Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma 11 september t/m zo 17 september 2023
Te veel geld!
Lage spaarrente? De Belgen doen er wat aan. Met een speciale ‘staatsbon’ konden spaarders tegen 3,3% rente sparen bij de overheid. Dat deden ze massaal. België haalde bijna 22mrd op. Moeten wij ook zoiets doen? Absoluut niet! Laat deze Belgenmop vooral de grens niet oversteken. De spaarrente is laag omdat er overliquiditeit is op de geldmarkt. Die is tijdens de eurocrisis en corona met opzet veroorzaakt door de ECB met het ruime geldbeleid en het opkoopprogramma. Daardoor is er meer geld in omloop dan nodig en hoeven banken niet om ons spaargeld te vechten. Hun probleem is niet te weinig, maar te veel geld.
In België is dat nu het probleem van de overheid. Die heeft ook geen idee wat ze met 22 mrd moet, en is het maar weer terug gaan lenen aan de banken. Wat is dan wel de oplossing? Niet Brussel moet centrale bankje spelen maar Frankfurt. De ECB moet de overliquiditeit opdweilen. En dat doet men ook. Misschien moet het sneller, maar sinds deze zomer is de geldhoeveelheid eindelijk aan het krimpen. Dat is de echte reden dat de spaarrentes inmiddels langzaam oplopen! (Mathijs Bouman in het FD)
…………………………………………………………….
De schok kwam volstrekt onverwacht en was juist daarom zo dodelijk.
De aardbeving van vrijdagavond in Marokko – met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter – is een geval van extreme pech: hij vond plaats op een plek waar normaal geen beving wordt verwacht. ‘Niet zo gek dat de stijl van bouwen hier totaal niet is voorbereid op zo’n ramp als deze.’
Eerst een zomer vol extremen – en nu weer een aardbeving. Val niet voor de verleiding om daartussen een verband te zien, waarschuwt aardwetenschapper Rob Govers van de Universiteit Utrecht. ‘Aardbevingen zoals deze hebben helemaal niks te maken met klimaatverandering of de zomer. Deze beving is gewoon iets wat kan gebeuren.’ Toch is het een gebeurtenis die zelfs aardbevingsexperts verrast. ‘We noemen dit een intraplaataardbeving, een beving die niet op een bekende zone zit tussen aardplaten, maar plaatsvindt op een aardplaat zelf. Die zijn zeldzaam. Maar ze komen voor. De grote verrassing is dat hij zo zwaar is.’ Het getroffen gebied ligt op de Afrikaanse plaat, die in zijn geheel richting Spanje beweegt, met zo’n 3 tot 4 millimeter per jaar. En net als bij het verschuiven van een tafelkleed, wil het dan weleens gebeuren dat er ergens verderop een vouw ontstaat. Dat is wat er vrijdagavond gebeurde op 75 kilometer ten zuidwesten van Marrakech. Op 26 kilometer diepte scheurde een stuk gesteente over een lengte van zo’n 30 kilometer los en schoof over een ander stuk gesteente heen. Een centimeter of 30 slechts, becijferen geologen. Maar genoeg om een enorme schokgolf door de aardkorst te sturen.
Intraplaataardbevingen ver weg van de plekken waar aardplaten langs elkaar schuren zijn vaker extreem dodelijk omdat de bevolking er niet op voorbereid is. Tot 20 duizend dodelijke slachtoffers vielen bijvoorbeeld in 2001 toen de Indiase deelstaat Gujarat ineens werd getroffen door een zeer sterke beving met kracht 7,6 ver weg van alle plaatgrenzen. (VK)
…………………………………………………………
Trend ziekteverzuim keert.
Werknemers meldden zich minder vaak ziek. In de zorg ligt het ziekteverzuimpercentage nog altijd flink hoger dan in de meeste sectoren.
Voor het eerst in 7 jaar nam het ziekteverzuim op de werkvloer af in plaats van toe, aldus het CBS. Dit geldt voor alle sectoren behalve delfstoffenwinning. Gemiddeld genomen over alle sectoren lag het ziekteverzuim het afgelopen kwartaal op 5%, wat wil zeggen dat van 1.000 gewerkte dagen er 50 niet wordt gewerkt wegens ziekte. Vorig jaar was dat nog 5,4%. Dat was het op één na hoogste percentage sinds de start van de meting in 1996.
Daarbij speelde een rol dat de coronarestricties werden beëindigd en werknemers zich na een paar jaar veelvuldig binnen zitten weer onder de mensen begaven. Twee griepgolven grepen toen flink om zich heen, daarnaast kampten meer mensen met stressklachten door een hoge werkdruk. Werknemers waren niet alleen vaker maar ook langer ziek. Dat kostte werkgevers zo’n 27 miljard euro. Ze waren dat onder meer kwijt aan doorbetaald salaris en productieverlies. Een jaar eerder was die schade nog ‘slechts’ 18 miljard euro. In de sector zorg en welzijn ligt het ziekteverzuim nog altijd flink hoger dan gemiddeld (vorig jaar 7,5%). Binnen die sector was het verzuim het hoogst in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Daar meldde 8,3% van de werknemers zich ziek tegen 8,8% een jaar eerder. Het minst vaak wordt er verzuimd in de sector financiële dienstverlening (3,1%). Dat was vorig jaar ook al zo, en ook het percentage is onveranderd. Mensen melden zich vorig jaar verreweg het vaakst ziek (63,6%) vanwege griep, daarna volgen burn-out (6,7%) en hoofdpijn (3,6%). Volgens 1 op de 5 werknemers die verzuimden waren de klachten te wijten aan het werk. (NRC)
…………………………………………………………….
Het recht op thuiswerken komt nu echt dichterbij.
+ Thuiswerken moet een recht worden vindt de Tweede Kamer.
+ De wet die dit moet regelen leidde tot onrust onder werkgevers.
+ Praktijk blijkt mild: thuiswerkers zijn niet minder productief.
