Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 3  t/m  zo. 9 oktober 2022

21 oktober 2024, 07:32
·         Politieke impasse stikstofcrisis: schade stijgt al naar € 28 mrd.
+ Bouw:                       14.5 mrd
+ Industrie:                  13.0 mrd
+ Huizenbouw:              6.0 mrd
+ Infrastructuur:            6.0 mrd
+ Landbouw:                  1.0 mrd
De schade aan de economie door de verlammende stikstofcrisis is vijfmaal zo groot als eerder gedacht. De schadepost aan uitgestelde of afgelastte projecten bedraagt € 28 mrd in plaats van € 5 mrd. De kosten zijn vooral voor rekening van de bouw en industrie.
De stikstofcrisis brak uit in mei 2019. Toen vernietigde de Raad van State het stikstofbeleid van de overheid. Sindsdien ligt de vergunningverlening voor projecten stil en stellen bedrijven vanwege de onzekerheid investeringen uit.
De schade groeit doordat de impasse al 3,5 jaar sleept. Al die tijd wachten ondernemers en bestuurders op een nieuw stikstofbeleid dat wel standhoudt voor de rechter. De politiek slaagde daar tot nu toe niet in. (FD)
……………………………………………………………
·         Erdogan bekent kleur in Oekraïne-oorlog: Russische annexaties ‘ernstige schending’.
Turkije wijst de annexaties van 4 regio’s in Oekraïne af. De eenzijdige stap van Moskou is een ernstige schending van het internationaal recht, zo heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld. Ook de Annexatie van De Krim door Rusland in  2014 is nooit door Turkije erkend, voegde het ministerie eraan toe.
Sinds de door Turkije veroordeelde invasie heeft het land een neutrale positie ingenomen. Zo doet Ankara niet mee aan de economische sancties tegen Rusland. Erdogan heeft steeds gezegd de goede betrekkingen met zowel Oekraïne als Rusland niet in gevaar te willen brengen.
Turkije wil ook niet bij voorbaat instemmen met het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. Het vindt dat beide landen, en dan vooral Zweden, de Turkse zorgen over het Koerdisch terrorisme onvoldoende serieus nemen.
De semi-neutrale houding in de oorlog geeft Turkije de mogelijkheid te bemiddelen tussen de twee strijdende partijen, een positie die waarschijnlijk ook de NAVO niet onwelgevallig is.
Al twee maal heeft dat bijgedragen aan concrete resultaten: eerst het akkoord over de graanexport, vervolgens de gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne.
Erdogan heeft er nu bij Poetin op aangedrongen onderhandelingen een kans te geven en bij te dragen aan vermindering van de spanning in Oekraïne. Ook sprak hij zich uit tegen annexatie van Rusland van delen van Oekraïne. (VK)
………………………………………………………..
 
·         Losgeslagen fans, een overvol stadion en dom politie-ingrijpen.
De rellen rond de wedstrijd tussen de Indonesische clubs FC Arema en Persebaya Surabaya eindigden in een drama. Er zaten 42.000 mensen in het stadion, dat plek biedt aan 38.000. In het overvolle stadion vielen bij botsingen tussen supporters – en bij het gedrang dat volgde – zeker 129 doden en 180 gewonden. Het drama is een van de ernstige stadionrampen in de geschiedenis.
Kort na het laatste fluitsignaal stormden 3.000 aanhangers van de verliezende club Arema het veld op om hun woede te botvieren op supporters van Persebaya. Volgens de politie liep het vooral uit de hand nadat twee agenten op het veld door aanhangers waren gedood. De situatie ontspoorde verder nadat de politie traangas op een volle tribune afvuurde. Mensen raakten vertrappeld en stikten, zei de politiechef Afinta.
President Widodo heeft een onderzoek aangekondigd en voorzitter Iriawan van de Indonesische voetbalbond noemde het geweld ‘een smet op het gezicht van het Indonesische voetbal’. (NRC)
………………………………………………………….
 
