Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 7 oktober t/m zo 13 oktober 2024

18 oktober 2024, 10:36
Maandag:
+ Oekraiense leger voert ‘succesvolle’ drone-aanval uit op een olieterminal op de Krim. Lokale bewoners hoorden ‘verschillende krachtige explosies gevolgd door een grote brand’. Er zijn geen slachtoffers gevallen.
+ Er zijn 300 mensen geëvacueerd op de Krim na de drone aanval. 12 van de 21 Oekraïense drones zijn uit de lucht geschoten. 
+ Amerikaanse vermeende huurling van 72 jaar krijgt bijna 7 jaar cel in Rusland. Hij zou hebben gevochten in Oost-Oekraïne. Volgens Russische staatsmedia heeft hij eerder bekend schuldig te zijn aan de aanklachten.
+ Kiev: Russische mijnenveger op de Oostzee uitgeschakeld. Het schip ligt bij Kaliningrad en zou door sabotage onbruikbaar zijn gemaakt. Het is de tweede keer dat daar een schip gesaboteerd wordt.
+ Oekraïne meldt dat een Russische raket een vrachtschip heeft geraakt in de haven van Odesa aan de Zwarte Zee. Een bemanningslid kwam om het leven. Onlangs was er een vergelijkbare aanval. Rusland wil hiermee de export van graan verstoren. 
 
Dinsdag:
+ Rusland handhaaft de communicatiekanalen met de NAVO en de VS, voornamelijk voor het geval zich noodsituaties voordoen. Deze kanalen betekenen weinig voor het verminderen van de spanningen zei de onderminister van Buitenlandse Zaken Groesjko.
+ Het VK heeft sancties opgelegd aan een Russische generaal en handlangers voor het inzetten van ‘barbaarse chemische wapens in Oekraïne’. De gestrafte topmilitair Igor Kirillov leidt de eenheden voor radioactieve, chemische en biologische oorlogsvoering van de Russisch strijdkrachten.
+ Russische troepen hebben de rand van Toretsk in Oost-Oekraïne bereikt. De stad in de Donbas is al tien jaar een belangrijke plaats in de frontlinie voor Oekraïne. ‘De Russen zijn de oostelijke wijken van de stad binnengetrokken’, meldt een Oekraiense legerwoordvoerder.
+ Rusland heeft nu de controle over een vijfde van het Oekraiense grondgebied. Zelensky heeft soldaten opgeroepen om ‘alles te doen wat ze kunnen’ om de opmars van Moskou langs de frontlinie te beteugelen.
+ Frankrijk zal Oekraïne voorzien van Mirage 2000 vliegtuigen. Deze worden voorzien van de nieuwste technologie. De levering zal in het 1e kwartaal van 2025 geschieden, aldus het Franse ministerie van Defensie.
+ Krijgsgevangenen worden slecht behandeld door Rusland. Er zijn ook tientallen meldingen van executies, foltering en mishandeling. De Oekraïense krijgsgevangenen gaan door een hel in Russische kampen.
 
Woensdag:
+ Een Russisch wapendepot met Noord-Koreaanse granaten en raketten in brand na Oekraiense  droneaanval. Dat meldt het Oekraiense leger. In het depot lagen raketten, bommen en andere artillerie opgeslagen. Een deel van de munitie was afkomstig uit Noord-Korea.
+ Ramsteinoverleg gaat niet door en wordt vermoedelijk op een later moment ingehaald. Joe Biden had het initiatief genomen voor de top, maar heeft zijn reis afgezegd vanwege de naderende orkaan Milton in eigen land.
+ Rusland heeft twee kleine dorpen in de Russische regio Koersk heroverd. Het Ministerie van Defensie heeft verklaard dat troepen die bezig zijn met offensieve operaties de plaatsjes Novaja Sorotsjina en Pokrovski hebben bevrijd.
+ Volgens Zelensky zou de oorlog met Rusland volgend jaar beëindigd kunnen worden. In oktober, november en december hebben we de kans om zaken richting vrede en blijvende stabiliteit te bewegen, zei hij tegen de leider van een aantal Balkan landen. “De situatie op het slag veld creëert de mogelijkheid om die keuze te kunnen maken. De keuze voor beslissende actie om de oorlog niet later dan 2025 te beëindigen.
+ Zelensky ontmoet de leiders van een aantal grote Europese landen alsnog na uitstel overleg Rammstein. Hij spreekt Macron. Scholtz, Starmer en Meloni.
+ EU-landen akkoord met een plan voor een lening van 35 miljard euro aan Oekraïne. Dat geld moet worden geleverd met Russisch geld als onderpand.
+ Bij een Russische raketaanval op Odesa zijn 5 mensen omgekomen, meldt vicepremier Koeleba. Negen mensen raakten gewond.
+ Oekraïne zegt een aanval te hebben uitgevoerd op Russisch grondgebied. Een droneopslagplaats in de regio Krasnodar is verwoest. Er lagen ongeveer 400 Iraanse aanvalsdrones.
 
