Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 9 t/m zo. 15 mei 2022

27 mei 2024, 02:26
De katholieke nationalistische Sinn Féin behaalde zondag een historische overwinning op DUP in Noord-Ierland. De kiezers in Noord-Ierland hebben voor een wisseling van de wacht gezorgd door voor het eerst in de geschiedenis een partij te kiezen die streeft naar hereniging met Ierland. Sinn Féin was ooit de politieke tak van de IRA. Daarmee mag Sinn Féin ook voor het eerst de Noord-Ierse eerste minister aanstellen; al dreigt de regeringsvorming op een impasse uit te lopen, omdat de Brits-uniostische DUP niet wil meewerken zolang de Brexitafspraken voor de Ierse grens niet van tafel gaan. Noord-Ierland werd altijd gedomineerd door de pro-Britse protestantse partijen. Sinn Féin wist vooral te profiteren van de fragmentatie van de unionistische stem. De DUP verloor op rechts aan de TUV en op links aan Alliance. Intussen slaagde men er zelfs in de associatie met de IRA naar de achtergrond te verdrijven en zich een gematigder imago aan te meten en praat men minder over de hereniging met Ierland en meer over het zorgstelsel en de exploderende kosten van het levensonderhoud. Toch blijft hereniging met Ierland het ultieme doel. (FD)
………………………………………………………

De Koude Oorlog is terug in de Poolcirkel. De Noren herdachten hun Bevrijdingsdag zondag alleen, zonder Russen. De vriendschap is veranderd in vijandschap. Normaal gesproken stellen Noorse en Russische gardisten zich op aan weerszijden van het standbeeld van een Rode Leger-soldaat, die eraan herinnert dat het vissersdorpje Kirkenes in 1944 door Sovjetsoldaten is bevrijd. Maar die vriendschappelijke sfeer is omgeslagen in vijandigheid. Voor het eerst sinds de Koude Oorlog was de Russische delegatie niet welkom bij de traditioneel gezamenlijke kranslegging. ‘Er valt momenteel niets te vieren’, meldt de secretaris van de Noors-Russische vriendschapsvereniging op de website. ‘We zijn teruggeworpen in de tijd, de Koude Oorlogssfeer is terug.’ Storskog/Boris Gleb, de enige grensovergang tussen Rusland en Noorwegen is nagenoeg dicht. Van de Barentszzee tot aan Finland daalt in hoog tempo een nieuw IJzeren Gordijn neer. Sinds 1 mei wordt het vrachtverkeer geweerd en sinds 7 mei mogen Russische schepen niet meer aanmeren in Noorse havens. (NRC)
………………………………………………………….

De Taliban wil liefst dat vrouwen binnenshuis blijven. Van de Taliban mogen vrouwen alleen nog naar buiten in een boerka, maar het is beter als ze helemaal thuisblijven. In het decreet van de hoogste leider Hibatullah Akhundzada is opgenomen dat vrouwen alleen nog het huis zouden moeten verlaten als dit strikt noodzakelijk is. Veel vrouwen kunnen nog leven met de boerka maar het gebod om thuis te blijven werpt de Afghaanse vrouwen terug naar de jaren ’90, toen de Taliban met geweld hun extreme denkbeelden over de Islam aan de bevolking oplegden. Stap voor stap doen de Taliban afbreuk aan hun belofte ‘dat vrouwen meer rechten zouden hebben dan onder het eerdere bewind’. Al snel werden vrouwen geweerd van het werk, behalve in de zorg en het basisonderwijs. Later kwam de opdracht om alleen nog te reizen onder begeleiding van een mannelijk familielid. In maart bleek dat middelbare scholen voortaan gesloten zouden zijn voor meisjes. Een nu kunnen vouwen dus maar beter helemaal thuisblijven. (NRC)
……………………………………………………….

