Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma 18 november t/m zo 24 november 2024
Oorlog eist zijn tol in Russische economie.
+ Vooruitzichten Russische economie in 2025 pessimistisch.
+ Twijfels over volhouden van oorlogsinspanningen nemen toe.
+ Centrale bank kan rente verder verhogen in de strijd tegen inflatie.
De Russische economie staat er minder florissant voor dan gedacht. De hoge inflatie is een groeiend probleem en hoewel de economie van het land de sancties tot nu toe redelijk leek te doorstaan, betwijfelen analisten inmiddels of het Kremlin langdurige oorlogsinspanningen kan volhouden.
De Russische centrale Bank verhoogde de rente eind oktober tot 21% in een poging de inflatie aan banden te leggen, tot onvrede van de top van het bedrijfsleven en de politiek. Die liep in september op tot bijna 10%. De hoge rente kan volgens de Amerikaanse denktank ISW negatieve gevolgen hebben voor de defensie-industrie, die de zware verliezen aan materieel op het slagveld moet aanvullen. Ondernemers in het land stellen investeringen uit. Hoofdeconoom Kleptsj waarschuwde voor tegenvallende economische groei. De Russische centrale bank sluit een verdere renteverhoging niet uit. Volgens Foreign Policy verliest Rusland 320 tanks en stukken artillerie per maand terwijl het er 20 per maand zelf kan produceren. Veel verliezen worden aangevuld uit reserves maar ook die slinken. Trump gaat er juist van uit dat Rusland het nog jaren kan volhouden.
Als het klopt dat Rusland de verliezen op het slagveld niet kan aanvullen zou het logischer zijn voor Oekraïne om de strijd juist voort te zetten. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat Noord-Korea, dat al artilleriegranaten en raketten aan Rusland levert nu ook gemechaniseerde artillerie stuurt. Ook wil men drones leveren. Opvallend is ook dat Poetin de vergoedingen voor gewonde soldaten heeft verlaagd. Dat duidt er ook op dat de kosten van de regeling te hoog worden. Alleen zwaargewonde soldaten krijgen nog een eenmalige bonus van 3 mln roebel (€28.000). Volgens Zelensky loopt dat aantal doden en gewonden nu op tot 1.500 tot 2.000 per dag. Eerder waren dat er naar schatting 1.000 per dag. (FD)
……………………………………………….
Nog nooit zoveel CO2-uitstoot door fossiele brandstoffen als dit jaar.
De klimaatdoelstellingen ten spijt stevent de wereld dit jaar af op een nieuw record in CO2-uitstoot door fossiele brandstoffen. Enig lichtpuntje: de uitstoot stijgt minder hard dan in voorgaande jaren.
Van een kantelpunt in emissies is volgens de onderzoekers van het Global Carbon Project nog geen sprake. Dit jaar bedraagt de uitstoot naar verwachting 37,4 miljard ton, ongeveer 0,8% meer dan in 2023. De CO2-uitstoot neemt de laatste 10 jaar minder snel toe dan in de decennia daarvoor, maar volgens de onderzoekers is dit niet genoeg. ‘We zien nog steeds geen tekenen dat de verbranding van fossiele brandstoffen zijn hoogtepunt heeft bereikt’, zegt onderzoeksleider Friedlingstein.
De onderzoekers manen de landen op de klimaattop snel tot gezamenlijke oplossingen te komen. In de VS en de EU daalt de uitstoot licht maar in China (0,2%) en India (4,8%) voorzien de onderzoekers juist een stijging.
De gevolgen van klimaatverandering worden steeds beter zichtbaar: Dit jaar is het warmste jaar in de geschiedenis, de gemiddelde luchttemperatuur komt voor het eerst meer dan 1,5 graad hoger dan aan het begin van de industriële revolutie en door de hoge zeewatertemperatuur kalft ook het Zuidpoolijs af.
…………………………………………….
