Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 4 t/m zo 10 december 2023

26 december 2024, 12:40
Huizenprijs in Nederland bovengemiddeld gestegen.
In Nederland zijn de prijzen op de woningmarkt harder gestegen dan elders in Europa, blijkt uit cijfers van Eurostat. Van 2015 tot en met 2022 werd een gemiddeld huis ruim 86% meer waard, terwijl die stijging in Europa 48% bedroeg. Dat leidt tot hogere woonlasten voor Nederlanders, al liggen die niet ver boven het Europees gemiddelde. Ook vergeleken met omliggende landen is de prijsstijging bovenmaats. In Duitsland werd een gemiddelde woning 63% meer waard en in België was dat een stuk minder: 34%. Het sterkst stegen de huizenprijzen in Hongarije (+254%) en Tsjechië (+215%).
Mede door de hoge prijzen geven Nederlanders een groter deel van hun inkomen uit aan woonlasten, maar dat ligt niet ver boven het Europees gemiddelde. In 2022 ging gemiddeld 22,6% van het inkomen naar de woning, tegenover 19,6% in heel Europa.
In Europa woont iets meer dan twee derde van de inwoners in een koophuis, in Nederland is dat ongeveer evenveel. In Oost-Europa ligt dat een stuk hoger. Duitsland is het enige Europese land waar iets meer dan de helft van de inwoners in een huurhuis woont. (FD)
……………………………………………………………..
 
Verdeelde VVD-kopstukken laveren tussen ‘aan tafel gaan’ met PVV en ‘glijdende schaal’.
Met een opmerkelijke advertentie in de landelijke dagbladen heeft VVD-leider Yesilgöz haar partij vaster in de rol van gedoogpartner gemanoeuvreerd.
In de advertentie benadrukt ze nogmaals dat voor de VVD een kabinet van PVV, NSC en BBB, de ‘drie grote winnaars’, het meest logische gevolg is van de verkiezingsuitslag. Zij wil zo’n kabinet ‘vanuit de Tweede Kamer’ mogelijk maken. Yesilgöz: ‘We zijn ervan overtuigd dat we op deze manier het meeste voor onze kiezers kunnen bereiken. Zo houden we ook de ruimte om met eigen voorstellen te komen.’ Het woord ‘gedogen’ gebruikt Yesilgöz niet in haar tekst. ‘De precieze vorm, daarover zullen we met de andere partijen moeten praten.’ Ze spreekt wel van ‘samenwerking’ tussen PVV, NSC, BBB en VVD. ‘Dat kan maar op één manier. Door aan tafel te gaan, door te gaan praten. Liever vandaag dan morgen. Wij zijn er klaar voor.’ Na de VVD-oudgedienden Ed Nijpels en Frans Weisglas sprak ook voormalig fractieleider Jozias van Aartsen zich juist uit tegen zo’n samenwerking met de PVV. ‘Ik zou zeggen: bemoei je er niet mee’, zei van Aartsen. ‘Ga niet onderhandelen met de PVV.’ Onder Van Aartsen werd Wilders in 2004 uit de VVD-fractie gezet, waarna hij de PVV oprichtte.
Van Aartsen: ‘Kom op voor de democratische samenleving die we hebben gecreëerd. Daar hebben wij als liberalen tweehonderd jaar voor gestreden. En een partij die dat ten gronde richt, daar kun je niet mee samenwerken. En je kunt dus ook niet het pad opgaan, en daar verschil ik van mening met Yesilgöz, ‘dat je gaat praten, of onderhandelen zoals zij het zelf noemt. Dan ben je al een eind op de glijdende schaal.’ (VK)
………………………………………………………….
 
