Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 19 augustus t/m zo 25 augustus 2024

19 augustus 2024, 04:11
Harris moet op conventie laten zien wat ze in huis heeft.
Gunstig peilingen, energieke bijeenkomsten. Harris heeft het tij mee sinds ze Biden verving als presidentskandidaat. Aan enthousiasme geen gebrek. Sinds Biden zich terugtrok vliegen de lollige memes over internet en hebben de peilingen de weg naar boven ingezet. Deze week publiceerde ze haar plannen voor het economisch beleid. ‘Als president zal ik er alles aan doen om kansen te creëren die de economische zekerheid, stabiliteit en waardigheid bevorderen van de middenklasse’, zei ze in North Carolina. ‘Samen zullen we bouwen aan wat ik een opportunity economy noem.’ Harris wil belasting voor inkomens tot 4 ton, starterswoningen bouwen en meer overheidsbemoeienis om concurrentie te bevorderen. Hoe ze dat voor elkaar wil krijgen blijft vaag. Toch vertrouwen net iets meer Amerikanen aan Harris de economie toe dan aan Trump, zo bleek uit een peiling van de Financial Times. Daarmee lijkt het erop dat ze zich weet te distantiëren van Biden, onder wie de inflatie tot recordhoogtes steeg.
Harris ligt in de peilingen voor op Trump maar het verschil in de swingstates is krap. Ze moet er minstens 3 binnenhalen om de overwinning te kunnen claimen, met Pennsylvania en North Carolina als belangrijkste strijdtonelen. Een voordeel is dat ze stemmers iets te kiezen heeft gegeven met haar aantreden. Ze staat bekend als gedisciplineerd en voorzichtig. Bovendien is ze 20 jaar jonger dan Trump.
Ze wordt de nieuwe Obama genoemd maar ze kan niet zo bevlogen spreken als hij. Het verschil zal blijken op de conventie in Chicago. (FD)
…………………………………………………………
 
VS optimistisch over staakt-het-vuren Gaza. 
Washington toont zich optimistisch over de onderhandelingen deze week in Cairo. Een akkoord ligt binnen handbereik, klinkt het. Om druk achter de onderhandelingen te zetten heeft Biden zijn buitenlandminister Blinken opnieuw naar Israël gestuurd. Volgens Biden is gepraat over een nieuw voorstel van de VS. Hij toonde zich optimistisch: ‘We zijn er nog niet, maar we zijn veel, veel dichterbij gekomen.
Hamas reageerde schamper op dit optimisme: ‘Zeggen dat we nu vlak bij een akkoord zijn, is een illusie. Geen van de strijdpunten is opgelost, er is helemaal niets bereikt. Er was geen vooruitgang’, aldus topfunctionaris Sami Abu Zuhri. ‘Het is louter een poging om tijd te winnen. Zolang er een kans is op een staakt-het-vuren is er hoop dat het gevaar van een oorlog afneemt.’ De New York Times voorspelt dat Iran naar verwachting zal wachten met zijn geplande vergeldingsactie om de onderhandelaars meer tijd te geven. (VK)
………………………………………………………..
 
Acuut gebrek aan medicijn, probleem bij kinderkanker.
Ziekenhuizen kampen met een acuut tekort aan het kankermedicijn etoposide, een middel dat de groei van tumoren afremt. Daarvoor waarschuwt het College ter beoordeling van geneesmiddelen. Artsen wordt geadviseerd om de behandeling aan te passen. Bij kinderkanker zijn er geen alternatieven.
Etoposide is een middel dat in chemokuren wordt gebruikt om de deling van lichaamscellen tegen te gaan in het DNA. Daardoor groeien kankercellen niet verder. ‘Het is een vrij effectief middel’, zegt Nicole Hunfeld, voorzitter landelijke commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen en ziekenhuisapotheker bij het Erasmus MC. Daardoor wordt het in zeker 30 behandelschema’s voor verschillende kankersoorten gebruikt. Het middel is naar verwachting tot eind september ‘zeer beperkt’ beschikbaar, zegt het CBG. Normaal gesproken wordt bij dit soort acute medicijntekorten naar het buitenland gekeken maar de tekorten zijn wereldwijd. Er zijn 2 fabrikanten die etoposide maken die allebei met problemen kampen. (NRC)
……………………………………………
 
