Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma 18 juli t/m zo 24 juli 2022
Nieuwsoverzicht van ma 18 juli t/m zo 24 juli 2022
Een teleurgesteld land, maar dat is dus ten onrechte!
Het vertrouwen van de burger in de politiek is laag. Nederlanders hebben er weinig fiducie in dat de politiek de grote problemen van nu, van stikstof- tot gascrisis, kan oplossen. Vraag aan politicologen of Nederland in een structurele vertrouwenscrisis zit en de meesten beginnen hun antwoord met een diepe ‘daar-gaan-we -weer’-zucht. ‘Elk jaar roept wel iemand de vertrouwenscrisis uit. Of dat Nederland vervalt tot een low-trust society. Maar dat is dus niet zo.’
Het vertrouwen van de burger in de politiek is laag. Er is weinig fiducie dat de politiek de grote problemen van nu, van stikstof- tot gascrisis, kan oplossen. “We vonden onszelf een fantastisch land. Maar daar zijn barsten in gekomen. Wie veel op sociale media doorbrengt krijgt dat beeld!
Maar dat is niet zo.” Aldus Tom van der Meer, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij somt op: Het vertrouwen van Nederland in de wetenschap is ontzettend hoog, en er is in coronatijd zelfs toegenomen. We verlaten ons op onze rechters. Het vertrouwen in de pers is verstevigd. Net zoals in de EU. Vorig jaar was het onderlinge vertrouwen tussen Nederlanders 66%. Niet eerder was dit vertrouwen zo hoog!
‘Twitter is niet de samenleving’ twitterde Peter Hein van Milligen van het CBS begin juli nog maar eens. Wat sommigen ook mogen beweren, het vertrouwen van Nederlanders in instituties en de medemens hoort tot de hoogste ter wereld en neemt niet af. (FD)
…………………………………………………………
Veel doden door hitte in zuiden van Europa.
De hittegolf die het zuiden van Europa treft begint voor steeds meer problemen te zorgen, in Spanje, Frankrijk en Portugal zijn bosbranden uitgebroken en evacueren de autoriteiten duizenden mensen.
Duizend doden worden in Spanje en Portugal direct in relatie gebracht met de extreme warmte. Rond Bordeaux zijn zaterdag 14.000 mensen geëvacueerd. In Frankrijk is al meer dan 7300 hectare bos in vlammen opgegaan. In de regio Malaga zijn om dezelfde reden meer dan 3.000 mensen elders ondergebracht. Ook daar zijn 10.000 hectare getroffen. In Extremadura, Galicië, Castilië en Leon woeden bosbranden. (FD)
…………………………………………………………..
Laat risicogroep snel vaccineren tegen apenpokken.
In Amsterdam maken veel huisartsen zich zorgen over de apenpokken zegt Rob Hermanussen (huisarts). “Er is veel onrust.” Hij leidt een huisartsenpraktijk in Amsterdam waar veel mensen komen uit de risicogroep: mannen met wisselende seksuele contacten met mannen. Donderdag maakte het RIVM bekend dat het aantal bevestigde gevallen van apenpokken sinds de recente uitbraak in Nederland is gestegen naar bijna 550. Bijna allemaal betreft het mannen die seks hebben met mannen maar in principe kan iedereen het virus krijgen, dat zich verspreidt via nauw contact zoals bijvoorbeeld bij knuffelen en seks. Volgens Hermanussen ligt het werkelijk aantal besmettingen veel hoger. De cijfers lopen ‘per definitie achter de feiten aan’ omdat de incubatietijd van apenpokken meestal op ruim een week ligt. Er moeten nu klappen gemaakt worden. Volgens hem heerst bij het RIVM de angst ‘het niet perfect’ te doen. “Ik denk niet dat je bang moet zijn dat je iemand te veel vaccineert. We zien nu voornamelijk jonge, gezonde mensen die apenpokken krijgen, maar wat gebeurt er als het overslaat op ouderen? Of kinderen? We hebben geen idee.” (NRC)
………………………………………………………..
Zelensky dringt aan op gebruik schuilkelders bij luchtalarm nu aantal doden snel oploopt.