·         Britse regering zwicht voor druk en schrapt voordeel topinkomens.
De Britse regering ziet toch af van het voornemen om topinkomens een belastingverlaging te geven. Minister Kwasi Kwarteng maakte bekend de zeer controversiële maatregel te schrappen uit het omvangrijke belastingpakket van 45 mrd pond, nadat de Britse regering het vertrouwen van partij, kiezer en markten aan het verliezen was.
Daarmee hoopt de regering-Truss een punt te zetten achter een dramatische eerste maand. Eerst raakte de presentatie van een grootschalig steunpakket voor de hoge energiekosten ondergesneeuwd door het overlijden van koningin Elisabeth II. Vervolgens had het belastingpakket zulke averechtse effecten op de financiële markten, dat elk voordeel voor veel huiseigenaren alweer ruimschoots teniet is gedaan door scherp stijgende hypotheekkosten. Bovendien moest de Bank of England inspringen met 65 mrd pond om te voorkomen dat de stijgende rente de pensioenfondsen zou ruïneren (FD)
…………………………………………………………
 
·         Verbinder die moet zoeken naar de bezweringsformule.
De nieuwe minister van landbouw Piet Adema van de ChristenUnie staat bekend als een verbinder die oog heeft voor zijn opponenten. Die kwaliteit zal hij ook hard nodig hebben om de onderhandelingen met boeren tot een goed einde te brengen. ‘Dit land is al verdeeld genoeg.’
De vlag ging maandag niet meteen bij alle boeren uit toen uitgerekend Piet Adema (57) werd benoemd als de nieuwe minister van Landbouw. Ervaring met de agrarische sector heeft hij niet direct. ‘Geen groen bloed in de aderen’, plachten kritische boeren op discussiefora te zeggen.
Wat wel in het oog springt: zijn uitgebreide ervaring in de bouwwereld. Adema was tot afgelopen weekeinde nog de voorzitter van de brancheorganisatie voor projectontwikkelaars en bouwondernemers. En laat dat nou net de sector zijn die bij sommige boeren bekend staat als belanghebbend bij ‘minder boerenland’, want daar kan dan mooi op gebouwd worden.
Farmers Defence is daarom ‘niet hoopvol’ gestemd over de nieuwe landbouwminister. ‘We moeten afwachten in hoeverre hij het belang van de landbouw zal dienen’, zegt bestuurslid Sieta van Keimpena. Deze reactie uit de meest kritische hoek van de boerenbeweging is tekenend voor het gesternte waaronder Adema moet beginnen.
Adema staat bekend als iemand die het gesprek aangaat met zijn opponenten en daarbij de verbinding zoekt. ‘Het heeft geen pas om te doen alsof we moeten kiezen tussen koeien en huizen’, schreef Adema als voorzitter van de bouwondernemers tezamen met Sjaak van der Tak, voorzitter van de landbouworganisatie LTO, in een opiniestuk. ‘Dit land is al verdeeld genoeg. Bouwers en boeren staan naast elkaar en niet tegenover elkaar. Dat willen we graag zo houden.’
Als landbouwminister belooft hij ook dat hij zal zoeken naar de verbinding in plaats van naar tegenstellingen. ‘Ik wil graag sà¡men met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw.’ Hij denkt dat boeren de komende tijd vooral ‘duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig hebben’ om het vertrouwen inde overheid weer te laten groeien. (VK)
……………………………………………………..
 