1.000 dagen oorlog in Europa.
+ 16.324 raketten en aanvalsdrones afgevuurd door Rusland.
+ 12.158 afgeschoten raketten onderschept door Oekraïne.
+ 77.143 bevestigde Russische militaire doden.
+ 6.191.805 vluchtelingen opgenomen buiten Oekraïne.
+ 202.900.000.000 euro steun van Europa en de VS voor Oekraïne.
+ 44.680.000 miljoen inwoners in Oekraïne in 2020.
+ 37.860.000 miljoen inwoners in Oekraïne in 2024.
+ 14.600.000 mensen in nood in Oekraïne in 2024.
(NRC)
……………………………………………
Russische leugens…
Economen zijn net mensen. En dus ook vatbaar. Toen Rusland vorig jaar een economische groei van maar liefst 3,6% rapporteerde, buitelden economen over elkaar heen om dit ‘wonder van de oorlogseconomie’ te verklaren. Hoge olie- en gasprijzen, extra defensie-uitgaven, meer productie door de wapenindustrie. Verklaringen genoeg voor het Russische wonder. Daar konden de sancties, de lage gasimport door Europa en de disruptie van de oorlog zelf, blijkbaar niet tegen op.
Maar waarom zouden we de Russische statistieken geloven?
Nieuw onderzoek van Stockholm School of Economics laat zien dat ook het bbp-cijfer onderdeel is van de oorlogspropaganda. De Russen onderschatten de inflatie en overschatten het bbp.
Alleen afgaande op de historische correlatie van het bbp en de olieprijs wordt de groei in 2023 een krimp van 1,7%. Rekening houdend met de werkelijke inflatie en de koers van de roebel was de krimp waarschijnlijk zelfs meer dan 10%. De Russische economie is niet sterk, concluderen de Zweden. De oorlogseconomie zorgt voor inflatie, niet voor groei. Poetin liegt altijd, dus ook over de economie.
(Mathijs Bouman in het FD)
……………………………………………..
50-plussers die online meedoen voelen zich lekkerder!
Al dat getuur naar Facebook, Instagram en YouTube: slecht voor de geest? Niet voor 50-plussers. Een groot internationaal onderzoek toont aan dat internetten bij ouderen goed is voor hun mentale welzijn.
Hoe meer online, des te tevredener ze zeggen te zijn en des te minder ze last hebben van depressieve klachten.
Dat geldt vooral in Nederland, een van de uitschieters onder de 23 landen waarnaar het onderzoek keek. Een slag om de arm is op zijn plaats waarschuwen Qingpeng Zhang en collega’s van de Universiteit van Hong Kong hun onderzoek. Zo hoeft een verband niet per se te duiden op oorzaak en gevolg. Misschien zitten mensen die zich toch al lekkerder voelen vaker ook internet. Erg logisch lijkt dat niet betoogt Zhang. Zo is het verband tussen internetten en een betere gemoedstoestand het sterkst bij ongehuwden, mensen met minder sociale contacten en bij de alleroudsten. Dat doet vermoeden dat ouderen hun sociale leven online opkrikken. Een andere verklaring, oppert het team, is dat digitaal actieve ouderen zelfhulpsites bezoeken. Dat internet het isolement van ouderen kan doorbreken bleek al eerder uit diverse kleinere studies. Door de bank genomen staat internetgebruik in verband met 9% minder depressieve klachten, 7% meer tevredenheid met het leven en een 15% beter gezondheid. (VK)
……………………………………………
Ontmoeting Biden en Xi levert niets op.
Samenwerking is beter dan confrontatie zeggen Beijing en Washington. Toch blijken bij een ontmoeting allerlei ergernissen te overheersen.
