Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 7 oktober t/m zo 13 oktober 2024

18 oktober 2024, 12:17
Duurdere auto’s.
Duitsland stemde tegen. België, Zweden en Finland onthielden zich van stemming. Maar Nederland sloot zich aan bij Italië, Frankrijk en 8 andere voorstanders. Dat was net genoeg om te voorkomen dat het voorstel voor Europese strafheffingen op Chinese elektrische auto’s werd weggestemd.
Waarom stemde Nederland voor die importtarieven?
Zegt U het maar. Niet omdat wij onze bedreigde autoproducenten willen beschermen. Er rijden geen Dafjes meer en Born ging dicht. Heeft Nederland dan iets te winnen bij een handelsoorlog met China? Peking dreigt terug te slaan met tarieven op typisch Nederlandse producten als varkensvlees en zuivel, omdat Europa die zwaar subsidieert. En dat is natuurlijk ook zo! Het gevolg van de heffingen is vooral dat elektrische auto’s duurder worden. Consumenten zijn de klos en de omslag naar elektrisch rijden loopt vertraging op. In de Nederlandse politiek is voorafgaand aan de stemming geen serieus debat geweest over de voor- en nadelen van de heffingen. In Duitsland wél. Daar ziet men dat een grote handelsruzie met China voor beide partijen nadelig is. Waarom zou dat voor Nederland anders zijn? (FD)
…………………………………………………
 
NSC wil onderzoek naar ‘riskante’ toename euthanasie bij jongeren.
Kamerlid Herzberger signaleert een riskante verschuiving in het aantal jongeren onder de 30 jaar dat hun leven wil beëindigen vanwege ernstig psychisch lijden.
Ze diende een initiatiefnota in, in de hoop hier een politieke discussie over los te trekken.
In 2022 ontving het Expertisecentrum Euthanasie, dat artsen en patiënten ondersteuning biedt bij euthanasie 206 verzoeken van jongeren wegens uitzichtloos psychisch lijden. In 2023 waren dat er 322. Het aantal ingewilligde verzoeken steeg eveneens. In 2020 ging het nog om 5 jongeren, vorig jaar waren dat er 22. ‘Die toename is vrijwel volledig toe te schrijven aan vrouwen onder de 30 jaar’, schrijft Herzberger. Deze trend vraagt volgens haar om ‘grondig onderzoek’ naar de oorzaken van de stijging en mogelijke preventieve maatregelen. Nu NSC een initiatiefnota heeft geschreven om het onderwerp van euthanasie onder jongeren te agenderen, moet het kabinet hier binnenkort een reactie op geven. Daarna zal de Kamer hierover debatteren. (VK)
……………………………………………………………….
 
Israëlisch leger valt opnieuw delen van Noord-Gaza binnen.
Het leger zegt dat de nieuwe invallen bedoeld zijn om Hamas uit te schakelen in het noorden. De groep heeft zich daar volgens het leger gehergroepeerd. Bij iedere luchtaanval beweert het leger bovendien Hamas-leden of wapenopslagplaatsen te hebben geraakt. Op 13 oktober vorig jaar kregen de bewoners in het noorden van Gaza een evacuatiebevel wat feitelijk neerkwam op gedwongen ontheemding. De meesten zijn naar zuidelijke plaatsen gevlucht en na het grondoffensief in het zuidelijke Rafah in mei opnieuw naar de centrale Gazastrook. Er verblijven nu naar schatting nog 300.000 mensen in het grotendeels verwoeste noorden van Gaza.
Het Israëlische leger riskeert naast internationale veroordeling van deze hernieuwde invasie van Noord-Gaza en de luchtaanvallen ook de dood van de gijzelaars. Er zitten nog 97 gijzelaars in Gaza, van wie een derde dood is verklaard. Ook zal het reactie oproepen van Hezbollah in Libanon, dat zijn aanvallen het afgelopen jaar consequent heeft verbonden aan staakt-het-vuren in Gaza. Hoewel er voor de oorlog in Libanon veel steun bestaat in Israël, is de publieke onvrede over de Gaza-oorlog gegroeid, met name vanwege het uitblijven van de terugkeer van de gijzelaars in Gaza. (NRC)
…………………………………………
 
