonnen. Oekraïne noemt de stembusgang een farce en volkomen waardeloos. De verkiezingen hebben geen enkele wettelijke basis. Oekraïne roept landen op om de uitslagen niet te erkennen.
+ Armeense ambassadeur in Rusland op het matje geroepen door Rusland. Hij wordt opgeroepen om ‘onjuistheden’ tegen te spreken. Rusland doelt op kritische uitspraken van een Armeens parlementslid over een woordvoerder van het Russische ministerie. Het ministerie rept bovendien over ‘onvriendelijke zetten’ van Armenië zoals de toenemende samenwerking met de VS en de humanitaire hulp die het land biedt aan Oekraïne.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Een nieuwe graandeal tussen Oekraïne en Rusland lijkt voorlopig niet ophanden. Het Kremlin houdt vast aan de gestelde eisen, laat een woordvoerder van Poetin weten. ‘Onze voorwaarden zijn bekend en vereisen geen interpretatie.’ De Russische landbouwexport van onder meer voedsel wordt door het Westen niet belast met sancties, maar het betalingsverkeer en de logistiek worden dat wel.
+ De generale staf van de Oekraïense strijdkrachten schat dat de Russische strijdkrachten vrijdag 600 man zijn kwijtgeraakt. Dat brengt het totaal sinds februari 2022 op 268.140 man.
+ De G20 heeft een gezamenlijke verklaring opgesteld ondanks geschillen. De verklaring maakt geen melding van Russische agressie, maar beklemtoont dat het onacceptabel is dat naties geweld gebruiken om gebieden in een ander land te veroveren. De verklaring zegt voorts dat de VN-resoluties ten aanzien van Oekraïne moeten worden gerespecteerd en landen het handvest van de VN moeten naleven.
+ Roemenië heeft opnieuw resten gevonden van een drone van het type dat door Rusland wordt gebruikt. President Iohannis zegt dat dit wijst op een onacceptabele schending van het Roemeense luchtruim.
+ Roemenië roept Russische zaakgelastigde op het matje naar aanleiding van de vondst van de nieuwe fragmenten van een Russische drone.
+ Kiev is opnieuw aangevallen met drones. In 3 wijken van de stad zijn brokstukken neergekomen van neergehaalde Russische drones.
+ Poetin is welkom op de volgende G20-top in Rio de Janeiro volgend jaar. Dat zegt president Lula. ‘Hij zal niet worden gearresteerd, zolang ik president van Brazilië ben.’