Minder reistijd, minder files, meer ruimte om de werkdag zelf in te delen én om tijdens kantooruren een wasje te draaien: over de voordelen van thuiswerken zijn de meeste werkenden het eens. Online vergaderen blijkt een uitkomst. Werkgevers waren wat huiverig, maar lijken zich naar de nieuwe werkelijkheid te hebben geschikt. In juli stemde in de Tweede Kamer een grote meerderheid in met de wet Werken waar je wilt. Momenteel kan, onder de Wet flexibel werken een werknemer een verzoek indienen om elders te mogen werken. De werkgever kan dit verzoek vrij gemakkelijk naast zich neerleggen. Na de invoering van de nieuwe wet heeft de werknemer het recht om thuis te werken. Als dat de bedrijfsvoering belemmert, kan het niet. Maar is het enigszins mogelijk dan moet het mogen. De Eerste Kamer vroeg zich bij de nieuwe wet af of de thuiswerkplek wel veilig is en welke toegevoegde waarde zo’n wettelijk recht geeft, gaat het niet vanzelf goed? Werkgevers waren bang dat het kantoor leeg zou blijven, dat nieuwe collega’s aan hun lot zouden worden overgelaten en dat na invoering van de wet hier niets meer tegen te doen zou zijn. Nu de wet dichterbij komt blijft dat hun zorgen geluwd zijn: in de praktijk heeft men er een mouw aan weten te passen. Veel werkgevers hebben zelf beleid opgesteld en de angst dat de werkvloer leeg blijft bleek ongegrond. Ook de andere angst dat de productiviteit zou dalen als zij veel thuis zouden werken, de bedrijfscultuur zou verwateren en de betrokkenheid verdwijnen bleek ongegrond. In de praktijk zijn werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gegaan en tot een oplossing gekomen. Hoewel de praktijk veel problemen en zorgen rond huiswerken dus al heeft opgelost is de wet niet nutteloos. Hij dwingt mensen met elkaar in gesprek te gaan: hoe, wanneer en onder welke voorwaarden. (FD)
………………………………………………………
Partij voor de dieren ruziet over wel of niet besturen, maar doet dat al in 5 gemeenten!
De PvdD is al vaker toegetreden tot gemeentebesturen, een van de twistpunten tussen fractievoorzitter Esther Ouwehand en het bestuur van de partij. In 5 gemeenten is ze al onderdeel van de coalitie: Groningen, Almere, Amersfoort, Arnhem en Heerlen. Op provinciaal niveau maakt de PvdD geen onderdeel uit van het bestuur maar is ze wel overal vertegenwoordigd in de Staten. De partij haalde tijdens de Statenverkiezingen dit jaar gemiddeld zo’n 4,5% van de stemmen. Noord Holland is een uitschieter, daar was dat 7%. Op het partijcongres van 24 september zijn de 24.848 leden van de PvdD uitgenodigd om mee te beslissen over de koers van de partij., Hierbij zouden zij ook de beslissingen om Esther Ouwehand van de lijst te schrappen kunnen terugdraaien. Een motie van wantrouwen richting het bestuur is niet uitgesloten. De afgelopen jaren trokken de partijcongressen gemiddeld tussen de vijf- en zeshonderd leden. Door de openbare ruzie tussen Esther Ouwehand en het bestuur kan de opkomst bij deze editie weleens flink hoger uitgevallen. (VK)
…………………………………………………………..
Ambtenaren zien spilziek kabinet.
Er dreigt een gat van 17 miljard euro, waarschuwt een ambtelijke studiegroep. In plaats van subsidies kunnen er heffingen komen.
De verkiezingscampagne moet nog in volle hevigheid losbarsten maar de formatiebijbel is er al. Met slecht nieuws. De studiegroep Begrotingsruimte, een team van financiële topambtenaren komt altijd và³à³r de verkiezingen met voorstellen voor het nieuwe kabinet, en die worden traditiegetrouw tot op de laatste letter gelezen – en vaak opgevolgd in de formatie. Door de val van Rutte IV in juli hadden de ambtenaren minder tijd dan ze hadden gehoopt. Toch heeft de studiegroep naar eigen zeggen genoeg gezien om harde conclusies te trekken. Volgens het advies is het huidige kabinet slecht met geld omgegaan en is een ‘koerscorrectie’ nodig. Het volgende kabinet moet beduidend minder genereus worden. Vanaf 2028 moet zelfs ieder jaar een gat van 17 miljard euro worden gevuld, aldus het rapport, door middel van bezuinigingen of extra belastingen. Dat is een fors bedrag op een rijksbegroting van rond de 400 miljard euro. Het bezuinigingskabinet Rutte II van VVD en PvdA bezuinigde tussen 2012 en 2016 16 miljard euro, al was dat uit de kleinere rijksbegroting van toen een grotere hap. Aan die harde bezuinigingsoperatie met VVD’er Rutte en PvdA’er Samsom als architecten ging ook een advies van de Studiegroep vooraf.
De topambtenaren zijn het meest bezorgd over de lange termijn. De zorg, de vergrijzing (die tot hogere AOW-kosten leidt) en klimaatverandering zullen de komende decennia steeds meer geld gaan kosten. Daarvoor moet het komende kabinet al stappen zetten, zo luidt het advies. Dat het kabinet minder geld mag uitgeven daarover zijn links en rechts het wel eens. Maar het enthousiasme over een bezuinigingsronde zoals 10 jaar geleden lijkt ver weg. Zelfs in het Studiegroep-advies. Het kabinet moet namelijk wel beter op de portemonnee letten, aldus de ambtenaren maar ook ‘onnodige economische en maatschappelijke schade op korte termijn en in de toekomst vermijden’. (NRC)
………………………………………………………….
Lerarenstaking van de baan, lonen onderwijs stijgen met 10%.
+ Meer loon, bonus en betere arbeidsvoorwaarden voor leraren.
+ Gunstige voorwaarden moeten het vak aantrekkelijker maken.
+ Personeelstekort moet worden verholpen en uitstroom beperkt.
De loonafspraken gelden voor zo’n 300.000 medewerkers in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs en gaan met terugwerkende kracht in vanaf juli dit jaar. Afhankelijk van de hoogte van het salaris krijgen medewerkers daarbovenop in november een bonus van tussen de €350 en €1.000 bruto. Ook de reiskostenvergoeding gaat omhoog. Alle partijen benadrukken dat het belangrijk is dat voldoende mensen in het onderwijs willen blijven werken. Er staan op scholen duizenden banen open, met roostergaten en een hogere werkdruk tot gevolg. We moeten alles op alles zetten om het onderwijs aantrekkelijk te houden; aldus CNV voorzitter Woestenberg die laat weten opgelucht te zijn. In een poging het lerarentekort ook op andere manieren aan te pakken gaan onderwijsraden en bonden in gesprek met de overheid over de opzet van een stagefonds. Dat moet worden aangewend om de instroom op de lerarenopleidingen te vergroten. In het akkoord staan verder maatregelen om de werkdruk te beperken. Hierin wordt specifiek aandacht besteed aan schoolleiders, waar ook een groot tekort aan is: eind vorig jaar stonden er meer dan duizend fulltimebanen open. (FD)
……………………………………………..
Rechterflank Tweede Kamer is blokkades A12 zat.
De rechterflank van de Tweede Kamer vindt dat harder moet worden opgetreden tegen de klimaatactivisten op de A12. Yesilgöz van justitie deelt hun frustratie maar staat achter de politie in de pogingen om de demonstraties te beëindigen zonder dat de situatie uit de hand loopt.
