Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma 15 mei t/m zo 21 mei 2023
Is de regeling voor uitkoop piekbelasters echt ‘woest aantrekkelijk’?
Onder boeren is zeker interesse voor de stoppersregeling, merken agrarische makelaars, Maar à³à³k twijfel en frustratie, onder meer over de hoogte van de vergoeding en het beroepsverbod!
Een ‘deuk slaan’ in de stikstofneerslag op kwetsbare natuur en ‘robuust ruimte creëren’ voor vergunningen. Ferme woorden van Christianne van der Wal over wat de vrijwillige uitkoop van piekbelasters moet opleveren. De Europese Commissie gaf er tot opluchting van het kabinet groen licht voor.
Maar is deze regeling, gericht op zo’n 3.000 boeren, die met hun uitstoot kwetsbare natuurgebieden het zwaarst belasten, daadwerkelijk ‘woest aantrekkelijk’, zoals Vander Wal het eerder omschreef? Agrarische makelaars die boeren bijstaan bij de taxatie, koop en verkoop van hun bedrijven, zijn sceptisch.
Er is interesse voor de stoppersregeling maar ook veel twijfel, onzekerheid en frustratie. Over de hoogte van de vergoedingen, het beroepsverbod, de afdrachten aan de Belastingdienst en de aanhoudende onduidelijkheid over de mogelijkheden voor innovatie en het verplaatsen van het bedrijf.
Deze regeling heeft het niet in zich om boeren met een florerend bedrijf te verleiden te stoppen, voor boeren die geen opvolger hebben en dicht tegen hun pensioen aan zitten is het een ander verhaal. Maar de vraag is of zij kwalificeren als piekbelaster.
Agrariërs die piekbelaster zijn krijgen 100% van de marktwaarde van de geschrapte dierrechten vergoed en 120% van de waarde van hun stallen (niet de marktwaarde maar de gecorrigeerde marktwaarde: hoe nieuwer de stal, hoe hoger de vergoeding. Onderhoudsstaat en functionaliteit spelen geen rol). Er komt een vergoeding voor sloopkosten en de grond blijft in eigendom van de boer.
Makelaar Ebbers: ‘Als jouw bedrijf rendeert en je hebt moderne stallen is die 120% maar een schijntje. Op de markt kun je een hogere vergoeding krijgen en dan krijg je daarbij nog een beroepsverbod zodat je niet ergens anders in Nederland of de EU een nieuwe veehouderij kunt starten. Je mag wel aan de slag als akkerbouwer of pluimveehouder.
Zo’n verbod is een obstakel want dit kan kinderen raken die al een belang hebben in een boerenbedrijf. Ook zij kunnen na uitkoop geen bedrijf overnemen in dezelfde sector.
Vooral voor melkveehouders die een sterke band hebben met hun dieren is het een principekwestie. Bij varkens- en pluimveehouders is dat anders. Daar is minder emotionele binding met de dieren. (FD)
………………………………………………………
Lucratieve tournee door Europa wakkert Zelensky’s optimisme verder aan.
Zelensky is bezig aan een uitermate lucratieve tournee langs de Europese hoofdsteden. Na zijn bezoeken aan het VK, Nederland, Polen en Finland bezocht hij in het weekeinde Italië, het Vaticaan, Duitsland en Frankrijk. Dat leverde voor miljarden aan moderne wapens op.
Onder meer een partij ultramoderne Britse Storm Shadow kruisraketten die sneller, verder en nauwkeuriger kunnen toeslaan dan de huidige raketten waarover Oekraïne beschikt.
Aan Oekraïense kant wordt niet meer getwijfeld aan de overwinning. Zelensky voorspelt dat die overwinning zelfs dit jaar nog een feit zal kunnen zijn, en ook volgens zijn opperbevelhebber, Valeri Zaloe-zjny, is de eindzege nog maar een kwestie van tijd. Het Britse ministerie van Defensie doet mee in het optimisme. Het stelt dat de Russische legermacht op papier weliswaar hetzelfde is als een jaar geleden, maar in werkelijkheid bestaat het nu grotendeels uit onervaren, ‘slecht getrainde gemobiliseerde reservisten, die veelal beschikken over verouderd materieel’. Die legermacht zou nog maar een schaduw zijn van het leger dat op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel.
Volgens de New York Times is er bij de Russen behalve groeiende onenigheid ook sprake van verwarring en maken al die nieuwe wapens de Russen erg ongerust. In Brjansk verloor de luchtmacht op één dag twee straaljagers en twee helikopter, een ongekend zware klap.
‘In Afghanistan stopte Rusland nadat er 15.000 doden waren gevallen. Nu zijn de verliezen veel en veel groter en nog houdt dat ze niet tegen om door te gaan. Een mensenleven is in Rusland kennelijk het goedkoopste wat er is. Ze vallen aan als een horde’, aldus de Oekraïense opperbevelhebber Zaloezjny. Volgens Amerikaanse schattingen zijn alleen sinds december al 20.000 Russische militairen omgekomen en raakten er 80 duizend gewond, de meesten rond Bachmoet. (VK)
………………………………………………..
