Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 7 t/m zo 13 augustus 2023

21 augustus 2024, 07:55
Maandag:
+ Rusland: Oekraïense aanvallen beschadigen bruggen naar de Krim. Eén raket heeft de brug geraakt, andere raketten werden neergehaald door het luchtafweersysteem stelt de gouverneur van de Krim
+ Op de vredestop in Saudi-Arabië hebben gesprekken nog geen concrete resultaten opgeleverd. Toch noemt Oekraïne de gesprekken wel productief.
+ Een aantal Russische multinationals dat ook zaken doet in Europa rekruteert en financiert huurlingen om te vechten in Oekraïne. Sommige van die bedrijven hebben ook dochter ondernemingen in Nederland. Ze vallen nog niet onder Europese sancties.
+ In de noordoostelijke stad Charkov zijn 2 burgers gedood door Russische raketaanvallen. Ook in Cherson viel een dode.
+ Oekraïne heeft 22 Oekraïense krijgsgevangenen overgedragen gekregen van Rusland. Hun terugkeer is het resultaat van de nieuwste gevangenenruil tussen de 2 landen.
+ Oekraïne blij met uitsluiting Rusland bij ‘vredestop’, China blijft onpartijdig. Oekraïne noemde de besproken punten op de conferentie een ‘grote klap voor Rusland’. De landen die aanwezig waren bespraken ‘alleen Oekraïense vredesinitiatieven en staan allen achter ‘de Oekraïense onafhankelijkheid’.
+ Bij een aanval op een Oekraïens wooncomplex in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne zijn 2 mensen om het leven gekomen.
+ Oekraïne probeert Russische logistiek te verstoren met aanval op bruggen Krim meldt het ISW op basis van een prominente aan Wagner gelieerde blogger. Onder meer de aanvoer van wapens zou worden verstoord. Hij schrijft dat Oekraïne ‘methodisch probeert de Russische aanvoerlijnen in het zuiden te verzwakken met het oog op een groter offensief’. 
 
Dinsdag:
+ Zelensky prijst Westerse luchtsystemen. De systemen die de VS en Duitsland hebben geschonken zouden al ‘significante resultaten’ hebben opgeleverd.
+ Zeker 8 doden bij een Russische raketaanval op woningen in de Oekraïense stad Pokrovsk. Ook zijn er 31 mensen gewond geraakt.
+ VS sturen Oekraïne voor 200 miljoen dollar aan nieuwe wapenhulp. Het is een eerste uitbetaling van de 6,3 miljard dollar die vrijkwam nadat ontdekt was dat het Pentagon per abuis miljarden aan Oekraïense hulp te hoog had gewaardeerd op basis van vervangingswaarde in plaats van de afschrijvingswaarde.
+ Nederlandse militairen mogen niet meer deelnemen namens defensie aan militaire sportevenementen waar ook Russische en Belarussische militairen aan meedoen. Defensie weegt mee dat sport een belangrijk propagandamiddel is voor het Russisch regime.
+ Duizend extra Poolse militairen naar grens met Belarus. De grensbewaking heeft te maken met een toenemend aantal pogingen om illegaal  de grens met Polen over te steken.
+ Oekraïne zegt dat Rusland bij het bombarderen van de stad Pokrovsk met opzet hulpverleners wilde raken. Veertig minuten na de eerste raket volgde de tweede juist toen hulpverleners en militairen de slachtoffers van de eerste aanval probeerden te redden.
 
Woensdag:
+ Een tot nog toe onbekend gebleven land heeft bij een Belgisch bedrijf 50 oude Leopard 1 tanks opgekocht om ze aan Oekraïne te leveren.
+ Op een luchtmachtbasis in Belarus, 30 kilometer van de grens met Oekraïne, wordt gewerkt aan een tentenkamp voor 1.000 Wagner-huurlingen. Volgens bronnen is het de bedoeling dat eenheden van Wagner vanuit die basis ‘ontwrichtende activiteiten’ aan de grens met Oekraïne gaan ondernemen.
+  Duitse officier die de informatie deelde met Rusland gearresteerd. Hij werkte op het militaire inkoopbureau en wordt verdacht van het doorgeven van geheime informatie aan de Russische inlichtingendienst.
+ Duitsland heeft de luchtverdediging van Oekraïne versterkt met nog twee Patriotsystemen. De levering was eerder overeengekomen met Scholtz. ‘Nakoming van onze overeenkomst zal duizenden levens van onze mensen redden. We blijven werken om Oekraïne te versterken en te beschermen tegen Russische terreur’, schreef Zelensky.
 
Donderdag:
+ Polen stuurt 10.000 extra militairen naar de grens met Belarus vanwege de aanwezigheid van Wagner-huurlingen in het buurland.
+ De kerncentrale van Zaporizja, die in door Rusland bezet gebied ligt, staat ‘op de rand van een black out’, het grootschalig uitvallen van de elektriciteit in de centrale zegt Energoatom, het Oekraïense bedrijf dat eigenaar is van de centrale. De centrale verloor de verbinding met een hoofdstroomlijn en moest overschakelen op een reserveplein.
+ Raketaanval op stad Zaporizja, die niet door Rusland wordt bezet. Er zijn 3 doden en 9 gewonden gevallen. Een kerk en vijftien flatgebouwen zijn beschadigd.
+ Oekraïne meldt dat het voor een ‘humanitaire corridor’ gaat zorgen in de Zwarte Zee, zodat vrachtschepen die al sinds het uitbreken van de oorlog vastzitten in Oekraïense havens wegkunnen. De marine zegt dat er risico’s blijven bestaan door mijnen en de militaire dreiging vanuit Rusland.
+ Oekraïne gaat zo’n 12.000 burgers evacueren uit de omgeving van Koepjansk in de regio Charkov. Russische troepen zouden daar op het punt staan door de Oekraïense linies te breken. Burgers die willen blijven moeten een verklaring tekenen dat ze dat op eigen risico doen.
 
