Gelezen!

Het weekoverzicht van 31 juli tot 7 augustus 2021

21 augustus 2024, 07:33

  31 juli – 7 augustus 2021 

· Van auto- en fietsfabrikanten tot technologiebedrijf Nedap: allemaal lopen ze omzet mis door het onderdelentekort. Veel bedrijven gaan dan maar zelf op zoek naar alternatieven. Voorheen waren de levertijden 6 tot 10 weken, nu kan dit oplopen tot 70 of 80 weken! Fietswinkeliers hebben zich ontwikkeld tot heuse jagers op reserveonderdelen. Sommigen hebben zelfs een werknemer vrijgemaakt om van heinde en verre tandwielkasten en kettingen te vinden. Soms wordt overgeschakeld op minder bekende merken. Dan maar even geen Shimano maar wel Sunshine. (FD)

· Een klassiek vakantiefenomeen is terug van weggeweest: de zwarte zaterdag. In het eerste vakantieweekeinde leek die zelfs erger dan ooit! Veel mensen durven niet te vliegen vanwege de onduidelijke en onvoorspelbare maatregelen en intercontinentale vliegvakanties zijn nog nauwelijks mogelijk. De autovakantie lonkt als relatief zeker alternatief. Door de navigatiesystemen hebben Luik, Lille en Lyon een probleem. Automobilisten nemen niet meer de rondweg maar volgen de kortste route dwars door de stad! (FD)

· Van massawerkeloosheid naar personeelstekort, hoe kon dat gebeuren? Het coronavirus is koud op zijn retour of een ‘nieuwe’ crisis bedreigt de arbeidsmarkt: krapte! Personeelstekorten bedreigen nu het economisch herstel. Waar zijn al die werknemers van voor de pandemie gebleven: arbeidsmigranten zijn teruggekeerd naar hun land, Mbo’ers zijn bijvoorbeeld gaan doorleren of doen langer over hun studie en werkenden die doorbetaald zijn via de loonsubsidie NOW zitten nog altijd op de bank. Daarom pleiten sommige economen er daarom voor om de steun per direct te stoppen zodat die groep beschikbaar komt voor de arbeidsmarkt! (VK)

· De noodklok werd weer eens geluid: noodtoestand voor klimaat uitgeroepen! De wetenschappers zien vitale knipperlichten steeds sneller op rood springen: verwoestende overstromingen, hittegolven, bosbranden en orkanen over de hele wereld, hongersnood en droogte in Madagaskar. 14 duizend wetenschappers ten spijt: er zijn mensen die de trend ontkennen. Die bij de eerste (of enige dag) vorst roepen: ‘Hoezo opwarming van de aarde?’ Iedereen die zich zorgen maakt en roept dat we de planeet misschien niet eindeloos moeten uitmelken omdat het de enige is die we hebben zijn in hun ogen hysterische klimaatgekkies. Het enige voordeel van brandend zand: er blijft altijd genoeg over om je kop in te steken. (VK)

· Protest Hong Kong: negen jaar cel! De eerste demonstrant is veroordeeld op grond van de nieuwe veiligheidswet. Zijn hoge straf belooft weinig goeds voor anderen. Dit is het begin van het einde van de vrijheid van meningsuiting in Hongkong zegt Amnesty International. (NRC)

· Europese economie is uit recessie na 2 aaneensluitende kwartalen van krimp, de groei is terug, de inflatie neemt toe en de werkloosheid is in het 2e kwartaal gedaald! Voor het eerst sinds de start van de 2e golf van de coronapandemie groeit de Europese economie weer. Zelfs ietsje harder dan de Amerikaanse en Chinese economie! De werkloosheid in de eurozone daalde met 425.000 mensen tot 12,5 miljoen: 7,7% van de beroepsbevolking. (NRC)

· Privacy boete Amazon door Luxemburgse toezichthouder: driekwart miljard! Het is de grootste boete ooit uitgedeeld door een privacy waakhond in een EU-land. (NRC)

· Leren leven met een virus dat blijft. Dankzij vaccinaties krijgt Europa Corona steeds beter onder controle. Maar de zoektocht naar een nieuw evenwicht is vol onzekerheden. De vragen die in veel landen voorliggen reiken verder dan alleen de zoektocht naar een evenwicht met het virus: ze gaan over de kern van het samenleven! (NRC)

· Deltavariant verspreidt zich door Azië: het aantal besmettingen loopt ‘beangstigend’ snel op. Chinese media zien de ‘meest omvangrijke uitbraak sinds Wuhan! Men vreest dat de variant alsnog het platteland zal bereiken: 27 steden hebben nu te maken met plaatselijke uitbraken. (NRC)

· Engeland lijkt wél weg te komen met heropening. De versoepelingen vallen bijvoorbeeld samen met de zomervakantie waardoor het virus zich niet gemakkelijk onder scholieren kan verspreiden. Het komt dus vooral doordat de timing van premier Johnson beduidend beter is dan die van Rutte en Britten maken ook maar mondjesmaat gebruik van hun herwonnen vrijheden: in een uitgevoerde peiling zei ruim de helft de grote evenementen te mijden en bleef 40% nog altijd weg uit het openbaar vervoer. (FD)

