Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 9 september t/m zo 15 september 2024

19 september 2024, 04:12
Maandag:
+ Letland meldt neergestorte Russische drone op zijn grondgebied. Dergelijke incidenten nemen toe langs de oostelijke flank van de NAVO en we moeten ze collectief aanpakken zegt president Rinkevics.
+ Scholtz en Zelensky zijn het erover eens dat Rusland betrokken moet worden bij vredesonderhandelingen. Scholtz gelooft dat dit het moment is om te bespreken hoe ‘we sneller uit deze oorlog kunnen komen’.
+ Oekraiense luchtmacht onderschept Russische drones en raketten. Nachtelijke aanvallen zijn bijna dagelijkse kost in de oorlog waarbij beide zijden elkaar bestoken met raketten en drones.
+ VN: Rusland bracht Oekraïne in augustus op een na hoogste aantal burgerslachtoffers van het jaar toe.
+ Polen ontmantelt een Russisch/Wit-Russische cybersabotagegroep zegt minister van digitale zaken Gawkowski.
+ Roemenië heeft resten van een Russische drone gevonden bij een dorp aan de Donau, de rivier die de grens vormt tussen Roemenië en Oekraïne. Boekarest zegt dat zeker 1 Russische drone het luchtruim heeft geschonden.
+ Iran ontkent ballistische raketten te leveren aan Rusland. Oekraïne vertrouwt dat niet en heeft de Iraanse zaakgelastigde ontboden.
+ Kremlin wil nog geen vredesgesprekken voeren. Peskov verwierp de suggestie van Scholtz dat Rusland en Oekraïne binnenkort op een conferentie konden praten over een einde van de oorlog.
 
Dinsdag:
Rusland en Oekraïne melden droneaanvallen over en weer. Ten zuidoosten van Moskou veroorzaakten drones een brand in Ramenkoje en in een brandstofopslagplaats in de regio Toela. Russische drones voerden een aanval uit op Kiev.
+ Rusland meldt een grote Oekraiense droneaanval bij Moskou. Het defensieministerie zegt dat 144 drones zijn neergehaald. De aanval zorgde voor een verstoring van het vliegverkeer bij Moskou.
+ Rusland meldt dat 4 plaatsen zijn veroverd in het oosten van Oekraïne. Het gaat onder meer om Krasnohorivka in de regio Donetsk. De plaats ligt in een gebied waar het front al weken nauwelijks is opgeschoven op ongeveer 20 kilometer ten westen van de door Rusland bezette stad Donetsk.
+ Duitsland, Frankrijk en het VK zeggen dat Iran ballistische raketten levert aan Rusland. Daarom worden onmiddellijk maatregelen tegen Iran genomen melden de regeringen in een gezamenlijke verklaring. ‘Het is een daad van escalatie van zowel Rusland als Iran en is een directe dreiging voor de Europese veiligheid’.
+ Rusland is begonnen aan de grootste marine oefening in meer dan 30 jaar, heeft Poetin gezegd. Volgens het ministerie van Defensie zijn er meer dan 400 schepen en onderzeeboten betrokken op verschillende zeeën. China oefent mee in de zee van Japan.
 
Woensdag: 
 Trump heeft kritiek geuit op de Europese bijdrage aan militaire steun voor Oekraïne. Hij zei dat Harris en Biden de Europeanen niet om meer geld durven te vragen. Trump kreeg de vraag of hij hoopt dat Oekraïne de oorlog wint, maar daar gaf hij geen rechtstreeks antwoord op. ‘Ik wil dat de oorlog eindigt’, zei de oud-president.
+ Een Russische goederentrein zou zijn ontspoord na een explosie op de spoorweg in de regio Belgorod, dicht bij de Oekraiense grens. De spoorwegmaatschappij bevestigt dat 11 wagons en de locomotief ontspoorden.
+ Russisch bloggers melden dat Rusland met een groot tegenoffensief is begonnen in de regio Koersk. De Russen zouden daarbij wat verloren gebied hebben heroverd.
+ Amerikaanse en Britse buitenlandministers zijn aangekomen in Oekraïne voor ontmoetingen met onder anderen Zelensky. Blinken sprak van een cruciaal moment voor de steun aan Oekraïne in de oorlog. ‘Het is het eerste gezamenlijke bezoek van deze aard in ruim 10 jaar’, zei de Brit David Lammy.
+ Agema wil geen mpox-vaccins doneren aan getroffen landen in Afrika vanwege de dreiging van een biologische aanval van Rusland.
+ Het Kremlin ontkent raketten van Iran te hebben ontvangen. Ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Araghchi ontkent die berichten.
+ Britse minister David Lammy heeft tijdens zijn bezoek aan Oekraïne meer dan 600 miljoen pond steun beloofd. De Britse regering wil laten zien dat ze nog altijd achter Oekraïne staat.
+ Litouwen wil dat de NAVO Russische drones neerhaalt in het luchtruim, zegt Defensieminister Kasciunas. De Baltische staten beschikken zelf niet over moderne gevechtsvliegtuigen. De uitspraak volgt nadat een Russische drone was neergestort in Letland, een buurland van Litouwen.
 
