Gelezen!

Het weekoverzicht van maandag 18 t/m zondag 24 oktober

10 oktober 2024, 23:53

Het weekoverzicht van maandag 18 t/m zondag 24 oktober

Operaties in het Zwolse Isala-ziekenhuis zijn uitgesteld vanwege corona drukte. Het ziekenhuis besloot dit weekeinde 20 operaties af te zeggen vanwege capaciteitsproblemen. In de regio is de vaccinatiegraad relatief laag, zoals in de gemeente Staphorst waar 56% van de volwassen bewoners volledig gevaccineerd is tegen 83% landelijk. De Nederlandse ziekenhuizen kampen met een chronisch personeelsgebrek en een hoger ziekteverzuim. Medici gaan gebukt onder stress, frustratie en zelfs een burn-out. (NRC)
………………………………………

Getraumatiseerd Italië slikt de coronapas. Het gevreesde verzet bleef uit. Draghi lijkt weg te komen met zijn aanpak. De Italiaanse aanpak is één van de strengste in heel Europa. Sinds vrijdag moet iedereen op het werk een covid-pas kunnen tonen. Die verplichting duurt tot het einde van het jaar met als doel het aantal vaccinaties verder op te drijven. De strategie werkt: sinds half september noteerde Italië meer dan een half miljoen extra vaccinaties vergeleken met een maand eerder. Dit land heeft zo’n trauma opgelopen en zoveel doden te betreuren dat Draghi’s aanpak echt noodzakelijk gevonden wordt: ‘We kunnen geen nieuwe lockdown aan en onze economie kan ook niet een 23e keer zo op de knieën worden gedwongen.’ (NRC)
………………………………………..

Afsplitsingen in de helft van de gemeenten. In bijna de helft van de gemeenteraden zijn de afgelopen drieëneenhalf jaar 1 of meer raadsleden vertrokken bij hun oorspronkelijke partij om een eigen fractie te beginnen. Het betekent dat er nu 150 fracties zijn waar kiezers in 2018 niet voor stemden. (NRC)
……………………………………….

Stilte rond de formatie. Bij stilte worden er meters gemaakt, het lekken begint als het aan tafel niet meer loopt. Hermans en Jetten vonden elkaar en ook samen met Heerma en Schouten gaat het soepel. Tussen die vier is de chemie heel goed zegt een betrokken oud-politicus. Het is een stevig contrast met de hysterische septembermaand rond het Binnenhof. ‘Geen nieuws is goed nieuws’, zegt een ingewijde bij het CDA. Geen oploopjes meer van de pers. Geen unieke beelden van Rutte die een luchtje schept met D66 leider Kaag. Geen blokkades en geen lekken meer. Maar de lastigste dossiers zitten aan het eind van de formatie. (FD)
……………………………………….

Harde ingrepen in de zorg nodig om het tij te keren. De zorg is in Nederland onbetaalbaar geworden. Aan waarschuwingen geen gebrek, maar niemand - van arts tot politicus - durft noodzakelijke stappen te zetten om de kosten te drukken. Zonder scherpe keuzes dreigt Nederland de zorg niet meer te kunnen betalen. Als een behandeling wordt overwogen die tonnen kost wordt over de financiën niet gesproken zegt Arnold Baars, internist oncoloog in het Vallei Ziekenhuis. (VK)
……………………………………….

Airbnb raakt driekwart van de adressen kwijt. Toerisme werd overtoerisme, de rolkoffer een ratelende plaag. En de huizenmarkt kraakte doordat handelaren hele panden opkochten voor de verhuur. Door het invoeren van een registratieplicht voor verhuurders heeft Amsterdam het aantal huurkamers op slag met driekwart verlaagd, bij Airbnb zelfs met meer. Of het aantal toeristen navenant zal dalen moet nog blijken. Burgers moeten zelf melden hoeveel dagen ze hun huis verhuren, maar lang niet iedereen doet dat. In Amsterdam heeft Airbnb nog 2924 adressen. Dat waren er 16648! (VK)
…………………………………..