Kabinet moet de productie mest veel meer beperken.
Het kabinet moet extra maatregelen nemen om de productie van mest in Nederland te beperken. Het huidige wetsvoorstel is niet genoeg om de voor het milieu schadelijke uitstoot van stikstof en fosfaat voldoende terug te dringen. Dat schrijft de raad van state in een gisteren gepubliceerd advies aan de regering. Volgens de Raad wordt met het wetsvoorstel een derde van de benodigde daling van de stikstofuitstoot gehaald en bij de fosfaatuitstoot zelfs nog minder. Nederland mag in 2025 nog maar 440 miljoen stikstof en 135 miljoen kilo fosfaat produceren uit dierlijke mest. Dat is respectievelijk 6% en 8% minder dan wat er naar verwachting dit jaar geproduceerd wordt.
Jarenlang mochten Nederlandse boeren meer mest op hun land uitrijden dan andere Europese boeren. In ruil voor die uitzonderingspositie moest Nederland de waterkwaliteit verbeteren en optreden tegen mestfraude. Omdat Nederland zich niet aan de afspraken hield vervalt de uitzondering! (FD)
…………………………………………..
 
Denemarken vreest Zweedse ‘kindsoldaten’ die aanslagen plegen.
Deense criminelen rekruteren via sociale media Zweedse tieners om aanslagen te plegen in Denemarken. Daarmee stroomt het Zweedse bendegeweld op lugubere wijze over naar de buren.
Gezocht: iemand die een handgranaat wil gooien naar huis, beloning 6.000 euro. Wij dekken alle kosten en zorgen voor overnachting, tickets enz. Of: opblazen deur:10.000 euro, Schieten: 50.000 euro. Met dit soort advertenties werven Deense criminelen jongeren om zware misdaden te plegen. Sinds april zijn er 25 gevallen bekend waarbij minderjarige Zweden werden ingehuurd.
Minister van Justitie Hummelgaard sprak van een ‘zieke geweldscultuur’ en deed een beroep op zijn Zweedse collega’s om iets te doen tegen de stroom van ‘kindsoldaten’. Uit cijfers van het Zweedse OM blijkt dat dit jaar al 93 kinderen jonger dan 15 jaar onder verdenking staan van moord, drie keer zoveel als vorig jaar. Het geweld in Denemarken is het gevolg van een conflict in de bendewereld. Deense tieners werden tot nu toe niet ingezet. Het is mogelijk dat de Zweedse tieners denken dat het strafrecht in Denemarken net zo soepel is als in Zweden maar Denemarken staat bekend om zijn harde aanpak van bendecriminaliteit. Zo werd recentelijk een 17-jarige Zweed veroordeeld tot 10 jaar cel vanwege hulp bij een dubbele moord. Minister Hummelgaard zei te hopen op snelle nieuwe zwaardere vonnissen. (VK)
………………………………………..
 
Nu bosbranden in Zuid-Frankrijk en op Madeira.
In Frankrijk werden 3.000 campinggasten tijdelijk geëvacueerd. Op Madeira zijn al duizenden hectaren bos verbrand. Door grote hitte, lage luchtvochtigheid en hoge windsnelheden kregen verschillende delen van vooral Zuid-Europa de afgelopen dagen met lastig te beheersen bosbranden te maken. Na de felle branden in Griekenland en Turkije waren er nu met name problemen in Zuid-Frankrijk en op het Portugese eiland Madeira. In het Franse Pyreneeën gebied werden zeker 3.000 vakantiegangers geëvacueerd. In Frontignan, nabij Montpellier werd zo’n 350 hectare dennenbos verwoest. Eerder ging al zo’n 600 hectare in Vidauban in vlammen op.
Ook op Madeira zijn grote problemen. Op de zuidkust van dit Portugese eiland in de Atlantische oceaan woeden al sinds vorige week heftige bosbranden. Daarbij is al 3.000 hectare verwoest. De brandweer heeft 200 mensen ingezet om de schade te beperken. In Turkije lieten de autoriteiten weten dat 2 grote bosbranden in de westelijke kustprovincie Izmir en de noordelijke provincie Bolu onder controle zijn gebracht. (NRC)
…………………………………………….
 
