Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma. 26 sept. t/m zo. 2 okt. 2022
De advocaten van Trump hoeven zich niet te vervelen.
Negentien(!) straf- en civiele zaken lopen tegen Trump of zijn organisatie. De aanklachten omvatten onder andere fraude, geweldpleging en criminele beïnvloeding van verkiezingen.
Sinds januari 2021 is Trump verwikkeld in een aantal zaken die direct verband houden met de aanval op het Capitool door zijn supporters, die poogden het vaststellen van de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 te verhinderen.
Onder andere Democratisch Congresleden en agenten van verschillende politiediensten, die zelf direct schade ondervonden van de bestorming, willen Trump persoonlijk verantwoordelijk houden voor het ophitsen van de menigte op 6 januari vorig jaar. Eerder dit jaar oordeelde de rechter dat Trump niet gevrijwaard was van onderzoek vanwege zijn status als (ex) president en dat zijn oproep naar het Capitool op te trekken niet zonder meer viel onder de vrijheid van meningsuiting.
Het familievastgoedbedrijf van Trump wordt stelselmatig overdrijven van de waarde van haar portfolio ten laste gelegd. ‘Trump overdreef zijn nettowaarde met miljarden (!) dollars om zich onrechtmatig te verrijken en het systeem te bedonderen’, stelt aanklager James in een verklaring. ‘De gehele basis van zijn vermeende rijkdom is gebaseerd op ongelooflijke fraude en illegale praktijken’.
Afgelopen zomer kwam daar ook nog het onderzoek bij naar de vertrouwelijke overheidsdocumenten die Trump had meegenomen naar zijn privéwoning in Florida.
Trump’s voormalige minister van Justitie Bill Barr denkt dat Trump er geen schade van zal ondervinden. Hoe omvangrijker de rechtszaken, hoe meer hij kan bogen op een imago als iemand die door de autoriteiten wordt lastiggevallen. Financieel kan hij alles oplossen via zijn campagnefonds. Zo haalde Trump onlangs $3 mln uit dit fonds om zijn advocaten te betalen. Private en politieke geldstromen zijn communicerende vaten voor hem. (FD)
Rampzalige nasleep overstromingen Pakistan, 3 keer zoveel regen in augustus als normaal.
Ruim een derde van Pakistan stond deze zomer onder water. Bijna 2 miljoen huizen zijn beschadigd of verwoest. Er vielen zeker 12.850 gewonden en zeker 1500 doden. Het water zakt weer, maar dit kan volgens Pakistaanse autoriteiten zeker nog 6 maanden duren. Grote delen van het land zijn nog overstroomd en ‘ondergedompeld in een zee van menselijk lijden’, aldus premier Sharif.
In totaal zijn 33 miljoen(!) mensen getroffen door de overstromingen. Ruim 3 miljoen kinderen hebben acute voedsel- en drinkwatertekorten. Hevige moessonregens veroorzaakten deze zomer zware overstromingen. In de zuidelijke provincies viel 7 tot 8 keer meer regen dan normaal. In heel Pakistan viel tussen 1 juli en 5 september 372 millimeter neerslag, normaal is dat 141 millimeter.
Klimaatverandering heeft naar alle waarschijnlijkheid bijgedragen aan de intensiteit van de regens toont onderzoek van een internationaal team klimaatwetenschappers van de World Weather Attribution. Zij concluderen dat hevige moessonregens vaker zullen vallen door de opwarming van de aarde (VK)
Laat drinkwater niet de volgende crisis worden.
Water uit de kraan lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Droogte, bevolkingsgroei en vervuiling bedreigen schoon drinkwater in Nederland. Zonder maatregelen dreigt in Nederland over enkele jaren een tekort aan drinkwater, de grenzen van de drinkwatervoorziening zijn dan bereikt. Alle 10 waterbedrijven in Nederland moeten và³à³r 2030 meer drinkwater produceren om aan hun wettelijke plicht drinkwater te produceren te voldoen.
Daarvoor moet de inname zuivering en distributie van water worden opgeschaald. Drie bedrijven hebben dat zelfs per direct al nodig: Dunea, Vitens en waterbedrijf Groningen. Dat stelt de vereniging van waterbedrijven Vewin in een intern document over het zekerstellen van de drinkwatervoorziening.
De drinkwaterbedrijven opereren in een land waarin de vraag naar drinkwater met name de laatste 10 jaar flink aan het stijgen is en nog verder zal stijgen. De bevolking groeit de komende 20 jaar met anderhalf miljoen mensen, de economie groeit en in perioden van droogte, die steeds vaker voorkomen, kan de vraag naar water af en toe enorm stijgen. Daar komt bij dat de bronnen waaruit de bedrijven hun water halen, zowel grondwater als grondoppervlaktewater worden bedreigd.
Er is sprake van toenemende verzilting van het water, de verdroging van de bodem maakt het grondwater schaarser en bronnen worden vervuild door consumenten, maar vooral door landbouw en industrie.
De waterbedrijven willen ‘slagkracht’: meer ruimte om te investeren in de productie, de zuivering en de distributie, snellere doorloop van procedures voor vergunningen en meer maatregelen om vervuiling door landbouw en industrie te voorkomen. Voor het waterbesparend bouwen van woningen moeten het Bouwbesluit en het Drinkwaterbesluit worden aangepast. Ook moet meer ruimte komen voor innovaties zoals het winnen van drinkwater uit zeewater. (NRC)
En toen dook de olieprijs weer onder de $85.
Nog niet zo lang geleden leek het erop dat de belangrijkste grondstof ter wereld schreeuwend duur zou blijven. Maar het tegendeel blijkt waar: ruwe olie wordt juist snel goedkoper. Maandag dook de prijs voor een vat ruwe Brent olie zelfs kortstondig onder de $85 per vat (van 159 liter) In juni was dat nog ruim $123. De benzineprijs daalt mee: in Nederland kost een liter benzine nu gemiddeld €2,08. In juni schommelde dat gemiddelde rond de €2,50.
De prijsdalingen worden toegeschreven aan de angst voor een recessie en de sterke Amerikaanse dollar. De twee hangen met elkaar samen. (FD)
Vijlbrief zet door: gaswinning Groningen verder omlaag:
Ondanks toenemende druk van energielobbyisten, deskundigen en enkele Tweede Kamerleden gaat de gaskraan in Groningen op de waakvlam. Vanaf komend gasjaar – dat begint op 1 oktober – mag de NAM nog een minimale hoeveelheid van 2,8 miljard kuub Gronings gas oppompen, zo maakte staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw gisteren bekend.
Dit jaar worden 4,5 miljard kuub geproduceerd. Het besluit komt niet als een verrassing. Eind juni maakte Vijlbrief al duidelijk dat de gaswinning komend jaar verder omlaaggaat. Hij streeft er nog altijd naar om het Groningenveld uiterlijk in 2023 of 2024 geheel te sluiten. Alleen als er een fysiek gastekort dreigt voor huishoudens of ziekenhuizen komt een hogere Groningen-productie in beeld. (FD)
D66 wil kamerlid Van Houwelingen schorsen na nazivergelijking ministers.
