Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 11 t/m zo. 17 juli 2022

27 juli 2024, 02:16

In een paar minuten op de hoogte van wat er speelt in de wereld? Wij hebben de hoogtepunten op een rij gezet.

Sri Lankanen verjagen hun president.

· Pas toen demonstranten na maandenlange protesten in zijn residentie stonden, kondigde de ondergedoken Sri Lankaanse president Rajapaksa zijn aftreden aan. De Sri Lankanen houden hem verantwoordelijk voor de economische malaise. Demonstraties tegen hem ontaarden zaterdag in de bestorming van de presidentiële gebouwen in de hoofdstad Colombo. Zaterdag staken betogers ook het huis van premier Wickremesinghe in Colombo in brand. Uit heel Sri Lanka waren de betogers naar de hoofdstad Colombo gekomen om te protesteren tegen de situatie waarin het land nu al maanden verkeert. Interimpremier Rania Wickremesinghe had Sri Lanka afgelopen week in het parlement onomwonden ‘failliet’ verklaard en gewaarschuwd dat de bevolking zich op het ergste moest voorbereiden. Rajapaksa plunderde Sri Lanka’s schatkist voor geldverslindende prestigeprojecten. Wanbeleid, de COVID-pandemie en de oorlog in Oekraïne deden de rest. In mei was Sri Lanka helemaal door zijn buitenlandse valuta heen: het had geen dollars meer voor de import van olie, voedsel en medicijnen. Stroomstoringen, tekorten aan alles en hyperinflatie waren het gevolg. De benzine is op, de voedselprijzen zijn vervijfvoudigd en de schatkist is leeg. (VK)

__________

Met piekmaanden in aantocht zucht ook NS onder personeelstekort.
· De NS krijgt 1100 vacatures niet vervuld. Daardoor loopt de werkdruk op en schrapt het spoorbedrijf noodgedwongen in de dienstregeling. Iedere afdeling van het bedrijf worstelt, blijkt uit een rondgang. ‘Ik zie dat machinisten en conducteur op hun tandvlees lopen.’ Thijs van Dalen planner NS: ‘Elke trein die we schrappen doet pijn. We willen de mensen terug in de trein krijgen na de coronacrisis, maar de rek is er uit.’ Edward Kok, dienstindeler NS: ‘Het enorme ziekteverzuim maakt de druk op anderen nog groter. Iedereen weet dat we roofbouw plegen op de werkvloer.’ Op de werkvloer wordt het niet langer gepikt, zegt bestuurder Henri Janssen van FNV-Spoor. De bond riep de NS vorige week dan ook op om structureel ‘af te schalen’, ofwel minder treinen inzetten om de werkdruk te verlichten. De NS krabbelde juist weer op na de coronacrisis toen het 80 tot 90% van de reizigers kwijtraakte. In 2020 incasseerde het bedrijf een recordverlies van 2,6 miljard euro, in 2021 nog eens 1,1 miljard. De NS ontving 1 miljard staatsteun. Om kosten te besparen werden 2300 banen geschrapt via natuurlijk verloop al bood de NS werkgarantie aan tot 2025. ‘Je kunt een parallel trekken met de chaos op Schiphol’, zegt een conducteur die anoniem wil blijven. ‘Je kunt niet eeuwig de kaasschaaf over je organisatie halen.’ Planners, dienstindelers, opleiders en conducteurs hebben het gevoel dat ze in een vicieuze cirkel zitten. ‘We krijgen het gewoon niet rond.’ (VK)

__________

Na moord op oud-premier wint Japanse regeringspartij.
· Regeringspartij Liberal Democratic Party (LDP) en coalitiepartner Komeito hebben hun meerderheid in het Japanse Hogerhuis weten te behouden. Zij hebben naar alle waarschijnlijkheid samen 69 tot 83 van de 125 beschikbare zetels gewonnen. De moord op Shinzo Abe, oud-premier namens de conservatieve LDP, hing als een sluier over de verkiezingen heen. De 67-jarige Abe werd vrijdag neergeschoten tijdens een toespraak in de stad Nara. Hij overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Een 41-jarige man is aangehouden. De LDP lag al op koers voor een solide verkiezingswinst, maar de moord op Abe heeft de overwinningskrans waarschijnlijk iets vergroot. (FD)

