Gelezen!

De week van za 19 juni - za 26 juni

27 juni 2024, 02:15

Zaterdag 19 juni - zaterdag 26 juni


· Beleggers nemen langzaamaan weer afscheid van goud. (FD)

· CDA weer flets op inhoud en niet overtuigend op leiderschap: lokaal nog steeds een grote bestuurderspartij maar landelijk de kruimeldief van de VVD. (FD)

· Duitse evenknie RIVM waarschuwt voor opmars deltavariant. Waarschuwing komt op moment dat grote delen van Europa maatregelen versoepelen. (FD)

· Poetin na afloop van ontmoeting: President Biden is een ervaren staatsman. Hij is heel anders dan Trump. (FD)

· Hamer: formatie zit echt muurvast. Groen links en PvdA zijn onwaarheid van Rutte over Omtzigt nog niet vergeten. (NRC)

· Anne van der Meiden (1929-2021) bracht de bijbel naar het Twents. De Biebel in de Twentse sproake was zijn magnum opus. ‘Ik was vol bewondering’, zegt Finkers die in de begeleidingsgroep van dat project zat. (NRC)

· De toeristen zullen komen want ze moeten uitrusten van anderhalf jaar stilzitten in huis. (Ilja Pfeiffer in NRC)

· Kun je tussen die bomen van meningen in de krant de feiten nog zien staan? Zelfs columnisten beginnen al te klagen dat er te veel columns in de krant staan. En dan staat er ook nog een opiniestuk in. (NRC)

· Europa moet Biden ondersteunen maar niet op Biden leunen. (NRC)

· De dramatische krimp van de overheid is een fabeltje. De overheid dijt alweer jaren feestelijk uit!Het overheersende idee is nu dat we meer overheid nodig hebben en minder markt. Maar een paar vraagtekens hierbij: een breed gedeeld idee is toch dat de overheid er weinig van bakt zoals het ministerie van de Jonge dat compleet door de hoeven is gezakt, aldus de algemene rekenkamer. Uit de rijksbegroting blijkt dat de Staat in de afgelopen halve eeuw steeds verder in de haarvaten van de samenleving is gekropen. Het rijk stuurt met 5 keer zoveel middelen als in de jaren zestig. Van elke euro wordt 40 cent uitgegeven door de staat. Hoezo neo-liberale Staat? (Martin Sommer, VK)

· Wie forceert de doorbraak in de formatie? De formatie zit eigenlijk muurvast en ontbeert een regisseur die partijen dwingt tot een doorbraak. VVD en CDA kunnen met een gerust hart tot in het najaar demissionair doorregeren. (VK)

· Nu het prikken op stoom is gekomen is het toch nog een 7 geworden. Alle 18-plussers kunnen nu een vaccinatieafspraak inplannen. (VK)

· Oud voorzitter van Lagerhuis Bercow (de man van ‘order!!’) stapt over naar Labour. (FD)

· Vaccins zijn niet populair in de achterstandswijken, vooral onder Nederlanders van migrantenafkomst. (VK)

· Verwachte winst Le Pen in Frankrijk blijft uit. (VK)

· België geeft Congo roofkunst terug. (VK)

· Straks 19 fracties in de kamer als Omtzigt uit het CDA vertrekt. (FD)

· CDA op slechts 6 zetels gepeild, minder dan Groen Links.

· Hamer staat te roeren in een taaie massa bestaande uit onwil, chagrijn en powerplay. Af en toe komt er een foto van ongelukkig ogende fractieleiders aan een rechthoek van tafels. (Sheila Sitalsing, VK)

· Rutte en Kaag gaan samen een eerste schets schrijven voor regeerakkoord. De doorbraak in de formatie die Hamer poogde te forceren met een ultimatum is uitgebleven. Daarom zet ze nu Rutte en Kaag samen aan het werk. Het is de ultieme poging de bijna 100 dagen durende impasse te doorbreken. (VK)

· Protestkrant van Hong Kong, Apple-Daily dreigt eind van de week niet te halen. De financiële tegoeden zijn bevroren. (VK)

· Kroongetuige Nabil B. zwijgt ineens in alle talen. Er is iets aan de hand maar niemand mag het weten…(VK)

