Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 29 aug. t/m zo. 4 sept. 2022

21 september 2024, 07:44
De mens gaat weer naar de maan.
Ruim vijftig jaar nadat de laatste mens op de maan is geweest, zou maandag de NASA-raket SLS gelanceerd worden. Deze vormt de opmaat voor de missies die moeten leiden tot de eerste vrouw en eerste mens van kleur op de maan.
Net als in de jaren zestig is de wetenschappelijke betekenis beperkt, maar wil elk land en elk commercieel ruimtevaartbedrijf vooral technologisch zijn spierballen laten zien.
Hoewel alle NASA-astronauten kans maken op een maanreis en ook partners zoals de Europese ESA een plekje zullen krijgen heeft de NASA alvast een voorselectie gemaakt van 18 astronauten die ze het ‘het Artemis-team’ doopte. Van hen is de helft vrouw. Veel kenners verwachten dat de ervaren astronaut Stephanie Wilson (55) als vrouw en persoon van kleur de eerste nieuwe stap mag zetten. Ze is al vanaf 1996 actief bij de NASA vloog haar eerste missie in 2004 en ging in totaal driemaal naar de ruimte.
Echter bleek maandag dat de vier motoren aan boord niet op temperatuur te krijgen waren waardoor het lanceerproces gestaakt werd. Ook een tweede poging zaterdagavond mislukte.
Een derde poging zal pas eind september plaatsvinden. (VK)
……………………………………………………………….

Rechtersverenigingen klagen de EU aan om miljardensteun aan Polen.
Vier Europese rechtersverenigingen hebben de EU aangeklaagd omdat die een coronaherstelplan van ruim 35 miljard euro voor Polen heeft goedgekeurd. De verenigingen hebben bezwaar aangetekend bij het Hof van Justitie van de EU, laten ze weten in een verklaring.
De vereniging vinden dat de voorwaarden die de Commissie aan het Oost-Europese land heeft gesteld voor het geld uit het coronaherstelfonds ‘tekortschieten bij wat nodig is om effectieve rechtsbescherming in Polen te verzekeren’. De Europese commissie ging in juni akkoord met de aanvraag van Polen voor bijna 24 miljard aan subsidies en 11,5 miljard euro aan leningen. Het Europese bestuursorgaan had Polen die gelden lange tijd onthouden omdat het land de rechterlijke macht zijn werk niet onafhankelijk zou laten doen. (NRC)
………………………………………………………………..

Speech Powell dreunt na: bitcoin verliest, ook Europa voorziet stijgende rentes.
De koers van de bitcoin dook maandag onder de $20.000. Ook andere crypto’s stonden onder druk na de uitspraken van FED-president Jerome Powell vrijdag. Het zijn zeker niet alleen de crypto’s die in waarde dalen door de stijgende rentes. De S&P 500, de belangrijkste graadmeter voor Amerikaanse aandelen verloor vrijdag 3,4%. De Japanse Nikkei-index verloor 2%. De Amsterdamse AEX-index sloot 1,8% in het rood. Elders in Europa, bijvoorbeeld in Duitsland, waren de verliezen nog groter. Europese centrale bankiers waarschuwen voor stijgende rentes. Zij waarschuwen er ook voor dat de stijgende inflatie uit de hand dreigt te lopen als niet daadkrachtig wordt opgetreden. Villeroy, gouverneur van de Franse Centrale Bank zegt dat er geen twijfel mag bestaan over de bereidheid van de bank om de rente te verhogen.
De FED gaat voorlopig door met het verhogen van de rente in de strijd tegen de torenhoge inflatie, waarschuwde Powell. Bovendien kondigde hij aan dat de belangrijkste centrale bank ter wereld de rente langere tijd op een hoog niveau zal houden. De economie en de arbeidsmarkt moeten eerst voldoende afkoelen om de inflatie naar de beoogde 2% te krijgen voordat versoepeling van het beleid weer in beeld kan komen. (FD)
……………………………………………………………………..