‘Arrestanten staan 2 uur na hun arrestatie weer te demonstreren. Wanneer is het klaar en gaan we ze harder aanpakken?’, vroeg Ja21-kamerlid Joost Eerdmans aan Yesilgöz die ter verantwoording werd geroepen voor de situatie op de A12 waar Extinction Rebellion doorgaat met de blokkades die ze dagelijks uitvoeren. ‘Als we nu niet ingrijpen is het einde niet in zicht. Op deze manier ondermijnen de actievoerders het politieke gezag’, aldus Roelof Bisschop (SGP). De beweging wil onder één voorwaarde stoppen met de blokkades: de politiek moet een definitief einde maken aan alle fossiele subsidies. Afgelopen weekend klaagden de 4 grootste politievakbonden al over het toenemend aantal demonstraties op de A12. ‘Steeds vaker moet de politie letterlijk de klappen voor de politiek opvangen’, schreven ze. De vakbonden vinden dat de politiek dit kan voorkomen door zijn deuren open te zetten, te luisteren naar verontruste burgers en samen te kijken naar een oplossing. Yesilgöz meent dat het kabinet heeft geluisterd naar dit verzoek. Jetten ging in gesprek met honderden demonstranten maar wel alleen op het Malieveld waar gedemonstreerd mocht worden. ‘Als u mij vraagt om in gesprek te gaan met mensen die bewust de wet willen overtreden door de A12 te blokkeren: nee, dat doe ik nooit.’ (VK)
…………………………………………………………..
Beetje spoed voor de spreidingswet.
In de Tweede Kamer is mogelijk een meerderheid voor de spreidingswet. De Eerste Kamer kan daarna een obstakel worden.
De spreidingswet – die een eerlijkere verdeling van asielzoekers over alle gemeenten moet regelen – balanceert inmiddels een jaar op de rand van de afgrond. Binnen het asielvraagstuk geldt dit als de meest polariserende maatregel. Dinsdag werd bekend dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk over de spreidingswet zal gaan debatteren, waarschijnlijk al de week na Prinsjesdag. Of de wet de definitieve goedkeuring gaat krijgen van de Tweede en Eerste Kamer blijft onduidelijk. De kans daarop groeit, mede dankzij de houding van het CDA dat gemeenten duidelijkheid wil geven. ‘Dat wil ik gewoon opgelost hebben’, zegt Van den Brink. Bij de VVD bestaat veel ambivalentie. De Tweede Kamerfractie en Yesilgöz keerden zich vanaf het begin tegen de wet die door de eigen staatssecretaris Van der Burg verdedigd wordt. Of de wet nog voor 1 januari 2024, een jaar later dan beloofd, wordt ingevoerd? Koekkoek, indiener van het versnellingsvoorstel is optimistisch. Het valt haar mee dat de Tweede Kamer - ‘iedereen op links tot en met het CDA’ - op voorspraak van de uitvoeringsorganisaties en gemeenten heeft besloten de wet niet controversieel te verklaren en vanaf nu met spoed te bespreken. Deze centrumlinkse meerderheid kan akkoord gaan met een gewijzigde wettekst. Daarna is het aan de senaat, waar BBB met 17 zetels alsnog de wet kan tegenhouden. BBB-leider Van der Plas gaf dinsdag een voorproefje toen ze tegen behandeling van de spreidingswet stemde: ‘Het kabinet is op dit onderwerp gevallen, controversiëler krijg je het niet.’ (NRC)
……………………………………………………………..
Rabobank slaat in OAD-zaak terug naar familie Ter Haar.
De Rabobank is in het geweer gekomen tegen aantijgingen van de familie Ter Haar, de oprichters van het gewezen reisconcern OAD. De familie wil afdwingen dat Rabo de schuld krijgt van het bankroet van OAD. Volgens Rabo bezondigt de familie zich aan schendingen van de waarheidsplicht.
De bank voeg om ‘passende sancties’ tegen de familie. ‘De ernstige waarheidsplichtschendingen en proceshouding van de familie Ter Haar kunnen niet zonder serieuze consequenties blijven’, aldus Rabobank tijdens het hoger beroep dat diende in Arnhem. Men liet in het midden wat voor maatregelen dit zouden moeten zijn. De besluiten die rechters in een dergelijk geval kunnen maken lopen uiteen van de ‘vordering niet beoordelen’ tot ‘het doen van aangifte.’ De familie Ter Haar meent dat de Rabobank zijn zorgplicht heeft geschonden door het bedrijf op te zadelen met onredelijke eisen en zegt €70 mln schade te hebben geleden door het bankroet. In februari 2022 oordeelde de rechtbank in Utrecht dat Rabobank geen blaam trof. In het vonnis wees de rechtbank op 3 schendingen van de waarheidsplicht door de familie tijdens de procesgang. Die moest daarom de hoogste bijdrage aan de proceskosten betalen. Onder de schendingen viel het niet melden van een verslechterde liquiditeitsprognose die voorafging aan de faillissementsaanvraag door de OAD-top. Dit kwam pas aan het licht tijdens de getuigenverhoren. Voor OAD-adviseur Brouwer: ‘We werden in één keer geconfronteerd met een enorm gat in onze liquide middelen.’ Daarop volgde de faillissementsaanvraag. Op de vraag van een van de rechters waarom dit gegeven niet was ingebracht zei Julius ter Haar dat de bewuste becijfering helemaal geen rol had gespeeld. De opsteller ervan, de OAD-controller zou hebben gezegd dat ‘het briefje’ niet volledig was. Voor de Rabobank-advocaten vormde dat andermaal een bewijs dat de familie te ver gaat en weinig zelfreflectie toont. De pijnlijke werkelijkheid is wrang voor de familie Ter Haar maar dat gaf geen vrijbrief om te procederen zoals zij heeft gedaan en zo te proberen meer dan €70 mln te incasseren. Het gerechtshof doet op 28 november uitspraak, maar liet doorschemeren dat deze datum waarschijnlijk niet zal worden gehaald. (FD)
…………………………………………………….
Groep ontvangers energietoeslag wordt niet vergroot.
Minister Schouten van Armoedebeleid wil de energietoeslag van dit jaar niet voor een grotere groep beschikbaar stellen. Hiermee legt ze dringende oproepen van onder meer PvdA-GroenLinks en de BBB naast zich neer. Schouten voorziet praktische problemen.
Ze bleef erbij dat de toeslag van 1.300 euro alleen aan de laagste inkomensgroepen wordt aangeboden: de grens ligt op 120 procent van het sociaal minimum. Dit tot groot ongenoegen van oppositiepartijen BBB, SP, PVV en PvdA/GroenLinks. Zij willen de groep verbreden tot 140, soms 150% van het minimum. (VK)
……………………………………………………….
Nieuwe fase in strijd om de Krim.
Een Oekraïense aanval op de Zwarte Zeevloot toont dat de Russische bezetter op de Krim kwetsbaarder is geworden.