Donderdag:
Oekraiense soldaten zouden een Russisch Su30SM-vliegtuig hebben neergeschoten tijdens een operatie in de Zwarte Zee aldus de Oekraiense militaire inlichtingendienst HUR.
+ Biden wil af van beperkingen op Oekraiens gebruik van Amerikaanse langeafstandswapens. Dit zou het Oekraiense leger in staat stellen om doelen op het gebied van Rusland aan te vallen. Het VK heeft al besloten om dit toe te staan voor de Storm Shadow-raketten te gebruiken voor lange afstandsaanvallen diep in Rusland.
+ Zelensky zegt dat Rusland is begonnen met een tegenoffensief in Koersk. Rusland zegt dat het 10 dorpen in de regio heeft heroverd.
+ Een Russische aanval op voertuigen van het Rode Kruis heeft aan 3 mensen het leven gekost, aldus Zelensky. ‘Wederom een Russische oorlogsmisdaad’ schrijft Zelensky bij een foto waarop een brandende truck is te zien met het logo van het Rode Kruis.
Het Rode Kruis bevestigt dat 3 medewerkers zijn omgekomen.
+ Nederland levert voor miljarden aan wapens voor Oekraïne en die mogen wat Nederland betreft ook tegen doelen in Rusland worden ingezet. Maar de PVV kan niet zeggen of de partij achter dat beleid staat, tot verbazing van de VVD.
+ Zelensky meldt dat Rusland een graanschip heeft beschoten buiten de Oekraiense wateren. Volgens de marine voer het schip in de Roemeense militaire zone.
+ Defensie meldde eind juni aan de Tweede Kamer dat Nederland samen met een bondgenoot een volledig Patriot luchtafweersysteem aan Oekraïne zou leveren. Maar dat blijkt nu toch niet het geval te zijn. Deze week bleek dat verhaal niet te kloppen. Minister Brekelmans van Defensie zei dat Nederland onlangs de radar heeft gestuurd en dat binnenkort drie lanceerinstallaties worden overgedragen. Maar bij andere landen wordt nog gezocht naar andere onderdelen om een volledig systeem te kunnen overdragen.
+ Als NAVO- landen Oekraïne toestaan om westerse wapens met een groter bereik te gebruiken om Russische doelen aan te vallen, is de NAVO ‘in oorlog’ met Rusland zegt Poetin. ‘In dat geval zal Rusland de juiste beslissingen nemen op basis van de dreigingen waarmee we te maken krijgen.’
 
