Gelezen!

Het weekoverzicht van maandag 27 sept t/m zondag 3 okt

27 oktober 2024, 02:00

Het weekoverzicht van maandag 27 sept t/m zondag 3 okt

Na de verkiezingen wacht ook Duitsland een lastige formatie. De CDU leed een gevoelig verlies, comeback van de SPD maar er is geen duidelijke winnaar. Duidelijk is dat de Duitsers niet hebben gekozen voor een duidelijke winnaar. De SPD behaalde 25,8% en de CDU 24,2% van de stemmen. De slechtste uitslag ooit. In 2017 haalde de partij van Merkel nog 32,9% van de stemmen. De Groenen presteerden met 14,3% van de stemmen minder dan verwacht. Voor een uiterst linkse regering waar de financiële markten voor vreesden lijkt geen meerderheid te zijn. Vooralsnog is het onduidelijk wie Merkel zal opvolgen als kanselier. Geen van de 2 grote volkspartijen leverde ooit met zo’n slechte verkiezingsuitslag een kanselier. Scholtz (SPD) zei het voortouw te willen nemen maar ook Laschet (CDU/CSU) claimde die rol. Komende weken moet duidelijk worden welke partijen met elkaar willen regeren. Het lijkt vrijwel zeker dat Duitsland een 3-partijen coalitie krijgt. Dat zou een primeur zijn! (FD)
………………………

De nek-aan-nekrace in de peilingen tussen de partijen CDU/CSU en SPD heeft veel Duitsers overgehaald om zondag naar de stembus te gaan. Dat is deels op te maken uit de opkomst, die hoger uitpakte vergeleken met de voorgaande 3 verkiezingen. In totaal heeft 76,6% van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht. (FD)
…………………….

In het VK staan al dagen grote rijen auto’s voor de tankstations. De mensen vrezen benzinetekorten vanwege transportproblemen. De minister van transport, Grant Shapps, roept op om geen benzine te hamsteren en zegt: “Doe normaal, er is genoeg brandstof’. (FD)
…………………….

Tijdelijke werkvisa moeten vertrokken chauffeurs en gastarbeiders teruglokken naar het VK. Zij moeten helpen een eind te maken aan de groeiende tekorten bij de tankstations en winkels. Zelfs de Britse kerst is in gevaar. De 10500 visa zijn echter veel te weinig zeggen critici. (VK)
…………………….

Zelfs bij dalende prijzen stoppen de Chinezen hun geld nog in stenen. De crisis bij Evergrande kan de hele vastgoedsector raken maar de kans dat dit Chinezen afschrikt is voorlopig klein want stenen vormen voor veel Chinezen een spaarpotje. Met het trauma van hyperinflatie in de jaren ’30, ’40 in hun achterhoofd zijn Chinezen géén spaarders maar ze zien ze stenen als waardevast. Het is hun pensioen, hun spaargeld en belegging ineen. Overigens is de vierkante meterprijs in Sjanghai 2 keer zo hoog als in Amsterdam! (FD)
…………………….

In Nederland is het antisemitisme terug van nooit weggeweest. In een paar weken tijd hadden we Baudet die het begrip ‘Holocaust’ tussen aanhalingstekens plaatste, alsof we de vernietiging van de Joden in de 2e wereldoorlog met een korreltje zout moeten nemen. De jongeren in Urk die met nazi-uniformen rondliepen en de mensen die met Jodensterren op demonstreren tegen de coronamaatregelen. Het is onsmakelijk, ongepast en moet worden aangepakt! Sommige mensen voelen zich niet meer genoodzaakt met een zekere gevoeligheid over de 2e wereldoorlog en de Jodenvervolging te praten. Baudet, hij weer, meende dat Joden de 2e wereldoorlog niet kunnen claimen, omdat hij ‘niet in handen is van een specifieke groep’. Een smerige insinuatie!! Terecht antwoordden Joodse organisaties dat zij niks claimden, maar dat zij bepaalde herinneringen hebben aldus Teun van de Keuken in de VK.
……………………