De gedeelde belangen tussen China en de VS nemen niet af, maar toe. Dat heeft XI Jinping zijn Amerikaanse ambtgenoot Biden voorgehouden tijdens wat vrijwel zeker hun laatste onderlinge ontmoeting is geweest. Ontkoppeling van economieën en verstoring van toeleveringsketens zijn geen oplossingen waarschuwde XI aan de vooravond van het aantreden Van Trump. Hij herhaalde dat China graag bereid is met de nieuwe regering samen te werken.
De 2 wereldleiders spraken elkaar in Lima, waar dit jaar de APEC-top plaatsvond. Op de vorige bijeenkomst in november 2023 brachten zij de turbulente betrekkingen in iets rustiger vaarwater. Ze herstelden de militaire communicatie – een belangrijk mechanisme om onbedoelde escalatie te voorkomen – en zegde China zijn medewerking toe bij de aanpak van grondstoffen voor synthetische drugs, zoals het zeer verslavende fentanyl.
Dit keer spraken ze in de wetenschap dat de relatie onzekere tijden tegemoet gaat. In januari treedt Trump aan tijdens wiens termijn beide landen in een handelsoorlog verwikkeld raakten. Trump bepleitte in zijn campagne hoge invoertarieven oplopend tot 60%. Hij nomineerde bovendien verschillende Republikeinen die bekend staan als ‘China-haviken’ voor rollen in zijn kabinet.
Xi en Biden slaagden er niet in de onderlinge spanningen de aanloop naar de machtswisseling te verminderen. Er waren te veel irritaties. Biden deed zijn beklag over de Chinese steun aan de Russische defensie-industrie en over cyberaanvallen. Xi ontkende elke betrokkenheid. Xi waarschuwde op zijn beurt dat de ‘separistische activiteiten van de Taiwanese president Lai-Ching een bedreiging vormen voor de wereldvrede. Biden riep Xi op de ‘destabiliserende’ militaire oefeningen rond het zelfstandig bestuurde eiland te stoppen en ook zijn invloed aan te wenden om een einde te maken aan de Noord-Koreaanse inzet in Oekraïne. Biden en Xi waren het wel eens over de noodzaak om oog te houden voor de risico’s van kunstmatige intelligentie. Zo benadrukten ze beide na afloop dat de beslissing om kernwapens te gebruiken altijd door een mens genomen moet worden. (NRC)
………………………………………………
Pieter Omtzigt keert na 2 maanden terug in de Tweede Kamer.
+ Hij treft bij terugkeer een gehavende fractie aan.
+ Vertrek staatsecretaris NSC leidde bijna tot val kabinet.
+ Zij spreekt nu tegen dat ze is opgestapt vanwege racisme.
Omtzigt en Van Vroonhoven verdelen voorlopig de taken van het fractievoorzitterschap. Hij keert terug terwijl zijn partij een turbulente tijd doormaakt. Dinsdag vertrokken ook 2 NSC-Kamerleden, Femke Zeedijk en Rosanne Hertzberger omdat ze het oneens waren met de harde toon van leden van het kabinet Schoof en enkele coalitie-Kamerleden. Vrijdag stapte Achahbar op vanwege ‘polariserende omgangsvormen’, met bijna een kabinetsval tot gevolg. Na Idsinga verloor NSC zo 2 staatsecretarissen in 2 weken.
‘Het is fijn en goed om collega’s en medewerkers te zien na een bewogen week voor onze partij’, verklaarde Omtzigt. ‘Ik heb zeer gemotiveerde mensen aangetroffen. Natuurlijk doet het ons pijn dat 2 staatssecretarissen zijn afgetreden en ook Tweede Kamerleden afscheid genomen hebben. Maar onze idealen staan recht overeind.’ Omtzigt zei dat hij zich in de voorbije weken steeds beter voelde en zin heeft om aan de slag te gaan, maar opziet tegen de ‘harde omgangsvormen’ in Den Haag. (FD)
……………………………………….
Netanyahu: 4,7 miljoen per vrijgelaten gijzelaar en vrijgeleide uit Gaza.