Vrijdag:
Rusland zet 6 Britse diplomaten het land uit, omdat ze zich bezighouden met spionage en sabotage. De Russische geheime dienst FSB zegt daarvoor bewijzen te hebben en heeft daarom de verblijfsvergunningen van de Britten ingetrokken. De regering in Londen noemt de beschuldigingen ‘ongefundeerd’ en ziet het als een vergeldingsactie voor de genomen maatregelen die de Britten hadden genomen tegen Russische diplomaten.
+ Sjojgoe, de voorzitter van de Russische veiligheidsraad heeft vrijdag in Pyongyang een ontmoeting gehad met Kim Jong-un. De ontmoeting vond plaats in een ‘uitzonderlijk vertrouwelijke, vriendschappelijke sfeer’ volgens het persbureau RIA.
+ Roemenië noemt de Russische aanval op een vrachtschip met Oekraiens graan in de Zwarte Zee een ‘ongekende escalatie’ van de oorlog van Moskou.
+ Zelensky meldt dat Rusland 49 Oekraiense gevangenen heeft vrijgelaten. Het zou gaan om militairen, politieagenten, burgers en mensen die aan het begin van de oorlog hebben gevochten in de Azovstal-fabriek in Marioepol.
+ Oekraiense piloten leren nu ook in Roemenië omgaan met F-16 gevechtsvliegtuigen. De eerste groep piloten is aangekomen bij het trainingscentrum. Denemarken en de VS bieden momenteel ook trainingsprogramma’s voor F-16 piloten aan. Ook leveren beide landen F-16’s aan Oekraïne.
+ Scholtz herhaalt: geen Duitse langeafstandsraketten voor Oekraïne. Kiev wil graag over Duitse Taurus-raketten beschikken maar Berlijn weigert deze wapens te leveren uit angst dat dit het conflict zou kunnen verergeren.
+ Zelensky over het tegenoffensief van de Russen in de regio Koersk: nog geen serieus succes. Rusland beweert dat Russische soldaten de controle over 10 nederzettingen hebben herwonnen.
+ Rusland produceert nieuwe lange afstand drone met Chinese onderdelen. Rusland zou meer dan 2500 Garpiyas hebben geproduceerd. De nieuwe drone wordt gebruikt tegen militaire en burgerlijke doelen met schade aan kritieke infrastructuur en slachtoffers onder zowel burgers als militairen tot gevolg.
+ De Russische ambassadeur bij de VN heeft de VN-veiligheidsraad verteld dat als de NAVO-landen Oekraïne toestaan Russisch grondgebied aan te vallen met Westerse langeafstandswapens, de NAVO-landen ‘een directe oorlog met Rusland voeren.’
 
Zaterdag/Zondag:
+ Het Russische leger heeft 15 verschillende gebieden gebombardeerd in de Oekraiense regio Soemi. In totaal gaat het om 84 aanvallen. Er vielen 2 doden.
+ Biden toont zich niet erg onder de indruk van de boodschap uit Moskou dat als Oekraïne westerse langeafstandswapens mag gebruiken de landen ‘een directe oorlog met Rusland voeren’.
+ VS en VK nemen nog geen besluit of Oekraïne Russisch grondgebied mag aanvallen met Westerse langeafstandswapens, zegt Keir Starmer na zijn ontmoeting met Biden.
Starmer zei dat een besluit eerst besproken wordt op de Algemene Vergadering van de VN in New York later deze maand.
+ Oekraïne heeft melding gemaakt van een grote nachtelijke droneaanval door Rusland. De luchtmacht zegt dat boven verschillende regio’s 72 van de 76 drones neergehaald konden worden. Er vielen geen slachtoffers.
+ Rusland zegt opnieuw terreinwinst in het oosten te hebben geboekt in het oosten van Oekraïne. ‘De plaats Zjelanne Persje is bevrijd’, aldus het Russische Defensieministerie.
+ Oekraïne en Rusland hebben meer dan 200 krijgsgevangenen uitgewisseld. Dat gebeurde na bemiddeling door de VAE. Rusland bevestigt dat het 103 militairen terugkreeg die gevangen waren genomen in de regio Koersk. Ook Oekraïne kreeg 103
krijgsgevangenen terug, zegt Zelensky. ‘Onze mensen zijn thuis’, schrijft de president.
+ Europese regeringen zouden een eind moeten maken aan de financiële steun voor Oekraiense mannen die in Europa zijn opgevangen en de leeftijd hebben om in militaire dienst te treden, zegt de Poolse minister van Buitenlandse zaken Sikorski.
+ Zelensky meldt dat de inval door zijn Oekraiense troepen in de regio Koersk de uitwisseling van de krijgsgevangenen echt op gang heeft gebracht en versneld. Hij bedankte de strijdkrachten die hebben bijgedragen aan de meest recente gevangenenruil.
+ Een Russische artilleriebeschieting heeft in de strategisch belangrijke stad Pokrovsk een leven gekost melden de plaatselijke autoriteiten. Het Westelijke deel van de stad is onder vuur genomen.
+ Bij Russische aanvallen op regio’s in het zuiden, zuidoosten en oosten van Oekraïne zijn zaterdag zeker 7 mensen om het leven gekomen.
+ De Oekraiense militaire inlichtingendienst liet zaterdag weten dat Noord-Koreaanse hulp aan Rusland intussen voor problemen zorgt op het slagveld. De enorme hoeveelheden artilleriemunitie die Rusland van Pyongyang krijgt, zijn volgens de Oekraiense inlichtingendienst ‘essentieel’ voor de Russische aanvallen op het land.