Oppositie Thailand wint, maar is het genoeg?
De Thaise oppositiepartijen hebben veel meer zetels nodig om te kunnen regeren dan de partijen die de militaire junta steunen.
Bij de verkiezingen in Thailand hebben oppositiepartijen Een duidelijke winst behaald, maar het was zondagavond niet meteen duidelijk of zij kunnen regeren. Na een wijziging in de kieswet moeten zij daarvoor veel meer zetels halen dan de partijen die de militaire junta steunen.
De progressieve partij Move Forward onder leiding van Harvard alumnus Pita Limjaroenrat (42) een spectaculaire winst zal boeken. De partij krijgt volgens de eerste uitslagen mogelijk 32 van 33 zetels in Bangkok en zou zelfs de grootste partij van Thailand kunnen worden.
De prodemocratische partij Pheu Thai (Voor de Thai) had als doel om zeker 310 van de 500 parlementszetels te winnen. Dat gaat ze waarschijnlijk niet halen. De campagne werd geleid door Paetongtarn Shinawatra, de jongste dochter van partijoprichter en telecommiljardair Thaksin Shinawatra. De partij was al twee keer aan de macht.
Move Forward, vooral populair bij jongeren wil de radicaalste democratische hervorming, geschoeid op westerse leest. Ze heeft plannen om het leger drastisch in te krimpen en ook de macht van het nauw met het leger verbonden koningshuis grondig inperken. De overwinning zal grote verwachtingen bij de achterban wekken. Pita Limjaroenrat gaf aan dat hij met Shinawatra’s Pheu Tai een coalitie wil vormen. De twee partijen hebben meer dan de helft van de zetels gewonnen maar dat is niet genoeg om de premier te leveren. Oppositiepartijen hebben 376 parlementszetels nodig. Pro-junta hebben slechts 126 stemmen nodig.
Ondanks een temperatuur van 37 graden Celsius ging ruim 80% van de 52 miljoen Thaise stemgerechtigden naar de stembus. (NRC)
…………………………………………………………………………
Kabinet stuurt ‘dicht langs de vangrail’, oordeelt Raad van State.
+ Raad van State: kabinet heeft weinig speelruimte.
+ Er zijn meer ingrepen nodig, luidt het advies.
+ Er is wel waardering voor de eerst bezuinigingen.
De begroting die het kabinet onlangs heeft opgesteld voor dit jaar en de komende jaren, laat het tekort zover oplopen dat er geen speelruimte meer is om tegenvallers op te vangen. Daarvoor waarschuwde de Raad van State gisteren. ‘Met dit expansieve begrotingsbeleid stuurt het kabinet dicht langs de vangrail’, schrijft het belangrijkste adviesorgaan van regering en parlement.
Het oordeel van de staatsraad gaat over de zogeheten voorjaarsnota, waarover het kabinet vlak voor het mei-reces een akkoord heeft bereikt. Daarin wordt voor het eerst sinds jaren weer bezuinigd om tegenvallers op te vangen, zoals hogere kosten voor rente en asielopvang. Ondanks die ingrepen stijgt het tekort naar 3% volgend jaar, het maximum dat volgens de Europese begrotingsregels is toegestaan.
De Raad van State waarschuwt dat dit tekortcijfer alleen nog binnen de normen blijft dankzij een gunstige stand van de economie. ‘Het is bekend uit recente crises dat de Nederlandse overheidsfinanciën zeer gevoelig zijn voor een economische omslag.’ Daarom wil het adviesorgaan dat het kabinet de begroting verder bijstelt voor Prinsjesdag, zodat er meer financiële ruimte is om tegenvallers op te vangen.
In het advies staat verder dat de voorjaarsnota slecht leesbaar is. De raad mist een duidelijk staatje waarin staat hoeveel er nu alles opgeteld bezuinigd had moeten worden en hoeveel er uiteindelijk wordt bezuinigd (FD)
……………………………………………………………………
Hoogste aantal executies in vijf jaar: bijna 900 keer werd de doodstraf voltrokken in 2022. Het aantal executies wereldwijd nam vorig jaar zo fors toe dat een triest record werd bereikt. In twintig landen werden 883 personen terechtgesteld, het hoogste aantal in vijf jaar. Het werkelijke aantal is fors hoger omdat China niet is meegeteld.
Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Amnesty International naar de doodstraf. China staat op de eerste plaats met duizenden(!) executies. De Chinese regering geeft echter geen officiële cijfers vrij waardoor Amnesty niet kan inschatten hoeveel veroordeelden jaarlijks werkelijk terecht worden gesteld.
Buiten China werden vergeleken met 2021 vorig jaar 53% meer executies voltrokken. Een dieptepunt was in Saoedi Arabië waar op één dag 81 personen ter dood werden gebracht. Saoedi Arabië behoort tot de drie landen die in totaal 90% van de executies voor hun rekening namen.