· De Taliban rukken op naar de steden! In Herat, Lashkar en rond Kandahar wordt hevig gevochten sinds de terugtrekking van de VS. Amerikaanse inlichtingsdiensten houden er rekening mee dat de Afghaanse regering binnen 6 maanden in elkaar stort. Na 20 jaar vechten in de bergen heeft de oorlog de grote steden bereikt! De val van de zuidelijke sleutelstad Kandahar, ooit ‘hoofdstad’ van de Taliban zou het begin van het einde kunnen inluiden voor de regering van president Ashraf Ghani. (NRC)

· Na vertrek Amerikanen maakt China zich op voor de hoofdrol in Afghanistan. China profiteert optimaal en plukt zo de vruchten van de Amerikaanse inspanningen in Afghanistan. Topprioriteit is stabiliteit in de Chinese provincie Xinjiang, die grenst aan Afghanistan. De Chinese inspanningen vormen de aftrap voor een ‘groots plan ‘om ook de wijde regio te domineren. (VK)

· Wit-Russische atlete Kristina Tsimanoeskaja onder dwang naar vliegveld Tokio. Ze is bang terug te keren naar Minsk vanwege haar kritiek op de Wit-Russische sportbond en ontsnapte door naar de Japanse politie te stappen! Kreeg een Pools visum. Haar echtgenoot vlucht het land uit. (NRC/VK)

· ‘Nazi’s raus’ bijten de Duitse antivaxers politieagenten toe: in Berlijn werd betoogd tegen de ‘zachte’ vaccinatiedwang die politici voorstaan en meer dan 200.000 Fransen protesteerden tegen de ‘pass sanitaire’. (NRC)

· De Partij voor de Dieren lonkt niet naar een plek in een nieuw kabinet. Invloed uitoefenen kan ook op een andere manier: al sinds 2006 speelt de partij de rol van influencer in de kamer! De partij smeedt ongebruikelijke allianties: de volledige oppositie en Christen Unie steunde de partij in het verzet tegen het vrijhandelsverdrag Mercosur dat ten koste zou gaan van het Amazonegebied, de kleine boeren, dierenwelzijn en mensenrechten. Het verdrag werd zo van tafel geveegd! (NRC)

· China wil af van peperdure privéscholen: een miljardenindustrie met veel buitenlands kapitaal. Gemiddeld gaat zo’n 25% van het budget van een stedelijk gezin op aan onderwijs.

· Helft van de gaslocaties in Groningen is nu gesloten! 11 van de 22 winningslocaties in het Groninger gasveld (bestaande uit Putten en andere infrastructuur) zijn afgesloten en losgekoppeld van het gasproductiesysteem! Uiteindelijk moet de productie uit het Groningenveld worden gestaakt. (FD)

· 1090 km file stond er zaterdag op de Franse autowegen richting vakantiegebieden. Ook op andere Europese autowegen zoals in Duitsland, bij de Gotthardtunnel en in Italië op de A22 van de Brennerpas naar Verona was het druk. (VK)

· Bioboeren zitten zonder bank. Banken weigeren financiering aan een nieuwe generatie boeren die droomt van een duurzaam bedrijf: vooral die bekende boerenbank. Vaak passen de nieuwe plannen niet in de oude regels. ‘De Rabobank heeft gigantisch verdiend aan boeren. Is het gek om te vragen dat ze ook een bijdrage leveren aan de transitie van de landbouw?’ Vroeger kende de bank de boeren. Als je een aanvraag indiende kwam de voorzitter langs. Nu komt er een ‘snotneus’ met een laptop. (VK)

· Pfizer, BioNTech en Moderna hebben de prijs van hun coronavaccin met 25% verhoogd! (FD)

· Kwart minder auto’s verkocht in juli t.o.v. zelfde periode vorig jaar. Leveringsproblemen veroorzaakt door het wereldwijde chiptekort. (FD)

· De stilte in de formatie is een veeg teken. Als er half oktober geen kabinet is hebben de politici gefaald en heeft het volk recht op nieuwe verkiezingen. Zijn de onderhandelaars met bier en bitterballen vakantie aan het vieren? Niets wijst erop dat haast wordt gemaakt in de kabinetsformatie. En dat terwijl het politieke klimaat is vergiftigd en steeds blokkades worden opgeworpen. Halsstarrig blijven partijen elkaar uitsluiten. De stilte is beschamend! (VK)