Grote bedrijven blijven vastgoed afstoten vanwege thuiswerken.
Werkgevers maken gebruik van aflopen huurcontracten voor verdere inkrimping.
Grote bedrijven dwingen hun personeel nauwelijks naar kantoor te komen, waardoor 4 jaar na het uitbreken van de coronapandemie veel vloeren leeg zijn. Werkgevers blijven daarom vastgoed afstoten.
Zo zijn de kantoorvloeren van de gemeente Amsterdam de afgelopen jaren regelmatig leeg. Reden om flink te snijden in het kantoorvastgoed. Zo sloot vorig jaar al een pand aan de Jodenbreestraat in het centrum van de stad waar 1.200 werkplekken waren! En sinds maart van dit jaar is de huur opgezegd van een pand aan de Weesperstraat met zo’n 700 bureaus. Met het afstoten van deze panden is nu 20% van de kantoorruimte geschrapt, meldt een woordvoerder. Amsterdam hanteert sinds vorig jaar zomer een norm van de helft van de tijd werken op kantoor en de helft thuis. Het hybride werken is de standaard geworden. Duidelijk is dat de gemeente met minder werkplekken toekan.
Amsterdam is geen uitzondering. Grote werkgevers blijven doorgaan met het afstoten van vastgoed blijkt uit een FD-rondgang onder 28 grote kantoorgebruikers, zoals overheden, banken verzekeraars en accountants. Zij hebben minder fysieke werkplekken nodig nu een ruime meerderheid van het personeel de vrijheid blijft krijgen om thuis te werken. De bezettingsgraad op kantoren is laag: op vrijdagen is vaak nog geen 30% van de bureaus bezet.
Daarmee zet een trend door. In 2022 zijn al tienduizenden vierkante meters kantoor afgestoten als gevolg van het thuiswerken. Uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE blijkt dat van de 100 ondervraagde ondernemingen er meer dan de helft denkt minder vierkante meters nodig te hebben. Zij verwachten dat het aantal werkplekken terugvalt van de huidige 7 op 10 medewerkers naar 5 op de 10 medewerkers. (FD)
 
Trump verspreidt gemanipuleerde foto’s Taylor Swift.
Het zijn nepfoto’s die suggereren dat ze hem steunt: Taylor wants you to vote for Donald Trump.
Op de foto met deze tekst lijkt Taylor Swift met priemende vinger de kiezer rechtstreeks aan te spreken, tegen de achtergrond van de Amerikaanse vlag. De mateloos populaire zangeres is uitgedost als Uncle Sam. Op een andere foto dragen jonge vrouwelijke Swift-fans T-shirts met de tekst “Swifties for Donald Trump’. De foto’s zijn onderdeel van een collage die Trump via zijn eigen socialemediakanaal Truth Social heeft verspreid met daarboven de tekst ‘I Accept’. De bewuste afbeeldingen zijn nep! Swift heeft zich tot dusverre niet uitgesproken voor de Democraten of Republikeinen, anders dan in 2020 toen ze zich achter Biden schaarde.
Eén van de vier afbeeldingen is niet door AI gefabriceerd, schrijft The Independent. Hierop staat de 19-jarige Swift fan Jenna Piwo-Warsczyk. Zij is fervent aanhanger van Trump. Of foto’s authentiek zijn of niet lijkt Trump weinig uit te maken! Onlangs verspreidde hij ook al een door AI gemaakte foto van zijn rivaal Harris waarin zij op de rug is te zien en haar partijgenoten zijn getransformeerd tot devote communisten.
De AI-beelden volgen ironisch genoeg op de verwijten van Trump dat juist Harris AI inzet in haar campagne. Dit alles past in het concept dat bekend staat als ‘liars dividend’. In een onlinewereld die wordt overspoeld met gemanipuleerde beelden is de leugenaar per definitie in het voordeel. De nepbeelden leiden tot een breed wantrouwen in álle media of ze nu authentiek zijn of niet. De permanent desinformatie vergroot het risico dat mensen niet eens meer beginnen te zoeken naar betrouwbare informatie en hun vertrouwen in politici en pers verliezen. (VK)
………………………………………………
 