D66 wil dat Van Houwelingen een schorsing krijgt opgelegd voor de nazivergelijking die hij maakte van minister Kuipers en Van Gennip. Jan Paternotte dient deze week een klacht in bij het College van onderzoek integriteit, dat kijkt of politici zich al dan niet houden aan de gedragscode voor Kamerleden. De nazivergelijking zou ingaan tegen de code, waarin onder meer staat dat een Kamerlid ‘het gezag of de waardigheid van de Kamer’ niet mag aantasten met zijn gedrag. Volgens Paternotte is daar in dit geval sprake van.
Van Houwelingen zette een foto van de ministers Kuipers en Van Gennip op Twitter met daarop een gefotoshopte nazivlag. Op de originele foto stonde Kuipers en Van Gennip naast een vlag van de VN-doelen, maar de FvD’er verving die door de vlag met swastika.
De ministers noemden de actie zelf ‘stuitend’ en ‘een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici’.
Het is zeer uitzonderlijk dat een Kamerlid vraagt om een schorsing van een andere volksvertegenwoordiger. (VK)
‘Radicaalste regering sinds Mussolini’ wacht loodzware klus.
De radicaal-rechtse premierskandidaat Giorgia Meloni heeft geen bestuurservaring en haar bondgenoten zijn tegelijk rivalen.
De Italiaanse verkiezingen hebben zondag een duidelijke winnaar opgeleverd. Het rechtse blok van Broeders van Italië (Meloni), Lega (Salvini) en Forza Italia (Berlusconi) behaalde op basis van de bijna volledige uitslagen bijna 44% van de stemmen. Dat is in het Italiaanse kiessysteem voldoende voor een comfortabele meerderheid in beide kamers van het parlement.
De winst is ontegenzeggelijk toe te schrijven aan Meloni. De blonde politica uit Rome heeft de afgelopen jaren haar partij die in 2018 nog 4,3% van de stemmen haalde met een consequente oppositierol naar 26% geloodst. Het ligt voor de hand dat de Italiaanse president Sergio Mattarella aan haar het initiatief laat om een nieuwe regering te vormen.
CNN kopte dat Italië hiermee de meest radicaal-rechtse premier krijgt sinds Mussolini. Het bewind zal vrijwel zeker tot spanningen leiden, onderling, maar ook met de EU en de VS voorspelt politicoloog Alssandro Chiaramonte.
Berlusconi noemde zichzelf al ‘de regisseur van de nieuwe Italiaanse regering’ en terwijl Meloni zeer kritisch is op Rusland en een pro Atlantische lijn wil volgen staat Salvini koel tegenover de sancties tegen Moskou en zei enkele jaren geleden nog dat hij ‘Poetin bewondert en respecteert’. Ook Berlusconi verdedigde enkele dagen voor de verkiezingen zijn oude vriend Poetin. Tegelijk bleek rechts in het verleden zeer goed in staat de rangen te sluiten en openlijke verdeeldheid te vermijden. (NRC)
Europese landen onderzoeken sabotage van Nord Stream. ‘Gevaarlijke situatie dreigt door lekkage in gaspijpleidingen in de Oostzee’
Europa onderzoekt 3 grote lekkages in de Russische gaspijpleidingen Nordstream 1 en 2 ten noordoosten van het Deense eiland Bornholm, in de Oostzee. Een aantal landen, waaronder Duitsland, Denemarken en Zweden vermoedt sabotage. De autoriteiten onderzoeken wat er precies is gebeurd.
De Nordstream-pijpleidingen zijn een brandpunt in de escalerende energieoorlog tussen Europa en Rusland. Moskou legde de doorvoer van gas door een van beide leidingen afgelopen zomer al stil met ongekende prijsstijgingen tot gevolg. Dinsdag steeg de gasprijs opnieuw, ditmaal met 10%!
Seismologen in Denemarken en Zweden registreerden in de nacht van zondag op maandagavond 2 krachtige explosies in de buurt van beide pijpleidingen; niet veel later ontdekte de Deense kustwacht de lekken in de Nord Stream 2 pijpleiding. De beheerder van de pijpleiding, Nord Stream AG, signaleerde een plotseling drukverlies, wat duidt op een gaslek. De Deense autoriteiten vinden de situatie gevaarlijk omdat grotere hoeveelheden gas uit de leiding komen dan in eerste instantie werd geacht. Schepen moeten 5 zeemijlen (ruim 9 kilometer) uit de buurt blijven vanwege ontploffingsgevaar.
Op beelden die de Deense luchtmacht vrijgaf, zijn grote wateroppervlaktes te zien van opborrelend gas, precies boven de plek van de lekken. Een van de oppervlaktes heeft een doorsnee van een kilometer.
Volgens het weekblad Der Spiegel zou de Duitse overheid de afgelopen weken verschillende keren gewaarschuwd zijn voor een mogelijke Russische aanval op de pijpleidingen onder
andere door de CIA. Ook de Noorse toezichthouder waarschuwde al voor drones en vliegtuigen dicht bij offshore-installaties. Het is moeilijk voor te stellen dat dit toeval is, zei ook de Deense premier Mette Frederiksen.
Nog stelliger is de Poolse premier Morawiecki: ‘Vandaag hebben we een sabotageactie gezien. We weten nog niet alle details van wat er is gebeurd, maar we kunnen duidelijk zien dat dit sabotage is, gerelateerd aan de volgende stap in de escalatie van de situatie in Oekraïne’, zei de premier bij de opening van een nieuwe gaspijpleiding tussen Noorwegen en Polen. (FD)
Zie ook: De oorlog in Oekraïne.
RIVM: mogelijk begin van najaarsgolf, ruim 100 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis.
De afgelopen week zijn in Nederland in gemiddeld 1,752 positieve coronatesten gemeld, een stijging van 40% in één week tijd, Het werkelijke aantal besmettingen zal beduidend hoger liggen; sinds 11 april geldt niet meer het advies om met klachten naar de GGD-teststraat te gaan. De toename wijst erop dat het virus zich weer sneller verspreidt. Van half juli tot begin september daalde het aantal wekelijkse meldingen. Daarna was weer sprake van een lichte toename. Sinds een aantal dagen stijgen de besmettingscijfers snel. De meeste besmettingen worden gemeld in de veiligheidsregio Limburg-Zuid, 106 per 100 duizend inwoners. Het landelijk gemiddelde is 71. (VK)
Verdachte zegt dat Taghi ‘3 groepen’ opdracht gaf Peter R. de Vries te vermoorden.
In een afgeluisterd gesprek van een van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries wordt volgens de politie de naam van Ridouan Taghi genoemd als de opdrachtgever van de moord. Dat hebben 3 bronnen die het onderzoeks-dossier over de moord goed kennen onafhankelijk van elkaar bevestigd.
Het gaat om een gesprek van een van de drie verdachten die is aangehouden op verdenking van het filmen van de aanslag op 6 juli 2021. De politie denkt dat de filmploeg en de uitvoerders van de moordaanslag samen werkten.
De man is voor het eerst gehoord in augustus vorig jaar. Na een 2e verhoor is de politie er in geslaagd afluisterapparatuur in een auto te plaatsen. De politie meldt volgens de bronnen in een proces verbaal dat op een van de opnames ‘fonetisch’ de naam wordt genoemd van Taghi die volgens de verdachte de moordopdracht bij ‘drie groepen zou hebben uitgezet. (NRC)
Europese gasmarkt kan nu geen tegenvaller meer opvangen.
+ Als Noors gas wegvalt heeft Europa geen alternatieven.
+ Capaciteit vloeibaar gas is niet snel op te voeren.
+ Rusland volgt de Noorse energiemacht met argusogen.