__________

Stikstofdioxide landbouw kan lager.
· De reductie bij boeren kan omlaag bij het halen van de klimaatdoelen, berekende Financiën. Boeren hoeven hun stikstofuitstoot veel minder te verlagen en tot nu toe gedacht om de klimaatdoelen te halen. Als Nederland al zijn klimaatafspraken nakomt, levert dit een enorme bonus op aan stikstofwinst waardoor de landbouw zijn uitstoot met een kwart tot de helft minder hoeft terug te brengen. Dit blijkt uit nog niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie van Financiën, waarvan de uitkomsten bekend zijn bij NRC. Aan de rekensom van Financiën kleeft 1 belangrijke voorwaarde: het kabinet moet de klimaatdoelen wel halen. In het regeerakkoord van Rutte IV staat dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55% omlaag moet ten opzichte van 1990. Eind vorig jaar lag Nederland achter op schema. Het kabinet stelt er alles aan te doen om dit doel te halen, desnoods met extra maatregelen. Europese afspraken dwingen Nederland ook om werk te maken van de klimaatdoelen. (NRC)

__________

Rente daalt maar hypotheekrente daalt nog niet mee.
· Hoewel de rente de afgelopen weken is gedaald, verlagen hypotheekaanbieders hun tarieven nog niet. Afgelopen week steeg de gemiddelde hypotheekrente zelfs nog licht, doordat enkele geldverstrekkers verhogingen doorvoerden. Voor een hypotheek met een vaste renteperiode van 20 jaar (met NHG) is het percentage nu gemiddeld 4,04%, vorige week was dat 4,02%. In het eerste kwartaal steeg het aantal hypotheekaanvragen explosief. Doordat de hypotheekrente snel opliep wilden nog veel mensen een hypotheek (over)sluiten. (FD)

__________

Kabinet wil zuinig zijn met compensatie hoge inflatie.
· De overheid kan haar burgers en bedrijven niet meer eindeloos financieel ondersteunen om de hoge prijsstijgingen het hoofd te bieden. Volgens minister Sigrid Kaag is ‘continu compenseren gewoon niet mogelijk’.’We moeten beseffen dat we met zijn allen collectief een stukje armer worden.’ De Eurogroep, het informele verbond van ministers van financiën van de eurozone, kwam met een verklaring waarin ze de lidstaten oproept om – anders dan tijdens de coronacrisis – terughoudend te zijn met algemene compensatiemaatregelen voor ondernemers en huishoudens. Dat kan een extra prijsopdrijvend effect hebben. Kaag sluit niet uit dat het kabinet later deze zomer besluit tot bezuinigen. Tegelijk wijst ze erop, conform de Eurogroep-verklaring, dat het noodzakelijk blijft te investeren in onder meer de klimaatafspraken, de stikstofcrisis en het onderwijs. (FD)

__________

Diepste excuses aan nabestaanden Srebrenica.
· Maandag maakte minister Ollongren van Defensie in het Bosnische Potocan excuus voor het feit dat Nederlandse militairen die in 1995 geacht werden de moslims te beschermen en de ‘safe haven’ Srebrenica, daartoe niet bij machte waren. Nadat Bosnische Serviërs de enclave hadden ingenomen werden zo’n 8.000 mannen vermoord, de grootste oorlogsmisdaad in de naoorlogse Europese geschiedenis! Minister Ollongren zei maandag: ‘Als deel van deze [internationale] gemeenschap deelt de Nederlandse regering in de verantwoordelijkheid voor de situatie, waarin dit kon gebeuren. Daarvoor bieden wij onze diepste excuses aan.’De minister woonde de 27ste herdenking van de massamoord bij. (NRC)