Mark Rutte die volgens De Telegraaf doelwit van een aanslag of ontvoering is, beweegt zich graag vrij tussen de mensen. Het gebrek aan zichtbare beveiliging maakt mensen om hem heen soms onrustig! De beveiliging van Rutte is de afgelopen weken opgevoerd. En dat terwijl de NCTV het al zo druk heeft. Sinds de moord op advocaat Derk Wiersum is het aantal te bewaken personen uit de rechterlijke macht bijvoorbeeld sterk gestegen. Hoe wrang het ook klinkt, maar zowel de privé- als werksituatie van Rutte maken extra (onopvallende) beveiliging makkelijker, zeggen experts die niet met name genoemd willen worden. De premier woont alleen en heeft dus geen gezinsleden die moeten worden beschermd. (NRC)
………………………..

Mona Keijzer kon het niet uitleggen op de dijk in Volendam. De ontslagen staatssecretaris vertrekt uit de kamer maar blijft wel CDA-lid. In een uitgebreide schriftelijke verklaring verklaart ze nogmaals fel tegenstander te zijn van het Corona-toegangsbewijs: ‘Ik kan het beleid niet meer rijmen met mijn verstand en met mijn geweten.’ Door lid te blijven sluit ze de mogelijkheid niet uit nog eens van betekenis te zijn voor de partij. In haar verklaring spreekt ze haar blijvende liefde uit voor het ‘Christen Democratische Gedachtegoed’. ‘Dat bepaalt mede de mens die ik ben.’ (NRC)
……………………..

Manipuleert Rusland de gasprijs? Europese politici en gasexperts vermoeden dat Rusland de gasschaarste bewust groot houdt. Hun verdenking stoelt mede op het feit dat de huidige levering van Russisch gas achterblijft bij die van và³à³r de pandemie. Het Kremlin ontkent dat zeer stellig! De Duitse gasexpert Frank Umbach zegt dat ‘Poetin zijn kans grijpt om Europa te verzwakken.’ Is Rusland soms bezig zijn monopolie te misbruiken en de prijzen op te drijven?
Maar de Russische gasexpert Michaïl Kroetichin zegt: ‘Als Gazprom met zijn acties inderdaad hogere gasprijzen veroorzaakt schiet het zichzelf in de voet. ‘Met een onbetrouwbare leverancier zal Europa immers nog sneller willen overstappen op zonne- en windenergie. (NRC)
……………………...

Parijs aast op EU- glansrol door Duits machtsvacuà¼m. Het vertrek van Merkel leidt in Brussel tot speculaties over het EU-leiderschap: Frankrijk loop zich warm voor een nog prominentere rol en zal proberen zijn eigen agenda door te drukken! Een mooie bijkomstigheid voor Frankrijk is dat het zich opmaakt voor het EU-voorzitterschap. (NRC)
………………………

Zijn we uitgepraat? De kijkcijfers van (de vele) praatprogramma’s zitten in de lift: naar beneden, welteverstaan! DWDD trok 1,2 miljoen kijkers (van wie velen ontroerd voor de televisie zaten) met een uitzending over de 97-jarige vrouw Selma van de Perre, een joodse verzetsvrouw die in kamp Ravensbrà¼ck had gezeten. Een gewaagde keuze over het leven van deze vrouw, zonder bekende Nederlanders. Afgelopen maand kwam geen talkshow daarbij in de buurt, wat bijval en kijkcijfers betreft. ‘Khalid en Sophie’ trok de afgelopen weken gemiddeld 440 duizend kijkers. (NRC)
Op 1 zakte van 821 naar 582 duizend, Jinek van 753 maar 584 duizend en Johnny de Mol komt niet verder dan 263 duizend kijkers. Zijn de programma’s te voorspelbaar, ligt het aan de presentatoren?
De 10 plagen van de talkshows kort op een rij gezet:
“Ze zijn saai, er is minder nieuwshonger, alles lijkt op elkaar, het zijn minder grote persoonlijkheden, overdaad schaadt, de vele promotiepraatjes, onwennigheid aan nieuwe talkshows, de concurrerende streamingdiensten, de tv is minder populair en tenslotte het mooie zomerweer”.
Maar de trend is duidelijk: de tijd die Nederlanders besteden aan traditionele live-tv loopt terug. Voor jongeren geldt dat nog het meest: sinds 2014 is hun kijktijd gehalveerd tot minder dan een uur. Ter vergelijking: 65-plussers kijken ruim 4,5 uur per dag. Traditionele talkshows kiezen ook te vaak voor onderwerpen die op dat moment al reuring veroorzaken in plaats van iets op de agenda te zetten. Ze moeten creatiever worden! (VK)
…………………….