De sabotage van 2 grote gaspijpleidingen van Rusland naar Europa leidt tot toenemende zorgen over de gastoevoer naar Europa. ‘Nu Europa Rusland definitief kwijt is als grote gasleverancier zijn de gaspijpleidingen vanuit Noorwegen cruciaal geworden. Het wordt heel penibel, want als daar iets mee zou gebeuren, zou dat desastreuze gevolgen hebben voor Europa.’
Rusland exporteerde tot vlak voor de inval in Oekraïne nog ongeveer 155 miljard kubieke meter gas per jaar naar Europa, verreweg het grootste deel via pijpleidingen. Daar is inmiddels nog maar 9% van over. Er komt nog wel vloeibaar gas vanuit Rusland naar Europa, maar Noorwegen is nu verreweg de belangrijkste leverancier van pijpleidinggas naar Europa geworden. Alleen de VS en Qatar overtreffen het volume aan Noors gas.
De sabotage geeft heel veel onrust in Noorwegen vooral ook omdat ze daar een aantal onbekende drones hebben waargenomen bij olie- en gasplatforms in de Noordzee. ‘Dat Noorwegen nu de grootste gasleverancier aan de EU is, maakt het een strategisch doel voor Rusland’ (FD)
Blind, doof en stom: de Britse ‘kamikwasibegroting’
De kritiek op de fiscale plannen van de Britse regering blijft maar aanzwellen. Vanuit de oppositie maar ook vanuit een groeiend aantal backbenchers binnen de eigen Conservatieve Partij. De wegzakkende koers van het pond en de oplopende rente op Britse overheidsobligaties laten zien dat de financiële markten een duidelijke vote of no confidence hebben uitgesproken.
De Bank of England zag zich genoodzaakt om drastisch in te grijpen in de ‘disfunctionele’ Britse obligatiemarkt, die ‘een risico vormt voor de financiële stabiliteit van het land’. De centrale bank gaat ‘tijdelijk’ staatspapier inkopen, en dat terwijl ze haar portefeuille met Britse staatsobligaties – die aardig dik was geworden tijdens de coronapandemie juist wilde afslanken.
Dat is dus allemaal het gevolg van de belastingplannen die de conservatieve regering van premier Liz Truss vrijdag heeft ontvouwd. De markt heeft een oordeel geveld, en dat is niet positief zegt beleggingsstrateeg Vivek Paul van BlackRock. Zelfs het IMF vraagt de regering om de geplande 45 miljard belastingverlaging, te financieren met nieuwe leningen, te herevalueren. Vooral de hogere inkomens profiteren van de belastingverlagingen. Uitgaande van ’trickle down economics’: belastingverlagingen voor bedrijven en rijken zijn goed voor de armen omdat ze leiden tot hogere uitgaven en meer welvaart. En die sijpelt uiteindelijk door. De financiering van de belastingverlaging leidt tot hogere staatsschulden zonder garantie voor meer economische groei. Bovendien helpt het de inflatie volgens economen zeker niet omlaag
Samengevat luidt de kritiek op de ‘kamikwasibegroting’ van minister van Financiën Kwasi Kwarteng dat de plannen onvoldoende zijn doorgerekend, dat ze economische wijsheid negeren en dat ze een al slechte situatie erger maken. De Britse regering vaart zo blind, doof en stom! (VK)
Provincies: maak onteigenen boeren makkelijker.
Het rijk moet de stikstofwetten en -regels aanscherpen, zodat het makkelijker wordt boeren te onteigenen of hun vergunning in te trekken.
De oproep van de provincies die vorige week naar minister Christianne van de Wal is gestuurd schetst de ‘randvoorwaarden’ en ‘condities’ die ervoor moeten zorgen dat Nederland in 2030 zijn stikstofuitstoot heeft gehalveerd. Dat is afgesproken in het coalitieakkoord.
Het advies is opvallend omdat de minister en de landbouwgedeputeerden de voorbije maanden juist geregeld tegenover elkaar stonden. Het kabinetsbeleid focust volgens de provincies te veel op het uitkopen van boeren en biedt de agrarische sector te weinig perspectief. Dit advies leest vooral als steun in de rug van de minister, nu het aandringt op aanscherping van regel- en wetgeving. De provincies roepen op tot diverse maatregelen die gevoelig liggen in de sector. Opvallend is de oproep om te onderzoeken of onteigening van boerenland breder is toe te passen. Nu wordt onteigening vooral ingezet om aanleg mogelijk te maken van infrastructuur of om natuur te creëren.
Ook wordt gepleit voor aanscherping van de pachtregels: boeren die nu stoppen verhuren hun land aan de ‘hoogste bieder’. Dit zou op geen enkele manier ‘duurzame bedrijfsvoering’ stimuleren. Ook moet veevoer eiwitarmer worden. Toen 2 jaar geleden minister Schouten deze maatregel wilde opleggen stuitte dit op verzet en ging het op het laatste moment niet door. Ook willen de provincies dat boerenbedrijven die willen uitbreiden een vergunning moeten aanvragen. Dat hoeft nu niet als boeren aantonen dat ze niet meer stikstof uitstoten.
De provincies zijn niet zelf met het advies gekomen benadrukt een woordvoerder. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg om een overzicht van het ‘instrumentarium’ dat nodig is om de stikstofuitstoot terug te brengen. (NRC)
Lange files en volle treinen.
+ Nederland is een dinsdag-donderdag economie: op die dagen staan we in de file.
+ Ook op het spoor zijn er vooral op dinsdag en donderdag knelpunten.
Negenhonderd(!) kilometer file stond er dinsdagochtend in Nederland. Een record voor dit jaar, en de kans is groot dat het geen incident is. ‘Bij ongewijzigd beleid zullen er op lange termijn waarschijnlijk meer files staan in Nederland’, zegt hoogleraar Bert van Wee van TU Delft.
Ook de ANWB ziet meer verkeersinfarcten. De ochtendspits met 500 tot 600 kilometer file is terug van weggeweest. En niet alleen in de ochtend groeien de files. Overdag staan er 17% meer files op de snelwegen dan in 2019, zegt Arnoud Broekhuis, manager verkeersinformatie. ‘Dinsdagochtend was altijd de zwaarste spits van de week’, zegt Broekhuis. ‘We hadden na corona gehoopt op meer spreiding van de filedruk maar dat is niet gebeurd. Donderdagochtend wordt nu ook drukker. Maandag is juist veel minder druk geworden en vrijdagochtend rijdt alles gewoon door.’
Ook op het spoor zijn er capaciteitsproblemen NS kampt met overvolle treinen op dinsdag en donderdag. Het zijn extreem drukke reisdagen. Het totaal aantal treinreizigers blijft weliswaar nog achter bij 2019 maar de concentratie op die 2 piekdagen zorgt ervoor dat de NS extra maatregelen moet nemen. (FD)
Inflatie pakt weer hoger uit: 17,1% in september.
De inflatie is in september verder opgelopen, tot 17,1%. Daarmee is op jaarbasis een record gebroken. De overheid probeert de gevolgen voor de koopkracht op te vangen, maar bijt zich daarmee deels in eigen staart. In de Eurozone stijgen alleen in de Baltische staten de prijzen harder. Het prijsplafond voor gas en elektriciteit zal de schade beperken, ten koste van de schatkist. Vorige maand kwam de inflatie al uit op 13,7%.