__________

Bezoek Rutte in Oekraïne.
· Rutte was maandag in de Oekraïense hoofdstad Kiev om steun te betuigen aan de bevolking en de regering van president Zelensky, met wie hij later op de dag een gesprek had. Het was voor het eerst sinds het begin van de oorlog dat Rutte in Oekraïne was. Hij zei dat de oorlog langer zou kunnen duren dan gehoopt en gedacht. De premier stelde dat de internationale gemeenschap voortdurend en openlijk steun moet geven – zoals uitzicht op EU-lidmaatschap – en ook militair moet steunen. Zelenski let op Telegram weten dat hij Rutte dankbaar is voor het constructieve overleg, het besluit om zware wapens te leveren en de steun voor het kandidaat-lidmaatschap van de EU. (NRC)

__________

Dringend advies aan ouderen: haal de boosterprik.
· Er is geen tijd te verliezen, zegt de Europese Commissie. Een nieuwe golf corona-besmettingen rolt over Europa. Het dodental begint te stijgen. In september komen aangepaste vaccins beschikbaar, maar 60-Plussers kunnen niet zo lang wachten. Zeker als ze meer dan 6 maanden geleden hun laatste prik kregen, moeten ze nu weer. Ook mensen met een zwakke gezondheid wordt aangeraden zich opnieuw te laten inenten tegen Cocid-19. Het is een tijdelijke maatregel. Als het winterseizoen er aan komt, moet dat waarschijnlijk opnieuw. (Trouw)

__________

Euro is voor het eerst in 20 jaar weer 1 dollar waard.
· Voor het eerst sinds eind 2002 was de euro dinsdag evenveel waard als de Amerikaanse dollar. Deze symbolische grens markeert de recente zwakte van de Europese eenheidsmunt, die dit jaar al bijna 11% verloor ten opzichte van de dollar. In het ergste geval kan de euro volgens analisten van ING nog deze maand zakken tot $ 0,95. Sinds het begin van de pandemie tot ver in 2021 zat de euro juist in de lift, doordat het erop leek dat de Amerikaanse economie zwaarder getroffen zou worden. Nu voert de kwetsbaarheid van de eurozone de boventoon want veel lidstaten zijn afhankelijk van Russisch gas. Bovendien remmen hogere energieprijzen de economie wereldwijd en bij zo’n onzekerheid fungeert de dollar als veilige haven. (FD)

__________

Rabobank scheldt lening boer niet kwijt.
· De Rabobank is niet van plan mee te betalen aan de stikstofrekening, ondanks wens van de Kamer. Ook een directe bijdrage aan het stikstofoxide van de Rijksoverheid is volgens de bank niet aan de orde. Dat meldt Rabobank, die 85% van de Nederlandse agrarische sector financiert. De Tweede Kamer riep het kabinet tijdens het stikstofgehalte in juni via een motie op te onderzoeken hoe onder meer Rabobank verplicht kan worden een ‘substantiële’ bijdrage te leveren aan het oplossen van de stikstofcrisis. Het kabinet heeft 24,3 miljard euro uitgetrokken voor de aanpak van de stikstofproblematiek. Hiervan is ongeveer 7,5 miljard bedoeld voor het uitkopen van boeren. Door leningen kwijt te schelden van boeren die willen stoppen of verduurzamen zou de bank de kosten voor de schatkist kunnen beperken. Rabobank had vorig jaar 35,7 miljard aan leningen uitstaan bij boeren. Wat Rabobank betreft is kwijtschelding daarvant ‘niet aan de orde’. Volgens de bank kunnen leningen alleen worden kwijtgescholden als sprake is van achterstallige betalingen en een gebrek aan onderpand, en daar is bij veruit de meeste boeren geen sprake van. (NRC)

