Gelezen!
Het weekoverzicht van maandag 15 t/m zondag 21 november
(van ma. 15 t/m zo. 21 nov. 2021)
De supermachten bepalen uitkomst van afgezwakt klimaatakkoord. De VN-klimaattop in Glasgow leverde niet de historische overeenkomst op waarop was gehoopt. Toch is er vooruitgang geboekt in het tegengaan van de opwarming van de aarde. Achter gesloten deuren speelden vijf wereldmachten in de laatste uren een hoofdrol. Op het laatste moment komen China en India onverwachts met een bezwaar op de slotverklaring. Zij willen liever dat in de tekst staat dat steenkool ‘afgebouwd’ moet worden in plaats van ‘uitgefaseerd’. Het is een minieme wisseling van woorden met een maximaal effect. Frans Timmermans smeekt: ‘In godsnaam, verknoei dit moment niet’. ‘Omarm deze tekst’. India, VS, EU en China worden apart genomen tot ergernis van de andere landen. De Britten willen de tekst houden zoals hij is en zijn gebrand op een historisch akkoord. Voorzitter Sharma weigert uiteindelijk een afgezwakte slotverklaring, waardoor India bezwaar moet aantekenen. China kan leven met een afzwakking van het begrip ‘uitgefaseerd’. Timmermans zegt nog dat hij het jammer vindt, Kerry blijft stil. Sharma weet: beter wordt het niet. Met zichtbare emotie hamert de Brit af. ‘Het spijt mij dat het op het einde zo is gelopen’, zegt hij. (FD)
…………………………………………………
Op de klimaattop werden onder meer de volgende afspraken gemaakt:
- Steenkool wordt afgebouwd en ‘inefficiënte subsidies voor fossiele brandstoffen’ stoppen.
- 100 landen, waaronder Brazilië en Congo, stoppen ontbossing per 2030.
- Eind 2022 komen alle landen met aangescherpte klimaatdoelen voor 2030.
- Er komt een mondiaal handelssysteem voor CO2-emissierechten.
- Reductie methaanuitstoot door 100 landen waaronder de VS.
- India wil in 2070 klimaatneutraal zijn.
- 40 landen waaronder Polen en Oekraïne stoppen op termijn met steenkool.
- Er gaat meer geld naar klimaatadaptatie voor ontwikkelingslanden vanuit de EU: 100 mln.
- China en de VS gaan samenwerken om de uitstoot van CO2 en methaan te reduceren.
- 450 financiële instellingen met een vermogen van 130.000 miljard investeren meer in duurzaamheid.
- Bijna 40 landen (waaronder Nederland en Duitsland) stoppen met subsidies voor fossiele projecten in het buitenland. (FD)
…………………………………………………
Olie zit in het verdomhoekje maar de vraag overtreft het aanbod! Terwijl op de klimaattop harde noten werden gekraakt over het tegengaan van de klimaatverandering schreeuwt de wereld in het ‘hier en nu’ om ruwe olie. De vraag is groter dan het aanbod en dat drijft de prijs nog verder op. Wij rijden nu eenmaal niet van de ene op de andere dag allemaal in een elektrische auto. Als de prijzen zo hoog blijven, krijgen we een harde transitie waarmee mensen gedwongen op zoek moeten naar een alternatief. (FD)
……………………………………………………
Poetin zegt dat elke onderbreking van de gasvoorziening door Wit-Rusland de betrekkingen tussen de landen in gevaar brengt. Loekasjenko dreigde eerder de gaskraan naar Europa dicht te draaien als Polen de grens sluit voor de vluchtelingen die aan de Wit-Russische grens staan. Poetin zei zaterdag dat dit een schending van ‘ons’ doorvoercontract zou zijn. ‘Ik hoop dat het zover niet komt.’ Loekasjenko had hem ook niet gewaarschuwd voor hij zijn dreigementen uitte. (NRC)
……………………………………………………
Geef leerlingen elke dag een gezonde lunch op school. Scholen en gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen om overgewicht tegen te gaan, schrijven Van Schayk, Rinnooy Kan en Meier. Bijna 75.000 kinderen gaan elke dag naar school zonder ontbijt. En van de 600.000 leerlingen uit achterstandswijken krijgen velen een broodtrommeltje mee gevuld met een koud stuk pizza, een restje hamburger of wat snoepgoed. Dat kan en moet beter. Een gezonde schoollunch en een uur extra bewegen per dag resulteerden in minder buikvet. Alle partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen in de aanpak van overgewicht! Door een versnelde invoering van de Gezonde School op gemeenteniveau met de middelen uit het Nationale Programma Onderwijs kan men een stap in de goede richting zetten. Het geld is beschikbaar: 8,5 miljard euro. (NRC)
……………………………………………………
Sigrid Kaag noemt D66 ‘de enige progressieve partij die verantwoordelijkheid neemt voor het land’. Ze maakt zich zorgen over de ‘verharding en verruwing’ in de samenleving. En het beslechten van de klimaatcrisis is haar belangrijkste doel. Ze heeft haar leden tijdens een digitaal partijcongres gevraagd om ‘vertrouwen voor onze inzet’ tijdens de onderhandelingen over een nieuwe coalitie met VVD, CDA, en Christen Unie. ‘Het progressieve waar wij voor staan, zal zich nu moeten bewijzen in een vooruitstrevend coalitieakkoord. We doen het goed of we doen het niet.’ (VK)
…………………………………………………….
Spanning tussen Rusland en Oekraïne loopt verder op. Rusland heeft nu bijna 100.000 militairen gestationeerd in de buurt van de grens. De troepenverplaatsingen in het grensgebied hebben de vrees van een mogelijke aanval versterkt aldus de Oekraïense president Zelenski (VK)
……………………………………………………
Een gemiddeld huishouden betaalt vanaf volgend jaar bij Vattenfall vanaf januari €40,- meer voor stroom en gas. Vooral de gasrekening valt veel duurder uit, zo blijkt uit de tarieven: van 82,5 cent per kuub naar 125,9 cent. Voor stroom betalen Vattenfall-klanten met een variabel contract straks geen 23,6 cent maar 26,2 cent per kilowattuur. (VK)
……………………………………………………
Kabinet start een wanhoopsoffensief om Shell in Nederland te houden. Het kabinet onderzoekt of er politieke steun is om de dividendtaks alsnog te schrappen. ‘Ik ben altijd duidelijk geweest: dit moet worden opgelost anders houdt het op’, aldus Ben van Beurden, de bestuursvoorzitter van Shell. Voorbeurs maakte het bedrijf bekend zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Londen te verplaatsen. Politiek en bedrijfsleven raakten steeds meer van elkaar verwijderd. Tekenend voor die verstoorde verhoudingen was een uitspraak op Twitter van PvdA’er Joris Thijssen. Hij noemde de verhuizing van Shell een zegen voor het land! Dit vijandige sentiment maakte het voor Shell eenvoudiger te vertrekken. De stap van Shell kan meer multinationals een verhuizing doen overwegen. De politieke trend van ‘bedrijfje pesten’ speelt een rol, denken belastingadviseurs op de Zuidas. Eerder vertrok ook al Unilever. Shell topman Ben van Beurden: ‘Ik ben teleurgesteld over het gebrek aan nationale trots en het gebrek aan erkenning voor wat we doen.’ In het Verenigd Koninkrijk wordt in tegenstelling tot Nederland geen dividendbelasting geheven. ‘Nederland moet eraan blijven werken om aantrekkelijk te blijven voor gezonde bedrijven. Te gemakkelijk wordt in de Tweede Kamer om hogere bedrijfsbelastingen geroepen ter leniging van maatschappelijke noden. Geld voor mooie zaken moet eerst verdiend worden. Een gezond bedrijfsleven is daarvoor cruciaal, aldus het FD.
