Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma. 12 t/m zo. 18 dec. 2022
Terug naar 2008…
Nauwelijks 35% van de Britten vindt de Brexit nog een goed idee en slechts 12% denkt dat het sinds de uittreding de goede kant opgaat. De kater is enorm! Wat te doen?
Voor een hernieuwd EU-lidmaatschap durft geen politicus te pleiten. Zelfs discussie over de interne markt is taboe. Wat blijft er dan over om te scoren? Nostalgie verpakt in een jasje van vermeende soevereiniteit.
Terug naar vroeger, toen Londen de financiële hoofdstad was bijvoorbeeld. Minister Hunt van financiën komt met een pakket aan versoepelingen voor de sector. Het is een retrotrip naar 2008 toen Britse schaduwbankiers de wereld nog met een druk op de knop de financiële afgrond in konden laten kukelen. Maximale bonussen, minder transparantie en aansprakelijkheid, vederlichte buffereisen: het komt allemaal terug. Toezichthouders worden tandeloos. De hervorming maakt van Londen weer het kruitvat dat de hele Europese economie kan laten ontploffen. Europese bestuurders en toezichthouders moeten in actie komen! (FD)
…………………………………………………………………………
Overijssel hoopt met bemestingsverbod dwangsommen voor boeren te voorkomen.
De provincie Overijssel denkt een manier te hebben gevonden om hoge dwangsommen voor zogeheten PAS-melders af te wenden. Een bemestingsverbod op landbouwgrond die de provincie zelf bezit, zou genoeg stikstof moeten besparen om boeren te ontzien.
Pas-melders zijn ondernemers, veelal veehouders, die van de regering lang geen stikstofvergunning hoefden te hebben, totdat in 2019 de Raad van State oordeelde dat zo’n vergunning wel degelijk nodig is. Daarmee werden hun economische activiteiten buiten hun schuld om, plotseling illegaal.
De provincie, die dwangsommen wil voorkomen, denkt een oplossing te hebben gevonden op de landbouwgronden die het zelf verpacht. Hier mag in 2023 geen bemesting plaatsvinden, vee laten grazen mag nog wel.
‘We kopen nu eigenlijk tijd om PAS-melders ook echt van een vergunning te kunnen voorzien’, zei minister Van de Wal (Stikstof en Natuur) tegen de NOS. ‘Want dan pas is echt alle onzekerheid weg.’ (VK)
…………………………………………………………………………
EU-politiek in opspraak om corruptie.
Kocht Qatar invloed in het Europarlement? Na invallen en arrestaties is Brussel in shock.
Het was een gloedvol betoog dat Europarlementariër Eva Kaili eind november hield in het Europarlement in Straatsburg. Alle negatieve berichtgeving over arbeidsmigranten in Qatar, hield de sociaal-democrate haar collega’s voor, was zeer onterecht. Het land, onderstreepte Kaili, was juist een voorloper op het gebied van arbeidsrechten en een belangrijke mondiale ‘vredesonderhandelaar’.
Vrijdag werd Kaili door de Belgische politie gearresteerd. De verdenking is onder meer omkoping door Qatar, wisten Belgische media snel te melden. De Griekse Kaili, tevens vicevoorzitter van het Europarlement, is de prominentste verdachte in een corruptieschandaal dat Brussel op zijn grondvesten doet schudden. Alberto Alemanno, hoogleraar rechten aan HEC Paris, spreekt van het ‘schokkendste integriteitsschandaal in de geschiedenis van de EU’.
Vorige week vrijdag deed de Belgische politie zestien huiszoekingen in verschillende wijken in Brussel. Zes personen werden opgepakt, 600.000 euro in contanten werd in beslag genomen. Kaili is de enige gearresteerde Europarlementariër. Wel werd zaterdag huiszoeking gedaan bij de Belgische Europarlementariër Marc Tarabella, eveneens van de sociaal democratische fractie. Het onderzoek richt zich in het bijzonder op de Italiaan Pier Antonio Panzeri. Zijn vrouw en dochter zijn vrijdag eveneens aangehouden. Panzeri’s voormalig assistent is de partner van Kaili.
Het Belgische parket meldde officieel dat er al maanden onderzoek wordt gedaan naar hoe ‘een golfstaat de economische en politieke beslissingen van het Europees Parlement beïnvloedt’. In Brussel zoemt het gerucht dat de omkoping verband houdt met een stemming komende week over visa-vrij reizen tussen Qatar en de EU.
Het schandaal is het zoveelste alarmsignaal dat de bestaande regels in Brussel niet volstaan. De onthulling dat oud-Eurocommissaris en VVD-politica Neelie Kroes tegen de regels in lobbyde voor taxibedrijf Uber, was daar enkele maanden geleden ook al een illustratie van. Onder andere Transparency International roept al jaren op tot een onafhankelijk ethiekorgaan dat onderzoek kan doen en straffen kan opleggen. Hoewel de voorzitter van de Europese Commissie bij haar aantreden beloofde zo’n orgaan op te zetten, is dat nog steeds niet gebeurd. (NRC)
……………………………………………………………..
Gasunie: nieuwe lng-terminals noodzakelijk.
Maatregel moet hoge gasprijzen drukken en gastekort volgende winter voorkomen.
Net op tijd heeft Nederland zijn gasvoorziening voor deze winter veiliggesteld, maar voor de winter van 2023-2024 dreigt nog altijd een gastekort. Gastransporteur Gasunie wil daarom zo snel mogelijk meerdere importterminals voor vloeibaar gas (LNG) openen, zo kondigde het staatsbedrijf aan. Dat moet ook de huidige hoge gasprijzen drukken.
Het gaat om maatregelen die Gasunie bij voorkeur al và³à³r april 2023 wil uitvoeren. Dan begint het seizoen voor het vullen van de Nederlandse gasbergingen, die essentieel zijn als reserve, nu een groot deel van de Russische gasimport is weggevallen. Liquid natural gas (lng) wordt met schepen vervoerd en via importterminals op het Nederlandse gasnet overgezet.
Voor de komende winter verwacht Gasunie geen fysiek gastekort, tenzij het extreem koud wordt. ‘Voor de winter van 2023-2024 is de situatie minder rooskleurig. Daarvoor is zowel een structurele verhoging van het aanbod nodig als een structurele en significante vraagreductie’, zegt Gasunie in haar monitor over energieleveringszekerheid in Nederland.
Om de winter van volgend jaar door te komen is vijf tot acht miljard kubieke meter extra importcapaciteit van lng nodig, zegt Gasunie. De bouw van een nieuwe drijvende terminal in Terneuzen is volgens Gasunie de beste optie om die uitbreiding te realiseren. Verder onderzoekt het bedrijf of het de terminal in de Eemshaven technisch kan verbeteren en de terminal in Rotterdam kan uitbreiden. (FD)
………………………………………………………………
Racisme op Buitenlandse Zaken ‘ernstig en zorgelijk’.
Veel medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken zien ‘racisme op grote schaal’, stellen onderzoekers.
Binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken is sprake van ‘institutioneel racisme’. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie zelf. De hoogste ambtenaar van het ministerie heeft excuses gemaakt voor de discriminatie in de organisatie.
Uit de gesprekken met bi-culturele medewerkers rijst een ‘ernstig en zorgelijk’ beeld met talrijke voorbeelden van racisme door ambtenaren aan het adres van hun collega’s.
‘Veel medewerkers zien racisme op grote schaal’, zo valt te lezen in het rapport. Tegelijkertijd ‘grijpen collega’s zelden in als ze getuige zijn van racisme’. Als medewerkers racisme bespreekbaar willen maken, krijgen ze te maken met het relativeren, bagatelliseren of ontkennen van hun ervaringen.
