Gelezen!

Het weekoverzicht van maandag 1 t/m zondag 7 november

21 november 2024, 07:35
  ‘Werkgever moet kunnen vragen om coronabewijs’ om het aantal coronabesmettingen omlaag te brengen. Daarvoor pleit Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. ‘Liever vandaag dan morgen’ zou hiervoor de wet moeten worden aangepast, zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof. Met 8219 besmettingen werd zondag ook de hoogste piek gehaald sinds 19 juli. (FD)
………………………………….

De consument moet kerstballen en champagne dit jaar op tijd inslaan. Winkeliers knijpen ‘m voor de topmaand december want lege schappen dreigen door vertraging bij import. Op tijd inkopen is dus het devies voor de consumenten. (FD)
…………………………………

‘Draai naar duurzaamheid houdt de grondstoffen nog jaren duur’. Het aanbod blijft achter. Door de energietransitie wordt er minder geïnvesteerd in fossiele brandstoffen als olie en gas. Banken en beleggers willen er simpelweg geen geld meer in steken. Grondstoffenbelegger Mathew Kaleel denkt dan ook dat de prijzen nog 3 tot 5 jaar hoog blijven! (FD)
…………………………………..

‘Bij voetbal lijkt geweld erbij te horen’. De ene na de andere voetbalwedstrijd wordt ontsierd door excessief supportersgeweld. ‘Waarom laten we dat allemaal maar gebeuren’ zegt de Bredase burgemeester Paul Depla. Bij een spoedoverleg zal hij pleiten voor een harde hand.: ‘Als ik dit soort ellende in een café meemaak dan sluit ik de tent voor een paar weken.’ (VK)
………………………………….

Hooggerechtshof VS: religieuze gronden geven geen recht op uitzondering vaccinatieplicht. Zorgmedewerkers in de Amerikaanse staat Maine kunnen geen beroep doen op de vrijheid van godsdienst om de vaccinatieplicht te omzeilen. In een opmerkelijke uitspraak stelt het overwegend conservatieve Amerikaanse Hooggerechtshof dat een vaccinatieplicht gerechtvaardigd is om in de coronacrisis de gezondheid en veiligheid van iedereen te beschermen. (VK)
………………………………….

De coronavaccins zijn een lakmoesproef voor het sociale kapitaal en het burgerschap in Nederland. Die waren en zijn in Nederland nog altijd groot, maar door de aan sociale media verbonden narcismepandemie groeit de groep mensen die het burgerschap verwerpt in een zorgelijk tempo. Dat zoiets relatief onbenulligs als een vaccin tegen een nieuwe ziekte al leidt tot complete gekte, laat zien hoe snel de giftige mix van sociale media, narcisme en decadentie het sociale kapitaal kunnen aantasten. Wie de basisregels van het goed burgerschap niet respecteert verdient ook geen plek in het publieke debat. Vaccinweigeraars zijn vooral een symptoom van de door de sociale media opvlambare sociale rot, waarmee de coronacrisis steeds minder een gezondheidscrisis maar eerder een burgerschapscrisis is. Als we érgens een debat over zouden moeten voeren, dan zou het dà¡à¡rover moet zijn, schrijft Sander Schimmelpenninck in de VK.
……………………………………..

Duitse politici bewijzen dat een snelle formatie best kan! Vrijdag bereikte de Nederlandse politiek een nieuw record. De huidige formatie is de langste sinds de 2e wereldoorlog. Het vorige record stond op naam van Rutte III: 225 dagen. De onderhandelingen duren zo lang dat sommigen zelfs terugverlangen naar een rol voor de koning in het formatieproces. Hij zou de onderhandelende partijen een spiegel kunnen voorhouden en met zachte hand partijen kunnen dwingen te leveren. Duitse politici kijken met verbazing naar de Nederlandse impasse. Zij hebben helemaal geen informateur nodig. Daar regelen de partijen het zelf. En ze doen er veel minder lang over dan bij ons. In Duitsland wordt een absolute noodzaak gevoeld om snel een nieuw kabinet te hebben dat ‘handlungsfà¤hig’ is en dat ook in de EU besluiten kan nemen. De Europese Raad gaat er dan ook van uit dat er begin december een nieuw kabinet is. Ze hebben immers al afscheid genomen van Merkel terwijl de volgende EU-top gepland staat voor 16 en 17 december, met dus hoogstwaarschijnlijk Olaf Scholtz als Duitse regeringsleider. (NRC)
…………………………………….