Vertragingen en uitvallende treinen deze herfst.
Nog meer werkzaamheden en een te kort aan materieel en vooral technisch personeel leiden tot vertragingen en uitvallende treinen deze herfst. Het wordt een pittig najaar zei president-directeur van de NS Koolmees. Met name de problemen op de hogesnelheidslijn zijn groot. De afgelopen weken was er ook geen of beperkt treinverkeer bij het belangrijkste spoorknooppunt Amersfoort en waren er werkzaamheden tussen Rotterdam en Den Haag. Volgend jaar heeft ProRail 30% meer noodzakelijke werkzaamheden gepland dan in 2020.
Desondanks blijft NS van plan om de tarieven vanaf januari met meer dan 10%(!) te verhogen. Ook de HSL-toeslag -2,90 euro voor ‘snel’ vervoer in de intercity Direct – blijft gehandhaafd ondanks kritiek van reizigers. Vanwege het onderhoud, materieeltekort en schaarste aan monteurs verwachten NS en ProRail dat zij in 2024 niet de prestatieafspraken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kunnen nakomen. (NRC)
……………………………………………..
 
Woningprijzen zijn in een jaar tijd met bijna 11% gestegen.
De temperatuur op de woningmarkt loopt verder op. In juli lagen de prijzen van bestaande koopwoningen 10,6% hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden. Volgens het CBS is dat de grootste stijging in bijna 2 jaar.
Ten opzichte van juni zijn de woningen vorige maand met 1,4% gestegen, meldt het CBS. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om, onder meer door de oplopende rentetarieven, en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni vorig jaar lopen de prijzen van koopwoningen weer op. Ten opzichte van de vorige piek liggen de prijzen 4,6% hoger. De oplopende prijzen leiden er niet toe dat kopers zich meer afzijdig houden. Integendeel, het aantal woningregistraties steeg in juli met een kwart, tot 18.610. In de eerste 7 maanden van 2024 zijn bijna 11.000 woningen verkocht. Dat is ruim 11% meer dan een jaar eerder. In het 2e kwartaal boden kopers gemiddeld 4,1% boven de vraagprijs. Vooral in grote steden als Utrecht (11,2%) en Amsterdam (9,3%) is vaak sprake van een biedingsstrijd. De mediane koopsom is in het 2ekwartaal met 13,6% gestegen naar €468.000,00 (FD)
………………………………………………….
 
Belgische flitsformatie hapert door muitende liberaal Bouchez.
Nadat alles wekenlang gesmeerd was verlopen, verkeert de Belgische regeringsformatie plots in een crisis. Formateur Bart de Wever heeft tot vandaag om de liberaal Bouchez weer aan tafel te krijgen.
Het leek een regeringsformatie te gaan worden zoals België die lang niet had gezien. Snel en zonder al te veel gedoe. De verkiezingsuitslag van 9 juni zette er de juiste pionnetjes voor klaar. Bart de Wever, die met zijn N-VA de grootste partij bleef, kon prima zakendoen met Bouchez van MR, de liberale partij die in Wallonië onverwachts de verkiezingswinnaar werd. Zette je daar 2 christendemocratische partijen bij en maar 1 sociaaldemocratische partij, dan kreeg je de constructieve sfeer die tot nu toe rond deze formatie hing. Althans, tot begin deze week de liberaal Bouchez de deur naar een akkoord dichtsmeet. De Wever wilde afzien van de voorgenomen verlaging van de rente en dividendbelasting om de sociaaldemocraten aan boord te houden. Maar Bouchez wees dat compromis af.  Donderdagavond ging De Wever naar Koning Filip om zijn ontslag in te dienen als formateur. (VK)
…………………………………………………….
 