De ministers Hoekstra en Schreinemacher schrijven aan de Tweede Kamer dat de conclusies van het rapport ‘extra pijnlijk zijn, omdat iedere vorm van discriminatie verboden is en wij internationaal pleiten voor rechtvaardigheid’.
De ministers zeggen alles op alles te zullen zetten om het racisme binnen de eigen organisatie tegen te gaan. (NRC)
…………………………………………………………
Iran houdt vast aan harde lijn: tweede demonstrant opgehangen.
Iran heeft voor de tweede keer iemand geëxecuteerd die betrokken was bij de grootschalige protesten in het land. De man werd maandag publiekelijk opgehangen. De EU heeft ontstemd gereageerd en bereidt nieuwe sancties voor.
De geëxecuteerde, Majidreza Rahnavard, had volgens de staatsmedia op 17 november twee leden van de militie doodgestoken en vier anderen verwond. De snelheid waarmee het Iraanse rechtssysteem Rahnavard ter dood veroordeelde en dat vonnis vervolgens voltrok, is een teken dat de Iraanse autoriteiten haast maken met het stellen van een afschrikwekkend voorbeeld voor de demonstranten. Ondanks de repressie nemen de protesten in het land nog niet in hevigheid af.
Ook de manier waarop het doodvonnis werd uitgevoerd, was een signaal aan de demonstranten. Rahnavard werd in Mashhad, de een na grootste stad van Iran, opgehangen aan een hijskraan. De Revolutionaire Rechtbank in Mashhad veroordeelde Rahnavard voor ‘oorlogvoering tegen God’.
In Iran wordt sinds midden september massaal gedemonstreerd voor meer vrijheid, voor meer rechten voor vrouwen en minderheden, en tegen het regime in Teheran. De regering spreekt niet van demonstraties, maar van ‘rellen’ en reageert met keiharde repressie.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn maandag bij elkaar gekomen om te vergaderen over wat EU-buitenlandchef Josep Borrell een ‘zeer zwaar sanctiepakket’ noemde. De EU zou van plan zijn om twintig Iraniërs die betrokken zijn bij de repressie toe te voegen aan de sanctielijst. (VK)
………………………………………………………………
EU stemt in met ’s werelds eerste CO2-grensheffing.
+ Europarlement en lidstaten akkoord over CO2-grensheffing.
+ Pilotfase start in oktober 2023, eerste heffingen drie jaar later.
+ Bedrijven in de EU moeten in ruil gratis emissierechten inleveren.
De Europese Unie gaat vanaf 2026 import uit regio’s waar de uitstoot van broeistofgassen gratis is, alsnog hiervoor aanslaan. Dat moet voorkomen dat bedrijven hun productie verplaatsen naar buiten het landenblok en tevens andere landen stimuleren om hun klimaatambities op te schroeven.
De heffing moet al in oktober 2023 ingaan. De eerste drie jaar gelden als pilot-periode, om data te verzamelen. Pas daarna wordt er geld geïnd. De grensheffing gaat in eerste instantie gelden voor ijzer, staal, cement, kunstmest, stroom en waterstof. Als bij de productie daarvan broeikassen zijn uitgestoten die niet zijn belast, zoals binnen de EU wel het geval is, dan volgt er bij de grens alsnog een afrekening.
‘Indirecte emissies’ zijn ook toegevoegd aan de regeling. Dat wil zeggen dat als er bijvoorbeeld stroom van kolencentrales is gebruikt in het productieproces, daarvoor ook een heffing volgt.
De chemie blijft er vooralsnog buiten. In deze sector gaat het vaak om samengestelde producten, waarbij het lastig is te ontleden welke emissies waar plaatsvonden. (FD)
……………………………………………………………….
Beijing overweldigd door Omikron.
Vorige week was één besmetting genoeg om een ziekenhuis te sluiten, nu is het zerocovidbeleid afgeschaft en staan patiënten hoestend in de rij. In Beijing is de situatie nijpend: de medicijnen raken op en veel medisch personeel is zelf ziek.
Voor de witte containers van de koortskliniek van het Beijing Kinderziekenhuis staan ouders met zieke kinderen op de arm. Volgens de regels moeten covid- en niet-covidpatiënten gescheiden worden, maar hier staan ze allemaal dooreen: getest en niet getest, positief en negatief, hoestend en huilend. De ouders geven er niet om. Ze zijn slechts gefocust op één ding: hoe komen ze aan medicijnen?
Het is een immens verschil met een week geleden, toen onder het zerocovidbeleid één enkel positief geval voldoende was om een heel ziekenhuis te sluiten. Nu is het zero-covidbeleid voorbij en zijn er zo veel besmettingen in Beijing dat alle regels overboord zijn gegooid. Volgens een verpleegkundige maakt het niet uit. Zowat iedereen die hier komt is besmet met covid, zowel het personeel als de patiënten. Het ziekenhuis is zelfs gestopt met testen zegt ze, zonder haar naam te willen noemen. Medisch personeel mag namelijk niet met de pers praten.
Beijing lijkt als eerste grote stad van China door een omikrongolf te zijn getroffen: er zijn zo veel besmettingen dat de stad zowat tot stilstand is gekomen. Tal van winkels en apotheken zijn gesloten wegens besmet personeel en er zijn amper nog koortsremmers of zelftesten te vinden. Online shoppen is moeilijk door een tekort aan bezorgers, en taxichauffeurs hebben zo weinig passagiers dat ze nu boodschappen leveren. De straten zijn zo goed als leeg.
De enige plaatsen waar het druk is, zijn de ziekenhuizen. Volgens de autoriteiten ontvingen de klinieken in Beijing zondag 22 duizend patiënten, zestien keer meer dan een week eerder. De ambulancedienst kreeg 31 duizend oproepen, zes keer meer dan normaal. (VK)
…………………………………………………………………..
Lerarentekort blijft maar stijgen, ondanks investeringen kabinet.
Op scholen in de grote steden, met name in de armste wijken, is het tekort het grootst. Ook staan er veel onbevoegden voor de klas.
Het lerarentekort loopt verder op. Gemiddeld gaat het om een tekort van 9,5 procent in het basisonderwijs, tegen 9,1 procent vorig jaar: bijna tienduizend voltijdsbanen. Dit blijkt uit een brief die de ministers Wiersma en Dijkgraaf naar de Tweede Kamer stuurden.
Scholen in de grootste steden hebben de grootste gaten in hun bezetting: hier gaat het gemiddeld om een tekort van ruim 15 procent, waarbij er grote verschillen bestaan tussen wijken.
Ruwweg geldt: hoe armer de wijk, hoe groter het tekort. ‘We zien nu een oneerlijke verdeling’, schrijven de ministers. ‘Leerlingen zijn daarvan de dupe en dat zijn vaak leerlingen die de leraren extra hard nodig hebben.’
Thijs Roovers, bestuurder van onderwijsvakbond AOB, noemt de cijfers ‘afgrijselijk’ en stelt dat het probleem in de praktijk nog erger is, omdat niet alle schoolbesturen eerlijk doorgeven hoe groot hun tekort is. Tekorten worden zo verbloemd. ‘Het ministerie meet het aantal vacatures, maar ziet niet wat er in de klaslokalen gebeurt. Wij zien dat er op heel veel scholen onbevoegden voor de klas staan. Onderwijsassistenten worden structureel ingezet om les te geven, terwijl ze daar niet voor zijn opgeleid.’
Ook het VO kampt met oplopende tekorten. Over vijf jaar is er gebrek aan ruim tweeduizend docenten, met name voor wiskunde, Nederlands, Duits en Frans. ‘Hierdoor kan de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs voor leerlingen in het gedrang komen’, schrijven Wiersma en Dijkgraaf.
Het lerarentekort stijgt ondanks de investering door het kabinet. Er kwamen onder meer subsidies om de werkdruk te verlagen en salarisverhogingen voor leraren.