Dit aanbod moet Palestijnse strijders overhalen zich te melden. Hij deed zijn opmerkelijke voorstel tijdens een bezoek aan Gaza, waar hij beloofde dat Hamas nooit meer zal terugkeren in het bestuur.
Het leger gaat ervan uit dat nog 97 gijzelaars in Gaza worden vastgehouden door Hamas. Van hen zouden 34 niet meer in leven zijn. ‘Wie ons een gijzelaar brengt zal een veilige uitweg vinden voor zichzelf en zijn familie. Wij zullen ook 5 miljoen dollar geven voor elke gijzelaar. Kies, de keuze is aan jou, maar het resultaat zal hetzelfde zijn. Wij zullen ze allemaal terugbrengen.’
Tegelijkertijd bedreigde hij Palestijnen die gijzelaars in handen hebben. ‘Wie het waagt onze gijzelaars kwaad te doen zal er een prijs voor betalen. Wij zullen je achtervolgen en wij zullen je krijgen.’
Het leger erkent dat een deal met Hamas nog de enige manier is om de overgebleven gijzelaars levend uit Gaza te krijgen. Hoge legerfunctionarissen hebben Netanyahu de afgelopen dagen opnieuw hierop gewezen meldt omroep Channel 12. De voortgaande strijd zou hun leven alleen maar in gevaar brengen. (VK)
……………………………………………….
Na Nadal heeft de tenniswereld behoefte aan nieuwe helden.
Het afscheid van Nadal kwam niet onverwachts deze week bij de Davis Cup in Malaga, maar de emoties waren er niet minder om in Zuid Spanje. De speler zelf was tot tranen toe geroerd, zijn fans hielden het ook niet droog, in het besef dat hij na de 2-1 nederlaag tegen Nederland nooit meer te zien zal zijn op de grote tennistoernooien.
Na een profloopbaan van ruim 20 jaar en 22 grandslamzeges rijker is het lichaam van de 38-jarige Nadal versleten. Zijn fysieke spel eiste zijn tol. Ontelbare blessures liep hij op, na vaak maandenlange revalidaties keerde hij meestal succesvol terug, maar de laatste jaren haperde de machine. Zijn nederlaag tegen Van de Zandschulp maakte dinsdag duidelijk dat Nadal de juiste beslissing heeft genomen. De wilskracht was er nog wel, de power en overtuiging ontbraken. De tenniswereld verliest een icoon.
Vooral op gravel was hij onverslaanbaar met zijn metershoge topspinballen. Hij won Roland Garros 14 keer! Een record dat niet snel verbeterd zal worden. Nadal dankte zijn populariteit ook aan zijn sportieve gedrag. Nooit smeet hij met een racket, zelden protesteerde hij tegen een scheids- of lijnrechter. En zijn vechtlust was een voorbeeld voor alle sportende kinderen in de wereld. Geef nooit op.
Zijn vriend en rivaal Federer nam in 2022 als veertiger afscheid, alleen Djokovic (37) blijft nu over van de Big Three. Zij domineerden het tennis 2 volle decennia, een unicum in de sportwereld. Djokovic won de meeste grandslamtoernooien (24) maar legt het in populariteit altijd af tegen Nadal en Federer. Ze waren tegenpolen op de baan, bevriend erbuiten. Ze maakten elkaar alleen maar sterker door de onderlinge rivaliteit. Intussen hebben Sinner en Alcaraz zich aangediend als volgende lichting. Het belooft een mooie tweestrijd te gaan leveren.
De vraag is of ze ook de tanende populariteit van hun sport kunnen stoppen. Tennis heeft een geduchte concurrentie van een andere racketsport: Padel. Zoals squash destijds snel aan populariteit won. Juist toen diende zich in Nederland Richard Krajicek aan die Wimbledon won en er voor zorgde dat jongens en meisjes lid werden van een tennisclub. In Spanje worden nieuwe Nadals al op diens tennisacademie klaargestoomd. Goed voorbeeld doet volgen! (NRC)
+ Vooruitzichten Russische economie in 2025 pessimistisch.