……………………………………………
Kabinet geeft de uiterste pogingen om Shell te behouden op. Men zocht steun om de dividendbelasting toch af te schaffen. Dat mislukte. Groen Links en de PvdA wilden maandag geen steun verlenen aan het kabinetsplan. (NRC)
Nu ongevaccineerden in Oostenrijk hun huis nauwelijks nog mogen verlaten, stijgt het aantal inentingen snel. Terwijl veel Europese landen debatteren over de grondwettelijke toelaatbaarheid van een vaccinatiebewijs voor toegang tot bioscoop of kroeg trekt Oostenrijk een dikke zwarte streep door het sociale leven van vrijwillig ongevaccineerden. Vanaf maandag 15 november blijven die thuis, in heel het land vanaf 12 jaar oud. Concreet betekent dit dat bijna 2 mln. van de 8,9 mln. Oostenrijkers sinds maandag in het openbaar worden gescheiden van de rest. Het is de meest vergaande nationale maatregel tegen corona in een westers land tot nu toe! (VK)
……………………………………………
Het RIVM meldde maandag 19.274 besmettingen. Dit is verreweg het hoogste dagcijfer ooit! De toename op weekbasis bedroeg 39%. De situatie in de Duitse ziekenhuizen verslechtert, ic-patiënten worden overgeplaatst naar Italië. Duitsland zal deze coronagolf geen hulp kunnen bieden wanneer de Nederlandse ic’s vol raken. (VK)
…………………………………………….
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal beduidend minder hard gegroeid dan in de drie maanden daarvoor. Consumenten gaven weliswaar 3,8% meer uit, maar de investeringen daalden en in de industrie was er krimp. Het bbp steeg van juli tot en met september met 1,9%, aldus het CBS. Dat is slechts de helft van de 3,8% van het tweede kwartaal. (FD)
……………………………………………..
Belgische zorginstellingen mogen personeel dat zich niet wil laten inenten tegen corona binnenkort ontslaan, België voert nu zelfs het debat over een algemene vaccinatieplicht. Vanaf 1 april kunnen personeelsleden die een prik weigeren, ontslagen worden. Tussen 1 januari en 31 maart geldt een overgangsperiode. Zorgpersoneel dat zich niet wil laten inenten, moet een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur voorleggen om te mogen werken. Thuiswerken wordt waarschijnlijk verplicht en de Belgen zullen nog vaker mondkapjes moeten dragen (FD)
……………………………………………….
Urenlange virtuele top brengt wereldleiders Biden en Xi niet nader tot elkaar. Een langdurig gesprek bracht de VS en China maandag op gevoelige punten niet tot elkaar, maar voor analisten telt vooral dat Biden en Xi met elkaar in gesprek zijn. De staatshoofden spraken elkaar over Hongkong, Taiwan, de Oeigoeren, energie en het klimaat. Bidens nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei dinsdag in een reactie op de top dat de VS intensiever contact met Peking willen om te voorkomen dat de meningsverschillen tussen de grootmachten ontaarden in een conflict. (FD)
…………………………………………………
De AEX sloot dinsdag 0,4% hoger op alweer een nieuwe recordstand van 826,5 punten met dank aan Shell (+2,4%) en Prosus (+4,2%). (FD)
………………………………………………..
De coronasituatie verslechtert in rap tempo maar de eensgezindheid in de politiek en samenleving brokkelt steeds verder af. Tijdens een nieuw Kamerdebat werd dinsdag duidelijk dat de Tweede Kamer diep verdeeld is over een vergaande maatregel die het kabinet wil invoeren: een 2G-beleid, waarin alleen mensen die gevaccineerd zijn of genezen straks nog toegang hebben tot bepaalde sectoren. 2G is ook in de samenleving een splijtzwam laat nieuw onderzoek van I&O Research zien. Het kabinet lanceerde het plan om 2G in te voeren na de huidige ‘mini-lockdown’ van drie weken. Daarna zouden er weer versoepelingen moeten zijn waarbij in sommige sectoren de coronapas met 2G gaat gelden. Drukke plekken zouden veiliger worden als alleen gevaccineerden en genezen mensen samen komen, omdat zij dan geen ongevaccineerden kunnen besmetten. Met 2G zou ook kunnen worden voorkomen dat de overgrote meerderheid van gevaccineerde Nederlanders (85%) langer met beperkende maatregelen moet leven. (NRC)
……………………………………………….
Gasprijs wordt opgedreven met 10% door de vertraging rond Nord Stream 2! Het tarief kwam boven de €88,- per megawattuur voor contracten die de eerste maand worden geleverd. De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur geeft nog geen groen licht voor het in bedrijf nemen van de Russische gaspijpleiding Nordstream 2: Gazprom moet eerst een dochterbedrijf naar Duits recht vormen en daarna moet de Europese Commissie nog toestemming geven en dat kan nog drie maanden duren. (NRC)
……………………………………………….
VVD en CDA waren het al eens over een regeerakkoord. Daarin pleiten zij voor forse maatregelen om de woningnood te bestrijden, voor een ambitieus klimaatbeleid en een miljardenfonds voor het uitkopen van boeren. Ook stuurt het akkoord aan op gratis kinderopvang voor ‘de meeste mensen’, een ‘basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid’ voor alle zelfstandigen en het toelaten van meer migranten. De Volkskrant kreeg het geheime stuk in handen nadat Gert Jan Segers het onlangs in de trein had laten liggen waar het door een lezer werd gevonden. In het stuk van 26 september werden de twee partijen het eens over de hoofdlijnen van een regeerakkoord in een poging de impasse in de formatie te doorbreken. Daarbij hielden zij nadrukkelijk een samenwerking met D66 in gedachten. ‘Wij hebben oprecht geprobeerd het politieke programma van D66 recht te doen’, schrijven de partijen in hun stuk. Dat is vooral te zien in het klimaat-, het onderwijs- en het migratiebeleid. (VK)
……………………………………………………..
De Groningse bodem blijft beven. De zwaarste aardbeving in twee jaar tijd bij Garrelsweer drukt de Groningers met de neus op de feiten: de ellende van kapotte huizen is nog lang niet voorbij. ‘En dan gaan ze misschien toch weer méér gas winnen.’ ‘De kieren werden zo groot, als Gea een wasknijper liet vallen, viel die tot in de kelder’, zegt Sicco Dijkema, een bewoner uit Garrelsweer. Het staatstoezicht voor de mijnen zegt dat de bevingen nog lang niet voorbij zijn. Er is zelfs sprake van verhoogde aardbevingsactiviteit, met name rond Loppersum. (VK)
………………………………………………………
Het kabinet compenseert de horeca en andere ondernemers opnieuw voor de schade door coronamaatregelen. Sinds het begin van de corona-uitbraak heeft het kabinet 82 miljard euro aan financiële steun verleend! (VK)
………………………………………………………..
Het virus slaat nu vooral toe bij kinderen op de basisschool. Meer dan 1 op de 100 kinderen tussen de 5 en 14 jaar kreeg afgelopen week een positieve testuitslag. Bij ouderen gaat de groei van het aantal meldingen juist weer wat minder snel dan in de vorige weken. Gemiddeld nu bijna 2500 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Dinsdag zijn er 306 nieuwe patiënten opgenomen. 32 van hen belandden op de ic. De piek is nog niet in zicht. Men verwacht dat de ziekenhuiscijfers voorlopig verder doorstijgen. Er liggen nu 2071 coronapatiënten van wie 385 op de intensive care in de ziekenhuizen. Nooit eerder waren er zoveel positieve testen, (110.000). Half miljoen mensen naar de teststraat! (VK)
……………………………………………………….