Door het grote aantal leraren dat de komende jaren met pensioen gaat, zullen de tekorten verder oplopen. De lichte stijging van het aantal Pabo-studenten is niet genoeg om de tekorten te dekken. (NRC)
…………………………………………………………………
Stoppen is serieuze optie voor een groeiend aantal ondernemers.
+ Inflatie en dure energie spelen kleine ondernemers parten.
+ Groeiend aantal overweegt de handdoek in de ring te gooien.
+ Vooral in cultuur en horeca hebben veel bedrijfjes het zwaar.
Steeds meer kleinere ondernemers overwegen om te stoppen met hun bedrijf. Ze zien de energierekening oplopen, maar hebben geen geld om te investeren in energiebesparende maatregelen. Vooral in de horeca en cultuursector wordt bedrijfsbeëindiging een serieuze optie.
Dat blijkt uit een peiling van microfinancier Qredits en de Hogeschool Utrecht. 7,4% oftewel ruim 155.000 van de ongeveer 2,1 miljoen kleinere ondernemers denkt binnen een half jaar de deuren te sluiten. In het tweede kwartaal lag dat percentage op 6,65 en in de herfst van 2021 op slechts 2,6. Toen konden ondernemers nog aanspraak maken op coronasteun en op belastinguitstel.
Lector Lex van Teeffelen van de Hogeschool Utrecht constateert een tweedeling bij bedrijven. 43% van de ondernemers rekent de komende tijd op een flinke groei, bijna een op de drie denkt aan een verder herstel.
‘Maar bij bijvoorbeeld de horeca en cultuur is het beeld totaal anders’, zegt Van Teeffelen.
‘Deze sectoren werden zwaar getroffen door de lockdowns. En toen ze eindelijk weer volledig open mochten, hadden ze te kampen met personeelsgebrek en hogere inkoopkosten waardoor ze de opgelopen schade moeilijk konden goedmaken.’
In de horeca denkt 17,2% van de ondernemers aan stoppen, in de cultuur gaat het om 14,1%. Ook energie-intensieve maakbedrijven (chemie, papier, karton) hebben het moeilijk.
De inkomens van kleinere ondernemers liggen onder druk. Slechts 42% van de ondernemers verdient meer dan het minimumloon, 36% blijft zelfs onder het bijstandsniveau. (FD)
…………………………………………………………….
Patriots naar Oekraïne: omdat blijven toekijken simpelweg geen optie is.
Er is steeds minder grond voor de Westerse aarzeling om Patriot-installaties naar Oekraïne te sturen. Inmiddels geldt: beter laat dan nooit.
Gaat het dan toch gebeuren? De VS leggen de laatste hand aan de plannen om Patriot-raketafweersystemen naar Oekraïne te sturen. Hiermee reageert de NAVO op de aanhoudende verzoeken vanuit Kiev om de belaagde Oekraïense bevolking beter te beschermen tegen de gestage Russische bombardementen op de energiecentrales en andere cruciale infrastructuur. Die bombardementen dien grofweg drie doelen: de winter voor Oekraïne zo onleefbaar mogelijk te maken, het moreel van de bevolking te knakken, en de onzekerheid in Europa over de energieprijzen en de vluchtelingenstromen maximaal aan te jagen.
De Westerse aarzeling om de Patriots te leveren kan alleen worden verklaard uit de angst voor escalatie: ten koste van alles moet worden vermeden dat dit een directe confrontatie wordt tussen de NAVO en Rusland.
Maar die de-escalatiestrategie heeft in de afgelopen maanden aan ratio verloren want de werkelijkheid is natuurlijk dat het Oekraïense leger alleen heeft standgehouden, en deze herfst zelfs een opmerkelijke opmars maakt, dankzij de westerse wapensteun. Zo wordt het in Moskou ook allang gezien: alle dreigementen over mogelijke escalatie zijn al maanden aan Washington en Brussel gericht. De beschietingen van de Oekraïense steden zijn een direct gevolg van de Moskouse frustraties over de technologische overmacht die het Russische leger aan het front tegenover zich vindt. Poetin is een verzwakte kat in het nauw.
Bovendien: als het dan toch om escalatie gaat, heeft Rusland geen recht van spreken. De Patriots zijn uiteindelijk niet meer of minder dan defensieve wapens, waarvan Rusland niets te vrezen heeft als het niet doorgaat met de illegale en nietsontziende aanvallen op een buurland dat daar geen enkele aanleiding toe geeft. Voor de NAVO is het simpelweg geen optie om toe te kijken hoe burgers in Europese steden een winter lang worden belaagd terwijl er manieren zijn om hen daartegen te beschermen.
Dat het weer de Amerikanen zijn die hierin voorop gaan zou Nederland, à³à³k in het bezit van enkele Patriot-installaties, aan het denken moeten zetten! (VK)
(zie ook: De oorlog in Oekraïne)
…………………………………………………………………
TUI: wintervakantie flink duurder door hoge kosten.
De boekingen en omzet van touroperator TUI nemen toe na de zware coronajaren. Men boekt wel kortere en minder verre vakanties.
Een paar dagen skiën, een weekje winterzon of een korte cruise? Vakanties worden deze winter een stuk duurder. TUI Group voorspelt dat een vakantie deze winter gemiddeld 7% duurder wordt dan vorig jaar. Dat komt onder meer door de fors gestegen energiekosten. Ten opzichte van de winter 2018/2019, voor de coronacrisis zijn de prijzen zelfs bijna een derde hoger! Eerder stelde onder andere Sunweb al dat vakanties ook in de zomer duurder worden.
Desondanks ligt het aantal boekingen voor deze zomer bij TUI een derde hoger dan vorig seizoen vooral van Britse toeristen. Vakantiegangers boeken wel kortere en minder verre vakanties, aldus TUI, bijvoorbeeld naar Egypte in plaats van de Dominicaanse Republiek. (NRC)
…………………………………………………….
Rabobank verwacht dat huizenmarkt in 2023 inzakt.
De verwachtingen voor de huizenmarkt zijn neerwaarts bijgesteld door de Rabobank. Volgens de op een na grootste hypotheeknemer dalen de prijzen volgend jaar met 3% en in 2024 met nog eens 1,5%.
In het voorgaande kwartaalbericht ging Rabo nog uit van een prijsstijging van 3%. Door de sterke prijsstijgingen van begin dit jaar stijgen de huizenprijzen over heel 2022 naar verwachting met 13,7%. Door de gestegen hypotheekrente kunnen potentiële kopers minder lenen en dus ook minder bieden.
Ook energie, boodschappen en veel andere producten en diensten zijn flink duurder geworden, waardoor onder de streep minder overblijft om aan wonen uit te geven. Dit leidt waarschijnlijk tot de extra vraaguitval.
De prijzen dalen volgend jaar naar verwachting het stevigst in Amsterdam en de regio’s daaromheen: Haarlem, Zaanstreek en IJmond. Bestaande koophuizen zullen hier in 2023 zo’n 4% goedkoper zijn dan in 2022.
Woningmarkteconoom Carola de Groot ziet de verkoopstrategie van huiseigenaren veranderen. ‘In plaats van eerst kopen en dan pas verkopen zijn er inmiddels meer huiseigenaren die eerst willen verkopen om vervolgens – met meer zekerheid over de verkoopopbrengst – een ander huis te kopen. Dit jaar komt het aantal verkochte woningen naar verwachting uit op 188.000, 38.000 minder dan vorig jaar. Voor 2023 verwacht De Groot een verdere daling tot een dieptepunt van 179.000 en voor 2024 een licht herstel naar 184.000 verkochte woningen. (FD)
…………………………………………………,,,,
Voedselbanken zagen grote toename van aantallen klanten in oktober en november.