Energie en brandstoffen waren in september 114% duurder dan een jaar geleden, voedingsmiddelen en tabak ‘slechts’ 10,5%. De hogere energiekosten sijpelen overal in door. In het boodschappenmandje zitten nog nauwelijks producten en diensten die in prijs dalen: de inflatie is breder geworden.
Overheden, ook Nederland, trekken de steunregisters open terwijl de economie oververhit is. Als je dat niet elders neutraliseert geeft dat een opwaartse druk op de inflatie! Met de compensatiemaatregelen bijt de overheid zich dus in de eigen staart. Door meer geld in de economie te pompen daalt de inflatie minder dan gehoopt.
Het prijsplafond voor energie maakt ook de overheidsfinanciën kwetsbaar voor prijsschommelingen op de energiemarkten. Een strenge winter maakt de rekening hoger. Weliswaar wordt extra verbruik niet vergoed, maar een hogere gasvraag jaagt de prijs op, waardoor Den Haag moet bijpassen. (FD)
‘Poetin weet dat de VS moeten reageren als hij een kernwapen inzet’
De VS en de NAVO blijven Rusland waarschuwen voor ‘ernstige’ en zelfs ‘catastrofale consequenties’ als het overgaat tot het inzetten van kernwapens in Oekraïne. De Russische dreigementen roepen de vraag op welke nucleaire wapens Moskou heeft. En hoe zullen de VS reageren.
De waarschuwingen van de VS en de NAVO aan het adres van Moskou waren de zoveelste in korte tijd. Het tekent de groeiende onrust in Washington en Brussel over het nucleaire wapengekletter van de Russen ‘We moeten het serieus nemen’, aldus NAVO-baas Stoltenberg dinsdag. Op woensdag herhaald door het Witte Huis. Spionagediensten van de VS en bondgenoten hebben hun operaties opgevoerd om er tijdig achter te komen of Poetin de opdracht heeft gegeven om kernwapens te gebruiken in Oekraïne, zeggen Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Eerder riep Joe Biden het Kremlin op het niet in hun hoofd te halen de strijd in Oekraïne te beslechten met een tactisch kernwapen. Dit is een ‘klein’ atoomwapen beperkt in kracht en bereik, vaak voor op het strijdtoneel.
Na Bidens oproep kwam Poetin echter met zijn zoveelste nucleaire dreigement: ‘Wanneer de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen we zeker alle middelen gebruiken die tot onze beschikking staan om Rusland en ons volk te beschermen, aldus Poetin vorige week. ‘Dit is geen bluf.’
Volgens nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan hebben de VS Moskou ‘direct, privé en op diverse hoge niveaus’ duidelijk gemaakt dat een nucleaire aanval ‘catastrofaal’ zal zijn voor Rusland. Hij benadrukte dat de VS de laatste dreigementen ‘doodserieus’ neemt. ‘De VS en onze bondgenoten zullen resoluut reageren’, aldus Sullivan. ‘En wij zijn duidelijk en specifiek geweest over wat dat zal inhouden.’ Hij zei echter niet hoe de VS en de NAVO zullen terugslaan. (VK)
Poetin: blijf weg uit ‘Russische’ provincies.
+ Ik wil dat Kiev en zijn echte bazen me horen. De inwoners van Donetsk, Loehansk, Zjaporizja en Cherson worden voorgoed onze burgers.
+ In 1991 besloten de elites de Sovjet- Unie te vernietigen zonder naar het volk te luisteren. Mensen werden losgerukt van hun vaderland
+ De Amerikaanse bombardementen op Hiroshima en Nagasaki hebben een precedent geschapen.
+ De Europese elite snapt het allemaal maar blijft toch de VS bedienen. Ze zijn verraders van hun eigen bevolking.
+ Dit is onze grote bevrijdingsmissie.
(Vladimir Poetin, president van de Russische Federatie.)
In een uiterst antiwesterse toespraak heeft de Russische president Poetin Oekraïne opgeroepen zijn verzet te staken. In een televisietoespraak van meer dan 3 kwartier zei hij dat Rusland de geannexeerde gebieden zal beschermen met ‘alle middelen die tot onze beschikking staan’.
Poetin leidde de ceremonie in het Kremlin voor de annexatie van de 4 provincies in Oost-Oekraïne vrijdagmiddag in met een toespraak die in de buurt kwam van een oorlogsverklaring aan de Verenigde Staten. Hij beloofde dat Rusland een ‘antikoloniale beweging’ zal leiden tegen de Amerikaanse hegemonie.
De nederlagen in Oekraïne lijken bij Poetin te hebben geleid tot een nog diepere haat tegen het Westen. Een half uur lang somde hij al het kwaad op waar hij de VS voor verantwoordelijk houdt – van de bombardementen op Nagasaki en Hiroshima in 1945 tot genderoperaties, van de oorlogen in Korea en Vietnam tot racisme en russofobie. ‘Het Westen is altijd bezig met nieuwe mogelijkheden om Rusland te verzwakken en te vernietigen en onze mensen tegen elkaar uit te spelen’, zei Poetin.
‘Dit is verreweg de meest anti-Amerikaanse toespraak die Poetin ooit heeft gehouden, zei Jelena Tsjernenko, defensieanalist bij de Russische zakenkrant Kommersant. Mà¼nchen 2007 is kinderpraat vergeleken met dit, zei ze, verwijzend naar de historische speech waarin Poetin zich tegen het Westen keerde. (VK)
Zie ook: ‘De oorlog in Oekraïne’
Oud-Kamervoorzitter Arib stopt als Kamerlid.
Arib zei tot haar besluit te zijn gekomen vanwege ‘anonieme dolkstoten’ en onvoldoende steun vanuit haar fractie. Dit maakte zij zaterdagavond bekend in een verklaring. De anonieme brieven leidden tot een onafhankelijk onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Arib in haar tijd als Kamervoorzitter (2016-2021). De anonieme briefschrijvers betichten haar van ‘machtsmisbruik’, ‘een schrikbewind’ en ‘een onveilige werkomgeving’. Het is uniek dat het dagelijks bestuur van de Kamer onderzoek laat doen naar een oud-voorzitter, die nog steeds lid is van de Kamer. Arib sprak na het bekend worden van het nieuws, dat zij via de pers moest vernemen, van een ‘poppenkast’ en ‘een politieke afrekening’ en weigerde medewerking. Eerder zaterdag eisten 5 oppositiepartijen duidelijkheid van Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) over de gang van zaken. ‘Ik ben bereid veel te verdragen, maar ieder mens heeft zijn grens. Het betreft hier aanvallen op mijn waardigheid’, schrijft Arib, die zegt nog nooit zo veel als in de afgelopen 48 uur te hebben meegemaakt in haar politieke carrià¨re. Ze bedankte de oppositiepolitici die de brief aan Bergkamp hadden gestuurd. ‘Tegelijk valt het me zwaar dat mijn fractiegenoten ontbreken onder deze brief’, aldus Arib. ‘Dat laatste heeft bijgedragen aan mijn besluit.’
PvdA-leider Attje Kuiken liet weten totaal overvallen te zijn door het nieuws. Oud PvdA leider Asscher noemde Arib een voorbeeld en zei haar vertrek naar en doodzonde te vinden.