De Russen hebben in 2 weken tussen 100 en 150 Oekraïners gedood met willekeurige raketaanvallen, volgens het Pentagon. De Oekraïense president Zelensky roept de bevolking daarom op sneller te reageren op het luchtalarm. Niet alle Oekraïners hebben de beschikking over een schuilkelder en sommigen gebruiken hem niet.
Na een periode waarin de oorlog ‘ver weg’ was voor Oekraïense steden die niet aan het front liggen, lijkt nu elke plaats te kunnen worden getroffen. Voorheen onbekende steden als Vinnytsja en Tsjasiv Jar zijn ineens wereldwijd in het nieuws vanwege beschietingen. In het westelijke stadje Vinnytsja vielen 24 doden en raakten meer dan 200 mensen gewond. De president verwacht nog veel meer aanvallen. Die aanvallen zijn geen teken van kracht maar van zwakte: ‘De bezetters beseffen dat wij geleidelijk sterker worden en het doel van de terreur is eenvoudig – druk uitoefenen op jou en mij, op onze samenleving, mensen intimideren, zoveel mogelijk schade veroorzaken aan Oekraïense steden.’ Zelensky zweert ‘alles te herstellen wat door de bezetters is verwoest, elk van de meer dan 2.000 onderwijsinstellingen – de kleuterscholen, de scholen, instituten en universiteiten’. (VK)
…………………………………………………………..
De Nederlandsche Bank grijpt in bij cryptosector.
De bank laat zijn tanden zien in de strijd tegen illegaal opererende cryptobedrijven. Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, wordt hard gestraft voor het aanbieden van cryptodiensten zonder wettelijk vereiste registratie. De toezichthouder legt het bedrijf een bestuurlijke boete op van ruim 3,3 mln euro.
Het ligt voor de hand dat er meer boetes volgen, want Binance is lang niet het enige cryptobedrijf dat zonder vergunning actief is in Nederland. De bedrijven die er wél legaal actief zijn, reageren verheugd op de stap van de toezichthouder, al is er ook scepsis. Binance had vorig jaar een omzet van minimaal $20 mrd, wat suggereert dat het de boete makkelijk kan betalen. Binance werd ruim een jaar geleden al gesommeerd onmiddellijk de Nederlandse markt te verlaten, blijkt uit het boetebesluit. Meer boetes liggen voor de hand, want Binance is niet het enige cryptobedrijf zonder vergunning. (FD)
…………………………………………………………..
IEA waarschuwt EU: code rood voor gasconsumptie.
IEA waarschuwt dat de EU snel het gasverbruik moet verminderen. In de komende 3 maanden met 12 mrd kubieke meter. Als dat niet gebeurt, komt de energievoorziening in de winter in gevaar. Brussel denkt daar net zo over en komt met een plan. De komende maanden zullen cruciaal zijn. Volgens Fatih Birol, directeur van de IEA, hebben Europese landen weliswaar stappen ondernomen om de toevoer van gas de diversifiëren, maar is er nog te weinig gedaan om de vraag naar aardgas te verminderen. ‘Naarmate we dichter bij de winter komen, krijgen we een duidelijker beeld van de volgende stappen van Rusland. De komende maanden zijn cruciaal’, stelt Birol. Hij sluit niet uit dat Rusland de gastoevoer naar Europa volledig zal afsluiten. (FD)
…………………………………………………………
Meer smog door meer zomerse dagen, concentratie sinds 2009 niet meer gedaald.
Door de warmere zomers van de afgelopen jaren is het smogprobleem gedeeltelijk teruggekeerd. Door het terugdringen van vervuilende gassen daalde de concentratie van ozon, dat smog veroorzaakt, van 1990 tot en met 2009 behoorlijk, maar sinds 2014 lijkt er sprake van een nieuwe toename. Ozon beschermt boven in de atmosfeer tegen Uv-straling, maar laag bij de grond kan het smog veroorzaken en is het schadelijk. In jaren met veel zomerse dagen komen vaker hogere ozon- concentraties voor. In 2010 sprak de EU af dat de dagelijkse richtwaarde niet vaker dan 25 keer per jaar mag worden overschreden. In 2013 lag dat op 13 maar na een paar warme zomers was dit in 2020 gestegen naar 30! Vorig jaar zakte het gemiddelde weer terug naar de norm. Verdere uitstootreductie kan ozon verder terugdringen, ook bij meer warme dagen. (VK)
…………………………………………………………
21 ton onzichtbaar plastic in de Waddenzee.