De voedselbanken delen aan zo’n 120.000 Nederlanders dagelijks boodschappen uit. Niet eerder was dat aantal zo hoog. De groei zat vooral in oktober en november: op 1 oktober hadden de Voedselbanken samen 96 duizend klanten; in twee maanden steeg het aantal klanten dus met 35%! ‘Deze toename is nog nooit vertoond’, zegt Leo Wijnbelt, voorzitter van het bestuur van Voedselbanken Nederland. De inflatie is volgens Wijnbelt een belangrijke oorzaak, maar vooral de hoge energieprijzen. ‘We hopen dus dat de groei na 1 januari tot stilstand komt met het prijsplafond. We kunnen het nog aan, maar de keten piept en kraakt.’
Omdat ongeveer de helft van de klanten minder dan een jaar lang hulp krijgt ligt het aantal unieke klanten dat de voedselbanken jaarlijks helpen nog hoger: vorig jaar in totaal 150.000 mensen. De groep die minder dan een jaar hulp krijgt, wordt kleiner. Tegelijk groeit de groep mensen die langer dan drie jaar bij de Voedselbank komen: van 5% in 2015 naar 17 % in 2020 (VK)
…………………………………………………………….
Na bijna 15 jaar discussie groen licht voor nieuwe pensioenwet.
De hervorming van het pensioenstelsel wordt gezien als een mijlpaal. De Tweede Kamer heeft er ruim 100 uur over gedebatteerd.
Het lijkt nu echt te gaan gebeuren. Na een maatschappelijke discussie van ruim veertien jaar en een moeizaam tot stand gekomen pensioenakkoord met vakbonden en werkgevers in 2019 tekent zich nu ook in de Tweede Kamer een ruime meerderheid af voor de grote pensioenhervorming.
Naast de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie sprak oppositiepartij PvdA zich donderdagavond uit và³à³r het wetsvoorstel van minister Schouten in een afrondend Kamerdebat.
Het wetsvoorstel ‘lost de grote problemen van het huidige pensioenstelsel op’, zei Tweede Kamerlid Henk Nijboer. ‘Of: het wordt in ieder geval beter’. Steun van GroenLinks, waarmee de PvdA nauw samenwerkt, ligt daarmee in het verschiet. Ook de steun van de SGP is reëel. Samen hebben deze partijen tweederde meerderheid in de Tweede én Eerst Kamer, Maar ook de PvdA alleen kan de coalitie in beide Kamers aan een meerderheid helpen.
Het is een nieuwe mijlpaal voor wat een van de grootste naoorlogse stelselhervormingen moet worden. Nu heeft ieder pensioenfonds nog één grote, gezamenlijke pensioenpot. Onder de nieuwe wet wordt die opgeknipt in persoonlijke potjes. Met deze herverdelingsoperatie is zo’n 1.400 miljard euro gemoeid. Ter vergelijking: met dat bedrag kan de hypotheekschuld van alle Nederlanders grofweg twee keer afbetaald worden.
Daarnaast hoeven de pensioenfondsen straks geen grote financiële reserves meer op te bouwen waardoor mensen beleggingswinsten sneller terugzien in hun pensioenpotje, maar beleggingsverliezen ook! Het is de bedoeling dat pensioenfondsen tussen 2024 en 2027 overstappen op de nieuwe regels. (NRC)
………………………………………………………………..
Pacifistisch Japan grijpt naar de wapens.
Vrijdag presenteerde de Japanse regering een langverwachte nieuwe veiligheidsstrategie, die neerkomt op de grootste herbewapening sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog!
Na twee jaar discussie is het Japanse kabinet klaar met een nieuwe defensiestrategie. Die is sinds 2013 niet meer veranderd, terwijl de wereld een stuk grimmiger is geworden. In drie lijvige defensienota’s komt vooral China naar voren als het grootste gevaar.
Van ‘een zorg voor de internationale gemeenschap’, de terminologie uit 2013, wordt China nu onomwonden de ‘grootste strategische uitdaging die Japan ooit heeft gezien’ genoemd.
Haviken in de Liberaal democratische Partij (LDP) van premier Fumio Kishida vonden dat niet ver genoeg gaan, zodat de afgelopen weken stevig is onderhandeld over bijzinnen waarin China wel onomwonden tot ‘bedreiging’ wordt uitgeroepen. Beijing maakte zijn ongenoegen duidelijk door drie marineschepen richting Japan te laten opstomen en Russische bommenwerpers vlogen rond het noorden van Japan.
De Russische invasie in Oekraïne, Noord-Koreaanse raketten die over Japan scheren, maar vooral het risico te worden meegezogen in een militair conflict met China, dat desnoods met geweld zijn aanspraken op het eiland Taiwan wil realiseren leidde ertoe dat bij de Japanse verkiezingen van het ‘woord van het jaar’ werd gekozen voor het karakter sen, dat strijd of oorlog betekent.
Dat is tekenend voor de omslag die zich dit jaar heeft voltrokken. Lang was versterking van het leger ondenkbaar vanwege de angst voor opleving van het Japanse militarisme van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zeventig procent van de bevolking staat nu achter een verdubbeling van het defensiebudget. Eerder besloot Premier Kishida de komende vijf jaar 2% van het BBP uit te trekken voor defensie.
Met zo’n 320 miljard dollar komt Japan daarmee in de buurt van de defensie uitgaven van de Verenigde Staten en China. Dit geld gaat vooral naar raketten omdat de huidige raketten niet verder komen dan een paar honderd meter. Om aanvallen van Noord Korea en China af te slaan moet Japan vijandelijke doelen op duizend kilometer afstand en verder kunnen raken. Ook een vloot drones staat op het boodschappenlijstje. (VK)
……………………………………………………………
Het WK voetbal is goed geweest voor Qatar.
In het oog van de storm van alle controverse rond de mensenrechten hield Qatar tijdens het WK ‘de rug recht’. De leiders van Saoedi-Arabië en Qatar droegen elkaars sjaaltjes en solidariteit met de Palestijnen mocht er zijn.
Het WK was, alle westerse kritiek ten spijt, een doorslaand succes voor de dwergstaat. Anders dan sommigen dachten, angstige inwoners in eigen land incluis, bleek het land prima in staat honderdduizenden supporters uit de hele wereld te verstouwen. Het waren er trouwens een stuk minder dan de Qatarezen hadden gehoopt: ongeveer 765 duizend tijdens de drukste weken, in plaats van de gehoopte 1,2 miljoen.
Grote incidenten zijn uitgebleven ook dankzij een overweldigend aantal beveiligingscamera’s en bewakers. Het beeld dat voor het niet-westerse deel van de wereld beklijft, is dat van een vrolijk voetbalfeest, neergezet door een land dat de meesten hiervoor niet op de kaart konden aanwijzen. PR-technisch is het WK daarmee een klapper gebleken voor Qatar. Juist het feit dat het land in het oog van de storm niet is meegegaan in de westerse kritiek op de mensenrechten en de ‘rug heeft rechtgehouden’ heeft de emir in de moslimwereld veel krediet bezorgd. Voor velen was het WK een ‘regelrechte afwijzing van de zelfgenoegzame, ‘koloniale’ blik van het Westen. ‘Slechte publiciteit bestaat niet’, zo luidt de slogan uit de reclamewereld, en hetzelfde lijkt te gelden voor Qatar.
Het netto-effect van alle controverses is dat Qatar veranderd is van een nagenoeg onbekend schiereiland in een staat die de krantenkoppen beheerst.
Symbolisch voor deze imagowinst was de zichtbare populariteit onder voetbalfans van de guthra – de doek die mannen in de Golfstaten traditiegetrouw op hun hoofd dragen De Qatarese variant is wit maar tijdens het toernooi begon de middenstand enthousiast guthra’s te verkopen in rood (Engeland), geel (Brazilië) en hemelsblauw (Argentinië), zonder dat iemand daar aanstoot aan nam. Qatarezen zagen met trots hoe bezoekers hun cultuur omarmden. (VK)
Nauwelijks 35% van de Britten vindt de Brexit nog een goed idee en slechts 12% denkt dat het sinds de uittreding de goede kant opgaat. De kater is enorm! Wat te doen?