Adviesbedrijf Berenschot: De OV-sector raak een deel van de zakelijke reizigers kwijt. Een deel van de zakelijke reizigers kiest voor een ander vervoermiddel als gevolg van de pandemie en het vele thuiswerken. Zij zullen minder op kantoor gaan werken. De onderzoekers hebben niet de indruk dat de hele sector alert reageert op die nieuwe werkelijkheid. Maar dit is wel het moment om stappen te zetten. Durf bijvoorbeeld minder treinen in te zetten in de spits als de reizigersaantallen in die uren lager worden dan we gewend zijn. (FD)
………………….

De 2e Coronaherfst kent een gunstig begin: dalende cijfers en minder strenge regels. De besmettingscijfers dalen en de anderhalve meter afstand is niet meer verplicht. Een jaar geleden werden de regels juist strenger maar liepen de ziekenhuizen toch vol. Deze 2e herfst in de ban van het virus is in veel opzichten het tegenovergestelde van de eerste. Het grote verschil: 82,4% van de volwassen bevolking is volledig gevaccineerd, bij de 12- tot 17-jarigen kreeg inmiddels 52% 2 prikken. (VK)
………………………

Een stoep vol verzet om een leeg restaurant! Waku Waku in Utrecht weigerde de coronapas van gasten te checken en werd daarmee even het centrum van het protest tegen de QR-code. Dinsdag sloot burgemeester Sharon Dijksma de zaak. Voor de deur had zich een groep sympathisanten verzameld. Een bont gezelschap van verzet dat zich uitstrekt van veganistisch links tot Forum-rechts. Wat hen verbindt is wantrouwen tegen de overheid – en meer specifiek tegen de coronapas. (VK)
………………………..

Waku Waku verloor overigens donderdag de rechtszaak tegen de gemeente en mag voorlopig niet open. (FD)
………………………..

De veestapel krimpt nog amper ondanks grote zorgen over de stikstofuitstoot van koeien, varkens en kippen, alleen aantal varkens is dalend omdat varkensboeren gebruik konden maken van een stoppersregeling. Elke dag stoppen er boeren, maar als de regering hun productierechten niet opkoopt, gaan ze naar de buurman. Je krijgt dan een krimp van het aantal bedrijven maar de veestapel blijft in omvang gelijk. (VK)
…………………….

In de biechtstoel bij Remkes ging Kaag om: D66 verzette zich maandenlang tegen de onderhandelingen met de ‘oude’ coalitiepartijen maar die lijken er nu wel aan te komen. Het leek lang geleden al een logische en makkelijke weg: doorgaan met de 4 partijen die bij de verkiezingen op 17 maart opnieuw een meerderheid hadden gehaald. Maar bij D66, de partij die flink had gewonnen met de campagnebelofte van ‘nieuw leiderschap’ maakten ze al snel duidelijk dat ze daar niet op zaten te wachten. D66 wilde ‘een zo progressief mogelijk’ kabinet – niet met de Christen Unie erbij, maar met Groen Links of de PvdA. En toen die twee elkaar stevig vasthielden met allebei. Woensdag zou het gaan over een extraparlementair kabinet, zonder coalitie maar wel met bewindslieden van partijen uit de 2e kamer. In de biechtstoelprocedure van Remkes bleek Kaag te hebben gezegd dat ze een extra parlementair kabinet met steun van de ChristenUnie wél goed zou vinden. Was ze dan ook bereid om met die partij te onderhandelen over een ‘gewoon’ meerderheidskabinet? De andere partijleiders hoorden aan tafel, weer met z’n allen, hoe Kaag dat tegen Remkes bevestigde. En zo kwam er een eind aan de droom van GroenLinks om eindelijk te laten zien dat zij ook verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het landsbestuur. (NRC)
……………………..