Pakistan kampt met zwaarste regen in decennia.
Pakistan, toch al geteisterd door een economische crisis, ziet zich nu ook geconfronteerd met een natuurramp. Een regenval die zeker 780% boven het gemiddelde ligt volgens de Pakistaanse regering. Een derde deel van het land staat blank, er zijn zeker 1200 mensen omgekomen, terwijl miljoenen zonder onderdak en voedsel zitten. Het land heeft een beroep gedaan op internationale donoren om de humanitaire gevolgen van de natuurramp het hoofd te bieden. (FD)
…………………………………………………………..

Partijleden CU en D66 kritisch op asielafspraken van het kabinet.
De noodmaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om de asielcrisis te bestrijden, ligt gevoelig bij de achterbannen van D66 en de ChristenUnie. ‘Uitstel van gezinshereniging mogen wij als partij van het gezin nimmer accepteren.’
‘Een walgelijke deal, die D66 nooit had mogen steunen’, ‘de partij heeft getekend voor het met voeten treden van de meest fundamentele rechten van vluchtelingen’, ‘laten we nou alsjeblieft geen VVD-beleid recht gaan praten’.
De poging van Tweede Kamerlid Anne Marie Podt (D66) om de door het kabinet aangekondigde noodmaatregelen tegen de acute asielcrisis te verkopen werd lang niet door al haar partijgenoten met applaus ontvangen. Ze had een gemotiveerde toelichting geschreven op het kabinetsbeleid, waar de coalitiefracties uit de Tweede Kamer bij betrokken zijn geweest. ‘D66 ziet de plannen als noodzakelijk, pragmatisch en realistisch.’
ChristenUnie-leden roerden zich gezamenlijk nadat het kabinet de nieuwe asielmaatregelen had aangekondigd. Zondag riepen 130 leden het partijbestuur in een brief op om zich tegen het nieuwe plan te keren. De brief werd voornamelijk ondertekend door gemeenteraadsleden en door het voltallige bestuur van jongerenafdeling PerspectieF. Maandagavond was de brief ondertekend door zo’n 300 leden. De kritiek richtte zich met name op het uitstel van gezinshereniging. ‘Dat mogen wij als partij van het gezin nimmer accepteren.’ (NRC)
………………………………………………………..

Brussel werkt aan ‘noodinterventie’ op energiemarkt.
+ EC wil functioneren stroommarkt op de schop nemen.
+ Dat moet impact gasprijs op de stroomprijs minder groot maken.
+ Experts waarschuwen dat dit ‘een dure grap’ kan blijken te zijn.
De Europese Commissie werkt aan een ‘noodinterventie’ en een ‘structurele hervorming’ van de energiemarkt, waar de prijzen de afgelopen maanden zijn geëxplodeerd.
Dat zei EC-voorzitter Ursula von der Leyen maandag tijdens een toespraak in het Sloveense Bled. De pijlen worden vooral gericht op het functioneren van de stroommarkt.
‘De in de lucht geschoten stroomprijzen laten de beperkingen van ons huidige model zien’, zei Von der Leyen in Slovenië, ‘daarom werken we nu aan een noodgreep en een structurele hervorming van de stroommarkt. We hebben een nieuw marktmodel nodig voor elektriciteit, eentje die goed functioneert en de balans terugbrengt.’ Het voorstel zou mogelijk deze week al volgen.
Binnen de EU wordt de stroomprijs bepaald door de duurste opwekvorm die nodig is om aan de vraag te voldoen. Na de prijsexplosie van afgelopen jaar is dat gas. Dat heeft gezorgd dat er voor stroom die niet met gas is opgewekt – maar bijvoorbeeld met windmolens of zonnepanelen – ook meer betaald wordt. (FD)
…………………………………………………………..