Na het loslaten van het thuiswerkadvies in september is het gemiddelde ziekteverzuim van 4,2% naar 4,6% gesprongen. Dat is de grootste stijging sinds de uitbraak van het coronavirus en feitelijk het hoogste niveau in de pandemie, zo blijkt uit de cijfers van de twee grote Arbo dienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Het aantal ziektemeldingen na een coronabesmetting is in ruim een maand meer dan verdubbeld. Deze maand vond 25% van de besmettingsgevallen plaats op het werk. Eerder was dat 10%. (FD)
……………………………………………………
De ECB waarschuwt voor correcties op de aandelen- en huizenmarkt. Het is de combinatie van de lage rente en oplopende waarderingen die de aandelen- en huizenmarkt kwetsbaar maakt voor een correctie zo wordt gesteld in het halfjaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit. Ook waarschuwt de centrale bank voor de risico’s van hoge publieke en private schulden en de toegenomen risicobereidheid van beleggingsfondsen, pensioenfondsen en verzekeraars. ‘De markten voor aandelen en risicovolle beleggingen zijn zeer optimistisch gebleven en zijn daarom meer vatbaar voor correcties’,zegt de vicevoorzitter van de ECB Luis de Guindos. (FD)
………………………………………………….
De toeslagenaffaire kwam niet voort uit te strenge wetgeving. De alles of niets-interpretatie van de Raad van State deugde niet aldus Jacob van de Beeten en Rob van de Beeten. De wet was niet streng maar is door de Belastingdienst streng toegepast en deze uitvoering is door de hoogste bestuursrechter jarenlang ten onrechte goedgekeurd! Dat is onbegrijpelijk gezien de juridische missers die zijn gemaakt. Het is afwachten hoe de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt. De Tweede Kamer heeft dan nog 1 troef in handen: de parlementaire enquàªte over de toeslagenaffaire. Hoe kan het dat de hoogste bestuursrechters de zeer strenge en onwettige terugvorderingspraktijken van de Belastingdienst zo lang hebben geaccordeerd? Is hier intern debat over gevoerd? Was daarbij ruimte voor afwijkende meningen? Die belangrijke vragen wachten nog altijd op antwoord. (NRC)
………………………………………………….
Vocaal vuurwerk en een hart als een donderbui. Op haar nieuwe album ’30’ maakt Adele de luisteraar voyeur in haar relatiedrama. In al haar liefdesverdriet blijft ze een weergaloze zangeres. Ze kan het niet helpen dat ze haar hartzeer in muziek vertaalt, zei Adele afgelopen zondag bij Oprah Winfrey. ‘Ik moest echter diep graven en het echte verhaal vertellen”, verklaarde de Engelse superster het volwassen liefdesdrama dat de toon zet op haar nieuwe album ‘30’. Adele maakte een moeilijke tijd door van zelfhaat, twijfel en spijt dat ze haar huwelijk niet bij elkaar wist te houden. Dat weerhoudt Adele er niet van om te zingen als de onnavolgbare popdiva die ze is, met muziek die soms schuurt maar vooral weer ouderwets noodt tot luisteren. (NRC)
…………………………………………………...
Bedreiging door kamerlid Pepijn van Houwelingen van Forum jegens Sjoerd Sjoerdsma van D66 leidde tot schorsing van het begrotingsdebat in de Tweede Kamer. Van Houwelingen zei: Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen! Na een korte schorsing kreeg Van Houwelingen het woord om zijn woorden terug te nemen, maar toen maakte hij het volgens Sjoerdsma nog erger door te stellen dat Sjoerdsma misschien maar één van de mensen is die voor zo’n tribunaal zal moeten verschijnen. Het Binnenhof worstelt al maanden met de uitingen van FVD-kamerleden. Baudet: ‘De ongevaccineerden zijn de nieuwe Joden, de wegkijkende uitsluiters zijn de nieuwe nazi’s en NSB’ers. Sigrid Kaag zegt daarover: ‘Hij verwondt mensen met zijn woorden. En hij brengt het gezag en de waardigheid van de Kamer ernstig schade toe. Ik voel daar schaamte bij.’ (VK)
………………………………………………………
De ‘QAnon-sjamaan’ Jacob Chansley gaat 3,5 jaar de cel in voor de Capitoolbestorming. Hij bestormde met gehoornde muts en ontbloot bovenlijf de Senaatsvloer in het Capitoolgebouw in Washington. Hij werd het symbool van de bestorming op 6 januari van dit jaar. Hij bekende schuld en bood excuses aan voor zijn daden. Inmiddels zegt hij ook niet langer aanhanger te zijn van de QAnon-beweging. (VK)
……………………………………………………..
Lale Gà¼l won woensdag de NS-publieksprijs met haar autobiografische debuutroman ‘Ik ga leven’ waarin een 24-jarige studente uit Amsterdam afstand neemt van haar streng Islamitische opvoeding. Het boek oogstte lof maar stuitte ook op kritiek, vooral onder moslims. De schrijfster werd bedreigd en moest onderduiken. (VK)
……………………………………………………..
Het grootbedrijf, met minimaal 250 werknemers, stelt zich in op permanent thuiswerken. Driekwart van de bedrijven verwacht dat dit onderdeel blijft van de bedrijfsvoering en 56% gaat het ook structureel stimuleren, blijkt uit cijfers van het CBS. Het hybride werken is dus écht een blijvertje. 30% van de werknemers wil op afstand werken, 30% op kantoor en 30% wil wisselen. Men gaat er van uit dat het merendeel van de kantoorwerkers na corona toch wel 2 dagen per week thuis zal werken. (FD)
………………………………………………
Aantal doden in 1 week 850 hoger dan gemiddeld! Vorige week zijn er in Nederland ruim 3750 mensen overleden. Bijna 850 mensen meer dan op basis van gemiddelden verwacht had kunnen worden, dat stelt het CBS. De zogeheten oversterfte heeft over de periode van 8 tot en met 14 november toegeslagen onder alle leeftijdscategorieën. Omdat vaak nog geen doodsoorzaak bekend is, kan het CBS niet zeggen of dit coronadoden zijn. (FD)
………………………………………………
Gemeenten verstevigen hun greep op de koopwoningmarkt, zowel wat betreft nieuwbouw- als bestaande woningen. Meer dan 130 gemeenten willen met een zelfbewoningsplicht voorkomen dat nieuwbouwhuizen in handen vallen van beleggers die de koopwoningen omzetten in huurhuizen. Vught bijvoorbeeld bouwt niet voor speculanten. Met een zelfbewoningsplicht tot 6 ton verhoogt Vught de beschermingswal tegen beleggers. Want huizen moeten terechtkomen bij de mensen voor wie ze zijn bedoeld, vinden ze in de Brabantse gemeente. ‘Een ander moet niet aan de haal gaan met de opbrengst van gemeentebeleid. Een nieuwe woning is bij oplevering meteen een kwart meer waard’, aldus Fons Potter, de D66-wethouder van Wonen. (VK)
……………………………………………..
Nederland is een groot voorstander van autonome militaire eenheden onder Europese vlag, waarmee de EU ook zonder Amerikaanse steun kan optreden. Het vergroten van strategische autonomie is ‘cruciaal’. Zo zou de EU een object als het vliegveld van Kabul over een paar jaar zelf moeten kunnen overnemen. Ook de VS willen dat de Europeanen op militair gebied meer zelf kunnen. (VK)
…………………………………………………
Er gaan klassen naar huis, maar het sluiten van de scholen is niet aan de orde! We gaan niet weer de kinderen duperen, zegt Kà¡roly Illy, kinderarts en lid van het OMT. (NRC)
………………………………………………
Duur gas kan een koophuis minder betaalbaar maken. Meer banken kijken inmiddels naar de relatie tussen hypotheekhoogte en energielasten. Energieverbruik speelt nauwelijks een rol voor de woningzoekers nu de woningmarkt uitzonderlijk krap is. Maar als de woningmarkt ruimer wordt en de hypotheekregels strenger kan een energie slurpend huis opeens moeilijk verkoopbaar worden. Om dat voor te zijn kunnen energiebesparende maatregelen een oplossing zijn, concludeert De Groot. ‘Een gasprijs die op een hoger niveau blijft, kan best een grote prikkel geven snel aan de slag te gaan. Uiteindelijk gaat de woningvoorraad grotendeels van het gas af en moeten huizen energiezuiniger worden. Die zekerheid hebben de mensen in ieder geval.’ (NRC)
……………………………………………..