Marktleider Rabobank heeft de hypotheekrente verhoogd. De draai zat eraan te komen. De marktrente gaat al een tijdje omhoog, waardoor geldverstrekkers een hogere prijs betalen voor het inkopen van geld en hun marges slinken. De hypotheekmarkt is echter ook zeer concurrerend waardoor geldverstrekkers huiverig zijn om als eerste te bewegen omdat dit nieuwe klanten kost. (FD)
…………………………………

Minister Hoekstra kan spaarders niet beschermen tegen een negatieve rente. De mededingingsregels verbieden hem dat. Hetzelfde geldt voor de invoering van een expliciet verbod op het rekenen van negatieve rente. Hoekstra geeft wel gehoor aan een motie om te onderzoeken of een wettelijk verbod met saldogrens in te voeren is. (FD)
…………………………………

Dansmarathon kon ’weinig kwaad’. Een kandidaat viel flauw, twee werden er weggedragen op brancards, de winnaar danste huilend verder en staarde na afloop leeg voor zich uit. ‘De dansmarathon, dit weekeinde op SBS 6, maakte veel los bij de 1 miljoen kijkers. Op Twitter spraken velen schande van de uitputtingsslag van Talpa waarbij de deelnemers 50 uur lang moesten dansen met zo min mogelijk onderbrekingen. Het winnende danspaar kreeg 100.000 euro. ‘Zolang je niet als een malle de jive danst, valt het mee’, zegt Evert Verhagen, bewegingsexpert. (NRC)
…………………………………….

Colin Powell overleed maandag op 84-jarige leeftijd. Hij effende de weg voor de eerste zwarte president Obama. Zonder veel ophef drong de talentvolle generaal door tot de top van het overwegend witte politiek-militaire establishment om alleen maar hoger te klimmen. Van veiligheidsadviseur tot hoogste legerchef tot minister van buitenlandse zaken onder Bush jr. In veel militaire en politieke topfuncties was Colin Powell de eerste zwarte Amerikaan - zonder dat hij dit zelf graag benadrukte. Toen Obama nog gewoon docent was dacht iedereen dat de eerste zwarte president Colin Powell zou heten maar zijn rol in de Irak oorlog heeft een verwoestende smet geworpen op zijn carrià¨re. (NRC/VK)
…………………………………….

Gelderse omroep is voetbalgeweld beu en stopt met nieuwsverslaggeving bij voetbalwedstrijden. Ook bij sommige risicodemonstraties zal Omroep Gelderland geen verslaggevers meer inzetten. Aanleiding zijn de ongeregeldheden zondag na de streekderby NEC-Vitesse. ‘Het is onacceptabel en een journalistiek nederlaag, maar ik begrijp het besluit wel’, zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. (VK)
…………………………………….

Ooit zal de politiek moeten vaststellen dat de grenzen van de zorg zijn bereikt. Na de sociale zekerheid neemt de gezondheidszorg de grootste hap uit de Nederlandse begroting: 86,7 mrd euro, oftewel 26% van de totale rijksuitgaven (336,6 mrd euro in 2020), onderwijs, cultuur en wetenschap (ook best belangrijk) zijn goed voor 12%. Alleen de zorg blijkt alleen maar uit te dijen. Er wordt dan gewezen op de vergrijzing ter verklaring van die ontwikkeling. De vergrijzing is echter niet de enige en zelfs niet eens de belangrijkste factor in de kostenontwikkeling. De SER en de WRR hebben er dan ook bij de regering op aangedrongen om met betrekking tot de zorg ‘scherpe keuzes’ te maken. De keuzes worden tot dusverre angstvallig gemeden door de politiek: ‘Wanneer zijn medische ingrepen of therapieën te duur, maken hoogbejaarden nog aanspraak op dezelfde zorg als jongeren. Mogen de leefgewoonten van een patiënt een rol spelen bij de keuze van een behandeling?’ Ofwel: is het recht op zorg onbegrensd. Tot dusver werd die vraag bevestigend beantwoord. Gelijke zorg voor iedereen was de pijler van onze verzorgingsstaat. Aan die vanzelfsprekendheid komt na enkele decennia een einde. De zorg is tegen de grenzen van de groei aangelopen,aldus Sander van Walsum in de VK.
………………………………………

Het grootste gevaar voor de EU komt van binnenuit. Polen is niet van plan gas terug te nemen en drijft het conflict met de EU om de rechtsstaat verder op de spits door toedoen van de Poolse premier Morawiecki die zegt dat hij zich niet laat chanteren door Brussel. De crisis met Polen, de onderhandelingen omtrent het Noord-Ierse protocol en de Franse verkiezingscampagnes versterken elkaar en zijn enorme uitdagingen voor de rechtsorde in Europa. Een Euro-sceptische winnaar van de Franse verkiezingen kan een nieuwe bedreiging zijn. Een krachtig optreden van de Europese Commissie en de Europese Raad van regeringsleiders ten opzichte van de Poolse regering en Britse regering is nu uiterste noodzaak om de rechtsorde van de EU te beschermen en daarmee de stabiliteit te waarborgen. (FD)
……………………………………..