Kabinet rekt grenzen op.
Met de opening van een nieuw opvangcentrum in Zoutkamp hoopt het kabinet de druk op Ter Apel te verlichten. Ook de opvang in Tubbergen kan doorgaan. En door de gezinshereniging zo lang mogelijk uit te stellen, hoopt het kabinet dat er minder vluchtelingen deze kant op komen. Het beleid is daarmee niet strijdig met internationale verdragen, zegt het kabinet, maar niet iedereen is het daarmee eens. ‘Bewust traineren mag niet, en dat is wel wat het kabinet doet’, zegt Mark Klaassen, universitair vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Leiden. Nederland is gehouden aan de internationale asielafspraken. Op basis van de EU-gezinsherenigingrichtlijn mag de hereniging niet worden geweigerd aan mensen die hier een verblijfsstatus hebben gekregen.
Ook mag het kabinet niet als voorwaarde stellen dat een statushouder eerst een eigen woning moet hebben voordat zijn familie mag overkomen. Volgens Klaassen is het kabinet daarom uitgekomen bij een vertraging van de termijn waarbinnen beslist wordt of gezinshereniging mag plaatsvinden en van de termijn waarbinnen vervolgens daadwerkelijk een visum wordt verleend aan familieleden die mogen overkomen. Dat komt neer op een beslissing na 9 maanden en een visumverlening na 6 maanden. (VK)
………………………………………………………

Boeren toch in gesprek met kabinet over stikstof nu Remkes al hun agenda-eisen inwilligt.
De grote boerenorganisaties gaan woensdagochtend toch met het kabinet in overleg over het stikstofbeleid. Ze hadden Remkes’ uitnodiging voor een tweede gesprek in eerste instantie afgeslagen, maar veranderden van gedachte toen de oud-informateur plotseling al hun eisen inwilligde. Ook de radicaalste boerenleider, Van den Oever van de FDF, is woensdag van de partij. Namens het kabinet zitten premier Mark Rutte en de ministers Staghouwer van (landbouw), Van der Wal (Natuur en Stikstof) en Harbers (Waterstaat) aan tafel.
De gangbare (niet-biologische) boeren willen dat het kabinet op minstens 4 punten concessies doet.
+ Ten eerste moet het kabinet de graadmeter voor stikstofneerslag als norm voor vergunningverlening uit de wet halen.
+ De boeren eisen ook dat het kabinet afziet van 2030 als doeljaar voor de halvering van de stikstofuitstoot. Het jaartal staat wel in het coalitieakkoord dat dus opengebroken zou moeten worden.
+ De PAS-melders moeten snel gelegaliseerd worden. PAS-melders zijn veehouders die in de periode 2015-2019 hun bedrijf hebben uitgebreid op basis van regelgeving die inmiddels door de rechter buiten werking is gesteld. Daardoor zijn die bedrijfsuitbreidingen met terugwerkende kracht illegaal geworden. Het kabinet heeft toegezegd deze uitbreidingen alsnog te legaliseren maar dat gaat naar de zin van de boeren niet snel genoeg.
+ De beoogde stikstofreductie moet vooral bereikt worden met technische innovatie in plaats van krimp van de veestapel. (VK)
…………………………………………………………….

Prijzen groente, fruit en vlees kunnen tot 50% omhooggaan vanwege energiekosten.
Voedsel dreigt fors duurder te worden doordat de opslagkosten ervan de pan uitrijzen. Zo worden groente, fruit en vlees opgeslagen in koel- en vrieshuizen, en die gebruiken veel stroom. En voor het conserveren van eten in potten en blik is veel gas nodig. Nu de prijzen van gas en stroom ongekend hoog zijn zal de consument aan de kassa steeds meer geld kwijt zijn aan boodschappen. (De elektriciteitsprijs is nu 7 keer zo hoog als het gemiddelde van 2017 tot 2021!). Daarvoor waarschuwen bedrijven die voedsel opslaan en conserveren. Prijzen van diepvriesproducten moeten met 30% tot 50% stijgen wil het voor ons uit kunnen,zegt Arie van Dalen, directeur van Maasoever Cold Store. Opslag wordt volgens hem extreem duur. En diepvriesgroente zit overal in. Er wordt soep van gemaakt, en sauzen. Ook daarvan zal de prijs dus extreem stijgen.
Het is niet duidelijk binnen welke termijn de bedrijven de contracten kunnen openbreken en wanneer de consumenten deze prijsverhogingen zullen gaan merken. Maar dat de prijzen zullen stijgen staat buiten kijf, zegt ook Davey Gerlings, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Koel en Vrieshuizen (Nekovri). De branchevereniging raadt zijn leden aan om de prijsverhogingen door te berekenen.
Richard Smit, directeur van Coroos Conserven: ‘De consument moet meer gaan betalen anders komt de voedselvoorziening in gevaar. Erwten, bonen, wortels zijn al 20% in prijs gestegen. Fruit moet met minimaal 30% omhoog.’ Hij schetst een grimmig beeld. ‘Glas is duurder geworden en de prijs van blik ging dit voorjaar ineens met 60% omhoog. Het kan zo maar zijn dat Coroos minder gaat produceren. Resultaat is dat er dan minder eten is.’ Hij waarschuwt dat mensen daarvan onvoldoende zijn doordrongen. Supermarkten moeten de prijsverhogingen doorvoeren. ‘Anders hebben we lege schappen. (FD)
…………………………………………………………………