Arib was met 8811 dagen, oftewel ruim 24 jaar, het op een na langst zittende Kamerlid. Alleen SGP-leider Kees van der Staaij zit langer in het parlement: 8902 dagen. (NRC)
Negentien(!) straf- en civiele zaken lopen tegen Trump of zijn organisatie. De aanklachten omvatten onder andere fraude, geweldpleging en criminele beïnvloeding van verkiezingen.
Sinds januari 2021 is Trump verwikkeld in een aantal zaken die direct verband houden met de aanval op het Capitool door zijn supporters, die poogden het vaststellen van de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 te verhinderen.
Onder andere Democratisch Congresleden en agenten van verschillende politiediensten, die zelf direct schade ondervonden van de bestorming, willen Trump persoonlijk verantwoordelijk houden voor het ophitsen van de menigte op 6 januari vorig jaar. Eerder dit jaar oordeelde de rechter dat Trump niet gevrijwaard was van onderzoek vanwege zijn status als (ex) president en dat zijn oproep naar het Capitool op te trekken niet zonder meer viel onder de vrijheid van meningsuiting.
Het familievastgoedbedrijf van Trump wordt stelselmatig overdrijven van de waarde van haar portfolio ten laste gelegd. ‘Trump overdreef zijn nettowaarde met miljarden (!) dollars om zich onrechtmatig te verrijken en het systeem te bedonderen’, stelt aanklager James in een verklaring. ‘De gehele basis van zijn vermeende rijkdom is gebaseerd op ongelooflijke fraude en illegale praktijken’.
Afgelopen zomer kwam daar ook nog het onderzoek bij naar de vertrouwelijke overheidsdocumenten die Trump had meegenomen naar zijn privéwoning in Florida.
Trump’s voormalige minister van Justitie Bill Barr denkt dat Trump er geen schade van zal ondervinden. Hoe omvangrijker de rechtszaken, hoe meer hij kan bogen op een imago als iemand die door de autoriteiten wordt lastiggevallen. Financieel kan hij alles oplossen via zijn campagnefonds. Zo haalde Trump onlangs $3 mln uit dit fonds om zijn advocaten te betalen. Private en politieke geldstromen zijn communicerende vaten voor hem. (FD)
Rampzalige nasleep overstromingen Pakistan, 3 keer zoveel regen in augustus als normaal.
Ruim een derde van Pakistan stond deze zomer onder water. Bijna 2 miljoen huizen zijn beschadigd of verwoest. Er vielen zeker 12.850 gewonden en zeker 1500 doden. Het water zakt weer, maar dit kan volgens Pakistaanse autoriteiten zeker nog 6 maanden duren. Grote delen van het land zijn nog overstroomd en ‘ondergedompeld in een zee van menselijk lijden’, aldus premier Sharif.
In totaal zijn 33 miljoen(!) mensen getroffen door de overstromingen. Ruim 3 miljoen kinderen hebben acute voedsel- en drinkwatertekorten. Hevige moessonregens veroorzaakten deze zomer zware overstromingen. In de zuidelijke provincies viel 7 tot 8 keer meer regen dan normaal. In heel Pakistan viel tussen 1 juli en 5 september 372 millimeter neerslag, normaal is dat 141 millimeter.
Klimaatverandering heeft naar alle waarschijnlijkheid bijgedragen aan de intensiteit van de regens toont onderzoek van een internationaal team klimaatwetenschappers van de World Weather Attribution. Zij concluderen dat hevige moessonregens vaker zullen vallen door de opwarming van de aarde (VK)
Laat drinkwater niet de volgende crisis worden.
Water uit de kraan lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Droogte, bevolkingsgroei en vervuiling bedreigen schoon drinkwater in Nederland. Zonder maatregelen dreigt in Nederland over enkele jaren een tekort aan drinkwater, de grenzen van de drinkwatervoorziening zijn dan bereikt. Alle 10 waterbedrijven in Nederland moeten và³à³r 2030 meer drinkwater produceren om aan hun wettelijke plicht drinkwater te produceren te voldoen.
Daarvoor moet de inname zuivering en distributie van water worden opgeschaald. Drie bedrijven hebben dat zelfs per direct al nodig: Dunea, Vitens en waterbedrijf Groningen. Dat stelt de vereniging van waterbedrijven Vewin in een intern document over het zekerstellen van de drinkwatervoorziening.
De drinkwaterbedrijven opereren in een land waarin de vraag naar drinkwater met name de laatste 10 jaar flink aan het stijgen is en nog verder zal stijgen. De bevolking groeit de komende 20 jaar met anderhalf miljoen mensen, de economie groeit en in perioden van droogte, die steeds vaker voorkomen, kan de vraag naar water af en toe enorm stijgen. Daar komt bij dat de bronnen waaruit de bedrijven hun water halen, zowel grondwater als grondoppervlaktewater worden bedreigd.
Er is sprake van toenemende verzilting van het water, de verdroging van de bodem maakt het grondwater schaarser en bronnen worden vervuild door consumenten, maar vooral door landbouw en industrie.
De waterbedrijven willen ‘slagkracht’: meer ruimte om te investeren in de productie, de zuivering en de distributie, snellere doorloop van procedures voor vergunningen en meer maatregelen om vervuiling door landbouw en industrie te voorkomen. Voor het waterbesparend bouwen van woningen moeten het Bouwbesluit en het Drinkwaterbesluit worden aangepast. Ook moet meer ruimte komen voor innovaties zoals het winnen van drinkwater uit zeewater. (NRC)
En toen dook de olieprijs weer onder de $85.
Nog niet zo lang geleden leek het erop dat de belangrijkste grondstof ter wereld schreeuwend duur zou blijven. Maar het tegendeel blijkt waar: ruwe olie wordt juist snel goedkoper. Maandag dook de prijs voor een vat ruwe Brent olie zelfs kortstondig onder de $85 per vat (van 159 liter) In juni was dat nog ruim $123. De benzineprijs daalt mee: in Nederland kost een liter benzine nu gemiddeld €2,08. In juni schommelde dat gemiddelde rond de €2,50.
De prijsdalingen worden toegeschreven aan de angst voor een recessie en de sterke Amerikaanse dollar. De twee hangen met elkaar samen. (FD)
Vijlbrief zet door: gaswinning Groningen verder omlaag:
Ondanks toenemende druk van energielobbyisten, deskundigen en enkele Tweede Kamerleden gaat de gaskraan in Groningen op de waakvlam. Vanaf komend gasjaar – dat begint op 1 oktober – mag de NAM nog een minimale hoeveelheid van 2,8 miljard kuub Gronings gas oppompen, zo maakte staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw gisteren bekend.
Dit jaar worden 4,5 miljard kuub geproduceerd. Het besluit komt niet als een verrassing. Eind juni maakte Vijlbrief al duidelijk dat de gaswinning komend jaar verder omlaaggaat. Hij streeft er nog altijd naar om het Groningenveld uiterlijk in 2023 of 2024 geheel te sluiten. Alleen als er een fysiek gastekort dreigt voor huishoudens of ziekenhuizen komt een hogere Groningen-productie in beeld. (FD)
D66 wil kamerlid Van Houwelingen schorsen na nazivergelijking ministers.
D66 wil dat Van Houwelingen een schorsing krijgt opgelegd voor de nazivergelijking die hij maakte van minister Kuipers en Van Gennip. Jan Paternotte dient deze week een klacht in bij het College van onderzoek integriteit, dat kijkt of politici zich al dan niet houden aan de gedragscode voor Kamerleden. De nazivergelijking zou ingaan tegen de code, waarin onder meer staat dat een Kamerlid ‘het gezag of de waardigheid van de Kamer’ niet mag aantasten met zijn gedrag. Volgens Paternotte is daar in dit geval sprake van.