· ‘Lastpak van jewelste’ Van Agt keert CDA de rug toe vanwege Palestijnse kwestie. (VK)

· Miljarden van rijk nodig voor grootschalige woningbouw anders komen 14 grote bouwlocaties in gevaar. (FD)

· Zwitserland koerst bewust aan op het verbreken van de banden met de Europese Unie: Zwexit dreigt! En dat terwijl men het beste van 2 werelden heeft: totale soevereiniteit op eigen bodem en onbelemmerd toegang tot een markt van 450 miljoen EU burgers. (VK)

· Grondstoffen drastisch goedkoper nu eind van de pandemie in zicht is. Enkel de olieprijs houdt stand.

· Spaanse premier Sanchez laat 9 separatisten Catalonië vrij. (NRC)

· Restauratie Soestdijk via de markt is achteraf discutabel: na 5 jaar nog altijd niet begonnen. Kabinet is nu geadviseerd om Soestdijk terug te kopen en zelf op te knappen. (NRC)

· Betalen om te sparen is dichterbij dan je denkt. Per 1 juli moeten spaarders betalen vanaf een ton. (NRC)

· Kleine winkelier machteloos als huurbaas geen korting geeft: naar de rechter stappen kost meer dan dat het oplevert. Laat dan maar zitten… (FD)

· Derde piek Corona bijna achter de rug: Nederland gelijk aan vakantielanden. (FD)

· Bitcoin maandag onderuit na China’s poging cryptomarkt verder in te tomen via meer toezicht.

· RTL Nederland en Talpa fuseren tot mediapartners: RTL meerderheidsbelang, John de Mol de rest. De fusie bekent dat mediagroep DPG en Vodafone/Ziggo zijn afgevallen. (FD)

· Herstelplan? Hamer noemt het liever wegwerken van achterstallig onderhoud!

· Recordverkoop occasions bezorgt autodealers weer groei. (FD)

· 5 jaar na referendum tasten Britten nog in het duister over gevolgen Brexit. Handel met EU is ingezakt en relatie Londen/Brussel onder hoogspanning. (FD)

· Het vroegpensioen is terug! Steeds meer mensen kunnen 3 jaar eerder stoppen. In meer dan de helft van de recente cao’s zijn vroegpensioenregeling afgesproken. Mensen kunnen 3 jaar voor hun AOW stoppen met werken. (NRC)

· Haast heeft Rutte niet meer met Rutte IV. Rutte heeft al lang geen haast meer en op het Binnenhof hoor ik bij partijen dat kiezers zich ook niet druk maken over de formatie. Veel belangrijker is dat ze weer op het terras kunnen zitten, met vakantie gaan en het EK voetbal, (Petra de Koning, NRC).

· Ergernis in polder neemt toe over impasse rond formatie: vakbonden en werkgevers hekelen gebrek aan leiderschap in politiek Den Haag. Er wordt niets gedaan met het veelomvattende advies over de arbeidsmarkt en het economisch beleid dat ze een paar weken geleden via de SER op de formatietafel hebben gedeponeerd. Woningbouw, stikstofcrisis, energietransitie en klimaatbeleid liggen stil. We hebben een regering nodig die de handschoen oppakt. Nederland komt alleen verder als partijen bereid zijn met elkaar in gesprek te gaan.

· De noodgreep van Hamer kan dus op weinig enthousiasme rekenen: zo moet het dan maar, verzuchtte Wopke Hoekstra…(FD)

· Europese groei beleeft het hoogste tempo in 15 jaar tijd. Inflatiedreiging door hogere prijzen grondstoffen en personeelstekort. Trend ook te zien in VS. (FD)

· Rutte: als Hongarije zich niet aanpast aan EU ‘moeten ze eruit’. EU-top haalt hard uit naar Hongarije. “Ik werd niet op een dag als homo wakker na een reclame gezien te hebben” zei Xavier Bettel, premier Luxemburg. (NRC)

· EU leiders botsen over Merkels idee: een top met Poetin en Loekasjenko krijgt forse dreun van EU in reactie op de arrestatie van activist Roman Pratasevitsj: forse economische maatregelen. (NRC)