Het geduld van 2e Kamervoorzitter Vera Bergkamp raakt op. Ze wil na 7 maanden wel eens weten wanneer er een einde aan deze formatie komt. Maandag stuurde ze een brief aan de informateurs Remkes en Koolmees. Het geduld raakt op, was de boodschap. In de Kamer én de samenleving. Bergkamp wil een tijdspad van de informateurs. (FD)
……………………………………

Weinig vertrouwen in de overheid. Nederland is nu een laagvertrouwensamenleving geworden. Slechts 30% van de Nederlanders zegt nog vertrouwen te hebben in de overheid tegen bijna 70% anderhalf jaar geleden. Opvallend genoeg ligt de oorzaak niet bij het coronabeleid maar bij een bredere onvrede over de daadkracht van de overheid. (FD)
……………………………………

Ongevaccineerde raakt thuis eerder besmet! Met een coronapatiënt in huis bieden vaccins zo’n 34% bescherming tegen infectie. Ongevaccineerde personen lopen een groter risico besmet te raken door een coronapatiënt binnen hun huishouden, aldus het Britse wetenschappelijke blad The Lancet Infections Diseases. (NRC)
…………………………………….

Politie schetst ander beeld, met zelfgemaakte dronebeelden, van wat er gebeurde 2 weken geleden op de Rotterdamse Erasmusbrug. Volgens tientallen filmpjes op sociale media sloegen politieagenten daar hard in op deelnemers van een woonprotest. Maar nu zijn er ook beelden uit de lucht waarop het tegenovergestelde te zien is: demonstranten belagen de politie. De dronebeelden tonen hoe demonstranten een houten huisje op wielen naar een rij ME’ers duwen als een soort stormram waarna demonstranten zich door de linie heen beuken. Politiechef Westerbeke zegt dat het laat zien dat de politie slechts reageerde op provocaties van demonstranten. (NRC)
…………………………………..

Nederlandse providers hebben waardevolle telefoons uit al hun winkels verwijderd. Aanleiding is een recente overvalgolf na de introductie van de nieuwe iPhone-modellen waarbij personeel bedreigd werd met vuurwapens. (NRC)
……………………………………

PvdA zet kabinet onder druk: ‘gezonde fondsen kunnen pensioenen al snel verhogen’. Nu deze er voor het eerst in jaren zichtbaar beter voorstaan, voert de PvdA de druk op: met een wetswijziging moet verhoging van veel pensioenen per 1 januari 2022 mogelijk worden. Anders trekt de partij haar steun aan het pensioenakkoord in. 1.737 miljard euro bedraagt het totale opgepotte pensioenvermogen. Tien jaar geleden was dat nog 750 miljard euro (VK)
…………………………………….

1 centimeter steeg de zeespiegel het afgelopen decennium door het geleidelijk verdwijnen van de ijskap op Groenland. Daar smolt zo’n 3.500 miljard ton ijs! Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Communications. (VK)
……………………………………..

Rijksambtenaren krijgen eens in de 5 jaar een vergoeding om hun thuiswerkplek in te richten en te stofferen. Daarnaast kunnen zij rekenen op een loonsverhoging van 2%. De thuiswerkregelingen rukken op in de cao’s vanwege de coronacrisis. (VK)
…………………………………….

6,2 miljard subsidie voor vaste lasten werd uitgekeerd aan bedrijven. 351.000 getroffen ondernemers deden een beroep op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) De meeste steun ging naar de horeca, handel, cultuur, sport en recreatie. Tijdens de 2e lockdown werd de meeste subsidie uitgekeerd. (VK)
…………………………………….