De Waddenzee bevat ruim 21 ton aan onzichtbare deeltjes plastic, concluderen onderzoekers van de UU. Dat kan verklaren waarom een groot deel van het plastic dat in de oceaan verdwijnt, later niet meer wordt teruggevonden: het breekt af in lastig te detecteren nanoplastic. De gevonden hoeveelheid nanoplastic was onverwacht groot zegt hoofonderzoeker Materic.
‘Vooral omdat er blijkbaar net zoveel nanoplastic als microplastic in de Waddenzee zit, terwijl we juist minder hadden verwacht. Dat is zorgwekkend. Nanoplastic is zo klein dat het de cellen van een organisme kan binnendringen. Wat er precies gebeurt als bijvoorbeeld vissen de deeltjes inslikken is nog niet bekend. Er is kans dat sommige soorten plastic giftiger zijn dan andere. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.’ (VK)
……………………………………………………….
Fraudeschandaal bij Centrale Bank Suriname.
Suriname is opnieuw in de ban van een groot fraudeschandaal bij de Centrale Bank van het land. Nadat aan het licht is gekomen dat met valse betaalopdrachten meer dan 40 mln Surinaamse dollar (zo’n 18 miljoen euro) is opgenomen bij de Centrale Bank door medewerkers van het ministerie van Financiën, is er een intern onderzoek ingesteld door President Santokhi. Ook Justitie onderzoekt de zaak. Het is het 2e grote schandaal bij de Centrale Bank: eerder werd oud-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad bij verstek veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor deelname aan een criminele organisatie, geldverduistering en het overtreden van de anti-corruptiewet. Hoefdraad, nog aangesteld door Bouterse, is sinds 2020 voortvluchtig. De zaak komt boven op de al groeiende onvrede van de Surinaamse bevolking over het beleid van de regering Santokhi. Maandag demonstreerden honderden ontevreden Surinamers op het Onafhankelijkheidsplein, voor de nationale Assemblee, tegen de regering. (NRC)
……………………………………………………….
Migratie van buiten Europa weer bijna op pre-coronaniveau.
Het aantal asiel- en kennismigranten van buiten Europa is het afgelopen jaar sterk gestegen en ligt weer bijna op het niveau van voor corona. Kennismigranten komen vooral uit India, Turkije en China.
Het CBS meldt dat er in 2021 bijna 30.000 asielmigranten van buiten Europa en tegen de 16.000 kennismigranten bij zijn gekomen. Dat is respectievelijk 75% en 60% meer dan in 2020, toen deze vorm van migratie inzakte door corona. Het CBS schrijft de groei in asielmigratie toe aan de aanhoudende onrust in Syrië en Afghanistan. Het aantal asielmigranten ligt overigens nog ruim onder het recordcijfer van 42.000 tijdens de vluchtelingencrisis in 2016.
Kennismigranten komen voor het grootste deel uit India. Na India zijn Turkije en China de belangrijkste herkomstlanden. Het merendeel maakt gebruik van de kennismigrantenregeling van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Voor wetenschappers en ICT-personeel zijn er aparte regelingen. Er komen ook mensen van buiten de EU in Nederland werken die geen kennismigrant zijn, maar dat zijn er minder dan 3.000.
Uit voorlopige cijfers blijkt dat immigratie in 2022 flink is aangetrokken. Dat heeft alles te maken met de Russische invasie van Oekraïne die op 24 februari begon. In maart, april en mei hebben zich ongeveer 67.000 vluchtelingen vanuit Oekraïne in een Nederlandse gemeente ingeschreven. (FD)
………………………………………………….
Raketsysteem VS jaagt de Russen angst aan.
De Russische angst voor het Himars-raketsysteem, het zwaarste Amerikaanse wapen op het Oekraïens slagveld neemt toe. De dodelijke activiteit van het hightech wapen tegen het Russische leger verhoogt de druk op de VS om meer te leveren.
