Gelezen!

Het weekoverzicht van maandag 20 sept t/m zondag 26 sept

27 september 2024, 02:01

Het weekoverzicht van maandag 20 sept t/m zondag 26 sept

· Geen doorbraak in de formatie na het heiweekend in de Hilversumse bossen! De kabinetsformatie zit nog steeds muurvast maar de gesprekken gaan komende week verder. De PvdA en Groen Links zijn nog altijd bereid aan te schuiven. Het opstappen van Kaag en Bijleveld heeft veel politieke pijn veroorzaakt, die de formatiegesprekken dit weekend hebben ‘gecompliceerd’, stelde informateur Johan Remkes zondag. (FD)
……………

· Draghi hanteert wortel en stok nu ook in eigen land! Zeven maanden staat hij nu aan het roer van de Italiaanse regering en zijn resultaten zien er tot nu toe goed uit. Dat is bijzonder omdat technocratische regeringen in Italië in het verleden nooit een goed rapportcijfer kregen. Zijn regering bestaat uit technocraten en politici, dit creëert een machtsevenwicht zodat hij kan hervormen. Hij gebruikt het Europese herstelfonds en de Brusselse controle hierop als drukmiddel om structurele hervormingen door te voeren: zijn wortel en stokbeleid. (FD)
……………

· Vrees voor hoge inflatie doet beleggers in obligaties naar alternatieven zoals goud zoeken maar ook complexe beleggingsproducten zijn geen taboe meer voor deze groep beleggers, zoals obligaties met inflatiebescherming. Ofwel leningen die in waarde met de consumentenprijzen mee stijgen. (FD)
……………

· Weg met alle snoertjes!! Over 3 jaar moet in Europa iedereen dezelfde telefoonoplader hebben voor smartphones, camera’s koptelefoons, spelconsoles en draagbare speakers. Dat moet een eind maken aan de ergernis bij burgers over de talloze verschillende opladers in huis. Ook verkleint het de afvalberg een beetje. Apple zou inzetten op draadloos opladen, waar iPhones en andere telefoons nu al geschikt voor zijn. (VK)
……………

· Prinsjesdag verhult de politieke wanorde: achter de jaarlijkse rituelen en de beleefde vreugde schuilt een politiek bestel in diepe crisis, zonder zicht op een oplossing. De uitholling van een steeds machtelozer politieke orde dreigt. Ondanks de vrolijke eensgezindheid zal de trend duiden op een langzame erosie tussen kiezer en gekozene zoals de afnemende ledentallen van politieke partijen en het dalende vertrouwen in politici en politieke instituties. (NRC)
…………….

· Aan de troon zal Amalia niet ontkomen. Ze kan Prinsjesdag nu nog overslaan maar vanaf volgend jaar wordt de troonopvolger in de Ridderzaal verwacht. Amalia kan echter heel lang nadenken over welke accenten zij wil leggen. Het afzien van de toelage was een ‘gouden’ treffer zegt Peter Rehwinkel, staatsrechtdeskundige. Het troonopvolgerschap kan lang duren. ‘Ze kan lang aan haar imago werken’. (NRC)
……………

· Na een halve eeuw is op La Palma zondagmiddag de vulkaan Cumbre Vieja voor het eerst weer uitgebarsten! La Palma is met 85000 inwoners een van de 8 eilanden in de Spaanse archipel voor de westkust van Afrika. (NRC)
……………

· De vakbond FNV eist komend cao jaar geen loonsverhoging in procenten maar in centen: per maand zou iedere werknemer er €100 bij moeten krijgen, plus prijscompensatie. De werkgevers vinden dat niet realistisch en willen niet opdraaien voor de inflatie. De FNV wil meer dan slechts de koopkracht compenseren en hoopt flexwerk terug te dringen.
……………

· Maandag zijn de beurzen wereldwijd op verliezen gesloten. De AEX verloor 1,4%, De DAX in Frankfurt 2,3% en in de VS verloor de S&P 2,9%. Als gevolg van de problemen rondom de Chinese vastgoedreus Evergrande en de onzekerheid over de plannen van de FED over het opkopen van obligaties ter ondersteuning van de binnenlandse economie. De vraag is of, en zo ja, wanneer de FED daar een rem op zet. (FD)
…………..