John Lee is de nieuwe leider van Hong Kong. Als veiligheidschef van Hong Kong overzag hij het hardhandige optreden van de politie en regering tegen de pro-democratische activisten tijdens de massale protesten in 2019. De VS hebben vanwege dit optreden sancties aan hem en 10 andere functionarissen opgelegd. Dat Lee de nieuwe bestuurder van Hongkong zou worden stond al vast: hij was de enige kandidaat. Niet de inwoners van de stad maar de 1.461 leden van een sterk pro-Beijing georiënteerde kiescommissie brachten hun stem uit. Allen steunden Lee. In een verklaring noemt de Europese Unie de aanstelling van Lee een schending van democratische normen. (VK)
……………………………………………………….

AEX na nieuwe daling stevig in bearmarkt. De AEX sloot maandag 2,4% lager op 666,17 punten en heeft dit jaar al 16,5% ingeleverd. Vooral de technologieaandelen hebben het zwaar te verduren. De beurzen lijken een recessie in te prijzen, maar die is allerminst zeker. De malaise op de aandelenmarkten duurt voort. Het waarom van deze bearmarkt is niet echt onderwerp van een discussie onder marktvolgers. ‘Sombere economische verwachtingen, net terwijl op de economische rem wordt getrapt’, aldus Van Zeijl, strateeg bij vermogensbeheerder Actiam. ‘Alle wind die we de afgelopen jaren mee hebben gehad, krijgen we nu tegen.’ Het is allemaal terug te voeren op de inflatie. De angst dat de centrale banken hard op de rem gaan trappen. De rentes zijn de laatste tijd sterk opgelopen en dan worden de toekomstige winsten minder waard. Beleggers hebben er voorlopig geen zin meer in. De Sentix-index, die het beleggersvertrouwen in de eurozone meet, liet over mei een score zien van -22,6, het laagste punt sinds juni 2020. (FD)
………………………………………………….

Voor het eerst zijn er in Nederland meer hybrides verkocht dan benzineauto’s. In de eerste 4 maanden zijn er 40.956 hybrides verkocht. 14% meer dan in de eerste vier maanden van 2021. Daarmee kwam het marktaandeel in de eerste vier maanden op ruim 40%. Ook het aantal volledig elektrische auto’s steeg snel. Ruim 17.000 werden er geregistreerd: 149% meer dan in de eerste 4 maanden van 2021. Het aantal verkochte benzineauto’s over de eerste vier maanden van 2022 ligt ruim 30% lager dan een jaar eerder.
De huidige plug-in hybrides bereiken tegenwoordig al 60 tot 80 kilometer. Floris Liebrand van de RAI-Vereniging: ‘Met de huidige benzineprijzen moet je de accu wel gebruiken. Anders ben je een dief van je eigen portemonnee.’ (FD)
…………………………………………………..

Rutte en Kaag lopen deze week 16 oppositiepartijen af om te vragen wat ze willen in ruil voor steun aan kabinetsplannen uit de Voorjaarsnota. Het kabinet wil zo breed mogelijke steun, maar de oppositie verkoopt haar huid duur. De bewindslieden willen hiermee ook laten zien dat ze in het kader van de ‘nieuwe bestuurscultuur’ iedereen serieus nemen. Het kabinet zoekt met spoed een senaatsmeerderheid voor zijn nieuwste begrotingsplannen. De minister van financiën moet uiterlijk 1 juni haar Voorjaarsnota publiceren. De tussentijdse bijstelling van de rijksbegroting is dit keer nogal ingrijpend, want het kabinet heeft sinds zijn aantreden al circa 20 miljard aan tegenvallers geïncasseerd. Kaag moet in de Voorjaarsnota uiteenzetten hoe ze dat begrotingspact wil dichten. De 4 coalitiepartijen hebben daar zo hun eigen ideeën over, maar ze moeten met de oppositie in conclaaf om de vereiste meerderheid in de Eerste Kamer te regelen. En dus moeten de bewindslieden op bedeltournee. (VK)
…………………………………………………

