Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 14 t/m zo 20 augustus 2023

21 augustus 2024, 07:25
Treinreizigers komen terug, maar niet allemaal.
Het  aantal reizigers per trein neemt weer toe. In het eerste halfjaar registreerde de NS gemiddeld zo’n 1,1 miljoen treinreizen per werkdag, blijkt uit de halfjaarcijfers van het bedrijf. Dat loopt nog zo’n een vijfde achter bij het vervoersvolume in 2019, het jaar voor de coronapandemie. Een van de reden is thuiswerken. In het eerste halfjaar nam het aantal reizigerskilometers met 24% toe in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Een flink herstel, maar het niveau van voor corona is nog niet geëvenaard. In absolute aantallen is de groei nu minder dan een jaar eerder. In 2022 nam het reizigersvolume met meer dan de helft toe. Utrecht Centraal blijft het drukste station van Nederland. Van de grootste tien stations maakte Schiphol de grootste groei door. Vergeleken met 2019 lag het gemiddelde reizigersvolume landelijk 30% lager in 2022. Station Schiphol blijft zelfs 38% achter bij het niveau van voor corona. Ook andere stations met veel zakelijke reizigers blijven achter op het landelijk gemiddelde. (FD)
………………………………………………………………
 
Hoogste aantal vluchtelingen en migranten op route via Middellandse zee sinds 2016.
In juli zijn ruim 29 duizend vluchtelingen en overige migranten de Middellandse Zee overgestoken naar Italië, Spanje en Griekenland om asiel aan te vragen. Dit is het hoogste aantal in een maand sinds 2016, blijkt uit cijfers van VN vluchtelingenorganisatie UNHCR. In 2015 kwamen ’s zomers elke maand ruim honderdduizend mensen aan. Dit jaar gaat het tot nu toe in totaal om 124 duizend mannen, vrouwen en kinderen. Alleen al in 2023 zijn ruim tweeduizend personen die de oversteek waagden overleden of vermist. In juni zonk voor de Griekse kust een boot waarvan zeker 500 opvarenden niet zijn teruggevonden. Vorige week verging een schip bij Lampedusa, Italië. Dit kostte 41 mensen het leven. (VK)
……………………………………………………….
 
Inwoners Maui levend verbrand!
Honderden mensen worden nog vermist in de verwoeste badplaats Lahaina. Identificatie van slachtoffers verloopt moeizaam.
Het vuur is na 5 dagen grotendeels uitgewoed op het Hawaïaans eiland Maui, maar het dodental van de hevige branden die oversloegen naar de stad Lahaina blijft gestaag oplopen. Nog altijd zijn velen op zoek naar familie en vrienden. Inmiddels zijner 93 slachtoffers geborgen en er zijn nog steeds honderden vermisten. Na inspectie van de rokende puinhopen vol zwart geblakerde autowrakken in Lahaina verklaarde de burgemeester van het eiland Richard Bissen dat hij de plaats simpelweg niet meer herkende. ‘Ik kan het misschien nog het beste vergelijken met een oorlogszone waar een bom is afgegaan’, vertelde hij.
Bewoners meldden intussen dat het alarmsysteem in Lahaina eerder deze week ernstig haperde. Dit viel al in een vroeg stadium uit, mogelijk doordat de stroomvoorziening toen al was uitgevallen. Bewoners werden daardoor niet met sirenes gewaarschuwd, mobiele netwerken waren niet beschikbaar. Veel mensen waren zich niet bewust van de evacuatiebevelen. Het is de ernstigste natuurramp uit de geschiedenis van Hawaï, dodelijker nog dan de tsunami van 1960, waarbij 61 mensen om het leven kwamen. Ook bij de omvangrijke Californische bosbranden van 2018 kwamen niet zoveel mensen om het leven. In het plaatsje Paradise vonden toen 85 mensen de dood. (NRC)
…………………………………………………………..
 