Obama’s jennen Trump.
Welke strategie zit achter het gesar van Trump door ex-president Obama en zijn vrouw Michelle op de Democratische conventie?
De vorige keer dat Obama publiekelijk de spot dreef met Trump had dat nogal onvoorziene gevolgen. Als president nam hij de toenmalige vastgoedtycoon en reality-tv-ster in 2011 op de korrel tijdens het jaarlijkse galadiner van het Washingtons perscorps. Obama had 3 dagen eerder zijn geboorteakte vrijgegeven om de door Trump verspreide complottheorie te weerleggen dat hij niet in de VS geboren zou zijn. ‘The Donald’ kan zich nu eindelijk weer op belangrijker zaken richten, zoals: heeft de maanlanding wel echt plaatsgevonden? sneerde Obama tot hilariteit van de zaal, waar ook Trump aan tafel zat! Trump zelf ontkende het jaren later nog, maar volgens meerdere mensen uit zijn entourage nam hij die avond het besluit zelf een gooi naar het presidentschap te doen. De zakenman flirtte al sinds de jaren tachtig met een overstap naar de politiek en zijn publieke vernedering op het White House Correspondent ’s Dinner zou hem het laatste zetje hebben gegeven. In 2016 was het zover: Trump werd tot opvolger gekozen van de president die hem 5 jaar daarvoor nog over de hekel haalde.
Ondanks deze voorgeschiedenis grepen de Obama’s hun spreektijd op de partijconventie deels aan om Trump opnieuw te sarren. Ze gaven de pestkop Trump daarmee meer dan een koekje van eigen deeg. Het plagen van Trump is een beproefde tactiek van de Democraten die luidt: Trump met zijn notoire lichtgeraaktheid zodanig provoceren tot persoonlijke tegenaanvallen dat hij niet toekomt aan het adresseren van werkelijke kiezerszorgen. De afgelopen weken dwaalde Trump al meermaals af van zijn voorbereide spreektekst om allerlei oude grieven te uiten – van Hillary Clintons e-mails tot de late wissel van Biden voor Harris. Dit tot onvrede van zijn campagneteam en andere Republikeinen die hem op het hart drukken meer te spreken over de economie, immigratie of criminaliteit. (NRC)
…………………………………………………………
 
ACM wil bedrijven achter nepreviews aanpakken.
De ACM gaat zich scherper richten op bedrijven die nepreviews maken en aanbieden voor webshops. Zij is een onderzoek gestart naar deze partijen en zegt al verschillende concrete gevallen op het oog te hebben. De toezichthouder kan boetes geven die kunnen oplopen tot €900.000, of bij grote bedrijven tot een percentage van de omzet. Sinds 2022 gelden er striktere regels die het plaatsen van schijnbeoordelingen verbieden en de ACM heeft toen eerst de webshops aangepakt die nepreviews gebruiken op hun platform. Nu wil zij harder gaan optreden tegen de makers van die beoordelingen. ‘We hebben een goed beeld gekregen van de verkopers van nepreviews. We willen nu een stap verder zetten in die keten en het fundament aanpakken’, zegt Edwin van Houten, directeur consumenten ACM.
De ACM richt zich naast previews ook op andere vormen van online misleiding zoals het plaatsen van oneerlijke aftelklokjes bij aanbiedingen. Naast meldingen van consumenten en bedrijven worden ook steeds meer digitale middelen gebruikt om zogenaamde dark patterns op te sporen. Dat zijn ongeoorloofde technieken die consumenten ongemerkt proberen te beïnvloeden. (FD)
………………………………………………………
 
Hongarije vangt alleen nog Oekraïners op uit zwaarbevochten oorlogsgebied.
Dit is in strijd met de EU-regels. Duizenden vluchtelingen onder wie kinderen, komen op straat te staan.
In heel Europa hebben Oekraïners recht op ‘tijdelijke bescherming’ sinds de invasie. Daaronder valt onder meer het ‘recht op passende huisvesting’. Ook mensenrechtenorganisaties zijn van mening dat Hongarije het EU-recht schendt.
Hongarije is van alle EU-lidstaten het minst op de hand van Oekraïne. Orbán ligt in discussie met zijn Europese collega’s dikwijls dwars als het gaat om het sturen van wapens of geld naar Kiev. Hij baarde ook opzien met zijn ‘vredesmissie’ naar Poetin. Hij wilde de diplomatieke banden met Rusland herstellen.
Nu neemt dus ook de hulp aan Oekraïners in Hongarije af. Op de lijst van regio’s die ‘in oorlog’ verkeren staan vooral gebieden in het oosten van het land: daar wordt de oorlog met Rusland rechtstreeks uitgevochten. Daarnaast zijn ook de steden Kiev en Odesa als gevaarlijk aangemerkt. De lijst wordt elke maand door Hongarije herzien. In Hongarije zijn 62.000 vluchtelingen opgenomen. Dat zijn er veel minder dan in andere buurlanden zoals Polen (958.000) Tsjechië (371.000) of Slowakije (125.000). (VK)
…………………………………………….
 