Het toeslagenschandaal is een aaneenschakeling van afkeer van de ‘jamaar’-zeggers. Bij de Belastingdienst verdween een kritische notitie van een jurist die al vroeg doorhad dat de overheid onrechtmatig optrad tegen haar burgers. Toen RTL en Trouw verslaggevers zich vastbeten in de zaak fluisterden voorlichters van het ministerie van financiën andere journalisten in dat dit, jawel, querulanten, waren. Toen zich Kamerleden meldden die de onderste steen boven eisten, werd in de Tràªveszaal steen en been geklaagd over types die zich niet lieten ‘sensibiliseren’. Dappere lagere bestuursrechters in onder meer Rotterdam waarschuwden luid dat burgers die weinig hadden misdaan werden overreden door de staat. Oren dicht en manhaftig koers houden zeiden ze bij de Hoge Raad. De neiging onwelgevallige informatie weg te strijken ging zover, dat ambtenaren van de Belastingdienst tijdens rechtszaken logen tegen de Raad van State, zo staat in het verslag te lezen! Als een rechter aan de Belastingdienst vroeg, hoe ernstig de financiële gevolgen voor een toeslagenouder zouden zijn, een of er geen sprake zou zijn van dwanginvordering, dan zei de dienst opgewekt dat alles reuze redelijk en billijk zou verlopen. Dat is mooi, zei de rechter dan tevreden. Het openbaar bestuur zou opknappen van iets meer argwaan, zou je kunnen concluderen. Argwaan van de ene overheidsdienst jegens de andere. En argwaan tegenover de eigen opvattingen, aldus Sheila Sitalsing in de VK.
………………………………………………
Besmette Nederlandse toeristen ontduiken Spaanse quarantaine. De dag na de positieve coronatesten bleek de groep spoorloos verdwenen, tot groot onbegrip in Navas del Madroà±o in de regio Extremadura waar de besmette toeristen verbleven. Sinds dinsdag ontbreekt ieder spoor van hen. De burgemeester noemt hun vlucht onbegrijpelijk: ‘Op deze manier kun je geen pandemie bestrijden’. (VK)
………………………………………………
Shell weg, Unilever weg. Sommigen zullen het vieren als een overwinning op het neoliberalisme. De keerzijde van de medaille is de toenemende moralisering van de Nederlandse politiek. Die hangt weer samen met de versplintering – een Tweede Kamer vol dwergpartijtjes die zo hard mogelijk schande roepen. Tragisch voorbeeld is de PvdA, nog onder Wim Kok een volkspartij die strategisch nadacht over het landsbelang. Nu is de PvdA een kleine gewetenspartij met Joris Thijssen, voorheen baas van Greenpeace, als klimaatboegbeeld. Thijsen twitterde over de verhuizing van Shell: ‘Wat een zegen voor dit land.’ Er was in de partij nog precies genoeg schaamte om de tweet fluks te verwijderen. Het is politiek op het niveau van de Keukenkampioen-divisie. De serieuze afwegingen laten we graag over aan de grote landen. De ervaringen met Rutte hebben Shell de overtuiging gebracht dat je aan de Nederlandse overheid niets hebt. Het vertrek van Shell zegt minder over Shell dan over het allengs krimpende Nederland. (VK)
………………………………………………….
Pak het verbale geweld in de Kamer eens aan! In handen van een halfhartig presidium raakt de democratie in gevaar, schrijft Hebert Smeets. Het moet afgelopen zijn met die psychotherapeutische berispingen. Nederland wordt zo langzamerhand een ‘laag vertrouwen-maatschappij’. Nog maar 29% van de burgers heeft vertrouwen in de landelijke overheid. Bij het begin van de pandemie was dat 69%. De fracties van CDA, VVD, D66 en PvdA hadden in de jaren 90 meer dan 90% van de zetels in de Tweede Kamer, nu nog maar 55%. Een groot deel van de andere zetels wordt bezet door politici die de Tweede Kamer niet gebruiken als hét wetgevende en controlerende orgaan maar als een podium voor agitatie en propaganda. Net als de fascisten en stalinisten die het parlement zagen als middel om het systeem om zeep te helpen, deinst ook de Baudet-falanx een kleine eeuw later niet terug voor geweldsvisioenen of provocaties (zoals woensdag Van Houwelingen Sjoerdsma de voorspelling deed dat er binnen afzienbare tijd tribunalen worden ingericht waarop politici zoals hij zouden worden berecht.) Het parlement is daarom nu instabieler dan toen.
Kamervoorzitter Bergkamp riep haar collega’s op tot een gesprek over ontoelaatbare uitingen. Het klonk wederom beschaafd therapeutisch. Maar met die benadering ging ze wel voorbij aan de ernst van de zaak. Aan de orde is niet de etiquette in het parlement. Het gaat nu om de vertegenwoordiging zelf!! (NRC)
………………………………………………….
In een hoofdredactioneel commentaar zegt de NRC: Flirts met ‘tribunalen’ en ‘uw tijd komt nog wel’ moeten een halt worden toegeroepen. Het reglement van de Kamer bevat een duidelijke maatstaf. Vooral het begrip ‘waardigheid’ vraagt erom te worden ingevuld en in stelling worden gebracht. Er was deze week een onvoorbereide voorzitter te zien, een Kamerlid dat ver buiten de orde was en ermee wegkwam, FVD en PVV die de pluriforme democratie ondergraven – in een democratische rechtstaat die sterk genoeg was om ertegen te kunnen. Nà³g wel!
………………………………………………….
De Amerikaanse tiener Kyle Rittenhouse is vrijgesproken van een dubbele moord. Hij stond terecht voor het doodschieten van twee mannen bij Black Lives Matter protesten in de zomer van 2020 in de stad Kenosha. Hij was toen 17. Hij vreesde tijdens de protesten voor zijn leven en schoot vervolgens met zijn semiautomatische wapen twee mannen dood. In Kenosha was het onrustig nadat de politie de zwarte man Jacob Blake had neergeschoten. (FD)
…………………………………………..
Opnieuw een vuurwerkverbod met oud en nieuw om de zorg te ontzien. Voor het tweede jaar op rij mag er geen vuurwerk worden afgestoken. De snelle toename van het aantal coronapatiënten dwingt tot ontlasting van de zorg, zei De Jonge na afloop van de ministerraad: ‘De druk op de zorg is al hoog genoeg!’ De vuurwerkhandelaren krijgen een vergoeding voor de veilige opslag van niet-verkocht vuurwerk.
…………………………………………..