Van deze drie landen staat Iran op de eerste plaats. Het aantal terechtstellingen steeg er van 314 in 2020 naar 576 vorig jaar, Iran zette vorig jaar de doodstraf in om de grootschalige protesten de kop in te drukken. Hierna volgt Saoedie Arabië met 196 executies, drie keer meer dan in 2021 en het hoogste aantal in dertig jaar. Op de derde plaats staat Egypte waar 24 personen ter dood werden gebracht.
Amnesty hekelt de drie landen, die al jaren veel executies uitvoeren, voor het fors opvoeren van het aantal terechtstellingen. (VK)
…………………………………………………………….
Erdogan gesterkt de tweede ronde in.
Turkije blijkt diep verdeeld, de steun voor Erdogan was onverwacht groot. Zijn polariserende campagne lijkt te hebben gewerkt.
Na een verwarrende en zenuwslopende verkiezingsnacht werd Turkije maandagochtend wakker zonder definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen. Wel duidelijk is dat president Erdogan het beduidend beter deed dan vooraf was verwacht, tot grote teleurstelling van de oppositie. Erdogan noch zijn uitdager Kemal Kilià§daroglu kreeg genoeg stemmen om te winnen. Erdogan bleef steken op 49,5% en Kilià§daroglu op 44,9%, zo maakte de kiesraad maandagmiddag bekend. Er komt een beslissende tweede ronde op 28 mei. Kingmaker is de nationalistische presidentskandidaat Sinan Ogan, die 5,2% van de stemmen behaalde.
De uitslag toont een zeer gepolariseerd land, met diepe identitaire en ideologische scheidslijnen.
Toen Erdogan zondagnacht tienduizenden aanhangers bij het partijkantoor toesprak klonk hij zelfverzekerd en strijdbaar. ‘Dat de uitslag nog niet definitief is, verandert niets aan het feit dat de natie ons heeft gekozen’, zei Erdogan. ‘We hebben een meerderheid in het parlement behaald.’ Hij riep kiezers op om in de tweede ronde op hem te stemmen omwille van de stabiliteit van het land.
Na Erdogan kwam ook Kilià§daroglu met een korte verklaring. Hij zei dat de verkiezingen niet worden beslist door toespraken vanaf balkons. ‘Als het een tweede ronde wordt, zullen we die zeker winnen’, aldus Kilià§daroglu. (NRC)
…………………………………………………………………….
Nederlandse economie krimpt plots met 0,7%.
+ Nederlandse economie ineens achteraan in EU.
+ Export en voorraden in de min. Consumptie stagneert.
+ Analisten rekenden op lichte plus, tot bijna 0,5%.
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,7% gekrompen ten opzichte van de laatste 3 maanden van vorig jaar. De eerste berekening van het CBS is een tegenvaller: analisten rekenden juist op een bescheiden groei. In het vierde kwartaal van 2022 groeide de economie nog met 0,4%. De krimp is onder meer te wijten aan teruglopende export. Daarnaast is ingeteerd op voorraden. Het ophogen van voorraden was eerder juist een groeifactor in de statistieken.
Als kleine open economie is Nederland zeer gevoelig voor ontwikkelingen elders. De export daalde met 1,8% ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook de import daalde, maar niet genoeg om de klap van de export te compenseren.
Qua kwartaalgroei sukkelt Nederland ineens achteraan in de EU. De eurozone groeide nog licht (+0,1%). Italië en Spanje groeiden met een half procent. Ook zwaargewichten Frankrijk (+0,2%) en Duitsland (stagflatie) deden het beter, evenals handelspartners buiten de EU< zoals het VK (+0,1%) en de VS (+0,3%). (FD)
………………………………………………………………..
Ook VVD wil vluchtelingen opdelen in categorieën en zo gezinshereniging beperken.
In de zoektocht naar manieren om het aantal asielzoekers te beperken, heeft de VVD zich intern aangesloten bij het CDA plan om vluchtelingen op te delen in verschillende
categorieën. Dat moet vooral de gezinsherenigingen verminderen. De coalitiepartners D66 en ChristenUnie zijn niet enthousiast.
Voor de VVD is asiel het nijpendste punt. De partij heeft bij monde van Rutte haar achterban beloofd alles op alles te zetten om de instroom van asielzoekers drastisch te verminderen. Rutte zoekt daarvoor Europese samenwerking, maar het CDA vindt dat Nederland niet alleen naar Europa kan kijken om de asielsituatie op te lossen.
Tijdens een debat in februari diende het CDA een motie in die verzocht om de mogelijkheid van een zogenoemd tweestatusstelsel in heroverweging te nemen. Het betekent dat vluchtelingen die persoonlijke vervolging vrezen een A-status krijgen, maar zij die tijdelijke bescherming zoeken voor bijvoorbeeld oplaaiend oorlogsgeweld in een B-categorie terechtkomen. Met die status is dan gezinshereniging niet mogelijk wat de druk op de asielopvang en de huisvesting aanmerkelijk zou verlichten.