Anderhalf jaar lang probeerden de Oekraïense strijdkrachten een methode te vinden voor een aanval op de Russische Zwarte Zeevloot in Sevastopol, de marinehaven in het zuidwesten van de bezette Krim. In de nacht van dinsdag op woensdag sloeg Oekraïne toe. Zeker twee Russische oorlogsschepen in een reparatiedok werden geraakt. Op foto’s is een enorme vuurzee te zien. De Oekraïense luchtaanval, de grootste op de Krim sinds de invasie van 2014, heeft zowel symbolische als strategische betekenis en kan een nieuwe fase inluiden in de strijd om het bezette schiereiland. Het toont voor het eerst dat Rusland zich niet langer onkwetsbaar kan wanen op de Krim. Vanuit Sevastopol beheerst Rusland niet alleen de Krim zelf maar ook een groot deel van de Zwarte Zee. Russische oorlogsschepen uit Sevastopol voeren met grote regelmaat raketaanvallen uit op Oekraïense steden, Russische troepen worden van hieruit bevoorraad en de vloot speelt een belangrijke rol bij de bescherming van de Krimbrug. Eerder deze week namen de Oekraïners de 4 booreilanden in de Zwarte Zee in. Deze werden in 2015 door de Russen veroverd. De booreilanden zijn vooruitgeschoven militaire posten op zee. Hier worden de Oekraïense troepenbewegingen gevolgd en werden met hun apparatuur dolen op de Krim beschermd tegen aanvallen - onderzees, over het water of door de lucht. Ook werd de afgelopen maanden luchtverdediging en radarsystemen uitgeschakeld op het Tachankoet-schiereiland, de westpunt van de Krim. Moskou heeft zodoende geen vrij spel meer op de Krim en in het noordwesten van de Zwarte Zee.
De Amerikaanse militair analist Phillips O’Brien schreef na de aanval: ‘Als de Oekraïners dit kunnen volouden en de Russen passen zich niet aan, dan wordt het bijna onmogelijk voor de Russen om de Krim in de toekomst te behouden’. (NRC)
……………………………………………………
ECB verhoogt rente voor tiende keer op rij naar recordniveau.
De ECB heeft de teugels opnieuw aangetrokken. De bank verhoogde gisteren de beleidsrente met 25 basispunten naar 4%, het hoogste peil sinds de oprichting van de monetaire instelling! Na tien stappen van in totaal 450 basispunten is het hoogste punt nu waarschijnlijk bereikt. Het leentarief moet hoog genoeg zijn opgetrokken om de inflatie in de Eurozone te kunnen beteugelen, benadrukte presidente Christine Lagarde diverse keren op de persconferentie. Vergeleken met vorig najaar is de inflatie in de eurozone gehalveerd maar met 5,3% ligt de geldontwaarding nog altijd ruim boven de 2% waarop de ECB mikt. Lagarde zei dat het bestuur het besluit om de rente te verhogen met een ‘solide meerderheid’ van de stemmen heeft genomen. Er waren echter centrale bankiers die zich sterk hadden gemaakt voor een pauze. Vanwege de verslechterende economie waren analisten en handelaren vooraf verdeeld over de vraag of de rente omhoog moest. De hoofdreden voor nog een stap, is dat de beleidsmakers denken dat de inflatie versneld kan terugkeren naar de doelstelling van 2%. Markten reageerden opgetogen op het besluit. Aandelenkoersen stegen en de rentes daalden. Het einde van de verkrappingscyclus zorgde wel voor een stevige daling van de euro ten opzichte van de dollar. (FD)
………………………………………………………..
Verwoesting en verdriet in Libië.
De gevolgen van de watersnoodramp in Libië zijn nog lang niet in alle omvang duidelijk. Er wordt nu gesproken over wellicht 20.000 doden. Het geïsoleerde en politiek verdeelde land heeft dringend behoeft aan lijkzakken en aan hulpverleners om de lichamen te bergen.
Lichamen liggen nog overal op straat of zijn door de zee aan de kust achtergelaten. Gezien de afgelegen locatie van sommige getroffen dorpen zal het nog wel even duren voordat het totale aantal doden bekend zal zijn. Er worden nog rond de 10 duizend bewoners vermist van de naar schatting 100 duizend inwoners die Derna telde voor de ramp. Zo’n 2.000 lichamen zouden volgens het Rode kruis nog in zee liggen. De stad werd zwaar getroffen nadat 2 dammen instortten door zware regenval die werd veroorzaakt door de storm Daniël. De autoriteiten en reddingswerkers staan nu voor de zware taak om de vele doden zo snel mogelijk te bergen voordat er ziekten uitbreken. De internationale hulpverlening komt intussen op gang. Reddingsteams uit Qatar, Tunesië, Egypte en Turkije zijn in het rampgebied aangekomen. Plaatsvervangend directeur Ibrahim Ozer van de Turkse Rode Halve Maan zei dat het leek alsof Derna getroffen was door een aardbeving. ‘Ik heb veel rampen meegemaakt, waaronder overstromingen, bosbranden en aardbevingen maar deze is heel anders. (VK)
…………………………………………………..
Lampedusa roept de noodtoestand uit.
Op het Italiaanse eiland voor de kust van Afrika kwamen d afgelopen dagen duizenden migranten aan: de Tunesië-deal faalt.
Mensensmokkelaars en migranten houden het weerbericht in de gaten. Enkele dagen mooi weer en een kalme zee volstonden om tientallen boten richting Lampedusa te sturen. De overgrote meerderheid is per boot uit Tunesië overgestoken. Er zijn veel jongemannen bij, uit Kameroen, Senegal, Gambia en Guinee. Vrouwen met kinderen liggen op blauwe kampeerbedjes met het logo van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Iedereen, de hulpverleners én de migranten, loopt op zijn tandvlees. De burgemeester van Lampedusa, Filippo Mannino heeft de noodtoestand uitgeroepen. De instroom van duizenden (woensdag 7.000) migranten illustreert dat de deal met Tunesië faalt. Het aan de Tunesische president Saied beloofde Europese geld is nog niet betaald en vanuit Tunesië laten de mensensmokkelaars hun bootjes los op Lampedusa. Sinds 16 juli zijn er vanuit Tunesië 31.000 bootvluchtelingen aangekomen, 60% meer dan de 19.000 die arriveerden tijdens de 2 maanden voor de ondertekening van het akkoord! Vicepremier Salvini, een hardliner rond migratie, noemde de talrijke aankomsten een ‘oorlogsdaad’. ‘De aankomsten op Lampedusa zijn het symbool van een afwezig Europa, dat ver weg is, en afgeleid, en dat de landen zelf zijn problemen laat opknappen’, zei Salvini. Italië is boos en voelt zich geïsoleerd. Frankrijk sluit de grens, terwijl Duitsland niet langer migranten wil overnemen van Italië. In de ogen van Meloni zijn er bijzonder weinig migranten herverdeeld en is het nu de vraag hoe te verhinderen dat de boten in Italië arriveren. ‘Ik zie vooralsnog geen concrete antwoorden’, zegt Meloni. Andere landen moeten Italië helpen zegt secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties. De voorzitter van het Europese parlement ziet de oplossing alleen op Europees niveau: Het ‘Europese migratiepact mà³ét er komen.’