Niemand weet raad met Poetins rede. De vergelijking die president Poetin maakte tussen anti-nazi-heroïek en de huidige strijd in Oekraïne roept verontwaardigde reacties op. Dat de 9-mei-toespraak van Poetin niet veel nieuws bevatte, was eigenlijk het grootste nieuws. Maar zeker zo opzienbarend was het gebrek aan reacties van de wereldleiders. Alsof zij ook niet wisten wat ze nu weer moeten zeggen over Poetins herhaalde beschuldiging dat de oorlog in Oekraïne de schuld is van het Westen. Zwijgen is ook een reactie. Men hield rekening met grofweg 2 scenario’s: Hij zou Oekraïne de oorlog verklaren en een algehele mobilisatie afkondigen. Of hij zou zogenaamd de ‘overwinning’ uitroepen en misschien een ‘staakt het vuren’ uitroepen. Het werd geen van beide.
Kira Jarmisj, woordvoerder van oppositieleider Navalny schetste op Twitter het beeld: ‘Een oude man, krankzinnig in zijn zelfisolement, staat alleen op het podium, hoest en zegt iets over nazi’s van de NAVO. Ik denk dat zelfs de meest toegewijde Poetin-supporter niet zal geloven dat dit een overwinningsbeeld is.’
Ruslandkenner Francoise Thom bekeek de speech en waarschuwt: ze zijn allang bezig met die mobilisatie, ze zeggen het alleen niet openlijk. ‘Dat zou een teken van zwakte zijn. Dan zou hij toegeven dat het met het huidige troepencontingent niet lukt. Poetin doet dingen heimelijk. Het heeft te maken met zijn verleden als geheim agent. Poetin is een geboren leugenaar. Het Westen moet als conclusie trekken dat Rusland doorgaat met deze invasie. Poetin is echt niet van plan een stap terug te doen. Hij meent dat Rusland verwikkeld is in een grote wereldwijde strijd met een vijandige alliantie. Het Westen mag dan ook absoluut niet verslappen in zijn steun voor Oekraïne. Westerse regeringen moeten ervoor zorgen dat dat al het beloofde materieel ook echt aankomt. Want de komende weken zouden weleens heel belangrijk kunnen zijn.’ (Trouw)
……………………………………………………………

Het aandeel huishoudens met een ‘woning onder water’ - een huis dat een hogere schuld heeft dan dat de woning waard is - is gedaald van 33% in 2014 naar 6% in 2020. Dat komt vooral doordat de huizenprijzen enorm zijn gestegen. Maar het is ook sinds 2013 verplicht om af te lossen. Dit zorgt voor een afbouw van de hypotheekschuld. Bij bijna 8 op de 10 huishoudens met een eigen woning was de waarde van het huis in 2020 hoger dan de hypotheekschuld. In 2014 had nog maar iets meer dan de helft van de woningbezitters een huis met overwaarde, aldus het CBS. Op 1 januari 2020 waren er 4,5 miljoen huishoudens met een eigen woning. Bij slechts 270.000 huishoudens was de waarde van de woning toen lager dan de hypotheekschuld, ofwel 6% van de huiseigenaren en dat is wel eens anders geweest! (Trouw)
……………………………………………………………

De inflatie in Nederland blijft hoog, maar steeg in april iets minder hard dan in de maand ervoor. Consumentengoederen en -diensten waren in april 9,6% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In maart bedroeg de geldontwaarding 9,7%. In april drukten de prijzen van energie en motorbrandstoffen de inflatie, maar werden met name levensmiddelen duurder. Voeding en een verblijf op een bungalowpark hadden een verhogend effect. Met name vlees, groenten, zuivelproducten en brood en granen werden duurder, wat vooral lage inkomens raakt.
Energie – elektriciteit, gas en stadsverwarming – stegen in april minder snel in prijs. Energie was 136% duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 157%. (FD)
………………………………………………………….