·         Duel Lula-Bolsonaro wordt zeer onvoorspelbaar.
Oud-president Luiz Inà¡cio ‘Lula’ da Silva heeft de eerste ronde van de Braziliaanse verkiezingen gewonnen, maar zo voelde het zondagavond niet voor links-Brazilië. De zittende ultrarechtse president Jair Bolsonaro scoorde een stuk beter dan vooraf was gepeild. De tweede kiesronde in de strijd om het presidentschap, op 30 oktober, krijgt zo een onvoorspelbare dynamiek.
Voor de sociaaldemocratische Arbeiderspartij (PT) was de uitslag (48,4 om 43,2%) een teleurstelling: zij hoopte op een verpletterende terugkeer van Lula, door al in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen te halen. De peilingen hadden vooraf een verschil van circa 13% voorspeld.
‘We gaan deze verkiezingen uiteindelijk winnen, we hebben alleen wat meer tijd nodig’, riep Lula zijn aanhang zondag toe.
Bolsonaro, die van tevoren had aangegeven dat hij een nederlaag niet zou accepteren en de peilingen ‘nepnieuws’ noemde, zei ervan overtuigd te zijn dat hij in een tweede ronde zijn herverkiezing veilig zal stellen. ‘Ik begrijp dat mensen verlangen naar veranderingen, maar veranderingen pakken vaak slechter uit’, zei Bolsonaro na afloop rustig en bijna nederig – een contrast met de aanvallende toon die hij in de campagne vaak koos. (NRC)
…………………………………………………………
 
·         Ruimer prijsplafond energie kost kabinet meer dan €23 mrd.
Het kabinet laat alle financiële remmen los om huishoudens te compenseren voor de gestegen gas- en stroomprijzen. Het zogeheten prijsplafond, dat met Prinsjesdag werd aangekondigd, pakt veel duurder uit dan gedacht nu de regeling nog ruimer wordt.
Het plafond voor huishoudens gaat – uitgaande van de gasprijs van september - €23,5 mrd kosten! Op Prinsjesdag rekende het Ministerie van Financiën nog met een kostenplaatje tot €15,5 mrd.
Van de extra miljarden is €2,6 mrd nog bestemd voor het lopend jaar omdat het kabinet huishoudens €190,- per maand wil betalen als tegemoetkoming voor de hoge energierekening dit jaar. En dan komt er ook nog een regeling om het ‘energie-intensieve mkb’ te helpen. Maar de uitwerking is nog niet rond. Volgens Haagse bronnen kosten zelfs de goedkoopste varianten, die het moeilijkst zijn uit te voeren, al snel een kleine €3 mrd.
Het kabinet stond onder druk van zo’n beetje de hele Tweede Kamer om royaler te zijn. De oude regeling was vooral te karig voor mensen die van het gas af zijn en daarom extra veel stroom gebruiken, vindt het parlement. Het kabinet neemt die redenering over.
Met Prinsjesdag was het idee nog om de gasprijs te maximeren op €1,50 per kuub (alles inbegrepen) dat wordt €1,45. Wat blijft is dat alleen de eerste 1200 kuub onder dit lage tarief valt.
Extremer is de verruiming bij stroom. Daar gaat het maximum van de eerdere 70 cent per kilowattuur naar 40 cent. Bovendien valt niet 2400, maar 2900 kilowattuur onder dat
verlaagde tarief. Ook kleinere kantoren, veel winkels en zzp’ers kunnen net als huishoudens gebruik maken van het tijdelijke prijsplafond. (FD)
……………………………………………………………
 
·         Strafproces geweld in Mallorca: ‘Wees een vent, zeg wat er is gebeurd.’
Geen van de 9 verdachten van de moord op Carlo Heuvelman op Mallorca kan zich tijdens het strafproces heinneren wat er precies is gebeurd. ‘Dit blijft de rest van jullie leven aan jullie knagen.’
‘Jullie waren allemaal betrokken bij de vechtpartij op Mallorca waar Carlo Heuvelman om het leven is gekomen’, zegt een van de drie rechters na drieënhalf uur op de zitting over Heuvelmans dood. ‘Maar niemand van jullie heeft hem aangeraakt en niemand van jullie heeft iets gezien. Dat is niet mogelijk. Dat moet voor Carlo’s familie verschrikkelijk zijn. Die hebben een zoon die niet is thuisgekomen, en een vriendin die haar partner nooit meer terugkrijgt. Dit blijft de rest van jullie leven aan jullie knagen. Neem je verantwoordelijkheid. Leg verantwoording af. Wees een vent en vertel wat er echt gebeurd is.’
Even is het doodstil in de overvolle zittingszaal E van de rechtbank in Lelystad. Dan rijst advocaat Jaap-Willem Roozemond op: ‘U zegt dat u zich niet kunt voorstellen dat niemand iets heeft gezien?’
 De raadsman lijkt aan te sturen op vooringenomenheid van de rechters en dus op wraking. ‘Het kan haast niet dat niemand iets heeft gezien’, haast de rechtbankvoorzitter zich te verduidelijken. ‘Dit was een oproep aan degenen die wél meer kunnen zeggen, maar dat juist niet durven.’
De centrale vraag op dit strafproces dat bijna drie weken gaat duren, luidt: wie bracht Carlo het fatale letsel toe? Want juist van het geweld tegen Heuvelman zijn geen filmbeelden en de getuigenverklaringen zijn niet eensluidend. En de verdachten herinneren zich alles, behalve wie Carlo Heuvelman een doodschop gaf. (VK)
……………………………………………………………..
 