D66 zegt dat het tweestatusstelsel mensen aan hun lot overlaat in oorlogsgebied. Ook leidt dit systeem tot een explosieve groei aan procedures van mensen die hun toegewezen status aanvechten en de CU wijst erop dat een wetswijziging noodzakelijk is waarmee jaren gemoeid zijn. (VK)
…………………………………………………………….
Burgers slachtoffer van felle gevechten in Khartoem.
Ondanks een afspraak tussen de rivaliserende generaals in Soedan gaat het geweld in Khartoem en elders onverminderd door.
Ook na een tweede gespreksronde tussen legerleider Abdel al-Burhan en de paramilitaire generaal Mohammed Hamdan ‘Hemedti’ Dagalo, zondag in Saoedi-Arabië, blijven Khartoem
en andere steden in Soedan in de greep van hevige gevechten. De twee spraken op 12 mei af om burgers te beschermen en humanitaire hulp toe te staan, maar burgers zien weinig tekenen dat zij die overeenkomst respecteren.
In een maand vechten zijn ruim 700 mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten. Grote aantallen mensen gaan de grens over, maar de meeste vluchtelingen zijn nog in Soedan zelf.
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) waarschuwt in een nieuw rapport dat miljoenen mensen honger zullen lijden door het conflict. ‘In de komende drie tot zes maanden zullen negentien miljoen mensen acuut voedsel onzeker zijn als het huidige conflict voortduurt’, volgens Brenda Kariuki van het WFP in Afrika. (NRC)
………………………………………………………………..
Hoogspanning op kabinet houdt aan na mislukt marathonoverleg landbouw.
+ Geen landbouwakkoord na overleg van 18 uur.
+ De meningsverschillen blijven onverminderd groot.
+ Een conceptakkoord wordt nu wel doorgerekend.
De meningsverschillen tussen het kabinet en de boerenlobbyorganisaties op belangrijke thema’s als mestverwerking, grondgebruik en de financiering van boeren voor natuurbeheer zijn nog altijd groot.
Ook de persoonlijke bemoeienis van Rutte leverde niet de gehoopte doorbraak op. Het gevolg is verdere vertraging in de aanpak van de stikstofcrisis.
De onderhandelingen slepen zich al enige maanden voort. Gesprekken over een duurzame landbouw en een nieuw verdienmodel voor boeren gaan vermoedelijk nog eens weken duren. ‘Er zijn punten waar we nog stevig over moeten spreken. Daar nemen we nog even de tijd voor’, zei landbouwminister Piet Adema gisterochtend na afloop van de nachtelijke onderhandelingssessie op het Haagse landgoed Villa Ockenburgh.
Dit voelde als een nachtelijke Processie van Echternach’, zegt een ingewijde, doelend op het trage proces. ‘Twee stappen naar voren, eentje naar achter.’
Wel leggen de betrokken partijen een ‘vergevorderd concept’ van het landbouwakkoord voor aan het planbureau voor de Leefomgeving, Wageningen Universiteit en het Louis Bolk Instituut, voor doorrekening. Welk gewicht dit stuk heeft is onduidelijk, gelet op de blijvende meningsverschillen op fundamentele punten. (FD)
………………………………………………………….
Gevreesde stijging van aantal asielzoekers laat nog op zich wachten.
De forse toename van asielzoekers die het kabinet dit jaar verwacht, blijft vooralsnog uit. De immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft in april 3.269 asielaanvragen ontvangen, zo’n honderd minder dan in maart. Dit brengt de teller in 2023 op 12,5 duizend aanvragen, grotendeels afkomstig van Syriërs, Turken en Jemenieten. Vorig jaar vroegen in de eerste 4 maanden 12,7 duizend personen asiel aan, over heel 2022 waren het er bijna 48 duizend. Het kabinet verwacht dit jaar zo’n 70 duizend aanvragen, maar die stijging is nu dus nog niet zichtbaar. De kans is aanwezig dat dit komende maanden verandert: doorgaans arriveren der vanaf mei meer asielzoekers.
Er zijn wel 700 meer eerste asielaanvragen gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar, maar er
komen minder personen binnen voor gezinshereniging. Waarschijnlijk een effect van de tijdelijke inreisbeperking voor gezinsleden. Daarmee hoopte het kabinet de immigratie te beperken. (VK)
……………………………………………………………
60.000 bedrijven losten nog geen coronaschuld af.
Zo’n 97.000 bedrijven lopen achter met het aflossen van hun coronaschulden bij de overheid, waarvan ruim 60.000 ondernemers zelfs nog niks hebben afgelost. De ondernemers hebben bij elkaar opgeteld zo’n 16,5 miljard schuld. Het aantal bedrijven met een betalingsachterstand neemt langzamer af dan het kabinet wenst. Afgelopen maart ging het nog om zo’n 103.000 bedrijven, waarvan 73.000 bedrijven destijds nog niets hadden terugbetaald. (NRC)
Onder boeren is zeker interesse voor de stoppersregeling, merken agrarische makelaars, Maar à³à³k twijfel en frustratie, onder meer over de hoogte van de vergoeding en het beroepsverbod!