We moeten toe naar een soort oorlogseconomie.
Ruslands vermogen om de oorlog vol te houden moet niet worden overschat, vindt luitenant-admiraal Rob Bauer. Maar onderschatting is ook gevaarlijk. 
Een nieuwe oorlogswinter daalt neer over Oekraïne, vorige week ingeleid met Russische drone-aanvallen, sneeuwval en een zware storm. Een belegerd land maakt zich op voor meer ontberingen onder Russisch vuur. Ja, ook luitenant-admiraal Rob Bauer (61), voorzitter van het Militaire Comité van de NAVO, vangt uit de westerse samenleving wel eens gevoelens van twijfel op over voortzetting van de militaire steun aan Oekraïne. Zeker nadat het tegenoffensief niet de doorbraak bracht waarop was gehoopt en het inzicht indaalt dat de oorlog nog jaren kan duren. 
Maar onder de NAVO-bondgenoten voelt Bauer geen enkele aarzeling. ‘Iedereen zegt consistent dat ze doorgaan met het steunen van Oekraïne’, zegt Bauer. De bondgenoten beseffen als geen ander wat er op het spel staat, verzekert hij. Dat gaat veel verder dan het voortbestaan van Oekraïne als soevereine staat. ‘Ik vraag me wel eens af of mensen die die vraag over voortzetting van de steun stellen echt begrijpen wat de consequenties zijn als de Russen winnen in Oekraïne.’
Hij refereert aan een concept-verdrag dat Moskou op 21 december 2021 naar het NAVO-hoofdkwartier stuurde, twee maanden voordat Rusland Oekraïne massaal binnenviel. ‘Ze schrijven daarin dat ze terug willen naar de grenzen van 1997! Dat betekent dat de landen die daarna lid van de NAVO zijn geworden in een soort bufferzone komen te liggen. Dà¡t is wat Rusland echt wil. Als zij de oorlog in Oekraïne zouden winnen is dat niet het einde van de instabiliteit. Je moet ervan uitgaan dat hun honger niet is gestild.’ (NRC)
……………………………………………………………….
 
Uitkoopregeling gewild bij kippen- en varkensboeren.
Melkveehouders hebben amper belangstelling voor subsidie, blijkt uit berekening van het FD.
Intensieve veehouders hebben zich massaal gemeld voor subsidie om hun bedrijf te staken. Liefst 24% van de Nederlandse varkenshouders wil met overheidssteun stoppen. Ook veel pluimveeboeren en kalverhouders willen ophouden. Daarvan heeft respectievelijk 13% en 7% een stoppersregeling van de overheid aangevraagd. De belangstelling om het bedrijf te staken is in de intensieve veehouderij veel groter dan de gemiddelde jaarlijkse afname van het aantal land- en tuinbouwbedrijven. Die bedroeg afgelopen 5 jaar 1,1%. Melkveehouders tonen minder interesse om met geld van de overheid het bedrijf te sluiten. Van hen meldde zich 2% voor een stoppersregeling. Dit blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over de belangstelling van agrariërs voor de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijlocaties (LBV) en de bonusvariant met de afkorting LBV-plus. Bij LBV krijgen boeren 100% van de marktwaarde van hun bedrijf vergoed. Bij de LBV-plus is dat 120%. Beide regelingen riep de overheid in het leven om de stikstofdruk op kwetsbare natuur te verminderen. Opgeteld schreven tot nu toe 1219 boeren in op de stoppersregelingen. Na alle berichten over magere interesse lijkt de animo onder vooral varkens- kippen- en kalverboeren verrassend groot.
Sommige boerenleiders zien dat anders. Het valt mij juist hard mee’, reageert Bart Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Hij zegt in de wandelgangen van het landbouwministerie de verwachting te hebben gehoord dat ‘tot wel 25% zou kiezen voor stoppen. Dat blijkt nu de helft daarvan te zijn. Hans Luijerink, voorzitter van de Vereniging van Kalverhouders (VVK) wijst erop dat ‘het nog maar afwachten’ is of alle inschrijvingen daadwerkelijk stoppers worden. Hij denkt dat de opvallende belangstelling vanuit de intensieve veehouderij vooral komt doordat de overheid de opkoopregeling richt op intensieve bedrijven met weinig grond. ‘Alleen stikstofuitstoot uit stallen telt mee, niet de stikstofuitstoot van het land, bijvoorbeeld na bemesting. Melkveebedrijven met veel grond blijven daardoor relatief buiten schot.’ (FD)
……………………………………………………………..
 
Per inwoner stoot Nederland net zoveel CO2 uit als China: dat komt vooral door steenkool.
De belofte van de VS om het kolengebruik in 2035 te beëindigen is wereldwijd gezien maar een kleine stap. De VS  veroorzaken namelijk ongeveer 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot door kolen. China, grootverbruiker van kolen, is verantwoordelijk voor bijna een kwart.
Vermindering van kolen is van groot belang voor het klimaat, aangezien kolen per eenheid opgewekte energie veel broeikassen uitstoten. Olie en gas zijn iets schoner voor fossiele brandstoffen: ze stoten minder CO2 uit om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.
Het kolenverbruik is daardoor goed voor zo’n 15 miljard van de 35 miljard ton aan CO2 uitstoot per jaar. De laatste 10 jaar is de uitstoot van kolen gestagneerd.
In de VS, maar ook in Europa neemt het gebruik van kolencentrales af. Verhoudingsgewijs per hoofd van de bevolking gebruikt Nederland weinig kolen, maar veel gas en olie. Australië, China en Zuid-Afrika verbruiken juist veel kolen. Door het vele stoken is de uitstoot per inwoner in China inmiddels al even hoog als in Nederland en Duitsland. De grootste uitstoter per capita wereldwijd is Qatar, omdat dit land zijn grote gasvoorraden deels ook in eigen land verbruikt. (VK)
…………………………………………………………….
 