Voor een hernieuwd EU-lidmaatschap durft geen politicus te pleiten. Zelfs discussie over de interne markt is taboe. Wat blijft er dan over om te scoren? Nostalgie verpakt in een jasje van vermeende soevereiniteit.
Terug naar vroeger, toen Londen de financiële hoofdstad was bijvoorbeeld. Minister Hunt van financiën komt met een pakket aan versoepelingen voor de sector. Het is een retrotrip naar 2008 toen Britse schaduwbankiers de wereld nog met een druk op de knop de financiële afgrond in konden laten kukelen. Maximale bonussen, minder transparantie en aansprakelijkheid, vederlichte buffereisen: het komt allemaal terug. Toezichthouders worden tandeloos. De hervorming maakt van Londen weer het kruitvat dat de hele Europese economie kan laten ontploffen. Europese bestuurders en toezichthouders moeten in actie komen! (FD)
…………………………………………………………………………
Overijssel hoopt met bemestingsverbod dwangsommen voor boeren te voorkomen.
De provincie Overijssel denkt een manier te hebben gevonden om hoge dwangsommen voor zogeheten PAS-melders af te wenden. Een bemestingsverbod op landbouwgrond die de provincie zelf bezit, zou genoeg stikstof moeten besparen om boeren te ontzien.
Pas-melders zijn ondernemers, veelal veehouders, die van de regering lang geen stikstofvergunning hoefden te hebben, totdat in 2019 de Raad van State oordeelde dat zo’n vergunning wel degelijk nodig is. Daarmee werden hun economische activiteiten buiten hun schuld om, plotseling illegaal.
De provincie, die dwangsommen wil voorkomen, denkt een oplossing te hebben gevonden op de landbouwgronden die het zelf verpacht. Hier mag in 2023 geen bemesting plaatsvinden, vee laten grazen mag nog wel.
‘We kopen nu eigenlijk tijd om PAS-melders ook echt van een vergunning te kunnen voorzien’, zei minister Van de Wal (Stikstof en Natuur) tegen de NOS. ‘Want dan pas is echt alle onzekerheid weg.’ (VK)
…………………………………………………………………………
EU-politiek in opspraak om corruptie.
Kocht Qatar invloed in het Europarlement? Na invallen en arrestaties is Brussel in shock.
Het was een gloedvol betoog dat Europarlementariër Eva Kaili eind november hield in het Europarlement in Straatsburg. Alle negatieve berichtgeving over arbeidsmigranten in Qatar, hield de sociaal-democrate haar collega’s voor, was zeer onterecht. Het land, onderstreepte Kaili, was juist een voorloper op het gebied van arbeidsrechten en een belangrijke mondiale ‘vredesonderhandelaar’.
Vrijdag werd Kaili door de Belgische politie gearresteerd. De verdenking is onder meer omkoping door Qatar, wisten Belgische media snel te melden. De Griekse Kaili, tevens vicevoorzitter van het Europarlement, is de prominentste verdachte in een corruptieschandaal dat Brussel op zijn grondvesten doet schudden. Alberto Alemanno, hoogleraar rechten aan HEC Paris, spreekt van het ‘schokkendste integriteitsschandaal in de geschiedenis van de EU’.
Vorige week vrijdag deed de Belgische politie zestien huiszoekingen in verschillende wijken in Brussel. Zes personen werden opgepakt, 600.000 euro in contanten werd in beslag genomen. Kaili is de enige gearresteerde Europarlementariër. Wel werd zaterdag huiszoeking gedaan bij de Belgische Europarlementariër Marc Tarabella, eveneens van de sociaal democratische fractie. Het onderzoek richt zich in het bijzonder op de Italiaan Pier Antonio Panzeri. Zijn vrouw en dochter zijn vrijdag eveneens aangehouden. Panzeri’s voormalig assistent is de partner van Kaili.
Het Belgische parket meldde officieel dat er al maanden onderzoek wordt gedaan naar hoe ‘een golfstaat de economische en politieke beslissingen van het Europees Parlement beïnvloedt’. In Brussel zoemt het gerucht dat de omkoping verband houdt met een stemming komende week over visa-vrij reizen tussen Qatar en de EU.
Het schandaal is het zoveelste alarmsignaal dat de bestaande regels in Brussel niet volstaan. De onthulling dat oud-Eurocommissaris en VVD-politica Neelie Kroes tegen de regels in lobbyde voor taxibedrijf Uber, was daar enkele maanden geleden ook al een illustratie van. Onder andere Transparency International roept al jaren op tot een onafhankelijk ethiekorgaan dat onderzoek kan doen en straffen kan opleggen. Hoewel de voorzitter van de Europese Commissie bij haar aantreden beloofde zo’n orgaan op te zetten, is dat nog steeds niet gebeurd. (NRC)
……………………………………………………………..
Gasunie: nieuwe lng-terminals noodzakelijk.
Maatregel moet hoge gasprijzen drukken en gastekort volgende winter voorkomen.
Net op tijd heeft Nederland zijn gasvoorziening voor deze winter veiliggesteld, maar voor de winter van 2023-2024 dreigt nog altijd een gastekort. Gastransporteur Gasunie wil daarom zo snel mogelijk meerdere importterminals voor vloeibaar gas (LNG) openen, zo kondigde het staatsbedrijf aan. Dat moet ook de huidige hoge gasprijzen drukken.
Het gaat om maatregelen die Gasunie bij voorkeur al và³à³r april 2023 wil uitvoeren. Dan begint het seizoen voor het vullen van de Nederlandse gasbergingen, die essentieel zijn als reserve, nu een groot deel van de Russische gasimport is weggevallen. Liquid natural gas (lng) wordt met schepen vervoerd en via importterminals op het Nederlandse gasnet overgezet.
Voor de komende winter verwacht Gasunie geen fysiek gastekort, tenzij het extreem koud wordt. ‘Voor de winter van 2023-2024 is de situatie minder rooskleurig. Daarvoor is zowel een structurele verhoging van het aanbod nodig als een structurele en significante vraagreductie’, zegt Gasunie in haar monitor over energieleveringszekerheid in Nederland.
Om de winter van volgend jaar door te komen is vijf tot acht miljard kubieke meter extra importcapaciteit van lng nodig, zegt Gasunie. De bouw van een nieuwe drijvende terminal in Terneuzen is volgens Gasunie de beste optie om die uitbreiding te realiseren. Verder onderzoekt het bedrijf of het de terminal in de Eemshaven technisch kan verbeteren en de terminal in Rotterdam kan uitbreiden. (FD)
………………………………………………………………
Racisme op Buitenlandse Zaken ‘ernstig en zorgelijk’.
Veel medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken zien ‘racisme op grote schaal’, stellen onderzoekers.
Binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken is sprake van ‘institutioneel racisme’. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie zelf. De hoogste ambtenaar van het ministerie heeft excuses gemaakt voor de discriminatie in de organisatie.
Uit de gesprekken met bi-culturele medewerkers rijst een ‘ernstig en zorgelijk’ beeld met talrijke voorbeelden van racisme door ambtenaren aan het adres van hun collega’s.
‘Veel medewerkers zien racisme op grote schaal’, zo valt te lezen in het rapport. Tegelijkertijd ‘grijpen collega’s zelden in als ze getuige zijn van racisme’. Als medewerkers racisme bespreekbaar willen maken, krijgen ze te maken met het relativeren, bagatelliseren of ontkennen van hun ervaringen.
De ministers Hoekstra en Schreinemacher schrijven aan de Tweede Kamer dat de conclusies van het rapport ‘extra pijnlijk zijn, omdat iedere vorm van discriminatie verboden is en wij internationaal pleiten voor rechtvaardigheid’.