‘Valse spin’ over Remkes slaat terug op Kaag! Adviseurs van D66 zeiden tegen vertegenwoordigers van de media dat Remkes maandag alcohol had genuttigd en ‘warrig’ was. D66 zette bewust de aanval in omdat ze sinds zondag de controle over het formatieproces lijkt te zijn kwijtgeraakt. Het is niet voor het eerst dat Kaag door haar adviseurs in een lastig parket is gebracht. Haar H.J. Schoo lezing, met stevige sneren naar Rutte, werd in een laatste stadium door enkele naaste medewerkers geactualiseerd en aangescherpt waardoor het onderlinge vertrouwen tussen de leiders van de 2 grootste partijen werd aangetast. (NRC)
…………………………

Mijn gevoel is, zegt Aylin Bilic in de NRC, dat rechts populistische kiezers lang niet zo mallotig zijn als de partijen waarop ze nu stemmen. Die willen vooral dat hun leefwereld niet al te snel verandert, dat iedereen met een baan een huis kan huren of kopen, een gezin kan stichten en een fatsoenlijk pensioen krijgt. Die kiezers zouden het liefst stemmen op een fatsoenlijke, enigszins burgerlijke, behoudende partij die niet het individu – zoals de liberalen van VVD of D66 - centraal stelt, maar de (lokale) gemeenschap. Vroeger had Nederland 2 partijen die daar pal voor stonden: het CDA en de PvdA. Er is dus alle ruimte voor die 2 partijen mits ze teruggaan naar hun roots en weer brede volkspartijen worden. Het CDA zoals de Beierse CSU, de oerconservatieve volkspartij in Beieren en de PvdA weer een ouderwets-linkse volkspartij voor de kleine man, een beetje zoals de SPD van Olaf Scholtz. Twee betrouwbare, degelijke partijen die regeringsverantwoordelijkheid willen dragen en compromissen kunnen sluiten. Dan zullen we nog wel eens zien hoeveel stemmen PVV, FVD en JA21! nog krijgen. En wordt dit land hopelijk weer bestuurbaar! Fatsoenlijk conservatisme, geen Wilders of Baudet…
…………………………..

‘De wereldwijde klimaattop in Glasgow is de laatste kans om de opwarming te stoppen.’ Met nog een maand te gaan tot de wereldleiders samenkomen in het Schotse Glasgow voor de belangrijkste klimaattop van het jaar, loopt de druk op landen om hun uitstoot sneller te verminderen hard op. Het succes van de top hangt vooral af van de wil van de Verenigde Staten en China om in actie te komen! Nederland hoort in Europa tot de landen met een hoge uitstoot aan CO2 per inwoner zegt Heleen de Coninck, hoogleraar TU Delft. (FD)
………………………….

WOZ-waarde 7% hoger per 1 januari 2021. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg op 1 januari van dit jaar €290.000,00. De gemeente Bloemendaal kent met
€ 780.000 de hoogste gemiddelde WOZ-waarde, Pekela met € 148.000 de laagste. (FD)
………………………

China heeft een veelbelovend echt krachtig coronavaccin ontwikkelt dat beschermt tegen 5 varianten. Het vaccin van het bedrijf Clover biedt 84% procent bescherming tegen matige tot ernstige ziekte. Geen van de ingeënte proefpersonen belandde in het ziekenhuis. (VK)
…………………………….