__________

Jurist van Trump: hij had verlies moeten toegeven.
· Een aantal getrouwen van Trump wilde dat deze zijn nederlaag zou blijven aanvechten. Het was de ‘gekste bijeenkomst ooit’, zoals commissielid Jamie Raskin dat verwoordde. Op de zevende openbare hoorzitting bleek dat Witte Huis-jurist Pat Cipollone in december 2020 vond dat de toenmalige president Trump zijn verkiezingsnederlaag moest toegeven omdat er geen bewijs was voor fraude. Op de decemberavond in 2020 kwamen enkele getrouwen op bezoek in het Witte Huis. Het waren mensen die zich niet wilden neerleggen bij Trumps nederlaag: juriste Sydney Powell, voormalig Veiligheidsadviseur Michael Flynn en advocaat Rudy Giuliani. Zij bespraken strategieën om de uitslag te blijven aanvechten. Geen van hen gaf de president een goed advies, zei Cipollone daarover. De discussie ontaardde in geschreeuw en gescheld en Cipollone werd verbaal aangevallen toe hij vroeg om bewijs voor verkiezingsfraude. De volgende ochtend stuurde Trump zijn beruchte tweet uit met de oproep tot massaal protest op 6 januari: ‘Be there, will be wild’. Het werd door de extreemrechtse vechtgroepen Proud Boys en Oath Keepers gezien als aansporing tot gewelddadige actie. Onmiddellijk verschenen reacties van aanhangers van Trump: ‘Ik ben klaar om te sterven, zijn jullie dat ook, politie’, ‘Klaar voor Burgeroorlog deel 2’ en ‘Waarom vermoorden we niet gewoon elke democraat?’ Ondanks dergelijke oproepen bleef Trump doorgaan met het oproepen van grootschalig protest op 6 januari. De commissie vindt dat hij daarmee en met zijn toespraak op de ochtend van de Capitoolbestorming zelf duidelijk heeft aangezet tot al het geweld, waarbij 5 doden vielen. (NRC)

__________

Uitzonderingsregel verlopen; Nederlands boeren overtreden nu de Europese regels voor mest.
· Nederlandse boeren rijden tot bijna 50% meer mest uit over landbouwgrond dan de Europese nitraatrichtlijn toestaat. Milieuorganisaties, politieke partijen en burgers kunnen nu naar de rechter stappen om een eind te maken aan deze overtreding van de Europese regels. De uitzonderingspositie die Nederland in Brussel had bedongen waardoor boeren extra mest mochten uitrijden liep op 31 december 2021 af. Sindsdien moeten Nederlandse boeren zich aan de striktere EU-eisen houden, wat ze niet doen. De Europese Commissie weet dat Nederland de nitraatwetgeving schendt maar begint vooralsnog geen strafprocedure omdat Brussel nog met Den Haag overlegt over deze illegale praktijk. Maar een gang naar de rechter staat voor iedereen open zeggen commissieambtenaren. De afwachtende houding van Brussel heeft ook te maken met de boerenprotesten in Nederland. Een strafprocedure zou het conflict verder aanwakkeren. De Commissie gaat bemoeienis met zo’n gevoelige binnenlands politieke kwestie liever uit de weg. Het overtreden van de nitraatrichtlijn is pijnlijk voor Nederland dat in de EU altijd hamert op naleving van de regels. Nederlandse ministers van Financiën lazen hun EU-collega’s regelmatig de les over hun lakse interpretatie van Europese begrotingsregels. (VK)