Afbouwen fossiele energie blijkt taboe,
De voorzitter van de klimaattop sultan Al-Jaber noemt het gebruik van fossiele brandstoffen ‘juist nodig’ voor duurzame ontwikkeling.
Er zijn veel plannen gepresenteerd om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Maar er ontbreekt één belangrijk onderwerp: het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Volgens de meeste wetenschappers is het uitgesloten dat de mondiale klimaatdoelen zijn te halen zonder een snelle reductie van het gebruik van steenkool, olie en gas. Maar het lijkt erop dat de Verenigde Arabische Emiraten, die fungeren als gastland van de klimaatconferentie, een gesprek daarover bewust uit de weg gaan.
Critici hebben hiervoor in de aanloop naar de klimaattop herhaaldelijk gewaarschuwd. Meteen na de aanwijzing van de Emiraten werd er vorig jaar gewaarschuwd voor een te grote invloed van de olie-industrie op de onderhandelingen. Die kritiek werd nog eens versterkt toen de emiraten sultan Ahmed Al Jaber, directeur van het staatsoliebedrijf Adnoc aanwezen als COP-voorzitter.
In de 1e vier dagen zijn plannen gepresenteerd voor het behoud van bossen, hervorming mondiaal voedselsysteem ontwikkeling kleine kerncentrales, bescherming oceanen, bestrijding tropische ziekten en grote plannen voor mondiale groene investeringen. Ook is een begin gemaakt met vulling van het klimaatfonds. Maar voor fossiele bandstoffen zijn de plannen zeer beperkt. Jaber presenteerde het Oil and Gas Decarbonisation Charter waarin 50 olie en gasconcerns beloven hun bedrijfsvoering voor 2050 helemaal klimaatneutraal te maken. Maar het laat het gebruik van de fossiele brandstoffen zelf (85% van de emissies) ongemoeid. Ook andere initiatieven raken niet aan de kern van de fossiele uitstoot.
Secretaris-generaal van de VN Guterres reageerde opvallend hard op de initiatieven van Jaber die ‘duidelijk tekortschieten’ omdat er met geen woord gerept wordt over het verminderen van de olie- en gasconsumptie. Volgens Guterres bieden de plannen geen duidelijkheid over de weg naar klimaatneutraliteit in 2050. (NRC)
………………………………………………………………..
 
Ongekend veel vertrekkers nemen afscheid van de Tweede Kamer.
In totaal keren 80 Kamerleden niet terug in het parlement, uit eigen keuze of door het verlies van hun zetel.
Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp had gisteren persoonlijke afscheidswoorden voor de vertrekkende Kamerleden. ‘Dit wordt een lange zit’, waarschuwde ze de toehoorders – de Kamerleden, hun partners, ouders en kinderen op de volle publieke tribune. Van de kortst zittende parlementariër tot die met de hoogste anciënniteit, Kees van der Staaij van de SGP: allemaal kregen ze een persoonlijke toespraak. Van der Staaij, die 25 jaar Kamerlid was, kreeg van zijn collega’s een staande ovatie.
De keerzijde van de uittocht is het verlies van kennis en kunde. 80 nieuwe Kamerleden schuiven aan in de bankjes voor wie het Kamerwerk vaak nog helemaal nieuw is. Een ongekende vernieuwingsslag. Als alle 37 leden van de nieuwe PVV-fractie zijn beëdigd, zitten daar bijvoorbeeld slechts 12 parlementariërs met ervaring op het hoogste politieke niveau bij. Mochten er PVV’ers doorschuiven naar het kabinet dan wordt dat waarschijnlijk nog minder. (FD)
…………………………………………………………..
 