Een ‘deuk slaan’ in de stikstofneerslag op kwetsbare natuur en ‘robuust ruimte creëren’ voor vergunningen. Ferme woorden van Christianne van der Wal over wat de vrijwillige uitkoop van piekbelasters moet opleveren. De Europese Commissie gaf er tot opluchting van het kabinet groen licht voor.
Maar is deze regeling, gericht op zo’n 3.000 boeren, die met hun uitstoot kwetsbare natuurgebieden het zwaarst belasten, daadwerkelijk ‘woest aantrekkelijk’, zoals Vander Wal het eerder omschreef? Agrarische makelaars die boeren bijstaan bij de taxatie, koop en verkoop van hun bedrijven, zijn sceptisch.
Er is interesse voor de stoppersregeling maar ook veel twijfel, onzekerheid en frustratie. Over de hoogte van de vergoedingen, het beroepsverbod, de afdrachten aan de Belastingdienst en de aanhoudende onduidelijkheid over de mogelijkheden voor innovatie en het verplaatsen van het bedrijf.
Deze regeling heeft het niet in zich om boeren met een florerend bedrijf te verleiden te stoppen, voor boeren die geen opvolger hebben en dicht tegen hun pensioen aan zitten is het een ander verhaal. Maar de vraag is of zij kwalificeren als piekbelaster.
Agrariërs die piekbelaster zijn krijgen 100% van de marktwaarde van de geschrapte dierrechten vergoed en 120% van de waarde van hun stallen (niet de marktwaarde maar de gecorrigeerde marktwaarde: hoe nieuwer de stal, hoe hoger de vergoeding. Onderhoudsstaat en functionaliteit spelen geen rol). Er komt een vergoeding voor sloopkosten en de grond blijft in eigendom van de boer.
Makelaar Ebbers: ‘Als jouw bedrijf rendeert en je hebt moderne stallen is die 120% maar een schijntje. Op de markt kun je een hogere vergoeding krijgen en dan krijg je daarbij nog een beroepsverbod zodat je niet ergens anders in Nederland of de EU een nieuwe veehouderij kunt starten. Je mag wel aan de slag als akkerbouwer of pluimveehouder.
Zo’n verbod is een obstakel want dit kan kinderen raken die al een belang hebben in een boerenbedrijf. Ook zij kunnen na uitkoop geen bedrijf overnemen in dezelfde sector.
Vooral voor melkveehouders die een sterke band hebben met hun dieren is het een principekwestie. Bij varkens- en pluimveehouders is dat anders. Daar is minder emotionele binding met de dieren. (FD)
………………………………………………………
Lucratieve tournee door Europa wakkert Zelensky’s optimisme verder aan.
Zelensky is bezig aan een uitermate lucratieve tournee langs de Europese hoofdsteden. Na zijn bezoeken aan het VK, Nederland, Polen en Finland bezocht hij in het weekeinde Italië, het Vaticaan, Duitsland en Frankrijk. Dat leverde voor miljarden aan moderne wapens op.
Onder meer een partij ultramoderne Britse Storm Shadow kruisraketten die sneller, verder en nauwkeuriger kunnen toeslaan dan de huidige raketten waarover Oekraïne beschikt.
Aan Oekraïense kant wordt niet meer getwijfeld aan de overwinning. Zelensky voorspelt dat die overwinning zelfs dit jaar nog een feit zal kunnen zijn, en ook volgens zijn opperbevelhebber, Valeri Zaloe-zjny, is de eindzege nog maar een kwestie van tijd. Het Britse ministerie van Defensie doet mee in het optimisme. Het stelt dat de Russische legermacht op papier weliswaar hetzelfde is als een jaar geleden, maar in werkelijkheid bestaat het nu grotendeels uit onervaren, ‘slecht getrainde gemobiliseerde reservisten, die veelal beschikken over verouderd materieel’. Die legermacht zou nog maar een schaduw zijn van het leger dat op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel.
Volgens de New York Times is er bij de Russen behalve groeiende onenigheid ook sprake van verwarring en maken al die nieuwe wapens de Russen erg ongerust. In Brjansk verloor de luchtmacht op één dag twee straaljagers en twee helikopter, een ongekend zware klap.
‘In Afghanistan stopte Rusland nadat er 15.000 doden waren gevallen. Nu zijn de verliezen veel en veel groter en nog houdt dat ze niet tegen om door te gaan. Een mensenleven is in Rusland kennelijk het goedkoopste wat er is. Ze vallen aan als een horde’, aldus de Oekraïense opperbevelhebber Zaloezjny. Volgens Amerikaanse schattingen zijn alleen sinds december al 20.000 Russische militairen omgekomen en raakten er 80 duizend gewond, de meesten rond Bachmoet. (VK)
………………………………………………..