__________

Gasunie: ‘Nederland komt de winter door zonder Russisch gas’
· De industrie hoeft waarschijnlijk niet te worden afgeschakeld, toont onderzoek. Nederland hoeft deze winter niet te vrezen voor een gascrisis, mocht de toevoer van Russisch gas volledig wegvallen. Dat concludeert Gasunie Transport Services (GTS) op basis van eigen onderzoek. Verschillende landen in Europa zijn bang dat Rusland de toevoer van gas stillegt, waardoor zij deels zonder energie komen te zitten. GTS is de eigenaar en beheerder van het gastransportnet in Nederland en adviseert over de leveringszekerheid van gas. Uit het onderzoek blijkt dat zelfs wanneer Duitsland een gascrisis afkondigt en bij Nederland aanklopt om extra gas, dat in Nederland niet leidt tot tekorten. GTS-directeur Hoevers zegt niet te verwachten dat de industrie afgeschakeld moet worden of dat er meer gas in Groningen gewonnen moet worden. De reden voor het optimisme zijn de maatregelen die de afgelopen maanden zijn genomen om de aanvoer van gas te vergroten. Zo is de capaciteit van LNG verdubbeld door de aanleg van extra terminals in de Rotterdamse haven en in de Eemshaven. Ook heeft het kabinet subsidies gegeven om de gasopslagen in Nederland voor minstens 80% te vullen, wat volgens GTS voorspoedig verloopt. Daarbij is de Nederlandse vraag naar gas door de hoge energieprijzen inmiddels met 20% gedaald. (FD)

__________

Schiphol-virus teistert ook meeste andere Europese vliegvelden.
· Er dreigen chaotische taferelen deze zomer op de Europese luchthavens. Nederlandse vakantiegangers hebben niet alleen op Schiphol te maken met vertragingen en annuleringen. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt zullen de wachtrijen lang zijn. Deze maand is 61% van de vluchten op Schiphol vertraagd, en 62% op Charles de Gaulle. De luchthavens kampen met enorme personeelstekorten. Het zijn niet de enorme aantallen reizigers die voor problemen zorgen. Een nijpend personeelstekort is het probleem. Tijdens de 2 coronajaren hebben de directies te hard op de rem getrapt, waardoor veel personeel is uitgestroomd en elders een baan heeft gevonden. Het imago van werken op een luchthaven staat onder druk. Het is hard werken op de platforms terwijl de betaling achterblijft bij wat er elders kan worden verdiend. Daarom besloot Schiphol een extra crisistoeslag uit te keren van ruim 5 euro per uur. De best functionerende luchthaven van deze zomer is Bergamo, nabij Milaan. Slechts 3% van de vluchten vertrok er deze maand te laat. (FD)

__________

Russische bommen kunnen overal vallen.

· Sergiivka, een badplaats aan de Zwarte Zee, speelt geen enkele rol in de oorlog. Er is geen kazerne, afweergeschut of wapenopslag en het ligt 200 kilometer van het front. ‘Het enige wat ik weet is dat de Russen geen regels hebben voor waar ze aanvallen.’ Toch zaaiden Russische raketten hier dood en verderf. 21 mensen weren gedood. Waarom?
De aanval lijkt het startschot te zijn geweest voor een intensivering van de Russische beschietingen in het zuiden van Oekraïne. Niet alleen dit willekeurige dorp is getroffen. Ook in Mykolajiv komen dagelijks raketten neer. In de stad Odessa, waar het maandenlang relatief rustig bleef, waren afgelopen maandag 4 aanvallen te horen. Lena Hetmanets, inwoonster van Sergiivka: ‘Iedereen is hier doodsbang dat het nog een keer gaat gebeuren. En in dorpen in de wijde omtrek zijn mensen bang dat zij de volgende zijn.’ Ook de angst kent schokgolven, en die gaan verder dan de raketten zelf. (VK)

__________

Voedsel 11 procent duurder.
· De prijzen van boodschappen stegen vorige maand sneller dan het algemene prijspeil, berekende het CBS. De laatste keer dat de voedselprijzen zo hard stegen was in 1976 toen het voedsel 10,4% duurder werd. De stijging van 11% is hoger dan de algemene prijsstijging: die was 8,6%. Vlees en vis zijn het meest in prijs gestegen. Een stukje vlees kostte in juni maar liefst 16% meer, vis 10%. Dat hakt erin, want de gemiddelde consument besteedt zo’n 11% van zijn uitgaven aan voedsel. Ook zuivelproducten zijn flink duurder geworden: 14,5%. Boter steeg het sterkst in prijs. De prijsstijging van voedsel in Nederland lag in mei zo rond het Europees gemiddelde. Het zijn vooral de Oost-Europese landen waar de voedselprijzen sterker stegen. (NRC)

