Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma.29 aug. t/m zo. 4 sept. 2022

21 september 2024, 07:21
Maandag:
+ Het Oekraïense leger heeft het startsein gegeven voor een langverwacht tegenoffensief om de strategische havenstad Cherson te heroveren. ‘Op vele plekken in het zuiden van Oekraïne zijn de strijdkrachten in de aanval gegaan’, meldt de plaatselijke legerleiding. Bij Cherson zou de verdedigingslinie van de Russen maandag doorbroken zijn.
+ De Europese Unie stuurt Oekraïne 5,5 miljoen jodiumtabletten. Die kunnen mensen beschermen tegen radioactieve stoffen die kunnen vrijkomen als het bijvoorbeeld zou misgaan in de belaagde kerncentrale van Zaporizja.
+ Een kritische Russische militair die in een verhaal kritiek uitte op het Russische offensief in Oekraïne heeft in Frankrijk politiek asiel aangevraagd. Volgens hem had Rusland niet het ‘morele recht’ om Oekraïne aan te vallen. Het Russische leger verkeert in belabberde staat en ontbeert professionaliteit, tekende hij op. ‘Het leger is, net als de Russische bevolking doodsbang.’ Volgens hem steunt maar 10% van de soldaten de oorlog.

Dinsdag:
+ Oekraïne hult zich in stilzwijgen over zijn tegenoffensief in het zuiden van het land. Een dag later werd gemeld dat de voorste Russische linies tussen Mikolajiv en Cherson zouden zijn gebroken, verder is het nog gissen naar de concrete vooruitgang en plannen van Kiev.
+ Team van 14 experts van het Internationaal Atoomenergieagentschap gearriveerd in Kiev. De bedoeling is dat ze later deze week de door Rusland bezette kerncentrale van Zaprizja inspecteren.
+ Moskou haalt uit naar ‘discriminerende’ Baltische landen. Rusland veroordeelt de sloop van monumenten uit het Sovjettijdperk in de Baltische staten als ‘onaanvaardbaar en anti Russisch’. De al zeer bekoelde betrekkingen met de 3 EU-lidstaten zullen er alleen maar slechter door worden, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Moskou beschuldigt Letland, Litouwen en Estland ook van vreemdelingenhaat en discriminatie door etnisch Russische minderheden als ‘tweederangs mensen’ te behandelen.
+ Russen ontevreden over de Iraanse gevechtsdrones. De levering werd ontsierd door ernstige technische storingen bij de eerste tests. Intussen krijgen Russen nog verdere training over de drones. De levering werd recentelijk nog bekritiseerd door de VS maar nu lijkt de stemming in Washington door de haperende Iraanse drones toch wat rooskleuriger.
+ De Britse militaire inlichtingendienst meldt dat Oekraïense brigades ‘het gebruik van artillerievuur in de frontlinie in Zuid-Oekraïne hebben verhoogd’ maar stelt tegelijkertijd dat het ‘nog niet mogelijk was om de omvang van de Oekraïense opmars te bevestigen’. Verschillende gebieden zouden al zijn ingenomen waaronder 4 dorpjes rond Kherson aldus een presidentieel adviseur die verder spreekt van een ‘langzame operatie waarmee de vijand uiteindelijk verpletterd wordt’.

Woensdag:
+ Nederland en Duitsland gaan Oekraïners trainen mijnen op te ruimen. Waar de trainingsmissie wordt opgezet is nog onduidelijk, maar de trainers gaan in ieder geval niet naar Oekraïne.
+ Britten: ‘artillerie van groot belang bij de strijd rond Cherson. De Oekraïners trachten met artillerievuur de Russische bevoorradingslijnen te verstoren. Desondanks hebben de Russen meer troepen in Cherson gestationeerd.
+ Russen zeggen dat de Oekraïense tegenaanvallen in het zuiden zijn afgeslagen. Men zou de Oekraïense strijdkrachten ‘zware verliezen’ hebben toegebracht in de regio’s Cherson en Mikolajiv. Er zouden 560 Oekraïense militairen zijn gedood.
+ ‘Steun voor plan om Oekraïense militairen te trainen in de naburige EU-lidstaten. Zo’n trainingsmissie zou een flinke omvang kunnen krijgen, voorzag EU-buitenlandchef Josep Borrell. Er is immers een grote oorlog aan de gang. Oekraïne zou onder meer hulp kunnen gebruiken bij het opleiden van scherpschutters en hospikken.
+ Russische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar voormalig parlementslid Ilja Ponomarov wegens het verspreiden van vermeend nepnieuws over het Russische leger. Het voormalig Doema-lid runt een eigen televisiezender in Kiev. Hij beweerde dat Daria Doegina, de dochter van Doegin was vermoord door een onbekende Russische groepering, het Nationaal Republikeinse Leger.