Lage spaarrente? De Belgen doen er wat aan. Met een speciale ‘staatsbon’ konden spaarders tegen 3,3% rente sparen bij de overheid. Dat deden ze massaal. België haalde bijna 22mrd op. Moeten wij ook zoiets doen? Absoluut niet! Laat deze Belgenmop vooral de grens niet oversteken. De spaarrente is laag omdat er overliquiditeit is op de geldmarkt. Die is tijdens de eurocrisis en corona met opzet veroorzaakt door de ECB met het ruime geldbeleid en het opkoopprogramma. Daardoor is er meer geld in omloop dan nodig en hoeven banken niet om ons spaargeld te vechten. Hun probleem is niet te weinig, maar te veel geld.
In België is dat nu het probleem van de overheid. Die heeft ook geen idee wat ze met 22 mrd moet, en is het maar weer terug gaan lenen aan de banken. Wat is dan wel de oplossing? Niet Brussel moet centrale bankje spelen maar Frankfurt. De ECB moet de overliquiditeit opdweilen. En dat doet men ook. Misschien moet het sneller, maar sinds deze zomer is de geldhoeveelheid eindelijk aan het krimpen. Dat is de echte reden dat de spaarrentes inmiddels langzaam oplopen! (Mathijs Bouman in het FD)
…………………………………………………………….
De schok kwam volstrekt onverwacht en was juist daarom zo dodelijk.
De aardbeving van vrijdagavond in Marokko – met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter – is een geval van extreme pech: hij vond plaats op een plek waar normaal geen beving wordt verwacht. ‘Niet zo gek dat de stijl van bouwen hier totaal niet is voorbereid op zo’n ramp als deze.’
Eerst een zomer vol extremen – en nu weer een aardbeving. Val niet voor de verleiding om daartussen een verband te zien, waarschuwt aardwetenschapper Rob Govers van de Universiteit Utrecht. ‘Aardbevingen zoals deze hebben helemaal niks te maken met klimaatverandering of de zomer. Deze beving is gewoon iets wat kan gebeuren.’ Toch is het een gebeurtenis die zelfs aardbevingsexperts verrast. ‘We noemen dit een intraplaataardbeving, een beving die niet op een bekende zone zit tussen aardplaten, maar plaatsvindt op een aardplaat zelf. Die zijn zeldzaam. Maar ze komen voor. De grote verrassing is dat hij zo zwaar is.’ Het getroffen gebied ligt op de Afrikaanse plaat, die in zijn geheel richting Spanje beweegt, met zo’n 3 tot 4 millimeter per jaar. En net als bij het verschuiven van een tafelkleed, wil het dan weleens gebeuren dat er ergens verderop een vouw ontstaat. Dat is wat er vrijdagavond gebeurde op 75 kilometer ten zuidwesten van Marrakech. Op 26 kilometer diepte scheurde een stuk gesteente over een lengte van zo’n 30 kilometer los en schoof over een ander stuk gesteente heen. Een centimeter of 30 slechts, becijferen geologen. Maar genoeg om een enorme schokgolf door de aardkorst te sturen.
Intraplaataardbevingen ver weg van de plekken waar aardplaten langs elkaar schuren zijn vaker extreem dodelijk omdat de bevolking er niet op voorbereid is. Tot 20 duizend dodelijke slachtoffers vielen bijvoorbeeld in 2001 toen de Indiase deelstaat Gujarat ineens werd getroffen door een zeer sterke beving met kracht 7,6 ver weg van alle plaatgrenzen. (VK)
…………………………………………………………
Trend ziekteverzuim keert.
Werknemers meldden zich minder vaak ziek. In de zorg ligt het ziekteverzuimpercentage nog altijd flink hoger dan in de meeste sectoren.
Voor het eerst in 7 jaar nam het ziekteverzuim op de werkvloer af in plaats van toe, aldus het CBS. Dit geldt voor alle sectoren behalve delfstoffenwinning. Gemiddeld genomen over alle sectoren lag het ziekteverzuim het afgelopen kwartaal op 5%, wat wil zeggen dat van 1.000 gewerkte dagen er 50 niet wordt gewerkt wegens ziekte. Vorig jaar was dat nog 5,4%. Dat was het op één na hoogste percentage sinds de start van de meting in 1996.
Daarbij speelde een rol dat de coronarestricties werden beëindigd en werknemers zich na een paar jaar veelvuldig binnen zitten weer onder de mensen begaven. Twee griepgolven grepen toen flink om zich heen, daarnaast kampten meer mensen met stressklachten door een hoge werkdruk. Werknemers waren niet alleen vaker maar ook langer ziek. Dat kostte werkgevers zo’n 27 miljard euro. Ze waren dat onder meer kwijt aan doorbetaald salaris en productieverlies. Een jaar eerder was die schade nog ‘slechts’ 18 miljard euro. In de sector zorg en welzijn ligt het ziekteverzuim nog altijd flink hoger dan gemiddeld (vorig jaar 7,5%). Binnen die sector was het verzuim het hoogst in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Daar meldde 8,3% van de werknemers zich ziek tegen 8,8% een jaar eerder. Het minst vaak wordt er verzuimd in de sector financiële dienstverlening (3,1%). Dat was vorig jaar ook al zo, en ook het percentage is onveranderd. Mensen melden zich vorig jaar verreweg het vaakst ziek (63,6%) vanwege griep, daarna volgen burn-out (6,7%) en hoofdpijn (3,6%). Volgens 1 op de 5 werknemers die verzuimden waren de klachten te wijten aan het werk. (NRC)
…………………………………………………………….
Het recht op thuiswerken komt nu echt dichterbij.
+ Thuiswerken moet een recht worden vindt de Tweede Kamer.
+ De wet die dit moet regelen leidde tot onrust onder werkgevers.
+ Praktijk blijkt mild: thuiswerkers zijn niet minder productief.