__________

Biden zet principes opzij met bezoek aan ‘paria’ Saoedi-Arabië.
· Op zoek naar goedkopere olie en regionale steun brengt de Amerikaanse president eind deze week een bezoek aan Saoedi-Arabië, een land dat hij na de moord op journalist-dissident Jamal Khashoggi nog zei te zullen mijden. Tot een gezamenlijke handoplegging op een mysterieuze glazen bol zal Biden zich bij zijn aanstaande bezoek aan Saoedi-Arabië - anders dan Trump – wel niet laten verleiden. Maar dat hij een bezoek brengt aan het land betekent op zichzelf al een triomf voor de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber in het land. (NRC)

__________

Italiaanse regering in diepe crisis.
· Het ontslagaanbod van Mario Draghi, factor van stabiliteit in Italië en EU, leidt tot chaos in de derde economie van de eurozone. ‘Ik heb er mijn buik van vol.’ Dat zou Draghi hebben gezegd tegen Het Italiaanse parlementslid Tajani. Hoewel de Italiaanse president Sergio Matarella dit ontslag heeft geweigerd, is de onzekerheid enorm. De crisis komt op het slechtst denkbare moment. Italië worstelt met hoge energieprijzen en met inflatie, en vorig week nog is in het noorden een noodtoestand uitgeroepen wegens de aanhoudende hitte en droogte. Ook Europa is bezorgd over instabiliteit in Italië, de derde grootste economie in de eurozone. De crisis veroorzaakte donderdag onmiddellijk onrust op de financiële markten. Draghi, de voormalige voorzitter van de ECB gold de voorbije maanden als een van de gezaghebbendste regeringsleiders in Europa. Hij onderhield dagelijks contact met Ursula von der Leyen en speelde een grote diplomatieke rol in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hij bouwde in de afgelopen maanden in ijltempo de sterke Italiaanse afhankelijkheid van Russisch gas af. Tegelijkertijd respecteerde hij nauwgezet de Europese deadlines voor de hervormingen die als voorwaarde zijn gesteld voor de subsidies en leningen uit het Europese post-coronaherstelfonds. De komende jaren kan Italië op 205 miljard euro aanspraak maken. Voor Italië ligt nu een periode van grote onzekerheid. De crisis werd officieel toen de coalitiepartner ‘Vijfsterrenbeweging’ in de Senaat wegliep bij een vertrouwensstemming die was gekoppeld aan een steunpakket ter waarde van 26 miljard euro voor Italiaanse bedrijven en gezinnen. Zo duwen de Italiaanse politici op een moment dat burgers en bedrijven al kreunen het land in chaos. De Italiaanse ondernemerskoepel liet in een reactie weten ‘sprakeloos’ te zijn wegens zulk ‘onverantwoordelijk gedrag’. Eurocommissaris voor Economie Gentiloni, zelf voormalig Italiaans premier, zei de politieke crisis in Italië ‘met bezorgde verbazing’ te volgen. (NRC)

__________

Brussel stelt groeiprognose bij, Nederland blijft achter.
· De Nederlandse economie zal volgend jaar slechter presteren dan het Europees gemiddelde, en ook achterblijven bij de buurlanden, zo voorspelt de ECB. Qua groei zit Nederland met 1 procent in 2023 in de staart van het Europese peloton. Voor de Europese Unie als geheel komt deze voor 2023 uit op 1,5%, net iets boven die van de eurozone (+1,4%). De commissie is pessimistischer geworden sinds mei, toen er voor de EU en de eurozone nog groeicijfers van respectievelijk 2,3% en 2,7% werden verwacht. De bijstelling heeft alles te maken met de Russische inval in Oekraïne, die via hogere energieprijzen de inflatie heeft aangejaagd en daarmee de koopkracht van de huishoudens aantast. Een groei van 1,5% lijkt laag, maar betekent feitelijk een terugkeer naar het groeipad van voor de Oekraïne- en coronacrisis. In de periode 2013-2017 kwam de groei hier gemiddeld op uit. (FD)