Van Houwelingen zette een foto van de ministers Kuipers en Van Gennip op Twitter met daarop een gefotoshopte nazivlag. Op de originele foto stonde Kuipers en Van Gennip naast een vlag van de VN-doelen, maar de FvD’er verving die door de vlag met swastika.
De ministers noemden de actie zelf ‘stuitend’ en ‘een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici’.
Het is zeer uitzonderlijk dat een Kamerlid vraagt om een schorsing van een andere volksvertegenwoordiger. (VK)
‘Radicaalste regering sinds Mussolini’ wacht loodzware klus.
De radicaal-rechtse premierskandidaat Giorgia Meloni heeft geen bestuurservaring en haar bondgenoten zijn tegelijk rivalen.
De Italiaanse verkiezingen hebben zondag een duidelijke winnaar opgeleverd. Het rechtse blok van Broeders van Italië (Meloni), Lega (Salvini) en Forza Italia (Berlusconi) behaalde op basis van de bijna volledige uitslagen bijna 44% van de stemmen. Dat is in het Italiaanse kiessysteem voldoende voor een comfortabele meerderheid in beide kamers van het parlement.
De winst is ontegenzeggelijk toe te schrijven aan Meloni. De blonde politica uit Rome heeft de afgelopen jaren haar partij die in 2018 nog 4,3% van de stemmen haalde met een consequente oppositierol naar 26% geloodst. Het ligt voor de hand dat de Italiaanse president Sergio Mattarella aan haar het initiatief laat om een nieuwe regering te vormen.
CNN kopte dat Italië hiermee de meest radicaal-rechtse premier krijgt sinds Mussolini. Het bewind zal vrijwel zeker tot spanningen leiden, onderling, maar ook met de EU en de VS voorspelt politicoloog Alssandro Chiaramonte.
Berlusconi noemde zichzelf al ‘de regisseur van de nieuwe Italiaanse regering’ en terwijl Meloni zeer kritisch is op Rusland en een pro Atlantische lijn wil volgen staat Salvini koel tegenover de sancties tegen Moskou en zei enkele jaren geleden nog dat hij ‘Poetin bewondert en respecteert’. Ook Berlusconi verdedigde enkele dagen voor de verkiezingen zijn oude vriend Poetin. Tegelijk bleek rechts in het verleden zeer goed in staat de rangen te sluiten en openlijke verdeeldheid te vermijden. (NRC)
Europese landen onderzoeken sabotage van Nord Stream. ‘Gevaarlijke situatie dreigt door lekkage in gaspijpleidingen in de Oostzee’
Europa onderzoekt 3 grote lekkages in de Russische gaspijpleidingen Nordstream 1 en 2 ten noordoosten van het Deense eiland Bornholm, in de Oostzee. Een aantal landen, waaronder Duitsland, Denemarken en Zweden vermoedt sabotage. De autoriteiten onderzoeken wat er precies is gebeurd.
De Nordstream-pijpleidingen zijn een brandpunt in de escalerende energieoorlog tussen Europa en Rusland. Moskou legde de doorvoer van gas door een van beide leidingen afgelopen zomer al stil met ongekende prijsstijgingen tot gevolg. Dinsdag steeg de gasprijs opnieuw, ditmaal met 10%!
Seismologen in Denemarken en Zweden registreerden in de nacht van zondag op maandagavond 2 krachtige explosies in de buurt van beide pijpleidingen; niet veel later ontdekte de Deense kustwacht de lekken in de Nord Stream 2 pijpleiding. De beheerder van de pijpleiding, Nord Stream AG, signaleerde een plotseling drukverlies, wat duidt op een gaslek. De Deense autoriteiten vinden de situatie gevaarlijk omdat grotere hoeveelheden gas uit de leiding komen dan in eerste instantie werd geacht. Schepen moeten 5 zeemijlen (ruim 9 kilometer) uit de buurt blijven vanwege ontploffingsgevaar.
Op beelden die de Deense luchtmacht vrijgaf, zijn grote wateroppervlaktes te zien van opborrelend gas, precies boven de plek van de lekken. Een van de oppervlaktes heeft een doorsnee van een kilometer.
Volgens het weekblad Der Spiegel zou de Duitse overheid de afgelopen weken verschillende keren gewaarschuwd zijn voor een mogelijke Russische aanval op de pijpleidingen onder
andere door de CIA. Ook de Noorse toezichthouder waarschuwde al voor drones en vliegtuigen dicht bij offshore-installaties. Het is moeilijk voor te stellen dat dit toeval is, zei ook de Deense premier Mette Frederiksen.
Nog stelliger is de Poolse premier Morawiecki: ‘Vandaag hebben we een sabotageactie gezien. We weten nog niet alle details van wat er is gebeurd, maar we kunnen duidelijk zien dat dit sabotage is, gerelateerd aan de volgende stap in de escalatie van de situatie in Oekraïne’, zei de premier bij de opening van een nieuwe gaspijpleiding tussen Noorwegen en Polen. (FD)
Zie ook: De oorlog in Oekraïne.
RIVM: mogelijk begin van najaarsgolf, ruim 100 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis.
De afgelopen week zijn in Nederland in gemiddeld 1,752 positieve coronatesten gemeld, een stijging van 40% in één week tijd, Het werkelijke aantal besmettingen zal beduidend hoger liggen; sinds 11 april geldt niet meer het advies om met klachten naar de GGD-teststraat te gaan. De toename wijst erop dat het virus zich weer sneller verspreidt. Van half juli tot begin september daalde het aantal wekelijkse meldingen. Daarna was weer sprake van een lichte toename. Sinds een aantal dagen stijgen de besmettingscijfers snel. De meeste besmettingen worden gemeld in de veiligheidsregio Limburg-Zuid, 106 per 100 duizend inwoners. Het landelijk gemiddelde is 71. (VK)
Verdachte zegt dat Taghi ‘3 groepen’ opdracht gaf Peter R. de Vries te vermoorden.
In een afgeluisterd gesprek van een van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries wordt volgens de politie de naam van Ridouan Taghi genoemd als de opdrachtgever van de moord. Dat hebben 3 bronnen die het onderzoeks-dossier over de moord goed kennen onafhankelijk van elkaar bevestigd.
Het gaat om een gesprek van een van de drie verdachten die is aangehouden op verdenking van het filmen van de aanslag op 6 juli 2021. De politie denkt dat de filmploeg en de uitvoerders van de moordaanslag samen werkten.
De man is voor het eerst gehoord in augustus vorig jaar. Na een 2e verhoor is de politie er in geslaagd afluisterapparatuur in een auto te plaatsen. De politie meldt volgens de bronnen in een proces verbaal dat op een van de opnames ‘fonetisch’ de naam wordt genoemd van Taghi die volgens de verdachte de moordopdracht bij ‘drie groepen zou hebben uitgezet. (NRC)
Europese gasmarkt kan nu geen tegenvaller meer opvangen.
+ Als Noors gas wegvalt heeft Europa geen alternatieven.
+ Capaciteit vloeibaar gas is niet snel op te voeren.
+ Rusland volgt de Noorse energiemacht met argusogen.