Een derde Nederlandse 15-jarigen kan niet goed genoeg lezen.
De leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarigen blijft achteruit hollen, blijkt uit nieuw internationaal onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)
Een op de drie 15-jarigen is ‘onvoldoende geletterd’ en heeft een leesniveau dat niet volstaat om als zelfstandig burger deel te nemen aan de maatschappij. Ook op het gebied van wiskunde en natuurwetenschappen presteren Nederlandse tieners slechter.
De snelle daling van de leesvaardigheid was onverwacht zegt onderzoeker Meelisssen van de UT, die betrokken was bij het onderzoek. Corona kan de dalende trend slechts gedeeltelijk verklaren. In veel landen gaan de leesprestaties al langer achteruit maar in Nederland gaat het harder achteruit dan elders. Het niveau ligt aanzienlijk lager dan in andere EU-lidstaten.
Volgens onderwijsontwikkelaar Meester van de Radboud Universiteit besteedt het Nederlandse onderwijs onvoldoend aandacht aan feitenkennis. ‘Zaakvakken als biologie en aardrijkskunde zijn uitgehold. Het inhoudelijk niveau van lesboeken is heel laag, tekstvakjes zijn klein. Het zijn meer stripboeken dan lesboeken en dat is terug te zien in de uitkomsten van het onderzoek. Je moet namelijk gewend zijn om langere teksten te lezen.’ Hij pleit voor meer sturing: ‘Het Nederlandse onderwijssysteem is een van de meest gedecentraliseerde van de wereld. Een duidelijk afgebakend curriculum en goed nationale toetsen ontbreken.’ (VK)
…………………………………………………………
 
Eerste tanks Israël rijden Khan Younis in Zuid Gaza binnen.
De situatie in het zuidelijke deel van de Gazastrook verslechtert snel nu het Israëlische leger ook daar binnendringt. Burgers kunnen geen kant op.
De toch al benarde situatie waarin de burgerbevolking verkeert in de zuidelijke helft van de Gazastrook wordt steeds wanhopiger door de opmars van het Israëlische leger. Honderdduizenden mensen hebben geen idee waar zij en hun familieleden nog een goed heenkomen kunnen zoeken. Ook kampen velen met voedsel- en drinkwatertekorten.
Vooral de zuidelijke plaats Khan Younis werd getroffen door hevige bombardementen. Een deel van de leiding van Hamas, mogelijk ook de militaire leider Yahya Sinwar, zou zich daar ophouden.
Ook reden dinsdag de eerste Israëlische tanks Kan Younis binnen. Meer grondtroepen zouden zich inmiddels dicht bij deze plaats bevinden, waar naast de eigen bevolking vele tienduizenden vluchtelingen uit de noordelijke helft van de Gazastrook verblijven. Deels bivakkeren zij in tenten: anderen overnachten in de buitenlucht ondanks de toenemende kou in deze tijd van het jaar. De overgebleven ziekhuizen in zuid Gaza zijn ernstig overbelast. Bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis werden 43 omgekomen mensen binnengebracht. Daarnaast arriveerden talrijke gewonden. Om hen te helpen riep het ziekenhuis op tot bloeddonaties. Het dodental in de Gazastrook sinds het uitbreken van de oorlog staat volgens de Palestijnen nu op ruim 16.200. (NRC)
……………………………………………………..
 
DNB: familielening voor aankoop huis kan prijzen stuwen.
Een zesde van huishoudens met hypotheek leent van verwanten blijkt uit onderzoek.
Nederlandse huizenkopers hebben voor tientallen miljarden euro’s van hun familie geleend voor de aanschaf van een woning. Een zesde van de huishoudens met een hypotheek maakte in 2020 gebruik van zo’n extra lening naast de reguliere hypotheek. Dat leidt tot belastingvoordelen en leidt mogelijk tot hogere huizenprijzen waarschuwt De Nederlandse Bank na eigen onderzoek. Door die extra familiehypotheek kunnen heel veel mensen meer lenen en bieden en dat drijft de prijzen op, zegt DNB-onderzoeker en hoofddocent aan de VU Mauro Mastrogiacomo. ‘Dat draagt bij aan het pieken en dalen op de woningmarkt die wij niet graag zien.’
Ongeveer 645.000 huishoudens hadden een zogeheten privéhypotheek in het onderzochte jaar 2020. Het totale bedrag dat destijds uitstond aan familiehypotheken was met €70 mrd ongeveer een tiende van de totale Nederlandse Hypotheekschuld becijferde DNB op basis van gegevens van het CBS.  ‘Dat is veel meer dan ik had verwacht’, reageert woningmarkteconoom Nic Vrieselaar van de Rabobank. ‘Als zo’n familiehypotheek ertoe leidt dat mensen méér kunnen lenen, draagt die bij aan meer ongelijkheid op de woningmarkt. Kinderen van vermogende ouders kunnen dan meer bieden ten koste van de kansen van kinderen met minder vermogende ouders.’ In het jaar 2020 werd meer bij familie geleend voor een huis dan geschonken via de jubelton. (FD)
…………………………………………………..
 