Meer bouwen helpt niet tegen de torenhoge prijzen. De prijzen van koopwoningen hangen nauwelijks samen met het woningtekort maar veel meer met de financiële armslag van de kopers. Het inperken van de kredietbeperking is daarom een veel beter middel om prijsstijging op de woningmarkt in te tomen. Aldus de hoogleraren Dirk Schoenmaker en Dirk Bezemer: maar dat ligt politiek gevoelig: jubelton weg, hypotheekaftrek afschaffen, starters weer overdrachtsbelasting laten betalen en het huis van box 1 naar box 3 als vermogen. (FD)
……………………………

Miljardenbeursgang Coolblue komt in stroomversnelling, webwinkel wil binnen 2 weken een notering aan het Damrak. Ingewijden spreken over een waardering van 3mrd tot 4mrd! Plusminus 3000 medewerkers die langer dan een jaar in dienst zijn profiteren mee omdat zij begin dit jaar een klein belang in het bedrijf kregen. (FD)
……………………………

RIVM treft voorbereidingen voor massale vaccinatiecampagne deze winter: de derde coronaprik. Momenteel is er ‘wetenschappelijk geen aanleiding’ om gezonde mensen bij te prikken, benadrukt het RIVM. Maar niemand weet hoe de vlag er over een paar maanden bijhangt. De materialen hebben we nu en de beschikbaarheid van de vaccins is niet meer het probleem.
…………………………….

Gasloos huishouden krijgt last van hoge gasprijs. Een aansluiting op stadsverwarming kan de energienota volgend jaar net zo goed met honderden euro’s omhoogstuwen. De tarieven zijn immers gekoppeld aan de gasprijs zegt de Vereniging Eigen Huis. De VEH noemt de wettelijke koppeling van het gastarief onhoudbaar omdat huiseigenaren die al van het aardgas af zijn worden gestraft in plaats van beloond. (VK)
…………………………….

Na een half jaar dan nu de inhoud: alleen een draai van D66 kon nieuwe verkiezingen voorkomen. Sigrid Kaag geeft de formatie een mogelijk beslissende wending. De stap van Sigrid Kaag is niet meer dan het einde van het begin. De inhoudelijke gesprekken en onderhandelingen kunnen nu pas beginnen. Dan wordt duidelijk welke partij wat wint of inlevert aan de onderhandelingstafel. De grote winnaar van de verkiezingen, D66 lijkt in de formatie te moeten inleveren. En de verliezer, CDA, krijgt zijn zin. Of dat zo blijft valt nog te bezien. Er staat veel op het spel. (NRC)
…………………………..

Dat de formatie 6 maanden heeft kunnen duren zonder dat er één inhoudelijk gesprek is gevoerd, is een schandvlek op het politieke bestel. Het is alleen al daarom toe te juichen dat er 4 partijen zijn die bereid zijn aan de impasse een einde te maken. Kaag heeft gelijk als zij zegt dat nà³g langer aanmodderen had geleid tot politieke chaos: nieuwe verkiezingen en vrij spel voor populistische flankpartijen die met gemak hadden kunnen vingerwijzen naar het politieke midden dat het heeft laten afweten. Kiezers zien een in zichzelf gekeerd politiek stelsel, zonder veel oog voor de noden van de buitenwereld. (NRC)
…………………………….

Kernenergie splijt de EU, Nederland zet de deur op een kier. De CO2-uitstoot moet zeer dringend omlaag en er is een tekort aan gas. Zo komt kernenergie weer in beeld. Onder meer kerncentralebouwer Rolls Royce kijkt begerig naar de Nederlandse markt. De marktvooruitzichten voor nieuwe kerncentrales zijn hier gunstig. Of ze er komen, is sterk afhankelijk van Europa. En zal het nieuwe kabinet bereid zijn het Nederlandse systeem op een andere manier in te richten? ‘CO2-arme opties die regelbaar zijn, dat is wat je wilt!’ Staatssecretaris Dilan Yesilgöz: “Kernenergie minder rendabel? Het hangt ervan af hoe je rekent.” (FD)
……………………….

Amerikaans shutdown is voorlopig afgewend! De Democraten en Republikeinen hebben donderdag overeenstemming bereikt over het tijdelijk financieren van de Amerikaanse overheid. Een akkoord over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond, dat begrenst hoeveel de Amerikaanse overheid in het rood mag staan, is er nog niet. (NRC)
……………………….