Russische roebel is ingestort, Kremlin wijst naar centrale bank.
+ Russische munt schiet door grens van 100 roebel voor 1 dollar.
+ Kremlin houdt de centrale bank van Rusland verantwoordelijk.
+ Die gaf opnieuw een signaal af de rente binnenkort te verhogen.
Het is voor de eerste keer dat de roebel door de grens is geschoten. Voor een euro betalen Russen nu 111 roebel! Economisch Kremlinadviseur Oresjkin was er snel bij om met een priemende vinger naar de centrale bank van Rusland te wijzen. ‘De belangrijkste oorzaak van de verzwakking van de roebel en versnelling van de inflatie is een zacht monetair beleid. De centrale bank, die de rente in juli nog met 100 basispunten verhoogde tot 8,5% om de roebel te stutten, voelt zich niet aangesproken. De bank wijt de scherpe daling van dit jaar aan de krimpende handelsbalans van Rusland. Die daalde in de maanden januari tot juli met 85% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De bank ziet geen risico’s voor de financiële stabiliteit door de verzwakking van de roebel. Gisteren gaf ze opnieuw een signaal af voor een mogelijke renteverhoging op korte termijn. Bankvoorzitter Elvira Nabioellina werd in het voorjaar van 2022 nog geprezen om haar ingrepen. Ook toen was de roebel in een vrije val terechtgekomen: De Russisch munt zakte naar een laagterecord van 120 ten opzichte van de dollar. Na een paar maanden herstelde de roebel en bereikte het hoogste punt in 7 jaar. Voor de oorlog stond de roebel op zo’n 75 voor een dollar. (FD)
…………………………………………………………..
 
Kan het CPB worden opgedoekt in een land van gideonbendes?
Het CDA zou ook een actiepartij willen worden, een gideonsbende die zich beperkt tot het
roeptoeteren, de regerende ministers op de korrel neemt en zelf geen verantwoordelijkheid wil! 
Er is een stroming binnen het CDA die dit nog als enige mogelijkheid ziet om van 5 zetels op te krabbelen naar 20 want ook Bontenbal kan waarschijnlijk geen ijzer met handen breken. CDA-goeroe en staatssecretaris Marnix van Rij zei een keer dat partijen met minder dan 20 zetels geen bestaansrecht meer hebben. Als dat zo is, dan zouden in november wel eens alle partijen moeten worden opgeheven. Geschikt voor regeringsdeelname zijn ze al helemaal niet. Hoogstens is er een rol in de oppositie. Het record formeren staat nu nog op naam van België dat er tussen 2010 en 2012 541 dagen over deed om een kabinet samen te stellen. Dat moet Nederland de komende jaren kunnen overtreffen! Timmermans geeft zijn mooie positie in Brussel op voor eindeloze sessies om te overleggen met Van der Plas en Omtzigt over een regeerakkoord. Wie naast de partij die de premier levert in de coalitie mee wil doen velt ongeveer zijn eigen doodvonnis. Rutte kan zich intussen in de handen wrijven. Hij is geen lijsttrekker meer, hoeft niet op campagne maar kan gewoon nog jaren premier blijven. Het parlement van actiepartijen voelt weinig voor een coherent beleid waarbij keuzes moeten worden gemaakt en niet alle wensen worden vervuld. Zij kunnen ieder slachtoffer van onrecht de status van miljonair in het vooruitzicht stellen. Steeds meer partijen willen geen doorrekening van hun beleid door het CPB! Niemand wil meer horen dat het programma volstrekt onuitvoerbaar is. Er dreigen zelfs partijen te komen die helemaal geen programma hebben. Een voorganger roept straks ‘schande’ en als Derksen, Van Rossum en Louis van Gaal dat ook vinden zitten ze zo op meer dan 10 zetels. Het CDA en de PvdA waren ooit uitstekende bestuurderspartijen. Die tijd is voorbij. Nederland wordt een land met een permanent demissionair kabinet. Bontenbal en Timmermans krijgen veel media-aandacht, maar geen macht. Die blijft bij Mark, Wopke, Sigrid en Hugo. De komende jaren opereren ze in de luwte, terwijl de Gideonbendes in een burgeroorlog zijn verwikkeld (Aldus Peter de Waard  in De Volkskrant).
…………………………………………………………………
 