Na talloze video’s van Russische munitiedepots en opslagplaatsen die een voltreffer incasseerden van een Himars-raket, kwam defensieminister Sergej Sjojgoe maandag in Moskou met een dringende oproep. ‘Vernietig met grote prioriteit, de lange afstandsraketten en artillerie die door de Oekraïense troepen wordt ingezet’, was het bevel van de minister aan een generaal wiens troepen in de Donbas vechten. Het is voor het eerst dat zo’n hoge Rus impliciet erkent dat Himars (high Mobility Artillery Rocket Systems) een steeds groter gevaar vormen voor de Russische militaire operaties. Er gaat geen dag voorbij of op Twitter en Telegram is te zien dat belangrijke Russische doelwitten worden getroffen door het gevaarlijkste Amerikaanse wapen in Oekraïne. Van de Donbas tot rond Cherson in het zuiden.
Volgens Michael Vickers, die als CIA-functionaris hielp de rebellen in Afghanistan te bewapenen tegen de Russen, zou Oekraïne met 60 tot 100 stuks a de artillerieoorlog kunnen winnen. “Verkort de oorlog, stuur 60 Himars naar Oekraïne reageerde de Washington Post. ‘Zo’n toezegging kan de machtsverhoudingen op de grond laten omslaan en een Oekraïens tegenoffensief mogelijk maken om verloren grond terug te veroveren. (VK)
…………………………………………………………
Jeroen Dijsselbloem burgemeester Eindhoven.
Hij verlaat de OVV, die op dit moment aan een belangrijke klus werkt. Vanuit de gemeenteraad bezien is de keuze voor Dijsselbloem niet verrassend. Een sterke naam, met een groot netwerk, veel bestuurlijke ervaring in zowel Den Haag als Brussel én met Eindhovense roots. Voor hemzelf is de nieuwe stap in zijn carrià¨re wel opmerkelijk te noemen. Sinds 3 jaar is hij voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) die op dit moment aan een belangrijke klus werkt: de evaluatie van het coronabeleid van de (vorige) regering. Het 1e deelrapport dat in februari verscheen was uitermate kritisch over de 1e fase van de pandemie in 2020. ‘Er ontbraken landelijk scenario’s’ en er was ‘onvoldoende landelijke aansturing’. Dijsselbloem kraakte de volgens hem lakse reactie van het huidige kabinet op de stevige aanbevelingen van zijn 1e OVV-rapport – er moeten er nog 2 volgen, ‘De meest urgente dingen gebeuren eigenlijk niet’. Het is Dijsselbloem ten voeten uit: kritisch, direct en waar nodig keihard. “Ik ben geen diplomaat, ik ben politicus”, zei hij terugblikkend op zijn tijd als voorzitter van de Eurogroep. (NRC)
…………………………………………………….
Steeds meer betalingsachterstanden.
Woningcorporaties zien huurders vaker in de financiële problemen komen door de hoge inflatie. Bij bijna 40% van de corporaties is het aantal huurders met een betaalachterstand in de eerste maanden van dit jaar gestegen. De helft van de corporaties meldt vaker te zijn gevraagd om een betaalregeling of andere financiële bijstand. Ook energieleverancier Vattenfall (2 miljoen klanten) ziet meer betalingsproblemen. In het 2e kwartaal van dit jaar was het aantal klanten met een betalingsregeling 30% hoger dan een jaar eerder. Het bedrijf spreekt van een ‘trendbreuk’. Het totaal aan achterstallige betalingen was de afgelopen jaren juist ‘flink’ gedaald, aldus een woordvoerder. Nu loopt dat door de hoge energietarieven weer op.
Budgetinstituut Nibud waarschuwt dat een op de drie huishoudens moeite heeft de begroting rond te krijgen. Dat komt door de toename van de vaste lasten en de huishoudelijke kosten (Boodschappen). De druk is zo groot dat huishouden steevast iedere maand geld tekortkomen. (NRC)
…………………………………………………….
Gascrisis nieuwe solidariteitstest voor EU-lidstaten.