Philips wist al jaren van problemen van haar slaapapneu-apparaat en verkeert al maanden in crisis, en deze week bleek dat de gifbeker verre van leeg is. Het bedrijf moest afgelopen zomer 3,5 miljoen beademingsapparaten voor particulieren terugroepen omdat zij mogelijk kankerverwekkende stoffen hebben kunnen inademen. Beleggers hebben hun aandelen sindsdien massaal gedumpt uit angst voor miljardenclaims uit de VS. Of dat een overreactie van beleggers is, zal moeten blijken. Eén ding is zeker: de Philips-top heeft de problemen gebagatelliseerd, terwijl deze crisis nog maar net is begonnen. (FD)
De supermachten bepalen uitkomst van afgezwakt klimaatakkoord. De VN-klimaattop in Glasgow leverde niet de historische overeenkomst op waarop was gehoopt. Toch is er vooruitgang geboekt in het tegengaan van de opwarming van de aarde. Achter gesloten deuren speelden vijf wereldmachten in de laatste uren een hoofdrol. Op het laatste moment komen China en India onverwachts met een bezwaar op de slotverklaring. Zij willen liever dat in de tekst staat dat steenkool ‘afgebouwd’ moet worden in plaats van ‘uitgefaseerd’. Het is een minieme wisseling van woorden met een maximaal effect. Frans Timmermans smeekt: ‘In godsnaam, verknoei dit moment niet’. ‘Omarm deze tekst’. India, VS, EU en China worden apart genomen tot ergernis van de andere landen. De Britten willen de tekst houden zoals hij is en zijn gebrand op een historisch akkoord. Voorzitter Sharma weigert uiteindelijk een afgezwakte slotverklaring, waardoor India bezwaar moet aantekenen. China kan leven met een afzwakking van het begrip ‘uitgefaseerd’. Timmermans zegt nog dat hij het jammer vindt, Kerry blijft stil. Sharma weet: beter wordt het niet. Met zichtbare emotie hamert de Brit af. ‘Het spijt mij dat het op het einde zo is gelopen’, zegt hij. (FD)
…………………………………………………
Op de klimaattop werden onder meer de volgende afspraken gemaakt:
- Steenkool wordt afgebouwd en ‘inefficiënte subsidies voor fossiele brandstoffen’ stoppen.
- 100 landen, waaronder Brazilië en Congo, stoppen ontbossing per 2030.
- Eind 2022 komen alle landen met aangescherpte klimaatdoelen voor 2030.
- Er komt een mondiaal handelssysteem voor CO2-emissierechten.
- Reductie methaanuitstoot door 100 landen waaronder de VS.
- India wil in 2070 klimaatneutraal zijn.
- 40 landen waaronder Polen en Oekraïne stoppen op termijn met steenkool.
- Er gaat meer geld naar klimaatadaptatie voor ontwikkelingslanden vanuit de EU: 100 mln.
- China en de VS gaan samenwerken om de uitstoot van CO2 en methaan te reduceren.
- 450 financiële instellingen met een vermogen van 130.000 miljard investeren meer in duurzaamheid.
- Bijna 40 landen (waaronder Nederland en Duitsland) stoppen met subsidies voor fossiele projecten in het buitenland. (FD)
…………………………………………………
Olie zit in het verdomhoekje maar de vraag overtreft het aanbod! Terwijl op de klimaattop harde noten werden gekraakt over het tegengaan van de klimaatverandering schreeuwt de wereld in het ‘hier en nu’ om ruwe olie. De vraag is groter dan het aanbod en dat drijft de prijs nog verder op. Wij rijden nu eenmaal niet van de ene op de andere dag allemaal in een elektrische auto. Als de prijzen zo hoog blijven, krijgen we een harde transitie waarmee mensen gedwongen op zoek moeten naar een alternatief. (FD)
……………………………………………………
Poetin zegt dat elke onderbreking van de gasvoorziening door Wit-Rusland de betrekkingen tussen de landen in gevaar brengt. Loekasjenko dreigde eerder de gaskraan naar Europa dicht te draaien als Polen de grens sluit voor de vluchtelingen die aan de Wit-Russische grens staan. Poetin zei zaterdag dat dit een schending van ‘ons’ doorvoercontract zou zijn. ‘Ik hoop dat het zover niet komt.’ Loekasjenko had hem ook niet gewaarschuwd voor hij zijn dreigementen uitte. (NRC)
……………………………………………………
Geef leerlingen elke dag een gezonde lunch op school. Scholen en gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen om overgewicht tegen te gaan, schrijven Van Schayk, Rinnooy Kan en Meier. Bijna 75.000 kinderen gaan elke dag naar school zonder ontbijt. En van de 600.000 leerlingen uit achterstandswijken krijgen velen een broodtrommeltje mee gevuld met een koud stuk pizza, een restje hamburger of wat snoepgoed. Dat kan en moet beter. Een gezonde schoollunch en een uur extra bewegen per dag resulteerden in minder buikvet. Alle partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen in de aanpak van overgewicht! Door een versnelde invoering van de Gezonde School op gemeenteniveau met de middelen uit het Nationale Programma Onderwijs kan men een stap in de goede richting zetten. Het geld is beschikbaar: 8,5 miljard euro. (NRC)
……………………………………………………
Sigrid Kaag noemt D66 ‘de enige progressieve partij die verantwoordelijkheid neemt voor het land’. Ze maakt zich zorgen over de ‘verharding en verruwing’ in de samenleving. En het beslechten van de klimaatcrisis is haar belangrijkste doel. Ze heeft haar leden tijdens een digitaal partijcongres gevraagd om ‘vertrouwen voor onze inzet’ tijdens de onderhandelingen over een nieuwe coalitie met VVD, CDA, en Christen Unie. ‘Het progressieve waar wij voor staan, zal zich nu moeten bewijzen in een vooruitstrevend coalitieakkoord. We doen het goed of we doen het niet.’ (VK)
…………………………………………………….
Spanning tussen Rusland en Oekraïne loopt verder op. Rusland heeft nu bijna 100.000 militairen gestationeerd in de buurt van de grens. De troepenverplaatsingen in het grensgebied hebben de vrees van een mogelijke aanval versterkt aldus de Oekraïense president Zelenski (VK)
……………………………………………………
Een gemiddeld huishouden betaalt vanaf volgend jaar bij Vattenfall vanaf januari €40,- meer voor stroom en gas. Vooral de gasrekening valt veel duurder uit, zo blijkt uit de tarieven: van 82,5 cent per kuub naar 125,9 cent. Voor stroom betalen Vattenfall-klanten met een variabel contract straks geen 23,6 cent maar 26,2 cent per kilowattuur. (VK)
……………………………………………………
Kabinet start een wanhoopsoffensief om Shell in Nederland te houden. Het kabinet onderzoekt of er politieke steun is om de dividendtaks alsnog te schrappen. ‘Ik ben altijd duidelijk geweest: dit moet worden opgelost anders houdt het op’, aldus Ben van Beurden, de bestuursvoorzitter van Shell. Voorbeurs maakte het bedrijf bekend zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Londen te verplaatsen. Politiek en bedrijfsleven raakten steeds meer van elkaar verwijderd. Tekenend voor die verstoorde verhoudingen was een uitspraak op Twitter van PvdA’er Joris Thijssen. Hij noemde de verhuizing van Shell een zegen voor het land! Dit vijandige sentiment maakte het voor Shell eenvoudiger te vertrekken. De stap van Shell kan meer multinationals een verhuizing doen overwegen. De politieke trend van ‘bedrijfje pesten’ speelt een rol, denken belastingadviseurs op de Zuidas. Eerder vertrok ook al Unilever. Shell topman Ben van Beurden: ‘Ik ben teleurgesteld over het gebrek aan nationale trots en het gebrek aan erkenning voor wat we doen.’ In het Verenigd Koninkrijk wordt in tegenstelling tot Nederland geen dividendbelasting geheven. ‘Nederland moet eraan blijven werken om aantrekkelijk te blijven voor gezonde bedrijven. Te gemakkelijk wordt in de Tweede Kamer om hogere bedrijfsbelastingen geroepen ter leniging van maatschappelijke noden. Geld voor mooie zaken moet eerst verdiend worden. Een gezond bedrijfsleven is daarvoor cruciaal, aldus het FD.