Bontenbal moet de partij redden.
In Amersfoort is maandag het relatief onbekende kamerlid Henri Bontenbal door het bestuur voorgedragen als CDA-lijsttrekker.
Hij zei ‘trots te zijn op een partij die  ruimte geeft aan een nieuw generatie’. Maar, zo zei hij erbij, ‘het is een hele grote opdracht’.  Hij wil een campagne voeren op inhoud, op visie en zegt klaar te zijn met ‘cynisme, zwartmakerij en ander Haags gedoe. Het moet een campagne worden zonder geschreeuw en zonder gescheld’. Hij sprak over ‘een flink opgeschud politiek landschap. Bekende namen hebben de politiek verlaten. Dat zegt iets over de politieke cultuur. Ik zie het als een nieuw begin, het is een vorm van geboortepijn.’ Bontenbal wordt breed gesteund binnen de partij. Er is vooral veel hoop – Bontenbal met de partij van de rand van de afgrond wegduwen. ‘Het CDA zat op een doodlopende weg’, zegt bijvoorbeeld CDA senator Jan van Kesteren. ‘Geen duidelijke koers, interne verdeeldheid, slechte peilingen. We hebben het hele slagveld gehad met Hoekstra, De Jonge, Mona Keijzer en Hans Huibers. Nu is het tijd voor een nieuwe generatie. Ik ben hoopvol gestemd. De partij kan uit de slaap worden gewekt.’ Binnen de partij wordt zijn onbekendheid niet als een groot nadeel gezien. André Poortman van het Wetenschappelijk instituut voor het CDA: ‘We moeten niet in risico’s denken. Ik ben blij dat de partij voor een inhoudelijk profiel kiest. Iemand die ideologisch gedreven is, wars van politieke spelletjes. Op de lange termijn betaalt zich dat altijd uit. Als je er voor staat, zoals het CDA, moet je risico nemen en creatief zijn.’ (NRC)
………………………………………………………..
 
Ecuadoranen zijn de wanhoop nabij: ‘Land is aan het instorten’
Guayaquil, de grootste stad van Ecuador, is het strijdtoneel van drugsbendes die dood en verderf zaaien om dominantie in cocaïnesmokkel en afpersing van ondernemers. Corruptie en armoede tieren welig. Ecuador is de grootste exporteur van cocaïne naar Nederland.
In de stad Duran moeten alle gemeenteambtenaren voortaan thuiswerken omdat de gemeente de veiligheid van werknemers niet meer kan garanderen. De stad is een knooppunt voor de uitvoer van cocaïne onder meer naar Nederland. Het is samen met de havenstad Guayaquil het centrum van de escalerende geweldcrisis die het Zuid-Amerikaanse land in haar greep houdt. Terwijl in Guayaquil met zijn 2,7 miljoen inwoners het openbare leven nog enigszins standhoudt, is Duran een niemandsland geworden.
Ooit bekend als ‘isla de paz’, een veilige oase in vergelijking met Colombia of Mexico, is Ecuador nu dagelijks het toneel van schietpartijen en liquidaties van politici, gekozenen en justitiebeambten. De zeehavens zijn de inzet van een dodelijke machtsstrijd tussen bendes. Afpersing van handelszaken, ontvoeringen en diefstal zijn schering en inslag, vooral in de armste wijken waar de territoriumstrijd het felst is. ‘Ben je niet van de wijk dan vermoorden ze je. Ben je wel van de wijk maar laat je je niet beroven dan ook’, zegt straatveger Carlos Segobia (24). ‘Het is zo ontmoedigend.’ Op 9 augustus werd presidentskandidaat Fernando Villavicencio vermoord en dinsdag werd de lokale politicus Pedro Briones doodgeschoten.
De Ecuadorianen zijn bang en vrezen dat hun regering de controle kwijt is. (FD)
…………………………………………………….
 