Werkloosheid EU op het laagste niveau in ruim 40 jaar.
In augustus bedroeg de werkloosheid in de EU 5,9%, meldt Eurostat. Dat is het laagste niveau in lange tijd. Van de huidige 27 EU-lidstaten gaan de data terug tot 2000, toen bijna 10% van de beroepsbevolking werkloos was. Volgens nog oudere EU-cijfers moeten we terug naar begin jaren tachtig voor een werkloosheidspercentage onder de 6! 
De laatste piek was na de kredietcrisis, in 2008, toen bedrijven wereldwijd ontslagrondes doorvoerden. In de EU zorgde de eurocrisis voor een piek in 2012 en 2013. Sindsdien daalde de werkloosheid, afgezien van een kleine opleving tijdens de coronapandemie. De werkloosheid in Nederland lag met 3,7% ruim onder het EU-gemiddelde. Enkele landen waaronder Duitsland en Polen scoren zelfs nog lagere cijfers. Daartegenover staat dat Spanje met 11,3% de hoogste werkloosheid in de EU kent, gevolgd door Griekenland. 
Met de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar scoort Nederland nog beter. Alleen in Duitsland is de jeugdwerkloosheid lager. In Spanje is de situatie het slechtst: daar is een kwart van de jongeren werkloos. Het gemiddelde van alle EU-landen bedroeg in augustus 14,3%. (FD)
……………………………………………..
 
Tweede Kamer vreest toename illegale mestdumping.
De linkse oppositie vraag om versterking van het toezicht maar landbouwminister Femke Wiersma wil dat niet toezeggen. Dat werd duidelijk tijdens het Kamerdebat over de nieuwe meststoffenwet van Wiersma – haar plan van aanpak van de mestcrisis.
Landbouwwoordvoerder NSC Harm Holman, oud-veehouder: ‘Ik heb gezien wat er gebeurt als de mest niet meer op eigen land kan worden uitgereden en er enorme kosten ontstaan voor het laten afvoeren. De sector neemt zijn toevlucht tot grootschalige fraude om een faillissement te voorkomen. Boeren bedenken dan creatieve oplossingen. Ofwel: ze rijden hun overtollige mest illegaal uit en sjoemelen in hun wanhoop met hun mestboekhouding om dat te verdoezelen.’
Ook de VVD en de oppositiepartijen vinden dat ze een plan B moet maken voor het geval dat haar mestcrisisplan volgend jaar te weinig vruchten afwerpt om een koude sanering in de Nederlandse veehouderij te voorkomen. Het slagen van het crisisplan van Wiersma is namelijk sterk afhankelijk van het succes van de lopende stopperregelingen voor veehouders die dicht bij natuurgebieden zitten. Daarop hebben tot nu toe ongeveer 400 boeren ingetekend, voornamelijk varkenshouders. Intekenen kan nog tot eind van dit jaar. Wiersma rekent op 65%. Als dit minder wordt voldoet Nederland eind volgend jaar niet aan de normen van de Europese Commissie.
In dat geval resteert er maar één oplossing: de BBB-minister moet bijna alle Nederlandse veehouders dwingen hun veestapel (beperkt) in te krimpen en een aantal dieren vervroegd te laten slachten. De BBB is mordicus tegen deze verplichte krimp. (VK)
…………………………………………………….
 
Ondanks raketten uit Gaza ging de herdenking door.
Niet alleen in Israël, ook elders in de wereld werd  ‘7 oktober’ herdacht. Intussen bleven de beschietingen over en weer doorgaan.
Op veel plaatsen in Israël is maandag  herdacht dat precies een jaar eerder Hamas vanuit de Gazastrook een grote aanval op Zuid Israël lanceerde waarbij 1.200 Israëliërs om het leven kwamen. President Herzog woonde een herdenking bij in Re’im waar op het Nova-muziekfestival in totaal 370 mensen werden gedood, veelal jongeren. Tijdens de plechtigheid waren op de achtergrond luide knallen te horen in de naburige Gazastrook, waar het leger nog altijd strijdt tegen Hamas. Bij nieuwe bombardementen op de Gazastrook kwamen zeker 8 mensen om het leven.
Een paar minuten na het begin van de plechtigheid, die precies om 06.29 uur was begonnen – het tijdstip waarop de aanval van Hamas vorig jaar begon – vuurde Hamas enige raketten af vanuit de Gazastrook op Israël. De herdenking hoefde er niet voor te worden afgebroken.
Vanuit Libanon werden eveneens raketten afgeschoten door Hezbollah op de noordelijke stad Haifa en de omgeving van Tiberias. In Haifa vielen 10 gewonden.
Op veel plaatsen in de wereld was er aandacht voor de aanval van 7 oktober. Joe Biden veroordeelde de  ‘onzegbare bruutheid’ van de Hamas-aanval Hij voegde er aan toe dat dit ook voor de Palestijnen een zwarte dag zou blijven omdat er na 7 oktober zóveel misère voor hen was gevolgd.
In Duitsland, Frankrijke en het VK spraken leiders hun medeleven uit met de Israëliërs en vaak ook met de Palestijnen, al onderstreepten ze hun afkeer van de ‘terroristen’ van Hamas. ‘We voelen mee met jullie afschuw, pijn, onzekerheid en verdriet’, aldus Scholtz. ‘De terroristen van Hamas moeten worden bestreden.’ Meloni bezocht een synagoge in Rome. Ook in onder meer Australië, Japan en Thailand werd stilgestaan bij de ‘verjaardag’ van 7 oktober. (NRC)
……………………………………………………
 