Donderdag:
+ Het team van het Internationaal Atoomenergieagentschap dat bij de grote kerncentrale in Zaporizja is wordt niet vergezeld door de internationale media, terwijl dat wel de afspraak was. Zelensky zei dat de Russische troepen alleen Russische media hebben doorgelaten.
+ Russische activisten roepen ouders en leraren op deze patriottische nieuwe propagandalessen over de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne te boycotten aangezien dit leerlingen vanaf een leeftijd van 6 jaar oud zou kunnen indoctrineren, schrijft Het Laatste Nieuws.
+ Britten: ‘Oekraïne zet HARM’s in tegen Russische radar. Oekraïne is hiermee in staat om de Russische radar te verstoren dan wel te verwoesten. Zonder radar zou de sterke Russische anti-luchtafweer veel van haar slagkracht verliezen.
+ Rusland begint militaire oefeningen in het oosten van het land. Aan de meerdaagse oefeningen in het verre oosten doen meer dan 50.000 soldaten, 140 vliegtuigen en 60 oorlogsschepen mee. Onderdeel van de oefeningen zijn vlootmanoeuvres in de Japanse Zee. Ook eenheden uit China, India, Wit-Rusland en Syrië nemen deel.

Vrijdag:
+ Graanschip uit Oekraïne is in Bosporus aan de grond gelopen. Het vrachtschip bevat 3.000 ton Oekraïense mais. De 173 meter lange Lady Zehma raakte op drift door problemen met het roer.
+ IAEA komt begin volgende week met een gedetailleerd rapport over de veiligheid van de grote kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. IAEA-chef Rafael Grossi uitte zijn bezorgdheid over de situatie in en rondom het nucleaire complex. Die bezorgdheid is ingegeven door wat Grossi een ‘algemeen bekend feit’ noemde: er wordt flink gevochten in de regio waar de centrale staat.
+ OneWeb, het Britse satellietbedrijf, zet noodgedwongen een last van omgerekend zo’n 230 miljoen euro in de boeken. De onderneming cancelde eerder het plan om tientallen satellieten de ruimte in te brengen na de Russische inval in Oekraïne. Probleem was wel dat deze al waren verscheept. Daarop nam Moskou de satellieten in beslag. De satellieten zouden vanaf een door Rusland gecontroleerd platform in Kazachstan worden gelanceerd.
+ Niet meer dan 15.000 Russische militairen doen mee aan de donderdag begonnen legeroefening Vostok 2022, meldt het Britse ministerie van Defensie op basis van inlichtingen. Volgens Rusland oefenen momenteel 50.000 van zijn militairen. Over het aantal deelnemers zegt Defensie dat dit ongeveer 20% is ten opzichte van de vorige Vostok-oefeningen. Rusland zei maandag dat zijn capaciteit om grote oefeningen te houden niet wordt aangetast door de invasie in buurland Oekraïne.

Zaterdag/zondag:
+ De Britten stellen dat de militaire prestaties van Rusland in Oekraïne duidelijk hebben gemaakt dat het Russische leger ondanks oefeningen zoals Vostok niet in staat is ‘grootschalige, complexe operaties’ uit te voeren. Dergelijke exercities zouden ‘zwaar gescript’ zijn en vooral bedoeld zijn om indruk te maken op Russische leiders en internationaal publiek.
+ Vastgelopen graanschip, met 3.000 ton Oekraïens mais dat donderdag in de Bosporus aan de grond liep, is vrijdagochtend vroeg alweer vlot getrokken. Volgens de gouverneur van Istanbul deden zich aan boord geen ongelukken voor.
+ Oekraïne en Rusland hebben opnieuw krijgsgevangenen uitgewisseld. Volgens de autoriteiten in Kiev zijn er veertien Oekraïense militairen door de Russen vrijgelaten. Het is niet bekend hoeveel Russen er zijn vrijgelaten maar doorgaans gaat het om hetzelfde aantal.
+ De voorzitter van het grote Russische olie- en gasconcern Lukoil, Ravil Maganov is donderdag overleden na een val uit een raam. Er zijn dit jaar al meerdere Russische zakenmensen en energietycoons op mysterieuze wijze om het leven gekomen. De 67-jarige Maganov viel uit een raam op de 6e verdieping van het ziekenhuis waar hij werd behandeld voor hartklachten en depressiviteit. Sommige Russische media zeggen dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Maganov liet zich in maart nog kritisch uit over de Russische invasie. In mei overleed ook een oud-topbestuurder van Lukoil op mysterieuze wijze. (VK)
+ Russische soldaten in Oekraïne krijgen een groot deel van hun soldij niet of te laat uitbetaald. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom de moraal onder Russische militairen laag is, schrijft het Britse ministerie van Defensie.
+ Rusland wil de Europese energiemarkt nog deze winter een genadeklap uitdelen. Zelensky spreekt van een ‘energieoorlog’ waarmee Rusland probeert ‘het normale leven van alle Europeanen te vernietigen’. Dat Gazprom de belangrijkste gaspijpleiding vanwege technische problemen al dagen dichthoudt, is volgens de Europese Commissie een teken dat het Russische staatsbedrijf ‘onbetrouwbaar’ is. De Guardian schrijft dat zelfs in de Koude Oorlog tijd gas van Rusland naar Europa bleef stromen. Dat tekent de ernst van de huidige situatie.
+ Kerncentrale Zaporizja verloor zaterdag verbinding met de laatste grote kabel naar buiten, die 750 kilovolt aan kan. Drie anderen gingen al eerder plat. Oekraïne vertelde de IAEA dat de nieuwe loskoppeling een gevolg was van ‘Russische bombardementen in de zone’.
+ Met houten replica’s van geavanceerde Amerikaanse raketsystemen probeert Oekraïne Russische troepen te misleiden om dure munitie te verspillen. Dat blijkt uit foto’s die de Amerikaanse krant The Washington Post in handen kreeg. Het maakt deel uit van de zogenoemde ‘asymmetrische oorlogsvoering’.