+ Twijfels over volhouden van oorlogsinspanningen nemen toe.
+ Centrale bank kan rente verder verhogen in de strijd tegen inflatie.
De Russische economie staat er minder florissant voor dan gedacht. De hoge inflatie is een groeiend probleem en hoewel de economie van het land de sancties tot nu toe redelijk leek te doorstaan, betwijfelen analisten inmiddels of het Kremlin langdurige oorlogsinspanningen kan volhouden.
De Russische centrale Bank verhoogde de rente eind oktober tot 21% in een poging de inflatie aan banden te leggen, tot onvrede van de top van het bedrijfsleven en de politiek. Die liep in september op tot bijna 10%. De hoge rente kan volgens de Amerikaanse denktank ISW negatieve gevolgen hebben voor de defensie-industrie, die de zware verliezen aan materieel op het slagveld moet aanvullen. Ondernemers in het land stellen investeringen uit. Hoofdeconoom Kleptsj waarschuwde voor tegenvallende economische groei. De Russische centrale bank sluit een verdere renteverhoging niet uit. Volgens Foreign Policy verliest Rusland 320 tanks en stukken artillerie per maand terwijl het er 20 per maand zelf kan produceren. Veel verliezen worden aangevuld uit reserves maar ook die slinken. Trump gaat er juist van uit dat Rusland het nog jaren kan volhouden.
Als het klopt dat Rusland de verliezen op het slagveld niet kan aanvullen zou het logischer zijn voor Oekraïne om de strijd juist voort te zetten. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat Noord-Korea, dat al artilleriegranaten en raketten aan Rusland levert nu ook gemechaniseerde artillerie stuurt. Ook wil men drones leveren. Opvallend is ook dat Poetin de vergoedingen voor gewonde soldaten heeft verlaagd. Dat duidt er ook op dat de kosten van de regeling te hoog worden. Alleen zwaargewonde soldaten krijgen nog een eenmalige bonus van 3 mln roebel (€28.000). Volgens Zelensky loopt dat aantal doden en gewonden nu op tot 1.500 tot 2.000 per dag. Eerder waren dat er naar schatting 1.000 per dag. (FD)
……………………………………………….
Nog nooit zoveel CO2-uitstoot door fossiele brandstoffen als dit jaar.
De klimaatdoelstellingen ten spijt stevent de wereld dit jaar af op een nieuw record in CO2-uitstoot door fossiele brandstoffen. Enig lichtpuntje: de uitstoot stijgt minder hard dan in voorgaande jaren.
Van een kantelpunt in emissies is volgens de onderzoekers van het Global Carbon Project nog geen sprake. Dit jaar bedraagt de uitstoot naar verwachting 37,4 miljard ton, ongeveer 0,8% meer dan in 2023. De CO2-uitstoot neemt de laatste 10 jaar minder snel toe dan in de decennia daarvoor, maar volgens de onderzoekers is dit niet genoeg. ‘We zien nog steeds geen tekenen dat de verbranding van fossiele brandstoffen zijn hoogtepunt heeft bereikt’, zegt onderzoeksleider Friedlingstein.
De onderzoekers manen de landen op de klimaattop snel tot gezamenlijke oplossingen te komen. In de VS en de EU daalt de uitstoot licht maar in China (0,2%) en India (4,8%) voorzien de onderzoekers juist een stijging.
De gevolgen van klimaatverandering worden steeds beter zichtbaar: Dit jaar is het warmste jaar in de geschiedenis, de gemiddelde luchttemperatuur komt voor het eerst meer dan 1,5 graad hoger dan aan het begin van de industriële revolutie en door de hoge zeewatertemperatuur kalft ook het Zuidpoolijs af.
…………………………………………….
1.000 dagen oorlog in Europa.