Nederlanders zijn steeds hoger opgeleid.
Steeds meer mensen in Nederland hebben een studie aan het hbo of de universiteit afgerond. Volgens het CBS had vorig jaar 36% van de bevolking tussen 15 en 75 jaar hoger onderwijs gevolgd. Tien jaar geleden was dit nog 28%. Dat neemt waarschijnlijk verder toe, want ruim de helft van de jongeren is afgestudeerd op hbo- of universitair niveau. Het aandeel hoger opgeleiden is nu even groot als dat van mensen met havo, vwo of mbo als hoogste onderwijsniveau. Zij vormden voorheen de grootste groep. Ook het aandeel mensen met alleen basisonderwijs of een vmbo-diploma is de laatste tien jaar gedaald.
Inmiddels heeft 54% van de jongeren een diploma van het hbo of de universiteit. Bij de groep 65- tot 75-jarigen is dit maar 26%. Van die leeftijdsgroep heeft 41% alleen de basisschool afgemaakt of een (vergelijkbare) opleiding op maximaal vmbo-niveau.
Vrouwen hebben mannen ingehaald qua opleidingsniveau in de afgelopen 10 jaar. Waren er in 2013 nog meer mannen dan vrouwen met een hoger opleidingsniveau, vorig jaar waren vrouwen in de meerderheid. (FD)
……………………………………………………….
 
We staan op de rand van een onomkeerbare klimaatramp.
Een waarschuwing aan de wereld van 15 duizend wetenschappers. Het olie- en kolenstookverbruik stijgt, de ontbossing neemt toe en de oceanen zijn warmer en zuurder dan ooit gemeten!
De wereld betreedt een ‘kritieke en onvoorspelbare nieuwe fase van de klimaatcrisis’, aldus de wetenschappers in Staat van het klimaat 2024 in vakblad BioScience.
Van de 35 planetaire vitale functies bereikten er 25 vorig jaar nieuwe records. En niet in gunstige zin: zo werd 1,5% meer fossiele brandstof gebruikt, vooral door de toegenomen olie- en kolenstook. Ook stootte de energiesector voor het eerst meer dan 40 miljard ton CO2 uit.
Nog even en er worden kantelpunten gepasseerd, waarna er geen weg terug meer is, waarschuwt de groep. Daarbij valt te denken aan het versneld afsmelten van de grote ijsmassa’s of het ongeremd afsterven van bossen. Het is noodzakelijk dat op de ‘internationale klimaattop, de ‘Conference of Parties’ enorme vooruitgang wordt geboekt, schrijft de groep, tegen beter weten in: Voorgaande jaren betoogde het rapport precies hetzelfde.
De aarde is momenteel 1,3 graden warmer dan vóór de industriële revolutie. Maar het ziet er naar uit dat 2024 voor het eerst de 1,5 graad passeert, het klimaatdoel dat de internationale gemeenschap zichzelf heeft opgelegd. Voorlopig stevent de wereld af op 2,7 graden opwarming aan het eind van deze eeuw, ruim boven de 2 graden die de internationale gemeenschap ziet als limiet.
De 35 metertjes als graadmeter van het klimaat staan steeds verder in het rood. Zo kwamen er vorig jaar dagelijks 200.000 mensen en 170.000 stuks vee bij, Waren de oceanen warmer en zuurder dan ooit gemeten en steeg het jaarlijkse verlies aan bos van 22,8 naar 28,3 miljoen hectares, een gebied zo groot als Roemenië. Bovendien is het ‘extreem zorgwekkend’ dat de uitstoot van methaan en stikstofoxides versnelt, allebei sterke broeistofgassen. Ook zijn de rivierstanden overal ter wereld alarmerend laag. Zo stonden de Amazone en de Mississippi lager dan ooit en zijn er problemen met de Ganges en de Mekong. Dat brengt de energieopwekking en drinkwatervoorziening in de problemen. (VK)
………………………………………………
 
