Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 28 augustus t/m zo 3 september 2023

21 september 2024, 07:40
Het cv van Hoekstra.
Rutte wil dat Hoekstra de nieuwe klimaatcommissaris van de EU wordt en iedereen is boos. Ik zeg: laten we hem een kans geven. Hij heeft tenslotte een cv waarmee hij een vliegende start kan maken in Brussel. Tijdens de belangrijke VN klimaattop in november kan Hoekstra het EU-belang geroutineerd verdedigen, want hij is zijn hele carrià¨re actief op het hoogste niveau van de internationale diplomatie…
Nee, wacht, dat is Kaag!
In elk geval kent Hoekstra het klimaatdossier als geen ander. Milieu is zijn levenslange passie en niemand weet zoveel over de details van het Europese klimaatbeleid als hij…
O, nee, ik ben in de war met Samsom
Wat staat er dan op Hoekstra’s cv dat hem zo geschikt maakt? Is het zijn verleden bij Shell? Zijn tijd bij McKinsey, toen hij zijn geld liet lopen via belastingparadijzen? Zijn besluit om bijna 750 mln in CO2-uitstoter Air France-KLM te steken? Of het gemak waarmee hij tijdens de coronacrisis met een enkele opmerking half Europa op de kast wist te jagen?
Hm…. Misschien kiest Rutte hem toch niet vanwege zijn cv. Dan is er maar één andere
verklaring: Remkes wilde niet… (Matthijs Bouman in het FD)
…………………………………………………………………….
 
Stikstofwetgeving vertraagt duurzame projecten.
Stikstofwetgeving vormt nog altijd een serieus obstakel voor het terugdringen van stikstofuitstoot. Bouwprojecten zoals de aanleg van warmtenetten en isolatie van woningen lopen vertraging op, vallen duurder uit of dreigen zelfs helemaal te stranden.
‘Cru, en zelfs zeer onwenselijk’, vindt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag de uitkomst. ‘Omdat het slecht is voor het klimaat, én omdat deze projecten op den duur juist voor minder stikstof zorgen.’ De NVDE is dan ook teleurgesteld dat het kabinet duurzame projecten geen voorrang geeft als het dit najaar vrijgekomen stikstofruimte gaat verdelen. Duizenden projecten die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen moeten een rapport van een ingenieursbureau overleggen dat de natuur niet lijdt onder het project. Zeker voor kleine projecten, zoals het isoleren van sociale huurwoningen in een wijk, is dat een grote kostenpost, die het moeilijker maakt om het project te realiseren. Bovendien is er een gebrek aan bureaus die zulke rapporten kunnen opstellen, dus dat levert voor het klimaat vaak pijnlijke vertraging op. Uit een enquàªte blijkt dat bij 105 bedrijven, die een jaar vertraging oplopen met projecten, het dan gaat om 27 megaton CO2 besparing. Dat is bijna 20% van de jaarlijkse uitstoot van Nederland op dit moment. Het gaat onder meer om het aanleggen van warmtenetten of biomassacentrales. De Delftse hoogleraar Klimaat en duurzaamheid Van den Dobbelsteen: ‘Dit gaat niet om koeienstallen of wegen die als ze er eenmaal zijn, stikstof uitstoten. Integendeel: bij het verstoken van fossiele brandstof komt ook stikstof vrij. Dus als je een woning van het gas af haalt, of een windmolen bouwt, bespaart dat op den duur juist stikstof! (VK)
………………………………………………………………..
 
Recordaantal vluchtelingen aangekomen op Lampedusa.
Zo’n 4.000 vluchtelingen uit Noord-Afrika zijn deze week aangekomen op Lampedusa. Daarbij zaten ruim 200 minderjarigen zonder begeleiding. Italiaanse media spreken van recordaantallen. Autoriteiten proberen het opvangcentrum dat bedoeld is om enkele honderden vluchtelingen op te vangen te ontlasten door vluchtelingen met veerboten en politieschepen naar het vasteland te brengen. Veel van die migranten die aankomen in Italië reizen via Tunesië. Maar wegens de slechte behandeling van zwarte migranten daar steken velen van hen de ruige Middellandse Zee over. Die oversteek tussen Tunesië, Libië en Zuid-Europa is de dodelijkste ter wereld. Deze zomer sloot de EU een overeenkomst met Tunesië om de migratie met Tunesië om de migratie naar Europa te verminderen(!). Het Noord-Afrikaanse land beloofde in ruil voor veel geld meer migratiebootjes tegen te houden. Toch zijn dit jaar al evenveel vluchtelingen in Italië aangekomen als in heel 2022: meer dan honderdduizend. (NRC)
……………………………………………………………….
 