Kan Oekraïne de Russen verjagen?
Een langverwacht offensief om zuidelijk gebied te heroveren lijkt begonnen. Vraag is of het Oekraïense leger sterk genoeg is.
Een woordvoerder van het Oekraïense leger meldde maandag een opmars in ‘verschillende richtingen in het zuiden waaronder de regio Cherson’. Als gevolg daarvan zouden Russische eenheden op de vlucht zijn gejaagd.
Welke vorderingen de Oekraïners maken op het slagveld was maandagavond moeilijk vast te stellen maar vast staat dat de Oekraïners al weken bezig zijn met het scheppen van voorwaarden voor de herovering van Cherson – en dat de Russische troepen zich in een uiterst kwetsbare positie bevinden. Een bruggenhoofd ten noorden van de Dnjepr, nauwelijks 50 kilometer diep, in een uitgestrekte steppe waar de enige dekking wordt gevormd door de bomen langs de weg. Russische militairen keken angstig over hun schouder: de brede Dnjepr sneed hen af van de Krim en het Russische achterland.
De levering van westerse wapens heeft de strategische kwetsbaarheid van de Russische troepen onderstreept. De Oekraïners hebben de Amerikaanse HIMARS-raketten (bereik 80 kilometer) niet alleen in met succes ingezet tegen Russische munitiedepots achter de linies, ze hebben ook de verbindingen over de Dnjepr aangevallen. Zo is de Antonivsky-brug richting Cherson niet lange bruikbaar. De vraag is nu of Oekraïne de militaire slagkracht heeft om inderdaad voorwaarts te gaan en de Russen van de noordelijke oever van de Dnjepr te jagen. In de afgelopen weken ging het gerucht dat de militaire staf van het Russische leger in het zuiden Cherson al had verlaten (NRC)
……………………………………………………..

Consument kiest voor huismerken en discountsuper.
Discountsupermarkten Aldi en Lidl floreren door de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen. Hun marktaandeel steeg tot nu toe dit jaar van 15,7% naar 16,3%. Vooral de laatste weken groeien de discounters verder door aldus retailexpert Frank Quix. Albert Heyn en Jumbo moeten het hebben van het eigen merk. De consumenten merken de geldontwaarding nu ook bij de kassa in de supermarkt. Voedingsmiddelen stegen deze zomer het meest in prijs sinds de jaren zeventig. Daarom zoeken mensen voor hun boodschappen in toenemende mate de goedkope supermarkten op. De prijzen van de huismerkproducten van Albert Heyn en Jumbo komen redelijk overeen met de prijzen van de discounters. (FD)
……………………………………………………………………

Rekening van koopkrachtsteun naar bedrijven en vermogenden.
Coalitiepartijen sluiten akkoord over zeldzaam groot koopkrachtpakket van €16 miljard. Hiermee hopen de coalitiepartijen de pijn van de gierende inflatie en de onvrede daarover in de samenleving te lijf te gaan. Ook de financiering ervan is ongekend: zaken als een hoger minimumloon, hogere toeslagen en lagere inkomstenbelasting worden betaald met enerzijds meevallers en anderzijds hogere belasting voor vermogenden.
Na 13 uur vergaderen kwamen onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie gisterochtend naar buiten met de mededeling dat ze het eens zijn over de begroting van volgend jaar. Een uur later kwam het CBS met het nieuwste inflatiecijfer: 13,6%. Het hoogste percentage sinds de Tweede wereldoorlog. (FD)
…………………………………………………………………..