CO2-opslag mag onder Noordzee, activisten vangen bot.
Het klimaatproject Porthos in Rotterdam kan doorgaan. De Raad van State heeft woensdag bepaald dat de stikstofuitstoot tijdens de bouw van de CO2-opslag onder de Noordzee niet schadelijk is voor de omringende duingebieden. De Raad van State vindt dat ingenieursbureau Arcadis afdoende bewijst dat de stikstofemissies van het Porthos-project geen schade toebrengen aan beschermd natuurgebied. Milieuorganisatie MOB lijdt hiermee een gevoelige nederlaag. MOB was eind 2021 naar de rechter gestapt om de bouwvergunningen voor het klimaatproject aan te vechten. De activisten procedeerden niet alleen vanwege de mogelijke natuurschade tegen Porthos maar ook omdat ze principiële bezwaren hebben tegen het project zelf. Porthos is op dit moment het grootste project ter wereld dat gebaseerd is op de techniek carbon capture and storage (CCS). Vier petrochemische bedrijven in het Botlekgebied die samen veel CO2 uitstoten willen een deel van dat broeistofgas de komende 15 jaar afvangen en opslaan in een leeg gasveld onder de Noordzee. Het project voorkomt dat in totaal 37 megaton CO2 in de atmosfeer belandt en bijdraagt aan de opwarming van het klimaat. Het kabinet is groot voorstander van Porthos, omdat CCS cruciaal zou zijn voor het behalen van de Nederlandse klimaatdoelen. Ook het VN-klimaatpanel concludeert dat de internationale klimaatopgave onhaalbaar is zonder toepassing van CCS. (VK)
…………………………………………………………
 
Premierschap Thailand definitief uitgesloten voor verkiezingswinnaar Limjaroenrat.
Hij behaalde een indrukwekkende verkiezingsoverwinning eerder dit jaar maar afgelopen maand besloot het parlement dat Limjaroenrat na een eerder mislukte nominatie niet opnieuw kon worden voorgedragen als premier kandidaat. Zijn partij Move Forward probeerde via het hooggerechtshof alsnog een nieuwe stemming mogelijk te maken maar dit hof wees het verzoek af. Dat de opmars van Limjaroenrat tot stilstand is gekomen ondanks een overtuigende overwinning is het resultaat van doelbewuste sabotage door het leger en de rijke koningsgezinde elite. De junta maakte het in 2019 onmogelijk voor een premierskandidaat om benoemd te worden zonder instemming van de door henzelf benoemde senaat. Limjaroenrat wil de stevige greep op de macht die het Thaise leger heeft doorbreken, waardoor hij werd uitgesloten van het premierschap. (NRC)
……………………………………………………………
 
Oekraïne boekt ‘tactisch belangrijke vooruitgang’
Het Oekraïense leger heeft bij zware gevechten aan het zuidelijk front een klein succes geboekt. Tanks wisten door te stoten naar Oerozjajne, een dorp op de route naar Marioepol. Kiev wil met het offensief het Russische invasieleger in tweeën splitsen.
Op video’s is te zien hoe Russische soldaten in paniek op de vlucht slaan, na te zijn beschoten met onder meer clusterbommen. Russisch militaire bloggers bevestigen de Oekraïense opmars en terreinwinst bij Oerozjajne en de gehaaste terugtrekking van Russische eenheden.
Het dorp ligt aan een snelweg die leidt naar de ruim 70 kilometer verderop gelegen havenstad Marioepol, aan de zee van Azov. Om Marioepol te bereiken moeten de Oekraïners eerst een reeks dorpen en gehuchten innemen waarna ze stuiten op de Soerovikin-linie. Deze landbarrià¨re, genoemd naar de voormalige commandant van het invasieleger is bezaaid met landmijnen, greppels en betonnen obstakels om een opmars naar het zuiden te dwarsbomen. Als Oerozjajne wordt ingenomen is het gehucht het elfde dorp dat het leger heeft heroverd sinds het tegenoffensief ruim 2 maanden geleden begon. Kiev kan het succesje goed gebruiken omdat het moet toezien hoe in het Westen steeds meer wordt getwijfeld aan de Oekraïense offensieve capaciteiten. Het Oekraïense leger stuit vanaf het begin op fel Russisch verzet. De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War wijst erop dat de Oekraïners ook de rand van het plaatsje Robotyne hebben bereikt in de naburige regio Zaporizja en spreekt van een ‘tactisch belangrijke vooruitgang’ in deze regio. Diverse Russische militaire bloggers leverden de afgelopen dagen kritiek op het optreden van de Russische eenheden. Zo zouden er niet snel genoeg versterkingen zijn aangevoerd om de Oekraïners te stoppen. Als Oekraïne Oerozjajne helemaal inneemt is het in dit gebied nog zo’n 8 kilometer verwijderd van de Soerovikin-linie. (VK)
……………………………………………………………….
 