ING heeft in Duitsland de grens voor het rekenen van negatieve rente fors verhoogd. De verhoging is dusdanig dat nagenoeg alle Duitse spaarklanten onbestraft cashflow kunnen aanhouden bij de bank. Een renteverhoging in Nederland lijkt een kwestie van tijd. Per 1 juli wordt de grens verhoogd van 50.000 euro naar 500.000 euro. Hierdoor zou de bank bij 99.9% van zijn klanten geen rentevergoeding meer in rekening brengen. Met ruim 9 miljoen klanten is ING de op 2 na grootste bank voor particulieren in Duitsland. (FD)
………………………………………………………

Pleidooi voor een slagvaardiger EU. De meeste lidstaten van de EU zijn voor een EU-boycot van Russische olie, maar een land als Hongarije, dat sterk afhankelijk is van die olie, kan dat met het vetorecht voorkomen. De vraag is of dat vetorecht moet worden afgeschaft. En of het niet beter is belangrijke besluiten te nemen met een gekwalificeerde meerderheid. De Europese burgers die deelnamen aan de Conferentie over de toekomst van Europa vinden dat de EU een slagvaardiger geopolitiek macht moet worden en zij adviseren dat besluiten op buitenlands beleid genomen moeten worden met een gekwalificeerde meerderheid. Dat betekent volgens de huidige regels ten minste 15 lidstaten die gezamenlijk ten minste 65% van de Europese burgers vertegenwoordigen. De afschaffing van het vetorecht op buitenlands beleid kreeg maandag meteen bijval van Macron. Vorige week toonde Draghi zich al voorstander. In Duitsland en Nederland werd het streven naar afschaffing vastgelegd in het regeerakkoord. Nu kan 1 land een besluit blokkeren. In 2020 hield het kleine Cyprus maandenlang sancties tegen Belarus tegen omdat het een hardere Europese opstelling in een conflict tussen Cyprus en Turkije wilde afdwingen. (VK)
…………………………………………………………………………..

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel dat de maximumstraf voor doodslag bepaalt op 25 in plaats van 15 jaar. Binnen de regeringscoalitie bestond verdeeldheid over het wetsvoorstel. Coalitiepartij D66 stemde tegen, de CU uiteindelijk ‘met ongemak’ voor. Beiden vonden een verhoging naar 20 jaar voldoende. De Eerste Kamer moet nog akkoord gaan. Wie straks voor doodslag 25 jaar krijgt, zit dan ook daadwerkelijk 23 jaar vast. Het voorstel dateert uit de vorige kabinetsperiode en was ingediend door Ferd Grapperhaus. Hij achtte de verhoging noodzakelijk omdat het strafgat tussen de maximale tijdelijke straf op moord (30 jaar, naast de mogelijkheid voor levenslang) en doodslag (15 jaar) te groot was geworden. Met het wetsvoorstel wordt dat gat teruggebracht van 15 naar 25 jaar. (VK)
……………………………………………………………

In Odessa zijn de silo’s vol, maar Rusland blokkeert de graanschepen. Odessa is van levensbelang voor Oekraïne. Een ‘wereldwijd antwoord’ op de Russische blokkade is vereist, maar niet snel gevonden. Polen, Litouwen en Roemenië helpen Oekraïne de blokkade te omzeilen. De silo’s liggen vol maar schepen kunnen de haven niet in of uit, rapporteerde de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, maandag. Bij zijn verrassingsbezoek aan de havenstad aan de Zwarte Zee moest hij de schuilkelder in, samen met de Oekraïense premier Denis Sjmihal om te schuilen voor de Russische raketten waarbij 1 dode en 5 personen gewond raakten. In het begin van de oorlog heeft Rusland een aantal vrachtschepen tot zinken gebracht. De risico’s en bijbehorende hoge verzekeringspremies maken varen op Odessa commercieel onaantrekkelijk. Oekraïne heeft onvoldoende militaire middelen om zich aan de Russische zeeblokkade te ontworstelen – ook al beschikt het wel over raketten die de Moskwa tot zinken hebben gebracht en drones die gevechtsschepen hebben uitgeschakeld. Maar een marine heeft Oekraïne niet. ‘Rusland heeft de Oekraïense vloot met de annexatie van de Krim in 2014 in beslag genomen.’ (Trouw)
…………………………………………………..