Brussel wil dat de EU-landen handen ineenslaan en het gas dat ze hebben, delen met buurlanden. Alleen met een gezamenlijke inspanning kan de EU volgens Brussel het gasverbruik verminderen. Maar ook het gas dat er wel is met elkaar delen. Dat was de boodschap woensdag tijdens de presentatie van het plan Save gas for a safe winter door de Europese commissie. Daarin staat dat Brussel wil dat alle 27 EU-landen hun gasverbruik met 15% reduceren afgezet tegen het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Dat moet het landenblok klaarstomen voor als Rusland de gaskraan helemaal dichtdraait, een scenario dat Brussel ‘waarschijnlijk’ noemt. In eerste instantie is het reductiedoel vrijwillig. Maar als dat onvoldoende oplevert – en de gascrisis verergert – wil de EC het kunnen afdwingen, zo staat in het 18 pagina’s tellende plan. Het woord ‘solidariteit’ komt daar in 19 keer voor. “We moeten leren van vorige crises”, sprak Von der Leyen. “Fragmentatie is onze ergste vijand.” (FD)
……………………………………………………………..
Meer dan de helft van veeboeren moet stoppen of krimpen.
De huidige stikstofstrategie van het kabinet zal er volgens berekeningen van het ministerie van Financiën toe leiden dat 11.200 boerenbedrijven moeten stoppen en nog eens 17.600 boeren hun veestapel fors zullen moeten inkrimpen met een derde tot bijna de helft. De berekeningen maken voor het eerst inzichtelijk hoe hard de agrarische sector (in totaal zo’n 40.000 tot 50.000 boerenbedrijven met vee) wordt geraakt door de stikstofplannen van het kabinet. Het huidige stikstofdoel is veel te hoog, schrijven de ambtenaren van Financiën en past niet binnen het budget. Het kabinet heeft 24,3 mrd gereserveerd om de uitstoot terug te dringen. (NRC)
…………………………………………………………
Terwijl de democratie wankelde keek Trump glunderend tv.
De commissie die de Capitoolbestorming van januari 2021 onderzoekt, richtte donderdag haar vizier op ex-president Trump. Ruim 3 uur lang greep hij niet in toen zijn aanhang de volksvertegenwoordiging belaagde. Kan dat reden zijn voor strafrechtelijke vervolging? Drie uur en 7 minuten. Tussen het moment dat Trump op 6 januari zijn toespraak afrondt – waarin hij zijn fans oproept naar het Capitool te marcheren om ‘te vechten als de hel’ - en het moment dat hij de relschoppers per video oproept hun beleg van het parlementsgebouw te staken (‘keer in vrede huiswaarts’) zaten die dag 187 minuten. De commissie wil de Amerikaanse tv-kijker tonen hoe Trump al die tijd niet ingreep, maar in het Witte Huis ‘glunderend’ voor de televisie zat te genieten van de rellen. Het was de achtste hoorzitting die op prime time (8 uur ‘s avonds oostkusttijd) uitgezonden werd om optimale publieke aandacht te genereren. Het werk van de commissie is niet vergeefs: de kijkcijfers zijn goed en in peilingen kantelt de opinie over Trumps rol bij de bestorming. Meer Amerikanen denken nu dat de rellen niet spontaan ontstonden, maar voorbereid werden om voor het eerst in ruim 200 jaar een vreedzame overdracht te frustreren. Binnen het Republikeinse electoraat tekent zich daarbij een duidelijke scheiding af. Hoger opgeleide en jongere kiezers wrijven Trump zijn rol vaker aan en kijken voor de presidentsverkiezingen van 2024 al uit naar andere kandidaten. Dit terwijl oudere kiezers en mensen zonder vervolgopleiding blind in de ex-president geloven en hem graag een nieuwe gooi naar het Witte Huis zien doen. (NRC)
…………………………………………………………..
Wie wordt opvolger Boris Johnson: gematigde Sunak of brexiteer Truss?