Sinds zijn aftreden belde Trump zeven keer met Poetin.
Als oud-president heeft Trump zeven keer gebeld met Poetin schrijft journalist Bob Woodward in zijn boek War, dat voornamelijk gaat over de regeerperiode van Biden.
Meerdere  internationale media waaronder The New York Times, hebben het boek ingezien. Trumps politiek adviseur ontkent de beschuldigingen.
Een van de scenes speelt zich af op het landgoed van Trump in Mar-a-Lago. Een anonieme oud-assistent zou naar eigen zeggen zijn weggestuurd door Trump zodat hij vrijuit kon bellen met Poetin. Volgens dezelfde bron hebben de twee politici nog 6 keer telefonisch contact gehad. Ook in de periode dat Poetin Trumps partijgenoten onder druk zetten om de militaire steun aan Oekraïne te blokkeren.
Trump zou ook in 2020 zeldzame coronatesten hebben gestuurd naar Poetin voor persoonlijk gebruik, aldus de schrijver. Poetin zou Trump geadviseerd hebben om het verstrekken van de testen geheim te houden.
‘Ik wil dat je het niemand verteld, omdat mensen boos zullen worden op jou, niet op mij’, zou Poetin gezegd hebben.
Trump heeft zich vaker pro-Russisch uitgelaten. Na de Russische inval in Oekraïne noemde hij Poetin een ‘genie’. Ook drong Trump bij Congresgenoten aan om geen steun meer aan Oekraïne te verlenen. (NRC)
………………………………………………………
 
Minister Faber na debat over noodwet asiel: ‘Dat blijft plan A’.
Het kabinet houdt vast aan het noodrecht om strenge asielmaatregelen in te voeren. Wel neemt het kabinet de kritiek in de Eerste Kamer mee naar de ministerraad, zei Faber gisteren in de Tweede Kamer.
‘Ik ben bezig met plan A. Ik kan het wel 3 keer gaan herhalen, maar ik ben bezig met plan A’, zei Faber na persvragen of ze werkt aan een plan B vanwege de mogelijke onhaalbaarheid van het noodrecht. Faber zei dat ze niet op een muur afrent door te focussen op ‘plan A’. ‘Het is zeker juridisch haalbaar. En of er een asielcrisis wordt uitgeroepen, is ook een politiek besluit.
Het kabinetsvoornemen om crisiswetgeving te gebruiken voor een strenger asielbeleid domineert het debat in politiek Den Haag al weken. Die route is onwenselijk, stelde de Eerste Kamer dinsdag. Het is een belangrijk politiek signaal richting het kabinet met de uitspraak over de onwenselijkheid van de noodroute. De steun van het CDA en vooral van de SGP voor een GroenLinks-PvdA-motie met deze strekking vormde het slot van het eerste grote debat van premier Schoof in de Eerste Kamer.
Met het noodrecht kan het kabinet maatregelen treffen buiten het parlement om, een route die is bedoeld voor oorlogen en natuurrampen. Staatsrechtdeskundigen, oppositiepartijen in beide Kamers en ambtelijke adviezen van Binnenlandse Zaken zijn daarom kritisch over deze noodingreep voor asielmaatregelen.
Een plan B zou een zogeheten spoedwet kunnen zijn: ook een snelle manier van wetgeving, die wel eerst langs het parlement moet. (FD)
……………………………………………….
 