Laagstbetaalde werknemers staan sterker dan ooit. Er is een revolutie gaande op de arbeidsmarkt. Werknemers met de laagste lonen zijn in trek. Kijk naar de koffersjouwers op Schiphol, het tekort aan horecapersoneel, waardoor restaurants sluiten, monteurs die zonnepanelen plaatsen. ‘De mensen met de zwaarste en minst betaalde banen, met de meest onzalige arbeidsvoorwaarden en de grootste onregelmatigheid, zijn nu het meest gewild en zijn zich ook bewust van die positie.’ (FD)
……………………………………………………

Cryptomunt terraUSD fors onderuit, miljoenen dreigen geld te verliezen. De terraUSD zakte na een korte opleving met ruim 50% weg, terwijl zustermaatschappij luna afgelopen week implodeerde, van $87 naar minder dan $1. Mensen dreigen hun spaargeld kwijt te raken, blijkt uit woedende tweets. De terraUSD is een zogeheten stablecoin en zou altijd $1 waard moeten zijn. Maar de munt zette gisteren zijn vrije val van dinsdag voort, naar een dieptepunt van $0,30. De vrees is dat hij helemaal naar nul gaat en de luna meesleurt. Niet lang geleden waren de munten samen nog meer dan $50 mrd. waard. Toezichthouders hebben al langer zorgen over de ruim $180 mrd. grote stablecoinmarkt. (FD)
…………………………………………………..

VWS lag dwars bij uitbreiding van de IC’s. Het ministerie van VWS heeft midden in de coronacrisis ziekenhuizen ontmoedigd hun IC met extra bedden uit te breiden. Terwijl het land in een lockdown zat om de overbelasting van de ziekenhuizen toe voorkomen, steggelden het departement en ziekenhuizen over de vergoeding van extra IC-bedden en de voorwaarden waaronder dat zou gebeuren. Dat blijkt uit onderzoek van de NRC. Sommige ziekenhuizen kregen zelfs het advies bedden te ‘schrappen’, minder neer te zetten dan afgesproken. (NRC)
……………………………………………………

De Russische invasie van Oekraïne verloopt geenszins volgens plan. Toch heeft ze Poetin een aanzienlijke terreinwinst opgeleverd. In het oosten van Oekraïne probeert Rusland die winst dagelijkse uit te breiden. Na nederlagen ten noorden van Kiev zijn de Russische troepen verplaatst naar het oosten. Daar veroverde men dorpen, stadjes en tussengelegen velden. Daarmee komt Rusland stapje voor stapje dichter bij een strategisch doel: bezetting van de Donbas. Na bijna tweeëneenhalf maand oorlog heeft Rusland grote delen van deze streek onder controle. Ook in de provincie Donetsk heeft Rusland gebied ingenomen en in het zuiden langs de zee van Azov heeft Rusland een stuk land bezet dat Rusland verbindt met De Krim.
Oekraïne slaagt erin om Rusland op de meeste plekken tegen te houden en op sommige plekken terug te drijven. Vier dorpen bij Charkov werden deze week heroverd. Russische aanvoerlijnen komen daardoor binnen het bereik van de Oekraïense artillerie. (VK)
………………………………………………………………

De enorme koersdruk op de cryptomarkt breidt zich nu uit naar een groot aantal digitale munten. Veel van deze valuta’s gaan de huidige storm niet overleven, voorspellen experts. Toezichthouders willen de teugels aantrekken. Alle cryptomunten bij elkaar waren afgelopen november nog bijna $3000 miljard waard, nu is daar volgens dataverzamelaar Coinmarket cap nog maar een derde van over! De bitcoin zakte bijna 15% richting de $25.000, de laagste stand sinds december 2020. In de loop van de dag herstelden de koersen. Het is glashelder dat er een sterke shake-out moet komen, zegt Wim Boonstra, hoogleraar economie aan de VU in Amsterdam. Er zijn nu meer dan 18.000 cryptomunten en daar zit ongelooflijk veel bagger tussen: te lokaal, frauduleus, irrelevant. Dat onderscheid is voor de niet ingewijde heel moeilijk te maken. Opvallend is dat de stabelecoins, die in een vaste verhouding inwisselbaar zijn tegen meestal de dollar, dalen. De stablecoins zijn het cement van de cryptohandel omdat ze koop en verkoop van digitale valuta’s mogelijk maken zonder tussenkomst van de reguliere munten. – een roadie belangrijker wordt naarmate de cryptohandel groeit. De grootste stablecoin ‘Thether’ daalde al naar $0,95. Dit moet niet te lang duren anders krijg je een bankrunsituatie, zegt ING-econoom Teunis Brosens. Als ‘Thether’ genoeg harde dollars paraat heeft is er geen probleem, maar dat wordt betwijfeld. (FD)
……………………………………………………