Oppositie Thailand wint, maar is het genoeg?
De Thaise oppositiepartijen hebben veel meer zetels nodig om te kunnen regeren dan de partijen die de militaire junta steunen.
Bij de verkiezingen in Thailand hebben oppositiepartijen Een duidelijke winst behaald, maar het was zondagavond niet meteen duidelijk of zij kunnen regeren. Na een wijziging in de kieswet moeten zij daarvoor veel meer zetels halen dan de partijen die de militaire junta steunen.
De progressieve partij Move Forward onder leiding van Harvard alumnus Pita Limjaroenrat (42) een spectaculaire winst zal boeken. De partij krijgt volgens de eerste uitslagen mogelijk 32 van 33 zetels in Bangkok en zou zelfs de grootste partij van Thailand kunnen worden.
De prodemocratische partij Pheu Thai (Voor de Thai) had als doel om zeker 310 van de 500 parlementszetels te winnen. Dat gaat ze waarschijnlijk niet halen. De campagne werd geleid door Paetongtarn Shinawatra, de jongste dochter van partijoprichter en telecommiljardair Thaksin Shinawatra. De partij was al twee keer aan de macht.
Move Forward, vooral populair bij jongeren wil de radicaalste democratische hervorming, geschoeid op westerse leest. Ze heeft plannen om het leger drastisch in te krimpen en ook de macht van het nauw met het leger verbonden koningshuis grondig inperken. De overwinning zal grote verwachtingen bij de achterban wekken. Pita Limjaroenrat gaf aan dat hij met Shinawatra’s Pheu Tai een coalitie wil vormen. De twee partijen hebben meer dan de helft van de zetels gewonnen maar dat is niet genoeg om de premier te leveren. Oppositiepartijen hebben 376 parlementszetels nodig. Pro-junta hebben slechts 126 stemmen nodig.
Ondanks een temperatuur van 37 graden Celsius ging ruim 80% van de 52 miljoen Thaise stemgerechtigden naar de stembus. (NRC)
…………………………………………………………………………
Kabinet stuurt ‘dicht langs de vangrail’, oordeelt Raad van State.
+ Raad van State: kabinet heeft weinig speelruimte.
+ Er zijn meer ingrepen nodig, luidt het advies.
+ Er is wel waardering voor de eerst bezuinigingen.
De begroting die het kabinet onlangs heeft opgesteld voor dit jaar en de komende jaren, laat het tekort zover oplopen dat er geen speelruimte meer is om tegenvallers op te vangen. Daarvoor waarschuwde de Raad van State gisteren. ‘Met dit expansieve begrotingsbeleid stuurt het kabinet dicht langs de vangrail’, schrijft het belangrijkste adviesorgaan van regering en parlement.
Het oordeel van de staatsraad gaat over de zogeheten voorjaarsnota, waarover het kabinet vlak voor het mei-reces een akkoord heeft bereikt. Daarin wordt voor het eerst sinds jaren weer bezuinigd om tegenvallers op te vangen, zoals hogere kosten voor rente en asielopvang. Ondanks die ingrepen stijgt het tekort naar 3% volgend jaar, het maximum dat volgens de Europese begrotingsregels is toegestaan.
De Raad van State waarschuwt dat dit tekortcijfer alleen nog binnen de normen blijft dankzij een gunstige stand van de economie. ‘Het is bekend uit recente crises dat de Nederlandse overheidsfinanciën zeer gevoelig zijn voor een economische omslag.’ Daarom wil het adviesorgaan dat het kabinet de begroting verder bijstelt voor Prinsjesdag, zodat er meer financiële ruimte is om tegenvallers op te vangen.
In het advies staat verder dat de voorjaarsnota slecht leesbaar is. De raad mist een duidelijk staatje waarin staat hoeveel er nu alles opgeteld bezuinigd had moeten worden en hoeveel er uiteindelijk wordt bezuinigd (FD)
……………………………………………………………………
Hoogste aantal executies in vijf jaar: bijna 900 keer werd de doodstraf voltrokken in 2022. Het aantal executies wereldwijd nam vorig jaar zo fors toe dat een triest record werd bereikt. In twintig landen werden 883 personen terechtgesteld, het hoogste aantal in vijf jaar. Het werkelijke aantal is fors hoger omdat China niet is meegeteld.
Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Amnesty International naar de doodstraf. China staat op de eerste plaats met duizenden(!) executies. De Chinese regering geeft echter geen officiële cijfers vrij waardoor Amnesty niet kan inschatten hoeveel veroordeelden jaarlijks werkelijk terecht worden gesteld.
Buiten China werden vergeleken met 2021 vorig jaar 53% meer executies voltrokken. Een dieptepunt was in Saoedi Arabië waar op één dag 81 personen ter dood werden gebracht. Saoedi Arabië behoort tot de drie landen die in totaal 90% van de executies voor hun rekening namen.
