Gelezen!

Regionaal nieuwsoverzicht van ma. 11 juli t/m vrij. 15 juli 2022

27 juli 2024, 02:13
· Het lukt Twente met pijn en moeite te voldoen te voldoen aan de taakstelling om drie maanden lang 225 noodplekken te scheppen voor asielzoekers. Losser vangt sinds maandag 34 mensen met 13 verschillende nationaliteiten op. Dinsdagavond werden in Hengelo 30 asielzoekers welkom geheten in het voormalige Stadskantoor, na een valse start op maandag toen een bus vol mannen werd teruggestuurd naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Sommige gemeenten die geen mogelijkheden zagen opvang te regelen hebben hun opdracht neergelegd bij andere gemeenten. Zo vervult Losser de opdracht van Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen. Borne heeft zijn aandeel weten onder te brengen bij Haaksbergen en Hof van Twente. Almelo rekent vanaf maandag op 25 tot 30 plekken in een voormalige brandweerkazerne. Rijssen-Holten zoekt nog een locatie voor tien tot vijftien asielzoekers.
Hof van Twente kan geen uitsluitsel geven over haar bijdrage. Donderdag of vrijdag gaat er wel een mededeling naar de gemeenteraad. Hellendoorn is van plan er vijftien op te vangen en wil eind van de week meer duidelijkheid geven over waar en wanneer.
Enschede denkt nog tot eind juli nodig te hebben vijftig tot zestig plekken realiseren voor de crisisnoodopvang. Wierden denkt pas eind augustus een oplossing gevonden te hebben en Hof van Twente kan nog geen enkel vooruitzicht bieden. (TC Tubantia)

· In Twente geldt nu Fase 2 - Extra Alert omdat door de aanhoudende droogte de kans op natuurbrand steeds verder toeneemt. Iedereen wordt gevraagd zoveel zich in te zetten om de gevolgen van natuurbranden te voorkomen of te beperken. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook medewerking van het publiek om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. ’Tijdens deze fase kunt u natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.’ (RTV Oost)

· De GGD Twente maakt zich op voor een nieuwe vaccinatie-campagne dit najaar. Vanwege de verwachte opleving van corona treft de GGD voorbereidingen om binnen zes weken klaar te staan voor een nieuwe inentingsronde van de Twentse bevolking. De verwachting is dat in elk geval zestigplussers en mensen met een kwetsbare gezondheid in het najaar worden uitgenodigd voor een herhaalprik. Mogelijk wordt de herhalingsprik aan de gehele (volwassen) bevolking aangeboden. Intussen is het een uitdaging om voldoende personeel te vinden. Op het hoogtepunt van de coronacrisis werkten 1200 mensen in de vaccinatie-campagne van de GGD Twente. Daar zijn er op dit moment nog 250 van over. Mensen die eerder al in de corona-organisatie hebben gewerkt, worden nu benaderd door het uitzendbureau dat voor de GGD werkt. (TC Tubantia) · De gemeente Hengelo wil miljoenen bezuinigen op alle sociale uitgaven onder meer door nog meer in te zetten op preventie. Zo zijn er plannen voor het optuigen van een supermarkt voor de armen: Super Sociaal. Het doel is tweeledig: inwoners die tijdelijk te weinig inkomsten hebben, kunnen er terecht om goedkoop boodschappen te kunnen doen. Om een gezonde leefstijl te bevorderen zijn er straks vooral gezonde producten te koopIn een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat Super Sociaal géén voedselbank is en ook géén producten gratis weggeeft. ‘Iedereen is zelf verantwoordelijk voor wat er wel of niet gekocht wordt. Super Sociaal is dus te vergelijken met een reguliere supermarkt, men betaalt alleen minder dan in een andere winkel en qua aanbod kunnen we gezonde(re) keuzes stimuleren.’ SP-raadslid Vincent Mulder heeft geen goed woord over voor de gedachte achter het plan: ‘Mensen kunnen een keuze maken uit een beperkt aantal producten om zo de leefstijl van die mensen daarmee te beïnvloeden. Allerlei frikandellen of kroketten zouden daar niet gekocht kunnen worden. Dat vind ik van een ongelooflijke betutteling.’ (1 Twente)

· Het bier wordt duur betaald in de Grolsch Veste. Eerder al werd bekend dat FC Twente de prijs verhoogt met 50 cent naar 5,50 euro, terwijl een beker 0,1 liter kleiner wordt. Nu de site Sportnext de prijzen van alle eredivisieclubs op een rijtje heeft gezet, blijkt dat een pilsje in de Grolsch Veste het duurste is van de hele eredivisie. Sportnext rekende de bierprijs voor alle clubs om naar een literprijs. De fan van FC Twente blijkt dan het duurste uit: 13,75 euro per liter bier. Vitesse is bijna even duur: 13,57 per liter, gevolgd door Cambuur (12,50 euro). Bij promovendus FC Emmen is de fan het goedkoopst uit: 8,8 liter voor een liter bier. (TC Tubantia)

· De van oorsprong Hengelose journalist Fréderike Geerdink is terug in Nederland nadat ze woensdag de Koerdische Autonome Regio in Irak was uitgezet. Geerdink stond op het punt om de grens met Syrië over te steken, toen ze door de politie naar het vliegveld in de Iraakse stad Erbil werd gebracht. Een reden voor haar uitzetting kreeg Geerdink niet van de autoriteiten. Zelf denkt ze dat ze is uitgezet omdat ze ‘persona non grata’ is, iemand die vanwege haar ‘scherpe pen’ niet welkom is. Eerder tweette ze daarover: Erdogans arm is lang’. (RTV Oost)

· Vanwege de verwachte tropische temperaturen de komende week, roept Vitens in een advertentie op zuinig te zijn met drinkwater. Bij hoge temperaturen ziet het drinkwaterbedrijf het gebruik van water snel toenemen. 'Soms zelfs zoveel dat de bodem van de waterreservoirs in zicht komt.' Vitens roept daarom iedereen op mee te helpen dit te voorkomen. Door, bijvoorbeeld, door de tuin alleen maar te sproeien als het echt nodig is en dan voor 7 uur 's ochtends of na 10 uur 's avonds. Maar korter douchen helpt ook (een minuutje korter scheelt 8 liter drinkwater). Wie voor de kinderen een zwembadje in de tuin zet, wordt gevraagd het water zo lang mogelijk te gebruiken. (TC Tubantia)