De ministers zeggen alles op alles te zullen zetten om het racisme binnen de eigen organisatie tegen te gaan. (NRC)
…………………………………………………………
Iran houdt vast aan harde lijn: tweede demonstrant opgehangen.
Iran heeft voor de tweede keer iemand geëxecuteerd die betrokken was bij de grootschalige protesten in het land. De man werd maandag publiekelijk opgehangen. De EU heeft ontstemd gereageerd en bereidt nieuwe sancties voor.
De geëxecuteerde, Majidreza Rahnavard, had volgens de staatsmedia op 17 november twee leden van de militie doodgestoken en vier anderen verwond. De snelheid waarmee het Iraanse rechtssysteem Rahnavard ter dood veroordeelde en dat vonnis vervolgens voltrok, is een teken dat de Iraanse autoriteiten haast maken met het stellen van een afschrikwekkend voorbeeld voor de demonstranten. Ondanks de repressie nemen de protesten in het land nog niet in hevigheid af.
Ook de manier waarop het doodvonnis werd uitgevoerd, was een signaal aan de demonstranten. Rahnavard werd in Mashhad, de een na grootste stad van Iran, opgehangen aan een hijskraan. De Revolutionaire Rechtbank in Mashhad veroordeelde Rahnavard voor ‘oorlogvoering tegen God’.
In Iran wordt sinds midden september massaal gedemonstreerd voor meer vrijheid, voor meer rechten voor vrouwen en minderheden, en tegen het regime in Teheran. De regering spreekt niet van demonstraties, maar van ‘rellen’ en reageert met keiharde repressie.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn maandag bij elkaar gekomen om te vergaderen over wat EU-buitenlandchef Josep Borrell een ‘zeer zwaar sanctiepakket’ noemde. De EU zou van plan zijn om twintig Iraniërs die betrokken zijn bij de repressie toe te voegen aan de sanctielijst. (VK)
………………………………………………………………
EU stemt in met ’s werelds eerste CO2-grensheffing.
+ Europarlement en lidstaten akkoord over CO2-grensheffing.
+ Pilotfase start in oktober 2023, eerste heffingen drie jaar later.
+ Bedrijven in de EU moeten in ruil gratis emissierechten inleveren.
De Europese Unie gaat vanaf 2026 import uit regio’s waar de uitstoot van broeistofgassen gratis is, alsnog hiervoor aanslaan. Dat moet voorkomen dat bedrijven hun productie verplaatsen naar buiten het landenblok en tevens andere landen stimuleren om hun klimaatambities op te schroeven.
De heffing moet al in oktober 2023 ingaan. De eerste drie jaar gelden als pilot-periode, om data te verzamelen. Pas daarna wordt er geld geïnd. De grensheffing gaat in eerste instantie gelden voor ijzer, staal, cement, kunstmest, stroom en waterstof. Als bij de productie daarvan broeikassen zijn uitgestoten die niet zijn belast, zoals binnen de EU wel het geval is, dan volgt er bij de grens alsnog een afrekening.
‘Indirecte emissies’ zijn ook toegevoegd aan de regeling. Dat wil zeggen dat als er bijvoorbeeld stroom van kolencentrales is gebruikt in het productieproces, daarvoor ook een heffing volgt.
De chemie blijft er vooralsnog buiten. In deze sector gaat het vaak om samengestelde producten, waarbij het lastig is te ontleden welke emissies waar plaatsvonden. (FD)
……………………………………………………………….
Beijing overweldigd door Omikron.
Vorige week was één besmetting genoeg om een ziekenhuis te sluiten, nu is het zerocovidbeleid afgeschaft en staan patiënten hoestend in de rij. In Beijing is de situatie nijpend: de medicijnen raken op en veel medisch personeel is zelf ziek.
Voor de witte containers van de koortskliniek van het Beijing Kinderziekenhuis staan ouders met zieke kinderen op de arm. Volgens de regels moeten covid- en niet-covidpatiënten gescheiden worden, maar hier staan ze allemaal dooreen: getest en niet getest, positief en negatief, hoestend en huilend. De ouders geven er niet om. Ze zijn slechts gefocust op één ding: hoe komen ze aan medicijnen?
Het is een immens verschil met een week geleden, toen onder het zerocovidbeleid één enkel positief geval voldoende was om een heel ziekenhuis te sluiten. Nu is het zero-covidbeleid voorbij en zijn er zo veel besmettingen in Beijing dat alle regels overboord zijn gegooid. Volgens een verpleegkundige maakt het niet uit. Zowat iedereen die hier komt is besmet met covid, zowel het personeel als de patiënten. Het ziekenhuis is zelfs gestopt met testen zegt ze, zonder haar naam te willen noemen. Medisch personeel mag namelijk niet met de pers praten.
Beijing lijkt als eerste grote stad van China door een omikrongolf te zijn getroffen: er zijn zo veel besmettingen dat de stad zowat tot stilstand is gekomen. Tal van winkels en apotheken zijn gesloten wegens besmet personeel en er zijn amper nog koortsremmers of zelftesten te vinden. Online shoppen is moeilijk door een tekort aan bezorgers, en taxichauffeurs hebben zo weinig passagiers dat ze nu boodschappen leveren. De straten zijn zo goed als leeg.
De enige plaatsen waar het druk is, zijn de ziekenhuizen. Volgens de autoriteiten ontvingen de klinieken in Beijing zondag 22 duizend patiënten, zestien keer meer dan een week eerder. De ambulancedienst kreeg 31 duizend oproepen, zes keer meer dan normaal. (VK)
…………………………………………………………………..
Lerarentekort blijft maar stijgen, ondanks investeringen kabinet.
Op scholen in de grote steden, met name in de armste wijken, is het tekort het grootst. Ook staan er veel onbevoegden voor de klas.
Het lerarentekort loopt verder op. Gemiddeld gaat het om een tekort van 9,5 procent in het basisonderwijs, tegen 9,1 procent vorig jaar: bijna tienduizend voltijdsbanen. Dit blijkt uit een brief die de ministers Wiersma en Dijkgraaf naar de Tweede Kamer stuurden.
Scholen in de grootste steden hebben de grootste gaten in hun bezetting: hier gaat het gemiddeld om een tekort van ruim 15 procent, waarbij er grote verschillen bestaan tussen wijken.
Ruwweg geldt: hoe armer de wijk, hoe groter het tekort. ‘We zien nu een oneerlijke verdeling’, schrijven de ministers. ‘Leerlingen zijn daarvan de dupe en dat zijn vaak leerlingen die de leraren extra hard nodig hebben.’
Thijs Roovers, bestuurder van onderwijsvakbond AOB, noemt de cijfers ‘afgrijselijk’ en stelt dat het probleem in de praktijk nog erger is, omdat niet alle schoolbesturen eerlijk doorgeven hoe groot hun tekort is. Tekorten worden zo verbloemd. ‘Het ministerie meet het aantal vacatures, maar ziet niet wat er in de klaslokalen gebeurt. Wij zien dat er op heel veel scholen onbevoegden voor de klas staan. Onderwijsassistenten worden structureel ingezet om les te geven, terwijl ze daar niet voor zijn opgeleid.’
Ook het VO kampt met oplopende tekorten. Over vijf jaar is er gebrek aan ruim tweeduizend docenten, met name voor wiskunde, Nederlands, Duits en Frans. ‘Hierdoor kan de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs voor leerlingen in het gedrang komen’, schrijven Wiersma en Dijkgraaf.
Het lerarentekort stijgt ondanks de investering door het kabinet. Er kwamen onder meer subsidies om de werkdruk te verlagen en salarisverhogingen voor leraren.