……………………………………………
Kabinet geeft de uiterste pogingen om Shell te behouden op. Men zocht steun om de dividendbelasting toch af te schaffen. Dat mislukte. Groen Links en de PvdA wilden maandag geen steun verlenen aan het kabinetsplan. (NRC)
Nu ongevaccineerden in Oostenrijk hun huis nauwelijks nog mogen verlaten, stijgt het aantal inentingen snel. Terwijl veel Europese landen debatteren over de grondwettelijke toelaatbaarheid van een vaccinatiebewijs voor toegang tot bioscoop of kroeg trekt Oostenrijk een dikke zwarte streep door het sociale leven van vrijwillig ongevaccineerden. Vanaf maandag 15 november blijven die thuis, in heel het land vanaf 12 jaar oud. Concreet betekent dit dat bijna 2 mln. van de 8,9 mln. Oostenrijkers sinds maandag in het openbaar worden gescheiden van de rest. Het is de meest vergaande nationale maatregel tegen corona in een westers land tot nu toe! (VK)
……………………………………………
Het RIVM meldde maandag 19.274 besmettingen. Dit is verreweg het hoogste dagcijfer ooit! De toename op weekbasis bedroeg 39%. De situatie in de Duitse ziekenhuizen verslechtert, ic-patiënten worden overgeplaatst naar Italië. Duitsland zal deze coronagolf geen hulp kunnen bieden wanneer de Nederlandse ic’s vol raken. (VK)
…………………………………………….
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal beduidend minder hard gegroeid dan in de drie maanden daarvoor. Consumenten gaven weliswaar 3,8% meer uit, maar de investeringen daalden en in de industrie was er krimp. Het bbp steeg van juli tot en met september met 1,9%, aldus het CBS. Dat is slechts de helft van de 3,8% van het tweede kwartaal. (FD)
……………………………………………..
Belgische zorginstellingen mogen personeel dat zich niet wil laten inenten tegen corona binnenkort ontslaan, België voert nu zelfs het debat over een algemene vaccinatieplicht. Vanaf 1 april kunnen personeelsleden die een prik weigeren, ontslagen worden. Tussen 1 januari en 31 maart geldt een overgangsperiode. Zorgpersoneel dat zich niet wil laten inenten, moet een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur voorleggen om te mogen werken. Thuiswerken wordt waarschijnlijk verplicht en de Belgen zullen nog vaker mondkapjes moeten dragen (FD)
……………………………………………….
Urenlange virtuele top brengt wereldleiders Biden en Xi niet nader tot elkaar. Een langdurig gesprek bracht de VS en China maandag op gevoelige punten niet tot elkaar, maar voor analisten telt vooral dat Biden en Xi met elkaar in gesprek zijn. De staatshoofden spraken elkaar over Hongkong, Taiwan, de Oeigoeren, energie en het klimaat. Bidens nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei dinsdag in een reactie op de top dat de VS intensiever contact met Peking willen om te voorkomen dat de meningsverschillen tussen de grootmachten ontaarden in een conflict. (FD)
…………………………………………………
De AEX sloot dinsdag 0,4% hoger op alweer een nieuwe recordstand van 826,5 punten met dank aan Shell (+2,4%) en Prosus (+4,2%). (FD)
………………………………………………..
De coronasituatie verslechtert in rap tempo maar de eensgezindheid in de politiek en samenleving brokkelt steeds verder af. Tijdens een nieuw Kamerdebat werd dinsdag duidelijk dat de Tweede Kamer diep verdeeld is over een vergaande maatregel die het kabinet wil invoeren: een 2G-beleid, waarin alleen mensen die gevaccineerd zijn of genezen straks nog toegang hebben tot bepaalde sectoren. 2G is ook in de samenleving een splijtzwam laat nieuw onderzoek van I&O Research zien. Het kabinet lanceerde het plan om 2G in te voeren na de huidige ‘mini-lockdown’ van drie weken. Daarna zouden er weer versoepelingen moeten zijn waarbij in sommige sectoren de coronapas met 2G gaat gelden. Drukke plekken zouden veiliger worden als alleen gevaccineerden en genezen mensen samen komen, omdat zij dan geen ongevaccineerden kunnen besmetten. Met 2G zou ook kunnen worden voorkomen dat de overgrote meerderheid van gevaccineerde Nederlanders (85%) langer met beperkende maatregelen moet leven. (NRC)
……………………………………………….
Gasprijs wordt opgedreven met 10% door de vertraging rond Nord Stream 2! Het tarief kwam boven de €88,- per megawattuur voor contracten die de eerste maand worden geleverd. De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur geeft nog geen groen licht voor het in bedrijf nemen van de Russische gaspijpleiding Nordstream 2: Gazprom moet eerst een dochterbedrijf naar Duits recht vormen en daarna moet de Europese Commissie nog toestemming geven en dat kan nog drie maanden duren. (NRC)
……………………………………………….
VVD en CDA waren het al eens over een regeerakkoord. Daarin pleiten zij voor forse maatregelen om de woningnood te bestrijden, voor een ambitieus klimaatbeleid en een miljardenfonds voor het uitkopen van boeren. Ook stuurt het akkoord aan op gratis kinderopvang voor ‘de meeste mensen’, een ‘basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid’ voor alle zelfstandigen en het toelaten van meer migranten. De Volkskrant kreeg het geheime stuk in handen nadat Gert Jan Segers het onlangs in de trein had laten liggen waar het door een lezer werd gevonden. In het stuk van 26 september werden de twee partijen het eens over de hoofdlijnen van een regeerakkoord in een poging de impasse in de formatie te doorbreken. Daarbij hielden zij nadrukkelijk een samenwerking met D66 in gedachten. ‘Wij hebben oprecht geprobeerd het politieke programma van D66 recht te doen’, schrijven de partijen in hun stuk. Dat is vooral te zien in het klimaat-, het onderwijs- en het migratiebeleid. (VK)
……………………………………………………..
De Groningse bodem blijft beven. De zwaarste aardbeving in twee jaar tijd bij Garrelsweer drukt de Groningers met de neus op de feiten: de ellende van kapotte huizen is nog lang niet voorbij. ‘En dan gaan ze misschien toch weer méér gas winnen.’ ‘De kieren werden zo groot, als Gea een wasknijper liet vallen, viel die tot in de kelder’, zegt Sicco Dijkema, een bewoner uit Garrelsweer. Het staatstoezicht voor de mijnen zegt dat de bevingen nog lang niet voorbij zijn. Er is zelfs sprake van verhoogde aardbevingsactiviteit, met name rond Loppersum. (VK)
………………………………………………………
Het kabinet compenseert de horeca en andere ondernemers opnieuw voor de schade door coronamaatregelen. Sinds het begin van de corona-uitbraak heeft het kabinet 82 miljard euro aan financiële steun verleend! (VK)
………………………………………………………..
Het virus slaat nu vooral toe bij kinderen op de basisschool. Meer dan 1 op de 100 kinderen tussen de 5 en 14 jaar kreeg afgelopen week een positieve testuitslag. Bij ouderen gaat de groei van het aantal meldingen juist weer wat minder snel dan in de vorige weken. Gemiddeld nu bijna 2500 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Dinsdag zijn er 306 nieuwe patiënten opgenomen. 32 van hen belandden op de ic. De piek is nog niet in zicht. Men verwacht dat de ziekenhuiscijfers voorlopig verder doorstijgen. Er liggen nu 2071 coronapatiënten van wie 385 op de intensive care in de ziekenhuizen. Nooit eerder waren er zoveel positieve testen, (110.000). Half miljoen mensen naar de teststraat! (VK)
……………………………………………………….
