Gelezen!
Het weekoverzicht van maandag 8 t/m zondag 14 november
(van 8 t/m 14 november 2021)
Klimaatbeleid en vergroening zal wereldwijd tientallen miljoenen banen opleveren, zo klinkt het vanuit Glasgow. Volgens vacaturesite Indeed zit het aantal ‘groene’ vacatures inderdaad in de lift. Vergeleken met 2017 is het aantal vacatures met begrippen als duurzaamheid, klimaatverandering en biodiversiteit in de titel en de hoofdtekst met 56% gestegen. (FD)
…………………………………………………
Ruim 10 procent van de ondernemers zit na de coronapandemie met een schuld aan de Belastingdienst. Twintig procent van de bedrijfswinst van bijna de helft van de restaurants moet elke maand worden afbetaald aan de Belastingdienst. In totaal is er tijdens de coronacrisis 42 miljard euro aan belastinguitstel aangevraagd door 376.000 ondernemers. 17 miljard euro is inmiddels afgelost en ruim 5 miljard is in mindering gebracht, bijvoorbeeld omdat de belastingaanslag te hoog was vastgesteld. (VK)
…………………………………………………
Feyenoord is gestopt met Feyenoord City, het project waaronder de bouw van het nieuwe stadion valt. Reden is dat het maximumbedrag van 441 miljoen ruim zal worden overschreden doordat bouwmaterialen fors duurder zijn geworden. (VK)
…………………………………………………
Biden boekt zijn eerste zege in het Congres: het mega-infrastructuurpakket is erdoor. Biden was opgelucht: ‘We hebben een monumentale stap voorwaarts gezet. Over enkele generaties zullen mensen terugkijken en weten dat dit het moment was dat de VS de economische competitie van de 21e eeuw won.’ Met een gigantische investering van 865 miljard euro zullen wegen, spoorlijnen, bruggen en waterleidingen worden aangelegd en hersteld, maatregelen die populair zijn bij kiezers en die de lage waardering van de president een oppepper kunnen geven. (VK)
…………………………………………………
Het einde van het kolentijdperk komt nu snel in zicht. Sinds het klimaatakkoord van Parijs is de wereldwijde vraag naar kolencentra ingestort. In Glasgow beloven 45 landen het gebruik uit te faseren. Grote economieën hanteren 2040 als deadline, de kleinere 2050. China bijvoorbeeld kwam op 21 september 2021 plotseling met een videoboodschap van president XI dat buitenlandse kolencentrales niet meer gefinancierd zouden worden. Kort daarna laten grote Chinese banken weten geen leningen meer te verstrekken voor nieuwe kolencentrales. Een meevaller. Als gevolg blijken precies die landen waar China nog grote plannen had in Glagow ineens veel toeschietelijker om steenkool uit te faseren. (NRC)
…………………………………………………
Democraten uit het Westen hebben een nieuw bedevaartsoord: Taipeh. De bewoners van het eiland wordt op het hart gedrukt dat ze niet alleen staan tegenover de machtige autocratische buurman. ‘Jullie belichamen vrijheid en democratie ‘, aldus Raphaël Glucksman, lid van het Europarlement. Isolement zou een conflict alleen maar voeden, internationale aandacht vindt hij de beste verdediging. Deze zomer vlogen Amerikaanse senatoren naar Taipeh, vorige maand een Franse senator en afgelopen week bracht een delegatie van het Europese parlement een meerdaags bezoek. De bezoeken dienen beide partijen: Taiwan krijgt aandacht en verbale steun en de Europeanen poetsen hun democratische imago op. (NRC)
………………………………………………….
Loekasjenko ziet elke dode aan de grens als een overwinning! Volgens Polen staan aan zijn oostgrens duizenden migranten klaar om het land binnen te trekken. Door migranten vrij te laten doorreizen en zelfs op te halen in Irak probeert de Wit-Russische dictator Loekasjenko de Europese Unie onder druk te zetten. Loekasjenko’s acties zijn bedoeld als vergelding voor de sancties die de EU eerder aan het Wit-Russische regime oplegde wegens het stelen van de presidentsverkiezingen in 2020. (FD)
………………………………………………….
EU legt Belarus sancties op om migrantenstroom! De EU beschouwt de georkestreerde migrantenstroom als een ‘hybride aanval’ waarbij mensen als wapen worden gebruikt om de EU te destabiliseren. (VK)
…………………………………………………
De handelsovereenkomst tussen de EU en het VK komt in gevaar als de Britten terugkomen op afspraken over Noord-Ierland. Daarvoor waarschuwt de Ierse minister van buitenlandse zaken Simon Coveney. In Brussel neemt het pessimisme over een mogelijke Britse terugtrekking uit het akkoord toe. Als de Britten zich terugtrekken uit het akkoord dan zal de EU dit niet licht opvatten en zal de Britse regering de impact hiervan in Brussel niet moeten onderschatten. De Britten zijn ook verwikkeld in een conflict met Frankrijk over de visserij. Pakweg 50 kleine Franse schepen kregen geen vergunning om te vissen in de wateren rond het Britse kroonbezit Jersey, een eiland dat dicht bij de Franse kust ligt. (FD)
………………………………………………….