· Poetin en Biden hebben afspraken gemaakt over wapenbeperking. Daarmee is een nieuwe koude oorlog niet afgewend. Poetin paait Duitsland in koude oorlog met Amerika; Poetin blijft proberen een wig te drijven tussen de westerse landen. (Hubert Smeets. NRC)

· Al die groene energie, waar laat je die? Het netwerk zit al bomvol. Straks kun je de stroom van je zonnepanelen wellicht niet meer terugleveren aan het net. Of je moet eindeloos wachten op een laadpaal voor je e-auto. (VK)

· Afscheid van het mondkapjes maar wat hebben we eraan gehad? De beste maatregel tegen corona volgens de een, een benauwde muilkorf volgens de ander. Vanaf zaterdag 26 juni hoeven de mondmaskers niet meer op na 8 maanden. (VK)

· Brussel scherpt regels voor gebruik biomassa aan; Europese commissie wil aandeel van omstreden brandstof in energieministers verlagen. (FD)

· DNB: Amerikaanse big tech gevaar voor Europese financiële stabiliteit. Toezichthouder wil meer samenwerking en wil toeleveranciers van banken ook controleren. (FD)

· AEX donderdag weer terug boven de 730 punten met als absolute uitblinker de betalingenverwerker Adyen. Ook de beurzen VS sluiten af met overtuigende winsten. (FD)

Anderen over ‘onze Pieter’

 ‘Omtzigt werd 3juni 2003 als 29-jarige econometrist beëdigd als Tweede Kamerlid. Bij zijn komst waren alle leuke portefeuilles al verdeeld. Toch werd hij tot zijn grote genoegen woordvoerder pensioenen. Zijn collega’s haalden er de neus voor op. Omtzigt begreep niets van dat dedain. Het gaat om de allergrootste pot geld, beschrijft hij in zijn boek. Het markeerde de geïsoleerde positie van het Tweede Kamerlid. De eigenzinnige opstelling werd hoe langer hoe minder gewaardeerd en leidde over en weer tot frustratie aldus Van Hijum. Zo werd hij ‘kaltgestellt’ in 2012 maar met 36750 voorkeurstemmen werd hij toch lid van de Tweede Kamer. Hij voelde zich sindsdien meer volksvertegenwoordiger dan Tweede Kamerlid als onderdeel van een politieke fractie.’ (NRC, Philip de Witt Wijnen)

· ‘Omtzigt belichaamt iets groters en dat was de reden dat zoveel mensen op hem gestemd hebben. De crisis van begin dit jaar ging niet alleen over de kinderopvangtoeslag of over macht en tegenmacht maar ook over wat Omtzigt in zijn 10 voorstellen een nieuw sociaal contract noemde. Omtzigt is nu de klokkenluider van de gapende leegte in het bredere politieke midden.’ (VK, Martin Sommer)

· Hij voelde zich nooit echt thuis in de fractie: dat functioneren binnen de partij is altijd lastig voor hem geweest. Zijn eigenzinnige opstelling ‘leidde over en weer tot frustratie’. Hij werd andersom door veel partijgenoten als een buitenbeentje beschouwd. (NRC)

· ‘Rutte wilde weten waar precies de boosheid zit bij Omtzigt: lees het memo zou ik zeggen: 76 kantjes boosheid over hoe onder Rutte een cultuur is ontstaan van achterkamers en smoren van tegenmacht. (…).
o Wie zijn brief leest kan niet anders dan zich afvragen wat Omtzigt nog zoekt in het CDA. Hij mist ideeën, structuur, leiderschap, onafhankelijkheid en open communicatie. De sfeer ervaart hij soms als ronduit vijandig! (VK, Sita Sitalsing)

· Pieter Omtzigt heeft zijn kritiek zo scherp opgeschreven dat het veel kapot heeft gemaakt. (NRC)

· Over ‘onze Pieter’ had de CDA top het al een tijdje niet meer, maar dat hij uit zichzelf opstapte zal de partij zo goed als zeker niet helpen. De CDA top zag het Tweede Kamerlid uit Enschede al heel lang als bron van onrust maar de vraag is: wat zal zijn vertrek doen met de rest van het CDA, de Tweede Kamer fractie, de afdelingen in het land, de leden: valt de partij uit elkaar? (NRC)