+ 16.324 raketten en aanvalsdrones afgevuurd door Rusland.
+ 12.158 afgeschoten raketten onderschept door Oekraïne.
+ 77.143 bevestigde Russische militaire doden.
+ 6.191.805 vluchtelingen opgenomen buiten Oekraïne.
+ 202.900.000.000 euro steun van Europa en de VS voor Oekraïne.
+ 44.680.000 miljoen inwoners in Oekraïne in 2020.
+ 37.860.000 miljoen inwoners in Oekraïne in 2024.
+ 14.600.000 mensen in nood in Oekraïne in 2024.
(NRC)
……………………………………………
Russische leugens…
Economen zijn net mensen. En dus ook vatbaar. Toen Rusland vorig jaar een economische groei van maar liefst 3,6% rapporteerde, buitelden economen over elkaar heen om dit ‘wonder van de oorlogseconomie’ te verklaren. Hoge olie- en gasprijzen, extra defensie-uitgaven, meer productie door de wapenindustrie. Verklaringen genoeg voor het Russische wonder. Daar konden de sancties, de lage gasimport door Europa en de disruptie van de oorlog zelf, blijkbaar niet tegen op.
Maar waarom zouden we de Russische statistieken geloven?
Nieuw onderzoek van Stockholm School of Economics laat zien dat ook het bbp-cijfer onderdeel is van de oorlogspropaganda. De Russen onderschatten de inflatie en overschatten het bbp.
Alleen afgaande op de historische correlatie van het bbp en de olieprijs wordt de groei in 2023 een krimp van 1,7%. Rekening houdend met de werkelijke inflatie en de koers van de roebel was de krimp waarschijnlijk zelfs meer dan 10%. De Russische economie is niet sterk, concluderen de Zweden. De oorlogseconomie zorgt voor inflatie, niet voor groei. Poetin liegt altijd, dus ook over de economie.
(Mathijs Bouman in het FD)
……………………………………………..
50-plussers die online meedoen voelen zich lekkerder!
Al dat getuur naar Facebook, Instagram en YouTube: slecht voor de geest? Niet voor 50-plussers. Een groot internationaal onderzoek toont aan dat internetten bij ouderen goed is voor hun mentale welzijn.
Hoe meer online, des te tevredener ze zeggen te zijn en des te minder ze last hebben van depressieve klachten.
Dat geldt vooral in Nederland, een van de uitschieters onder de 23 landen waarnaar het onderzoek keek. Een slag om de arm is op zijn plaats waarschuwen Qingpeng Zhang en collega’s van de Universiteit van Hong Kong hun onderzoek. Zo hoeft een verband niet per se te duiden op oorzaak en gevolg. Misschien zitten mensen die zich toch al lekkerder voelen vaker ook internet. Erg logisch lijkt dat niet betoogt Zhang. Zo is het verband tussen internetten en een betere gemoedstoestand het sterkst bij ongehuwden, mensen met minder sociale contacten en bij de alleroudsten. Dat doet vermoeden dat ouderen hun sociale leven online opkrikken. Een andere verklaring, oppert het team, is dat digitaal actieve ouderen zelfhulpsites bezoeken. Dat internet het isolement van ouderen kan doorbreken bleek al eerder uit diverse kleinere studies. Door de bank genomen staat internetgebruik in verband met 9% minder depressieve klachten, 7% meer tevredenheid met het leven en een 15% beter gezondheid. (VK)
……………………………………………
Ontmoeting Biden en Xi levert niets op.
Samenwerking is beter dan confrontatie zeggen Beijing en Washington. Toch blijken bij een ontmoeting allerlei ergernissen te overheersen.
De gedeelde belangen tussen China en de VS nemen niet af, maar toe. Dat heeft XI Jinping zijn Amerikaanse ambtgenoot Biden voorgehouden tijdens wat vrijwel zeker hun laatste onderlinge ontmoeting is geweest. Ontkoppeling van economieën en verstoring van toeleveringsketens zijn geen oplossingen waarschuwde XI aan de vooravond van het aantreden Van Trump. Hij herhaalde dat China graag bereid is met de nieuwe regering samen te werken.