Het Damrak sloot dinsdag na een eindsprint opnieuw op een nieuwe recordstand: 802,5 punten! Nog geen maand nadat de AEX door de 800 puntengrens was gegaan is de lat dus opnieuw hoger gelegd. (FD)
………………………………………

AEX scherpte haar record woensdag verder aan tot ruim 805 punten! Gedurende de dag ging de AEX zelfs door de 808 punten waarmee het intraday record van half september ook verbroken werd. (FD)
……………………………………..

1.100 kinderen van toeslagengezinnen zijn de afgelopen zes jaar uit huis geplaatst! Zij mochten vaak jarenlang niet bij hun ouders komen. Het kabinet werkt nu aan een schadevergoeding. (VK)
…………………………………….

Het toezicht op de stadions is te belangrijk om aan de gemeenten over te laten. Met het huidige inspectieniveau van de voetbalstadions is het wachten op ernstiger ongelukken.
Gemeenten hebben niet allemaal de juiste expertise in huis. Een tribune waarop wekelijks tienduizenden mensen staan te springen moet aan heel andere eisen voldoen dan de meeste huizen en gebouwen. Bovendien gaat het om open constructies waar regen, vorst, wind en zon veel meer vat op hebben dan gebruikelijk. In het Verenigd Koninkrijk is de inspectie daarom al jaren uitbesteed aan een onafhankelijk toezichtsorgaan dat de periodieke keuringen garandeert en daarbij strenge normen hanteert. (VK)
………………………………………

Schurk in het paleis van Guatemala jaagt zijn aanklager liever het land uit! Magistraten die corruptie in Guatemala vervolgen worden het land uit gepest door machthebbers. Zo vertellen twee opperrechters vanuit hun ballingsoord in Washington. President Alejandro Giamattel heeft geen schoon imago: omkoping rond een haven, gesjoemel rond spoetnik vaccins en aanvallen op de rechtstaat. (NRC)
………………………………………

Het gros van de gepensioneerden hoeft niet te rekenen op een inflatiecompensatie. Dat zeggen de voorzitters van de vijf grootste pensioenfondsen. De dekkingsgraden van de pensioenfondsen zijn in het derde kwartaal wel weer gestegen. Maar verhoging van de uitkeringen zit er voorlopig niet in! Door de stijging van de inflatie neemt de koopkracht van de gepensioneerden af. Intussen is het prijspeil sinds de kredietcrisis (daarvoor werden prijsstijgingen steeds gecompenseerd) al met 20% gestegen en is de geldontwaarding sinds eind vorig jaar in een stroomversnelling terechtgekomen. (FD)
…………………………………….

Netflix heeft in het derde kwartaal van dit jaar 4,4 miljoen nieuwe abonnees bijgeschreven, meer dan de 3,5 miljoen die het bedrijf zelf voorspeld had. In totaal heeft Netflix nu 214 miljoen abonnees! De omzet groeide naar $7,5 mrd met $1,44 mrd winst. (FD)
…………………………………….

Alle vertrouwen van de boeren in de overheid is weg. Het CDA is niet langer dé boerenpartij.
Van de veehouders zegt slechts 2% nog vrij veel vertrouwen te hebben in de overheid, 70% heeft geen vertrouwen meer. Als er nu gestemd zou worden dan zou 68% van de veehouders op de BoerBurgerBeweging (BBB) stemmen en daarmee het CDA (4%) wegvagen als boerenpartij. De SGP eindigt op de tweede plek met 8% van de stemmen. (VK)
……………………………………

Ter Apel wordt slechts gedeeltelijk ontlast. Noodopvanglocaties in Almer en Gorinchem nemen deze week 500 asielzoekers over van het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel. Die toezegging deed Broekers-Knol die woensdag de Oost-Groningse plaats bezocht. De plaatselijke politici zijn met die toezeggingen niet tevreden. ‘Het draagvlak wordt broos in het dorp.’ (VK)
…………………………………….

4609 nieuwe coronagevallen zijn woensdag door het RIVM geregistreerd. Het is voor het eerst sinds eind juli dat het aantal nieuwe gevallen weer boven de 4000 uitkomt op 1 dag! (VK)
…………………………………..