Waar het heengaat en waar het vandaan komt.

DIT GELD WORDT TOEGEKEND:
+ Minimumlonen en de uitkeringen, zoals de AOW en bijstand, stijgen per 1 januari met 10%
+ Energietoeslag voor minima blijft bestaan. Het afgelopen jaar was dat € 1300 euro.
+ De zorg- en huurtoeslagen stijgen.
+ Het kindgebonden budget gaat omhoog met een bedrag afhankelijk van het inkomen. In totaal is er 750 miljoen euro extra te verdelen.
+ De korting op de brandstofaccijns wordt verlengd tot juli 2023.
+ De beurs voor uitwonende studenten stijgt naar 255 euro per maand voor het studiejaar 2023-’24.

ZO WORDT HET BETAALD:
+ Door de hoge gasprijs heeft de overheid dit jaar hoge opbrengsten uit de gasverkoop. Uit dat geld wordt een groot deel van de eenmalige uitgaven betaald.
+ De mijnbouwheffing wordt verhoogd. Energiebedrijven die nu forse winsten maken, moeten daardoor meer belasting betalen.
+ De vennootschapsbelasting gaat van 15 naar 19%.
+ De zelfstandigenaftrek voor zzp’ers wordt versneld afgebouwd.
+ Overdrachtsbelasting voor de verkoop van bedrijfspanden gaat omhoog.
+ Verhuurders van vastgoed moeten meer belasting betalen.
+ Directeur-grootaandeelhouders gaan meer belasting betalen.
+ Vermogensbelasting gaat omhoog. Het tarief in box 3 stijgt van 31 naar 34%.
(VK)
………………………………………………………..

Angel lijkt eruit na Remkes’ beraad.
De boerenorganisaties en het kabinet hebben een broze vrede getekend. De tweede overlegronde verliep verrassend positief. Hoewel het kabinet geen harde toezeggingen heeft gedaan, voelen de boeren zich na afloop toch eindelijk gehoord.
Iedereen hield er rekening mee dat de boel binnen een kwartiertje zou ontploffen. Het eisenpakket van de boeren en de kabinetsstandpunten liggen immers mijlenver uit elkaar. Daarom zou het niemand verbazen als LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, Agractievoorman Bart Kemp en FDF-leider Mark van den Oever voortijdig en met slaande deuren naar buiten zouden stormen.
Maar zulk drama blijft uit. Het overleg tussen de 4 bewindslieden en de 8 grote belangenorganisaties van de gangbare (niet-biologische) landbouw – inmiddels omgedoopt tot de G8 - duurt en duurt. Er is eigenlijk twee uur voor uitgetrokken, dat worden er vier. Premier Rutte bewaart samen met de ministers Van der Wal, Staghouwer en Harbers de lieve vrede.
Of het aan Ruttes communicatievaardigheden, Remkes’ massagetalenten of toch Van der Wals overtuigingskracht ligt is gissen, maar de angel is er na die vier uren praten wel uit. De boeren gingen geharnast naar binnen en verlaten getemd de vergaderzaal. Namens alle 8 organisaties zegt Van der Tak: ‘Er is vandaag natuurlijk geen definitief resultaat. Wat we wél hebben gemerkt, is een positievere houding van het kabinet naar onze boeren toe.
Over het doeljaar 2030 is het dit keer niet gegaan, beweert Rutte na afloop. Wat de boeren tevreden stemt, is dat het kabinet zoekt naar een andere maatstaf dan stikstof. (VK)
……………………………………………………….