Na het loslaten van het thuiswerkadvies in september is het gemiddelde ziekteverzuim van 4,2% naar 4,6% gesprongen. Dat is de grootste stijging sinds de uitbraak van het coronavirus en feitelijk het hoogste niveau in de pandemie, zo blijkt uit de cijfers van de twee grote Arbo dienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Het aantal ziektemeldingen na een coronabesmetting is in ruim een maand meer dan verdubbeld. Deze maand vond 25% van de besmettingsgevallen plaats op het werk. Eerder was dat 10%. (FD)
……………………………………………………
De ECB waarschuwt voor correcties op de aandelen- en huizenmarkt. Het is de combinatie van de lage rente en oplopende waarderingen die de aandelen- en huizenmarkt kwetsbaar maakt voor een correctie zo wordt gesteld in het halfjaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit. Ook waarschuwt de centrale bank voor de risico’s van hoge publieke en private schulden en de toegenomen risicobereidheid van beleggingsfondsen, pensioenfondsen en verzekeraars. ‘De markten voor aandelen en risicovolle beleggingen zijn zeer optimistisch gebleven en zijn daarom meer vatbaar voor correcties’,zegt de vicevoorzitter van de ECB Luis de Guindos. (FD)
………………………………………………….
De toeslagenaffaire kwam niet voort uit te strenge wetgeving. De alles of niets-interpretatie van de Raad van State deugde niet aldus Jacob van de Beeten en Rob van de Beeten. De wet was niet streng maar is door de Belastingdienst streng toegepast en deze uitvoering is door de hoogste bestuursrechter jarenlang ten onrechte goedgekeurd! Dat is onbegrijpelijk gezien de juridische missers die zijn gemaakt. Het is afwachten hoe de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt. De Tweede Kamer heeft dan nog 1 troef in handen: de parlementaire enquàªte over de toeslagenaffaire. Hoe kan het dat de hoogste bestuursrechters de zeer strenge en onwettige terugvorderingspraktijken van de Belastingdienst zo lang hebben geaccordeerd? Is hier intern debat over gevoerd? Was daarbij ruimte voor afwijkende meningen? Die belangrijke vragen wachten nog altijd op antwoord. (NRC)
………………………………………………….
Vocaal vuurwerk en een hart als een donderbui. Op haar nieuwe album ’30’ maakt Adele de luisteraar voyeur in haar relatiedrama. In al haar liefdesverdriet blijft ze een weergaloze zangeres. Ze kan het niet helpen dat ze haar hartzeer in muziek vertaalt, zei Adele afgelopen zondag bij Oprah Winfrey. ‘Ik moest echter diep graven en het echte verhaal vertellen”, verklaarde de Engelse superster het volwassen liefdesdrama dat de toon zet op haar nieuwe album ‘30’. Adele maakte een moeilijke tijd door van zelfhaat, twijfel en spijt dat ze haar huwelijk niet bij elkaar wist te houden. Dat weerhoudt Adele er niet van om te zingen als de onnavolgbare popdiva die ze is, met muziek die soms schuurt maar vooral weer ouderwets noodt tot luisteren. (NRC)
…………………………………………………...
Bedreiging door kamerlid Pepijn van Houwelingen van Forum jegens Sjoerd Sjoerdsma van D66 leidde tot schorsing van het begrotingsdebat in de Tweede Kamer. Van Houwelingen zei: Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen! Na een korte schorsing kreeg Van Houwelingen het woord om zijn woorden terug te nemen, maar toen maakte hij het volgens Sjoerdsma nog erger door te stellen dat Sjoerdsma misschien maar één van de mensen is die voor zo’n tribunaal zal moeten verschijnen. Het Binnenhof worstelt al maanden met de uitingen van FVD-kamerleden. Baudet: ‘De ongevaccineerden zijn de nieuwe Joden, de wegkijkende uitsluiters zijn de nieuwe nazi’s en NSB’ers. Sigrid Kaag zegt daarover: ‘Hij verwondt mensen met zijn woorden. En hij brengt het gezag en de waardigheid van de Kamer ernstig schade toe. Ik voel daar schaamte bij.’ (VK)
………………………………………………………
De ‘QAnon-sjamaan’ Jacob Chansley gaat 3,5 jaar de cel in voor de Capitoolbestorming. Hij bestormde met gehoornde muts en ontbloot bovenlijf de Senaatsvloer in het Capitoolgebouw in Washington. Hij werd het symbool van de bestorming op 6 januari van dit jaar. Hij bekende schuld en bood excuses aan voor zijn daden. Inmiddels zegt hij ook niet langer aanhanger te zijn van de QAnon-beweging. (VK)
……………………………………………………..
Lale Gà¼l won woensdag de NS-publieksprijs met haar autobiografische debuutroman ‘Ik ga leven’ waarin een 24-jarige studente uit Amsterdam afstand neemt van haar streng Islamitische opvoeding. Het boek oogstte lof maar stuitte ook op kritiek, vooral onder moslims. De schrijfster werd bedreigd en moest onderduiken. (VK)
……………………………………………………..
Het grootbedrijf, met minimaal 250 werknemers, stelt zich in op permanent thuiswerken. Driekwart van de bedrijven verwacht dat dit onderdeel blijft van de bedrijfsvoering en 56% gaat het ook structureel stimuleren, blijkt uit cijfers van het CBS. Het hybride werken is dus écht een blijvertje. 30% van de werknemers wil op afstand werken, 30% op kantoor en 30% wil wisselen. Men gaat er van uit dat het merendeel van de kantoorwerkers na corona toch wel 2 dagen per week thuis zal werken. (FD)
………………………………………………
Aantal doden in 1 week 850 hoger dan gemiddeld! Vorige week zijn er in Nederland ruim 3750 mensen overleden. Bijna 850 mensen meer dan op basis van gemiddelden verwacht had kunnen worden, dat stelt het CBS. De zogeheten oversterfte heeft over de periode van 8 tot en met 14 november toegeslagen onder alle leeftijdscategorieën. Omdat vaak nog geen doodsoorzaak bekend is, kan het CBS niet zeggen of dit coronadoden zijn. (FD)
………………………………………………
Gemeenten verstevigen hun greep op de koopwoningmarkt, zowel wat betreft nieuwbouw- als bestaande woningen. Meer dan 130 gemeenten willen met een zelfbewoningsplicht voorkomen dat nieuwbouwhuizen in handen vallen van beleggers die de koopwoningen omzetten in huurhuizen. Vught bijvoorbeeld bouwt niet voor speculanten. Met een zelfbewoningsplicht tot 6 ton verhoogt Vught de beschermingswal tegen beleggers. Want huizen moeten terechtkomen bij de mensen voor wie ze zijn bedoeld, vinden ze in de Brabantse gemeente. ‘Een ander moet niet aan de haal gaan met de opbrengst van gemeentebeleid. Een nieuwe woning is bij oplevering meteen een kwart meer waard’, aldus Fons Potter, de D66-wethouder van Wonen. (VK)
……………………………………………..
Nederland is een groot voorstander van autonome militaire eenheden onder Europese vlag, waarmee de EU ook zonder Amerikaanse steun kan optreden. Het vergroten van strategische autonomie is ‘cruciaal’. Zo zou de EU een object als het vliegveld van Kabul over een paar jaar zelf moeten kunnen overnemen. Ook de VS willen dat de Europeanen op militair gebied meer zelf kunnen. (VK)
…………………………………………………
Er gaan klassen naar huis, maar het sluiten van de scholen is niet aan de orde! We gaan niet weer de kinderen duperen, zegt Kà¡roly Illy, kinderarts en lid van het OMT. (NRC)
………………………………………………
Duur gas kan een koophuis minder betaalbaar maken. Meer banken kijken inmiddels naar de relatie tussen hypotheekhoogte en energielasten. Energieverbruik speelt nauwelijks een rol voor de woningzoekers nu de woningmarkt uitzonderlijk krap is. Maar als de woningmarkt ruimer wordt en de hypotheekregels strenger kan een energie slurpend huis opeens moeilijk verkoopbaar worden. Om dat voor te zijn kunnen energiebesparende maatregelen een oplossing zijn, concludeert De Groot. ‘Een gasprijs die op een hoger niveau blijft, kan best een grote prikkel geven snel aan de slag te gaan. Uiteindelijk gaat de woningvoorraad grotendeels van het gas af en moeten huizen energiezuiniger worden. Die zekerheid hebben de mensen in ieder geval.’ (NRC)
……………………………………………..