Van deze drie landen staat Iran op de eerste plaats. Het aantal terechtstellingen steeg er van 314 in 2020 naar 576 vorig jaar, Iran zette vorig jaar de doodstraf in om de grootschalige protesten de kop in te drukken. Hierna volgt Saoedie Arabië met 196 executies, drie keer meer dan in 2021 en het hoogste aantal in dertig jaar. Op de derde plaats staat Egypte waar 24 personen ter dood werden gebracht.
Amnesty hekelt de drie landen, die al jaren veel executies uitvoeren, voor het fors opvoeren van het aantal terechtstellingen. (VK)
…………………………………………………………….
Erdogan gesterkt de tweede ronde in.
Turkije blijkt diep verdeeld, de steun voor Erdogan was onverwacht groot. Zijn polariserende campagne lijkt te hebben gewerkt.
Na een verwarrende en zenuwslopende verkiezingsnacht werd Turkije maandagochtend wakker zonder definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen. Wel duidelijk is dat president Erdogan het beduidend beter deed dan vooraf was verwacht, tot grote teleurstelling van de oppositie. Erdogan noch zijn uitdager Kemal Kilià§daroglu kreeg genoeg stemmen om te winnen. Erdogan bleef steken op 49,5% en Kilià§daroglu op 44,9%, zo maakte de kiesraad maandagmiddag bekend. Er komt een beslissende tweede ronde op 28 mei. Kingmaker is de nationalistische presidentskandidaat Sinan Ogan, die 5,2% van de stemmen behaalde.
De uitslag toont een zeer gepolariseerd land, met diepe identitaire en ideologische scheidslijnen.
Toen Erdogan zondagnacht tienduizenden aanhangers bij het partijkantoor toesprak klonk hij zelfverzekerd en strijdbaar. ‘Dat de uitslag nog niet definitief is, verandert niets aan het feit dat de natie ons heeft gekozen’, zei Erdogan. ‘We hebben een meerderheid in het parlement behaald.’ Hij riep kiezers op om in de tweede ronde op hem te stemmen omwille van de stabiliteit van het land.
Na Erdogan kwam ook Kilià§daroglu met een korte verklaring. Hij zei dat de verkiezingen niet worden beslist door toespraken vanaf balkons. ‘Als het een tweede ronde wordt, zullen we die zeker winnen’, aldus Kilià§daroglu. (NRC)
…………………………………………………………………….
Nederlandse economie krimpt plots met 0,7%.
+ Nederlandse economie ineens achteraan in EU.
+ Export en voorraden in de min. Consumptie stagneert.
+ Analisten rekenden op lichte plus, tot bijna 0,5%.
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,7% gekrompen ten opzichte van de laatste 3 maanden van vorig jaar. De eerste berekening van het CBS is een tegenvaller: analisten rekenden juist op een bescheiden groei. In het vierde kwartaal van 2022 groeide de economie nog met 0,4%. De krimp is onder meer te wijten aan teruglopende export. Daarnaast is ingeteerd op voorraden. Het ophogen van voorraden was eerder juist een groeifactor in de statistieken.
Als kleine open economie is Nederland zeer gevoelig voor ontwikkelingen elders. De export daalde met 1,8% ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook de import daalde, maar niet genoeg om de klap van de export te compenseren.
Qua kwartaalgroei sukkelt Nederland ineens achteraan in de EU. De eurozone groeide nog licht (+0,1%). Italië en Spanje groeiden met een half procent. Ook zwaargewichten Frankrijk (+0,2%) en Duitsland (stagflatie) deden het beter, evenals handelspartners buiten de EU< zoals het VK (+0,1%) en de VS (+0,3%). (FD)
………………………………………………………………..
Ook VVD wil vluchtelingen opdelen in categorieën en zo gezinshereniging beperken.
In de zoektocht naar manieren om het aantal asielzoekers te beperken, heeft de VVD zich intern aangesloten bij het CDA plan om vluchtelingen op te delen in verschillende
categorieën. Dat moet vooral de gezinsherenigingen verminderen. De coalitiepartners D66 en ChristenUnie zijn niet enthousiast.
Voor de VVD is asiel het nijpendste punt. De partij heeft bij monde van Rutte haar achterban beloofd alles op alles te zetten om de instroom van asielzoekers drastisch te verminderen. Rutte zoekt daarvoor Europese samenwerking, maar het CDA vindt dat Nederland niet alleen naar Europa kan kijken om de asielsituatie op te lossen.
Tijdens een debat in februari diende het CDA een motie in die verzocht om de mogelijkheid van een zogenoemd tweestatusstelsel in heroverweging te nemen. Het betekent dat vluchtelingen die persoonlijke vervolging vrezen een A-status krijgen, maar zij die tijdelijke bescherming zoeken voor bijvoorbeeld oplaaiend oorlogsgeweld in een B-categorie terechtkomen. Met die status is dan gezinshereniging niet mogelijk wat de druk op de asielopvang en de huisvesting aanmerkelijk zou verlichten.