Minder reistijd, minder files, meer ruimte om de werkdag zelf in te delen én om tijdens kantooruren een wasje te draaien: over de voordelen van thuiswerken zijn de meeste werkenden het eens. Online vergaderen blijkt een uitkomst. Werkgevers waren wat huiverig, maar lijken zich naar de nieuwe werkelijkheid te hebben geschikt. In juli stemde in de Tweede Kamer een grote meerderheid in met de wet Werken waar je wilt. Momenteel kan, onder de Wet flexibel werken een werknemer een verzoek indienen om elders te mogen werken. De werkgever kan dit verzoek vrij gemakkelijk naast zich neerleggen. Na de invoering van de nieuwe wet heeft de werknemer het recht om thuis te werken. Als dat de bedrijfsvoering belemmert, kan het niet. Maar is het enigszins mogelijk dan moet het mogen. De Eerste Kamer vroeg zich bij de nieuwe wet af of de thuiswerkplek wel veilig is en welke toegevoegde waarde zo’n wettelijk recht geeft, gaat het niet vanzelf goed? Werkgevers waren bang dat het kantoor leeg zou blijven, dat nieuwe collega’s aan hun lot zouden worden overgelaten en dat na invoering van de wet hier niets meer tegen te doen zou zijn. Nu de wet dichterbij komt blijft dat hun zorgen geluwd zijn: in de praktijk heeft men er een mouw aan weten te passen. Veel werkgevers hebben zelf beleid opgesteld en de angst dat de werkvloer leeg blijft bleek ongegrond. Ook de andere angst dat de productiviteit zou dalen als zij veel thuis zouden werken, de bedrijfscultuur zou verwateren en de betrokkenheid verdwijnen bleek ongegrond. In de praktijk zijn werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gegaan en tot een oplossing gekomen. Hoewel de praktijk veel problemen en zorgen rond huiswerken dus al heeft opgelost is de wet niet nutteloos. Hij dwingt mensen met elkaar in gesprek te gaan: hoe, wanneer en onder welke voorwaarden. (FD)
………………………………………………………
Partij voor de dieren ruziet over wel of niet besturen, maar doet dat al in 5 gemeenten!
De PvdD is al vaker toegetreden tot gemeentebesturen, een van de twistpunten tussen fractievoorzitter Esther Ouwehand en het bestuur van de partij. In 5 gemeenten is ze al onderdeel van de coalitie: Groningen, Almere, Amersfoort, Arnhem en Heerlen. Op provinciaal niveau maakt de PvdD geen onderdeel uit van het bestuur maar is ze wel overal vertegenwoordigd in de Staten. De partij haalde tijdens de Statenverkiezingen dit jaar gemiddeld zo’n 4,5% van de stemmen. Noord Holland is een uitschieter, daar was dat 7%. Op het partijcongres van 24 september zijn de 24.848 leden van de PvdD uitgenodigd om mee te beslissen over de koers van de partij., Hierbij zouden zij ook de beslissingen om Esther Ouwehand van de lijst te schrappen kunnen terugdraaien. Een motie van wantrouwen richting het bestuur is niet uitgesloten. De afgelopen jaren trokken de partijcongressen gemiddeld tussen de vijf- en zeshonderd leden. Door de openbare ruzie tussen Esther Ouwehand en het bestuur kan de opkomst bij deze editie weleens flink hoger uitgevallen. (VK)
…………………………………………………………..
Ambtenaren zien spilziek kabinet.
Er dreigt een gat van 17 miljard euro, waarschuwt een ambtelijke studiegroep. In plaats van subsidies kunnen er heffingen komen.
De verkiezingscampagne moet nog in volle hevigheid losbarsten maar de formatiebijbel is er al. Met slecht nieuws. De studiegroep Begrotingsruimte, een team van financiële topambtenaren komt altijd và³à³r de verkiezingen met voorstellen voor het nieuwe kabinet, en die worden traditiegetrouw tot op de laatste letter gelezen – en vaak opgevolgd in de formatie. Door de val van Rutte IV in juli hadden de ambtenaren minder tijd dan ze hadden gehoopt. Toch heeft de studiegroep naar eigen zeggen genoeg gezien om harde conclusies te trekken. Volgens het advies is het huidige kabinet slecht met geld omgegaan en is een ‘koerscorrectie’ nodig. Het volgende kabinet moet beduidend minder genereus worden. Vanaf 2028 moet zelfs ieder jaar een gat van 17 miljard euro worden gevuld, aldus het rapport, door middel van bezuinigingen of extra belastingen. Dat is een fors bedrag op een rijksbegroting van rond de 400 miljard euro. Het bezuinigingskabinet Rutte II van VVD en PvdA bezuinigde tussen 2012 en 2016 16 miljard euro, al was dat uit de kleinere rijksbegroting van toen een grotere hap. Aan die harde bezuinigingsoperatie met VVD’er Rutte en PvdA’er Samsom als architecten ging ook een advies van de Studiegroep vooraf.
De topambtenaren zijn het meest bezorgd over de lange termijn. De zorg, de vergrijzing (die tot hogere AOW-kosten leidt) en klimaatverandering zullen de komende decennia steeds meer geld gaan kosten. Daarvoor moet het komende kabinet al stappen zetten, zo luidt het advies. Dat het kabinet minder geld mag uitgeven daarover zijn links en rechts het wel eens. Maar het enthousiasme over een bezuinigingsronde zoals 10 jaar geleden lijkt ver weg. Zelfs in het Studiegroep-advies. Het kabinet moet namelijk wel beter op de portemonnee letten, aldus de ambtenaren maar ook ‘onnodige economische en maatschappelijke schade op korte termijn en in de toekomst vermijden’. (NRC)
………………………………………………………….
Lerarenstaking van de baan, lonen onderwijs stijgen met 10%.
+ Meer loon, bonus en betere arbeidsvoorwaarden voor leraren.
+ Gunstige voorwaarden moeten het vak aantrekkelijker maken.
+ Personeelstekort moet worden verholpen en uitstroom beperkt.
De loonafspraken gelden voor zo’n 300.000 medewerkers in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs en gaan met terugwerkende kracht in vanaf juli dit jaar. Afhankelijk van de hoogte van het salaris krijgen medewerkers daarbovenop in november een bonus van tussen de €350 en €1.000 bruto. Ook de reiskostenvergoeding gaat omhoog. Alle partijen benadrukken dat het belangrijk is dat voldoende mensen in het onderwijs willen blijven werken. Er staan op scholen duizenden banen open, met roostergaten en een hogere werkdruk tot gevolg. We moeten alles op alles zetten om het onderwijs aantrekkelijk te houden; aldus CNV voorzitter Woestenberg die laat weten opgelucht te zijn. In een poging het lerarentekort ook op andere manieren aan te pakken gaan onderwijsraden en bonden in gesprek met de overheid over de opzet van een stagefonds. Dat moet worden aangewend om de instroom op de lerarenopleidingen te vergroten. In het akkoord staan verder maatregelen om de werkdruk te beperken. Hierin wordt specifiek aandacht besteed aan schoolleiders, waar ook een groot tekort aan is: eind vorig jaar stonden er meer dan duizend fulltimebanen open. (FD)
……………………………………………..
Rechterflank Tweede Kamer is blokkades A12 zat.
De rechterflank van de Tweede Kamer vindt dat harder moet worden opgetreden tegen de klimaatactivisten op de A12. Yesilgöz van justitie deelt hun frustratie maar staat achter de politie in de pogingen om de demonstraties te beëindigen zonder dat de situatie uit de hand loopt.