Het toeslagenschandaal is een aaneenschakeling van afkeer van de ‘jamaar’-zeggers. Bij de Belastingdienst verdween een kritische notitie van een jurist die al vroeg doorhad dat de overheid onrechtmatig optrad tegen haar burgers. Toen RTL en Trouw verslaggevers zich vastbeten in de zaak fluisterden voorlichters van het ministerie van financiën andere journalisten in dat dit, jawel, querulanten, waren. Toen zich Kamerleden meldden die de onderste steen boven eisten, werd in de Tràªveszaal steen en been geklaagd over types die zich niet lieten ‘sensibiliseren’. Dappere lagere bestuursrechters in onder meer Rotterdam waarschuwden luid dat burgers die weinig hadden misdaan werden overreden door de staat. Oren dicht en manhaftig koers houden zeiden ze bij de Hoge Raad. De neiging onwelgevallige informatie weg te strijken ging zover, dat ambtenaren van de Belastingdienst tijdens rechtszaken logen tegen de Raad van State, zo staat in het verslag te lezen! Als een rechter aan de Belastingdienst vroeg, hoe ernstig de financiële gevolgen voor een toeslagenouder zouden zijn, een of er geen sprake zou zijn van dwanginvordering, dan zei de dienst opgewekt dat alles reuze redelijk en billijk zou verlopen. Dat is mooi, zei de rechter dan tevreden. Het openbaar bestuur zou opknappen van iets meer argwaan, zou je kunnen concluderen. Argwaan van de ene overheidsdienst jegens de andere. En argwaan tegenover de eigen opvattingen, aldus Sheila Sitalsing in de VK.
………………………………………………
Besmette Nederlandse toeristen ontduiken Spaanse quarantaine. De dag na de positieve coronatesten bleek de groep spoorloos verdwenen, tot groot onbegrip in Navas del Madroà±o in de regio Extremadura waar de besmette toeristen verbleven. Sinds dinsdag ontbreekt ieder spoor van hen. De burgemeester noemt hun vlucht onbegrijpelijk: ‘Op deze manier kun je geen pandemie bestrijden’. (VK)
………………………………………………
Shell weg, Unilever weg. Sommigen zullen het vieren als een overwinning op het neoliberalisme. De keerzijde van de medaille is de toenemende moralisering van de Nederlandse politiek. Die hangt weer samen met de versplintering – een Tweede Kamer vol dwergpartijtjes die zo hard mogelijk schande roepen. Tragisch voorbeeld is de PvdA, nog onder Wim Kok een volkspartij die strategisch nadacht over het landsbelang. Nu is de PvdA een kleine gewetenspartij met Joris Thijssen, voorheen baas van Greenpeace, als klimaatboegbeeld. Thijsen twitterde over de verhuizing van Shell: ‘Wat een zegen voor dit land.’ Er was in de partij nog precies genoeg schaamte om de tweet fluks te verwijderen. Het is politiek op het niveau van de Keukenkampioen-divisie. De serieuze afwegingen laten we graag over aan de grote landen. De ervaringen met Rutte hebben Shell de overtuiging gebracht dat je aan de Nederlandse overheid niets hebt. Het vertrek van Shell zegt minder over Shell dan over het allengs krimpende Nederland. (VK)
………………………………………………….
Pak het verbale geweld in de Kamer eens aan! In handen van een halfhartig presidium raakt de democratie in gevaar, schrijft Hebert Smeets. Het moet afgelopen zijn met die psychotherapeutische berispingen. Nederland wordt zo langzamerhand een ‘laag vertrouwen-maatschappij’. Nog maar 29% van de burgers heeft vertrouwen in de landelijke overheid. Bij het begin van de pandemie was dat 69%. De fracties van CDA, VVD, D66 en PvdA hadden in de jaren 90 meer dan 90% van de zetels in de Tweede Kamer, nu nog maar 55%. Een groot deel van de andere zetels wordt bezet door politici die de Tweede Kamer niet gebruiken als hét wetgevende en controlerende orgaan maar als een podium voor agitatie en propaganda. Net als de fascisten en stalinisten die het parlement zagen als middel om het systeem om zeep te helpen, deinst ook de Baudet-falanx een kleine eeuw later niet terug voor geweldsvisioenen of provocaties (zoals woensdag Van Houwelingen Sjoerdsma de voorspelling deed dat er binnen afzienbare tijd tribunalen worden ingericht waarop politici zoals hij zouden worden berecht.) Het parlement is daarom nu instabieler dan toen.
Kamervoorzitter Bergkamp riep haar collega’s op tot een gesprek over ontoelaatbare uitingen. Het klonk wederom beschaafd therapeutisch. Maar met die benadering ging ze wel voorbij aan de ernst van de zaak. Aan de orde is niet de etiquette in het parlement. Het gaat nu om de vertegenwoordiging zelf!! (NRC)
………………………………………………….
In een hoofdredactioneel commentaar zegt de NRC: Flirts met ‘tribunalen’ en ‘uw tijd komt nog wel’ moeten een halt worden toegeroepen. Het reglement van de Kamer bevat een duidelijke maatstaf. Vooral het begrip ‘waardigheid’ vraagt erom te worden ingevuld en in stelling worden gebracht. Er was deze week een onvoorbereide voorzitter te zien, een Kamerlid dat ver buiten de orde was en ermee wegkwam, FVD en PVV die de pluriforme democratie ondergraven – in een democratische rechtstaat die sterk genoeg was om ertegen te kunnen. Nà³g wel!
………………………………………………….
De Amerikaanse tiener Kyle Rittenhouse is vrijgesproken van een dubbele moord. Hij stond terecht voor het doodschieten van twee mannen bij Black Lives Matter protesten in de zomer van 2020 in de stad Kenosha. Hij was toen 17. Hij vreesde tijdens de protesten voor zijn leven en schoot vervolgens met zijn semiautomatische wapen twee mannen dood. In Kenosha was het onrustig nadat de politie de zwarte man Jacob Blake had neergeschoten. (FD)
…………………………………………..
Opnieuw een vuurwerkverbod met oud en nieuw om de zorg te ontzien. Voor het tweede jaar op rij mag er geen vuurwerk worden afgestoken. De snelle toename van het aantal coronapatiënten dwingt tot ontlasting van de zorg, zei De Jonge na afloop van de ministerraad: ‘De druk op de zorg is al hoog genoeg!’ De vuurwerkhandelaren krijgen een vergoeding voor de veilige opslag van niet-verkocht vuurwerk.
…………………………………………..
Philips wist al jaren van problemen van haar slaapapneu-apparaat en verkeert al maanden in crisis, en deze week bleek dat de gifbeker verre van leeg is. Het bedrijf moest afgelopen zomer 3,5 miljoen beademingsapparaten voor particulieren terugroepen omdat zij mogelijk kankerverwekkende stoffen hebben kunnen inademen. Beleggers hebben hun aandelen sindsdien massaal gedumpt uit angst voor miljardenclaims uit de VS. Of dat een overreactie van beleggers is, zal moeten blijken. Eén ding is zeker: de Philips-top heeft de problemen gebagatelliseerd, terwijl deze crisis nog maar net is begonnen. (FD)