De 2 wereldleiders spraken elkaar in Lima, waar dit jaar de APEC-top plaatsvond. Op de vorige bijeenkomst in november 2023 brachten zij de turbulente betrekkingen in iets rustiger vaarwater. Ze herstelden de militaire communicatie – een belangrijk mechanisme om onbedoelde escalatie te voorkomen – en zegde China zijn medewerking toe bij de aanpak van grondstoffen voor synthetische drugs, zoals het zeer verslavende fentanyl.
Dit keer spraken ze in de wetenschap dat de relatie onzekere tijden tegemoet gaat. In januari treedt Trump aan tijdens wiens termijn beide landen in een handelsoorlog verwikkeld raakten. Trump bepleitte in zijn campagne hoge invoertarieven oplopend tot 60%. Hij nomineerde bovendien verschillende Republikeinen die bekend staan als ‘China-haviken’ voor rollen in zijn kabinet.
Xi en Biden slaagden er niet in de onderlinge spanningen de aanloop naar de machtswisseling te verminderen. Er waren te veel irritaties. Biden deed zijn beklag over de Chinese steun aan de Russische defensie-industrie en over cyberaanvallen. Xi ontkende elke betrokkenheid. Xi waarschuwde op zijn beurt dat de ‘separistische activiteiten van de Taiwanese president Lai-Ching een bedreiging vormen voor de wereldvrede. Biden riep Xi op de ‘destabiliserende’ militaire oefeningen rond het zelfstandig bestuurde eiland te stoppen en ook zijn invloed aan te wenden om een einde te maken aan de Noord-Koreaanse inzet in Oekraïne. Biden en Xi waren het wel eens over de noodzaak om oog te houden voor de risico’s van kunstmatige intelligentie. Zo benadrukten ze beide na afloop dat de beslissing om kernwapens te gebruiken altijd door een mens genomen moet worden. (NRC)
………………………………………………
Pieter Omtzigt keert na 2 maanden terug in de Tweede Kamer.
+ Hij treft bij terugkeer een gehavende fractie aan.
+ Vertrek staatsecretaris NSC leidde bijna tot val kabinet.
+ Zij spreekt nu tegen dat ze is opgestapt vanwege racisme.
Omtzigt en Van Vroonhoven verdelen voorlopig de taken van het fractievoorzitterschap. Hij keert terug terwijl zijn partij een turbulente tijd doormaakt. Dinsdag vertrokken ook 2 NSC-Kamerleden, Femke Zeedijk en Rosanne Hertzberger omdat ze het oneens waren met de harde toon van leden van het kabinet Schoof en enkele coalitie-Kamerleden. Vrijdag stapte Achahbar op vanwege ‘polariserende omgangsvormen’, met bijna een kabinetsval tot gevolg. Na Idsinga verloor NSC zo 2 staatsecretarissen in 2 weken.
‘Het is fijn en goed om collega’s en medewerkers te zien na een bewogen week voor onze partij’, verklaarde Omtzigt. ‘Ik heb zeer gemotiveerde mensen aangetroffen. Natuurlijk doet het ons pijn dat 2 staatssecretarissen zijn afgetreden en ook Tweede Kamerleden afscheid genomen hebben. Maar onze idealen staan recht overeind.’ Omtzigt zei dat hij zich in de voorbije weken steeds beter voelde en zin heeft om aan de slag te gaan, maar opziet tegen de ‘harde omgangsvormen’ in Den Haag. (FD)
……………………………………….
Netanyahu: 4,7 miljoen per vrijgelaten gijzelaar en vrijgeleide uit Gaza.