Nederlanders hebben steeds vaker een batterijsysteem .
Batterijsystemen voor de opslag van bijvoorbeeld zonne-energie zijn in Nederland aan een opmars bezig. Vorig jaar werd een recordaantal van 24.400 nieuwe batterijsystemen in gebruik genomen. De totale opslagcapaciteit kwam daarmee op 621 megawattuur, genoeg om bijna 90.000 huishoudens een dag van stroom te voorzien.
Thuisbatterijen  kunnen een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Ze bieden de mogelijkheid om groene energie op te slaan en tegelijk het stroomnet te ontlasten. Zo kunnen particuliere zonnecelbezitters overdag opgewekte energie besparen om ‘s avonds te gebruiken – met name lucratief als in 2027 de salderingsregeling verdwijnt. De capaciteitsgroei kwam vooral door nieuwe installaties voor bijvoorbeeld winkels en kantoren (meer dan 1 megawattuur). Thuisbatterijen (tot 20 kilowattuur) waren goed voor 32% van de groei. Nederland telt nu 39 duizend van deze thuisbatterijen. Voor een thuisbatterij met 3 kilowattuur aan capaciteit betalen consumenten ongeveer 3.000 euro.
Per hoofd van de bevolking scoort Nederland met 34,9 watt uur iets onder het Europese gemiddelde (48,4). Oostenrijk dat de aanschaf van thuisbatterijen subsidieert gaat met een opslagcapaciteit van 236,6 wattuur per inwoner aan kop. (VK)
…………………………………………………..
 
Orbán krijgt harde kritiek in Europees Parlement.
Het liep zoals verwacht: het optreden van Orbán in het Europees parlement leidde tot felle botsingen. Tussen Orbán en Commissievoorzitter Von der Leyen, tussen Orbán en Europarlementariërs, en tussen Europarlementariërs onderling. Maros Sefkovic, vicevoorzitter van de Europese Commissie, sprak na drieënhalf uur debat van ‘een van de meest politiek geladen sessies die ik in dit huis heb meegemaakt’.
Orbán presenteerde een programma met de provocerende leus Make Europe Great Again. Waar Orbán zich in zijn toespraak inhield, maakt Von de Leyen in haar reactie duidelijk wie haar grootste tegenstander is binnen de EU. Haar verwijten aan Orbán waren hard en persoonlijk. Bijvoorbeeld wat betreft zijn contact met Poetin – Orbán begon het voorzitterschap met een omstreden bezoek aan Moskou – en zijn sabotage van Europese steun aan Oekraïne. Er zijn nog steeds mensen die de oorlog in Oekraïne wijten aan het binnengevallen land in plaats van aan de agressor, aldus Von der Leyen‘Zouden deze mensen de Sovjetinvasie van 1956 ooit wijten aan de Hongaren?’ Ook andere sprekers plaatsten de Hongaars vrijheidsstrijd van 1956 tegenover de pro-Russische houding van de huidige regering.
Bij het gevoelige thema migratie verweet Von der Leyen Orbán dat hij opgepakte mensensmokkelaars voortijdig vrijlaat en uitzet. Ook zei ze dat Orbán Russen toelaat zonder screening en met Chinese politie in Hongarije de deur openzet voor buitenlandse beïnvloeding. Veel sprekers wezen ook op de EU-steun aan Hongarije na de overstromingen, de corruptie en zelfverrijking van de kliek rond Orbán, misbruik van Europese subsidies, afbraak van de rechtsstaat en inperking van rechten van minderheden. Moritz Körner van de liberale groep Renew zei: ‘U bent een nuttige idioot voor Rusland en China.’
Peter Magyar van de Hongaarse oppositiepartij, Orbáns politieke uitdager die 30% van de stemmen haalde benadrukte de teloorgang van de publieke voorzieningen in Hongarije: zorg en onderwijs en infrastructuur verkeren in slechte staat. ‘U heeft het platteland in de steekgelaten, jonge mensen verlaten nu massaal Hongarije omdat ze er geen toekomst zien.’
Tot toenadering of wederzijds begrip zal het optreden van Orbán niet leiden. Eerder was het de bevestiging dat zijn ideologie en beleid het Europees Parlement tot op het bot verdelen! (NRC)
………………………………………………………….
 
Objectief bizar.
We moeten objectief zijn, want Nederland is al gepolariseerd genoeg. Dus: in alle objectiviteit is het vreemd en bizar als de leider van de grootste regeringspartij oproept om de burgemeester van de hoofdstad het land uit te zetten. Zoiets is zeer ongewoon en ongepast. Dat oordeel kun je vellen zonder partij te kiezen.
Net als je in alle objectiviteit abnormaal kunt vinden als de premier dit afdoet met: ‘Ik reageer iet op tweets’. Wilders geeft geen interviews, komt zelden opdagen in talkshows. X is waar hij zijn hart lucht. Dat kan de premier niet negeren.
Objectief abnormaal is ook het idee van minister Faber om afschrikkingsborden bij vluchtelingencentra te zetten. Net als het plan om Noodrecht in te roepen voor de asielcrisis omdat er geen tijd is voor democratische procedures, en daar dan wekenlang op studeren. Is er nou haast of niet?
Objectief raar is ook: een kansloos opt-outbriefje aan de EU verklaren tot ‘mini-Nexit’.
En: corruptiekoning Orbán kritiekloos omhelzen, maar tegelijk Zelensky beschuldigen van omkoperij. Het is, allemaal – objectief bezien – buitenissig, afwijkend, raar en krankzinnig. (Mathijs Bouman in het FD)
……………………………………………………
 