308 miljoen door de overheid aangekochte mondmaskers, brillen, schorten, jassen en handschoenen zijn in alle stilte afgekeurd door het ministerie van VWS. Dat is veel meer dan tot dusverre gemeld. Het totale prijskaartje van de afgekeurde beschermingsmiddelen komt naar schatting boven de 300 miljoen uit. (VK)
…………………………………………………
Zorgpremie bij verzekeraar Menzis stijgt met 3,25 euro per maand. Menzis is de eerste grote verzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt. De stijging valt mee, mede doordat Menzis geld uit zijn reserves haalt om de premie te dempen. Menzis vond het dit jaar extra lastig en goede polisprijs te bepalen. ‘We weten niet hoeveel coronagolven er nog komen, en hoe snel uitgestelde zorg kan worden ingehaald’, zegt bestuurder Sloots. (NRC)
………………………………………………..
Rutte maakt draai op fossiele energie. Na vier dagen vol kritiek tekent het demissionair kabinet tà³ch. Vorige week nog weigerde Rutte III op de klimaattop in Glasgow een verklaring te tekenen waarin ruim 20 landen de intentie uitspreken dat ze vanaf eind volgend jaar een einde maken aan publieke steun voor fossiele energieprojecten in het buitenland. Landen als de VS, Zweden, Canada, Italië en Denemarken tekenden wel. (NRC)
…………………………………………………
‘We bepalen nu wie van ons er overleeft.’ Wereldwijd liggen enkele tientallen eilandstaten – zoals Tuvalu, Fiji, de Seychellen, Barbados, Mauritius en de Malediven aan de frontlijn van klimaatverandering. De stijgende zeespiegel, frequentere overstromingen en grotere droogte raken hen als eerste. Zij lopen nu al direct gevaar door de opwarming van de aarde. Ze eisen geld van rijke landen om hun kusten te kunnen beschermen. ‘Ze zijn het morele geweten van de top. Er is niets waardigs aan een langzame pijnlijke dood. Jullie kunnen onze eilanden evengoed bombarderen in plaats van ons te dwingen onze eigen ondergang mee te maken’, zegt de president van Palau, Surangel Whipps Junior. (NRC)
………………………………………………
Bewegingsvrijheid ongevaccineerden flink aan banden in Oostenrijk. Waar in Nederland de discussie over het uitsluiten van ongevaccineerden nog volop speelt heeft Oostenrijk die stap maandag al gezet: alleen gevaccineerden of van corona herstelde personen mogen nog evenementen, hotels, de horeca en contactberoepen bezoeken. Oostenrijk is daarmee het eerste Europese land dat het zogeheten 2G beleid landelijk invoert. 2G staat voor ‘geimpft of genesen’, gevaccineerd of hersteld. (VK)
……………………………………………..
Gaswinning in Groningen moet in 2022 misschien toch omhoog zegt minister Blok. Het hangt af van de gemiddelde temperatuur in de komende winters. De eventuele productieverhoging is het gevolg van een dreigend tekort aan laagcalorisch gas, het type aardgas dat in Nederland wordt gebruikt voor verwarming en koken. (VK)
……………………………………………..
Kabinet haalt IS-vrouwen uit Syrië om ze te kunnen berechten. Het kabinet haalt vijf IS-vrouwen en hun kinderen terug naar Nederland om hier hun strafproces bij te wonen. Berechting in de regio blijkt geen optie, en ‘het gaat om ernstige misdrijven, die niet ongestraft mogen blijven’, zo schrijft minister Grapperhaus aan de Kamer. (VK)
………………………………………………
De Europese commissie wil een snelle EU-intentiemacht van 5000 manschappen optuigen die in de toekomst al in een vroege fase kan ingrijpen bij internationale crises. De onrust rond de EU is toegenomen door oorlogen in Oekraïne, Libië en Syrië. De basis is het Europese concept van de battlegroups van 1500 man. Die zijn echter geen succes, want ze zijn nog nooit ingezet. De EU moet op defensiegebied meer op eigen benen staan, vindt Brussel. (FD)
……………………………………………..