·         Flinke stijging in kankerdiagnoses in de komende tien jaar.
Nederland telt de komende jaren meer kankerpatiënten. Het aantal diagnoses zal tot 2032 met een derde toenemen tot 156.000 per jaar, veel voorkomende aandoeningen als huidkanker en een voorstadium van borstkanker niet meegerekend.
Het leeuwendeel is niet meer te voorkomen met preventie. Dat meldde het Integraal Kankercentrum Nederland dinsdag. De toename is vooral toe te schrijven aan ‘dubbele vergrijzing’; meer ouderen, die ouder worden. Een andere oorzaak is levensstijl. De onderzoekers adviseren meer aan preventie te doen, zoals het terugdringen van roken en overgewicht. Het risico om te overlijden aan kanker daalt wel. (NRC)
……………………………………………………………
 
·         Pijnlijk voor Moskou: Ruslands modernste tank valt geheel intact in Oekraïense handen.
Gekscherend zegt men in Kiev dat niet de VS maar de Russen nu de grootste wapenleverancier zijn. Rusland blijft veel en vooral belangrijke wapens verliezen als gevolg van de Oekraïense offensieven. Onder meer de modernste Russische tank, de T-90, is volledig intact in handen gevallen van de Oekraïners.
De T-90 heet het paradepaardje te zijn van de Russische tankeenheden. De modernste operationele Russische tank, jarenlang gezien als de trots van Poetins ‘gemoderniseerde’ landmacht, kan zich volgens Moskou meten met technologisch hoogstaande tanks uit het Westen.
De Russische generaals moeten nu vrezen dat de Oekraïners snel een T-90 in handen spelen van de Amerikanen, die er al jaren achter proberen te komen of de tank inderdaad zo hypermodern is als de Russen beweren.
Sinds Russische soldaten vorige maand bij Charkov veel van hun militaire materieel achterlieten duiken talloze video’s op van buitgemaakte Russische wapens. Aan de stroom beelden van achtergelaten tanks, pantserwagens, jeeps en artilleriestukken komt maar geen einde. Overal waar het Oekraïens leger sindsdien terreinwinst boekt treffen Oekraïense militairen tal van achtergelaten Russische wapens aan.
Dat zoveel militair materieel in handen valt van Oekraïne is ongekend, zeker voor de grote militaire macht die Rusland pretendeert te zijn. Rob Lee, deskundige op het terrein van de Russische defensie toonde beelden van een buitgemaakte Iraanse Mohajer 6-gevechtsdrone die volledig intact was. Compleet met bijbehorende raket.
De vele buitgemaakte tanks van de standaard T-72 tot de moderne T-80 en de geavanceerde T-90 stellen het Oekraïense leger in staat met zwaar materieel op te rukken. Tanks prijken sinds de invasie hoog op Kiev’s verlanglijst. De vele buitgemaakt Russische BTR’s komen Oekraïne nu goed van pas. (VK)
(ZIE OOK: DE OORLOG IN OEKRAàNE)
…………………………………………………………
 