· De keerzijde van duurzaam: negatieve stroomprijzen!! Doordat het aantal zon- en windparken in Nederland snel toeneemt, is het aanbod van groene stroom soms zo groot dat energiebedrijven moeten betalen om die stroom kwijt te kunnen. Is het aanbod hoog vanwege veel wind en zon, maar de vraag naar stroom laag, zoals op zondag, dan ontstaat er een overschot. Met als gevolg: negatieve stroomprijzen. (FD)
……………

· Werkzaamheden Kanaal Almelo-De Haandrik zijn wel degelijk deels oorzaak van de verzakking van ruim 400 huizen! Vervorming van veenlagen spelen bij veel van de onderzochte panden een grote rol. Dat komt door ernstige droogte en door de werkzaamheden aan het kanaal. Daarmee is de provincie Overijssel medeschuldig aan de schade. Dat blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksinstituut Deltares. ’Mensen hunkeren naar een oplossing’, aldus de voorzitter van een stichting gedupeerden. (VK)
……………

· Ontbindend Rutte III zoekt wanhopig naar houvast in de kamer. Begin dit jaar stonden de verkiezingsprogramma’s nog vol met grote dromen maar die hebben de Troonrede niet gehaald. De totale politieke impasse heeft alle ambities voorlopig gesmoord. En ook géén rondrit per koets, géén Ridderzaal als decor en géén balkonscà¨ne met zwaaiende Oranjes op Paleis Noordeinde. Prinsjesdag beleeft nog één keer een uitgeklede uitvoering vanwege Corona.
……………

· De hoofdpunten uit de miljoenennota:
.. Het kabinet gaat uit van een forse economische groei van 3,5 % in 2022.
.. De koopkracht blijft voor vrijwel alle groepen gemiddeld gelijk.
.. Dat geldt ook voor de werkloosheid, die blijft hangen rond de 3,5%.
.. 100 miljoen extra per jaar gaat naar het stimuleren van de woningbouw.
.. De coronacrisis en de enorme overheidsuitgaven ijlen wel na in het huishoudboekje van Hoekstra: begrotingstekort 18,9 miljard!
.. Gedwongen door het Urgenda vonnis trekt het kabinet 6,8 miljard extra uit voor het klimaatbeleid. Het leeuwendeel gaat naar subsidies voor vergroening. Ook komen er honderden miljoenen extra voor bestrijding van de ondermijnende criminaliteit, tot op wijkniveau! (VK)
……………

· Prinsjesdag verbloemt vooral de fouten. Willem Alexander benoemde in de troonrede vooral wat goed gaat in Nederland. De politieke impasse kwam amper aan bod. Dringt de vertrouwenscrisis uit de opiniepeilingen wel door tot in Den Haag? (NRC)
……………

· Miljoenennota niet meer dan een invuloefening. Normaal gesproken is Prinsjesdag het moment waarop een kabinet de koers bijstelt en beleidskeuzes maakt. Zo niet in 2021: De stilstand in de formatie vertaalt zich in een doorsudderend uitgavenpatroon zonder visie. Terwijl structurele problemen juist om een daadkrachtige aanpak vragen! De begroting wordt dan ook getekend door lapwerk en lamlendigheid. (VK)
…………….

· Henk Kamp (VVD) uit Diepenheim is de beoogde nieuwe demissionair minister van Defensie. Ben Knapen (CDA) demissionair minister van Buitenlandse zaken.
……………

· Moet Slochteren toch weer tijdelijk open? De energieprijzen zijn de afgelopen maanden zo sterk gestegen dat de grootverbruikers in de problemen komen. Sommige moeten hun productie zelfs stilleggen en vrezen voor hun voortbestaan. De reden is een tekort aan gas. Een megawattuur kost nu 160 euro. Voor de pandemie was dat 32 euro!! Noorwegen gaat 2 biljoen kubieke meter aardgas extra aan Europa leveren voor de komende herfst- en winterperiode. (VK)
……………

· De verkiezingen in Rusland eerlijk en vrij? De meeste Russen vergelijken de dit weekend gehouden Doemaverkiezingen vooral met een voorspelbaar spektakelstuk. Na het tellen van de stemmen maakte de kiescommissie bekend dat Poetins Verenigd Rusland bijna 50% van de stemmen had behaald, voldoende voor een twee derde meerderheid in de Doema. De verkiezingswaakhond Golos oordeelde dat de verkiezingen ‘niet werkelijk vrij’ konden worden genoemd. (NRC)
…………….

· De Liberale Partij van de Canadese premier Justin Trudeau heeft maandag de vervroegde verkiezingen gewonnen maar krijgt geen meerderheid in het Lagerhuis. De verhoudingen blijven ongewijzigd. Hij hoopte dat zijn partij de meerderheid zou krijgen vanwege zijn succesvolle coronabeleid. Hij werd dus niet beloond voor zijn gok. (NRC)
……………..