Poolse premier belooft nu delen van het rechtssysteem te hervormen onder de financiële druk van de EU. Het denkt zo de twijfels in de EU over de Poolse rechtsstaat weg te nemen. Dit liet Morawiecki donderdagavond aan zijn EU-collega’s weten. Die spraken hem aan op de ondermijning van de rechtsstaat. (VK)
………………………………….

Duizenden Nederlanders komen Marokko moeilijk uit door een vliegverbod. Velen proberen het via België of zelfs Spanje. Woensdag werd bekend dat Marokko direct en voor onbepaalde tijd het luchtruim sluit voor vluchten van en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Men gaf daarvoor geen enkele reden. Een Marokkaanse nieuwssite meldde dat het een voorzorgsmaatregel zou zijn tegen de verspreiding van een nieuwe variant van het coronavirus. (NRC)
…………………………………..

‘De slag om de Schelde’ voert de top tien van Netflix aan. Het is wereldwijd deze week de best bekeken film op Netflix waar hij onder de naam ‘The forgotten battle’ de top 10 aanvoert. Toch is de film tot verdriet van de makers dit jaar niet de Nederlandse inzending voor de Oscars. ‘Do Not Hesitate’ van Shariff Korver wordt ingezonden als Nederlandse Oscar-kandidaat. (NRC)
…………………………………..

Berhard Haitink overleed donderdag op 92-jarige leeftijd. Hij was de grootste Nederlandse dirigent van na de oorlog. Ook mondiaal bereikte hij de hoogste rang. Als het hiernamaals een loungeplek kent voor topmaestro’s schuift hij aan bij reuzen als Leonard Bernstein, Herbert von Karajan en Mariss Jansons. Haitinks naam is vooral verbonden aan het Concertgebouworkest dat hij tussen 1961 en 1988 als chef-dirigent heeft geleid.
………………………………….

Van het nieuwe CDA kun je af en toe een glimp opvangen. Nieuwe generatie, nieuw vuur, nieuwe invulling van de kwesties die de oude generatie een beetje is vergeten. Rentmeesterschap serieus nemen, gewooneerlijk zijn, publieke gerechtigheid als opdracht zien, ideeën ontwikkelen zonder continu verstard naar de peilingen te staren, niet de hele tijd zwichten voor elke populistische verleiding die langs komt wapperen (waarmee ik niks wil zeggen over Sybrand van Haersma Buma) Het nieuwe CDA is Boswijk, de man die niet handenwringend langs de zijlijn stond te jammeren toen Nederland zijn Afghaanse medewerkers verraadde maar meehielp ze per WhatsApp naar de veiligheid te loodsen. Hij zei ook 1 dag voor het grote boerenprotest: sorry boeren, krimp is onvermijdelijk en liet zich daarna koelbloedig uitjouwen op het malieveld. ‘We hebben als politiek al te lang iedereen naar de mond gepraat’. ‘Ik kan ook meepraten en zeggen dat er geen stikstof- of klimaatprobleem is. Dan ben ik bij elk boerenprotest de held van de dag’, zo reageert hij nuchter op de BBB-adoratie. Deze week konden we een glimp opvangen van het oude CDA: Annie Schreijer-Pierik was afgereisd naar Op1 om Boswijk ervan langs te geven. Een ‘heel nieuw sympathiek Kamerlid’ heus, maar dat hij zegt dat alles anders moet, is niet goed.’ Volgens haar is nu niet duidelijk wat het CDA wil. Maar dat is dus wél duidelijk. Namelijk dat het anders moet met de door het congres aangenomen motie visie-Boswijk. Daarna ontkende ze officiële stikstofcijfers, modellen klopten niet. Zo vergaat het oude CDA: verward gepruttel aan de talkshowtafel. Het nieuwe CDA wint het van het oude verwarde gepruttel, aldus Sheila Sitalsing in de VK.
……………………………..

Studerend Nederland leeft weer wat langer. De verwachting voor laagopgeleiden is stabiel. De vooruitzichten op jaren met een goede gezondheid dalen echter voor allen, aldus het CBS. In 2007 was de levensverwachting van mensen met een lage opleiding 79 jaar, nu 79,5. Van mensen met een middelbare opleiding steeg de verwachting van 80,8 naar 82 jaar. Voor mensen met een hoge opleiding verbeterden de vooruitzichten van 82,7 jaar in 2007 tot 83,9 jaar nu. De vermindering van het aantal jaren in goede gezondheid is gemiddeld 1 jaar. Van 57,4 naar 56,9 voor laagopgeleiden. Voor mensen met een middelbare opleiding van 65,9 naar 64,7 jaar nu. De hoger opgeleidenverwachting daalde van 72 jaar naar 71,2 jaar. (VK)
…………………………….