‘Arrestanten staan 2 uur na hun arrestatie weer te demonstreren. Wanneer is het klaar en gaan we ze harder aanpakken?’, vroeg Ja21-kamerlid Joost Eerdmans aan Yesilgöz die ter verantwoording werd geroepen voor de situatie op de A12 waar Extinction Rebellion doorgaat met de blokkades die ze dagelijks uitvoeren. ‘Als we nu niet ingrijpen is het einde niet in zicht. Op deze manier ondermijnen de actievoerders het politieke gezag’, aldus Roelof Bisschop (SGP). De beweging wil onder één voorwaarde stoppen met de blokkades: de politiek moet een definitief einde maken aan alle fossiele subsidies. Afgelopen weekend klaagden de 4 grootste politievakbonden al over het toenemend aantal demonstraties op de A12. ‘Steeds vaker moet de politie letterlijk de klappen voor de politiek opvangen’, schreven ze. De vakbonden vinden dat de politiek dit kan voorkomen door zijn deuren open te zetten, te luisteren naar verontruste burgers en samen te kijken naar een oplossing. Yesilgöz meent dat het kabinet heeft geluisterd naar dit verzoek. Jetten ging in gesprek met honderden demonstranten maar wel alleen op het Malieveld waar gedemonstreerd mocht worden. ‘Als u mij vraagt om in gesprek te gaan met mensen die bewust de wet willen overtreden door de A12 te blokkeren: nee, dat doe ik nooit.’ (VK)
…………………………………………………………..
Beetje spoed voor de spreidingswet.
In de Tweede Kamer is mogelijk een meerderheid voor de spreidingswet. De Eerste Kamer kan daarna een obstakel worden.
De spreidingswet – die een eerlijkere verdeling van asielzoekers over alle gemeenten moet regelen – balanceert inmiddels een jaar op de rand van de afgrond. Binnen het asielvraagstuk geldt dit als de meest polariserende maatregel. Dinsdag werd bekend dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk over de spreidingswet zal gaan debatteren, waarschijnlijk al de week na Prinsjesdag. Of de wet de definitieve goedkeuring gaat krijgen van de Tweede en Eerste Kamer blijft onduidelijk. De kans daarop groeit, mede dankzij de houding van het CDA dat gemeenten duidelijkheid wil geven. ‘Dat wil ik gewoon opgelost hebben’, zegt Van den Brink. Bij de VVD bestaat veel ambivalentie. De Tweede Kamerfractie en Yesilgöz keerden zich vanaf het begin tegen de wet die door de eigen staatssecretaris Van der Burg verdedigd wordt. Of de wet nog voor 1 januari 2024, een jaar later dan beloofd, wordt ingevoerd? Koekkoek, indiener van het versnellingsvoorstel is optimistisch. Het valt haar mee dat de Tweede Kamer - ‘iedereen op links tot en met het CDA’ - op voorspraak van de uitvoeringsorganisaties en gemeenten heeft besloten de wet niet controversieel te verklaren en vanaf nu met spoed te bespreken. Deze centrumlinkse meerderheid kan akkoord gaan met een gewijzigde wettekst. Daarna is het aan de senaat, waar BBB met 17 zetels alsnog de wet kan tegenhouden. BBB-leider Van der Plas gaf dinsdag een voorproefje toen ze tegen behandeling van de spreidingswet stemde: ‘Het kabinet is op dit onderwerp gevallen, controversiëler krijg je het niet.’ (NRC)
……………………………………………………………..
Rabobank slaat in OAD-zaak terug naar familie Ter Haar.
De Rabobank is in het geweer gekomen tegen aantijgingen van de familie Ter Haar, de oprichters van het gewezen reisconcern OAD. De familie wil afdwingen dat Rabo de schuld krijgt van het bankroet van OAD. Volgens Rabo bezondigt de familie zich aan schendingen van de waarheidsplicht.
De bank voeg om ‘passende sancties’ tegen de familie. ‘De ernstige waarheidsplichtschendingen en proceshouding van de familie Ter Haar kunnen niet zonder serieuze consequenties blijven’, aldus Rabobank tijdens het hoger beroep dat diende in Arnhem. Men liet in het midden wat voor maatregelen dit zouden moeten zijn. De besluiten die rechters in een dergelijk geval kunnen maken lopen uiteen van de ‘vordering niet beoordelen’ tot ‘het doen van aangifte.’ De familie Ter Haar meent dat de Rabobank zijn zorgplicht heeft geschonden door het bedrijf op te zadelen met onredelijke eisen en zegt €70 mln schade te hebben geleden door het bankroet. In februari 2022 oordeelde de rechtbank in Utrecht dat Rabobank geen blaam trof. In het vonnis wees de rechtbank op 3 schendingen van de waarheidsplicht door de familie tijdens de procesgang. Die moest daarom de hoogste bijdrage aan de proceskosten betalen. Onder de schendingen viel het niet melden van een verslechterde liquiditeitsprognose die voorafging aan de faillissementsaanvraag door de OAD-top. Dit kwam pas aan het licht tijdens de getuigenverhoren. Voor OAD-adviseur Brouwer: ‘We werden in één keer geconfronteerd met een enorm gat in onze liquide middelen.’ Daarop volgde de faillissementsaanvraag. Op de vraag van een van de rechters waarom dit gegeven niet was ingebracht zei Julius ter Haar dat de bewuste becijfering helemaal geen rol had gespeeld. De opsteller ervan, de OAD-controller zou hebben gezegd dat ‘het briefje’ niet volledig was. Voor de Rabobank-advocaten vormde dat andermaal een bewijs dat de familie te ver gaat en weinig zelfreflectie toont. De pijnlijke werkelijkheid is wrang voor de familie Ter Haar maar dat gaf geen vrijbrief om te procederen zoals zij heeft gedaan en zo te proberen meer dan €70 mln te incasseren. Het gerechtshof doet op 28 november uitspraak, maar liet doorschemeren dat deze datum waarschijnlijk niet zal worden gehaald. (FD)
…………………………………………………….
Groep ontvangers energietoeslag wordt niet vergroot.
Minister Schouten van Armoedebeleid wil de energietoeslag van dit jaar niet voor een grotere groep beschikbaar stellen. Hiermee legt ze dringende oproepen van onder meer PvdA-GroenLinks en de BBB naast zich neer. Schouten voorziet praktische problemen.
Ze bleef erbij dat de toeslag van 1.300 euro alleen aan de laagste inkomensgroepen wordt aangeboden: de grens ligt op 120 procent van het sociaal minimum. Dit tot groot ongenoegen van oppositiepartijen BBB, SP, PVV en PvdA/GroenLinks. Zij willen de groep verbreden tot 140, soms 150% van het minimum. (VK)
……………………………………………………….
Nieuwe fase in strijd om de Krim.
Een Oekraïense aanval op de Zwarte Zeevloot toont dat de Russische bezetter op de Krim kwetsbaarder is geworden.