·         Remkes: pak meest vervuilende boeren binnen een jaar aan.
De overheid moet met voorrang, al binnen een jaar, de 500 tot 600 meest vervuilende boeren rond kwetsbare natuurgebieden aanpakken, de zogeheten ‘piekbelasters’. Dit betekent dat vooral intensieve veehouderijen in de Gelderse Vallei en rond de Peel met prioriteit moeten inkrimpen, verhuizen, stoppen of hun bedrijfsvoering moeten opschonen. Dit is de consequentie van een van de vele aanbevelingen die Johan Remkes deze week presenteerde.
‘Er is gewoonweg geentijd meer’, motiveerde Remkes de noodzaak van een snelle korte-termijnaanpak in zijn advies met de titel Wat wel kan. De schade van de politieke impasse over de stikstofaanpak beloopt inmiddels al tientallen miljarden euro’s. Die schade ontstaat doordat de vergunningverlening stilvalt en ondernemers door de juridische onzekerheid over het stikstofbeleid projecten uitstellen of afgelasten.
Boerenkoepel LTO noemde in een reactie gedwongen uitkoop van boeren ‘onnodig en onmogelijk’. De actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force bekritiseren de door Remkes voorgestelde aanpak van piekbelasters als een ‘no-go’. Remkes: ‘Ik had niet de illusie dat dit rapport bij iedereen tot grote vreugde zou leiden.’
Het Planbureau voor de Leefomgeving zei eerder deze week dat het ‘onrealistisch’ is dat het kabinet op grote schaal boeren uitkoopt, op basis van resultaten uit het verleden.
Remkes zei daar kennis van te hebben genomen, maar een serieus alternatief voor het op korte termijn aanpakken van piekbelasters is er volgens hem niet meer. Alle andere mogelijke oplossingen, zoals inzetten op innovatie, zullen volgens Remkes binnen afzienbare tijd geen soelaas bieden voor de vastgelopen vergunningverlening.
Het kabinet moet, volgens Remkes, ook de omstreden kaart intrekken om meer ruimte te geven aan maatwerk per gebied. De stikstofminister heeft overigens zelf altijd gezegd dat haar kaart slechts ‘richtinggevend’ en niet dwingend bedoeld was. Tevergeefs, want boeren bleven er boos over.
Remkes laat het landelijk doel om een halvering van de stikstofuitstoot in 2030 intact, hoewel hij ruimte ziet voor lokale flexibiliteit. Hij raadt verder aan voor 2030 nog 2 ‘ijkjaren’ in te voeren: 2025 en 2028 om de vinger aan de pols te houden bij het halen van de stikstofdoelen. Door een beperkt aantal grote vervuilers aan te pakken, blijven de meeste boerenbedrijven ongemoeid. Remkes becijfert dat het aanpakken van de piekbelasters 1% van de boeren treft. De aanpak die het Kabinet eerder voorstond raakt de bedrijfsvoering van de helft van alle 15.000 boeren in Nederland!
De stikstofruimte die ontstaat door de snelle aanpak moet volgens Remkes gebruikt worden om de PAS-melders te legaliseren. Dat zijn de bedrijven die onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) geen natuurvergunning nodig hadden omdat een melding volstond. Na de vernietiging van het PAS door de Raad van State in mei 2019 werkten deze PAS-melders opeens zonder de vereiste vergunning.
VNO-NCW, Bouwend Nederland en het Interprovinciaal Overleg reageren allen positief op de aanbevelingen. (FD)
…………………………………………………….
 