Toeristenbestedingen na corona op recordniveau.
De schoolvakanties in Nederland zijn bijna weer voorbij. Hoe de toerismesector deze zomer heeft gedraaid, is nog onbekend. Wel blijken toeristen in Nederland vorig jaar volgens het CBS een recordbedrag te hebben uitgegeven; €96 mrd. Dat is niet alleen fors meer dan tijdens de coronajaren 2020 en 2021, maar ook meer dan de jaren daarvoor. Zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen hebben vorig jaar veel meer uitgegeven in Nederland dan het jaar ervoor. De uitgaven van buitenlandse toeristen verdubbelden bijna. De bestedingen van binnenlandse toeristen groeiden met ruim 50%. Hoewel de toeristische sector vorig jaar recordinkomsten had, is het belang van het toerisme voor de economie als geheel wat kleiner geworden dan và³à³r de coronacrisis. Dat komt doordat de sector in 2020 en 2021 hard werd geraakt, maar de totale economie wel groeide. Wat werkgelegenheid betreft is het aandeel van de toeristische sector wél gegroeid. Vorig jaar werkten 675.000 mensen in die sector, iets minder dan in 2029. Maar het aandeel toerisme in de totale werkgelegenheid was in 2022 5,5%, ten opzichte van 4,8 % in 2019. (FD)
………………………………………………………………
 
Meer mensen vermoord in 2022: vooral door partner, vrouwen vaker slachtoffer.
Het aantal personen in Nederland dat overlijdt door moord of doodslag is in 2022 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral vrouwen waren vaker het slachtoffer. In 2022 kwamen 142 mensen om het leven door moord of doodslag. Dat zijn er ruim 100 minder dan in 2003, maar meer dan gemiddeld was in de afgelopen 10 jaar. Toch durft het CBS nog niet te spreken van een stijgende trend of een oorzaak. ‘Deze cijfers fluctueren wel vaker.’ Wel valt op dat de toename onder vrouwen (10 slachtoffers meer) groter is dan bij mannen (6). Het aantal gevallen steeg het sterkst bij vrouwen van boven de 60: van 6 naar 13. De voorgaande 4 jaar had de politie bij 99% van alle vrouwelijke slachtoffers een (vermoedelijke) dader in beeld. Daaruit blijkt dat bijna 6 op de 10 vrouwen door hun partner of ex-partner werden omgebracht. (VK)
………………………………………………………..
 
Soedanezen in de steek laten is onmenselijk en onverstandig.
Het geweld in Soedan gaat door, maar het Westen kijkt weg, constateert Leon Willems. Waar zijn de diplomatieke initiatieven? Wanneer komt er humanitaire hulp?
In Soedan voltrekt zich een ramp van ongekende omvang. Door een conflict tussen twee milities die strijden om de macht zijn meer dan 4 miljoen Soedanezen op de vlucht. Al duizenden mensen zijn om het leven gekomen. Rondtrekkende bendes plunderen voedsel- en medicijnvoorraden. In hoofdstad Khartoem zijn duizenden huizen inmiddels vernietigd. Naar schatting meer dan tweehonderd onafhankelijke journalisten kunnen geen verslag meer doen: beide zijden in het conflict hebben het op ze gemunt. Door die media black-out  weten we veel nog niet, bijvoorbeeld de omvang van het nieuwe genocide geweld in de provincie Darfur. Maar in de internationale arena is het stil. Grote internationale initiatieven zijn er niet, wat gezien de omvang en het belang van Soedan voor heel oost-Afrika opmerkelijk is. Volgens schattingen van de VN dreigt hongersnood voor 8 miljoen mensen, maar humanitaire hulpacties zijn er niet of nauwelijks. De urgentie van het conflict bleef voor veel landen beperkt tot evacuatie van de eigen onderdanen. Als er geen media aanwezig zijn omdat een land potdicht zit en journalisten in het land zelf vervolgd worden, blijft de humanitaire, politieke en diplomatieke reactie domweg uit. Dit perfide mechanisme leidt tot miljoenen slachtoffers. Soedanezen, die in 2018 nog hoop hadden op een betere toekomst, voelen zich nu in de steek gelaten. (NRC)
……………………………………………………………
 