Toezichthouders willen ingrijpen op de cryptomarkt. Voor de zogenoemde stablecoins moeten zo snel mogelijk strenge bankregels gaan gelden. De Amerikaanse marktentoezichthouders sluiten het net ronde reservevaluta’s van de cryptowereld. Ze zijn bang dat de stablecoins, die een-op-een gedekt zouden moeten zijn door de dollar een breed publiek bereiken zonder dat het toezicht op orde is. De munten zijn nu nog bij uitstek aantrekkelijk voor witwassen en terrorismefinanciering. Ook zijn stablecoins onderpand bij zeer risicovolle cryptohandel. Een gebrekkige dekking kan volgens de toezichthouders leiden tot financiële instabiliteit. (FD)
……………………………………..

Mondkapjes en coronapas vaker verplicht. Het kabinet scherpt de coronamaatregelen aan. De coronapas is nu ook verplicht bij musea en op terrassen. De supermarkt is nu weer alleen toegankelijk met een mondkap. De maatregelen gelden vanaf zaterdag 6 november. Per direct geldt ook het advies om de helft van de tijd thuis te werken, om anderhalve meter afstand te houden en om drukte onderweg en in de spits te vermijden. Dit maakten Hugo de Jonge en Mark Rutte bekend tijdens de persconferentie van dinsdag. Rutte benadrukte dat dat de regering veel adviezen en belangen moet afwegen. Dat betekent dat het onmogelijk is om aan al die belangen recht te doen. ‘Alles wat met corona te maken heeft, leidt tot steeds meer discussie in de samenleving’, zei demissionair premier Rutte. (FD)
………………………………………

Boa’s in de rol van mystery guests. De buitengewoon opsporingsambtenaren moet strenger controleren. Nu de besmettingen toenemen wil het kabinet strenger zijn. Wél handhaven, en boetes of zelfs sluitingen opleggen aan weigerende ondernemers. Ook het aantal plekken waar het tonen van de coronapas verplicht is, wordt fors uitgebreid, maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend. De voorzitter van de Nederlandse Boa bond zegt:’ het is ingewikkeld maar het kà¡n. (NRC)
………………………………………

Het kabinet hoopt op de alertheid van de bevolking. Mochten de maatregelen niet helpen dan dreigen er op korte termijn zwaardere maatregelen zoals een coronapas voor werknemers. (VK)
………………………………………

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema lag onder vuur omdat ze geen handhavers wilde sturen naar café’s en restaurants die de coronapas niet controleren. Een groot misverstand zegt ze. “Ik zei dat er een grens zat aan de handhaving.” Ze is ‘not amused’ dat het bovenstaande nu opnieuw rondzingt maar ‘we kunnen niet bij alle 7.000 horecagelegenheden een bromsnor neerzetten’. “Wij zullen de nieuwe maatregelen volgen want we willen het openbare leven openhouden. Ik doe daarom een appel op de bevolking. Als je naar een sportschool of restaurant gaat besef dan dat je zo’n ondernemer in een onmogelijk parket brengt als je naar binnen wilt zonder je te laten controleren, je brengt hem in grote problemen.” (VK)
………………………………….

Sterfte door covid neemt weer toe. Het RIVM meldt deze week 102 sterfgevallen, een week eerder 78. Het percentage positieve testen wijst op een onderschatting van de besmettingsgraad. Het aantal besmettingen steeg afgelopen week met 40% naar gemiddeld 7711 per dag. Bijna driekwart van de positief geteste personen liep het virus thuis op van huisgenoten of bezoek. Horeca vermoedelijk geen grote besmettingshaard: 3,8%. Een uitzondering daargelaten zoals het Amsterdam Dance Event waar ruim 1000 besmettingen werden geconstateerd. (VK)
……………………………………..