Door het grote aantal leraren dat de komende jaren met pensioen gaat, zullen de tekorten verder oplopen. De lichte stijging van het aantal Pabo-studenten is niet genoeg om de tekorten te dekken. (NRC)
…………………………………………………………………
Stoppen is serieuze optie voor een groeiend aantal ondernemers.
+ Inflatie en dure energie spelen kleine ondernemers parten.
+ Groeiend aantal overweegt de handdoek in de ring te gooien.
+ Vooral in cultuur en horeca hebben veel bedrijfjes het zwaar.
Steeds meer kleinere ondernemers overwegen om te stoppen met hun bedrijf. Ze zien de energierekening oplopen, maar hebben geen geld om te investeren in energiebesparende maatregelen. Vooral in de horeca en cultuursector wordt bedrijfsbeëindiging een serieuze optie.
Dat blijkt uit een peiling van microfinancier Qredits en de Hogeschool Utrecht. 7,4% oftewel ruim 155.000 van de ongeveer 2,1 miljoen kleinere ondernemers denkt binnen een half jaar de deuren te sluiten. In het tweede kwartaal lag dat percentage op 6,65 en in de herfst van 2021 op slechts 2,6. Toen konden ondernemers nog aanspraak maken op coronasteun en op belastinguitstel.
Lector Lex van Teeffelen van de Hogeschool Utrecht constateert een tweedeling bij bedrijven. 43% van de ondernemers rekent de komende tijd op een flinke groei, bijna een op de drie denkt aan een verder herstel.
‘Maar bij bijvoorbeeld de horeca en cultuur is het beeld totaal anders’, zegt Van Teeffelen.
‘Deze sectoren werden zwaar getroffen door de lockdowns. En toen ze eindelijk weer volledig open mochten, hadden ze te kampen met personeelsgebrek en hogere inkoopkosten waardoor ze de opgelopen schade moeilijk konden goedmaken.’
In de horeca denkt 17,2% van de ondernemers aan stoppen, in de cultuur gaat het om 14,1%. Ook energie-intensieve maakbedrijven (chemie, papier, karton) hebben het moeilijk.
De inkomens van kleinere ondernemers liggen onder druk. Slechts 42% van de ondernemers verdient meer dan het minimumloon, 36% blijft zelfs onder het bijstandsniveau. (FD)
…………………………………………………………….
Patriots naar Oekraïne: omdat blijven toekijken simpelweg geen optie is.
Er is steeds minder grond voor de Westerse aarzeling om Patriot-installaties naar Oekraïne te sturen. Inmiddels geldt: beter laat dan nooit.
Gaat het dan toch gebeuren? De VS leggen de laatste hand aan de plannen om Patriot-raketafweersystemen naar Oekraïne te sturen. Hiermee reageert de NAVO op de aanhoudende verzoeken vanuit Kiev om de belaagde Oekraïense bevolking beter te beschermen tegen de gestage Russische bombardementen op de energiecentrales en andere cruciale infrastructuur. Die bombardementen dien grofweg drie doelen: de winter voor Oekraïne zo onleefbaar mogelijk te maken, het moreel van de bevolking te knakken, en de onzekerheid in Europa over de energieprijzen en de vluchtelingenstromen maximaal aan te jagen.
De Westerse aarzeling om de Patriots te leveren kan alleen worden verklaard uit de angst voor escalatie: ten koste van alles moet worden vermeden dat dit een directe confrontatie wordt tussen de NAVO en Rusland.
Maar die de-escalatiestrategie heeft in de afgelopen maanden aan ratio verloren want de werkelijkheid is natuurlijk dat het Oekraïense leger alleen heeft standgehouden, en deze herfst zelfs een opmerkelijke opmars maakt, dankzij de westerse wapensteun. Zo wordt het in Moskou ook allang gezien: alle dreigementen over mogelijke escalatie zijn al maanden aan Washington en Brussel gericht. De beschietingen van de Oekraïense steden zijn een direct gevolg van de Moskouse frustraties over de technologische overmacht die het Russische leger aan het front tegenover zich vindt. Poetin is een verzwakte kat in het nauw.
Bovendien: als het dan toch om escalatie gaat, heeft Rusland geen recht van spreken. De Patriots zijn uiteindelijk niet meer of minder dan defensieve wapens, waarvan Rusland niets te vrezen heeft als het niet doorgaat met de illegale en nietsontziende aanvallen op een buurland dat daar geen enkele aanleiding toe geeft. Voor de NAVO is het simpelweg geen optie om toe te kijken hoe burgers in Europese steden een winter lang worden belaagd terwijl er manieren zijn om hen daartegen te beschermen.
Dat het weer de Amerikanen zijn die hierin voorop gaan zou Nederland, à³à³k in het bezit van enkele Patriot-installaties, aan het denken moeten zetten! (VK)
(zie ook: De oorlog in Oekraïne)
…………………………………………………………………
TUI: wintervakantie flink duurder door hoge kosten.
De boekingen en omzet van touroperator TUI nemen toe na de zware coronajaren. Men boekt wel kortere en minder verre vakanties.
Een paar dagen skiën, een weekje winterzon of een korte cruise? Vakanties worden deze winter een stuk duurder. TUI Group voorspelt dat een vakantie deze winter gemiddeld 7% duurder wordt dan vorig jaar. Dat komt onder meer door de fors gestegen energiekosten. Ten opzichte van de winter 2018/2019, voor de coronacrisis zijn de prijzen zelfs bijna een derde hoger! Eerder stelde onder andere Sunweb al dat vakanties ook in de zomer duurder worden.
Desondanks ligt het aantal boekingen voor deze zomer bij TUI een derde hoger dan vorig seizoen vooral van Britse toeristen. Vakantiegangers boeken wel kortere en minder verre vakanties, aldus TUI, bijvoorbeeld naar Egypte in plaats van de Dominicaanse Republiek. (NRC)
…………………………………………………….
Rabobank verwacht dat huizenmarkt in 2023 inzakt.
De verwachtingen voor de huizenmarkt zijn neerwaarts bijgesteld door de Rabobank. Volgens de op een na grootste hypotheeknemer dalen de prijzen volgend jaar met 3% en in 2024 met nog eens 1,5%.
In het voorgaande kwartaalbericht ging Rabo nog uit van een prijsstijging van 3%. Door de sterke prijsstijgingen van begin dit jaar stijgen de huizenprijzen over heel 2022 naar verwachting met 13,7%. Door de gestegen hypotheekrente kunnen potentiële kopers minder lenen en dus ook minder bieden.
Ook energie, boodschappen en veel andere producten en diensten zijn flink duurder geworden, waardoor onder de streep minder overblijft om aan wonen uit te geven. Dit leidt waarschijnlijk tot de extra vraaguitval.
De prijzen dalen volgend jaar naar verwachting het stevigst in Amsterdam en de regio’s daaromheen: Haarlem, Zaanstreek en IJmond. Bestaande koophuizen zullen hier in 2023 zo’n 4% goedkoper zijn dan in 2022.
Woningmarkteconoom Carola de Groot ziet de verkoopstrategie van huiseigenaren veranderen. ‘In plaats van eerst kopen en dan pas verkopen zijn er inmiddels meer huiseigenaren die eerst willen verkopen om vervolgens – met meer zekerheid over de verkoopopbrengst – een ander huis te kopen. Dit jaar komt het aantal verkochte woningen naar verwachting uit op 188.000, 38.000 minder dan vorig jaar. Voor 2023 verwacht De Groot een verdere daling tot een dieptepunt van 179.000 en voor 2024 een licht herstel naar 184.000 verkochte woningen. (FD)
…………………………………………………,,,,
Voedselbanken zagen grote toename van aantallen klanten in oktober en november.