IJskoude douche dreigt voor Kiev.
Onzekerheid voor Oekraïne nu de Hongaarse premier Orbà¡n zich in keiharde bewoordingen heeft gekeerd tegen EU-steun.
Het had een signaal van hoop moeten worden voor het land in oorlog, midden in een loodzware winter. Maar in plaats daarvan dreigen EU-leiders Oekraïne tijdens een topontmoeting volgende week een ijskoude douche te geven. Het zou volgens betrokkenen een ‘blamage’ betekenen, op een moment dat de strijd in Oekraïne en cruciale fase ingaat en ook de Amerikaanse steun voor het land onder druk staat. Toch dreigt de EU volgende week niet akkoord te kunnen gaan met zowel een financieel pakket voor Oekraïne als een besluit over het beginnen van toetredingsgesprekken met het land in oorlog.
Het is eerst en vooral Orbà¡n die zich in keiharde bewoordingen tegen beide besluiten heeft gekeerd. Hij koestert goede betrekkingen met Rusland, schudde onlangs nog vriendelijk de hand van Poetin en stuurde een gepeperde brief aan raadsvoorzitter Michel waarin hij eist dat de besluitvorming van de agenda wordt gehaald.
Het is traditie dat Orbà¡n in Brussel met een veto dreigt maar dit keer zeggen betrokkenen zal hij uiteindelijk, zoals gebruikelijk zijn veto niet opheffen. Hij voelt zich gesterkt door het feit dat ook elders in Europa twijfels leven over de manier waarop de financiële en morele steun aan Oekraïne nu precies moet worden vormgegeven.
Ook een besluit over het beginnen van toetredingsgesprekken ligt ingewikkelder dan het lijkt.
Vaststaat dat het overgrote deel van de EU-landen Oekraïne perspectief wil bieden op een EU-lidmaatschap – wederom met uitzondering van Orbà¡n en zijn Slowaakse collega Robert Fico. Maar er leven in meer lidstaten twijfels over of de snelheid waarmee het besluit nu wordt genomen verstandig is. Die haast vindt niet iedereen comfortabel. Daarbij komt dat er ook besluitvorming op tafel ligt over Moldavië, Georgië en Bosnia Herzegovina. Elk van die landen heeft binnen de EU-supporters en sceptici. Al die kleinere reserves verbleken bij de snoeiharde taal en oppositie van Orbà¡n maar ze lijken wel zijn strijdbaarheid te vergroten. Hij voelt zich ook gesterkt door de overwinning van Wilders in Nederland.
Consequentie voor Oekraïne is op dit moment vooral onzekerheid. Haast niemand in Brussel betwijfelt dat de financiële steun er uiteindelijk zal komen – desnooods zonder Hongaarse bijdrage.  Maar hoe langer de onzekerheid duurt hoe dichter Oekraïne een faillissement nadert. Mogelijk uitstel over de toetredingsgesprekken heeft geen directe gevolgen maar door de opgelopen verwachtingen de afgelopen periode zou het een morele kaakslag zijn voor het land in oorlog (NRC)
……………………………………………………………………..
 