De selectie van de twee door de fractie heeft de regeringspartij flink beschadigd. De kans is groot dat de Conservatieven nu voor de derde keer een vrouw naar 10 Downing Street sturen. Johnson-aanhanger Liz Truss zou onder de leden veel populairder zijn dan Rishi Sunak, de oud-minister van Financiën die de favoriet bleek bij de fractie. Truss wil het beleid van Johnson voortzetten door belastingen te verlagen en een hard spel te spelen met Brussel. Op 5 september zal bekend worden op wie de keuze valt van de naar schatting 175.000 partijleden. De twee gaan nu het land in voor debatten.
In de ‘cockpit van de democratie’, de koosnaam van het Britse parlement, heeft een onfrisse strijd gewoed om de opvolging van Johnson. Een strijd die de Conservatieve partij heeft beschadigd. Het werd zo bitter dat een voor dinsdag gepland televisiedebat moest worden afgelast nadat Rishi Sunak en Liz Truss hun deelname hadden afgezegd. Tijdens een eerder debat had Sunak Truss ervan beticht ‘fantasie-economie’ voor te staan, gelijk aan die in socialistische landen. Truss noemde haar partijgenoot een gladjanus. Aan de zijlijn zat de Labour-oppositie met plezier toe te kijken hoe de (oud) leden van het kabinet aan het moddergooien waren. (VK)
…………………………………………………………..
Van Lienden en Damme ontslagen als bestuurders mondkapjesstichting.
Sywert van Lienden en Bernd Damme worden ontslagen als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Dat heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald. Het tweetal mag de komende 5 jaar ook geen bestuurder of commissaris van een stichting worden. Zij richtten tegen de stichtingsstatuten in, om commerciële redenen SHA-concurrent Relief Goods Alliance B.V. (RGA) op.
Van Lienden zegt verbaasd te zijn over meerdere onderdelen van het vonnis. Volgens hem heeft de rechter bewust ‘meer dan 80% van het aangedragen verweerschrift’ niet betrokken in het vonnis. Van Lienden zegt ook dat de rechtbank het lopende Deloitte-onderzoek naar de mondkapjesdeal ten onrechte niet heeft willen afwachten. (NRC)
……………………………………………….
Rentes Europa niet meer negatief.
Voor het eerst sinds 2014 heeft Europa geen negatieve rentes meer! De centrale bank verhoogde ze onverwachts in 1 klap met een half procentpunt. Tegelijkertijd moet de ECB hard ingrijpen om een nieuwe schuldencrisis in de muntunie te voorkomen. Met een onverwachte verhoging van 0,5 procentpunt (het dubbele van wat was aangekondigd) heeft de ECB donderdag afscheid genomen van ruim 8 jaar van negatieve rentes in de eurozone. Het was voor het eerst sinds 2011 dat de ECB de rente verhoogde. Het belangrijkste rentetarief, de depositorente, staat nu op 0 en ECB-president Christine Lagarde zei verdere verhogingen de komende maanden te verwachten. De verwachting was dat de ECB de rente zou verhogen met 0,25 procentpunt. De aanhoudend hoge inflatie wereldwijd – die in de eurozone bedraagt nu 8,6% - maakte het ook voor de in haar algemeenheid erg voorzichtige ECB ‘passend’ om in één keer de stap van 0,5 procentpunt te nemen. De laatste keer dat de rente zo scherp werd verhoogd, was in 2000, vlak na de introductie van de euro. Lagarde zei dat de ECB vanaf nu maandelijks op basis van actuele data beslist of de rente verder wordt verhoogd. (NRC)
…………………………………………………
Politiek instabiel Italië wacht een vurige verkiezingsstrijd.
De Europese vlag in Rome hangt halfstok, nu Mario Draghi zijn ontslag definitief heeft gemaakt. President Mattarella kon er niet meer omheen: na 17 maanden regeren werden de technocraten schaakmat gezet door de Italiaanse rechtspopulisten. Op 25 september zijn er verkiezingen, na een ongetwijfeld vurige verkiezingsstrijd.
Aan de wil van premier Draghi, die vorige week al een eerste keer zijn ontslag indiende, lag het niet. Draghi gaf gehoor aan een nationaal en internationaal appel om aan te blijven, maar politieke eensgezindheid bleef uit door een boycot van de belangrijkste coalitiepartijen. De Vijfsterrenbeweging, de rechtse Lega van Matteo Salvini en Berlusconi’s Forza Italia weigerden woensdagavond een vertrouwensstem voor het kabinet uit te brengen.