Anderhalf jaar lang probeerden de Oekraïense strijdkrachten een methode te vinden voor een aanval op de Russische Zwarte Zeevloot in Sevastopol, de marinehaven in het zuidwesten van de bezette Krim. In de nacht van dinsdag op woensdag sloeg Oekraïne toe. Zeker twee Russische oorlogsschepen in een reparatiedok werden geraakt. Op foto’s is een enorme vuurzee te zien. De Oekraïense luchtaanval, de grootste op de Krim sinds de invasie van 2014, heeft zowel symbolische als strategische betekenis en kan een nieuwe fase inluiden in de strijd om het bezette schiereiland. Het toont voor het eerst dat Rusland zich niet langer onkwetsbaar kan wanen op de Krim. Vanuit Sevastopol beheerst Rusland niet alleen de Krim zelf maar ook een groot deel van de Zwarte Zee. Russische oorlogsschepen uit Sevastopol voeren met grote regelmaat raketaanvallen uit op Oekraïense steden, Russische troepen worden van hieruit bevoorraad en de vloot speelt een belangrijke rol bij de bescherming van de Krimbrug. Eerder deze week namen de Oekraïners de 4 booreilanden in de Zwarte Zee in. Deze werden in 2015 door de Russen veroverd. De booreilanden zijn vooruitgeschoven militaire posten op zee. Hier worden de Oekraïense troepenbewegingen gevolgd en werden met hun apparatuur dolen op de Krim beschermd tegen aanvallen - onderzees, over het water of door de lucht. Ook werd de afgelopen maanden luchtverdediging en radarsystemen uitgeschakeld op het Tachankoet-schiereiland, de westpunt van de Krim. Moskou heeft zodoende geen vrij spel meer op de Krim en in het noordwesten van de Zwarte Zee.
De Amerikaanse militair analist Phillips O’Brien schreef na de aanval: ‘Als de Oekraïners dit kunnen volouden en de Russen passen zich niet aan, dan wordt het bijna onmogelijk voor de Russen om de Krim in de toekomst te behouden’. (NRC)
……………………………………………………
ECB verhoogt rente voor tiende keer op rij naar recordniveau.
De ECB heeft de teugels opnieuw aangetrokken. De bank verhoogde gisteren de beleidsrente met 25 basispunten naar 4%, het hoogste peil sinds de oprichting van de monetaire instelling! Na tien stappen van in totaal 450 basispunten is het hoogste punt nu waarschijnlijk bereikt. Het leentarief moet hoog genoeg zijn opgetrokken om de inflatie in de Eurozone te kunnen beteugelen, benadrukte presidente Christine Lagarde diverse keren op de persconferentie. Vergeleken met vorig najaar is de inflatie in de eurozone gehalveerd maar met 5,3% ligt de geldontwaarding nog altijd ruim boven de 2% waarop de ECB mikt. Lagarde zei dat het bestuur het besluit om de rente te verhogen met een ‘solide meerderheid’ van de stemmen heeft genomen. Er waren echter centrale bankiers die zich sterk hadden gemaakt voor een pauze. Vanwege de verslechterende economie waren analisten en handelaren vooraf verdeeld over de vraag of de rente omhoog moest. De hoofdreden voor nog een stap, is dat de beleidsmakers denken dat de inflatie versneld kan terugkeren naar de doelstelling van 2%. Markten reageerden opgetogen op het besluit. Aandelenkoersen stegen en de rentes daalden. Het einde van de verkrappingscyclus zorgde wel voor een stevige daling van de euro ten opzichte van de dollar. (FD)
………………………………………………………..
Verwoesting en verdriet in Libië.
De gevolgen van de watersnoodramp in Libië zijn nog lang niet in alle omvang duidelijk. Er wordt nu gesproken over wellicht 20.000 doden. Het geïsoleerde en politiek verdeelde land heeft dringend behoeft aan lijkzakken en aan hulpverleners om de lichamen te bergen.
Lichamen liggen nog overal op straat of zijn door de zee aan de kust achtergelaten. Gezien de afgelegen locatie van sommige getroffen dorpen zal het nog wel even duren voordat het totale aantal doden bekend zal zijn. Er worden nog rond de 10 duizend bewoners vermist van de naar schatting 100 duizend inwoners die Derna telde voor de ramp. Zo’n 2.000 lichamen zouden volgens het Rode kruis nog in zee liggen. De stad werd zwaar getroffen nadat 2 dammen instortten door zware regenval die werd veroorzaakt door de storm Daniël. De autoriteiten en reddingswerkers staan nu voor de zware taak om de vele doden zo snel mogelijk te bergen voordat er ziekten uitbreken. De internationale hulpverlening komt intussen op gang. Reddingsteams uit Qatar, Tunesië, Egypte en Turkije zijn in het rampgebied aangekomen. Plaatsvervangend directeur Ibrahim Ozer van de Turkse Rode Halve Maan zei dat het leek alsof Derna getroffen was door een aardbeving. ‘Ik heb veel rampen meegemaakt, waaronder overstromingen, bosbranden en aardbevingen maar deze is heel anders. (VK)
…………………………………………………..
Lampedusa roept de noodtoestand uit.
Op het Italiaanse eiland voor de kust van Afrika kwamen d afgelopen dagen duizenden migranten aan: de Tunesië-deal faalt.
Mensensmokkelaars en migranten houden het weerbericht in de gaten. Enkele dagen mooi weer en een kalme zee volstonden om tientallen boten richting Lampedusa te sturen. De overgrote meerderheid is per boot uit Tunesië overgestoken. Er zijn veel jongemannen bij, uit Kameroen, Senegal, Gambia en Guinee. Vrouwen met kinderen liggen op blauwe kampeerbedjes met het logo van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Iedereen, de hulpverleners én de migranten, loopt op zijn tandvlees. De burgemeester van Lampedusa, Filippo Mannino heeft de noodtoestand uitgeroepen. De instroom van duizenden (woensdag 7.000) migranten illustreert dat de deal met Tunesië faalt. Het aan de Tunesische president Saied beloofde Europese geld is nog niet betaald en vanuit Tunesië laten de mensensmokkelaars hun bootjes los op Lampedusa. Sinds 16 juli zijn er vanuit Tunesië 31.000 bootvluchtelingen aangekomen, 60% meer dan de 19.000 die arriveerden tijdens de 2 maanden voor de ondertekening van het akkoord! Vicepremier Salvini, een hardliner rond migratie, noemde de talrijke aankomsten een ‘oorlogsdaad’. ‘De aankomsten op Lampedusa zijn het symbool van een afwezig Europa, dat ver weg is, en afgeleid, en dat de landen zelf zijn problemen laat opknappen’, zei Salvini. Italië is boos en voelt zich geïsoleerd. Frankrijk sluit de grens, terwijl Duitsland niet langer migranten wil overnemen van Italië. In de ogen van Meloni zijn er bijzonder weinig migranten herverdeeld en is het nu de vraag hoe te verhinderen dat de boten in Italië arriveren. ‘Ik zie vooralsnog geen concrete antwoorden’, zegt Meloni. Andere landen moeten Italië helpen zegt secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties. De voorzitter van het Europese parlement ziet de oplossing alleen op Europees niveau: Het ‘Europese migratiepact mà³ét er komen.’