Advocaat-generaal legt een bom onder de vermogensbelasting! De vermogensrendementsheffing is in strijd met het Europese Recht. Het einde aan de hoge belasting op spaartegoeden is mogelijk in zicht. De advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseert om de bezwaren tegen de sinds 2017 gewijzigde vermogenstaks massaal toe te wijzen. De belastingaanslagen moeten volgens hem worden vernietigd omdat de fiscus er ten onrechte van uit gaat dat belastingbetalers een vast deel van hun vermogen beleggen.
Het zou een doorbraak betekenen in een langjarige juridische strijd rond de vermogensbelasting als de Hoge Raad het maandag gepubliceerde advies van de advocaat-generaal volgt. Deze kwam tot zijn conclusie in een massale bezwaarprocedure die de Bond voert tegen de heffing in box 3 van de inkomstenbelasting. (FD)
……………………………………..

Na de cheque verdwijnt nu ook de acceptgiro. Het vooruitzicht is dat er in2023 nog slechts 2 miljoen betalingen per acceptgiro worden gedaan en dat is voor Currence genoeg reden om ermee te stoppen. Per 1 juni 2023 worden er dus geen acceptgiro’s meer verstuurd. (FD)
……………………………………..

Het aantal geldautomaten is de afgelopen jaren met 40% afgenomen tot 5558 halverwege dit jaar. Ze zien er ook anders uit. De 3 grote banken ABN/AMRO, RABO en ING hebben niet langer hun eigen geldautomaten aan de gevels hangen maar zijn gaan samenwerken onder de naam ‘Geldmaat’. De kanariegele automaten hebben de logo’s en de kleuren van de 3 banken inmiddels vervangen. Sinds 1 oktober zijn er ook geen geldautomaten meer te vinden in de bankkantoren van de grote drie. Er wordt wel de norm gehanteerd dat er overal in Nederland in een straal van 5 kilometer een geldautomaat te vinden moet zijn. Ook in dunbevolkte gebieden. (NRC)
……………………………………….

Gezondheidsraad adviseert een 3e prik voor 60-plussers en zorgwerkers. Alle 4,5 miljoen Nederlanders ouder dan 60 jaar moete een 3e coronavaccin aangeboden krijgen. Op die manier moet hun bescherming tegen het virus extra worden versterkt. Dit stelt de Gezondheidsraad in een dinsdag verschenen advies aan minister De Jonge. (VK)
……………………………………….

Een kabinet dat grip heeft op de situatie – daar ontbreekt het hieraan! Vergelijkingen met andere landen gaan al snel mank, maar kijk nou toch eens naar de Denen. Dinsdag lagen daar 255 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 32 op de ic. Ook met een bevolking die 3 keer zo klein is, is dat veel minder dan in Nederland (240 mensen op de ic) zeker in de wetenschap dat Denemarken sinds de zomer nauwelijks coronamaatregelen meer kent. Dat is geen natuurverschijnsel. In Denemarken was begin september al 96% van de 50-plussers gevaccineerd. Dat percentage is hier nu zelfs bij de 80-plussers nog niet in zicht. Ook het dringende verzoek aan het zorgpersoneel om zich één keer per week te laten testen (wie ongevaccineerd is 2 keer per week) is daar zonder veel protest ter harte genomen.
Vertrouwen in de overheid speelt daarin een grote rol. De Denen waren eerder met de lockdown, eerder met controles bij de grens, eerder met grootschalig testen, eerder met vaccineren, eerder met de coronapas en eerder met het verbannen van de vaccins van Astra Zeneca en Janssen toen daarover gerede twijfels waren. Dat geeft veel Denen het vertrouwen dat de overheid greep heeft op de situatie, Die indruk zullen Rutte en De Jonge nu ook snel moeten gaan wekken, anders is dit pas het begin van een chagrijnige winter. (VK)
……………………………………

Amsterdam wil beleggers van een groot deel van de woningmarkt weren. Het idee is om voor woningen met een WOZ-waarde tot en met €512.000 een ‘zelfwoonplicht’ gelden, zodat ze niet meer opgekocht kunnen worden door beleggers. Daarmee gaat de voorgestelde opkoopbescherming volgens het college gelden voor 60% van de koopwoningen in Amsterdam. (FD)
……………………………………….