Bedrijven waarschuwen voor ‘onhoudbare’ hoge loonstijging.
VNO-NCM en MKB-Nederland zien gevaar in verdere verhoging.
+ Investeringen dreigen stil te vallen door loonstijgingen.
+ Ziekteverzuim blijft hoog en arbeidsproductiviteit valt tegen.
Bedrijven kunnen de lonen niet blijven verhogen na de historisch hoge stijgingen van afgelopen jaar. Daarvoor waarschuwen werkgeversorganisaties in hun arbeidsvoorwaardennota voor de cao-onderhandelingen met de bonden in 2024.
Na de inflatiegolf die in gang werd gezet door snel stijgende energieprijzen stegen de lonen in 2023 met gemiddeld 7,1%. Dat is niet houdbaar zeggen ondernemerskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland en werkgeversvereniging AWVN. ‘Ondernemingen staan de komende jaren voor grote veranderingen en de economische situatie is onzeker’, aldus de werkgevers. ‘Zo dreigen investeringen stil te vallen.’
De looneisen zijn losgezongen van de sectorontwikkelingen, klagen ze: ‘De balans tussen verdienen en verdelen is ernstig verstoord geraakt’. Daarom moeten cao partijen volgens hen volgend jaar de koppeling tussen de bedrijfseconomische situatie en de loongroei herstellen.
Automatische prijscompensatie zoals de bonden verlangen wijzen de werkgevers dan ook categorisch af. Dat zou een streep zetten door ‘maatwerking in de loonvorming’ en het ook onmogelijk maken om loonstijgingen te relateren aan kosten van andere arbeidsvoorwaarden. Ondertussen stagneert de productiviteit in Nederland. Tussen 1996 en 2021 bleef de productiviteit schommelen rond een schamele 0,6% jaarlijkse groei.
 Ook het hardnekkige ziekteverzuim is een bron van zorg: in de afgelopen twee jaar koerste dat op het hoogste niveau in 20 jaar. Dat zou werkgevers €17 mrd hebben gekost aan loondoorbetaling. In de eerste helft van 2023 is het gemiddelde verzuim nog altijd 5%, één procentpunt boven het gemiddelde in de periode 2003-2020.
De loonontwikkeling moeten we weer baseren op reële langjarige economische prestaties en productiviteitsgroei van het bedrijf vinden de koepels. ‘Zo blijft er ruimte om te innoveren, moderniseren en groeien en voor de ontwikkeling van zowel de organisatie als de werknemers.’ (FD)
……………………………………………………………..
 
Inspectie Justitie en Veiligheid/UNHCR: overvol Ter Apel niet verantwoord en onhoudbaar.
De situatie in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is ‘onveilig en onhoudbaar’. Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid na een bezoek aan de overvolle locatie. ‘Het risico op ernstige incidenten neemt toe.’ VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR spreekt van ‘een symptoom van een failliet opvangsysteem’.
‘Er wordt niet voldaan aan de meest basale eisen van opvang’ luidt de conclusie van de inspectie. ‘Het aantal en de ernst van de incidenten binnen de hekken van het COA-terrein nemen toe. Het bewaken van de orde en veiligheid is niet mogelijk, waardoor het risico op ernstige incidenten toeneemt.
Bij dergelijke incidenten is veelal een specifieke groep van ongeveer 200 tot 250 asielzoekers betrokken die overlast veroorzaakt, aldus de Inspectie Justitie en Veiligheid. Het gaat om de zogeheten veiligelanders uit landen als Marokko, Algerije en Tunesië.
De maximumcapaciteit van ongeveer 2.000 personen wordt al weken overschreden. In de nacht van 4 op 5 december ging het officieel om 2,340 mensen! (VK)
………………………………………………………………
 
Na hun ‘topje’ staan China en de EU met lege handen.
Drie Europese kopstukken ontmoetten in Beijing de Chinese leider XI Jinping en premier Li Qiang. Veel leverde het bezoek niet op.
De EU en China hechten zeer aan de onderlinge relatie. Commissievoorzitter Von der Leyen onderstreepte donderdag in China dat ze er al voor de tweede keer dit jaar op bezoek was. Maar wà¡t ze nu precies aan elkaar hebben is minder eenduidig. Voor de EU is China zowel een partner als een economische concurrent en een politieke systeemrivaal, aldus de officiële formule waarin Brussel de complexe relatie probeert te vangen. 
China kan niets met die genuanceerde typering: ze is als een stoplicht dat tegelijkertijd op rood, oranje én groen staat, moppert Beijing. China en de EU zijn in de ogen van Beijing eerder gelijkwaardige polen in een multipolaire wereld, die in principe op alle vlakken kunnen samenwerken. Europa vindt dat de relatie behalve veelzijdig ook lastig is.
Tegen die achtergrond ontvingen XI Jinping en Li Qiang deze week behalve Von de Leyen ook de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel en Eu-buitenlandchef Borrell voor een ééndaagse top. De reacties na afloop wekten de indruk dat het een ‘topje’ was, een voortgangsgesprek zonder grote doorbraken, een periodieke onderhoudsbeurt in een geprikkelde relatie. Het topje eindigde zonder een gezamenlijke verklaring en zonder aankondiging van gezamenlijke initiatieven. Er was bovendien verwarring over de vraag of de top een dag was ingekort. Volgens Von der Leyen was dat niet het geval. (NRC)