Sterkste huurstijging in acht jaar.
In Friesland en Drenthe viel het naar verhouding mee, maar de stijging van de huren loog er afgelopen jaar niet om: 3%.
Niet alleen boodschappen, elektriciteit en benzine worden duurder, maar ook het huren van een woning. In de afgelopen 12 maanden gingen de huren gemiddeld met 3% omhoog. Dat was de sterkste stijging sinds 2014, zo becijferde het CBS na de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli.
Dat de huren nu meer zijn toegenomen dan een jaar geleden, is niet gek. In 2021 werden ze op last van het Rijk bevroren vanwege de coronacrisis. Huurstijgingen waren alleen mogelijk als nieuwe huurders een woning betrokken. ‘Maar de huren stegen ook meer dan de jaren ervoor”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Sinds 2017 zijn ze per jaar steeds meer gaan stijgen: van gemiddeld 1,9% (2017), tot 2,5% (2019) en nu dus 3 procent. In Amsterdam stegen de huren het hardst in de vrijesectorwoningen, gemiddeld met 3,6 procent. Sociale huurwoningen zijn aan striktere regels gebonden en stegen minder dan vrijesectorwoningen: gemiddeld 2,6% versus 3,8% (NRC)
………………………………………………….

Na corona zucht China nu onder extreme droogte.
Een langdurige hittegolf en extreme droogte bedreigen niet alleen de Chinese economie, maar ook ’s lands ambitieuze klimaatbeleid. Energiezekerheid is voor president Xi Jinping nu belangrijker dan CO2-reductie.
Met temperaturen die al weken achtereen boven de 40 graden uitkomen, kampt China met een ongekend hevige en langdurige hittegolf. Die bemoeilijkt niet alleen het dagelijkse leven, maar roept ook grote vragen op over het Chinese klimaat- en energiebeleid. Dit is vooral goed te zien in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Jarenlang was die een toonbeeld van hoe China de transitie naar schonere energie wil maken: Sichuan ruilde vervuilende kolen zo veel mogelijk in voor waterkracht. Het is een bergachtige waterrijke provincie die sinds de transitie gewoonlijk ruim 80% van zijn energie uit waterkracht haalt. Door de droogte lukt dat niet meer. Van al dat water in rivieren en stuwmeren is vaak nog maar de helft over!
De situatie heeft geleid tot het stilleggen van fabrieken en tot de terugkeer van kolen. In heel China wordt deze zomer meer elektriciteit opgewekt met kolen dan ooit tevoren.
Het resultaat is een tragische vicieuze cirkel: de droogte leidt tot meer gebruik van kolen, en dat draagt weer bij aan klimaatverandering en dus nog meer droogte.
China gaat zijn doelen voor CO2-reductie daarom vrijwel zeker niet halen, denkt Garcia-Herrero, hoofd econoom voor de regio Azië-Pacific bij de Franse bank Natixis: slecht nieuws voor de wereldwijde klimaatverandering omdat China verantwoordelijk is voor grofweg een derde van de mondiale uitstoot.
Xi Jinping wierp zich in 2017 op het World Economic Forum op als de nieuwe wereldleider in de strijd tegen klimaatverandering maar wordt nu overspoeld door interne Chinese problemen waardoor hij kiest voor kortetermijnoplossingen. Grote ambitieuze milieuplannen durft hij voorlopig niet aan. (NRC)
……………………………………………………………..

Aflossen fiscus brengt mkb’ers in het nauw.
Bedrijven moeten vanaf oktober schuld voldoen terwijl energie- en loonkosten fors hoger zijn. Circa 135.000 bedrijven dreigen in de problemen te komen nu zij vanaf 1 oktober hun uitgestelde belastingschuld moeten terugbetalen. Ze verdienen niet genoeg om aan de verplichtingen te voldoen, zegt het Ministerie van Financiën. Daardoor zouden zij niet in staat zijn om een schuld van in totaal €9 mrd af te lossen.
Om faillissementen te voorkomen, kregen veel ondernemers tijdens de coronacrisis uitstel van betaling van de Belastingdienst. Vanaf oktober moeten ze de opgeschorte belastingen alsnog voldoen. Van de oorspronkelijke schuld van €47 mrd staat nog bijna €20 mrd open. Ongeveer 280.000 ondernemers moeten aflossen, bijna de helft kan daardoor in nood komen. Terugbetalen betekent ook dat er geen geld overblijft voor de reguliere bedrijfsvoering of voor investeringen.
De aflossingscapaciteit wordt aangetast nu ondernemers kampen met oplopende kosten. De energierekening, de huur, kosten voor grondstoffen en voor lonen stijgen, zodat er weinig geld overblijft voor het inlopen van belastingachterstanden. Daar komt bovenop dat kleine bedrijven meer winstbelasting moeten gaan betalen, zo maakte het kabinet woensdag bekend. (FD)
…………………………………………………………….