De FED heeft woensdag besloten de noodsteun aan de Amerikaanse economie af te bouwen. Volgens de beleidsmakers is er voldoende progressie geboekt op het gebied van werkgelegenheid en inflatie. Aandelen stegen na het besluit terwijl obligaties daalden, net als de dollar. De FED gaat elke maand voor $15 mrd minder obligaties opkopen. (FD)
…………………………………….

Volledige vaccinatie beschermt beter tegen corona dan ongevaccineerd genezen te zijn van Covid-19. Voor herstelde ongevaccineerden blijkt het risico 2 keer zo groot om met een herinfectie in het ziekenhuis te belanden dan voor gevaccineerden met een zogeheten eerste doorbraakinfectie. Dat concluderen onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention. Het onderzoek maakt duidelijk dat een doorgemaakte infectie ten onrechte als prima bescherming tegen het coronavirus wordt beschouwd. (NRC)
……………………………………..

Onder druk van de tweede Kamer is de coronapas toch niet nodig op het sportveld, wél in de kleedkamer. (VK)
……………………………………..

Een Republikein won dinsdag de gouverneursrace in Virginia na een campagne over vermeende linkse indoctrinatie op scholen. De Republikeinse kandidaat won ook door ex-president Trump wat op afstand te houden. De democraat Eric Adams won de burgemeestersverkiezing in New York. In Boston kozen de bewoners voor het eerst in 200 jaar geen witte man als burgemeester, maar Michelle Wu, een vrouw met een Aziatische achtergrond en zeer progressieve campagnebeloften. (NRC)
……………………………………..

Tabaksindustrie lobbyt vermomd als burgerbeweging. Zij proberen onder het mom van consumentenorganisaties onderhandelingen over strenger internationaal tabaksbeleid te beïnvloeden. World Vapers Alliance (WVA) en het Consumer Choice Center (CCC) presenteren zich als burgerbewegingen die opkomen voor de rechten van de consumenten van nicotineproducten, zoals elektronische sigaretten maar in werkelijkheid zijn het lobbygroepen die gefinancierd worden door British American Tobacco, Philip Morris International, Altria, en Japan Tobacco International. Deze zomer voerde de WVA-campagne bij de 2e kamer. (NRC)
……………………………………..

Advies OMT: houd rekening met 1.000 patiënten op de IC’s rond de kerst. Ook mét maatregelen kan het aantal ic-patiënten dan in de honderden lopen. Alle reden om voorbereidingen te treffen, waarbij zelfs het ‘sluiten van niet essentiële sectoren’ weer in zicht komt. Ernst Kuipers wees op de enorme acceleratie van het aantal ziekenhuis-en-ic-opnamen die eind oktober op gang is gekomen. ‘De piek die eigenlijk pas was voorzien voor januari kunnen we zo maar nu al halen’. (NRC)
……………………………………..

ZZP tarieven schieten omhoog; de lonen van werknemers blijven achter. Terwijl de inflatie in Nederland het hoogste niveau in bijna 20 jaar aantikt, tekent zich een scherpe tweedeling af tussen de lonen van werknemers en de tarieven van de ZZP’ers. Zij kunnen flink hogere tarieven vragen (3,5% tot 7%), terwijl cao-lonen de prijsontwikkeling niet kunnen bijbenen.
In de bediening zijn de uurtarieven soms zelfs met 35% gestegen! De cao-lonen zijn in oktober gemiddeld met slechts 2,15% gestegen terwijl het leven 3,4% duurder is geworden. (FD)
…………………………………….

Particulieren nemen te grote risico’s bij beleggen. Vanwege de lage rente kiezen meer mensen voor beleggen. 1 miljoen huishoudens in Nederland beleggen nu zonder advies. De AFM waarschuwt voor problemen als de markt omslaat. 120.000 particuliere beleggers lopen grote risico’s in de financiële problemen te komen als de stemming op de beurzen en de woningmarkten omslaat. Ze denken vermogen op te bouwen door risicovol te beleggen maar er zijn tekenen van oververhitting zegt AFM-voorzitter Laura van Geest. (FD)
…………………………………….