· Nederlandse bisschoppen: coronapas niet verplicht voor kerkgangers! Kerkgangers mogen vanaf zaterdag tijdens de dienst de anderhalve meterregel loslaten zonder dat ze bij binnenkomst een coronatoegangsbewijs hoeven te tonen. Volgens de bisschoppen past zo’n controle bij de deur niet ‘bij het karakter’ van de kerk. Ook de Protestantse Kerk gaat niet controleren. (VK)
……………

· De huizenprijzen stijgen met 17,8% in een jaar. Het is de snelste toename in ruim 20 jaar. De huizenprijzen zijn daarmee in 8 jaar tijd met 78% gestegen!! (VK)
……………

· Het Nederlandse huis blijft in prijs dan nog achter bij Europa. De prijsstijging is een inhaalslag. De economische crisis van 2008 tot 2014 raakte de Nederlandse huizenmarkt hard. (FD)
…………….

· Met corona op de intensive care maar nog steeds geen prik willen! De meeste patiënten die nu in het ziekenhuis liggen zijn niet gevaccineerd. Verpleegkundigen spreken daar met hen over, maar dat is vaak lastig. ‘Hun overtuiging tegen het vaccin is niet in één keer verdwenen’. (VK)
……………

· Ineens kan het wél: politici die praten over de inhoud! De politiek is het dus nog niet verleerd: debatteren over de inhoud. Na 6 maanden van stilstand, verzuurde verhoudingen en vage blokkades, ontspon zich woensdag op de eerste dag van de algemene politieke beschouwingen een levendig debat tussen de 6 middenpartijen die het gesprek over een nieuw kabinet tot nu toe angstvallig vermijden. Zo bewezen VVD, D66, PvdA, Groen Links en Christen Unie tijdens het belangrijkste debat van het jaar het pijnlijke gelijk van de (oud) informateurs Tjeenk Willink, Hamer en Remkes: niet inhoudelijke verschillen, maar beeldvorming frustreert deze voortmodderende formatie. De kiezer, die ruim een half jaar geleden zijn stem uitbracht, blijft in verwarring achter. Want waarom kan er nu wél inhoudelijk gediscussieerd worden over de woningmarkt, zorg, klimaatverandering, migratie en onderwijs. Normaal gesproken moet de oppositie genoegen nemen met slechts marginale aanpassingen in de begroting. Kruimelwerk, meer niet. De speelruimte voor de Tweede Kamer is dit jaar beduidend groter! (FD)
……………..

· Na de rituele verwensingen brak het debat open en werden het de meest pragmatische beschouwingen in jaren!
· ‘Ik moet concluderen dat de VVD gewoon niet bereid is de problemen in Nederland op te lossen’, zegt Liliane Ploumen van de PvdA! ‘Ik moet concluderen dat mevrouw Ploumen alleen samenwerken wil als zij 100 procent haar zin krijgt’, zegt Sophie Hermans van de VVD. (NRC)
………………



· Verkoop duurzaam voedsel in supermarkten stijgt in 2020 met 21% ten opzichte van 2019. Vooral duurzame koffie en thee deden het, mede door het vele thuiswerken, goed. (FD)
……………..

· Half miljoen huishoudens komt in financiële problemen door de stijgende gasrekening. De stijging vormt een grote financiële bedreiging voor ruim een half miljoen huishoudens. Door hun slecht geïsoleerde woningen gebruiken zij ongeveer 40% meer gas en 10% meer elektriciteit dan gemiddeld. Daardoor gaat een relatief groot deel van hun (lage) inkomen naar de energierekening. (VK)
……………..

· ‘Er wordt qua vaccins van alles beloofd maar het blijft bij woorden’,zegt Axel van Trotsenburg, de tweede man van de Wereldbank. De strijd om het coronavirus te beteugelen wordt ondergraven door loze beloften van rijke landen: van de 1 miljard door de G7 beloofde vaccins is pas 10% aan de arme landen geleverd. ‘Dat is onacceptabel’. Twee procent pas van de inwoners in Afrika is gevaccineerd. De contracten liggen er maar de vaccins gaan eerst naar de rijke landen! (VK)
……………

· De consumptie in juli is voor het eerst weer boven het niveau van voor Corona. Consumenten gaven 2,1% meer uit dan in juli 2019! Wel zijn er zorgen over de stijgende prijzen: 2,4%. (VK)
……………