Duitse Gazpromdochter krijgt geen gas meer. Rusland laat de gascrisis escaleren met sancties tegen bedrijven. Dit raakt Gazprom Germania dat onder Duitse curatele staat. De Nederlandse gemeenten zijn nog niet in de problemen door de actie van Moskou. Rusland publiceerde woensdag een lijst met 31 ondernemingen waarmee geen zaken meer worden gedaan. De gasprijs steeg donderdag in reactie op het nieuws over Gazprom Germania aanvankelijk met ruim 20%, maar zakte later op de dag terug naar een winst van ruim 12%. Wingas dat ook op de sanctielijsten van Moskou staat, levert aardgas aan onder andere Eneco. Het Nederlandse energiebedrijf koopt 10% tot 15% van zijn aardgas via Wingas. Volgens Eneco kwam Wingas donderdag nog steeds zijn verplichtingen na. (FD)
………………………………………………….

De ‘coronawet’ waarmee het kabinet crisismaatregelen kan opleggen houdt zo goed zal zeker op te bestaan. In de Eerste Kamer, die volgende week weer over de wet debatteert, is op dit moment onvoldoende steun om deze wet nogmaals te verlengen blijkt uit een rondgang. Dat geeft minister Kuipers een probleem: zonder de wet kan hij niet zomaar coronamaatregelen afkondigen bij een opleving van het virus. Hij moet dan terugvallen op noodverordeningen, zoals in de eerste golf gebeurde. (NRC)
………………………………………………….

Premier Mark Rutte sprak via een videoverbinding het Oekraïense parlement toe: Hij beloofde steun, ook voor de wederopbouwperiode. De oorlog in Oekraïne is zoals het gevecht van David tegen Goliath, ‘en we weten allemaal wie dat gevecht heeft gewonnen’. Dat zei Mark Rutte donderdag. Wat Rutte betreft stopt de internationale gemeenschap zo snel mogelijk met het kopen van olie uit Rusland. Oekraïense parlementariërs kregen zes keer te horen dat Nederland ‘every inch of the way’ naast en achter Oekraïne zal staan. Niet alleen tot de vrede, veiligheid en democratie in het land weer zijn hersteld, maar ook in de wederopbouwperiode. Rutte gelooft naar eigen zeggen niet in een andere uitkomst dan dat Oekraïne zal overwinnen. (NRC)
…………………………………………………….

COVID is in Noord-Korea erkent Kim. Het meest geïsoleerde land ter wereld meldt zijn 1e coronagevallen. Leider Kim Jong-un heeft een landelijke lock down afgekondigd. Ruim tweeëneenhalf jaar na de eerste bekende besmettingen in buurland China meldt Noord-Korea dat het coronavirus ook daar is gevonden. Noord-Korea reageerde in 2020 op de pandemie door de grenzen te sluiten. Het land stelde dat het op deze manier het virus volledig buiten de deur heeft weten te houden. Nu is er volgens Kim een ‘nationale noodsituatie van de ergste soort’ ontstaan die een gat heeft geslagen in het ‘quarantainefront’. Het is echter onwaarschijnlijk dat het virus niet al eerder in het land was.
Er zijn nauwelijks plaatsen in de wereld waar het virus niet is gevonden. Het autoritair geleide Turkmenistan zegt nog altijd het virusprobleem de baas te zijn al wordt dat in twijfel getrokken. Het Pacifistische eilandstaatje Tuvalu, met 12.000 inwoners zou echt al die tijd geen gevallen hebben gevonden. (NRC)
…………………………………………………..