Er komt een fundamentele herbezinning op de relatie tussen de overheid en de landsadvocaat Pels Rijcken. Een adviescommissie onderzoekt met wie de staat in zee moet en de werkcultuur wordt ook nader onderzocht. Er zou een partner rondlopen die zwarte mensen ‘negers’ noemt en Chinezen ‘spleetogen’ Dit komt bovenop het toch al zo schokkende fraudeschandaal rond notaris Frank Oranje die over een periode van 18 jaar €11 miljoen van kanten verduisterde. Daar zat ook geld bij van de overheid. (FD)
……………………………………..

Rusland heeft zijn onafhankelijke pers aan banden gelegd en lijkt met de uitzetting van Volkskrant-correspondent Tom Vennink nu aan de buitenlandse pers te beginnen. Het Kremlin is zenuwachtig naar aanleiding van de recente Doemaverkiezingen en kijkt al naar de presidentsverkiezingen van 2024. Nederlandse correspondenten ervaren die toegenomen druk. Ze moeten hun stukken opsturen en worden tegengewerkt. (VK)
……………………………………….

Nederland haakt niet aan bij de landen die stoppen met publieke steun voor fossiele energieprojecten. In de 2e kamer en daarbuiten klinkt kritiek. Onbegrip en verontwaardiging bij de klimaatbeweging. Nederland heeft de mond vol van plannen om de financiële steun aan fossiele projecten elders ter wereld te staken, maar als het erop aankomt, geeft het kabinet niet thuis. Zo bezien althans verschillende actiegroepen, waaronder Milieudefensie, de weigering van Nederland om tijdens de klimaattop in Glasgow een verklaring te ondertekenen waarin ruim 20 landen de intentie uitspreken dat ze vanaf eind volgend jaar een einde maken aan publieke steun voor fossiele energieprojecten. (NRC)
………………………………………….

Pfizer claimt successcore van 89% met een nieuwe covidremmer. De virusremmer moet thuis worden ingenomen, een paar dagen na de 1e covidverschijnselen. Volgens Pfizer verkleint de pil het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen bij hoog risicopatiënten met 89%! Farmaceut Merck heeft ook een virusremmer in pilvorm welke is goedgekeurd in de VK en ook al in gebruik is. Deze pil geeft echter een lagere score: 50% (NRC)

……………………………………………

China aast op de Taiwanese kroonjuwelen. Bijna dagelijks stuurt Peking gevechtsvliegtuigen naar Taiwan. Het eiland vreest een Chinese invasie. Wat vaststaat: een oorlog zou een ramp zijn voor de wereldeconomie, want Taiwan is hofleverancier van halfgeleiders. Experts betwijfelen of de Chinese leider Xi Jinping een invasie van Taiwan aandurft. Martijn Rasser, senior fellow denktank CNAS zegt: “Technologisch heeft Taiwan een enorme voorsprong. Dat maakt het een juicy target”. Xi benadrukte vorige maand dat Peking de voorkeur geeft aan een ‘vreedzame oplossing’ maar de kans dat Taiwan zich vrijwillig aansluit is verkeken na de gebeurtenissen in Hong Kong. Ze hebben gezien dat het principe ‘1 land, 2 systemen’ niet werkt’. Vrijdag bleek dat China een zwarte lijst heeft opgesteld met namen van vooraanstaande Taiwanezen die fanatiek voor onafhankelijkheid zijn. Ook de premier Su Tseng Chang, staat op de lijst. Zij mogen China niet meer in. (FD)
………………………………………

AOW-leeftijd blijft op 67 jaar voor 2027. Voor de jaren 2024, 2025 en 2026 staat de AOW-leeftijd al op 67 jaar. (FD)
……………………………………..

Zuid-Limburg en Brabant beginnen ‘gewoon de elfde van de elfde’ aan het carnavalsseizoen anders dan in Noord- en Midden-Limburg. Ook Noord-Brabant kiest ervoor de festiviteiten niet te verbieden. (VK)
……………………………………..