· Veel tieners zijn het slachtoffer van schieten of steken in Rotterdam! Een op de zeven patiënten met schot- of steekwond en in het Erasmus MC is jonger dan 20. ‘We hebben ze van 12 en 14 moeten opereren en dit is het topje van de ijsberg’, zegt Oscar van Waes, traumachirurg. Rotterdam is voor Europese begrippen dan ook een gewelddadige stad. (NRC)
……………

· De Amsterdamse beursindex AEX is donderdag 23 september gesloten op de hoogste stand in de geschiedenis van de AEX: 800,61! Het hele jaar breekt de beurs al records ondanks Corona. De hoge stand heeft te maken met de lage rente en optimisme over de economische ontwikkelingen. De AEX begon het hersteljaar 2021 op een stand van 624,61 punten. Sinds begin dit jaar is er dus bijna 30% bij gekomen. En dat terwijl er tijdens het dieptepunt van de coronacrisis, in het voorjaar van 2020, nog een dieptepunt van 404,10 punten werd aangetikt. (FD)
……………..

· Benzineadviesprijs doorbreekt waarschijnlijk snel de grens van €2. De consumenten klagen er volgens de ANWB veel over maar ze zullen er geen kilometer minder om rijden. De pomphouders willen zo lang mogelijk onder de €2 blijven maar als de marge op is, moeten ze wel mee. (FD)
………………….

· Tijdens dag 2 van de algemene beschouwingen werd een miljardendeal gesloten in de wandelgangen. De coalitie komt de oppositie tegemoet met ruim 2 miljard euro voor huurders, veiligheid, lerarensalarissen, de energierekening en de veel besproken verhuurderheffing. De hogere zorgsalarissen worden gefinancierd door de winstbelasting toch te verhogen. Vanuit VVD-perspectief een flinke concessie! (NRC)
………………….

· Angela Merkel doet de laatste dagen voor de Bondsdagverkiezingen precies waar ze mee wil stoppen: campagne voeren! Vrijdag is ze te gast bij een grote verkiezingsbijeenkomst in Mà¼nchen, zaterdag staat ze op het programma in Aken. Het lukt CDU-kandidaat Laschet namelijk niet om op eigen kracht vooruitgang te boeken. In debatten doet hij onder voor de concurrenten, hem wordt verweten weinig concrete ideeën te hebben en zijn gelach bij een bezoek aan een overstromingsgebied blijft hem achtervolgen. Of Merkel kan bijdragen aan een verrassende zege van Laschet zal zondag blijken. De Duitse verkiezingen zullen dan ook ongekend spannend worden. Zullen de kiezers na 16 jaar Merkel een ruk naar links maken? Wordt het Olaf Scholtz van de SPD, Annalena Baerbock van de Groenen of toch Armin Laschet van de CDU/CSU? (NRC)
…………………

· 3.000.000.000 euro trekt de Italiaanse overheid uit zodat huishoudens hun energierekening kunnen blijven betalen!! Consumenten zouden deze winter 40% duurder uit zijn voor gas en elektra. De maatregelen zijn met name bestemd voor huishoudens met de laagste inkomens. De btw op energie wordt verlaagd en de netwerkkosten komen te vervallen. (VK)
………………..

· Personeel van 7 academische ziekenhuizen staakt dinsdag uit onvrede met het bod van de werkgevers. De loonsverhoging van 1,5% die demissionair minister De Jong donderdag bekend maakte noemt de FNV een goede stap in de richting maar niet voldoende! (VK)
………………..

· Voor een nieuw kabinet is het geen aantrekkelijk vooruitzicht om met een kamer te werken die graag ministers wegstuurt. In welke omgeving komt die nieuwe ploeg terecht? De algemene beschouwingen bevestigden vooral dat in een groot deel van de versnipperde kamer het motto ‘ieder voor zich’ regeert. Het deel dat zich constructief wil opstellen is bij de laatste verkiezingen weer verder geslonken. Een minderheidskabinet moet bij elk incident vrezen voor grote politieke schade. De Tweede Kamer zelf is een groot deel van het bestuurlijke probleem. (VK)
…………….