Kamala Harris geeft Democraten het geloof in Amerika terug.
Ze predikt een nieuw patriottisme. Tijdens haar toespraak donderdag ontneemt Harris de Republikeinen het monopolie op ‘Amerikaansheid’. Op de Democratische Conventie is de vlag terug van weggeweest, net als de uitroep ‘USA!’. Zelden moest een presidentskandidaat in één toespraak meer bereiken dan zij. De als vicepresident vrij onzichtbare Harris diende zich voor te stellen aan een electoraat dat haar pas net leert kennen. Zij moest zich losweken van de impopulaire Biden, zonder zijn - hún beleid – beleid af te vallen. En bovenal moest Harris een verbindende visie op de toekomst zien te schetsen, in een tijd van uiterste polarisatie. De democraat doet het donderdag allemaal. En meer!
Vaardig koppelt Harris in Chicago haar biografie – kind van een gescheiden Indiase moeder en Jamaicaanse vader – aan haar eerdere carrière als aanklager in Californië. ‘Mijn moeder,’ zegt Harris, ‘leerde mij dat iedereen het echt heeft op veiligheid, waardigheid en eerlijkheid.
Methodisch als een aanklager zet ze de zwakten van haar tegenstander uiteen: de Capitoolbestorming, abortus, het conservatieve actieplan Projectplan 2025.  ‘Als Trump terugkeert in het Witte Huis zijn de gevolgen extreem ernstig’, zegt Harris. ‘Denk niet alleen aan de chaos van zijn presidentschap, maar ook aan de ernst van wat er gebeurd is sinds hij de vorige verkiezing verloor.’
Harris doet beloften: huizenbouw, lagere prijzen voor zorg en levensmiddelen, steun voor ondernemers en een wettelijke verankering van het recht op abortus. Haar verkiezingsprogramma krijgt vorm. Maar Harris probeert ook iets groters te bereiken. In haar toespraak schetst de presidentskandidaat een eigen, brede visie op wat het betékent om Amerikaan te zijn. En daarbij gebruikt Harris bewust de taal die jarenlang door de Republikeinen werd gemonopoliseerd.
De centrale kreet is zoals Beyoncé zong, freedom. Dat was het symbool van de Republikeinen, die doelden daarmee op vrijheid van een bemoeizuchtige overheid maar Harris bedoelt iets anders: ‘De vrijheid om veilig te zijn’, dondert Harris. ‘De vrijheid om openlijk trots te houden van wie je houdt, om schone lucht te ademen en schoon water te drinken. En de vrijheid die alle andere vrijheden garandeert: de vrijheid om te stemmen.’ Dit is een frontale aanval. Harris ontworstelt freedom op deze manier aan de greep van rechts. Dat geldt ook voor de beeldtaal van de conventie: wapperende Amerikaanse vlaggen, arbeiders, veteranen, de woeste vlakten van het rurale Middenwesten en het ijzer van industrie. Ook het leger krijgt een centrale rol. ‘Ik zal garanderen dat Amerika de sterkste, dodelijkste krijgsmacht in de wereld behoudt’, zegt Harris. ‘Ik zal nooit de dienst en offers van militairen verloochenen.’ Zij beticht juist de Republikeinen van dat laatste. Harris weet haar eigen levensverhaal, de onwaarschijnlijke route van een immigrant uit de Amerikaanse middenklasse tot aan het Witte Huis, te gebruiken als een archetype van – inderdaad – Amerikaansheid. Waar anders, meent Harris, kan zoiets?  
Op dat moment beginnen vrijwilligers in het stadion Amerikaanse vlaggetjes uit te delen. Vanuit het gangpad souffleren zij zachtjes USA! USA! USA!’. De zaal heeft slechts een klein zetje nodig.
‘Nu hebben we de kans om een nieuwe weg voorwaarts uit te stippelen’, stelt Harris aan het einde van haar 40 minuten durende verhaal. ‘Niet als mensen van één partij, maar als Amerikanen.’ Het was de belangrijkste speech die Harris ooit gaf! (VK)