Vrijdag:
+ Een hotel in Zaporizja is getroffen door een Russische raket, zo meldt de politie. Daarbij is 1 dode gevallen en 16 gewonden, onder wie 4 kinderen. Doelwit van de ballistische Iskander-raket was het Reikartz-hotel dat veel wordt verbruikt door VN-personeel en hulporganisaties.
+ In  Kiev zijn meerdere explosies gehoord, in de hele stad gaat het luchtalarm af. ‘Explosies in de stad. Verblijf in schuilkelders!’, schrijft de burgemeester.
+ Rusland heeft korte tijd het luchtruim boven 2 luchthavens gesloten. Er mochten geen vliegtuigen landen en vertrekken op de luchthavens van Moskou. Dat was vanwege verdachte drones boven Rusland. 
+ Zelensky ontslaat alle regionale hoofden van de Oekraïense militaire rekrutering vanwege corruptie. Dit systeem zou moeten worden beheerd door mensen die precies weten wat oorlog is en waarom cynisme en omkopen tijdens oorlog verraad is, zegt hij .
+ Kiev waarschuwt: ‘Meer droneaanvallen op Moskou op komst’. ‘De hele wereld blijft zien dat het Russische defensiesysteem en het land dat een leidende rol claimt op de wapenmarkt ineffectief, verouderd is en niet adequaat kan reageren op moderne uitdagingen’, zei woordvoerder Andre Joesov.
+ Duitse regering staat onder druk van coalitie- en oppositiepartijen om kruisraketten uit de Bundeswehr-voorraad aan Oekraïne te leveren. Het Oekraïense leger zou daarmee Russische bunkers en commandoposten ver achter het front kunnen vernietigen.
+ Vorig jaar is illegaal naar of vanuit Nederland minimaal 10,5 miljard euro aan Russisch geld overgemaakt, zo blijkt uit cijfers van Eén Vandaag.
+ Het duurt mogelijk tot de zomer van volgend jaar voordat de eerste Oekraïense piloten hun training in de VS voor het besturen van F-16’s hebben afgerond. Dat komt door de complexiteit van het project en door de moeite die Oekraïne heeft om midden in een oorlog piloten vrij te maken die aan de eisen voldoen.
 
 Zaterdag/Zondag:
+ Rusland heeft 20 Oekraïense drones neergeschoten die gericht waren op de Krim. Veertien drones werden neergeschoten door de Russische luchtverdediging en nog eens  zes werden elektronisch geblokkeerd.
+ De Kruif over Zelensky’s ontslag Oekraïense rekruteringschefs: ‘Laten zien aan Europa dat hij handelt. Ze hebben zich proberen te verrijken over de ruggen van de soldaten. Oekraïne wil lid van de EU en de NAVO worden, dan moet je ook een anti-corruptieprogramma uitvoeren.’
+ Rusland heeft waarschijnlijk eenheden van de luchtlandingstroepen uit de regio Cherson verplaatst naar de Oblast Zaporizja. Deze eenheden moeten de Russische verdediging daar versterken en de militairen die daar nu zijn ontlasten zegt het Britse ministerie van Defensie.
‘Door de verplaatsing zal de Russische verdediging nabij de oostelijke oever van de Dnjepr waarschijnlijk verzwakken.’
+ Rusland meldt aanval 2 raketten van Oekraïne op de Krimbrug. De twee raketten zijn uit de lucht geschoten. De brug is niet beschadigd.
+ De Krimbrug is na een afgewende raketaanval weer opengesteld voor verkeer. De rook die opsteeg boven de brug is volgens gouverneur Aksjonov ‘een rookgordijn’ dat de brug moest afschermen.
+ In de regio Cherson zijn twee gewonden gevallen bij Russische luchtaanvallen. Ook andere plekken in de regio worden bestookt.
+ De Poolse troepen (10.000) die deze week naar de grens met Belarus zijn gestuurd zijn daar als ‘afschrikking’ zegt de Poolse minister van Defensie Blaszcak.
+ Oekraïne meldt een ‘gedeeltelijke overwinning’ bij de frontlinie bij Robotyne in de regio Zaporizja.
+ Zelensky heeft Nederland bedankt voor de mobiele medische centra, die de grenswachten in zijn land deze week hebben gekregen. Volgens Zelensky is Nederland een van de leiders van de defensieve samenwerking met Oekraïne: ‘Zij beschermen echt het leven’.
+ De mogelijkheid bestaat dat Rusland de activiteiten van het Wagner-huurlingenleger niet langer financiert, zegt het Britse ministerie van Defensie. Als Rusland Wagner niet meer financiert is Belarus de meest plausibele financier zeggen de Britten. 
+ Een Russisch militair schip heeft waarschuwingsschoten gelost richting een vrachtschip in de Zwarte Zee, zegt het Russische ministerie van Defensie. Het vrachtschip voer onder de vlag van eilandengroep Palau.