De sabotage van 2 grote gaspijpleidingen van Rusland naar Europa leidt tot toenemende zorgen over de gastoevoer naar Europa. ‘Nu Europa Rusland definitief kwijt is als grote gasleverancier zijn de gaspijpleidingen vanuit Noorwegen cruciaal geworden. Het wordt heel penibel, want als daar iets mee zou gebeuren, zou dat desastreuze gevolgen hebben voor Europa.’
Rusland exporteerde tot vlak voor de inval in Oekraïne nog ongeveer 155 miljard kubieke meter gas per jaar naar Europa, verreweg het grootste deel via pijpleidingen. Daar is inmiddels nog maar 9% van over. Er komt nog wel vloeibaar gas vanuit Rusland naar Europa, maar Noorwegen is nu verreweg de belangrijkste leverancier van pijpleidinggas naar Europa geworden. Alleen de VS en Qatar overtreffen het volume aan Noors gas.
De sabotage geeft heel veel onrust in Noorwegen vooral ook omdat ze daar een aantal onbekende drones hebben waargenomen bij olie- en gasplatforms in de Noordzee. ‘Dat Noorwegen nu de grootste gasleverancier aan de EU is, maakt het een strategisch doel voor Rusland’ (FD)
Blind, doof en stom: de Britse ‘kamikwasibegroting’
De kritiek op de fiscale plannen van de Britse regering blijft maar aanzwellen. Vanuit de oppositie maar ook vanuit een groeiend aantal backbenchers binnen de eigen Conservatieve Partij. De wegzakkende koers van het pond en de oplopende rente op Britse overheidsobligaties laten zien dat de financiële markten een duidelijke vote of no confidence hebben uitgesproken.
De Bank of England zag zich genoodzaakt om drastisch in te grijpen in de ‘disfunctionele’ Britse obligatiemarkt, die ‘een risico vormt voor de financiële stabiliteit van het land’. De centrale bank gaat ‘tijdelijk’ staatspapier inkopen, en dat terwijl ze haar portefeuille met Britse staatsobligaties – die aardig dik was geworden tijdens de coronapandemie juist wilde afslanken.
Dat is dus allemaal het gevolg van de belastingplannen die de conservatieve regering van premier Liz Truss vrijdag heeft ontvouwd. De markt heeft een oordeel geveld, en dat is niet positief zegt beleggingsstrateeg Vivek Paul van BlackRock. Zelfs het IMF vraagt de regering om de geplande 45 miljard belastingverlaging, te financieren met nieuwe leningen, te herevalueren. Vooral de hogere inkomens profiteren van de belastingverlagingen. Uitgaande van ’trickle down economics’: belastingverlagingen voor bedrijven en rijken zijn goed voor de armen omdat ze leiden tot hogere uitgaven en meer welvaart. En die sijpelt uiteindelijk door. De financiering van de belastingverlaging leidt tot hogere staatsschulden zonder garantie voor meer economische groei. Bovendien helpt het de inflatie volgens economen zeker niet omlaag
Samengevat luidt de kritiek op de ‘kamikwasibegroting’ van minister van Financiën Kwasi Kwarteng dat de plannen onvoldoende zijn doorgerekend, dat ze economische wijsheid negeren en dat ze een al slechte situatie erger maken. De Britse regering vaart zo blind, doof en stom! (VK)
Provincies: maak onteigenen boeren makkelijker.
Het rijk moet de stikstofwetten en -regels aanscherpen, zodat het makkelijker wordt boeren te onteigenen of hun vergunning in te trekken.
De oproep van de provincies die vorige week naar minister Christianne van de Wal is gestuurd schetst de ‘randvoorwaarden’ en ‘condities’ die ervoor moeten zorgen dat Nederland in 2030 zijn stikstofuitstoot heeft gehalveerd. Dat is afgesproken in het coalitieakkoord.
Het advies is opvallend omdat de minister en de landbouwgedeputeerden de voorbije maanden juist geregeld tegenover elkaar stonden. Het kabinetsbeleid focust volgens de provincies te veel op het uitkopen van boeren en biedt de agrarische sector te weinig perspectief. Dit advies leest vooral als steun in de rug van de minister, nu het aandringt op aanscherping van regel- en wetgeving. De provincies roepen op tot diverse maatregelen die gevoelig liggen in de sector. Opvallend is de oproep om te onderzoeken of onteigening van boerenland breder is toe te passen. Nu wordt onteigening vooral ingezet om aanleg mogelijk te maken van infrastructuur of om natuur te creëren.
Ook wordt gepleit voor aanscherping van de pachtregels: boeren die nu stoppen verhuren hun land aan de ‘hoogste bieder’. Dit zou op geen enkele manier ‘duurzame bedrijfsvoering’ stimuleren. Ook moet veevoer eiwitarmer worden. Toen 2 jaar geleden minister Schouten deze maatregel wilde opleggen stuitte dit op verzet en ging het op het laatste moment niet door. Ook willen de provincies dat boerenbedrijven die willen uitbreiden een vergunning moeten aanvragen. Dat hoeft nu niet als boeren aantonen dat ze niet meer stikstof uitstoten.
De provincies zijn niet zelf met het advies gekomen benadrukt een woordvoerder. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg om een overzicht van het ‘instrumentarium’ dat nodig is om de stikstofuitstoot terug te brengen. (NRC)
Lange files en volle treinen.
+ Nederland is een dinsdag-donderdag economie: op die dagen staan we in de file.
+ Ook op het spoor zijn er vooral op dinsdag en donderdag knelpunten.
Negenhonderd(!) kilometer file stond er dinsdagochtend in Nederland. Een record voor dit jaar, en de kans is groot dat het geen incident is. ‘Bij ongewijzigd beleid zullen er op lange termijn waarschijnlijk meer files staan in Nederland’, zegt hoogleraar Bert van Wee van TU Delft.
Ook de ANWB ziet meer verkeersinfarcten. De ochtendspits met 500 tot 600 kilometer file is terug van weggeweest. En niet alleen in de ochtend groeien de files. Overdag staan er 17% meer files op de snelwegen dan in 2019, zegt Arnoud Broekhuis, manager verkeersinformatie. ‘Dinsdagochtend was altijd de zwaarste spits van de week’, zegt Broekhuis. ‘We hadden na corona gehoopt op meer spreiding van de filedruk maar dat is niet gebeurd. Donderdagochtend wordt nu ook drukker. Maandag is juist veel minder druk geworden en vrijdagochtend rijdt alles gewoon door.’
Ook op het spoor zijn er capaciteitsproblemen NS kampt met overvolle treinen op dinsdag en donderdag. Het zijn extreem drukke reisdagen. Het totaal aantal treinreizigers blijft weliswaar nog achter bij 2019 maar de concentratie op die 2 piekdagen zorgt ervoor dat de NS extra maatregelen moet nemen. (FD)
Inflatie pakt weer hoger uit: 17,1% in september.
De inflatie is in september verder opgelopen, tot 17,1%. Daarmee is op jaarbasis een record gebroken. De overheid probeert de gevolgen voor de koopkracht op te vangen, maar bijt zich daarmee deels in eigen staart. In de Eurozone stijgen alleen in de Baltische staten de prijzen harder. Het prijsplafond voor gas en elektriciteit zal de schade beperken, ten koste van de schatkist. Vorige maand kwam de inflatie al uit op 13,7%.