__________

Belastingdienst blijft prutsen met herstelbetalingen: 1,7 miljoen te veel uitgekeerd.
· Na het schandaal met de kinderopvangtoeslag worstelt de dienst Toeslagen van de Belastingdienst opnieuw met het rechtzetten van eerder gemaakte fouten. Bij de hersteloperatie van ten onrechte niet-uitbetaald kindgebonden budget is aan 310 ouders in totaal 1,7 miljoen euro te veel uitbetaald. Het kindgebonden budget werd in 2008 geïntroduceerd als een extraatje voor ouders met een laag inkomen. In 2019 bleek dat er fouten waren gemaakt bij de uitvoering. Het bleek dat ouders die eerst een budget kregen maar later niet meer, omdat hun inkomen te hoog werd, het budget ook niet meer kregen als hun inkomen minder werd. Dat had volgens de regels wel gemoeten. Het kindgebonden budget had voor hen automatisch moeten herleven. Toen is besloten dat dit budget met terugwerkende kracht aan ouders zou worden uitbetaald. En daar is het misgegaan. Na het sturen van de brieven is aan 500 ouders alsnog compensatie uitbetaald. De resterende 500 ouders kregen bericht dat niet tot uitbetaling zou worden overgegaan. Echter door een fout van ‘Toeslagen’ hebben deze ouders wel een positieve beschikking ontvangen en is aan een deel van hen, circa 310 ouders, uitbetaald. De overige 190 kon nog worden tegengehouden. In totaal is dus circa 1,7 miljoen onterecht uitbetaald. Een groep van ouders krijgt te maken met een vordering van de belastingdienst, anderen wordt gevraagd het bedrag terug te storten. Als ouders het geld niet vrijwillig terugstorten zal dat geen consequenties hebben voor latere contacten met de belasting. Zij krijgen geen vinkje en komen niet op een zwarte lijst met hun naam. (VK)

__________

Versneld 750 miljoen euro voor stikstofaanpak kabinet.
· Het kabinet trekt de portemonnee om tegemoet te komen aan de golf van kritiek op het stikstofbeleid. Het kabinet geeft de provincies met spoed 504 miljoen euro om de vervuiling met stikstofverbindingen terug te dringen. De ruimte die daardoor vrijkomt voor het uitstoten van stikstof wil het gebruiken voor boeren zonder natuurvergunning, de zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS) melders. In mei 2019 toen de Raad van State het toenmalige stikstofbeleid van de overheid, het ‘Programma Aanpak Stikstof’ als ondeugdelijk verscheurde, raakten deze boeren tussen wal en schip. Voor die tijd hoefden ze geen natuurvergunning te hebben en was een melding voldoende om hun bedrijf uit te breiden. Na de Raad van State-uitspraak zaten ze opeens zonder verplichte vergunning, maar wel met dure stallen. Om deze probleemboeren (3600) uit de brand te helpen, trekt het kabinet nog eens 250 miljoen uit. Het kabinet mikt erop dat zij gelegaliseerd kunnen worden door hen stikstofgebruiksruimte toe te wijzen die vrijkomt door de versneld uitvoering van provinciale stikstofprojecten. Half juni presenteerde minister Van der Wal een kaart van Nederland met reductiedoelen voor de vermindering van de uitstoot van de stikstofverbinding ammoniak door boerenbedrijven. Ammoniak komt vrij uit mest en beschadigt de natuur. De kaart kreeg veel kritiek. Het bezwaar van de provinciale bestuurders is dat zij wel een zware opdracht kregen van het kabinet maar niet de middelen om die opdracht te kunnen uitvoeren. Door een half miljard naar voren te halen van de in totaal 24,3 miljard uit een toekomstig stikstoffonds komt het kabinet aan deze kritiek tegemoet. (FD)