Bod op een koopwoning moet straks openbaar. Het kabinet gaat ‘misstanden’ op de woningmarkt aanpakken. Makelaars moeten biedingen gaan vastleggen in een ‘biedlogboek’ dat koper en verkoper kunnen inzien. Er zijn veel klachten over vriendjespolitiek en huizen die vlak voor het tekenen aan een hogere bieder worden gegund. (FD)
…………………………………………….
Vijf Limburgse ziekenhuizen kunnen geen coronapatiënten meer opnemen. ‘We stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loop vast’, schrijven ze in een noodkreet aan het kabinet. De ziekenhuizen waarschuwen dat ‘andere delen van Nederland binnenkort zullen volgen’. Dat komt doordat de meeste gewone zorg doorgaat, dat was tijdens de eerste twee coronagolven niet zo. Bovendien is het ziekteverzuim in de zorg hoog: gemiddeld 10%. Het probleem is voorlopig niet opgelost. Chirurg Jaap Bonjer van het UMC Amsterdam: ‘Vorig jaar hadden we 14.000 vacatures in de zorg, volgend jaar verwachten we er 75.000.’ (NRC)
……………………………………………
Evergrande laat weer drie rentebetalingen verlopen en is weer bijna failliet. De Chinese vastgoedcrisis breidt zich verder uit. Meer ontwikkelaars missen hun aflossingen op leningen. De Chinese overheid houdt zich grotendeels afzijdig. Dit keer geen steunpakketten of fiscale maatregelen. Peking lijkt toe te kijken bij de grote schoonmaak in de sector. Volgens persbureau Bloomberg zou tegen de oprichter van Evergrande, miljardair Hui Ka Yan, zijn gezegd dat hij zijn eigen fortuin maar moest gebruiken om het bedrijf te redden. De FED waarschuwde dinsdag in een stabiliteitsrapportage dat de crisis in de Chinese vastgoedsector naar de VS kan overslaan. Spanningen in China kunnen leiden tot een verslechtering van het sentiment die de financiële markten wereldwijd kan belasten. Dat kan de wereldwijde economische groei in gevaar brengen en gevolgen hebben voor de VS. (FD)
……………………………………………..
Mensensmokkelaar Loekasjenko verdient een arrestatiebevel! De EU moet de druk opvoeren met nieuwe sancties. Het is de hoogste tijd voor een internationaal aanhoudingsbevel tegen de dictator, die nu meer doet dan alleen zijn eigen bevolking onder de duim houden. Vliegtuigmaatschappijen die de mensensmokkel faciliteren moeten hard worden aangepakt. Dat Rusland zulke praktijken goedpraat, zou eveneens te denken moeten geven. Wellicht is dat ook het enige positieve: dat de traditioneel sterke verdeeldheid tussen de EU-landen over het te voeren Ruslandbeleid na zoveel cynisme weer wat kleiner kan worden. (NRC)
…………………………………………………
Overal is er al een boostercampagne, maar Nederland heeft voor de voorbereidingen nog weken nodig. Van alle kanten neemt de druk op het kabinet toe om zo snel mogelijk derde prikken te zetten. Maar uitvoerende partijen als het RIVM, de GGD en instellingen hebben tijd nodig om de campagne voor te bereiden. Minister De jonge, de GGD’s en het RIVM proberen de startdatum van de boostercampagne te vervroegen. Duidelijk moet worden of het op een zorgvuldige manier sneller kan dan 6 december. (NRC)
………………………………………………….
Magdalena Andersson, sociaal-democratische partijtijger en dossiervreter, is de eerste vrouwelijke premier van Zweden. Ze was de afgelopen 7 jaar minister van Financiën. Het is een doorbraak die lang op zich liet wachten. De 54-jarige Andersson neemt het roer over van Stefan Löfven, die zijn ontslag woensdag indiende. (VK)
…………………………………………………
Brussel: inflatie ver onder de 2% in 2023. De inflatie in de Eurozone zal in dit kwartaal pieken, en daarna afnemen. De geldontwaarding zal in 2023 zelfs zakken naar 1,4% zo verwacht de Europese Commissie. Dat is ver onder de doelstellingen van de ECB van 2%. De ECB en de Europese Commissie gaan er nog steeds van uit dat de huidige hoge inflatie (4,1% in oktober) tijdelijk zal zijn. Zij verwacht dat de stijging van de energieprijzen in de komende maanden tot stilstand zal komen en de verstoringen in de aanvoerketens volgend jaar zullen worden opgelost. Tegelijkertijd is er nog veel ruimte op de arbeidsmarkt zodat de loongroei bescheiden zal zijn. (FD)
………………………………………………..
