Gelezen!

Regionaal nieuwsoverzicht van ma. 29 aug. t/m vrij. 2 sept. 2022

21 september 2024, 07:52
· Sinds maandagmiddag is hotel ’t Elshhuys in Albergen van het COA. Dat bepaalde de rechter in Almelo in een door het COA aangespannen kort geding, nadat eigenaresse Maria Olde Heuvel na heftige protesten tegen de komst van een asielzoekerscentrum onder de verkoop probeerde uit te komen. Olde Heuvel stelde dat ze zich misleid voelde en dat ze het hotel nooit aan het COA had verkocht als ze had geweten dat er 200 asielzoekers in zouden komen. En al helemaal niet als haar was verteld dat er in het weiland ook nog eens units zouden komen voor zo'n 100 mensen. De rechtbank Almelo bepaalde dat het COA de eigenaresse niet heeft misleid of zelfs bedrogen, zoals ze beweerde. Kortgedingrechter Ulbe van Houten concludeerde dat het COA over z'n plannen van meet af aan transparant is geweest, ofwel in contacten met Olde Heuvel, of wel via haar makelaar. Volgens de rechter heeft Olde Heuvel nooit zelf tegen het COA heeft gezegd dat die het aantal asielzoekers beperkt moesten houden. Integendeel, ze liet in het voorlopig koopcontract vastleggen dat ze met het toekomstige gebruik niets van doen wilde hebben. ‘Het gaat er vandaag niet om of het wenselijk, nuttig of noodzakelijk is dat er een azc in Albergen komt’, legde de rechter aan de ruim 50 belangstellenden uit Albergen uit. (TC Tubantia)


· Het COA heeft bewakingscamera's bij het azc-hotel 't Elshuys in Albergen geplaatst. Het gaat om een extra maatregel; er waren al 24 uur per dag twee beveiligers in het pand. Ook hingen er al onopvallende camera's van de politie. Volgens de politie is een brand in een bosschage bij het hotel aangestoken. Er is nog geen verdachte gearresteerd. De politie heeft vorige week wel een 26-jarige man uit Denekamp opgepakt die op Facebook opriep om ‘de boel in brand te steken. De man kreeg een taakstraf van 40 uur opgelegd. Op sociale media zijn nog veel meer oproepen tot vernieling verschenen. Zo werd op Twitter meerdere keren gesuggereerd dat het in brand steken van het hotel de oplossing van het probleem zou zijn. (RTV Oost)


· Tegen het advies van het college van B & W in kiest de Tubbergse gemeenteraad voor een hard (juridisch) gevecht tegen het Rijk om de komst van een azc in hotel ’t Elshuys in Albergen. Het college van B en W vond het een heilloze weg, omdat de uitkomst bekend is. Het zal hooguit vertraging opleveren, zo hebben juristen hebben uitgezocht. Wethouder Ursula Bekhuis kon niet anders dan het – in het geheim genomen – raadsbesluit te accepteren en te respecteren. Een dag later nam de gemeenteraad – opnieuw na beraadslagingen achter gesloten deuren – unaniem een motie aan waarin staat dat er met Tubbergen te praten valt over maximaal 150 asielzoekers, binnen de bebouwing van het hotel. De gemeenteraad wil verder dat de buurt rond 't Elshuys overal bij wordt betrokken en dat er sprake is van variatie is in de asielzoekers die naar Albergen komen. (TC Tubantia)

· Van 24 boerenbedrijven in Overijssel, die interesse hebben getoond in de eerste opkoopregeling van het Rijk om te stoppen met hun bedrijf, bleken er uiteindelijk dertien aan alle voorwaarden te voldoen. Tijdens de onderhandelingsgesprekken die volgden, haakten nog eens vier boerenbedrijven af. Er zijn nu nog maar negen boerenbedrijven in onderhandeling met de provincie Overijssel. Een aantal van die onderhandelingen bevindt zich volgens een woordvoerder 'in een vergevorderd stadium'. Boeren in Overijssel kunnen zich met de eerste opkoopregeling laten uitkopen, waardoor de stikstofbelasting in kwetsbare natuurgebieden worden teruggedrongen. Volgens een woordvoerder van gedeputeerde Ten Bolscher (Landbouw) hebben boeren om uiteenlopende redenen afgehaakt. Bijvoorbeeld omdat stikstofminister Van der Wal afgelopen zomer sprak over een andere, 'nieuwe en woest aantrekkelijke opkoopregeling die 100 procent betaalt'. (RTV Oost)

· De gemeente Enschede wil dat de N35 tussen Enschede en de Duitse grens zo snel mogelijk wordt verbreed, in ieder geval tot aan de afslag Enschede-Oost. De rijksweg behoort tot de meest onveilige wegvakken in Nederland, waar nog geen extra veiligheidsmaatregelen genomen zijn. Wegbeheerder het Rijk lijkt nog niet overtuigd van de noodzaak van verbreding. De N35 telt niet 2x2, maar 2x1 rijbanen en is anders ingericht, zonder vangrails in de middenberm. Met de uitbreiding van Enschede aan de oostelijke kant (Eschmarke, Eilermarke, Oikos) is het steeds drukker geworden op de N35. Dat leidt niet alleen tot files bij de verkeerslichten ter hoogte van de Oostweg, maar ook tot meer ongevallen. Tussen 2016 en 2020 werden 46 ongevallen geregistreerd op de N35 tussen de Zuiderval en de Oostweg. Bij 27 van die ongevallen was minstens één personenauto betrokken. Op het gedeelte vanaf de Oostweg tot aan de Duitse grens werden in dezelfde periode 20 ongevallen geregistreerd. (1 Twente)

· Drie Overijsselse veehouders, waaronder bedrijven in Haaksbergen en Hardenberg, hangt een dwangsom boven het hoofd omdat ze geen geldige natuurvergunning hebben voor de hoeveelheid ammoniak die ze uitstoten. Zij moeten hun vee­stapel inkrimpen. De veehouders opereerden legaal totdat de Raad van State in 2019 het Programma Aanpak Stikstof (PAS) afschoot. Natuurorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) spande begin dit jaar een zaak aan tegen meerdere Overijsselse bedrijven, waaronder twaalf PAS-melders. MOB eiste dat de provincies zouden optreden tegen deze bedrijven in plaats van ze te gedogen. De provincie Overijssel worstelde lang met deze uitspraak, maar gaat nu toch handhaven. Uit controles is gebleken dat bij drie bedrijven dat voor eendeel van de ammoniakuitstoot de vereiste toestemming ontbreekt. Deze bedrijven moeten hun vee­stapel inkrimpen, anders gaat de provincie dwangsommen opleggen. De boetes hebben een maximum van 30.000 tot 60.000 euro. De veehouderijen krijgen vier tot zes maanden de tijd om de bedrijfsvoering aan te passen aan de vergunde rechten. Via een eigen regeling, waarvoor 25 miljoen euro is vrijgehouden, wil de provincie stikstofrechten opkopen van bedrijven die uit eigen beweging stoppen. Met deze 'stikstofruimte' kan Overijssel de PAS-melders legaliseren. (TC Tubantia)