Nederland qua energiesteun niet gul.
Het bedrag dat het kabinet uitgaf om burgers te compenseren voor de gestegen energieprijzen ligt onder het EU-gemiddelde
Vorig jaar maart, na de inval van Rusland in Oekraïne stegen de energieprijzen – die toen al enig tijd aan het stijgen waren – nog forser. Het Nederlandse kabinet trok 23,5 miljard (2,1% van het bbp) uit voor maatregelen om de effecten daarvan te verzachten. Alle energieverbruikers kregen 190 euro. Sinds dit jaar compenseert het Kabinet burgers en bedrijven met een prijsplafond. Een derde van de steun was alleen voor de laagste inkomens – ongeveer hetzelfde als het Europees gemiddelde. Spanje gaf net iets meer uit: 2,3%. Duitsland en Frankrijk zaten dichte bij het gemiddelde van 2,8% met respectievelijk 3,2 en 2,9% van het bbp. Polen deed met 4,5% ten opzichte van het nationaal inkomen relatief de grootste uitgaven aan energiesteun. Griekenland gaf relatief het meeste geld uit (5,1% van het bbp) dat ook in de zakken van hoge inkomens terechtkwam. Dit werd gefinancierd door relatief veel ‘overwinstbelasting’ te heffen op sommige energiebedrijven. Europese lidstaten hieven gemiddeld met 0,4% van hun bbp veel minder overwinstbelasting. Hetzelfde percentage geldt voor Nederland. (NRC)
…………………………………………………………
 
Kabinet wacht moeilijk begrotingsoverleg na CPB-cijfers. 
+ CPB voorspelt toename van armoede en lagere koopkracht.
+ Dit zet het kabinet onder druk om in te grijpen.
+ Er is onenigheid over hoe dat betaald moet worden.
Nieuwe ramingen van het CPB over achterblijvende koopkracht, toenemende armoede en een oplopend begrotingstekort vanaf 2025 zetten druk op het demissionaire kabinet dat vandaag voor het eerst na het reces bijeenkomt. Maatregelen om armoede te bestrijden kosten miljarden, maar partijen zijn het niet eens waar dat geld vandaan moet komen. De CPB-cijfers kwamen een  dag nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek had vastgesteld dat de economie in het tweede kwartaal opnieuw is gekrompen en dat Nederland technisch gesproken in een recessie zit. Hoewel het CPB denkt dat er over het jaar als geheel nog wel groei in het vat zit (0,7%, waar het bureau eerder nog 1,6% raamde) betekent dat minder ruimte voor nieuw beleid. De augustusraming van het CPB vormt traditioneel de basis voor de politieke onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. Die beginnen deze week. Direct na publicatie ging de meeste politieke aandacht naar ‘het aantal mensen in armoede’, een begrip dat het CPB nog maar sinds kort uitrekent, maar dat zeker rond verkiezingen een grote rol speelt. Vorig jaar wist het kabinet de armoede te beperken met zaken als hogere huur- en zorgtoeslag. Maar die extra’s lopen per 31 december af en daarom dreigt het aantal mensen onder de armoedegrens op te lopen tot een miljoen volgend jaar, oftewel 5,7% van de bevolking. (FD)
………………………………………………………….
 