Dit aanbod moet Palestijnse strijders overhalen zich te melden. Hij deed zijn opmerkelijke voorstel tijdens een bezoek aan Gaza, waar hij beloofde dat Hamas nooit meer zal terugkeren in het bestuur.
Het leger gaat ervan uit dat nog 97 gijzelaars in Gaza worden vastgehouden door Hamas. Van hen zouden 34 niet meer in leven zijn. ‘Wie ons een gijzelaar brengt zal een veilige uitweg vinden voor zichzelf en zijn familie. Wij zullen ook 5 miljoen dollar geven voor elke gijzelaar. Kies, de keuze is aan jou, maar het resultaat zal hetzelfde zijn. Wij zullen ze allemaal terugbrengen.’
Tegelijkertijd bedreigde hij Palestijnen die gijzelaars in handen hebben. ‘Wie het waagt onze gijzelaars kwaad te doen zal er een prijs voor betalen. Wij zullen je achtervolgen en wij zullen je krijgen.’
Het leger erkent dat een deal met Hamas nog de enige manier is om de overgebleven gijzelaars levend uit Gaza te krijgen. Hoge legerfunctionarissen hebben Netanyahu de afgelopen dagen opnieuw hierop gewezen meldt omroep Channel 12. De voortgaande strijd zou hun leven alleen maar in gevaar brengen. (VK)
……………………………………………….
Na Nadal heeft de tenniswereld behoefte aan nieuwe helden.
Het afscheid van Nadal kwam niet onverwachts deze week bij de Davis Cup in Malaga, maar de emoties waren er niet minder om in Zuid Spanje. De speler zelf was tot tranen toe geroerd, zijn fans hielden het ook niet droog, in het besef dat hij na de 2-1 nederlaag tegen Nederland nooit meer te zien zal zijn op de grote tennistoernooien.
Na een profloopbaan van ruim 20 jaar en 22 grandslamzeges rijker is het lichaam van de 38-jarige Nadal versleten. Zijn fysieke spel eiste zijn tol. Ontelbare blessures liep hij op, na vaak maandenlange revalidaties keerde hij meestal succesvol terug, maar de laatste jaren haperde de machine. Zijn nederlaag tegen Van de Zandschulp maakte dinsdag duidelijk dat Nadal de juiste beslissing heeft genomen. De wilskracht was er nog wel, de power en overtuiging ontbraken. De tenniswereld verliest een icoon.
Vooral op gravel was hij onverslaanbaar met zijn metershoge topspinballen. Hij won Roland Garros 14 keer! Een record dat niet snel verbeterd zal worden. Nadal dankte zijn populariteit ook aan zijn sportieve gedrag. Nooit smeet hij met een racket, zelden protesteerde hij tegen een scheids- of lijnrechter. En zijn vechtlust was een voorbeeld voor alle sportende kinderen in de wereld. Geef nooit op.
Zijn vriend en rivaal Federer nam in 2022 als veertiger afscheid, alleen Djokovic (37) blijft nu over van de Big Three. Zij domineerden het tennis 2 volle decennia, een unicum in de sportwereld. Djokovic won de meeste grandslamtoernooien (24) maar legt het in populariteit altijd af tegen Nadal en Federer. Ze waren tegenpolen op de baan, bevriend erbuiten. Ze maakten elkaar alleen maar sterker door de onderlinge rivaliteit. Intussen hebben Sinner en Alcaraz zich aangediend als volgende lichting. Het belooft een mooie tweestrijd te gaan leveren.
De vraag is of ze ook de tanende populariteit van hun sport kunnen stoppen. Tennis heeft een geduchte concurrentie van een andere racketsport: Padel. Zoals squash destijds snel aan populariteit won. Juist toen diende zich in Nederland Richard Krajicek aan die Wimbledon won en er voor zorgde dat jongens en meisjes lid werden van een tennisclub. In Spanje worden nieuwe Nadals al op diens tennisacademie klaargestoomd. Goed voorbeeld doet volgen! (NRC)