·         Rusland beïnvloedt het spel om de olieprijzen.
De olieproducerende landen van het kartel OPEC+ verlagen de productie, om de prijs op te drijven. Alsof het nog niet onrustig genoeg is aan het energiefront. Vanaf volgende maand gaat het productiequotum omlaag met 2 miljoen vaten per dag – de grootste reductie sinds de coronacrisis.
Gas was door de Russische oorlog in Oekraïne al peperduur, doordat het Kremlin de toevoer afkneep. Nu wordt ook de olie-aanvoer teruggeschroefd. Mede op aandringen van Rusland, dat een belangrijke hand zou hebben gehad in de stap.
Verschillende belangrijke olieprijzen (Brent, WTI) stegen met bijna 10% - een breuk met ruim 4 maanden van prijsdalingen daarvoor.
Biden noemde het besluit ‘kortzichtig’. Ook vanuit Europa klonk kritiek. Want het continent worstelt al genoeg met de gierende inflatie, die wordt aangejaagd door extreme energieprijzen. Het was Rusland, een van de grootste olieproducenten ter wereld en een belangrijke stem binnen OPEC+ dat vooral zou hebben aangedrongen op de reductie. Over 2 maanden voert de EU een importverbod in voor Russische olie. Die olie zal wel opgekocht worden door China en India, maar dan wel tegen fikse kortingen. Dan is het handig als de marktprijs alvast wat hoger ligt. Het gaswapen van Poetin heeft de prijzen extreem opgedreven maar inmiddels levert Rusland nauwelijks aan Europa en het gas kan niet gemakkelijk anders heen. Rusland heeft nu zijn vizier verschoven naar het verstoren van de oliemarkt, nu het gaswapen is uitgewerkt. (NRC)
…………………………………………………………………..
 
·         Fors meer faillissementen verwacht nu alles tegenzit.
+ Atradius verwacht flinke stijging van het aantal faillissementen.
+ Tijdens de pandemie gingen juist heel weinig bedrijven bankroet.
+ Feitelijk is er dus sprake van een normalisering van de situatie.
Het aantal faillissementen in Nederland zal volgend jaar fors toenemen, nu de coronasteun is afgeschaft. Daarmee komt een einde aan een periode waarin veel bedrijven kunstmatig op de been werden gehouden. Niet-levensvatbare ‘zombiebedrijven’ konden het nog lang uitzingen na het stoppen van de steun. De energiecrisis, een verder stijgende rente en forse looneisen kunnen de situatie verergeren.
De laatste 4 maanden van dit jaar zullen al een kentering laten zien, verwacht kredietverzekeraar Atradius, waardoor het aantal faillissementen over heel 2022 met 9% stijgt ten opzichte van 2021. De echte inhaalslag vindt echter plaats in 2023, met een verwachte toename van het aantal faillissementen met 77% (!) ten opzichte van dit jaar.
Het is een trendbreuk na de pandemie, waarin het aantal faillissementen juist halveerde ten opzichte van 2019. ‘We verwachten een terugkeer naar het pre-coronaniveau’, aldus Atradius-econoom Theo Smid.
Een deel van de bedrijven die met overheidssteun overeind zijn gehouden, valt alsnog om.
Het verwachte aantal faillissementen in 2023 (4100) ligt nog altijd fors lager dan de piek in 2013 (12.500). Atradius houdt in deze prognose rekening met een lage economische groei (0,9%) maar de hoge energiekosten, een oplopende rente en forse looneisen kunnen meer bedrijven over het randje duwen. ‘Er is een opeenstapeling van risico’s, al worden die gedempt als ook bedrijven voor de hoge energieprijzen worden gecompenseerd’, stelt Smid. (FD)
……………………………………………………………..
 
·         Energie-inflatie werkt door in steeds meer sectoren, kledingprijzen stijgen snel.
De inflatie in Nederland sijpelt steeds verder door. Nu is, na energie en voedsel, ook bij kleding sprake van fikse inflatie. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
In september stegen de prijzen met 14,5% ten opzichte van september 2021. Vorige maand was de inflatie nog 12%. Dat komt voor een groot deel door nieuwe energiecontracten, die drie keer zo duur zijn als een jaar geleden. Maar ook als energie en motorbrandstoffen niet worden meegerekend, is de inflatie op het hoogste punt in jaren. De consumentenprijzen exclusief gas, elektriciteit en benzine lagen in september 6,5% hoger dan vorig jaar. De voedselprijzen stijgen al een tijd maar stabiliseren nu. Eten en drinken is inmiddels 12,8% duurder dan vorig jaar, maat 0,6% goedkoper dan vorige maand.
Kleding werd tot deze zomer nauwelijks duurder, maar nu betaalt de consument voor een nieuwe outfit gemiddeld 8% meer dan vorig jaar september. (VK)
………………………………………………………………
 