Hoge dwangsommen betaald in afhandeling toeslagen affaire.
De Rijksoverheid betaalt tientallen miljoenen euro’s aan dwangsommen en mediation omdat zij de termijnen overschrijdt waarbinnen beslissingen moet worden genomen bij de afwikkeling van de toeslagenaffaire. Aan die termijnen valt niet te tornen, heeft de Raad van State onlangs bepaald.
De toeslagen affaire draait rond duizenden ouders die in financiële problemen kwamen nadat zij ten onrechte als frauderende ontvangers van kinderopvangtoeslag waren aangemerkt. Bij de afhandeling heeft de staat tot en met juli jongstleden €37,5 mln aan dwangsommen betaald, de komende drie jaar is ruim €38,5 mln voor mediation voorzien. De uitgaven ontstaan doordat de Dienst Toeslagen in gebreke blijft bij de afhandeling. Beslistermijnen over compensatie voor gedupeerde ouders worden overschreden en besluiten in bezwaarprocedures laten te lang op zich wachten. (FD)
…………………………………………….
 
Russiche leger onder druk door opmars Oekraïne, stuurt extra elite-eenheden naar zuiden.
De inzet van de paratroepen moet voorkomen dat het Oekraïense leger nog verder oprukt in de omgeving van Robotyne. De verplaatsing van de luchtlandingstroepen van de VDV, die voor de oorlog werd beschouwd als een van de beste onderdelen van het Russische leger, wordt gemeld door Het Institute of War (ISW). Eenheden van een van de VDV-onderdelen , de 76ste Guards-divisie zijn verplaatst van Kreminna naar het zuiden. Volgens het ISW moeten ze daar ‘kwetsbare posities’ versterken. Kiev meldde de inname van Robotyne, waarmee het door de eerste Russische verdedigingslinie is gebroken. Met een opmars en inname van Melitopol, zo’n 80 kilometer verderop, kan Oekraïne proberen het Russische invasieleger in tweeën te splitsen. Hoeveel paratroepen naar het zuiden zijn gedirigeerd is niet duidelijk. Ook zijn er berichten dat militairen vanaf de zuidelijke stad Cherson naar het strijdgebied rond Robotyne zijn gestuurd. Begin augustus werden al eenheden van een ander VDV-onderdeel ingezet bij de gevechten rond Robotyne. Deze soldaten konden de val van het dorpje echter niet voorkomen. (VK)
…………………………………………………………………….
 
Sneeuwtekort dreigt in helft Europese skigebieden.
De komende jaren zullen de Europese wintersportgebieden vaker te maken krijgen met door klimaatverandering veroorzaakte sneeuwschaarste. Als de huidige trend doorzet, zal op termijn in ongeveer de helft van de winterspotoorden in 28 landen mogelijk een tekort aan sneeuw zijn. Dat blijkt uit een wetenschappelijke analyse naar 2.234 Europese skigebieden, waarvan de uitkomsten zijn gepubliceerd in vakblad Nature Climate Change. Afgelopen winter waren de gevolgen van klimaatverandering voor de wintersportgebieden al zichtbaar in verschillende landen. Vooral de Oostenrijkse en Frans pistes kleurden door de relatief hoge temperaturen in het begin van het jaar groen. In januari moest circa de helft van de Franse pistes sluiten omdat ze niet langer begaanbaar maken. (NRC)
………………………………………………………………………
 
Kabinet trekt €2 mrd uit voor bestrijding armoede.
Het demissionaire kabinet is het vrijwel eens over de aanpak van een dreigende stijging van de armoedecijfers volgend jaar. De belangrijkste bewindslieden zijn bereid €2 mrd te stoppen in extra toeslagen, Over de financiering moeten nog wel wat knopen worden doorgehakt.
Het kabinet is weliswaar gevallen maar het moet toch een begroting opstellen voor het volgende jaar aangezien de verkiezingen pas op 22 november plaatsvinden. Voor de zomervakantie heeft de Tweede kamer bijna unaniem, inclusief de VVD, geëist dat het kabinet iets doet aan de armoedecijfers. Die mogen niet toenemen volgend jaar. Zonder nieuw beleid zouden volgend jaar bijna een miljoen mensen onder de armoedegrens leven, tegen 825000 dit jaar aldus het CBS. Dat komt doordat tijdelijke steunmaatregelen die zijn ingesteld na de forse stijgingen van de energieprijzen vorig jaar, eind dit jaar bijna allemaal aflopen. Om een hogere armoede te voorkomen, wil het kabinet volgend jaar de huurtoeslag en de zorgtoeslag verhogen. Ook het kind gebonden budget (een extra kinderbijslag voor lage inkomens) gaat omhoog. De partijen zoeken de financiering in een iets hogere winstbelasting en in de inkomstenbelasting, zegt een bron. (FD)
…………………………………………………..
 