D66 zegt dat het tweestatusstelsel mensen aan hun lot overlaat in oorlogsgebied. Ook leidt dit systeem tot een explosieve groei aan procedures van mensen die hun toegewezen status aanvechten en de CU wijst erop dat een wetswijziging noodzakelijk is waarmee jaren gemoeid zijn. (VK)
…………………………………………………………….
Burgers slachtoffer van felle gevechten in Khartoem.
Ondanks een afspraak tussen de rivaliserende generaals in Soedan gaat het geweld in Khartoem en elders onverminderd door.
Ook na een tweede gespreksronde tussen legerleider Abdel al-Burhan en de paramilitaire generaal Mohammed Hamdan ‘Hemedti’ Dagalo, zondag in Saoedi-Arabië, blijven Khartoem
en andere steden in Soedan in de greep van hevige gevechten. De twee spraken op 12 mei af om burgers te beschermen en humanitaire hulp toe te staan, maar burgers zien weinig tekenen dat zij die overeenkomst respecteren.
In een maand vechten zijn ruim 700 mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten. Grote aantallen mensen gaan de grens over, maar de meeste vluchtelingen zijn nog in Soedan zelf.
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) waarschuwt in een nieuw rapport dat miljoenen mensen honger zullen lijden door het conflict. ‘In de komende drie tot zes maanden zullen negentien miljoen mensen acuut voedsel onzeker zijn als het huidige conflict voortduurt’, volgens Brenda Kariuki van het WFP in Afrika. (NRC)
………………………………………………………………..
Hoogspanning op kabinet houdt aan na mislukt marathonoverleg landbouw.
+ Geen landbouwakkoord na overleg van 18 uur.
+ De meningsverschillen blijven onverminderd groot.
+ Een conceptakkoord wordt nu wel doorgerekend.
De meningsverschillen tussen het kabinet en de boerenlobbyorganisaties op belangrijke thema’s als mestverwerking, grondgebruik en de financiering van boeren voor natuurbeheer zijn nog altijd groot.
Ook de persoonlijke bemoeienis van Rutte leverde niet de gehoopte doorbraak op. Het gevolg is verdere vertraging in de aanpak van de stikstofcrisis.
De onderhandelingen slepen zich al enige maanden voort. Gesprekken over een duurzame landbouw en een nieuw verdienmodel voor boeren gaan vermoedelijk nog eens weken duren. ‘Er zijn punten waar we nog stevig over moeten spreken. Daar nemen we nog even de tijd voor’, zei landbouwminister Piet Adema gisterochtend na afloop van de nachtelijke onderhandelingssessie op het Haagse landgoed Villa Ockenburgh.
Dit voelde als een nachtelijke Processie van Echternach’, zegt een ingewijde, doelend op het trage proces. ‘Twee stappen naar voren, eentje naar achter.’
Wel leggen de betrokken partijen een ‘vergevorderd concept’ van het landbouwakkoord voor aan het planbureau voor de Leefomgeving, Wageningen Universiteit en het Louis Bolk Instituut, voor doorrekening. Welk gewicht dit stuk heeft is onduidelijk, gelet op de blijvende meningsverschillen op fundamentele punten. (FD)
………………………………………………………….
Gevreesde stijging van aantal asielzoekers laat nog op zich wachten.
De forse toename van asielzoekers die het kabinet dit jaar verwacht, blijft vooralsnog uit. De immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft in april 3.269 asielaanvragen ontvangen, zo’n honderd minder dan in maart. Dit brengt de teller in 2023 op 12,5 duizend aanvragen, grotendeels afkomstig van Syriërs, Turken en Jemenieten. Vorig jaar vroegen in de eerste 4 maanden 12,7 duizend personen asiel aan, over heel 2022 waren het er bijna 48 duizend. Het kabinet verwacht dit jaar zo’n 70 duizend aanvragen, maar die stijging is nu dus nog niet zichtbaar. De kans is aanwezig dat dit komende maanden verandert: doorgaans arriveren der vanaf mei meer asielzoekers.
Er zijn wel 700 meer eerste asielaanvragen gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar, maar er
komen minder personen binnen voor gezinshereniging. Waarschijnlijk een effect van de tijdelijke inreisbeperking voor gezinsleden. Daarmee hoopte het kabinet de immigratie te beperken. (VK)
……………………………………………………………
60.000 bedrijven losten nog geen coronaschuld af.
Zo’n 97.000 bedrijven lopen achter met het aflossen van hun coronaschulden bij de overheid, waarvan ruim 60.000 ondernemers zelfs nog niks hebben afgelost. De ondernemers hebben bij elkaar opgeteld zo’n 16,5 miljard schuld. Het aantal bedrijven met een betalingsachterstand neemt langzamer af dan het kabinet wenst. Afgelopen maart ging het nog om zo’n 103.000 bedrijven, waarvan 73.000 bedrijven destijds nog niets hadden terugbetaald. (NRC)