· Het kuddegedrag van mediaschapen is aangeboren: eerst werd Thierry Baudet veel te hoog in het zadel gehesen. Nu is het weer Caroline van der Plas. Voor de AD-rubriek ‘Vissen met Jan’ had verslaggever Jan Hoedeman, ooit van deze krant, Van der Plas binnen gehengeld. U hebt over media-aandacht niet te klagen besloot hij; zij: ‘het is leuk maar ik zit er niet op te wachten’, alsof ze er niets aan kon doen, alsof ze zichzelf niet in de kijker twittert en al van haar kamerentree een mediamomentje maakte met een geleende trekker. Alsof ze niet op elk mediaverzoek gretig ‘ja’ zegt! (VK)

· Rijbewijstheorie-examen voor veel jongeren een te grote opgave: de slagingspercentages zijn laag. ‘God, wat heeft het me een hoop geld gekost’, zegt Lisa Helvesteijn (23) die 5 jaar geleden haar 1e poging waagde, ze is de tel kwijt! In 2002 lag het percentage nog op 56%, nu op 40%. Volgens CBR-directeur Pechtold is het verkeer complexer, dat vraagt om een doorwrochte toetsing. (VK)

· Sunweb hoeft Corendon niet over te nemen: beide touroperators gaan en zelfstandig verder. 1,2 miljard omzet zou de samensmelting hebben opgeleverd. (VK)

· Toenemende zorgen over gastoevoer naar Nederland. Gedaalde aardgasproductie in Groningen leidt tot afhankelijkheid van buitenland! De Nederlandse gasbergingen zijn na Oostenrijk nu het leegst van alle landen in de Europese Unie. De leveringszekerheid van gas in Nederland staat onder druk. De hoge prijs kan een fors hogere gasrekening voor huishoudens betekenen. (FD)

· China ziet gaming als opium van het volk: Tencent keldert op de beurs! Zonder China te noemen kondigden Tencent beperkingen aan voor spelers van onder de 12 jaar.! Prosus dat 29% van de aandelen bezit daalde mee. (FD)

· Dinsdag nieuw record voor AEX: 760,08!(FD)
Woensdag opnieuw record AEX: 766,24! (FD)
Donderdag: weer nieuw record AEX: 768,23 (FD)

· Libanese top was dodelijk nalatig en legde waarschuwing na waarschuwing naast zich neer! Een jaar na de vernietigende explosie in de haven, waarbij 218 mensen omkwamen, is er nauwelijks iemand verantwoordelijk gehouden. Onderzoekers die achter politici aangaan worden gedwarsboomd! (NRC)

· Coronapiek in de ziekenhuizen lijkt bereikt maar nog veel tests zijn positief. De golf werd gekeerd met een in vergelijking met voorgaande golven relatief kleine ingreep: op 9 juli werd het nachtleven in de horeca gesloten! (NRC)

· Het vaccin weigeren, de gevolgen daarvan ondervinden en dan toegeven dat je een fout hebt gemaakt: steeds meer spijtoptanten spreken zich uit, ‘mijn ogen zijn geopend.’ Jefferson van der Heijden wilde geen prik en werd ernstig ziek. ‘Mensen moeten mijn verhaal horen, ik ben gered door het ziekenhuis, ik heb veel geluk gehad! Het is gelul als je denkt: ik ben gezond, ik kan het aan.Iedereen kan het krijgen. En je kunt er dood aan gaan! Artsen treffen gruwelijk zieke patiënten op de IC’s aan. Dan komt de eerlijkheid boven: ze vertellen dan: ik ben verkeerd beïnvloed.’

· Amazon loost splinternieuwe onverkochte artikelen op de vuilstort. Ze krijgen het label ‘destroy’. De firma belooft nu beterschap. Britse journslisten onthulden vorige maand dat miljoenen retourzendingen bij terugkomst in het distributiecentrum worden vernietigd. (VK)

· TV-kijker loopt niet warm voor Olympische Spelen, de belangstelling van kijkers voor de Zomerspelen neemt al jaren af. Lege tribunes zorgen ook in de woonkamer voor weinig sfeer. De tv-zenders zitten met dure rechten en ontevreden adverteerders. (FD)

· Inflatie zakt naar 1,4% door lagere woninghuren en vakantieprijzen. In juni lag de inflatie nog op 2,0%. (FD)

· Peter R. de Vries heeft op 1 maart van dit jaar een WhatsApp bericht gekregen van een veiligheidsdeskundige van de politie waarin werd gesteld dat er geen directe aanleiding was om de beveiliging op te schalen! Volgens de advocaten De Jong en Schouten heeft de overheid weinig geleerd van de moord op Wiersum. De overheid is nog altijd naïef bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad in Nederland! (NRC)

· Helft van alle nieuwe auto’s in de VS moet vanaf 2030 elektrisch zijn! Joe Biden kondigde donderdag de klimaatdoelen aan voor de Amerikaanse auto-industrie. (NRC)

· De Pride begon 25 jaar geleden als ode aan de verdraagzaamheid. Nu is het een protest tegen intolerantie! Het was een zorgeloos feestje: nu een grimmige protestmars! Amsterdam krijgt meer kleur, maar haalt ook meer conservatieve ideeën binnen zegt Siep de Haan, medeoprichter Amsterdam Pride. (VK)