Erdogan keert zich tegen Zweden en Finland als lid van de NAVO. ‘We hebben geen positief oordeel. Scandinavische landen zijn als gasthuizen voor terroristische organisaties’, zei Erdogan. Hij beschuldigde Stockholm en Helsinki van het ‘herbergen van PKK-terroristen’, verwijzend naar de Koerdische Arbeidspartij. Als Turkije zich niet achter de eventuele aanvragen van Zweden en Finland schaart betekent dit dat die landen geen lid kunnen worden van de NAVO. (Trouw)
……………………………………………………

Het kabinet wil de jeugdzorg drastisch reorganiseren. Om wachttijden voor gespecialiseerde zorg te verkorten moeten lichte zorg en gemeentelijke administratie worden aangepakt. ‘Het stelsel kan zo niet verder.’ De almaar oplopende wachtlijsten voor gespecialiseerde zorg moet teruggedrongen worden. In de lichte jeugdzorg wordt straks alleen bewezen effectieve zorg nog vergoed. ‘Gratis hulp bij examenstress? We moeten met elkaar de vraag stellen of de jeugdzorg daarvoor bedoeld is.’ Veel behandelingen met onduidelijk effect vervallen. 13% van de jongeren doet nu een beroep op de jeugdzorg. Dat is 1 op de 7. In 1997 was dat nog 1 op de 27 jongeren. Gedwongen gesloten jeugdzorg waarbij jongeren met meestal zware gedragsproblemen worden opgesloten wil staatsecretaris van Volksgezondheid Van Ooyen het liefst beëindigen en vervangen door intensieve kleinschalige zorg.
De toegang tot gespecialiseerde jeugdzorg wil van Ooyen juist verbeteren. Nu zijn daar vaak lange wachtlijsten terwijl de problemen zoals eetstoornissen, urgent zijn. Jongeren met de meest complexe problemen lijken vaak het minst geholpen te worden. Zij dreigen te verzanden in een systeem waarin lichte hulp floreert. Hij wil ook met wetgeving de mogelijkheid indammen om met jeugdzorg hoge winsten te maken. Er is marktwerking geïntroduceerd die in 2015 niet was voorzien. Private-equitybeleggers partijen hebben zich op die markt gestort. (VK)
……………………………………………………

De lonen zitten nu toch in de lift, juist bij de lagere salarissen. Ook werkgevers moeten over de brug komen om lagere en middeninkomens te compenseren voor de hoge inflatie. Dat lijkt nu zo langzamerhand te gebeuren. In de 26 cao’s die in april werden afgesloten gaan de lonen met gemiddeld 3,4% omhoog per jaar. Dat maandpercentage lag de afgelopen 13 jaar niet zo hoog. En bij die cijfers valt nog iets op: de lonen van mensen in de onderste schalen stijgen vaak harder dan de salarissen hoger in de piramide. ’Er wordt opvallend vaak een vast minimumbedrag afgesproken’, concludeert werkgeversorganisatie AWVN. ‘Werkgevers tonen daarmee hun zorg voor de koopkrachtproblemen van juist de lagere inkomensgroepen. De opgelopen inflatie treft die inkomensgroepen verhoudingsgewijs het hardst.’ (Trouw)

Oekraïne won zaterdag het Eurovisiesongfestival in Turijn met overmacht. Kijkers schaarden zich massaal achter Oekraïne. Europa greep de kans om Oekraïne een hart onder de riem te steken bij de afschuwelijke oorlog in het land. Het is een duidelijk statement. Het verschil in punten tussen de jury waarbij Oekraïne op een vierde plek eindigde met 192 punten en de punten van het Europese publiek was enorm. Van de tv-kijkers kreeg Oekraïne maar liefst 439 punten. ‘Het Eurovisie heeft Europa weten te verbinden’, zei een geëmotioneerde bandleider Oleh Psiuk. ‘We gaan nu terug naar het front en zijn bereid om te vechten tot het bittere eind.’
S10 eindigde op de 11e plaats en was tevreden: ‘Het was het beste optreden van mijn leven.’ Ze was ook erg blij dat het gastland Italië haar de volle 12 punten toekende. ‘Dat deed me heel erg goed.’ In totaal kreeg Nederland 171 punten, Oekraïne won met 631 punten. S10 was dinsdag als tweede geëindigd in de halve finale. (Telegraaf)