·         De huizenkoper krijgt weer wat te vertellen.
+ Huizen kosten nu 5,8% minder dan een kwartaal eerder: de grootste daling ooit gemeten. 
+ Jongeren komen er weer tussen.
+ Duurdere huizen blijven staan.
+ Minder rijke ouderen stromen niet door.
Uit de kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de markt is veranderd. Op jaarbasis was er nog wel een stijging van 2%, maar dat is een stuk minder dan de 20% die de afgelopen jaren gebruikelijk was. Hoge hypotheekrentes, een energiecrisis en recordinflatie leidden tot een kentering op de woningmarkt waar sommigen – vooral starters – de afgelopen jaren reikhalzend naar hebben uitgekeken. Poetins inval in Oekraïne kreeg voor elkaar wat de coronapandemie niet lukte.
‘Dit is echt een hele grote knal’, zegt Jasper du Pont van Woningnieuws. Ter vergelijking: op het dieptepunt van de crisis in 2013 daalden de huizenprijzen volgens het kadaster bijna 10% op jaarbasis. Dus als dit soort dalingen aanhouden is er echt sprake van een crash.
‘Als je mij vraagt in een glazen bol te kijken, verwacht ik dat de druk op de prijzen aan de bovenkant van de markt het grootst is. En dat zakt dan vanzelf naar het lagere segment. Op een gegeven moment denkt ook de starter: als ik nog een jaartje wacht kan ik voor 3 ton wat groters krijgen. Dan zakt die markt à³à³k in.’ (NRC)
…………………………………………………………
 
·         Nobelprijs voor de Vrede een statement tegen Poetin.
De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar strijders voor mensenrechten in Oekraïne, Belarus en Rusland. De winnaar uit Belarus (Ales Bialiatski) zit in een gevangenis. De winnaar uit Rusland (Memorial) mag zijn werk niet uitoefenen, alleen de Oekraïense winnaar (Center for Civil Liberties) is vrij van repressie van de eigen regering, maar wordt dag en nacht met de dood bedreigd door de samenspannende regimes van Poetin en Loekasjenko.
Berit Reiss-Andersen, de voorzitter van het Noorse Nobelcomité, zei vrijdag dat de Nobelprijs voor de Vrede nooit tégen iemand is gericht en altijd và³à³r iets of iemand. Maar door de prijs ten tijde van de grootste invasie in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog uit te reiken aan mensenactivisten in Oekraïne, Belarus en Rusland, maakt het comité een glashelder statement tegen Poetin, de binnendringer, en Loekasjenko, de handlanger. (VK)
………………………………………………………..
 
·         Klaver wil één programma voor GroenLinks en PvdA.
Groen-Links-leider Klaver wil dat zijn partij bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen samen optrekt met de PvdA. Daarmee zet hij het fusieproces tussen beide partijen in een volgende versnelling.
‘Het is mijn ideaal,’ zei Klaver in de jaarlijkse Kerdijklezing, ‘dat PvdA en GroenLinks als één links-progressief blok, en met een gezamenlijk programma, de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer ingaan.’ (VK)
……………………………………………………….
 
·         Nieuwe VVD-voorzitter Eric Wetzels wil Ruttes ‘fletse partij’ veranderen.
De Brabantse ondernemer Eric Wetzels (63) wordt de nieuwe partijvoorzitter van de VVD. Met een overgrote meerderheid, 68% van de stemmen, won hij de ledenraadpleging, van oud-burgemeester Onno Hoes. Die haalde maar 32%. Hoes was de kandidaat die het partijbestuur naar voren had geschoven. Het is voor het eerst dat de leden van de VVD bij zo’n verkiezing de voorkeurskandidaat van de partijtop afwijzen. De opkomst was hoog: 44,2% van de ongeveer 26.000 leden deed mee aan deze verkiezing.
Wetzels voerde campagne met de boodschap dat de VVD een ‘applausmachine’ was geworden. Hij beloofde dat dat onder zijn voorzitterschap zal veranderen. (VK)