Loekasjenko verklaarde donderdag dat hij de gaskraan richting Europa dichtdraait, mocht Polen de grens sluiten voor de duizenden vluchtelingen die aan de Wit-Russische grens staan. De gasprijs steeg door dit nieuws met 2,3%. Ursula von der Leyen beschuldigt Wit-Rusland van een ‘cynisch geopolitiek machtsspel’ door zoveel vluchtelingen naar de grens te sturen. Ondanks deze dreigementen van Minsk bereidt de EU nieuwe sancties voor. Ook dreigt de EU Turkish Airlines op de zwarte lijst te zetten vanwege het transport van vluchtelingen naar Wit-Rusland. (FD)
…………………………………………………
China doet toch mee in Glasgow. De VS en China verrasten woensdag met een verklaring waarin ze zeggen samen te willen werken tegen klimaatverandering. Die verklaring is groot nieuws en China is zo in één klap terug in de spotlights van de COP26 zoals de top officieel heet. Niet om wat er in de verklaring staat, maar omdat er à¼berhaupt zo’n overeenkomst is gekomen. De verklaring leest vooral als een gezamenlijke erkenning van de ernst van de situatie. (NRC)
………………………………………………….
Kabinet grijpt terug op het oude recept. ‘We hoopten met vaccinatie van de ellende af te zijn’, zei premier Rutte vrijdagavond. Maar nee. Eerdere maatregelen keren terug, nieuwe –2G – worden voorbereid. Ook al is daar zelfs binnen de coalitie weerstand tegen. Slechts 7 weken nadat het demissionaire kabinet de teugels had losgelaten in de coronabestrijding ziet het zich gedwongen die weer hard aan te trekken. Met nieuwe beperkingen voor de horeca, de winkels en alle Nederlanders thuis, moet het aantal contactmomenten in 3 weken tijd drastisch worden teruggebracht. Hugo de Jonge: ‘Hoe jong en sterk je ook bent, vroeg of laat kom je iemand tegen die kwetsbaar is. Als we met 2G een café langer open kunnen houden, dan is het onze taak om dat gewoon mogelijk te maken.’ (VK)
…………………………………………………..
Grote zorgen in de verpleeghuizen om oplopende besmettingen: ’Breng corona niet naar je oma’. De Nederlandse besmettingscijfers zijn hoger dan ooit. Het RIVM meldde vrijdag 16.287 positieve testen, na het recordaantal van 16.331 op donderdag! De oversterfte neemt toe: vorige week bijna 600 sterfgevallen meer dan verwacht. Er stierven zo’n 300 80-plussers meer dan het CBS zou verwachten als er geen coronapandemie was. (VK)
……………………………………………………
Xi plaatst zich nu op zelfde hoogte als Mao of hoger. Met een eigen visie op de geschiedenis ontstijgt de Chinese president Xi Jinping zijn voorgangers. ‘China is de Partij, en de Partij is Xi’! Met een partijresolutie over de geschiedenis van China die hem gelijkschakelt met leider-tot-de-dood Mao Zedong. De resolutie beschrijft hoe Xi is ‘gekozen door de geschiedenis’ om China naar zijn lotsbestemming te leiden. Het maakt de weg vrij voor Xi om levenslang aan de macht te blijven. Drie citaten uit de resolutie:
1: Met Xi Jinping als kern heeft de Partij een anker, heeft het hele Chinese volk een ruggengraat en heeft het reusachtige schip van de Chinese herrijzenis een stabiele hand aan het roer.
2: Terugkijkend op de inspanningen van de partij in de afgelopen eeuw kunnen we zien waarom we succesvol waren in het verleden en hoe we in de toekomst kunnen blijven slagen.
3: Het Xi Jinping Denken voor Socialisme met Chinese Karakteristieke voor het Nieuwe Tijdperk is het Marxisme van het hedendaagse China en van de 21e eeuw. (VK)
………………………………………………….
De verdeling van inkomens in Nederland is een spectaculaire rechte streep. Uit cijfers van de Universiteit van Leiden en het CBS blijkt dat de verdeling van het beschikbaar inkomen stabiel is gebleven tussen 1977 en 2019! De verdiende inkomens werden weliswaar iets schever maar door herverdeling via de overheid (uitkering, belastingen, premies) is de verdeling van het besteedbaar inkomen stabiel gebleven. Bij de 1% meest verdienenden zit de verrassing in de onveranderlijkheid. De grootverdieners takelden in 2019 6,5% van het inkomen binnen maar dat was in 1977 ook al zo en het aantal ondernemers is gedaald. Internationaal bungelt dit gezelschap van grootverdieners stijf onderaan met die 6,5% van het Nederlands inkomen. De VS staan bovenaan met een inkomensaandeel van 18,7%. Nederland kent dus al 3 decennia een stabiele inkomensverdeling en is er tegelijkertijd in geslaagd het aantal kinderen dat opgroeit in armoede te halveren. ‘Alles kan altijd beter. Maar dit is toch niet slecht gedaan zou ik denken’, zegt Frank Kalshoven in de VK!