Steeds meer steun voor starters maar effecten kunnen ook nadelig zijn.
Er zijn legio potjes die de starter op de huizenmarkt moeten helpen, zoals een miljoenenfonds voor de nieuwbouw. Maar drijven die de huizenprijzen niet juist verder op.
Starters hebben het zwaar op de koopwoningmarkt. Om de schaarse goedkopere woningen woedt een zware strijd tussen veel twintigers en jonge dertigers die willen ontsnappen aan de peperdure vrije huursector. Banken gaan niet altijd mee met hun steeds hogere biedingen. Naast een startsalaris past immers geen tophypotheek, vinden zij. De starters die in het afgelopen kwartaal wel een eigen woning wisten te bemachtigen brachten gemiddeld 42 duizend euro eigen geld mee. Dat bedrag is het verschil tussen aankoop- en leenbedrag, los van de overige zelf te betalen kosten als de rekening van de notaris en de eventuele makelaar.
Er zijn lichtpuntjes. Kopers tot 35 jaar zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting voor het verwerven van hun eerste woning. Oudere kopers betalen 2%. Ook verkoopt een aantal particuliere verhuurders hun huurhuizen, omdat zij last hebben van huurreguleringen en andere maatregelen. Vaak zijn dat woningen die interessant zijn voor starters. Ook zijn er subsidieregelingen zoals de Startersleningen. Die helpen kopers bij hun aankoop meestal met de verplichting van terugbetaling.
Binnen een half jaar start het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Met een startvermogen van 70 miljoen euro moet het circa 2.000 starters een kopers korting geven tot maximaal 70 duizend euro op hun nieuwbouwwoning. Zorgen die regelingen voor prijsopdrijving en meer ongelijkheid? Dat gold zeker voor de vrijgestelde schenking van 100 duizend euro (jubelton) van ouders aan hun kinderen. Ook het bedrag van de vrijstelling van overdrachtsbelasting kon je zo optellen bij de huizenprijzen. Met het geld uit de gestegen lonen zie je hetzelfde gebeuren. (VK)
…………………………………………………
 
Libanezen bezorgd over hoe Israël ‘beperkte invasie’ aan het uitbreiden is.
Israëls evacuatiebevelen beslaan al een kwart van Libanon. Velen vrezen een herhaling van Israëlische invasies in 1982 en 2006.
Ondanks Israëls herhaalde berichten over ‘beperkte’ en ‘gerichte’ operaties in Libanon, lijkt het er steeds meer op dat het aanstuurt op een uitgebreidere invasie- en grondoorlog. Sinds begin oktober geeft het Israëlische leger bijna dagelijks nieuwe evacuatiewaarschuwingen af voor zones in Zuid-Libanon. Inmiddels gaat het al om gebieden die ruim ten noorden liggen van de Litani-rivier, die in een VN-resolutie uit 2006 als grens werd aangegeven waarboven Hezbollah zich zou moeten terugtrekken.
Aan dat gebied werd deze week ook de gehele kust en zee vanaf de zuidgrens tot aan waar de nog weer noordelijker gelegen Awalirivier in zee uitmondt toegevoegd. 
Volgens de VN beslaan de evacuatiezones nu een kwart van het Libanese grondgebied.
Israël zei dat het zich zou beperken tot het gebied ten zuiden van de Litani-rivier, maar nu gaat het al verder dan de Awalirivier zegt analist Mohanad Hage Ali van het Middle East Center in Beiroet. ‘Als ze daadwerkelijk die grens oversteken dan is Beiroet niet ver meer.’ Volgens hem is de vraag of het een herhaling van de invasie van 1982 wordt, toen zich hetzelfde scenario afspeelde. Inmiddels bevinden zich duizenden Israëlische militairen in Libanon. Dicht over de grens zijn ook Israëlische tanks gesignaleerd. De Israëliërs proberen vooral de uitgebreide militaire infrastructuur van Hezbollah in Zuid-Libanon te verwoesten, zoals tunnels, bunkers en munitieopslagplaatsen, aldus analisten. (NRC)