Militairen claimen macht in Gabon.
Het leger van het Centraal-Afrikaanse land Gabon heeft de zittende president afgezet en zijn zoon gearresteerd. Ali Bongo werd zaterdag herkozen voor een derde termijn, maar de coupplegers accepteren deze ‘ongeloofwaardige’ verkiezingsuitslag niet.
De militairen accepteren de verkiezingsoverwinning van de zittende president Ali Bongo niet. Hij staat nu onder huisarrest en is omringd door zijn familie en zijn artsen. Een van zijn zonen is gearresteerd wegens ‘hoogverraad’. Meer uitleg werd niet gegeven. Bongo zelf verscheen woensdag in een korte video waarin hij de internationale gemeenschap oproept om hun stem te verheffen en de staatsgreep te veroordelen. De Coupplegers hebben generaal Brice Oligui Nguema naar voren geschoven als vervanger van Bongo. Hij is het hoofd van de Republikeinse Garde, de eenheid die belast is met de veiligheid van de afgezette president. Bongo zou beginnen aan zijn derde termijn nadat hij in 2009 zijn overleden vader Omar Bongo opvolgde en nu met tweederde van de stemmen was herkozen. Bij elkaar opgeteld zijn vader en zoon al 56 jaar aan de macht. De militairen willen een einde maken aan de heerschappij van de familie: ‘We verdedigen de vrede door een einde te maken aan het huidige regime’. Gabon is een van de welvarendste economieën in Afrika. Het bbp per inwoner is 8.600 dollar. In Afrika ligt dit getal alleen hoger op de Mauritius eilanden en de Seychellen. In vergelijking met veel andere Afrikaanse landen is de welvaart vrij eerlijk verdeeld. De rijkste 10% strijkt ruim 40% op. Gabon doet daarmee niet onder voor een land als de VS of het wereldwijde gemiddelde. Het kleine Gabon (2,3 mln inwoners) verdient vooral geld aan de export van olie en ertsen. (VK)
……………………………………………………………………….
 
Stikstofuitstoot moet nog verder omlaag dan gedacht.
De huidig stikstofnormen zijn gebaseerd op onderzoek uit 2011 en zijn volgens nieuw onderzoek achterhaald.
Delen van de Nederlandse natuur blijken slechter tegen stikstof te kunnen dan eerder werd aangenomen. Daarom moet de uitstoot van stikstof nog verder omlaag om de natuur effectief te beschermen concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). De huidige stikstofnormen zijn gebaseerd op onderzoek uit 2011 en zijn volgens de onderzoekers achterhaald. ‘De depositie moet verder omlaag dan tot nu toe werd aangenomen om de doelen te halen’, zegt de bij het onderzoek betrokken ecoloog Wieger Wamelink. ‘Maar voorlopig is de huidige overschrijding op veel plekken nog zo hoog, dat we eerst moeten kijken of we de huidige depositie met de helft kunnen verminderen. Dat is al een hele opgave maar als dat lukt leidt dat al tot een hele verbetering voor de natuur.’ Minister Van der Wal schrijft dat ze het onderzoek ‘zorgwekkend nieuws voor de natuur’ vindt. ‘De noodzaak om stikstof te verminderen was al hoog, door de nieuwe wetenschappelijke inzichten is onze opgave helaas groter geworden.’ Ze wil het RIVM de komende tijd laten onderzoeken welk effect de ‘huidige inzet’ heeft en wat er nog meer nodig is om de natuur te beschermen. In het najaar zou dat onderzoek moeten zijn afgerond.
(NRC).
…………………………………………………………
 
Huizenprijzen in 30 jaar ruim 5 keer hoger.
Hoewel de Nederlandse woningmarkt stagneert, is de gemiddelde waarde van een woning nu ruim 5 keer hoger dan begin jaren negentig, blijkt uit een analyse van woningtaxatiebedrijf Calcasa. Gecorrigeerd voor inflatie komt de stijging echter een stuk lager uit, maar is deze nog altijd indrukwekkend: bijna 3 keer zo hoog(!). De woningwaarde in Noord-Holland ligt ruim 6 keer hoger dan dertig jaar geleden en in Limburg ‘slechts’ vier keer zo hoog. In Noord Brabant en Zuid-Holland is de ontwikkeling gelijk aan het landelijk gemiddelde. Calcasa houdt geen rekening met de inflatie van de afgelopen dertig jaar. Gecorrigeerd voor inflatie ontstaat een ander beeld. Dan zijn de woningwaarden Amsterdam niet ruim zeven keer hoger, maar krap vier. In Bloemendaal is de stijging zelfs minimaal. (FD)
………………………………………………………..
 