Energie en brandstoffen waren in september 114% duurder dan een jaar geleden, voedingsmiddelen en tabak ‘slechts’ 10,5%. De hogere energiekosten sijpelen overal in door. In het boodschappenmandje zitten nog nauwelijks producten en diensten die in prijs dalen: de inflatie is breder geworden.
Overheden, ook Nederland, trekken de steunregisters open terwijl de economie oververhit is. Als je dat niet elders neutraliseert geeft dat een opwaartse druk op de inflatie! Met de compensatiemaatregelen bijt de overheid zich dus in de eigen staart. Door meer geld in de economie te pompen daalt de inflatie minder dan gehoopt.
Het prijsplafond voor energie maakt ook de overheidsfinanciën kwetsbaar voor prijsschommelingen op de energiemarkten. Een strenge winter maakt de rekening hoger. Weliswaar wordt extra verbruik niet vergoed, maar een hogere gasvraag jaagt de prijs op, waardoor Den Haag moet bijpassen. (FD)
‘Poetin weet dat de VS moeten reageren als hij een kernwapen inzet’
De VS en de NAVO blijven Rusland waarschuwen voor ‘ernstige’ en zelfs ‘catastrofale consequenties’ als het overgaat tot het inzetten van kernwapens in Oekraïne. De Russische dreigementen roepen de vraag op welke nucleaire wapens Moskou heeft. En hoe zullen de VS reageren.
De waarschuwingen van de VS en de NAVO aan het adres van Moskou waren de zoveelste in korte tijd. Het tekent de groeiende onrust in Washington en Brussel over het nucleaire wapengekletter van de Russen ‘We moeten het serieus nemen’, aldus NAVO-baas Stoltenberg dinsdag. Op woensdag herhaald door het Witte Huis. Spionagediensten van de VS en bondgenoten hebben hun operaties opgevoerd om er tijdig achter te komen of Poetin de opdracht heeft gegeven om kernwapens te gebruiken in Oekraïne, zeggen Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Eerder riep Joe Biden het Kremlin op het niet in hun hoofd te halen de strijd in Oekraïne te beslechten met een tactisch kernwapen. Dit is een ‘klein’ atoomwapen beperkt in kracht en bereik, vaak voor op het strijdtoneel.
Na Bidens oproep kwam Poetin echter met zijn zoveelste nucleaire dreigement: ‘Wanneer de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen we zeker alle middelen gebruiken die tot onze beschikking staan om Rusland en ons volk te beschermen, aldus Poetin vorige week. ‘Dit is geen bluf.’
Volgens nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan hebben de VS Moskou ‘direct, privé en op diverse hoge niveaus’ duidelijk gemaakt dat een nucleaire aanval ‘catastrofaal’ zal zijn voor Rusland. Hij benadrukte dat de VS de laatste dreigementen ‘doodserieus’ neemt. ‘De VS en onze bondgenoten zullen resoluut reageren’, aldus Sullivan. ‘En wij zijn duidelijk en specifiek geweest over wat dat zal inhouden.’ Hij zei echter niet hoe de VS en de NAVO zullen terugslaan. (VK)
Poetin: blijf weg uit ‘Russische’ provincies.
+ Ik wil dat Kiev en zijn echte bazen me horen. De inwoners van Donetsk, Loehansk, Zjaporizja en Cherson worden voorgoed onze burgers.
+ In 1991 besloten de elites de Sovjet- Unie te vernietigen zonder naar het volk te luisteren. Mensen werden losgerukt van hun vaderland
+ De Amerikaanse bombardementen op Hiroshima en Nagasaki hebben een precedent geschapen.
+ De Europese elite snapt het allemaal maar blijft toch de VS bedienen. Ze zijn verraders van hun eigen bevolking.
+ Dit is onze grote bevrijdingsmissie.
(Vladimir Poetin, president van de Russische Federatie.)
In een uiterst antiwesterse toespraak heeft de Russische president Poetin Oekraïne opgeroepen zijn verzet te staken. In een televisietoespraak van meer dan 3 kwartier zei hij dat Rusland de geannexeerde gebieden zal beschermen met ‘alle middelen die tot onze beschikking staan’.
Poetin leidde de ceremonie in het Kremlin voor de annexatie van de 4 provincies in Oost-Oekraïne vrijdagmiddag in met een toespraak die in de buurt kwam van een oorlogsverklaring aan de Verenigde Staten. Hij beloofde dat Rusland een ‘antikoloniale beweging’ zal leiden tegen de Amerikaanse hegemonie.
De nederlagen in Oekraïne lijken bij Poetin te hebben geleid tot een nog diepere haat tegen het Westen. Een half uur lang somde hij al het kwaad op waar hij de VS voor verantwoordelijk houdt – van de bombardementen op Nagasaki en Hiroshima in 1945 tot genderoperaties, van de oorlogen in Korea en Vietnam tot racisme en russofobie. ‘Het Westen is altijd bezig met nieuwe mogelijkheden om Rusland te verzwakken en te vernietigen en onze mensen tegen elkaar uit te spelen’, zei Poetin.
‘Dit is verreweg de meest anti-Amerikaanse toespraak die Poetin ooit heeft gehouden, zei Jelena Tsjernenko, defensieanalist bij de Russische zakenkrant Kommersant. Mà¼nchen 2007 is kinderpraat vergeleken met dit, zei ze, verwijzend naar de historische speech waarin Poetin zich tegen het Westen keerde. (VK)
Zie ook: ‘De oorlog in Oekraïne’
Oud-Kamervoorzitter Arib stopt als Kamerlid.
Arib zei tot haar besluit te zijn gekomen vanwege ‘anonieme dolkstoten’ en onvoldoende steun vanuit haar fractie. Dit maakte zij zaterdagavond bekend in een verklaring. De anonieme brieven leidden tot een onafhankelijk onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Arib in haar tijd als Kamervoorzitter (2016-2021). De anonieme briefschrijvers betichten haar van ‘machtsmisbruik’, ‘een schrikbewind’ en ‘een onveilige werkomgeving’. Het is uniek dat het dagelijks bestuur van de Kamer onderzoek laat doen naar een oud-voorzitter, die nog steeds lid is van de Kamer. Arib sprak na het bekend worden van het nieuws, dat zij via de pers moest vernemen, van een ‘poppenkast’ en ‘een politieke afrekening’ en weigerde medewerking. Eerder zaterdag eisten 5 oppositiepartijen duidelijkheid van Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) over de gang van zaken. ‘Ik ben bereid veel te verdragen, maar ieder mens heeft zijn grens. Het betreft hier aanvallen op mijn waardigheid’, schrijft Arib, die zegt nog nooit zo veel als in de afgelopen 48 uur te hebben meegemaakt in haar politieke carrià¨re. Ze bedankte de oppositiepolitici die de brief aan Bergkamp hadden gestuurd. ‘Tegelijk valt het me zwaar dat mijn fractiegenoten ontbreken onder deze brief’, aldus Arib. ‘Dat laatste heeft bijgedragen aan mijn besluit.’
PvdA-leider Attje Kuiken liet weten totaal overvallen te zijn door het nieuws. Oud PvdA leider Asscher noemde Arib een voorbeeld en zei haar vertrek naar en doodzonde te vinden.
Arib was met 8811 dagen, oftewel ruim 24 jaar, het op een na langst zittende Kamerlid. Alleen SGP-leider Kees van der Staaij zit langer in het parlement: 8902 dagen. (NRC)