…………………………………………………..
Klimaatbeleid en vergroening zal wereldwijd tientallen miljoenen banen opleveren, zo klinkt het vanuit Glasgow. Volgens vacaturesite Indeed zit het aantal ‘groene’ vacatures inderdaad in de lift. Vergeleken met 2017 is het aantal vacatures met begrippen als duurzaamheid, klimaatverandering en biodiversiteit in de titel en de hoofdtekst met 56% gestegen. (FD)
…………………………………………………
Ruim 10 procent van de ondernemers zit na de coronapandemie met een schuld aan de Belastingdienst. Twintig procent van de bedrijfswinst van bijna de helft van de restaurants moet elke maand worden afbetaald aan de Belastingdienst. In totaal is er tijdens de coronacrisis 42 miljard euro aan belastinguitstel aangevraagd door 376.000 ondernemers. 17 miljard euro is inmiddels afgelost en ruim 5 miljard is in mindering gebracht, bijvoorbeeld omdat de belastingaanslag te hoog was vastgesteld. (VK)
…………………………………………………
Feyenoord is gestopt met Feyenoord City, het project waaronder de bouw van het nieuwe stadion valt. Reden is dat het maximumbedrag van 441 miljoen ruim zal worden overschreden doordat bouwmaterialen fors duurder zijn geworden. (VK)
…………………………………………………
Biden boekt zijn eerste zege in het Congres: het mega-infrastructuurpakket is erdoor. Biden was opgelucht: ‘We hebben een monumentale stap voorwaarts gezet. Over enkele generaties zullen mensen terugkijken en weten dat dit het moment was dat de VS de economische competitie van de 21e eeuw won.’ Met een gigantische investering van 865 miljard euro zullen wegen, spoorlijnen, bruggen en waterleidingen worden aangelegd en hersteld, maatregelen die populair zijn bij kiezers en die de lage waardering van de president een oppepper kunnen geven. (VK)
…………………………………………………
Het einde van het kolentijdperk komt nu snel in zicht. Sinds het klimaatakkoord van Parijs is de wereldwijde vraag naar kolencentra ingestort. In Glasgow beloven 45 landen het gebruik uit te faseren. Grote economieën hanteren 2040 als deadline, de kleinere 2050. China bijvoorbeeld kwam op 21 september 2021 plotseling met een videoboodschap van president XI dat buitenlandse kolencentrales niet meer gefinancierd zouden worden. Kort daarna laten grote Chinese banken weten geen leningen meer te verstrekken voor nieuwe kolencentrales. Een meevaller. Als gevolg blijken precies die landen waar China nog grote plannen had in Glagow ineens veel toeschietelijker om steenkool uit te faseren. (NRC)
…………………………………………………
Democraten uit het Westen hebben een nieuw bedevaartsoord: Taipeh. De bewoners van het eiland wordt op het hart gedrukt dat ze niet alleen staan tegenover de machtige autocratische buurman. ‘Jullie belichamen vrijheid en democratie ‘, aldus Raphaël Glucksman, lid van het Europarlement. Isolement zou een conflict alleen maar voeden, internationale aandacht vindt hij de beste verdediging. Deze zomer vlogen Amerikaanse senatoren naar Taipeh, vorige maand een Franse senator en afgelopen week bracht een delegatie van het Europese parlement een meerdaags bezoek. De bezoeken dienen beide partijen: Taiwan krijgt aandacht en verbale steun en de Europeanen poetsen hun democratische imago op. (NRC)
………………………………………………….
Loekasjenko ziet elke dode aan de grens als een overwinning! Volgens Polen staan aan zijn oostgrens duizenden migranten klaar om het land binnen te trekken. Door migranten vrij te laten doorreizen en zelfs op te halen in Irak probeert de Wit-Russische dictator Loekasjenko de Europese Unie onder druk te zetten. Loekasjenko’s acties zijn bedoeld als vergelding voor de sancties die de EU eerder aan het Wit-Russische regime oplegde wegens het stelen van de presidentsverkiezingen in 2020. (FD)
………………………………………………….
EU legt Belarus sancties op om migrantenstroom! De EU beschouwt de georkestreerde migrantenstroom als een ‘hybride aanval’ waarbij mensen als wapen worden gebruikt om de EU te destabiliseren. (VK)
…………………………………………………
De handelsovereenkomst tussen de EU en het VK komt in gevaar als de Britten terugkomen op afspraken over Noord-Ierland. Daarvoor waarschuwt de Ierse minister van buitenlandse zaken Simon Coveney. In Brussel neemt het pessimisme over een mogelijke Britse terugtrekking uit het akkoord toe. Als de Britten zich terugtrekken uit het akkoord dan zal de EU dit niet licht opvatten en zal de Britse regering de impact hiervan in Brussel niet moeten onderschatten. De Britten zijn ook verwikkeld in een conflict met Frankrijk over de visserij. Pakweg 50 kleine Franse schepen kregen geen vergunning om te vissen in de wateren rond het Britse kroonbezit Jersey, een eiland dat dicht bij de Franse kust ligt. (FD)
………………………………………………….