Gasketel is de grote vervuiler! Een analyse van de Britse ngo Possible laat zien dat de miljoenen particuliere gasketels 2 keer zoveel CO2 produceren als alle gasgestookte elektriciteitscentrales van het land samen. Warmtepompen werken op elektriciteit en zijn efficiënter, aldus dit onderzoek. Uit de gegevens blijkt ook dat gasketels thuis 8 keer zoveel luchtverontreinigende stikstofdioxide (NO2) produceren als elektriciteitscentrales. (FD)
…………………………

Lava geeft La Palma nieuw land. Na de verwoestingen die de vulkaanuitbarsting aanrichtte op La Palma, lijkt de lavastroom het eiland nu iets terug te geven. ”Alsof je een stuk evolutie met eigen ogen kunt zien, zegt Rob Govers, universitair docent Tektonofysica. Hete lava koelt af, stolt en vormt nieuw land. En zo kon het dat het Canarische eiland, net iets groter dan Terschelling, er ineens een oppervlakte van bijna 30 voetbalvelden bij kreeg! Een nieuw schiereiland met een omvang van 20 hectaren. (VK)
………………………..

De PvdA kiest Esther-Mirjam Sent (54) als de nieuwe partijvoorzitter. Het 1e kamerlid won de strijd om het voorzitterschap met 52,3% van de stemmen. Sent wil van de PvdA een partij maken ‘die er weer toe doet’. Sent nam het op tegen maar liefst 7 partijgenoten. Volgens oud-voorzitter Vedelaar heeft de verkiezing nieuwe energie aangeboord. (VK)
……………………….

De politiek vond elkaar vorige week op één punt wel: alle fracties behalve de VVD steunden een motie om het leenstelsel weer te vervangen door een basisbeurs. Zelden heeft de politiek zo’n vlotte draai gemaakt. In 2014 werden studenten nog afgeschilderd als bevoorrechte individuen die moesten meebetalen aan hun toekomst, in 2021 zijn ze slachtoffers van een systeem dat hen verhindert hun leven te beginnen. In 2014 werd het leenstelsel nog verdedigd door PvdA minister Jet Bussemaker als ‘een akkoord voor de toekomst dat ervoor zorgt dat eigenlijk de hele maatschappij erop voor uit gaat’. Het kreeg toen steun van de PvdA, VVD, Groen Links en D66: 3 van de 4 hebben zich inmiddels bedacht. (NRC)
………………………..

‘De Veroordeling’, de dramatische reconstructie van het genadeloze mediacircus rond de Deventer Moordzaak, won de belangrijkste filmprijs Het Gouden Kalf. ‘De slag om de Schelde’ kreeg 5 belangrijke filmprijzen. Fedja van Huàªt won de prijs voor de beste hoofdrol.
Het ‘Kalf” voor de beste tv-drama serie ging naar ‘Mocro maffia’. (NRC)
………………………..

De Europese inflatie is in september gestegen naar 3,4%. Dat is het hoogste niveau in 13 jaar! De snelle stijging komt vooral door de oplopende energieprijzen. Die zijn 17,4% hoger dan een jaar geleden. De prijsstijging ligt nu fors hoger dan het inflatiedoel van 2% dat de ECB hanteert. ECB-president Lagarde verwacht dat de stijging van ‘tijdelijke’ aard zal zijn. (NRC)
……………………….

Houd niet verbeten vast aan het imago van een fietsende premier! Nederland is geen pastorale anomalie in de wereld. Politici hebben te maken met bedreigingen, à³à³k in dit land. Het is naïef om te willen vasthouden aan een fietsende premier, hoe zeer het ook past bij het Nederlandse zelfbeeld of zijn eigen liberale ideologie. Ja, persoonsbeveiliging is een enorme belasting. En ja, misschien is het toegeven aan terrorisme. Maar de burger moet niet willen dat zijn volksvertegenwoordigers en bestuurders met een schietschijf op de borst de straat op worden gestuurd alleen omdat dat plaatje met de fiets het zo mooi doet! Het bagatelliseren of negeren van de gevaren is onverstandig. (NRC)