Donderdag:
+ Zelensky heeft in Londen met Starmer gesproken. Hij spreekt later op de dag ook Rutte die dezelfde dag ook een gesprek heeft met Starmer.
+ NAVO-topman Rutte maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen dat de Amerikaanse steun aan Oekraïne wegvalt as Trump weer president wordt van de vs. Hij wil samenwerken met de opvolger van Biden, ongeacht wie dat wordt.
+ Oekraïne heeft een Russische militaire vliegbasis in Adygea aangevallen. De Khanskaya-luchtmachtbasis is de thuisbasis van de Krasnodar Highe Military Aviation School. Er zijn geen slachtoffers gemeld.
+ EU-landen akkoord met lening voor Kiev van 35 miljard dollar. Dat geld moet worden geleverd met Russisch geld als onderpand. De EU heeft ongeveer 210 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren. De rente over dit geld dient nu als garantie voor de lening aan Oekraïne.
+ Oekraïne heeft een Russische militaire vliegbasis in Adygea aan gevallen. Het is de thuisbasis van de Krasnodar Higher Military Aviation School.
+ Zelensky zegt dat zijn ronde langs Europese leiders niets te maken heeft met een mogelijk bestand met Rusland. ‘Daar gaan onze gesprekken niet over’, zei hij na zijn gesprek met Macron. Hij vraagt de leiders wel om steun voor de komende wintermaanden.
 
Vrijdag:
In het oosten van Oekraïne vonden 114(!) Russische aanvallen plaats, meldt Oekraïne. Het is onwaarschijnlijk dat deze Russische offensieven binnenkort afzwakken. Aan het front bij Lyman en in Pokrovsk en Koerachove sloeg het Russische leger toe.
+ Bij een Russische raketaanval op de Oblast Odesa zijn minstens 4 mensen omgekomen waaronder een meisje van 16.
+ Zelensky heeft tijdens zijn reizen naar Italië en Frankrijk zijn overwinningsplan voor Oekraïne gepresenteerd. Hij dankte Macron voor zijn leidende rol en vroeg Meloni om militaire steun.
+ Paus Franciscus heeft Zelensky ontvangen in het Vaticaan. De paus heeft herhaaldelijk opgeroepen tot vrede.
+ Oekraïne onderzoekt dood van Oekraiense journalist in Russische gevangenschap als een mogelijke oorlogsmisdaad. De 27-jarige Viktoria Rosjtsjyna verdween in augustus 2023 tijden een reportage in oost-Oekraïne. Zelensky noemt haar dood ‘een zware klap’ voor Oekraiense journalisten.
+ Rusland meldt verovering  van Zjelanne Droehe en Ostrivske in het oosten van Oekraïne. De dorpen liggen ten zuiden van de strategisch belangrijke stad Pokrovsk waar Rusland naar oprukt.
+ Duitsland gaat Oekraïne een nieuw wapenpakket ter waarde van 1,4 miljard euro leveren, aldus Scholtz bij het bezoek van Zelensky aan Duitsland.
+ Oekraïne meldt de vernietiging van een Russische Mi-8-helikopter in Charkov. De Mi-8 is een veelgebruikt transportvliegtuig uit de Sovjettijd dat ook kan worden ingezet voor gevechts- en commandodoeleinden.
+ Poetin  ontmoet president Iran en noemt hun relatie ‘prioriteit’  voor Rusland en dat die relatie zich ‘erg succesvol’ ontwikkelt. Volgens Poetin werken de 2 landen al actief samen op het internationale toneel en komt hun kijk op wereldgebeurtenissen vaak sterk overeen.
…………………………………………………..
 
Zaterdag/Zondag:
Oekraiense leger vernietigt Russisch oliedepot in het bezette gebied Loehansk in Oost Oekraïne. Het depot is bij de aanval volledig in brand gestoken. Op 7 oktober troffen Oekraiense strijdkrachten het grootste oliedepot op de Krim. Vervolgens kampte de regio vier dagen lang met hevige branden. Duizenden mensen werden gedwongen om te vluchten.
+ Zelensky: Alleen deze week al heeft Rusland 900 geleide bommen, 40 raketten en 400 drones van verschillende typen op Oekraine afgevuurd.
+ Rusland heeft een nieuwe verovering gemeld in het oosten van Oekraine. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het dorp Mychajlivka is veroverd, ten zuiden van de strategisch belangrijke stad Pokrovsk.
+ Rusland zou negen Oekraiense krijgsgevangenen hebben geëxecuteerd in de regio Koersk. Het Oekraiense OM heeft een onderzoek aangekondigd.
+ Bijna 73.000 Russische soldaten zijn omgekomen sinds het begin van de invasie maar het werkelijke aantal is veel hoger. Sinds september zijn er nog eens 1842 namen toegevoegd aan de lijst. Journalisten merken op dat het werkelijke aantal waarschijnlijk aanzienlijk hoger ligt, omdat hun informatie afkomstig is uit openbare bronnen, zoals overlijdensberichten en verklaringen van lokale autoriteiten. Verder valt op dat de gemiddelde leeftijd van de vrijwillige rekruten die zijn gesneuveld, steeds hoger wordt. De meerderheid is 48 tot 50 jaar oud. Ook zijn er meer dan 4.100 Russische officieren omgekomen. De meeste gesneuvelden komen uit de Russische oblasten Rostov, Sverdlovsk, Bashkiria en Chelyabinsk evenals de republiek Boerjatië.
+ De afgelopen maanden hebben de Russiche troepen ook enkele van de zwaarste verliezen geleden sinds het begin van de invasie. Het Oekraiense leger schatte de Russische verliezen op 12 augustus op 667.630 manschappen inclusief gedode, gewonde, gevangen genomen of vermiste militairen.