308 miljoen door de overheid aangekochte mondmaskers, brillen, schorten, jassen en handschoenen zijn in alle stilte afgekeurd door het ministerie van VWS. Dat is veel meer dan tot dusverre gemeld. Het totale prijskaartje van de afgekeurde beschermingsmiddelen komt naar schatting boven de 300 miljoen uit. (VK)
…………………………………………………
Zorgpremie bij verzekeraar Menzis stijgt met 3,25 euro per maand. Menzis is de eerste grote verzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt. De stijging valt mee, mede doordat Menzis geld uit zijn reserves haalt om de premie te dempen. Menzis vond het dit jaar extra lastig en goede polisprijs te bepalen. ‘We weten niet hoeveel coronagolven er nog komen, en hoe snel uitgestelde zorg kan worden ingehaald’, zegt bestuurder Sloots. (NRC)
………………………………………………..
Rutte maakt draai op fossiele energie. Na vier dagen vol kritiek tekent het demissionair kabinet tà³ch. Vorige week nog weigerde Rutte III op de klimaattop in Glasgow een verklaring te tekenen waarin ruim 20 landen de intentie uitspreken dat ze vanaf eind volgend jaar een einde maken aan publieke steun voor fossiele energieprojecten in het buitenland. Landen als de VS, Zweden, Canada, Italië en Denemarken tekenden wel. (NRC)
…………………………………………………
‘We bepalen nu wie van ons er overleeft.’ Wereldwijd liggen enkele tientallen eilandstaten – zoals Tuvalu, Fiji, de Seychellen, Barbados, Mauritius en de Malediven aan de frontlijn van klimaatverandering. De stijgende zeespiegel, frequentere overstromingen en grotere droogte raken hen als eerste. Zij lopen nu al direct gevaar door de opwarming van de aarde. Ze eisen geld van rijke landen om hun kusten te kunnen beschermen. ‘Ze zijn het morele geweten van de top. Er is niets waardigs aan een langzame pijnlijke dood. Jullie kunnen onze eilanden evengoed bombarderen in plaats van ons te dwingen onze eigen ondergang mee te maken’, zegt de president van Palau, Surangel Whipps Junior. (NRC)
………………………………………………
Bewegingsvrijheid ongevaccineerden flink aan banden in Oostenrijk. Waar in Nederland de discussie over het uitsluiten van ongevaccineerden nog volop speelt heeft Oostenrijk die stap maandag al gezet: alleen gevaccineerden of van corona herstelde personen mogen nog evenementen, hotels, de horeca en contactberoepen bezoeken. Oostenrijk is daarmee het eerste Europese land dat het zogeheten 2G beleid landelijk invoert. 2G staat voor ‘geimpft of genesen’, gevaccineerd of hersteld. (VK)
……………………………………………..
Gaswinning in Groningen moet in 2022 misschien toch omhoog zegt minister Blok. Het hangt af van de gemiddelde temperatuur in de komende winters. De eventuele productieverhoging is het gevolg van een dreigend tekort aan laagcalorisch gas, het type aardgas dat in Nederland wordt gebruikt voor verwarming en koken. (VK)
……………………………………………..
Kabinet haalt IS-vrouwen uit Syrië om ze te kunnen berechten. Het kabinet haalt vijf IS-vrouwen en hun kinderen terug naar Nederland om hier hun strafproces bij te wonen. Berechting in de regio blijkt geen optie, en ‘het gaat om ernstige misdrijven, die niet ongestraft mogen blijven’, zo schrijft minister Grapperhaus aan de Kamer. (VK)
………………………………………………
De Europese commissie wil een snelle EU-intentiemacht van 5000 manschappen optuigen die in de toekomst al in een vroege fase kan ingrijpen bij internationale crises. De onrust rond de EU is toegenomen door oorlogen in Oekraïne, Libië en Syrië. De basis is het Europese concept van de battlegroups van 1500 man. Die zijn echter geen succes, want ze zijn nog nooit ingezet. De EU moet op defensiegebied meer op eigen benen staan, vindt Brussel. (FD)
……………………………………………..
Bod op een koopwoning moet straks openbaar. Het kabinet gaat ‘misstanden’ op de woningmarkt aanpakken. Makelaars moeten biedingen gaan vastleggen in een ‘biedlogboek’ dat koper en verkoper kunnen inzien. Er zijn veel klachten over vriendjespolitiek en huizen die vlak voor het tekenen aan een hogere bieder worden gegund. (FD)
…………………………………………….