Er is een tekort aan alles! Auto’s, bouwmaterialen, cadeautjes, chauffeurs, chips, containers: in de huidige ‘tekorteconomie’ is er van heel veel te weinig. Waarom en voor hoe lang nog. Het virus is de ontwrichter van de productie, consumptie en logistiek. Fabrieken sluiten, containers bleven leeg achter in Europa en Amerika vanwege de lockdowns of een gebrek aan vrachtorders, De chipsindustrie kreeg plotseling meer vraag door het thuiswerken en consumptiepatronen veranderden. Denk bijvoorbeeld aan de vele coronaklussers. Ruim 1,5 jaar duurt die verstoring in de productie- en logistieke sfeer nu al en is intussen heviger en complexer geworden. Mondiale leveringsketens die voor de pandemie waren ingericht op maximale efficiency staan verder onder druk. Voorraden die omwille van efficiëntie zo klein mogelijk waren, blijken nu te zijn uitgeput. (NRC)
…………………………………

De solidariteit tussen patiënten houdt een keer op! Veel mensen zijn het zat dat ongevaccineerden bedden op de intensive care bezet houden, waardoor geplande operaties moeten worden afgebeld. ‘Maar de vraag of iemand deugdzaam is moet niet bij de zorg terechtkomen.’ Diederik Gommers is er ‘klaar mee’ dat de opkrabbelende zorg zich door Covid-19 laat gijzelen. Je kunt ook stellen dat iemand die ervoor kiest zich niet te laten vaccineren, maar bij ziekte wel aanspraak maakt op een bed in het ziekenhuis, moreel van twee walletjes eet. Zoals Sander Donkers schreef in een veelbesproken Volkskrant-column. De openhartoperatie van een vriend wordt niet ingepland, want daarna moet hij 1 à  2 dagen op de IC en die ligt vol met ongevaccineerden. ‘Het gevolg van hun bewuste keuze is bedreigend voor wie getroffen wordt door het lot’, schrijft Donkers. ‘Nu is het persoonlijk geworden.’ Vaccinweigeraars moeten zich zulke consequenties aantrekken, zegt minister De Jong. ‘Het heeft iets decadents om te denken dat je kunt bedanken voor het enige middel dat ons uit de crisis helpt, maar tegelijkertijd kunt rekenen op de solidariteit en de bescherming van anderen die zich wel laten vaccineren.’ (NRC)
…………………………………..

De cijfers: 174 patiënten lagen vrijdag op de IC’S.
83,3% van de IC-patiënten met corona is ongevaccineerd bleek uit de laatste RIVM-rapportage.

15,1 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder heeft geen prik tegen corona gehad. (NRC)
……………………………………..

De cameravrouw die stierf nadat acteur Alec Baldwin een schot loste is niet het eerste slachtoffer van een vuurwapen op de filmset. De destijds 28-jarige zoon van Bruce Lee, Brandon Lee is de bekendste. Alec Baldwin, bekend van zijn persiflage van Donald Trump en actiefilms als Mission Impossible haalde donderdag de trekker over van een vuurwapen dat als rekwisiet werd gebruikt bij de opnames. Met dat schot doodde hij cameravrouw Halyna Hutchins (42). Regisseur Joel Souza (48) raakte gewond. ‘Er zijn geen woorden om mijn verdriet te beschrijven, mijn hart is gebroken voor haar man, hun zoon en iedereen die van haar hield’, aldus een verslagen Baldwin.
……………………………………..

Onze boodschappen worden duurder! Van karton tot transport: overal stijgen de productiekosten. Vier levensmiddelenbedrijven geven aan de prijzen te verhogen. Het is onoverkomelijk geworden: de boodschappen worden snel duurder, van de keuken tot in de badkamer. Bedrijven verwachten dat de inflatie zal toenemen en aanhoudt tot medio 2022.
Het is ‘inflatie die we al 20 jaar niet gezien hebben’ zegt Unilever topman Alan Jope. Unilever (Dove, Omo, Lipton) verhoogde de prijzen met maar liefst 4% en spande daarmee de kroon.