Afdelingen spoedhulp staan op omvallen. De spoedeisende-hulpafdelingen (seh’s) dreigen te bezwijken nu de nieuwe golf van coronapatiënten aanzwelt. Terwijl het aantal patiënten dat zich meldt toeneemt, is er juist minder personeel om hen op te vangen. “De extreme drukte is onaanvaardbaar. Het einde van wat we aankunnen is in zicht”, zegt Tanja van Roosmalen, Hoofd SEH in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Er zijn nauwelijks bedden beschikbaar om patiënten vanaf de spoedeisende eerste hulp te kunnen doorverwijzen. Zo dreigen de seh’s over te lopen. Daarvoor waarschuwen artsen en verpleegkundigen. Het is 5 voor 12. Men lijkt niet te beseffen wat er gebeurt als dit zo doorgaat en de griep er ook nog bij komt. Dan moeten we kiezen wie er nog in aanmerking komt voor acute zorg. Artsen zullen dan heel vervelende keuzes moeten maken. (VK)
……………………………………..

De moeilijkheden van Biden zijn slecht voor de VS en voor de wereld. Hij wist de verdeeldheid in zijn partij niet te doorbreken. Over zijn ambitieuze pakket met investeringen in infrastructuur, klimaat en sociale zekerheid wordt in het Congres al maanden gesteggeld. De chaotische aftocht uit Afghanistan wierp een smet op Bidens imago als bekwame en ervaren leider die Amerika zou verlossen van de grillige amateur Trump. Maar vergeleken bij Trump blijft hij een verademing, niet alleen in stijl maar ook in beleid. De Amerikaanse klimaatplannen blijven achter bij de verwachtingen maar Biden neemt het klimaat in ieder geval serieus. Zijn ambitieuze investeringen zijn flink uitgekleed door het Congres maar ze bevatten nog altijd belangrijke verbeteringen voor gewone Amerikanen zoals voorschoolse opvang en een vorm van kinderbijslag. In Virginia en New Jersey verloren de Democraten veel kiezers die in 2020 op Biden stemden om Trump tegen te houden. Het verlies is een waarschuwing maar alles zal anders zijn als Trump inderdaad terugkeert in 2024. Dan hebben de Democraten hun belangrijkste wapen terug: de angst voor een machtsgreep van een vulgaire, grillige en ondemocratische politicus. (VK)
………………………………………

ABBA biedt een enkele reis naar de jaren zeventig. ABBA is terug met het nieuwe album ‘Voyage’- maar ook terug in de tijd: voor ABBA is het voor altijd 1978. Anni Frid en Agnetha klinken nog net zo soepel als destijds. Het vrijdag verschenen ‘Voyage’ biedt, zoals de fans waarschijnlijk hoopten een gulle greep uit de vertrouwde kwaliteiten waarin zang, arrangementen en melodie tot een verfijnde constellatie waren samengesmeed. Wat ingewikkeld was wist ABBA simpel te laten klinken. Bij ABBA vonden flair en popperfectie elkaar en op ‘Voyage’ zijn ze er weer: de melodieën, zang en schwung. Als we straks een concert bijwonen (tussen mei en december 196 optredens in Londen) stamt de techniek uit 2022 maar zullen de muzikanten eruitzien en bewegen alsof het 1980 is (de avatars krijgen het uiterlijk van de jongere versies van de bandleden). Is het dan 1980 of 2022? (NRC)
…………………………………………..

Van een overheid die meer energie lijkt te steken in het verbergen van fouten dan in het zelf pro-actief erkennen of goedmaken ervan gaat het verkeerde signaal uit. Het voedt het complot denken (‘ze zullen wel iets te verbergen hebben’) en het schaadt de publieke ruimte (‘als de staat huichelt dan mogen wij dat ook’). Sinds de Toeslagenaffaire is er veel gesproken over de noodzaak van een nieuwe bestuurscultuur en van het helen van de relatie tussen overheid en burger. Daarvoor hoeft niet gewacht te worden op de uitkomst van de formatie. Ministeries zouden de nieuwe bestuurscultuur nu al, zonder treuzelen, in praktijk kunnen brengen. Juist de overheid moet het goede voorbeeld geven en zich verre houden van de vraag wat politiek al dan niet schadelijk zou kunnen zijn. (NRC)