Vijf Limburgse ziekenhuizen kunnen geen coronapatiënten meer opnemen. ‘We stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loop vast’, schrijven ze in een noodkreet aan het kabinet. De ziekenhuizen waarschuwen dat ‘andere delen van Nederland binnenkort zullen volgen’. Dat komt doordat de meeste gewone zorg doorgaat, dat was tijdens de eerste twee coronagolven niet zo. Bovendien is het ziekteverzuim in de zorg hoog: gemiddeld 10%. Het probleem is voorlopig niet opgelost. Chirurg Jaap Bonjer van het UMC Amsterdam: ‘Vorig jaar hadden we 14.000 vacatures in de zorg, volgend jaar verwachten we er 75.000.’ (NRC)
……………………………………………
Evergrande laat weer drie rentebetalingen verlopen en is weer bijna failliet. De Chinese vastgoedcrisis breidt zich verder uit. Meer ontwikkelaars missen hun aflossingen op leningen. De Chinese overheid houdt zich grotendeels afzijdig. Dit keer geen steunpakketten of fiscale maatregelen. Peking lijkt toe te kijken bij de grote schoonmaak in de sector. Volgens persbureau Bloomberg zou tegen de oprichter van Evergrande, miljardair Hui Ka Yan, zijn gezegd dat hij zijn eigen fortuin maar moest gebruiken om het bedrijf te redden. De FED waarschuwde dinsdag in een stabiliteitsrapportage dat de crisis in de Chinese vastgoedsector naar de VS kan overslaan. Spanningen in China kunnen leiden tot een verslechtering van het sentiment die de financiële markten wereldwijd kan belasten. Dat kan de wereldwijde economische groei in gevaar brengen en gevolgen hebben voor de VS. (FD)
……………………………………………..
Mensensmokkelaar Loekasjenko verdient een arrestatiebevel! De EU moet de druk opvoeren met nieuwe sancties. Het is de hoogste tijd voor een internationaal aanhoudingsbevel tegen de dictator, die nu meer doet dan alleen zijn eigen bevolking onder de duim houden. Vliegtuigmaatschappijen die de mensensmokkel faciliteren moeten hard worden aangepakt. Dat Rusland zulke praktijken goedpraat, zou eveneens te denken moeten geven. Wellicht is dat ook het enige positieve: dat de traditioneel sterke verdeeldheid tussen de EU-landen over het te voeren Ruslandbeleid na zoveel cynisme weer wat kleiner kan worden. (NRC)
…………………………………………………
Overal is er al een boostercampagne, maar Nederland heeft voor de voorbereidingen nog weken nodig. Van alle kanten neemt de druk op het kabinet toe om zo snel mogelijk derde prikken te zetten. Maar uitvoerende partijen als het RIVM, de GGD en instellingen hebben tijd nodig om de campagne voor te bereiden. Minister De jonge, de GGD’s en het RIVM proberen de startdatum van de boostercampagne te vervroegen. Duidelijk moet worden of het op een zorgvuldige manier sneller kan dan 6 december. (NRC)
………………………………………………….
Magdalena Andersson, sociaal-democratische partijtijger en dossiervreter, is de eerste vrouwelijke premier van Zweden. Ze was de afgelopen 7 jaar minister van Financiën. Het is een doorbraak die lang op zich liet wachten. De 54-jarige Andersson neemt het roer over van Stefan Löfven, die zijn ontslag woensdag indiende. (VK)
…………………………………………………
Brussel: inflatie ver onder de 2% in 2023. De inflatie in de Eurozone zal in dit kwartaal pieken, en daarna afnemen. De geldontwaarding zal in 2023 zelfs zakken naar 1,4% zo verwacht de Europese Commissie. Dat is ver onder de doelstellingen van de ECB van 2%. De ECB en de Europese Commissie gaan er nog steeds van uit dat de huidige hoge inflatie (4,1% in oktober) tijdelijk zal zijn. Zij verwacht dat de stijging van de energieprijzen in de komende maanden tot stilstand zal komen en de verstoringen in de aanvoerketens volgend jaar zullen worden opgelost. Tegelijkertijd is er nog veel ruimte op de arbeidsmarkt zodat de loongroei bescheiden zal zijn. (FD)
………………………………………………..