· Ruim een halve eeuw was Nederland een van de belangrijkste gasproducenten van Europa. Nooit hoefden Nederlandse bedrijven en huishoudens zich dus zorgen te maken over hoge prijzen. Nu opeens wel! Nederland is niet langer een gasland. Althans: Nederlandse huishoudens zijn massaal afhankelijk van gas, maar met de sluiting van het Groningerveld is er amper meer eigen productie. Wie verzekert dan dat het gasfornuis altijd blijft branden en de cv-ketel het doet? Groningen was het fundament, sinds de jaren ’60 was Nederland zelfvoorzienend. Nu is de gaswinning daar onmogelijk. Sinds 2018 is Nederland dus netto-importeur. Import kost geld, eigen productie levert geld op…En de rekening voor iedereen zal omhoog spuiten. Ook de stroomprijs die deels wordt beïnvloed door gas is ook hard omhooggegaan. Russisch gas dus, en dat is duur! Wie zorgt er voor leveringszekerheid? Nuon, Essent en Eneco zijn verkocht aan buitenlandse partijen. Gasterra, dat het Groningse gas verkocht, is opgeheven… Dat maakt het voor de overheid onmogelijk om nog iets te doen. (FD)
…………….

· China zet een tandje bij tegen de cryptomunten. Men heeft transacties van alle cryptomunten verboden. Verschillende cryptomunten gingen hierop flink onderuit. De Chinese Bank beschouwt voortaan alle transacties gerelateerd aan cryptomunten als ‘illegale financiële activiteit met inbegrip van diensten die worden geleverd door uitwisselingen uit het buitenland’. De bitcoin verloor daarop 6% en de ethereum zelfs meer dan 10%. De Chinese autoriteiten vinden dat de cryptovaluta’s ‘de veiligheid van de bezittingen van mensen ernstig in gevaar brengen’. (FD)
…………….

· Eindelijk geld voor nieuw kabinetsbeleid maar nu zijn de mensen op! In het onderwijs kun je geen leerkrachten tevoorschijn toveren, in de zorg schreeuwt men nog harder om personeel dan om geld. Door gebrek aan soldaten blijft veel defensiegeld liggen en 1 op de 5 bouwbedrijven wordt belemmerd door personeelstekorten. In de energiesector is maar liefst 79% van de bedrijven op zoek naar personeel. Bij de miljarden aan nieuwe overheidsuitgaven hoort daarom ook een aanvalsplan op de arbeidskrapte. Het gaat daarbij om opleiden, vasthouden en prikkelen. Vergaande maatregelen moeten we niet schuwen zegt Matthijs Bouman in het FD.
……………

· Wie zich verbaast over de ondanks alles blijvende steun voor premier Mark Rutte en diens VVD vergeet dat heel veel mensen baat hebben bij de situatie zoals die nu is. Telkens als zijn steun toch weer is gegroeid ondanks alle aftredende bewindslieden, schandalen en kleine en grote leugens duikt op sociale media die ene brief op van een lezer uit Soesterberg die schreef: Als je momenteel de Volkskrant leest lijkt het of elke Nederlander gevechten heeft met de overheid over uitkeringen, toeslagen en gemeenten, terwijl er in werkelijkheid ook heel veel mensen zijn zoals wij: mensen die over het algemeen best tevreden zijn over onze overheid omdat veel zaken in Nederland wél goed geregeld zijn. (VK)
……………

· De impasse in de formatie is bijna niet meer te verkopen. Bij de algemene beschouwingen bleken de fracties in de Tweede Kamer nog altijd in staat compromissen te sluiten. Dat heeft ook gevolgen voor de formatie: het uitblijven van onderhandelingen is nu nog moeilijker uit te leggen! Dat vindt Johan Remkes blijkbaar ook. De informateur liet vrijdag weten via een persbericht dat hij volgende week conclusies wil trekken. (VK)
……………...

· Staatssecretaris Keijzer wilde zelf niet opstappen na haar kritiek op de coronapas! Keijzer die zaterdag door het demissionaire kabinet de laan werd uitgestuurd wegens openlijke kritiek op de coronapas stond al langer alleen. Niet alleen in het kabinet maar ook in de top van haar partij. Ze keerde zich in een interview openlijk tegen het kabinetsbeleid- een politieke doodzonde, omdat het kabinet altijd met één mond spreekt. Het komt niet vaak voor dat een bewindspersoon tegen zijn of haar zin ontslag krijgt aangezegd. De laatste die dat overkwam was Glastra van Loon van D66 in 1975 nadat hij uit de school had geklapt over een conflict met de secretaris-generaal van het departement. (NRC)


· Volgens de exitpoll van de Duitse omroep ZDF lijkt de SPD de grootste partij geworden bij de Duitse verkiezingen met 26% van de stemmen. De CDU-CSU krijgt 24% en de Groenen behalen 14,5% van de stemmen. De verschillen zijn zo klein dat de SPD niet tot winnaar kan worden uitgeroepen. De ARD exitpoll geeft zelfs een gelijke stand aan: beide 25%!