Dreigingsniveau Zweden omhoog vanwege koranverbrandingen.
Zweden verhoogt het terrorisme-dreigingsniveau naar het op een na hoogst niveau. De kans op een aanslag zou zijn toegenomen na recente koranverbrandingen in het land.
Het dreigingsniveau wordt nu vier (van vijf). De laatste keer dat het niveau zo hoog opliep was in de periode 2015-2016. Toen had de Zweedse inlichtingendienst Sà¤po concrete aanwijzingen dat een aanslag op handen was. De dienst verwacht nu dat de dreiging lang zal aanhouden. ‘Wij geven nu een signaal af dat de dreiging die wij zien ernstig is en dat we maatregelen nemen om aanslagen te voorkomen’, zei Sà¤po chef Charlotte von Essen.
De Zweedse premier Ulf Kristersson zei dat de veiligheidsdiensten al meerdere aanslagen tegen Zweedse burgers hebben voorkomen. In het voorjaar zijn meerdere mensen in binnen- en buitenland opgepakt die een aanslag zouden hebben voorbereid. De afgelopen weken vonden in Zweden verschillende manifestaties plaats waarbij de koran werd beschadigd of verbrand. In januari verbrandde een extreemrechtse activist een koran voor de Turkse ambassade in Stockholm. De koranacties leidden tot woedende reacties onder moslims in binnen- en buitenland. Denemarken worstelt ook met de gevolgen van koranverbrandingen. Daar werd, net als in Zweden besloten tot strengere grenscontroles aan de grens uit angst voor aanslagen. (VK) 
…………………………………………………………
 
‘Constante dreiging’ schept band Japan en Zuid-Korea.
Peking verbood vis uit Japan en K-pop uit Zuid-Korea. De relatie van China met beide landen staat onder druk. Reden voor Japan en Zuid-Korea om de banden aan te halen. Ze praten dit weekend met de VS in Camp David over meer samenwerking over veiligheid.
45 jaar vriendschap zou normaal gesproken reden voor een feestje zijn. Maar de verjaardag van het vriendschapsverdrag tussen Japan en China uit 1978 ging afgelopen zaterdag geruisloos voorbij. Het enige dat China liet weten was dat ‘de Chinees-Japanse relaties zich in een cruciale fase van verbetering bevinden’. De ‘vriendschap’ tussen China en Japan is flink bekoeld. Het pijnpunt dat de betrekkingen onder druk zet, is China’s voortdurende ruzie met Taiwan. Tokio is zeer bevreesd in een oorlog meegesleept te worden; de Amerikaanse militaire basis die het dichtst bij Taiwan ligt bevindt zich op het Japanse eiland Okinawa. De Japanse oud-premier Aso zei vorige maand dat zijn land en de VS Taiwan in zo’n scenario ‘vastberaden moeten verdedigen’. Peking waarschuwde meteen dat Japan ‘niet moet afdwalen van het juiste pad’. Japan snapt dat ze geen militaire dwerg meer kunnen zijn die afhankelijk is van de VS en keurde het grootste defensiebudget goed sinds 1945. Dat is veelzeggend want pacifisme en antimilitarisme waren sinds 1945 diep geworteld. Ook Zuid-Korea telt een flink aantal Amerikaanse militairen die sinds de oorlog met Noord-Korea langs de grens zijn gestationeerd. Het land stelde zich van oudsher wat neutraler op ten opzichte van China omdat Peking het enige land is dat nog enige invloed heeft op Noord-Korea maar wendt zich meer af van China sinds de regering Yoon Sukyeol en positioneert de VS opnieuw als een nauwe politieke en economische bondgenoot. De ophef die China maakte over het in 2016 geïnstalleerde Thaad-raketschildprogramma dat Zuid Korea kan verdedigen tegen Noord-Koreaanse raketten heeft veel kwaad bloed gezet. Het gevolg is dat beide landen naar elkaar toetrekken aangemoedigd door de VS. Volgens de VS kondigen de drie landen aan een hotline op te zetten en jaarlijks samen militaire oefeningen te houden in de regio. Hyun-Jung Je van de Koreaanse handelsorganisatie Kiton zegt: ‘Eerlijk gezegd zijn Zuid-Koreanen een beetje moe van de constante dreiging van China. Al die jaren dat we geen kant kozen, heeft ons ook geen winst opgeleverd. We dachten dat dit het veiligst was, maar het tegendeel is juist gebleken. (FD)