Loekasjenko verklaarde donderdag dat hij de gaskraan richting Europa dichtdraait, mocht Polen de grens sluiten voor de duizenden vluchtelingen die aan de Wit-Russische grens staan. De gasprijs steeg door dit nieuws met 2,3%. Ursula von der Leyen beschuldigt Wit-Rusland van een ‘cynisch geopolitiek machtsspel’ door zoveel vluchtelingen naar de grens te sturen. Ondanks deze dreigementen van Minsk bereidt de EU nieuwe sancties voor. Ook dreigt de EU Turkish Airlines op de zwarte lijst te zetten vanwege het transport van vluchtelingen naar Wit-Rusland. (FD)
…………………………………………………
China doet toch mee in Glasgow. De VS en China verrasten woensdag met een verklaring waarin ze zeggen samen te willen werken tegen klimaatverandering. Die verklaring is groot nieuws en China is zo in één klap terug in de spotlights van de COP26 zoals de top officieel heet. Niet om wat er in de verklaring staat, maar omdat er à¼berhaupt zo’n overeenkomst is gekomen. De verklaring leest vooral als een gezamenlijke erkenning van de ernst van de situatie. (NRC)
………………………………………………….
Kabinet grijpt terug op het oude recept. ‘We hoopten met vaccinatie van de ellende af te zijn’, zei premier Rutte vrijdagavond. Maar nee. Eerdere maatregelen keren terug, nieuwe –2G – worden voorbereid. Ook al is daar zelfs binnen de coalitie weerstand tegen. Slechts 7 weken nadat het demissionaire kabinet de teugels had losgelaten in de coronabestrijding ziet het zich gedwongen die weer hard aan te trekken. Met nieuwe beperkingen voor de horeca, de winkels en alle Nederlanders thuis, moet het aantal contactmomenten in 3 weken tijd drastisch worden teruggebracht. Hugo de Jonge: ‘Hoe jong en sterk je ook bent, vroeg of laat kom je iemand tegen die kwetsbaar is. Als we met 2G een café langer open kunnen houden, dan is het onze taak om dat gewoon mogelijk te maken.’ (VK)
…………………………………………………..
Grote zorgen in de verpleeghuizen om oplopende besmettingen: ’Breng corona niet naar je oma’. De Nederlandse besmettingscijfers zijn hoger dan ooit. Het RIVM meldde vrijdag 16.287 positieve testen, na het recordaantal van 16.331 op donderdag! De oversterfte neemt toe: vorige week bijna 600 sterfgevallen meer dan verwacht. Er stierven zo’n 300 80-plussers meer dan het CBS zou verwachten als er geen coronapandemie was. (VK)
……………………………………………………
Xi plaatst zich nu op zelfde hoogte als Mao of hoger. Met een eigen visie op de geschiedenis ontstijgt de Chinese president Xi Jinping zijn voorgangers. ‘China is de Partij, en de Partij is Xi’! Met een partijresolutie over de geschiedenis van China die hem gelijkschakelt met leider-tot-de-dood Mao Zedong. De resolutie beschrijft hoe Xi is ‘gekozen door de geschiedenis’ om China naar zijn lotsbestemming te leiden. Het maakt de weg vrij voor Xi om levenslang aan de macht te blijven. Drie citaten uit de resolutie:
1: Met Xi Jinping als kern heeft de Partij een anker, heeft het hele Chinese volk een ruggengraat en heeft het reusachtige schip van de Chinese herrijzenis een stabiele hand aan het roer.
2: Terugkijkend op de inspanningen van de partij in de afgelopen eeuw kunnen we zien waarom we succesvol waren in het verleden en hoe we in de toekomst kunnen blijven slagen.
3: Het Xi Jinping Denken voor Socialisme met Chinese Karakteristieke voor het Nieuwe Tijdperk is het Marxisme van het hedendaagse China en van de 21e eeuw. (VK)
………………………………………………….
De verdeling van inkomens in Nederland is een spectaculaire rechte streep. Uit cijfers van de Universiteit van Leiden en het CBS blijkt dat de verdeling van het beschikbaar inkomen stabiel is gebleven tussen 1977 en 2019! De verdiende inkomens werden weliswaar iets schever maar door herverdeling via de overheid (uitkering, belastingen, premies) is de verdeling van het besteedbaar inkomen stabiel gebleven. Bij de 1% meest verdienenden zit de verrassing in de onveranderlijkheid. De grootverdieners takelden in 2019 6,5% van het inkomen binnen maar dat was in 1977 ook al zo en het aantal ondernemers is gedaald. Internationaal bungelt dit gezelschap van grootverdieners stijf onderaan met die 6,5% van het Nederlands inkomen. De VS staan bovenaan met een inkomensaandeel van 18,7%. Nederland kent dus al 3 decennia een stabiele inkomensverdeling en is er tegelijkertijd in geslaagd het aantal kinderen dat opgroeit in armoede te halveren. ‘Alles kan altijd beter. Maar dit is toch niet slecht gedaan zou ik denken’, zegt Frank Kalshoven in de VK!
…………………………………………………..