Achtbaan van prijsverhogingen lijkt achter de rug.
Voor het eerst in twee jaar heeft de inflatie een normaal peil bereikt. Maar dat wil nog niet zeggen dat alle problemen voorbij zijn.
Beleidsmakers en centrale banken slaken een zucht van verlichting: de prijzen liggen nog maar 3% hoger dan een jaar geleden. Daarmee is de inflatie voor het eerst sinds het najaar van 2021 in normale contreien aangekomen. De daling van de inflatie heeft meerdere oorzaken, maar lijkt vooral een reactie op de hoge prijzen van de afgelopen negen maanden. Die vloeiden voort uit de torenhoge energie- en grondstofprijzen waarmee ondernemers werden geconfronteerd, kosten die ze doorberekenden in hun producten. Hoewel een deel van de consumenten de koopkracht op peil wist te houden dankzij forse loonstijgingen en subsidies, konden velen de prijsverhogingen niet bijbenen. Het gevolg: mensen kochten dan maar minder producten. Vooral bij speciaalzaken, zoals de bakker en de groenteboer was bijna sprake van een kopersstaking. Zij zagen hun omzet het afgelopen halfjaar kelderen. De totale consumptie in Nederland viel met 1,6% terug. Deze niet vaak vertoonde consumptiedaling verklaart in belangrijke mate waardoor de Nederlandse economie in een recessie belandde. Daardoor trad een oude economische wet in werking. Als de prijzen te hard oplopen en de afzet daardoor terugloopt, verlagen ondernemers hun prijzen maar weer wat om hun klanten terug te winnen. Heel voorzichtig is dit effect inmiddels zichtbaar in de winkels. Na flinke prijsverhogingen volgde een stabilisatie van prijzen en sinds het begin van de zomer stellen winkeliers van steeds meer producten de prijzen naar beneden bij. Nog altijd zijn voedsel, drank en tabak veel duurder dan een jaar geleden - zo’n 10% - maar het prijsverschil is al veel lager dan begin van dit jaar. In maart lagen de prijzen van deze categorie nog ruim 15% hoger. (VK)
…………………………………………………………………
 
Schoolbesturen wijzen ‘dure’ kracht en zzp’er de deur.
+ Honderden scholen spreken af voortaan geen uitzendkrachten meer in te huren.
+ De inhuur van die krachten kost te veel en schaadt het pedagogisch klimaat, zeggen ze.
+ De scholen willen een debat afdwingen over de toekomst en personeel in het onderwijs.
Zo’n 350 basisscholen huren vanaf dit schooljaar geen dure uitzendkrachten of zzp’ers meer in. In een manifest stellen ze dat ‘geld voor kinderen niet moet gaan naar commerciële bureaus’. Ook scholen uit de Randstad doen mee, terwijl zij door lerarentekorten vaak al niet meer zonder uitzendkrachten kunnen. De basisscholen, met samen 65.000 leerlingen, nemen stelling tegen het in hun ogen oprukkende uitzendwerk. Zij hekelen ‘de woekerprijzen’ die zij moeten betalen voor de tijdelijke leerkrachten. Scholen hebben duizenden vacatures openstaan en kampen met roostergaten. Een snelle oplossing is een invalkracht inhuren. Maar die moeten ergens vandaan komen en door schaarste gaat dat vaker ten koste van leraren in vaste dienst. Eerder wilden ook scholen uit Amsterdam en Brabant geen uitzendkrachten meer inzetten. Veel meer scholen delen de frustratie maar konden niet tekenen omdat ze al in de wurggreep zitten van de uitzendbranche. Een leraar kost gemiddeld 68% extra als deze niet meer in dienstverband maar via een bemiddelaar werkt. Bij onderwijsassistenten loopt dat op tot 105%. Geld dat wij als werkgevers beter willen besteden zegt bestuurder Hans Ploeg van scholenstichting Florente uit Diemen. ‘Nu gaat dat indirect op aan leaseauto’s die de commerciële bureaus bieden aan krachten die naar hen overstappen. Tijdelijke subsidies, zoals de NPO-gelden tegen corona-achterstanden stuwden de uitzendmarkt. Bureaus belden mijn personeel op met een mooi aanbod en toen zat ik met opzeggingen. Een paar dagen later kreeg ik het aanbod om diezelfde kracht weer in te huren tegen een hoger tarief.’ Geld voor kinderen moet niet gaan naar commerciële bureaus, stellen de 350 scholen. Een leraar kost een scholenstichting 68% extra als deze is overgestapt naar een bemiddelaar.