De kranten kopten ‘Schaamte’ en ‘Addio’. Veel Italianen voelen zich verslagen!
Met het vertrouwen dat Europa in Draghi stelt kreeg Italië ruim 200 mrd uit het EU-herstelfonds, waarvan 69 mrd gesubsidieerd. De Italiaanse economie groeide onder het bewind van de oud-ECB-bankier ‘gemiddeld harder dan in de afgelopen 20 jaar’. Draghi hervormde het justitieel apparaat en de belastingdienst – de strijd aanbindend met de bureaucratie. Ook burgers kwam hij tegemoet onder meer met financiële bonussen. Accijns op benzine werd met 0,25 euro verlaagd. De overwinst van energiebedrijven werd extra belast (in maart nog 10%, in mei naar 25%) om zo minderbedeelde families te compenseren. Zelensky tweette: ‘Oprecht dankbaar aan Draghi voor zijn constante steun aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland en voor de verdediging van de gemeenschappelijke Europese waarden, democratie en vrijheid.’ (FD)
…………………………………………………..
Vleesvervangers in de supermarkt voor het eerst goedkoper dan echt vlees.
De vleesvervangers stijgen minder in prijs dan vlees. Wie goedkoop uit wil zijn bij prijsvechter Aldi kan de glazen deurtjes van een apart koelvak met een groene vegasticker opentrekken. Daar liggen ze: falafelballetjes of vegagehakt voor 1,50 euro, vegan braadworst voor 2 euro. Het veel bredere vleesschap ernaast mag dan bespikkeld zijn met rode kortingsplakkers, de smokey bbq-worst is met een bedrag van 2,50 euro prijziger.
De vleesvervangers zijn in de supermarkt veel minder in prijs gestegen dan vlees, zuivel en fruit. Daardoor is de vegetarische klant spekkoper geworden: wie geld wil besparen op de dagelijkse boodschappen moet plataardig gaan eten. Sinds februari steeg vlees gemiddeld met 21%. Tegelijkertijd steeg de prijs van vleesvervangers minder hard: gemiddeld met 2%. Waren plantaardige kipstukjes begin dit jaar gemiddeld 1,16 euro duurder dan echte kip, nu zijn ze 27 cent goedkoper. De meerprijs van 29 cent voor plantaardig gehakt is omgeslagen in een prijsvoordeel van 1,36 euro per kilo. Bij vegaburgers dezelfde trend: ze waren 56 cent per kilo duurder en nu 78 cent goedkoper.
‘Om een kilo vlees te maken heb je tot wel 10 kilo graan nodig, in tijden van schaarste wreekt zich dat’, zegt Pablo Moleman van ProVeg Nederland. Vlees is veel gevoeliger voor verstoringen op de wereldgrondstoffenmarkt. Albert Heijn is overigens een uitzondering. Het is de enige supermarkt waar de 3 onderzochte vleessoorten nog steeds voordeliger zijn. Wel is het prijsverschil kleiner geworden. De dierlijke burger was in februari 3,65 euro goedkoper dan de plantaardig, in juni was dat nog 2,77 euro. (NRC)
………………………………………………………..
Zoveelste noodplan: opvang op zee.
Uit welke windrichting precies weet niemand, maar de uitbreiding van de asielopvang komt per schip naar Nederland. Bij elkaar moeten 3 cruiseschepen onderdak bieden aan 3.000 asielzoekers, kondigde staatssecretaris Eric van de Burg woensdag aan. De schepen zouden al onderweg zijn. Eén cruiseschip meert in augustus aan in Velsen (NH), twee hebben nog geen bestemming. Als dat zo blijft overweegt Van de Burg om de asielzoekers op zee op te vangen. Met loodsboten moeten de asielzoekers dan heen en weer pendelen tussen schip en kust. Dat is noodzakelijk want zonder verbinding met het vaste land is er juridisch gezien sprake van opsluiting en dat mag niet. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en Vluchtelingenwerk Nederland noemen het plan ‘merkwaardig’ en een ‘absurd idee’. (VK)
………………………………………………….