Augustus was recordmaand voor zonnestroom.
Nederlandse zonnepanelen wekten in augustus ruim 60% meer elektriciteit op dan een jaar geleden. Van alle elektriciteit die afgelopen maand werd geproduceerd, kwam 27% van de zon, tegenover 16% een jaar eerder, blijkt uit gegevens van energiebedrijf Zonneplan.
Een belangrijke verklaring is de energiecrisis. Sinds de extreme stijging van de gas- en stroomprijs is er sprake van een run op zonnepanelen. Vorig jaar steeg het zogenoemd geïnstalleerd zonvermogen al met een derde en dit jaar zal de stijging nog hoger zijn, verwacht zonneplan. Ook daalt het totale energieverbruik in Nederland als gevolg van de crisis, waardoor het aandeel zon op het totaal is gegroeid. Verder hielp de natuur een handje mee met het overvloedig schijnen van de zon. In augustus was gemiddeld sprake van 270 zonuren, tegenover 165 vorig jaar. De productie van wind verliep minder voorspoedig: door gebrek aan wind lag de opbrengst van windenergie ruim een derde lager. Niettemin was het aandeel van zon en wind in het totaal 39%. Een jaar geleden was dat 32%.
Nederland heeft zich recentelijk ontwikkeld van achterblijver tot kampioen zonnestroom. Sinds dit jaar staat Nederland in de wereldwijde top tien van producenten van zonne-energie. Nederland passeerde de afgelopen jaren Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië en staat nu samen met het zonnige Spanje op eenzame hoogte. (VK)
………………………………………………………………………

Stikstofnormen moeten eigenlijk nà³g strenger!
Een deel van de beschermde natuur kan nà³g minder stikstof verdragen dan tot nu toe is aangenomen. Om de Nederlandse natuur afdoende te beschermen, moet het kabinet zijn stikstofbeleid aanscherpen.
Onder ander gemengde loofbossen, beukenbossen, natte en droge heide, bloemrijke graslanden en natte duinvalleien zijn gevoeliger dan eerder gedacht. Dat blijkt uit belangrijk internationaal onderzoek. Deze habitattypen komen allemaal voor in Nederlandse Natura 2000-gebieden. De resultaten zijn in principe maatgevend voor de stikstofnorm die als grondslag dient voor het kabinetsbeleid.
De kritische depositiewaarden (KDW) die het kabinetsbeleid schragen – onder andere het beruchte stikstofkaartje voor de landbouw – zijn dus achterhaald!
De Nederlandse KDW’s zijn gebaseerd op een internationaal onderzoeksrapport uit 2011 (!) van een wetenschapspanel van de VN. Dat rapport is nu door 43 stikstofexperts uit meerdere landen geactualiseerd aan de hand van ecologisch onderzoek uit de afgelopen tien jaar. Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof wilde vrijdag niet op de conclusies vooruitlopen. Ze wil een expertcommissie laten uitzoeken wat de internationale onderzoeksresultaten betekenen voor de Nederlandse natuurgebieden. Ze sluit niet uit dat ze haar beleid moet aanpassen aan de nieuwe wetenschappelijke realiteit.
Die realiteit lijkt dus te zijn dat de halvering van de landelijke uitstoot niet langer genoeg is. De kans is groot dat de stikstofemissies meer en sneller moeten dalen dan waar het kabinet nu op rekent. (VK)