De voedselbanken delen aan zo’n 120.000 Nederlanders dagelijks boodschappen uit. Niet eerder was dat aantal zo hoog. De groei zat vooral in oktober en november: op 1 oktober hadden de Voedselbanken samen 96 duizend klanten; in twee maanden steeg het aantal klanten dus met 35%! ‘Deze toename is nog nooit vertoond’, zegt Leo Wijnbelt, voorzitter van het bestuur van Voedselbanken Nederland. De inflatie is volgens Wijnbelt een belangrijke oorzaak, maar vooral de hoge energieprijzen. ‘We hopen dus dat de groei na 1 januari tot stilstand komt met het prijsplafond. We kunnen het nog aan, maar de keten piept en kraakt.’
Omdat ongeveer de helft van de klanten minder dan een jaar lang hulp krijgt ligt het aantal unieke klanten dat de voedselbanken jaarlijks helpen nog hoger: vorig jaar in totaal 150.000 mensen. De groep die minder dan een jaar hulp krijgt, wordt kleiner. Tegelijk groeit de groep mensen die langer dan drie jaar bij de Voedselbank komen: van 5% in 2015 naar 17 % in 2020 (VK)
…………………………………………………………….
Na bijna 15 jaar discussie groen licht voor nieuwe pensioenwet.
De hervorming van het pensioenstelsel wordt gezien als een mijlpaal. De Tweede Kamer heeft er ruim 100 uur over gedebatteerd.
Het lijkt nu echt te gaan gebeuren. Na een maatschappelijke discussie van ruim veertien jaar en een moeizaam tot stand gekomen pensioenakkoord met vakbonden en werkgevers in 2019 tekent zich nu ook in de Tweede Kamer een ruime meerderheid af voor de grote pensioenhervorming.
Naast de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie sprak oppositiepartij PvdA zich donderdagavond uit và³à³r het wetsvoorstel van minister Schouten in een afrondend Kamerdebat.
Het wetsvoorstel ‘lost de grote problemen van het huidige pensioenstelsel op’, zei Tweede Kamerlid Henk Nijboer. ‘Of: het wordt in ieder geval beter’. Steun van GroenLinks, waarmee de PvdA nauw samenwerkt, ligt daarmee in het verschiet. Ook de steun van de SGP is reëel. Samen hebben deze partijen tweederde meerderheid in de Tweede én Eerst Kamer, Maar ook de PvdA alleen kan de coalitie in beide Kamers aan een meerderheid helpen.
Het is een nieuwe mijlpaal voor wat een van de grootste naoorlogse stelselhervormingen moet worden. Nu heeft ieder pensioenfonds nog één grote, gezamenlijke pensioenpot. Onder de nieuwe wet wordt die opgeknipt in persoonlijke potjes. Met deze herverdelingsoperatie is zo’n 1.400 miljard euro gemoeid. Ter vergelijking: met dat bedrag kan de hypotheekschuld van alle Nederlanders grofweg twee keer afbetaald worden.
Daarnaast hoeven de pensioenfondsen straks geen grote financiële reserves meer op te bouwen waardoor mensen beleggingswinsten sneller terugzien in hun pensioenpotje, maar beleggingsverliezen ook! Het is de bedoeling dat pensioenfondsen tussen 2024 en 2027 overstappen op de nieuwe regels. (NRC)
………………………………………………………………..
Pacifistisch Japan grijpt naar de wapens.
Vrijdag presenteerde de Japanse regering een langverwachte nieuwe veiligheidsstrategie, die neerkomt op de grootste herbewapening sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog!
Na twee jaar discussie is het Japanse kabinet klaar met een nieuwe defensiestrategie. Die is sinds 2013 niet meer veranderd, terwijl de wereld een stuk grimmiger is geworden. In drie lijvige defensienota’s komt vooral China naar voren als het grootste gevaar.
Van ‘een zorg voor de internationale gemeenschap’, de terminologie uit 2013, wordt China nu onomwonden de ‘grootste strategische uitdaging die Japan ooit heeft gezien’ genoemd.
Haviken in de Liberaal democratische Partij (LDP) van premier Fumio Kishida vonden dat niet ver genoeg gaan, zodat de afgelopen weken stevig is onderhandeld over bijzinnen waarin China wel onomwonden tot ‘bedreiging’ wordt uitgeroepen. Beijing maakte zijn ongenoegen duidelijk door drie marineschepen richting Japan te laten opstomen en Russische bommenwerpers vlogen rond het noorden van Japan.
De Russische invasie in Oekraïne, Noord-Koreaanse raketten die over Japan scheren, maar vooral het risico te worden meegezogen in een militair conflict met China, dat desnoods met geweld zijn aanspraken op het eiland Taiwan wil realiseren leidde ertoe dat bij de Japanse verkiezingen van het ‘woord van het jaar’ werd gekozen voor het karakter sen, dat strijd of oorlog betekent.
Dat is tekenend voor de omslag die zich dit jaar heeft voltrokken. Lang was versterking van het leger ondenkbaar vanwege de angst voor opleving van het Japanse militarisme van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zeventig procent van de bevolking staat nu achter een verdubbeling van het defensiebudget. Eerder besloot Premier Kishida de komende vijf jaar 2% van het BBP uit te trekken voor defensie.
Met zo’n 320 miljard dollar komt Japan daarmee in de buurt van de defensie uitgaven van de Verenigde Staten en China. Dit geld gaat vooral naar raketten omdat de huidige raketten niet verder komen dan een paar honderd meter. Om aanvallen van Noord Korea en China af te slaan moet Japan vijandelijke doelen op duizend kilometer afstand en verder kunnen raken. Ook een vloot drones staat op het boodschappenlijstje. (VK)
……………………………………………………………
Het WK voetbal is goed geweest voor Qatar.
In het oog van de storm van alle controverse rond de mensenrechten hield Qatar tijdens het WK ‘de rug recht’. De leiders van Saoedi-Arabië en Qatar droegen elkaars sjaaltjes en solidariteit met de Palestijnen mocht er zijn.
Het WK was, alle westerse kritiek ten spijt, een doorslaand succes voor de dwergstaat. Anders dan sommigen dachten, angstige inwoners in eigen land incluis, bleek het land prima in staat honderdduizenden supporters uit de hele wereld te verstouwen. Het waren er trouwens een stuk minder dan de Qatarezen hadden gehoopt: ongeveer 765 duizend tijdens de drukste weken, in plaats van de gehoopte 1,2 miljoen.
Grote incidenten zijn uitgebleven ook dankzij een overweldigend aantal beveiligingscamera’s en bewakers. Het beeld dat voor het niet-westerse deel van de wereld beklijft, is dat van een vrolijk voetbalfeest, neergezet door een land dat de meesten hiervoor niet op de kaart konden aanwijzen. PR-technisch is het WK daarmee een klapper gebleken voor Qatar. Juist het feit dat het land in het oog van de storm niet is meegegaan in de westerse kritiek op de mensenrechten en de ‘rug heeft rechtgehouden’ heeft de emir in de moslimwereld veel krediet bezorgd. Voor velen was het WK een ‘regelrechte afwijzing van de zelfgenoegzame, ‘koloniale’ blik van het Westen. ‘Slechte publiciteit bestaat niet’, zo luidt de slogan uit de reclamewereld, en hetzelfde lijkt te gelden voor Qatar.
Het netto-effect van alle controverses is dat Qatar veranderd is van een nagenoeg onbekend schiereiland in een staat die de krantenkoppen beheerst.
Symbolisch voor deze imagowinst was de zichtbare populariteit onder voetbalfans van de guthra – de doek die mannen in de Golfstaten traditiegetrouw op hun hoofd dragen De Qatarese variant is wit maar tijdens het toernooi begon de middenstand enthousiast guthra’s te verkopen in rood (Engeland), geel (Brazilië) en hemelsblauw (Argentinië), zonder dat iemand daar aanstoot aan nam. Qatarezen zagen met trots hoe bezoekers hun cultuur omarmden. (VK)